Dodaj do ulubionych

NASZE MIASTO RUDA ŚLĄSKA

• jozefosmenda Re: NASZE MIASTO RUDA ŚLĄSKA 08.05.05, 13:12
      Wybrałem się wczoraj na tereny po koksowni Walenty i tereny po kopalni Wawel.
      To co tam ujrzałem jest warte pokazania w internecie.Ponieważ nie dysponuję
      aparatem to prośba do "naszych "fotografów?
      Pokażcie jak ościenne miasta i różne firmy "walą" nam różne
      worki,gruzy,betony, kamień popłuczkowy czy inne "gabryty" na ten inwestycyjny
      teren!
      W ten sposób "nasza witryna" zyska na oglądalności, myślę?
      • jozefosmenda Re: NASZE MIASTO RUDA ŚLĄSKA 11.05.05, 00:34
        A wczoraj na zaproszenie udałem się do Młodzieżowego Domu Kultury na Koncert
        laureatów o srebrny klucz wiolinowy.
        Mamy faktycznie bardzo zdolną młodzież!
        Było mi tym bardziej miło, ze wskutek "nie mania czasu" przez naszą szanowną
        władzę musiałem odegrać jej rolę.
        Wg opini obecnych na sali występując "z biegu" i bez przygotowania wypadłem
        lepiej niż przyzwoicie.Myślę,że taki trening to dobra rzecz po to by nie wypaść
        z wprawy!
        Wypada zatem podziękować co niniejszym czynię!
        • darek10004 Re: NASZE MIASTO RUDA ŚLĄSKA 12.05.05, 22:08
          kurde to z Pana normalny gwiazdor Rudy Śląskiej skoro tak świetnie Pan wypadł,
          jak to inni stwiedzili i to bez przygotowania no no nic tylko
          pogratulować, "samochwała w kącie stała" hihi.
          • jozefosmenda Re: NASZE MIASTO RUDA ŚLĄSKA 12.05.05, 23:30
            Nic to!
            Ważne, że szczypi i o to chodzi/ło!
            • jozefosmenda Re:zapraszam do dyskusji.... 12.05.05, 23:51
              ...jutro t.j. w piątek i na dodatek 13-go!Ale dopiero począwszy od 21.00.
              Oczywiście mowa o czacie na forum NMRŚL.
              Pytania wbrew obawom co poniektórych nie są wycinane!
              Ale 13 maja w piątek to się zdarza niezwykle rzadko!
              Jedynie w piosence o tytule "KACARABA" mozna o tym śpiewać bez względu na dzień
              czy miesiąc!
              • jozefosmenda Re:zapraszam do dyskusji.... 13.05.05, 10:24
                Wszystkich ,którzy są ciekawi i chcą współpracować czy pomagać oraz ci którzy
                mnie zwyczajnie nie lubią, nie cierpią i nie znoszą ( a na mój widok coś
                puszczają):
                zapraszam dzisiaj na 21.00 na forum Nasze Miasto Ruda Śląska "na żywo" do
                dyskusji.
                Nie zawsze trafia się 13 maja w piątek a do 21.00 może się jeszcze dużo
                wydarzyć!
                • darek10004 Re:zapraszam do dyskusji.... 13.05.05, 19:04
                  powiem Panu, że 13 piątek to dla mnie był bardzo pechowy. Spierdzieliły się
                  dwie moje maszyny, dostałem 150 zł. mandatu, 13 piątek to faktycznie pechowy
                  dzień. Ale spróbuję być na Pana czacie, żeby była jasność ja do Pana naprawdę
                  nic nie mam do Pana jako Józefa Osmendy mnie po prostu wkurza Pana podejście do
                  pewnych spraw. Ah i to bardzo.
                  • jozefosmenda Re:po dyskusji.... 13.05.05, 22:59
                    Przynajmniej jeden szczerze mówi.I to się chwali!
    • osmenda_k Wanielik 15.05.05, 10:31
      Oto co prosiłeś:

80.55.222.94/ftp/sil/111-1191_IMG.JPG
      troszkę mi ta lapma z oświetlenia ulucznego popsuła zdjęcie,
      takie warunki...
      • jozefosmenda Re: Wanielik 15.05.05, 11:36
        Dziękuję za zdjęcie i przypomienie "środowiskowej" nazwy tego kościoła.
        Ale nawet ta lampa nie przeszkodziła w tym by stwierdzić, że jest
        to "najuboższy" kościół w naszym mieście.
        • osi-ris Re: Parafia Ewangielicko Augsburska 17.05.05, 22:36
          Przepraszam tak przyglądam się od dłuższego czasu (szukam sensacji?) i
          zastanawiam się od czego to zależy ?
          Budynek (zabytkowy) stoi przy głównej ruchliwej drodze (1 maja) a tam płot sie
          "rozlatuje" 0-zero dbałości o sam zabytek, kto odpowiada za _pozyskanie_ kasy na
          zabytki.
          Pamiętam jeszcze z jakiejś sesji jakie przewały były by kościół ten otrzymał
          pieniądze na remont dachu. (i tak ich zresztą brakło) Jak radny Bubała się
          licytował (katolik zdradził swoich wyborców katolików)
          Darek10004 może jednak poświęcisz "mesia" dla dobra ludzkości, PZU zapłaci za
          płot a ty będziesz bohaterem i to pozytywistycznym z drobiną romantyka?
          Jakie są kryteria dać albo nie dać. Dla mnie ten zabytek ma większą wartość niż
          ten przepych w innych zamkach przepraszam parafiach..
          • osi-ris Re: Parafia Ewangielicko Augsburska 18.05.05, 15:50
            Pląsając dalej pytam- z reguły szeryf nie o wszystkim musi wiedzieć a ktoś pod
            sobą zabytki jednak ma więc? Choć z drugiej strony dziennie jeżdzi koło tej
            parafii..
            smutne jako 2-gi pasażer Vectry "Nostromo" ma czas się porozglądać co w
            mieście "piszczy" ale targowisko było ważniejsze!
            -
            Nieważne za co i na co.. byle widać..
            • jozefosmenda Re: Basen w Rudzie....otwarty? 18.05.05, 21:59
              Ze zdumieniem przeczytałem informację o otwarciu basenu przy SP-30 w
              Rudzie.Jako radny tej dzielnicy i w przeszłości jeden z inicjatorów tego
              przedsięwzięcia (jeździłem z p.Domżalskim do Warszawy podpisywać umowy o
              finansowanie tej budowy) o takim otwarciu nic do tej pory nie wiedziałem.
              A szkoda!
              Szczerze powiedziawszy to wogóle rozumiem o co w tym wszystkim chodzi ale o tym
              w swoim czasie!
              W końcu jednak ktokolwiek by go nie otworzył oraz kiedy to należy stwierdzić,
              że powstał on za pieniądze podatników i dla wszystkich!
              A więc przyjemnej kąpieli życzę.
              • hepik1 Re: Basen w Rudzie....otwarty? 19.05.05, 08:15
                Na uroczyste otwarcie ,które ma byc 1 czerwca zaproszą.Bedzie wtedy wstęga do
                przecięcia,jakaś wyżerka dla notabli-spoko.Podobno w pierwszej parze ,w
                krystalicznej wodzie,zanurzą prezydent z wiceprezydentową.Następny pary
                jeszcze do obsadzenia.Moze pan Szostok...tylko kogo mu do pary dobrac?Może jakąs
                forumowiczkę wydelegujemy?
                • hepik1 Las Vegas w Rudzie? 19.05.05, 08:27
                  Przeczytałem,że dzisiaj nasi radni zadecydują o lokalizacji salonu gier w naszym
                  miescie.Może jakieś szczegóły gdzie bedziemy mogli sie pohazardowac?
                  W końcu nie całą kasę trzeba wydawac w licznych kolekturach toto-lotka czy
                  zakładów buchalterskich...jakas ruletka czy black jacke tez się przyda w
                  Rudzie.No i tez od razu trzeba by pomyśleć o domu schadzek w pobliżu ,by gdzieś
                  ta wygraną kase mozna by wydać w dyskretny sposób,tak ,by żona sie nie
                  dowiedziala;))
                  • jozefosmenda Re: Las Vegas w Rudzie? 19.05.05, 23:24
                    To nie Las Vegas lecz CLUB FAIR PLAY spółka z o.o. z Opola wystapiła z taki,
                    wnioskiem do Rady Miejskiej.Zgodnie z ustawą "o grach i zakładach wzajemnych" w
                    Rudzie Ślaksiej ze wzgledu na ilość mieszkańców mogą być dwa takie lokale.Lokal
                    ten ma być usytuowany przy ul.Pokoju 1.( to tam gdzie gmina na wniosek
                    prezydenta dołozyła do konserwacji zegara słonecznego. Natomiast sam budynek
                    jest własnością prywatną).Drugi taki lokal ta sama spółka ( z Opola) prowadzi
                    przy ul.Modrzejewskiej w Goduli.
                    • hepik1 Re: Las Vegas w Rudzie? 20.05.05, 05:35
                      To co ma z tego miasto?
                      Rozumiem,że na czynszu zarobi(a) prywatny właściciel(słusznie) a podatki z
                      działalności trafiają do Opola...
                      Tak mi sie przy okazji przypomina okres odpraw górniczych i stojących w każdej
                      knajpce tzw"jednorękich bandytów".
                      Skończyło to się paroma większymi i mniejszym tragediami.
                      • jozefosmenda Re: Las Vegas w Rudzie? 20.05.05, 23:50
                        Każdy zainteresowany podmiot z miasta mógł się zgłosić.By było ciekawiej to ta
                        spółka weszła na miejsce "Parkowej", która tej działalności pomimo uzyskania
                        zgody nie poprowadziła.
                        Ale swoją drogą warto by było zastanowić się nad tym Opolem!
                        • jozefosmenda Re: Basen w Rudzie ..... 20.05.05, 23:56
                          ...będzie ponownie otwarty w dniu 1 czerwca br.
                          Zaproponowałem na sesji RM w dniu 19.06.05 r. by go otwierać co miesiąc przez
                          cały okres letni.Przynajmniej sponsorzy mogliby się produkować w zamian coś
                          dając!
                          • darek10004 Re: Basen w Rudzie plany futurystyczne 21.05.05, 14:20
                            napisał Pan:
                            ...będzie ponownie otwarty w dniu 1 czerwca br.
                            Zaproponowałem na sesji RM w dniu 19.06.05 r. by go otwierać co miesiąc przez
                            cały okres letni.Przynajmniej sponsorzy mogliby się produkować w zamian coś
                            dając!

Panie Józku z tego co wiem teraz mamy maj 2005r. a Pan już wystąpił na sesji RM
                            w czerwcu tego roku?. Kurde to jak to?. Zaproponował Pan na tej przyszłościowej
                            sesji żeby otwierać ten basen co miesiąc, czyli raz w miesiącu, więc w ciągu
                            lata 3 razy, chyba trochę za mało. Prosze mi wierzyć, że sponsorzy za trzy dni
                            reklamy za dużo nie zapłacą, jeżeli w ogóle. A co stoi na przeszkodzie żeby ten
                            basen był czynny przez całe lato?. Mogła by z tego być fajna kasiurka.
                            • darek10004 kule kule 21.05.05, 14:46
                              chciałem sobie dzisiaj wyjechać moim Mercedesem, super pogoda, ale nie
                              przeszedł przeglądu noooo, tak se planowałem przejażdżkę do pewnej stadniny
                              koni iiii siedzimy w domu. Ahhh złośliwość rzeczy martwych.
                            • jozefosmenda Re: Basen w Rudzie 21.05.05, 18:57
                              Oczywiście sesja była w dniu 19 maja br.To tak z rozpędu mi się napisało.Ale
                              jak już otwarcie nastąpiło w poniedziałek 16 maja br. to po co go ponownie
                              otwierać tylko 1 czerwca br.?Można co miesiąc albo co dwa tygodnie i pan
                              prezydent wstęgę: ciach!!!
                              I o to przecież chodzi Darku - nie rozumiesz?
                              • darek10004 Re: Basen w Rudzie 21.05.05, 22:38
                                hehe no przecież otworzyć coś można tylko raz, chyba, że potem coś zamkniemy
                                więc znowu możemy otworzyć. Jak można coś otworzyć skoro wcześniej już zostało
                                otwarte. Faktycznie nie rozumiem.
                • jozefosmenda Re: Basen w Rudzie....otwarty? 19.05.05, 23:27
                  Woda już nie będzie krystaliczna bo jednak od 16 maja br. coś tam
                  skażona.Natomiast trzeba by najpierw zapytać czy Szastok umie pływać?
                  • hepik1 Re: Basen w Rudzie....otwarty? 20.05.05, 05:38
                    Mówią -co ma wisieć,nie utonie.A czytając forum -dochodze do wniosku ,że panu
                    Sz. to pierwsze pisane;))
      • hepik1 Re: Wanielik 15.05.05, 12:37
        osmenda_k napisał:

> troszkę mi ta lapma z oświetlenia ulucznego popsuła zdjęcie,
        > takie warunki.

Trzeba by pogadać z darkiem...Jak by sie tak rozpędził od tych barierek na
        Ficynusie swoim mercem,to problem latarni by mozna było rozwiązać.One tylko
        wygladają tak solidnie ale w środku puste .Sam widziałem jak taka legła na 1
        Maja ,gdy młodzież z sobotniej imprezy Polonezem wracała...;))
        • osmenda_k Latarnia i polonez 15.05.05, 13:58
          Pamiętam jak dziś. Następnego dnia rano wyjeżdżałem do Ustronia, a huk zdarzenia
          mnie w nocy obudził, ale się tylko obróciłem i spałem dalej.
          Następnego dnia rano podziwiałem straty.
          To była młodziez z "kątów" :)
        • darek10004 ło kule ło kule 15.05.05, 21:13
          hepik moim mercem w latarnię? NIGDY, szkoda lakierku hehe.
          • paul11 Re: ło kule ło kule 15.05.05, 21:23
            darek10004 napisał:

> hepik moim mercem w latarnię? NIGDY, szkoda lakierku hehe.

Piznij gową możno cie łośwyci
            • darek10004 Re: ło kule ło kule 15.05.05, 21:34
              hepik kedyś downo tymu napisoł komuś tam "dupcys" i jo tera tyż to ciebie pisza
              dupcys koleś
    • darek10004 festyn 21.05.05, 22:41
      nawiasem mówiąc fajne festynki dzisiaj u nas, oby częściej.
    • osi-ris 30 C.... 22.05.05, 20:22
      Co robiliście dziś tj. niedziela 22_05_05 ja "kułem" i sie opalałem...
      • w36 Re: 30 C.... 22.05.05, 22:13
        osi-ris napisał:

> Co robiliście dziś tj. niedziela 22_05_05 ja "kułem" i sie opalałem...

:-)

A ja przejeżdżałem koło tego płotu Wanielika, nad którym tak powyżej rozpaczałeś
        i jakos nie zauważyłem by był jakiś tragiczny. O co biega ? :)
        Ciekawostka przy okazji, do remontu dachu na Wanieliku, dołożyli się parafianie
        z Wawrzyńca na Wirku, była specjalna zbiórka niedawno.
        • darek10004 kucie 23.05.05, 18:30
          a ja już nie muszę kuć, na szczęście, i też się opalałem. A potem byłem na
          fajnym festynie na Goduli. Fajnie było.
    • darek10004 NASZE MIASTO RUDA ŚLĄSKA KURDE 24.05.05, 18:54
      Panie Józku to forum staje się nudne bez Pana obecności. Czemu Pan zamilkł.
      Ciekaw jestem co tam słychać w "mieście"?. Pan jest naszym łącznikiem.
      • jozefosmenda Re: NASZE MIASTO RUDA ŚLĄSKA KURDE 24.05.05, 21:34
        bo nie zawsze mam czas by tutaj bywać i z Wami dyskutować.
        Ale ostatnio przygotowywuję się psychicznie do uczestnictwa w uroczystości
        otwarcia basenu w Rudzie.
        Jaja nie wykluczone............!
      • jozefosmenda Re: NASZE MIASTO RUDA ŚLĄSKA KURDE - no nie? 24.05.05, 21:41
        A w Rudzie robią chodnik przy ul.Wolności,wzdłuż ogródków działkowych im.Janasa.
        Mało kto wie ale o ten chodnik zabiegałem chyba 6 lat!!!Inni radni zresztą też.
        A teraz przyszła jedna radna i chodnik juz robią.Ale miała farta!
        Czyli gdzie diabeł nie może....
        Ale liczy się efekt końcowy i oczekiwania mieszkańców.Jak mnie poinformowano
        wreszcie pan prezydent zatwierdził......!
        • baba2 Re: NASZE MIASTO RUDA ŚLĄSKA KURDE - no nie? 25.05.05, 05:15
          Szkoda że ta Pani Radna nie jest z Nowego Bytomia ?
          Może by jakiś chodnik zrobili po lewej stronie ulicy Nedurnego idąc do
          Wirka.Najlepiej asfaltowy mozna by i na wrotkach pojeżdzić i by koski nie
          ukradli.Gdyby była jeszcze droga dla rowerów to by było już super.
          • w36 Re: NASZE MIASTO RUDA ŚLĄSKA KURDE - no nie? 25.05.05, 06:15
            baba2 napisał:

> Szkoda że ta Pani Radna nie jest z Nowego Bytomia ?
            > Może by jakiś chodnik zrobili po lewej stronie ulicy Nedurnego idąc do
            > Wirka.

Czy masz na myśli ten fragment od strony torów tramwajowych, hałdy czy jak to
            nazwać i potewm tego miejsca gdzie wyjeżdżają te ciężarówki zasyfiając błotem
            ulicę, do mijanki przy kopalni?
            Trochę nie widzę sensu. Zawsze chodnik po drugiej stronie wystarczył.

> Najlepiej asfaltowy mozna by i na wrotkach pojeżdzić i by koski nie
            > ukradli.Gdyby była jeszcze droga dla rowerów to by było już super.

Asfalt dla wrotkarzy to to osobny temat (choć może nie w tamtej okolicy -brud
            okropny), warty zastanowienia. Zauważyłem że niestety dzieci jeżdżace na
            wrotkach, deskorolkach (wcześniej problem dotyczył hulajnóg z małymi kółkami,
            ale moda się skończyła), często, z powodu tego że nasze chodniki pokrywa kostka
            betonowa po której źle się jeździ używają do tego celu jezdni i to nie na jakiś
            osiedlowych mało uczęszczanych dróżkach.
            • baba2 Re: NASZE MIASTO RUDA ŚLĄSKA KURDE - no nie? 26.05.05, 03:55
              dokładnie mi chodzi o lewą stronę.
              Dlaczego?
              Dlatego że ta strona jest bezpieczniejsza oddalona od jezdni nie ochlapie
              samochód błotem.
              Ta strona jest nie uzywana bo nie ma chodnika.W Kłodnicy widziałem chodnik w
              lesie więc nie wiem czmu nie może być go w Nowym Bytomiu.

• jozefosmenda Re: NASZE MIASTO - kurde, no nie? 26.05.05, 14:24
                Bo to jest tak,że ci co mieli to mają nadal i chcą mieć zawsze więcej.Stąd też
                i te chodniki do lasu!
                I tak już jest z tymi chodnikami - one "idą" za władzą .
              • jozefosmenda Re: RUDA ŚLĄSKA- KURDE, no nie? 26.05.05, 14:30
                więc by chodzić po chodnikach trzeba mieć władzę!
                Ale czy to jest powód by po tych chodnikach poruszała się tylko rollwaga?
          • jozefosmenda Re: NASZE MIASTO RUDA ŚLĄSKA KURDE - no nie? 26.05.05, 00:29
            Trzeba mieć nadzieję, że pan prezydent "wciepnie " to do swojego nowego
            programu wyborczego i basta!(mam na myśli chodnik extra asfaltowy)
          • jozefosmenda Re: KURDE - no nie? 26.05.05, 00:31
            a jakby go tak jeszcze zadaszyć?
            To wtedy i w czasie deszczu można by na wrotkach jeździć?
          • jozefosmenda Re: KURDE - no nie? 26.05.05, 00:32
            a jakby też i oświetlić specjalnie to i w nocy można by jeździć!
            Na targowisko np.
    • darek10004 Re: NASZE MIASTO RUDA ŚLĄSKA 24.05.05, 21:06
      aaaaaaa mój Mercedes przeszedł przegląd w końcu go zarejestruję ale bedzie
      piknie wyjadę moim monstrum na drogi ahh, tylko jeszcze formalności w WK i
      fruuuu.... ale się cieszę.
      • osi-ris darek10004 25.05.05, 09:31
        jeżeli miał problemy z przeglądem i po 2 dniach przeszedł to ile
        dałeś "gratyfikacji"? -za pieczątkę ?
        • darek10004 osiris 25.05.05, 20:03
          eee chłopie nie daję gratyfikacji jak ty to mówisz, nigdy nie dałem i nie dam,
          wolę sobie pożyć jeszcze. Wymieniłem amorki z przodu, fedry na żółte, jeżeli
          wiesz co to znaczy, stabilizator układu kierowniczego, klocki przód, cięgna
          zaworów bo troche stukały, oczywiście olej, filtry. Do tego nowe opony Kleberki
          205-65-15. Aaa pewien serwis w Tychach zrobił mi to w jeden dzień. Ta bryka
          rozpędza się do 240 km/h. Jeszcze mały szlif, tapicer musi mi zszyć dziurę z
          siedzeniu. Polerka budy, kumpel w poniedziałek sprowadza dla mnie pikne alumy,
          potem wyważenie, przy takim czołgu tolerancja wyważenia musi być 0, jeżeli
          wiesz o czym mówię, jeszcze rejestracja iii fruuuuu. Troche lat już mam do
          czynienia z samochodami i motorami "dużych mocy" widziałem jak ginie mój kumpel
          na moich oczach, więc wierz mi, że jak chcesz się bawić w "motoryzację" i
          przeżyć to nie dasz łapówy. Przynajmniej ja nie dam. Aaaa kusi mnie BMW 730i z
          roku 1992 i tak się zastanawiam czy jej nie kupić. Ah też kusi mnie znowu Ford
          Mustang GT ale kurde za drogi jest. Może kiedyś. Marzy mi się ford Mustang
          Cobra. Ale to na razie po za mną. Też może kiedyś. A też kusi mnie Honda
          CBR1100XX ale jeszcze też poczekam bo to tzw. gwóźdź do trumny. Ale jaka
          frajda.
          • jozefosmenda Re: samochody.... 26.05.05, 00:26
            Wymieniłeś Darku takie fury,ze mózg mi w poprzek staje.A ja tam jeżdżę zwykłym
            Ciquecento 700 i jestem zadowolony.Nie mam przynajmniej
            wiekszych problemów z parkowaniem.Dokładnie tydzień temu chcieli mi go zwinąć
            ale się nie udało.Multilock zrobił swoje.Ale szkody mi jednak narobili i dwa
            dni postoju, to fakt.
            • osi-ris samochody....a złodzieje 26.05.05, 12:48
              Podobno przyszpitalny parking to supermarket samochodowy dla złodzieji - panie
              radny kiedy to się skończy?-Podobno szpital należy do miasta (częsciowo)..
              A zresztą lekarzy stać ..
              • jozefosmenda Re: samochody....a złodzieje 26.05.05, 14:34
                To jet dla mnie nowość! Nie wiedziałem, że tego parkingu znikają samochody.
                (Mam na myśli parking za bramą szpitala)
              • jozefosmenda Re: samochody....a złodzieje 26.05.05, 14:36
                Ale zaraz ,zaraz!
                Kiedy się to skończy?
                I to ja mam na to odpowiedzieć?
              • jozefosmenda Re: samochody....a złodzieje 26.05.05, 14:45
                Mam swoje spojrzenie ale możemy poteoretyzować.
                Np.:
                1. Polska przekształca się w Szwecję! A Szwedzi nie kradną.
                2.Dziwne wogóle.7-me przykazanie mówi: nie kradnij!A Polska jest krajem
                katolickim.
                3.Wszystkim dajemy samochody.Takie same oczywiście a innych nie ma.Nawet rząd
                miałby tylko Syrenki.
                4.Nikt nie ma samochodu więc nie ma co ukraść.Chodzimy pieszo,jeździmy
                koleją,tramwajami i autobusami.
                5.Rowerów oczywiście też nie mamy bo ukradną.

Życzę następnych pomysłów.Piszcie!
                • darek10004 Re: samochody....a złodzieje 26.05.05, 19:04
                  jozefosmenda napisał:

> Mam swoje spojrzenie ale możemy poteoretyzować.
                  > Np.:
                  > 1. Polska przekształca się w Szwecję! A Szwedzi nie kradną.
                  > 2.Dziwne wogóle.7-me przykazanie mówi: nie kradnij!A Polska jest krajem
                  > katolickim.
                  > 3.Wszystkim dajemy samochody.Takie same oczywiście a innych nie ma.Nawet rząd
                  > miałby tylko Syrenki.
                  > 4.Nikt nie ma samochodu więc nie ma co ukraść.Chodzimy pieszo,jeździmy
                  > koleją,tramwajami i autobusami.
                  > 5.Rowerów oczywiście też nie mamy bo ukradną.
                  >
                  > Życzę następnych pomysłów.Piszcie!

Ja proponuję dać każdemu po 18 roku życia - wzorem Sułtanatu Bruneii, do
                  wyboru: Porsche, Lamborghini Diablo, ewentualnie Mercedesa SLK badź BMW
                  oczywiście tylko serii 7. Tam ponoć każdy nastolatek może sobie dowolnie wybrać
                  jaką furę chce. Jak to mówią chcieć to móc. Albo do wyboru przecinaki ale tylko
                  obowiązkowo o poj. pow. 900 cm3. NBP dodrukuje kasiurki, parę lat pobujamy się
                  w luksusie a potem będziemy się martwić jak inflacja nas zacznie zrzerać - ale
                  co użyjemy to nasze, hehe.
                  • jozefosmenda Re: samochody....a złodzieje 26.05.05, 23:02
                    Gdyby każdemu dać takie fury to myślisz Darku ,że przestali by kraść te
                    samochody?Sądzę, że nie bo wszystko by szło na wschód. Ale jakby wszyscy mieli
                    furki to też by było ciekawie.
                    • jozefosmenda Re: Złomowce....a złodzieje 26.05.05, 23:16
                      A co powiecie na temat różnego typu złomowców?Mam na myśli przede wszystkim
                      punkty skupu metali kolorowych?
                      • jozefosmenda Re: Złomowce....a złodzieje 26.05.05, 23:20
                        Czyż nie jest to perfidne "rozwalanie" naszego kraju ?
                        Koncesje wydaje Warszawa,potem wystarczy kawałek posesji prywatnej i interes
                        się kręci.Ile to złomu kolorowego może "wyprodukować" przeciętny mieszkaniec?
                        • darek10004 Re: Złomowce....a złodzieje 27.05.05, 07:34
                          ....albo przeciętny złodziej
            • obywatel2 Samochody.... 30.05.05, 09:31
              Oczywiście Józik jak zwykle jest pokrzywdzony przez los. Twierdzi że jeździ
              Ciquecento 700 i jest zadowolony. A ja myślę że tylko tak gada, bo żal mu
              bardzo, że nie może jeździć mercedesem. No ale zawsze może jeździć swoim drugim
              samochodem czyli oplem astrą, a ciekawe czemu tego nie robi. Na pewno nie z
              powodu braku miejsca na parkingu.
        • darek10004 osiris 25.05.05, 20:23
          ostatni mój motor to była piękna CBR-ka 600 za kawalera. Teraz moja ukochana
          zabrania mi kupowania takich samolotów, wiesz kawalerem jesteś to róbta co
          chceta, żonaty już tak nie może robić. Może kiedyś wrócę do dwóch kółek. Eeee
          na pewno wrócę.
          • osi-ris Re: osiris 26.05.05, 12:45
            Widzę, że jesteś maniakiem tuningu -fajnie, tylko wież, mi jak mnie obudzi twój
            podrasowany tłumik (basowy klang)-to ci go zaspawam-skutecznie..

a samochód będzie piknie wyglądał na lawecie :))

Nie zdajesz sobie sprawy co dzieje się w mieszkaniu po przewietrzeniu garów w
            takim aucie..
            • darek10004 Re: osiris 26.05.05, 18:51
              jestem maniakiem mocy - nie huku.
            • darek10004 Re: osiris 26.05.05, 21:04
              poza tym człowieku ja wstaję codziennie o 6.00 bo szkoda mi dnia na spanie.
              ktoś mądry kiedyś powiedział "śpisz, nie żyjesz". Fakt szkoda życia na gnicie.
              A moja Cebra miała pusty tłumik z pewnych względów i trochę huku było. Ale na
              drogi wyjeżdżała po 9 rano a o tej porze chyba już nikt nie śpi.
    • darek10004 osiris 25.05.05, 20:57
      a zdradź nam na jakiej uczelni studiujesz. Dziennie czy może zaocznie.
      • osi-ris Re: osiris 26.05.05, 12:31
        ESKK

jeżeli wiesz o czym mówię...
        • darek10004 Re: osiris 26.05.05, 18:50
          a wiem - korespondencyjnie, toż to nawet nie zaocznie.
          • osi-ris Re: osiris 27.05.05, 11:11
            a z tym hukiem to chyba cie polubię..
            • darek10004 Re: osiris 27.05.05, 19:30
              hehe chyba to się łódka na jeziorze
              • jozefosmenda Re: majówka... 27.05.05, 19:40
                ...w całej pełni .Pogoda dopisuje to i nad jeziorko można wyskoczyć i
                się "pochybotać".
                A swoją drogą warto.
                A tak na marginesie kupiłem to tyskie z zakęcaną kapslą i muszę stwierdzić ,że
                jest lepsze od Lecha.(Wałęsy również)
              • jozefosmenda Re: Tyskie 27.05.05, 19:42
                Zapomniałem dodać ,że od razu dwa maleńkie poszły!
                Tak mi smakowało!!!
                • darek10004 Re: Tyskie 27.05.05, 19:51
                  Panie Józku nie chcę mówić "a nie mówiłem" hehe
                  • darek10004 Re: Tyskie 27.05.05, 19:53
                    a propo's majówki wybieramy się w niedzielę nad jeziorko na grilka oczywiście
                    moim wyremontowanym, zarejestrowanym, starym Mercedeskiem ale będzie piknie.
                    • jozefosmenda Re: Mercedes 28.05.05, 00:49
                      No to ładnie się to zakończyło z tym Mercolem i to cieszy.
                      Spotkałem kiedyś u mnie na osiedlu młodego faceta,który kupił Mercola za 800 zł!
                      Rok go picował i ten wyglądał jka spod igły.Rocznikowo był starszy od jego
                      właściciela i jeszcze na dodatek jeździł!To faktycznie są maszyny nie do
                      zdarcia.
                      • darek10004 Re: Mercedes 28.05.05, 15:11
                        to prawda można za parę groszy kupić starego Merca bądź inna ekskluzywną furę
                        tamtych czasów, ooo np. to BMW730i z roku 1991, które mnie dalej mocno kusi.
                        Tyle, że remont takich samochodów często przekracza ich wartość. Nawet we
                        współczesnych samochodach nie ma jeszcze takich rozwiązań technicznych jak w
                        tych starych cackach. Mam jeszcze "cywilne" zachodnie auto kilku letnie, którym
                        poruszam się na co dzień i to całkiem dobrej marki. Ale porównując właściwości
                        jezdne, kulturę pracy silnika, komfort jazdy, i szereg innych rzeczy naprawdę
                        te stare maszyny są ponadczasowe i dużo lepiej wykonane jak współczesne
                        średniej klasy. Dużo więcej przyjemności z jazdy mam moim staruszkiem niż moim
                        cywilem. Jasne, że takie stare auto z dużym silnikiem dużo spali, ale czego nie
                        robi się dla przyjemności.
                        • jozefosmenda Re: MIKRUS... 28.05.05, 16:36
                          ...a czy ktoś pamięta, że Polska produkowała takie samochody?Młodzi nie ale ich
                          rodzice powinni pamiętać.Był to samochód produkowany prawdopodobnie w Mielcu,
                          dla dwóch osób z silnikiem 500 cm3.Jak sama nazwa mówi był mały ale polski od a
                          do z!
                          Miał trochę dziwną kierownicę-obręcz kierownicy zamocowana była tylko na jednym
                          ramieniu.
                          • osi-ris mini moris 28.05.05, 20:47
                            wolę mini morisa.. tego co jeżdził Fasola -Mr.Been-

chyba obróciłem licznik
                    • darek10004 Re: czat i Tyskie 28.05.05, 17:50
                      ok 1 czerwca czat przy tyskim? po 21 rzecz jasna .
                  • darek10004 czat 27.05.05, 19:54
                    Panie Józku kiedy Pan planuje znowu jakiegoś czacika chętnie z Panem pogadam
                    znowu
                    • jozefosmenda Re: czat 28.05.05, 00:52
                      Możemy wstępnie umówić się na 1 czerwca br. oczywiście po godz.21.00.
    • darek10004 nasze zwierzęta 29.05.05, 20:05
      Panie Józku mam do Pana ogromną prośbę. Spotkałem dzisiaj zupełnie przypadkowo
      człowieka, który opiekuje sie kotkami "piwnicznymi". Chwała mu za to, że
      poświęca swój czas i pieniądze na żywność i weterynarzy. Mówił mi, że RSM
      wypowiedziała wojnę kotkom mieszkającym w piwnicach zasobów mieszkaniowych RSM.
      Konkretnie ten człowiek jest lokatorem w budynku RSM w Rudzie1. Miał on na
      rękach małego kotka który mocno cierpiał, jest chory na kocią grypę co
      niechybnie skończy się dla niego śmiercią jeżeli człowiek mu nie pomoże.
      Właśnie wyjeżdżaliśmy z moją żonką nad jeziorko ale najpierw postanowiłem pomóc
      temu kotkowi, dzisiaj weterynarze raczej nie pracują a dla niego liczyła się
      każda godzina. Wie Pan czemu chciałem mu pomóc? bo od zawsze jestem miłośnikiem
      zwierząt, mają takie samo prawo do życia jak my ludzie. Sam mam zwierzaczka i
      to na pełnych prawach członka rodziny. Podzwoniłem tu i uwdzie i pomoc dla
      niego się znalazła, niech se bidulek pożyje. Jest Pan "kimś" w RSM, sam ma Pan
      psa, co zawiniły te bibulki, że zamurowujecie im wejścia do piwnic,
      okratowujecie okna, macie serca?, eee nie macie. Panie Józku człowieka można
      bardzo dobrze poznać po jego stosunku do zwierząt i basta. Ten wasz prezesik
      RSM siedzi sobie w wygodnym biurze i wydaje dyspozycje ty zrobisz to a ty
      tamto. Panie Józku proszę Pana żeby Pan oświecił mu umysł i sumienie. Dlaczego
      skazujecie te biedne stworzenia na cierpienie co one wam zawiniły. Proszę mi
      wierzyć, że będę drążył ten temat bardzo, bardzo mocno. Bardzo liczę na Pana
      ustosunkowanie się do mojej prośby i pozostaję z nadzieją pomocy dla nich, a
      wystarczy tylko pozwolić im żyć w piwnicach i ogrzać się w mroźne dni, czy to
      naprawdę dużo?. Powtarzam człowieka można szybko poznać po jego stosunku do
      zwierząt. Nawiasem mówiąc mam nadzieję, że kiedyś się spotkamy osobiście.
      • darek10004 Re: nasze zwierzęta 29.05.05, 20:21
        ciekaw jestem czy w ogóle Pan zainteresuje się tym tematem i mam taką małą,
        naiwną nadzieję, że nie powie Pan, że o tym decyduje zarząd RSM i wasze jakieś
        tam uchwały, dyrektywy i tego typu dyplomatyczne pierdoły, naiwnie mam
        nadzieję, że zadecyduje Wasze serce ot, ah taki głupi jestem ale i tak w to
        wierzę.
      • darek10004 Re: nasze zwierzęta 29.05.05, 20:26
        aaaa jak sprzątaczka mojego domu kiedykolwiek przegoni koty z naszej piwnicy i
        ja to zauważę to ją szybko przywołam do porządku ojjj.
        • osi-ris nasze ??!! zwierzęta 30.05.05, 08:37
          Jak jesteś takim miłośnikiem zwierząt to ciekaw jestem czy sprzątasz po swoim
          (jeśli masz psa- to te gówna z trawnika przydomowego) a co do kotów p. Józefie
          kategorycznie NIE ponieważ:
          śmierdzi!
          śmierdzi!
          oraz jest pełno chorób i sublokatorów na tych kotach!!
          telo..
          • darek10004 Re: nasze ??!! zwierzęta 30.05.05, 11:16
            aleś dał popis sprawności umysłu - tak trzymaj.
            • osi-ris Re: nasze ??!! zwierzęta 30.05.05, 12:45
              a gdzie się pomyliłem ?!
              -jeżel tak to mnie popraw!
              • darek10004 Re: nasze ??!! zwierzęta 30.05.05, 18:16
                osi nie będę cię uświadamiał dorosły ponoć jesteś, w każdym razie ciężko było
                by ci zaskarbić moją przyjaźń oj ciężko.
                • osi-ris przyjaźń.. 31.05.05, 09:09
                  a czy przyjaźń jest wyznacznikiem poparcia czy prawdomówności (czyt. uczciwości)
                  to jak miłośniku zwierząt zbierasz te paszkwile po swoim domowniku na
                  przydomowym trawniku -czy nie ? (ale mi sie rymnęło)
                  • jozefosmenda Re: różne pytania.... 31.05.05, 12:25
                    ...to i różne odpowiedzi.
                    Znowu mnie jakiś czas nie było a tu trochę zię nazbierało.
                    Zacznijmy od kotów.Jako przedstawaiciel Rady Nadzorczej RSM i zarazem jej
                    przewodniczący muszę stać na straży prawa w tej materii.A prawo to zawarte jest
                    w "REGULAMINIE PORZĄDKU DOMOWEGO".Zapis par.21.1 tego regulaminu wyraźnie
                    określa,że :..zabrania się prowadzenia hodowli królików,drobiu,ptactwa oraz
                    dokarmiania kotów w obrębie budynków spółdzielni.Natomiast pkt2 tego samego
                    paragrafu określa, że: ...Psy należy wyprowadzać na smyczy i w kagańcu poza
                    obręb domu ze względu możliwość zanieczyszczenia podwórek,placów zabaw i
                    piaskownic oraz na bezpieczeństwo innych osób.W wypadku zanieczyszczenia klatki
                    schodowej, podwórka bądź terenu osiedla obowiązek posprzątania lub koszt
                    wymiany piasku spoczywa na właścicielu zwierzęcia.
                    I jeszcze zapis par.23.1: ...Piwnice służą do przechowywania zapasów na zimę i
                    opału......

Jakie zatem ma być moje spojrzenie w tej materii?
                    Ano takie jak w Regulaminie.Niech każdy zainteresowany weźmie sobie kotka do
                    domu i za niego odpowiada .Może przykre ale życiowe i zgodne z prawem!
                    • darek10004 Re: różne pytania.... 31.05.05, 19:03
                      jozefosmenda napisał:

> ...to i różne odpowiedzi.
                      > Znowu mnie jakiś czas nie było a tu trochę zię nazbierało.
                      > Zacznijmy od kotów.Jako przedstawaiciel Rady Nadzorczej RSM i zarazem jej
                      > przewodniczący muszę stać na straży prawa w tej materii.A prawo to zawarte
                      jest
                      >
                      > w "REGULAMINIE PORZĄDKU DOMOWEGO".Zapis par.21.1 tego regulaminu wyraźnie
                      > określa,że :..zabrania się prowadzenia hodowli królików,drobiu,ptactwa oraz
                      > dokarmiania kotów w obrębie budynków spółdzielni.Natomiast pkt2 tego samego
                      > paragrafu określa, że: ...Psy należy wyprowadzać na smyczy i w kagańcu poza
                      > obręb domu ze względu możliwość zanieczyszczenia podwórek,placów zabaw i
                      > piaskownic oraz na bezpieczeństwo innych osób.W wypadku zanieczyszczenia
                      klatki
                      >
                      > schodowej, podwórka bądź terenu osiedla obowiązek posprzątania lub koszt
                      > wymiany piasku spoczywa na właścicielu zwierzęcia.
                      > I jeszcze zapis par.23.1: ...Piwnice służą do przechowywania zapasów na zimę
                      i
                      >
                      > opału......
                      >
                      > Jakie zatem ma być moje spojrzenie w tej materii?
                      > Ano takie jak w Regulaminie.Niech każdy zainteresowany weźmie sobie kotka do
                      > domu i za niego odpowiada .Może przykre ale życiowe i zgodne z prawem!
                      >

Panie Józku a ja miałem taką nadzieję, że te zasrane przepisy pójdą do lamusa.
                      Co by Pan zrobił jeżeli by Pan potrącił samochodem psa?. I dalej podtrzymuję
                      moje zdanie, że jak sprzątaczka pozwoli sobie na przegonienie kotów z mojej
                      piwnicy to ja szybko przegonię tą sprzątaczkę oooo.
                      • jozefosmenda Re: różne odpowiedzi.... 31.05.05, 23:59
                        Szanowny Darku!
                        Nie musisz się tak zaraz wkurzać o Regulamin Porządku Domowego.Nie ja go
                        wymyśliłem i sądzę,że i Ciebie i mnie on nie dotyczy ponieważ my postępujemy ze
                        swoimi pieskami w sposób właściwy.Ale zdecydowana większość ma to gdzieś i to
                        właśnie miałem na myśli przyrównując to do innego kraju.
                        A jak chcesz kogoś przegonić ...? Nic mi do tego!
                    • obywatel2 RE: Wstyd Józefie Osmendo 21.06.05, 13:45
                      Józef Osmenda napisał:

>>...Jako przedstawiciel Rady Nadzorczej RSM i zarazem jej przewodniczący muszę
                      stać na straży prawa w tej materii...<<

No, No mocne i stanowcze słowa Józefa Osmendy. Jestem pełen podziwu dla jego
                      determinacji w trwaniu na straży prawa.
                      Proszę sobie wyobraź, że dotarłem do wyroku sądu z rozprawy z powództwa Marek
                      Akciński, Leon Swaczyna przeciwko Rudzkiej Spółdzielni Mieszkaniowej. Bardzo
                      ciekawy materiał. Co się okazuje? Ten jedyny rudzki prawy człowiek, nasz
                      ukochany Józef Osmenda sam się przyczynił (jak to zapisano w uzasadnieniu
                      wyroku) do „przyjęcia uchwały zgromadzenia przedstawicieli RSM z naruszeniem
                      statutu” czyli prawa.
                      Nie chcę być złośliwy, ale oczywiście Pan Osmenda zrobił to swoimi jak zwykle
                      czystymi rękami, a może ktoś inny za niego podjął taką uchwałę?
                      Ciekawe co na to powiedzą wyborcy Józefa Osmendy?? Ich idol łamie prawo!! Czy
                      po raz pierwszy?
                      • jozefosmenda Re: RE: Dublujemy! Jak zwykle gra słowami.... 21.06.05, 17:33
                        ...w wykonaniu naszego szanownego Łobywatelacwaj.Już to wyjaśniałem Swaczynie
                        czy uzasadnienie jest ważniejsze od wyroku?
                        Wyrok jest bezwzględny- pozew został odrzucony.
                        Natomiast co do tego,że to ja się przyczyniłem bezpośrednio to jest to
                        niepraedą! W uzasanieniu pisze jak w pysk strzelił, cytuję:...Powodowie nie
                        udowodnili,iż głosowanie zaskarzonych uchwał w trybie jawnym miało lub
                        chociazby mogłomieć wpływ ma ich treść.Z materiału dowodowego wynika
                        okoliczność przeciwna.W pierwszym rzędzie Sąd wziął pod uwagę,iż o trybie
                        głosowania nad zaskarżonymi uchwałami a zatem czy będą one głosowane tajnie
                        czy jawnie, ZPCz w dniu 5.06.2004 r.zdecydowało w drodze głosowania
                        tajnego.Delegaci mogli zatem w nieskrępowany sposób zdecydowaćw jaki sposób
                        będą głosowaćw sprawie spornych uchwał, w żaden sposób nikt nie oddziaływał na
                        ich wolę.O trybie głosowania jawnego w trybie tajnym podjęli oni uchwałęw
                        zdecydowanej większości 38 za,na 63 delegatów obecnych na zgromadzeniu....
                        koniec cytatu!
                        A więc oprócz mnie jeszcze 37 innych!I to jako najwyższa władza w RSM a nie
                        swoje widzi mi się.Stąd też i taki wyrok czyli oddalający powództwo.
                        I to trzeba pisać a nie grać słowami.
                        A ręce mam dalej czyste.Ale gdyby cię szanowny Łobywatelucwaj interesowały
                        pewne sprawy pewnego sprzętu (zaczęło się jeszcze za mojej wiceprezydentury) to
                        jestem do dyspozycji.
                        Bez dublowania:proszę o nieodmienianie mojego nazwiska bo przy odmianie jest mi
                        lepiej!
                        • jozefosmenda Re: RE: Zapraszam na foru NMRŚL.... 23.06.05, 11:14
                          do dyskusji na żywo w dniu 26.06.05 (niedziela) po godz. 21.00
                          Nazbierało się trochę spraw ,które możemy sobie wyjaśnić bezpośrednio.Wczoraj
                          np. była sesja RM, mamy już kampanię wyborczą do parlamentu, jakiś radny śpi na
                          stole w knajpie,na Orzegowie była kiełbasa, Hans miał swój benefis,dlaczego
                          Jagna a nie ....,co było z reklamą Providenta, zdrowe "frelki" od Mirka
                          itd.,itd.
                          Zapraszam!
                        • hepik1 Re: RE: Dublujemy! Jak zwykle gra słowami.... 25.06.05, 05:23
                          To nie jest gra słowami.
                          To jest granie w myśl zasady-obrzucić błotem a zawsze sie cos przyklei.Albo
                          granie według zasady radia Erewań,gdzie na końcu się ma sie okazać że to nie
                          jemu ukradli a on ukradł;)
                  • jozefosmenda Re: samochody.. 31.05.05, 12:41
                    Do Obywatela2:
                    Nie wszystko jednak wiesz więc prostuję, wyjaśniam i odpowiadam:
                    do dyspozycji mam:Cinquecento, Opla AstręII,Hundaya Atosa i Suzuki Sweefta!
                    A ponadto trzy rowery dobrej klasy i bieżnię treningową z rowerkiem i wiosłami
                    hydraulicznymi,komputerkiem i jeszcze tam czymś.Bieżnia jest do sprzedania
                    gdybyś reflektował to bardzo proszę o kontakt.
                    Na wszystko powyższe i resztę funkcjonującą w moim i OSMENDÓW życiu zarobiłem
                    sam lub łącznie z rodziną!Bez przekrętów, korupcji, złodziejstwa czy
                    malwersacji lub też dziwnych układów.
                    A Mercedesa nie chcę bo nigdy zresztą na taki samochód nie chorowałem.Ma go
                    Darek i jeszcze inni np.radni. Mają to niech sobie mają i tak jest to wyłącznie
                    ich sprawa!
                    Ale bieżnię polecam! Można biegnąc do nikąd dobiec daleko i zrzucić parę
                    kilogramów w czasie tego biegu oraz pozbyć się przy okazji "kudłatych" myśli.
                    • darek10004 Re: samochody.. 31.05.05, 19:07
                      jozefosmenda napisał:

> A Mercedesa nie chcę bo nigdy zresztą na taki samochód nie chorowałem.Ma go
                      > Darek i jeszcze inni np.radni. Mają to niech sobie mają i tak jest to
                      wyłącznie ich sprawa!

Panie Józku Mercedesa kupiłem sobie za moje zarobione pieniążki, a w piątek
                      kupuję starego BMW730 też za moje zarobione uczciwie pieniądze. Chyba mam do
                      tego prawo. A ja mocno zawsze chorowałem na te czołgi. Ma Pan rację to
                      wyłącznie moja sprawa.
                      • jozefosmenda Re: samochody.. 01.06.05, 00:03
                        Zgadzam się całkowicie!Jakiekolwiek samochody kupione przez nas samych za nasze
                        zarobione przez nas pieniądze to nasza sprawa!
                        W końcu każdy z Obywateli też tak może jak może?
                  • darek10004 prrrr osi 31.05.05, 18:58
                    przede wszystkim mój psi domownik to piękny niemiecki owczarek, taki pies musi
                    się wybiegać, dlatego codziennie chodzę z nim w miejsca gdzie ludzie raczej nie
                    chodzą i tam nie zbieram za nim gówien jak się zesra bo nie ma takiej potrzeby.
                    Kurde współczuję siebie, że muszę ci to przedstawiać w tak prostacki sposób.
                    Było by troche śmieszne zbierać gówna w lesie. Gleba je szybko rozłoży i przy
                    okazji są świetnym nawozem a mało prawdopodobne by człowiek w nie wdepnął.
                    Często chodzimy z moim pieskiem również po parku późno wieczorem, bardzo lubię
                    takie spacery wieczorami, moja psinka jest po PO więc jest takim żywym KBKS-em,
                    już kilka razy uratowała naszą "dupę". Wierz mi, że to psisko nie sra w parku,
                    na ulicy, w piaskownicy itd., itp. Nie sra bo jest wychowana, natomiast jak
                    widzę człowieka ze swoim kundelkiem na 5 minutowej przechadzce z pieskiem na
                    trawniku, który ma szybko oddać potrzeby i wracać do domu bo właścicielowi jest
                    już zimno to, eee nie powiem co.
                    • osi-ris prrrr osi 01.06.05, 22:19
                      Miałem kiedyś owczarka niemieckiego i nie był po PO. Był po szkole mojego ojca i
                      starszego brata.. wież mi, wiem co to wychowanie takiego KBKS'a (tak mądrego
                      psa jeszcze nie widziałem).. a propos odchodów lub jak wolisz odpadów
                      organicznych to jak taka kruszynka nawali to jak kopiec kreta :) chciałbym cie
                      widzieć jak to zbierasz :))))ja nie mam w dupie zwierząt ja mam w dupie takich
                      ludzi jak ty -sorry- tak sie przedstawisz, mianowicie kotki robią dużo smrodu i
                      o tym wiesz, jezeli jesteś takim miłośnikiem zwierząt to pochwal się ile
                      przekazałeś na Faune ? średnio kot ma małe co 3 m-ce i średnio przeżywa 3 - 4
                      szt. czasem nawet 6 to w roku ma ich 16 po następnym roku jest ich 32+16=48 z
                      czego każdy z nich 50% to kotki ma znowu małe to masz chłopie 96 kotów liczyć
                      dalej? choć wiem że sie pomyliłem na -minus
                      Odbiło ci !?
                      Nad tym trzeba zapanować!Jeszcze im jeść zaniesiesz nalepiej pod okienko z
                      piwnicy by daleko nie musiały wyłazić..
                      .
                      zakończmy ten temat
                      .
                      ps: napisałeś
                      > natomiast jak widzę człowieka ze swoim kundelkiem na 5 minutowej przechadzce z
                      > pieskiem na trawniku, który ma szybko oddać potrzeby i wracać do domu bo
                      >właścicielowi jest już zimno to, eee nie powiem co.

ale ja ci powiem: to go opierd... i telo i niech se idzie do lasu albo niech to
                      zbiera. (albo sie boisz i jesteś mocny w .. pisaniu)

zakończmy ten temat
                      pozdrawiam
                      • darek10004 Re: prrrr osi 02.06.05, 14:15
                        boję się
                        • darek10004 Re: prrrr osi 02.06.05, 21:34
                          absolwentów pewnych tzw. wyższych uczelni, boję się ich fachowości.
                    • osi-ris prrrr osi 16.10.05, 21:11
                      darek10004 napisał:

> przede wszystkim mój psi domownik to piękny niemiecki owczarek, taki pies musi
                      > się wybiegać, dlatego codziennie chodzę z nim w miejsca gdzie ludzie raczej nie
                      > chodzą i tam nie zbieram za nim gówien

normalnie powiem tak :
                      gdy przeczytałem artykuł w DZ nr 41 -Rozmaitości -Ruda Śl. str 8 z
                      dn.14.10.2005 i zdjęcie Jakuba Wyciślika z torebką na psie odchody przypomniał
                      mi się twój post Darku o tych gównach i lesie a zresztą pisze jw. Wiesz jeżeli
                      ty ze twoim KBKs'em wychodzisz raz dziennie się wybiegać do lasu a Rada nałoży
                      obowiązek posiadania tych że torebek to ty do twojego owczarka będziesz musiał
                      mieć reklamówkę :)))) ... a do ładowania łopatę <rotfil>
                      Wiesz mówisz o lesie jak twoja psinka uwali bombkę w tym lesie to kilka dni
                      póżniej znowu w to samo miejsce pójdzie i znowu bombka to już nawet do lasu
                      pójść nie będzie można.. a przynajmniej wejść..
                      • biala25 Re: Panowie 17.10.05, 10:01
                        Co mają wspólnego psie gówna i organy Darka, /którego pozdrawiam/ z tematem
                        tego wątku. Panie Józefie może powrócimy do początku.
                        To takie dziwne rozmywanie.
                        • jozefosmenda Re:odchody..... 18.10.05, 10:13
                          biala25 napisała:
                          >>> Co mają wspólnego psie gówna i organy Darka, /którego pozdrawiam/ z tematem
                          tego wątku. Panie Józefie może powrócimy do początku.
                          To takie dziwne rozmywanie.<<<

No cóż ja osobiście uważam,że poruszono bardzo ważny temat z życia miasta.Wbrew
                          pozorom sprawa "psich gówien" jest problemem miejskim jak byśmy na to nie
                          patrzyli.I dobrze,że wreszczcie coś w tej materii ruszyło.Uważam,że każdy
                          własciciel psa jest zobligowany do sprzątania po nim ale jednak muszą być do
                          tego oprócz uchwały RM i prezentowanych przez radnego Wyciślika torebek odrębne
                          pojemniki. Dlatego też problem ten trzeba ciągle i systematycznie "obrabiać" i
                          drążyć co przede wszystkim dotyczy właścicieli czworonogów. Czyli mnie również!
                          Reasumując: ten temat dotyczący życia miasta nie jest tematem wstydliwym lecz
                          obecnie nader ważnym.
                          A o kobietach,facetach,seksie,samochodach, korupcji czy polityce lub innych
                          sprawch w tym wątku też możemy rozmawiać, czemu nie?
                      • darek10004 Re: prrrr osi 17.10.05, 19:07
                        hehe wiesz o tym że gówno to zwykły, naturalny nawóz?. Nieważne, jeżeli ktoś
                        myśli, że będę sprzątał gówna po mojej psinie w lesie gdzie praktycznie nie ma
                        ludzi to go zwyczajnie popier..., niezależnie od tego co i kto sobie wymyśli.
                        Zapraszam strażnika miejskiego do wypisania mi mandatu, ciekaw jestem jak
                        będzie sformułowana jego treść hehe po za tym ciekaw jestem reakcji mojego
                        czworonoga. Inaczej rzecz przedstawia się do tzw. miejsc typowo publicznych tam
                        oczywiście psie gówna powinny być nieobecne.
                  • darek10004 Re: przyjaźń.. 31.05.05, 19:31
                    osi-ris napisał:

> a czy przyjaźń jest wyznacznikiem poparcia czy prawdomówności (czyt.
                    uczciwości

mojej przyjaźni na pewno nie będzie miał ktoś kto ma zwierzaki w dupie bo
                    śmierdzą w jego piwnicy, bezapelacyjnie! Od tego zacznijmy. Żyję już trochę i
                    mam tylko albo aż 2 serdecznych kumpli, sprawdzonych i to mi wystarczy.
                    Górnolotne hasła prawdomówności czy uczciwości możesz sobie wsadzić w buty.
                    Zaryzykujesz życie dla przyjaciela?
    • nikos.d być uczciwym fajna rzecz 30.05.05, 10:59
      rudaslaska.bip.info.pl/plik.php?id=3393.
      może mi ktoś odpowiedzieć kto przyznał temu człowiekowi rentę ?!!!!!!!
      .
      słabo mi ..
      .
      • obywatel2 Re: być uczciwym fajna rzecz 03.06.05, 10:49
        Jeśli nie wiesz to cie uswiadomię łamago. Głownie w naszym kraju zajmuje sie
        tym ZUS (Zakład Ubezpieczeń Społecznych). Pa kotku. Jesli czegos jeszcze nie
        wiesz to pytaj.
    • jozefosmenda Re: Regulaminy... 31.05.05, 13:28
      A swoją drogą po co tworzyć takie Regulaminy Porządku Domowego jak są później
      problemy z ich realizacją?
      W Niemczech nie do pomyślenia!(mam np.pieski na myśli)
    • jozefosmenda Re: Basen w Rudzie... 04.06.05, 11:04
      ...nareszcie otwarty.Wprawdzie sama ceremonia otwarcia była gorzej niż żenująca
      ale słowo stało się ciałem i teraz już normalnie mogę tam pójść się
      wypluskać.Przyjemność będzie tym większa, że woda w basenie została poświęcona
      a w takiej jeszcze nigdy w życiu nie zanurzałem swojego grzesznego ciała.
      Myślę, że następne otwarcie odbędzie się niebawem ku uciesze nas wszystkich!
      • nikos.d Tragedia w Rudzie... 04.06.05, 15:13
        Tylko uważaj Pan bo w głównym zbiorniku jest rozwalona oprawa i wyłażą druty
        -pomimo uwag ratownicy nic sobie z tego nie robili - jak ktoś rozwali sobie
        jakąś część ciała wtedy znowu będzie naprawione :) tylko dlaczego po szkodzie?!
        Ten basen to chyba nowy ??
        dla wszystkich zainteresowanych woda w prysznicu -raz leci, raz nie, raz ciepła
        raz zimna, (tak jak w reklamie Chapi raz miękkie raz...). 9 milionów złotych aż
        strach pomyśleć co będzie jak wybudują basen w Halembie
        • jozefosmenda Re: Tragedia w Rudzie... 04.06.05, 22:11
          właśnie takich podpowiedzi i uwag oczekuję.Przykre jest to, że nowy basen i już
          niedociągnięcia.
          Słyszałem jeszcze ,że jak ktoś przyjdzie o godz.20.45 to już nie wejdzie?
          Proszę o potwierdzenie czy ktoś się z czymś takim zetknął.
          • hepik1 Re: Tragedia w Rudzie... 05.06.05, 06:01
            Malkontentów nigdy nie braknie.
            Widząc tytuł pomyslałem ,że Szastok sie utopił w nowym basenie a tu tylko raz
            zimna raz ciepła woda z kranu leci...;)
            • jozefosmenda Re: Basen w Rudzie... 05.06.05, 10:55
              No właśnie! Temat wywołuje zdecydowany wzrost adrenaliny dlatego proponuję
              wrócić w nim do basenu.
              • darek10004 Re: Basen w Rudzie... 06.06.05, 20:39
                no to jak w tym basenie straszy czy jak?
                • jozefosmenda Re: do Obywatela 2... 07.06.05, 20:19
                  Może przy okazji powiesz forumowiczom od kiedy zmienił się skład Rady
                  Nadzorczej Wiadomości Rudzkich? Kto w niej zasiadał przed zmianą i kto zasiada
                  po zmianie?Kto był przewodniczącym RN przd zmianą i kto jest teraz?
                  No i dalczego WR były ostatnio gorzej niż denne?
                  Zaznaczam, że nie jest to ( ta denność) wcale winą zespołu redakcyjnego tam
                  pracującego !
                  No ale napisz ,przecież jesteś dobry i wiesz no nie?
                  • hepik1 Re: do Obywatela 2... 08.06.05, 06:10
                    Co do denności -pełna zgoda.O ile,parę tygodni wstecz,trzeba było ok.15 minut,by
                    od deski do deski ,przeczytać-teraz zajmuje to ok.3,5min a i tak ma się
                    wrażenie ,że 1,70 pln do gulika wpadło;)
                    To już więcej można się dowiedzieć z czterostronicowego,piatkowego dodatku
                    Dziennika Zachodniego ,gdzie praktycznie jeden facet (M.Wroński-zdjęcia,teksty)
                    odwala całą robotę,tą sama co cały ,pokaźny zespół WR
                    Dosyc ciekawie musza też wyglądać finansowe osiagnięcia spółki.
                    Gdy widzę,w małym sklepiku kilkadziesiąt(!!!) egzemplarzy WR,które po tygodniu
                    idą do zwrotu,to sie zastanawiam,kto do tego dopłaca?
                    Nie wspomnę juz o drugim tytule spółki pt Sport Śląski.Dosyc kuriozalnym zreszta
                    pomyśle,gdzie w czwartek można było przeczytać sprawozdania z wydarzeń
                    poprzedniej soboty,opisanych kilka dni wcześniej w innej sportowej i nie tylko
                    prasie, a żeby było śmieszniej,również w środowych WR.
                    Z drugiej strony,jakieś dwa miesiące temu ,spróbowałem kupić SŚl i pytałem w
                    kilkunastu punktach na terenie RŚl(od targowisk,kiosków do saloników prasowych
                    )i wszedzie dostałem info,że tego nie dostają.
                    Gdyby nie udział w spółce UM RŚL,pomyślałbym,że to jakiś interes polegający na
                    praniu brudnych pieniędzy...
                    Ale o co tu chodzi,nadal nie wiem...
                  • jozefosmenda Re: Rada Nadzorcza WR 19.06.05, 11:33
                    Od około dwóch tygodni mamy zmieniony skład Rady Nadzorczej we Wiadomościach
                    Rudzkich.Odwołani zostali Leszek Nowociński i Aleksander Błaszczyk.
                    Powołano Andrzeja Szastoka i Marię Czapla.To znaczy prezydent powołał ponieważ
                    to on ma takie uprawnienia.
                    Na ostatniej sesji Rady Miejskiej dosyć ostro potraktowałem działania WR
                    obnażając ich bezlitośnie na pewnym przykładzie i pan prezydent obiecał,
                    że "wyciągnie konsekwencje".
                    Efekt widzimy!
                    Słowo zatem stało się czynem?
                    Obecność lekarki niewątpliwie będzie przyczyniała się do poprawy kondycji
                    zdrowotnej WR zgodnie z jej kwalifikacjami.
                    • w36 Re: Rada Nadzorcza WR 19.06.05, 17:16
                      jozefosmenda napisał:

> Od około dwóch tygodni mamy zmieniony skład Rady Nadzorczej

Wielkie dzięki za informację. Niestety z tych nazwisk to tylko jedno ;) mi coś
                      mówi a i ta data tej zmiany nie bardzo mi rozjaśnia pewną sprawę.
                      Ale szukanie jednego z nazwisk przywiodło mnie na stronę ŚM :-o , nie całkiem
                      aktualną, szczególnie wyniki finansowe z 2004 mogły by się przydać, ale jednak z
                      bardzo ogólnie ciekawymi dokumentami:

www.slmedia.pl/bip/

• 07nie_zglaszaj_sie Re: Rada Nadzorcza WR 24.06.05, 22:54
                      niech wyciąga konsekwencje ale stwoerdzam że.....
                      powinieneś szanowny Panie wyluzowac
                      • w36 Re: Rada Nadzorcza WR 25.06.05, 03:11
                        07nie_zglaszaj_sie napisał:

> niech wyciąga konsekwencje ale stwoerdzam że.....
                        > powinieneś szanowny Panie wyluzowac

Czemu?
                        Sprawa WR moim zdaniem wymaga wyjaśnień bo coś się wyraźnie źle dzieje wokół
                        nich, ciągle jakieś echa manipulacji ich trescią, teraz ta afera ze Swaczyną i
                        te zagadkowe ruchy w RN.
                        Niech się radny pyta, skoro na niego mieszkańcy postawili krzyżyk, o tego między
                        innymi przecież jest.
                        Nie wiem z czego wynikają te Twoje emocje tu w tej sprawie. Z upublicznienia
                        informacji, które są przecież jawne?

• 07nie_zglaszaj_sie Re: Rada Nadzorcza WR 24.06.05, 23:00
                      i tak mam cie w głebokim poważaniu
                • osi-ris Re: Basen w Rudzie... 08.06.05, 08:57
                  Darku widze ze nie byłeś tam jeszcze?! Przejdz się z rodzinką ale na planowaną
                  godzinę musisz dodać jeszcze 30 min gdyż personel w kasie jest bardzo (anty
                  klient) ty jako ekonomista wiesz (klient nasz pan) a one mają to w d.. zanim
                  cie obsłużą przejdzie ci ochota na kąpiel, wiec zamiast Rudy jedz na Kochlowice
                  cieplejsza woda przyjemniejsza atmosfera.. a spróbuj sie ją coś zapytać.
                  • darek10004 Re: Basen w Rudzie... 08.06.05, 18:52
                    Ciekaw jestem jaki system rekrutacji do pracy zastosowano przyjmując do pracy
                    ludzi na tym basenie.
                  • darek10004 Re: Basen w Rudzie... 08.06.05, 18:53
                    kurde a przy jakiej ulicy jest ten basen?
                    • osi-ris Re: Basen w Rudzie... 11.06.05, 20:24
                      www.mosir.rsl.pl
                      • jozefosmenda Re: Basen w Rudzie... 11.06.05, 21:38
                        No właśnie jaka to ulica?
                        Chryzantem szanowni Państwo ,Chryzantem jakby ktoś nie wiedział.

Właśnie skończyły mi się sprawy związane z Zgromadzeniem Przedstawicieli
                        Członków Spółdzielni (RSM), które mnie bardzo ale to bardzo absorbowały i myślę
                        (a nawet wiem), że będę miał troszkę więcej czasu by tutaj "pogadać" !
                        Na wstępie ubolewam, że wylosowana osoba , której prezydent miasta będzie
                        płacić zaległy czynsz nie jest z zasobów RSM!
                  • anders10 Re: Basen w Rudzie... 05.04.06, 23:52
                    Pewno również niewarto przecież to tez pod Mosirem. OSIRIS ty to chyba masz
                    jakieś poważne kompleksy na tle basenu na rudzie. Ja tam chodze od jakiegoś
                    czasu i wszystko jest względnie ok. Nie atakują mnie guziki, panie z kasy
                    sprzedają bilet bez żadnych ekscesów, ratownicy siedzą na tyłkach i robią
                    przynajmniej pozory, że pracują. Generalnie nic na plus nic na minus. Poprostu
                    basen jak każdy inny. Przeglądam forum i odnoszę wrażenie, że albo masz w tym
                    jakiś interes, że tak nalatujesz na wszystko i wszystkich (nieoszczędzając
                    nawet biednych przycisków) albo poprostu masz problem sam ze sobą i musisz
                    pójść do specjalisty.
                    • jozefosmenda Re: Basen w Rudzie... 06.04.06, 09:13
                      ...jest super!
                      Potwierdzam w całej rozciągłości bo mam do niego bliziutko i częstym gościem na
                      nim jestem.
                      Przepraszam użytkownikiem bo płacę za wstęp tak jak każdy inny!
                      Ratownicy są w porządku, obsługa miła i sympatyczna no i rura jest!.
                      Zachęcam zatem wszystkich do korzystania.
                      • osi-ris Re: Basen w Rudzie... 06.04.06, 16:30
                        czynna przez 10 min...
                        • darek10004 Re: Basen w Rudzie... 06.04.06, 19:15
                          te osi ty masz faktycznie z sobą problem, jeżeli czepiasz się nawet otwartej
                          tylko przez 10 min. zjeżdżalni to może ten specjalista jednak jest ci
                          potrzebny, zastanów sie nad tym.
                          • jozefosmenda Otwarte Zebranie stowarzyszenia...... 11.04.06, 10:09
                            NMRŚL odbędzie się dzisiaj tj.11.04.06 (wtorek) o godz.17.00 w ODK"PULSAR" we Wirku.
                            Tematem będą szeroko pojęte sprawy samorządowe jak również autoprezentacja
                            pierwszych kandydatów z naszego stowarzyszenia do władz samorządowych kadencji
                            2006-2010 (tych co już podpisali deklarację)
                            Zainteresowanych serdecznie zapraszam!
    • jozefosmenda Re: Dni Rudy Śląskiej 04.06.05, 11:46
      Dzisiaj i jutro czyli 4 i 5 czerwca br.
      Po raz pierwszy pod dachem.Mam nadzieję, że się nie zawali bo ja też tam będę
      no i pan prezydent również.
      A szkoda by nas było!
      • darek10004 Re: Dni Rudy Śląskiej 04.06.05, 13:42
        no idę też z moją ciężarówka, mam nadzieję, że będzie bezpiecznie.
    • jozefosmenda Re: brak czucia? 11.06.05, 23:12
      z remontami chodników w pewnych miejscach.
      I nie tylko.
      • jozefosmenda Re: brak czucia? 11.06.05, 23:21
        Na Dniu Działacza Kultury pani wice wyraziła się: ...no i kluby osiedlowe...
        Nie, pani prezydent!
        Osiedlowe Domy Kultury Rudzkiej Spółdzielni Mieszkaniowej! Jest ich sześć!
        Odwalają niezłą robotę w wychowaniu dzieci i młodzieży oraz w ich edukacji
        kulturalnej realizując tym samym zadania własne samorządu terytorialnego.
        Bez dopłat oczywiście tylko ,ze wszystko jest do czasu!Kiedyś się to będzie
        musiało przewrócić niestety bo z pustego i Salomon nie naleje!Ciekawe.
        • jozefosmenda Re: c.d. kultury ODK RSM? 12.06.05, 17:18
          Za chwilę wybieram się na festyn .Organizuje go Rada Osiedla przy ADM-2 +
          ODK "Meteor".Festyn odbywa się w Nowym Bytomiu na ośrodku MOSiR.
          Jadę posłuchać jak Big-Band "Śląsk" pod dyrekcją Mirosława Kaszuby wykona
          niektóre utwory Glena Millera czy inne polskie.Uznaję ich i twierdzę, że mają
          klasę.A jak jeszcze Jola Bauszek zaśpiewa to....ciarki przechodzą!
          Zapraszam wszystkich do posłuchania bo naprawdę warto a widzę, że deszcz
          przestał padać i oby już dzisiaj nie padał!
          • jozefosmenda Re: i po festynie... 13.06.05, 22:04
            ...ale przed nami następne na Bykowinie i w Orzegowie.
            Ale na Frynie było nieźle.Big Band dał czadu,że aż hej a solistki Bauszek i
            Kamyk swój fach znają! Zwłaszcza Jola jest niesamowita.Przy okazji dziękuję jej
            za dedykację jak i całemu Bandowi.Dla byłego muzyka było to miłe i sympatyczne.
            Postaram się zrewanżować w odpowiednim czasie.
            • darek10004 Re: i po festynie... 15.06.05, 19:27
              kiedy będzie w Orzegowie, chętnie się wybiorę mam blisko.
              • jozefosmenda Re: i przed festynem... 15.06.05, 23:55
                W niedzielę najbliższą jest na Orzegowie.Nie znam jednak programu na tyle bym
                go mógł przedstawić.Zostałem zaproszony przez Radę Osiedla ADM-7 więc będę.
    • jozefosmenda Re: Benefis Henryka Brumera... 18.06.05, 00:16
      ..koordynatora Osiedlowych Domów Kultury RSM miał miejsce w środę w ODK PULSAR.
      Byłem ,widziałem, przeżyłem i było co podziwiać.Gwiazdy rudzkiej kultury w
      akcjach gratis, telefon od Ireneusza Dudka, zyczenia i prezenty dla
      Hansa ,który obchodził swoje 25-lecie działalności w kulturze a także i
      obecność niektórej "znanej" w Rudzie Śląskiej starszyzny i o dziwo bez "peanów
      prezydenckich" pozwoliła nam miło spędzić ten wieczór.
      HANSOWI zatem życzę następnych 25-ciu takich latek!
    • 07nie_zglaszaj_sie Re: NASZE MIASTO RUDA ŚLĄSKA 24.06.05, 22:51
      Francik wyluzuj, bzdury piszesz a ja musze to czytać, kochany krajanie dej se
      siana i idź do żony,,,, może Cie przyjmie z wizytą w jaskini lwa, a jak nie
      to ..... sie pałuj misiu//////
    • osi-ris Basen Ruda-a film Tytanic.. 26.06.05, 22:41
      Ostatni mój serdeczny przyjaciel skorzystał z piekna basenu w Rudzie i.. -
      dostał hipotermii!! Taka zimna woda w basenie krytym to skandal!! a ja jak
      burak wysłuchiwałem lamentu faceta mającego pretensje iż basen ten jest do d...

Kochłowice górą!!
      • jozefosmenda Re: Basen Ruda-a film Tytanic.. 26.06.05, 22:45
        no nie przesadzajmy! Dwa razy otwarty przez prezydenta, woda w nim poświęcona a
        tu takie jaja?
        A może właśnie (skuli tego) mu ta woda nie spasowała?
    • osi-ris święcona woda.. 30.06.05, 22:13
      podobno w wodzie święconej jest dużo bakteri coli oraz innego paskudztwa, czy
      woda święcona która służyła do "kropienia" basenu była przebadana przez sanepid
      ??! bo jeżeli dopuszczenie obojętnie jakiego basenu w oparciu o badania sanepidu
      przed święceniem jest złudne...
      oczywiście formalnością jest zapytanie skąd owa "święcona" woda pochodziła..
      • jozefosmenda Re: święcona woda.. 30.06.05, 22:52
        nie wiem czy była przebadana bo tego przecież się nie robi.No kto by pomyślał,
        takie rzeczy?
        Ale kropielnicę trzymał i niósł osobiście wokół całego basenu, śląski kurator
        oświaty pan dr Grad.To jest jeszcze jeden powód, że basen w Rudzie jest
        najlepszy!
        Mam zdjęcie na komórce tego zdarzenia ale moblog tego nie chce odebrać.
        Może jakieś podpowiedzi jak to zrobić?
        - -
    • darek10004 Re: NASZE MIASTO RUDA ŚLĄSKA a kredyty 05.07.05, 21:29
      panie Józku Pan się dziwi czemu nie chodzę na wybory. Dzisiaj w prasie piszą,
      że posłowie mają prawo do pożyczek dużo niżej oprocentowanych niż zwykły
      Kowalski. I to jest sprawiedliwe?. Władza to koryto. Mimo tego, że powodzi mi
      się całkiem dobrze, dzieki mojemu umysłowi, zawsze będę z biednymi, mam gdzieś
      tzw. salony i towarzystwo. Brzydzę się etykietą i łatwym wyzyskiem. Teraz to
      powszechne oby już nie długo, oby. Ciekaw jestem kiedy skończą się czasy
      miernot wśród władzy?. Kiedy w końcu będzie normalnie?. Nareszcie ludzie
      skorumpowani coraz częściej idą do pierdla, niech tam zgniją.
      • jozefosmenda Re: NMRŚL a ... 06.07.05, 00:25
        Szanowny Darku!
        Nie czytałem o tych extra pożyczkach dla posłów ale jeżeli tak jest to tylko
        świadczy o tym w jakim porąbanym kraju mieszkamy!To też jest moim zdaniem
        korupcja!
        Ukazał się nowy numer gazetki Nasze Miasto z moim artykułem pt."Paskudne
        spojrzenie".Proponuję przeczytać by mieć się nad czym zastanowić np. o pójściu
        do wyborów.Ale nie tylko o tym.Trzeba popytać pomiędzy znajomymi o tą gazetkę.
        Myślę,że już pod koniec tygodnia również i na forum NMRŚL będzie można tą
        gazetkę poczytać.
        • markpunk Re: NMRŚL a ... 08.07.05, 16:29
          jozefosmenda napisał:

> Ukazał się nowy numer gazetki Nasze Miasto z moim artykułem pt."Paskudne
          > spojrzenie".Proponuję przeczytać by mieć się nad czym zastanowić np. o
          pójściu
          > do wyborów.

Miałem okazję zapoznać się dziś z tym biuletynem i w związku z tym mam
          następujące pytania.

1. Czy etyczne jest wykorzystywanie swojej pozycji w RN RSM do tego by biuletyn
          Stow. NM był rozpowszechniany w administracjach.
          Jestem skłonny założyć się, że gdyby jakiekolwiek inne stowarzyszenie czy
          organizacja chciały w ten sposób kolportować swój "organ prasowy" nie
          uzyskałyby na to zgody.

2. Gdzie Panowie widzicie tak błyskawicznie wymieniane chodniki na Halembie? Ja
          od dawna sie o nie prosze i nic!!! Za to remonty kamienic i innych obiektów
          (Kaufhaus) na Nowym Bytomiu wszyscy mogą zaobserwować. Więc nie wiem skąd tan
          atak na Halembę. Pani w-ce równiez nie darzę sympatią ale to nie powód by pisać
          takie pierdoły.
          Co do boiska przy SP-15 to jeśli prawdą jest że rusza tam remont - to powiem
          nareszcie :) !!! miał ruszyć już kilka lat temu, takie informacje przynajmniej
          były przekazywane mieszkańcom. Chyba Panowie tam nie byli skoro uważacie ten
          remont za coś złego.

Na razie to tyle. Co do tego artykułu "Paskudne spojrzenie" to wolałbym zamiast
          takiego moralizatorstwa , które znając życie nie odniesie zamierzonego skutku :
          ( wolałbym poczytać jakies konkretne informacje, ale to już taka moja uwaga na
          marginesie.

• darek10004 Re: NMRŚL a ... 08.07.05, 18:32
            Miałem okazję zapoznać się dziś z tym biuletynem i w związku z tym mam
            następujące pytania.

1. Czy etyczne jest wykorzystywanie swojej pozycji w RN RSM do tego by biuletyn
            Stow. NM był rozpowszechniany w administracjach.
            Jestem skłonny założyć się, że gdyby jakiekolwiek inne stowarzyszenie czy
            organizacja chciały w ten sposób kolportować swój "organ prasowy" nie
            uzyskałyby na to zgody.

masz całkowitą rację, Panie Józku nieładnie, oj nieładnie, RSM to nie jest Pana
            własność. Ja też kolportuję swoje ulotki ale muszę za to ciężko płacić dlaczego
            Pan to robi za friko?. Nie ma Pan do tego najmniejszego, uzasadnionego prawa.
            Nie wolno tak robić ot i tyle. Za każdą ulotkę reklamową znajdującą się w
            publicznym miejscu, a na pewno jest takim każdy ADM RSM ktoś musi ponieść
            koszty dystrybucji, po co Pan ładuje się w takie historie?. Panie Józku chce
            Pan na hama nas zawieść?. Zaufanie buduje się latami jednak można je stracić w
            momencie.
            • darek10004 Re: NMRŚL a ... 08.07.05, 19:40
              nawiasem mówiąc czy mógłby Pan Panie Józku przedstawić kompetencje zarządu RSM
              i ich kwalifikacje?. Inaczej czy np. prezes zarządu ma wykształcenie
              uprawniające do sprawowania tej funkcji?.
              • jozefosmenda Re: NMRŚL a ... Markpunk? 08.07.05, 20:14
                coś mi tu gra!
                Nie jest to żadna reklama lecz przekazanie spółdzielcom mojego oświadczenia
                jakie przedłożyłem na ostatnim ZPCz do protokołu.O tym jednak nie wspomniałeś
                ani słowa. No ale cóż szanowny Marku -prawda boli!
                I jeszcze jedno.
                Ja nie głoszę haseł w stylu:"albo będziesz z nami albo z nimi"
                I ty kolego jako Obserwator dobrze o tym wiesz!
                A pisząc o etyce to zacznij od siebie jak np.światło w piwnicy!
                Może nam to również opiszesz?
                • darek10004 Re: NMRŚL a ... Markpunk? 08.07.05, 20:22
                  a co z kolportarzem
                  Pana ulotek Panie Józefie?.
                  • markpunk Re: NMRŚL a ... Markpunk? 09.07.05, 10:56
                    darek10004 napisał:

> a co z kolportarzem
                    > Pana ulotek Panie Józefie?.

Dziękuję darku10004 za wsparcie
                    Pan józef jak zwykle obrócił kota ogonem i nie udzielił odpowiedzi na postawione
                    proste pytanie.

• markpunk Re: NMRŚL a ... Markpunk? 09.07.05, 10:54
                  jozefosmenda napisał:

> coś mi tu gra!
                  > Nie jest to żadna reklama lecz przekazanie spółdzielcom mojego oświadczenia
                  > jakie przedłożyłem na ostatnim ZPCz do protokołu.O tym jednak nie wspomniałeś
                  > ani słowa.

Niech każdy ocenia to jak chce, ja zadałem pytanie czy było to ETYCZNE i tylko
                  tyle. Nie mówiłem nic o żadnej reklamie. A tak całkiem prywatnie uważam że
                  wszystkie stowarzyszenia powinny mieć możliość w taki czy inny sposób docierania
                  do mieszkańców z informacją.

> No ale cóż szanowny Marku -prawda boli!

Raczej Pana, bo mnie NIGDY.

A tak apropo to naprawdę nie wiem czemu Pan się tak do mnie przyczepił. Wydaje
                  mi się, że te forum ma służyć wymianie poglądów i wolnej, nieskrępowanej
                  dyskusji. Ale gdy tylko ktoś ma inne zdanie od Pana to atakuje Pan te wszystkie
                  osoby nie znając w tym umiaru.
                  Ja Pana właściwie nie znam, wymieniamy poglądy na tematy spółdzielni i miasta i
                  to wszystko. Nie żywię do Pana żadnej urazy i nie kandyduje na żadne stanowiska
                  które Pan piastuje - więc w czym ma Pan problem bo nie mogę tego zgłębić.

> I jeszcze jedno.
                  > Ja nie głoszę haseł w stylu:"albo będziesz z nami albo z nimi"

Tego nigdy nie powiedziałem.

> I ty kolego jako Obserwator dobrze o tym wiesz!

Ta sprawa musiała Pana mocno dotknąć - _PRAWDA_W_OCZY_KOLE_

Na szczęście konstytucja gwarantuje mi wolność poglądów i opinii. I taka była
                  moja opinia i moje zdanie na temat tego co wydarzyło się na ZPCZ w zeszłym roku.
                  A Pana nazwisko znalazło się tam przezdewszystkim z racji tego, że Pan był
                  prowadzącym obrady i Pan podjął pewne decyzje, z którymi się nie zgadzałem.
                  Gdyby za tym stołem siedział ktoś inny to pisałbym o kimś innym.

Co więcej sam głosowałem za Pana wyborem na to stanowisko bo uważałem, że w 2003
                  roku bardzo dobrze prowadził Pan obrady. Ale w 2004 roku już tak nie było :(

W tym rku było znacznie lepiej co zresztom zasygnalizowałem na tym forum w innym
                  wątku. PTRAWDA, PRAWDA i jeszcze raz prawda.

Wracając do artykułu - nie zrozumiał Pan z niego nic, a zwłaszcza intencji
                  autora. Ale to już Pana problem, kiedyś Pan na tym forum użył dobrego cytatu o
                  rozumach że jeden rozumi wszystko drugi jak mu się coś wytłumaczy a trzeci nic...
                  Tym razem to Pan NIC nie zrozumiał.

> A pisząc o etyce to zacznij od siebie jak np.światło w piwnicy!
                  > Może nam to również opiszesz?

Co z tym światłem??

złożyłem wniosek o podłączenie prądu - zgdnie z procedurą
                  zamówiłem pana złotą rączkę żeby mi to zrobił - i zrobił (a że źle to inna
                  sprawa - ja się na tym nie znam).
                  gdy pojawiły się problemy i zauważyłem różne "pajączki" w piwnicy to zgłosiłem
                  to do ADM żeby poodcinali - i odcieli łącznie ze mną.
                  Nie widzę problemu.
                  I Pan dobrze wie że było jak napisałem.
                  Teraz złożę ponowny wniosek i zamówię pożądnego elektryka.

Acha zapomniałem dodać że nie zgłosiłem tego prądu do odbioru przez RSM - mój błąd.

• jozefosmenda Re: NMRŚL a ... prezesi RSM 08.07.05, 20:32
                Zapewniam cię Szanowny Darku,że mają odpowiednie kwalifikacje.
                Nie mają natomiast ich ci którzy by chcieli wleźć na gotowe!I to jeszcze na
                dodatek w niewyczyszczonych buciorach!
                To przecież jest łatwe: wystarczy nałgać,popleść farmazonów,rzucić kilka
                sloganów i zdobyć większość. A potem przyjść i powiesić kapelusz.Reszty się
                można nauczyć,a że w tym czasie spółdzielnia padnie? No i co z tego w zamian
                będziemy MY!
                No ale też i jeszcze jestem JA.
                A ze mną są inni.Kurde zaczyna się to komplikować!
                • darek10004 Re: NMRŚL a ... prezesi RSM i tak..... 08.07.05, 20:49
                  ktoś kiedyś powiedział: nie patrz na innych rób swoje, pod warunkiem, że robisz
                  to dla innych, dla innych dobra. Dla innych dobra, dla innych dobra. Wtedy masz
                  prawo nie patrzeć na innych. Kurde fajne słowa.
                • darek10004 Re: NMRŚL a ... prezesi RSM 09.07.05, 13:34
                  Zapewniam cię Szanowny Darku,że mają odpowiednie kwalifikacje.
                  Nie mają natomiast ich ci którzy by chcieli wleźć na gotowe!I to jeszcze na
                  dodatek w niewyczyszczonych buciorach!
                  To przecież jest łatwe: wystarczy nałgać,popleść farmazonów,rzucić kilka
                  sloganów i zdobyć większość. A potem przyjść i powiesić kapelusz.Reszty się
                  można nauczyć,a że w tym czasie spółdzielnia padnie? No i co z tego w zamian
                  będziemy MY!
                  No ale też i jeszcze jestem JA.
                  A ze mną są inni.Kurde zaczyna się to komplikować!

A jestem jeszcze też ja, oferuje moje usługi za darmo, nie chcę żadnego
                  wynagrodzenia. Mgr rachunkowości po dobrej państwowej uczelni, z praktycznym,
                  kilkuletnim doświadczeniem w nowoczesnej rachunkowości zarządczej. Mam
                  przyjaciół z kręgu młodych, wyśmienitych prawników, speców od zarządzania, na
                  pewno nie odmówią mi pomocy, za friko rzecz jasna. Wie Pan, że chętnie
                  udowodniłbym Panu, że RSM może być dużo lepiej zarządzany niż obecnie i to za
                  darmo rzecz jasna. Oczywiście eksperymentalnie, tak samo jak Pan też muszę z
                  czegoś żyć, składam moją ofertę żeby pokazać, że można lepiej i niekoniecznie
                  drogo. Potrzebuję 6 miesięcy. Aaaa nie chcę wejść w gotowe, przeciwnie
                  zaczynałbym od zera. Lepiej coś stworzyć od zera niż coś naprawiać. Ciekaw
                  jestem jak się Pan odniesie do mojej oferty. Przypuszczam, że spółdzielcy będą
                  za. Przy okazji bardzo mało interesowałoby mnie socjalna, dobrze zakorzeniona
                  przynależność tzw. "starych pracowników", nie okażą się kompetentni od razu
                  won.
                  • osi-ris prezesi RSM by Darek10004 09.07.05, 20:30
                    w 6 miesięcy?!! - nie dasz rady.. (nie będę się rozpisywał dlaczego)

jesteś zwolniony!!
                    weż swoich kolegów do innej piaskownicy..
                    • darek10004 Re: prezesi RSM by Darek10004 09.07.05, 21:15
                      chłopie dużo, dużo musisz się jeszcze nauczyć.
                    • darek10004 Re: prezesi RSM by Darek10004 09.07.05, 21:18
                      osi-ris napisał:

> w 6 miesięcy?!! - nie dasz rady.. (nie będę się rozpisywał dlaczego)

wiesz co to efekt synergii?, eee (nie będę się rozpisywał)
                      • jozefosmenda Re: ale się porobiło! 10.07.05, 00:46
                        Troszkę za późno na zegarze by pewne rzeczy socbie wyjaśnić ale myślę,że
                        stopniowo to uczynię.Uważam jednak,że nadajemy na innych częstotliwościach i
                        wzajemne zrozumienie będzie trudne.Przypominacie mi obaj(Marej i Darek) posła
                        Romana Giertycha,który zawsz4e ma rację!
                        Ale zwracam uwagę,że ja piszę pod swoim nazwiskiem a WY incognito i cokolwiek
                        bym nie napisał to od razu totalne pretensje.
                        Ale nie szkodzi-przyzwyczajony jestem.
                        To do jutra(pardon dzisiaj) ale godziny nie określę kiedy zasiądę przed kompem.
                        A może "szanowni młodzi i gniewni" pogadamy na NMRŚL wieczorem?
                        • markpunk Re: ale się porobiło! 10.07.05, 09:17
                          jozefosmenda napisał:

> Troszkę za późno na zegarze by pewne rzeczy socbie wyjaśnić ale myślę,że
                          > stopniowo to uczynię.Uważam jednak,że nadajemy na innych częstotliwościach i
                          > wzajemne zrozumienie będzie trudne.

Pewnie tak :(

> Przypominacie mi obaj(Marej i Darek) posła
                          > Romana Giertycha,który zawsz4e ma rację!

Giertycha nie cierpię, tfu!!!
                          Zapewne nie zawsze mam rację, ale żeby mnie o tym przekonać proszę używać
                          argumentów, a nie haków (jak Giertych - np. z tym prądem).

> Ale zwracam uwagę,że ja piszę pod swoim nazwiskiem a WY incognito i cokolwiek
                          > bym nie napisał to od razu totalne pretensje.

Nie zawsze są pretensje!!! I proszę nie mylić pretensji z różnicą zdań i poglądów.

> Ale nie szkodzi-przyzwyczajony jestem.
                          > To do jutra(pardon dzisiaj) ale godziny nie określę kiedy zasiądę przed kompem.
                          > A może "szanowni młodzi i gniewni" pogadamy na NMRŚL wieczorem?

ale kiedy? może? jeśli pora będzie dogodna? tylko czy nie możemy rozmawiać TU?
                          po co zmieniać miejsce dyskusji?
                          • jozefosmenda Re: ale się porobiło! 10.07.05, 19:23
                            no to do dzieła szanowny Marku.Przez ok. godzinę postaram się być do
                            dyspozycji.
                      • osi-ris efekt synergii by Darek10004 10.07.05, 15:11
                        Nie musisz !!

żeby go uzyskać do tego trzeba mieć zmienioną mentalność pracowników obecnych
                        i/lub nowych. Ci drudzy w 6 miesięcy nie są wstanie opanować tak dużego działu.
                        A poza tym jest jeszcze obywatel2 który będzie twierdził,że on by to lepiej
                        zrobił.. I po co ci to?
                        Jeszcze mieszkańcy bojący się zmian

To nie są klocki Lego! 6 miechów to za mało.
                  • jozefosmenda Re: zarządzanie nieruchomościami... 10.07.05, 19:46
                    jest czynnościa niełatwą.
                    Nie wiem skąd zainteresowanie akurat RSM bo w mieście mamy jeszcze
                    Perspektywę,Luizę, Nasz Dom,Śląsk,chyba jeszcze Kochłowicką SM no i MPGM.
                    Tak że jest pole do popisu. Tak,że to wcale nie musi być RSM.Wszędzie
                    można "coś" wdrożyć.
                    Natomiast co do efektów zarządzania to z doświadczenia wiem ,że przychodzą one
                    dopiero po jakimś czasie i to o wiele większym niż 6 miesięcy.
                    Ale po co się pchać do RSM? Wystarczy Darku (i tutaj jesteś przykładem dla
                    innych młodych i gniewnych)założyć i prowadzić własną firmę1 Tam się jest
                    wszystkim :prezesem, zaopatrzeniowcem, księgowym,fizycznym i.t.d.
                    A i uzyskane efekty cieszą podwójnie!
                    • darek10004 Re: zarządzanie nieruchomościami a najemnicy 11.07.05, 21:58
                      wolę być najemnikiem - fajnie płacą za moje usługi. Uratowałem już dupę kilku
                      osobom - księgowo rzecz jasna. Ścieram się często z tzw. starymi, dobrymi
                      księgowymi, fachowcami. Nie będę komentował ich fachowości, bo za to nikt mi
                      nie zapłaci. Natomiast często przejawia sie w zarządzaniu i rachunkowości
                      pojęcie kreatywności, bardzo elastycznej ale rzecz jasna zgodnej z prawem na
                      inną nie pójdę. Panie Józku jasne jest, że oczywiście nie mam zamiaru pomagać
                      RSM za friko, ciekaw byłem co Pan odpowie na moją propozycję. Za friko to ja
                      mogę sobie na rowerze pojeździć. Ewentualnie zjeść kiełbaskę z grilla. Aaa
                      przyznaję jak mało kto, że jestem materialistą, za moje usługi trzeba zapłacić.
                      Za darmo palcem w bucie nie ruszę.
                      • jozefosmenda Re: darmowi najemnicy też są 12.07.05, 00:24
                        Popieram taki tok myślenia w myśl powiedzenia:"za darmo umarło"!
                        To proste przecież,za wiedzę trzeba płacić i to czasami dosyć słono.
                        Działam w Radzie Społecznej naszego Szpitala Miejskiego całkowicie za frico i
                        niejednokrotnie jestem w takiej sytuacji ,że zadaję sobie nieraz pytanie co ja
                        tam robię? Ale dałem się na to uprosić przez niektórych i to nie tylko radnych
                        więc działam.(Wałęsa kiedyś powiedział: nie chcę ale muszę)
                        • jozefosmenda Re:biuletynowe wiadomości.... 24.07.05, 11:14
                          ... z czerwca br. stowarzyszenia NMRŚL rozeszły się po mieście "na papierze" jak
                          przysłowiowe ciepłe bułeczki!
                          Ale można też NAS poczytać na internetowym forum NMRŚL jak również i tam na
                          forum coś napisać.Dzisiajni(niedziela 24.07.07) po 21.00 zapraszam również do
                          dyskusji na żywo.
                          www.naszemiasto.rsl.pl.
                          • jozefosmenda Re:dokładne namiary.... 24.07.05, 11:43
                            www.naszemiasto.rsl.pl/
                            ....oczywiście dla tych co chcą i są zainteresowani
                          • markpunk Re:biuletynowe wiadomości.... 24.07.05, 14:20
                            jozefosmenda napisał:

> ... z czerwca br. stowarzyszenia NMRŚL rozeszły się po mieście "na papierze" ja
                            > k
                            > przysłowiowe ciepłe bułeczki!

Pewnie dlatego że świetnie nadawały się na rozpałkę pod grilla ;)

> Ale można też NAS poczytać na internetowym forum NMRŚL

ale tam brakuje dwóch stron z tego "super" biuletynu :(

> jak również i tam na
                            > forum coś napisać.Dzisiajni(niedziela 24.07.07) po 21.00 zapraszam również do
                            > dyskusji na żywo.

po co - nie możemy tu pisać?
                            • jozefosmenda Re:biuletynowe wiadomości....dobre wiadomości 26.07.05, 23:55
                              >>>markpunk napisał:>
                              > Pewnie dlatego że świetnie nadawały się na rozpałkę pod grilla ;
                              > ale tam brakuje dwóch stron z tego "super" biuletynu <<<

Jeżeli piszesz szanowny Marku, że świetnie się nadawały... to bardzo się z tego
                              cieszę.To miłe.Przynakmniej wiem,że spełniły swoją rolę.
                              Natomiast co do braku tych stron to faktycznie.Nawet tego nie zauważyłem ale
                              zostanie to niezwłocznie uzupełnione.Tym bardziej,ze te brakujące strony to jest
                              moje oświadczenie z ZPCz i jest ono jak najbardziej jawne!
                              Zaczynam się jednak zastanawiać czy osoba to wprowadzająca też nie usłyszała
                              takiego sformułowania: "albo jesteś z nami albo ...." no i z przejęcia biedak
                              nie zamieścił tych dwóch stron?
                              • jozefosmenda Re:...dobre wiadomości 03.08.05, 22:14
                                ...już się ukazały te dwie brakujące strony.Życze przyjemnej lektury i refleksji
                                nad tekstem!
                                Autorskim oczywiście!
            • jozefosmenda Re: NMRŚL a ...Darek10004 08.07.05, 20:22
              Oświadczam ,że nikt mi nie dał ani "centa" ani za ani na tą gazetkę a za
              wszystko zapłaciłem z własnej kieszeni.Jest tam mój list-oświadczenie do
              najwyższej władzy w RSM czyli ZPCz.Ale tego się nie zauważa.
              • markpunk Re: NMRŚL a ...Darek10004 09.07.05, 10:58
                jozefosmenda napisał:

> Oświadczam ,że nikt mi nie dał ani "centa" ani za ani na tą gazetkę a za
                > wszystko zapłaciłem z własnej kieszeni.Jest tam mój list-oświadczenie do
                > najwyższej władzy w RSM czyli ZPCz.Ale tego się nie zauważa.

Ale nikt nie pisał że Pan na tym zarabia!!!
                Trzymajmy się faktów.

Oświadczenie było w gazetce ale to nie zmienia faktu że była tam gazetka.

Gdybym ja wydał jakąś gazetkę i chciał ją tam zamieścic to pewnie nie uzyskałbym
                takiej zgody, bez względu na to czy zawierałaby oświadczenie czy nie!!!

• jozefosmenda Re: NASZE MIASTO a górnictwo. 07.07.05, 10:12
      Kapioh1 napisał:
      >>>- fedrowanie bez mózgu !!
      Data: 06.07.2005 12:06
      --------------------------------------------------------------------------------
      Szanowny Panie Osmenda, moim skromnym zdaniem, rabunkowe wydobycie węgla to
      domena czasów socjalistycznych, niestety. Takiemu gospodarowaniu, które jak
      widzimy w Kochłowicach, trwa do dziś samorząd musi się przeciwstawiać. Lobby
      górnicze pieprzy tutaj o społecznym spokoju i wstawia inne demagogiczne
      dyrdymały. A chodzi przecież tylko o to, żeby ten spokój miała wąska grupa
      górniczych dyrektorków i prezesików. Spokój dla robienia pieniędzy bez
      odpowiedzialności, bez myślenia. Co laik, taki jak ja, może pomysleć o
      zniszczeniu Czarnoleśnej, budynku przy Strażackiej, kościoła w Kochłowicach ??
      Przecież we wszystkich trzech przypadkach, w ostatnich latach wykonywano
      kosztowne remonty. Jakoś nie widać, żeby górnicy spieszyli się z naprawą
      szkód !! Skoro górniczy bonzowie wiedzieli, że będą niszczyć, to po co
      Prezydent pakował się w remont Czarnoleśnej ??? A Bielszowicka, gdzie powstało
      składowisko odpadów ?? Szanowny Panie Józefie, z całym szacunkiem dla RM, dość
      pełzania przed górnictwem !! Można rozmawiać, ale pełzać ?? Chyba, że mi Pan
      udowodni, iż coś w opisanych przeze nie przypadkach zrobiono, oprócz
      pełzania !!! Pan przecież może coś zrobić. Bo Swaczyna na razie może tylko
      gadać i pisać.<<<

No cóż szanowny Kapiohu! Mogę tylko podziękować za twoje spojrzenie bo jest
      ono bardzo trafne.
      Nie ja jednak układam i układałem w przeszłości te "cegiełki" związane z
      górnictwem.Chcę przypomnieć,że przed ostatnimi wyborami samorządowyni na
      kopalniach wisiało moje nazwisko (+ 38 innych radnych) z hasłem by nas spuścić
      do przysłowiowego gulika! (nota bene nazwisk: Stani i Howańca tam nie było)
      Ale żeby było jasne, ja jestem za symbiozą górnictwa i miasta ale na innych
      zasadach i dawałem temu nieraz wyraz w moich wystąpieniach na sesjach
      RM.Uważam,że całe zło siedzi w Warszawie a długi wobec samorządu nie są po
      stronie kopalń tylko Skarbu Państwa! I to jest akurat przypadek, w którym
      możemy mówić o autonomii bo inaczej się nie da.
      Ale też nie mówiłbym tutaj o pełzaniu RM bo to nie o to chodzi!

• danius5 Re: NASZE MIASTO a górnictwo. 04.08.05, 08:31
        Witam, mam jedno pytanie. Czy Wasze stowarzyszenie pierwszy raz w historii wystawi kandydata na Posła? Mogło by to być właściwe posunięcie, promocja w wyborach do parlamentu jako wstęp do walki o prezydenture i władze w Naszym mieście. Poza tym utrudniło by to życie Kandydatki na 5...chociaż sromotna klęska mogła by parę osób zniechęcić...Prosze o odowiedz. Pozdrawiam
        • jozefosmenda Re: NASZE MIASTO a .... 04.08.05, 22:10
          Jeżeli ktoś pyta i jeszcze prosi o odpowiedź to należy odpowiedzieć.
          A zatem stowarzyszenie NMRŚL bezpośrednio nie wystawia kandydata na posła ale
          pośrednio jak najbardziej.Nie jest już żadną tajemnicą,że moja osoba będzie
          figurowała na liście kandydatów wystawionych przez SDPL (na razie pod pozycją 12
          czyli w samym środku,co mi bardzo odpowiada).
          No cóż polityka jest bezlitosna i nie znosi zastoju dlatego wątek o utrudnianiu
          pomijam.Natomiast co do tego wstępu to nie powiem.....interesujące!
          • darek10004 Re: NASZE MIASTO a .... 05.08.05, 22:43
            jozefosmenda napisał:

> Jeżeli ktoś pyta i jeszcze prosi o odpowiedź to należy odpowiedzieć.
            > A zatem stowarzyszenie NMRŚL bezpośrednio nie wystawia kandydata na posła ale
            > pośrednio jak najbardziej.Nie jest już żadną tajemnicą,że moja osoba będzie
            > figurowała na liście kandydatów wystawionych przez SDPL

hehe Panie Józku to Pan jest takim samym komunistą jak ja, niech Pan pamięta,
            że co niektórzy na komunę nigdy nie zagłosują hehe.
            • darek10004 kierowcy warszawiacy 05.08.05, 23:09
              nawiasem mówiąc byłem dzisiaj w Warszawie i powiem wam, że kierowcy mieszkający
              w naszej stolicy wzbudzili we mnie taką agresję, że miałem ochotę walić co
              niektórym prosto w ryj, u nas obowiązuje dużo większa kultura jazdy, mimo
              naszych wad, niż tam, totalna samowolka, byle być jak najszybciej. Kilku
              skur... pokazało mi gest uznawany powszechnie za wulgarny za to, że nie
              pozwoliłem żeby wpieprzył mi się bezczelnie przed moją maskę. Moja blacha SL z
              przodu chyba im nie pasi. Znowu muszę tam pojechać w najbliższy wtorek hm...
              • jozefosmenda Re: Komuna.... 06.08.05, 09:53
                W Szwecji Komuna to gmina.
                Mam w nosie właśnie tych co na komunę nie zagłosują bo jak świat światem są też
                i tacy co znowu nigdy nie zagłosują na takich właśnie!
                Jak ktoś czegoś nie chce zrozumieć do do końca życia będzie pospolity TUKIEM
                (młotem)!Jest to tym bardziej zastanawiające i dziwne bo 99% tych typów to
                ludzie pracy najemnej a więc czysta komuna!
                Samo opluwanie Darku jest zwykłym tchórzostwem dlatego też nie przejmuj się i
                rób dalej swoje.Ja na pewno tak czynić będę.

A we Warszawce nie dawaj się sprowokować bo oni tylko na to czekają.Faktycznie
                te SL działa na nich okropicznie!
                • hepik1 Re: Komuna.... 06.08.05, 10:15

jozefosmenda napisał:
                  >
                  > A we Warszawce nie dawaj się sprowokować bo oni tylko na to czekają.Faktycznie
                  > te SL działa na nich okropicznie!

Za bardzo to ja bym sie im nie dziwił.Jeszcze parę wizyt górników w stolicy i
                  zamiast klaksonów będa od razu bejsboli używać.
                  • darek10004 Re: Komuna.... 06.08.05, 15:40
                    hepik1 napisał:

>
                    >
                    > jozefosmenda napisał:
                    > >
                    > > A we Warszawce nie dawaj się sprowokować bo oni tylko na to czekają.Fakty
                    > cznie
                    > > te SL działa na nich okropicznie!
                    >
                    > Za bardzo to ja bym sie im nie dziwił.Jeszcze parę wizyt górników w stolicy i
                    > zamiast klaksonów będa od razu bejsboli używać.

Ok tyle, że górnik chyba nie jeździ nowym WV Passatem, choć w ryj walę z taką
                    sama siłą jak górnik, rzecz jasna w odpowiedzi na te bejsbole.
                • darek10004 Re: Komuna została zamordowana. 06.08.05, 15:25
                  Panie Józku, żadko Panu przyznaję racje ale po tej wypowiedzi super mile mnie
                  Pan zaskoczył, ma Pan całkowitą rację. Może sie do Pana przekonam, hmm... W
                  naszym społeczeństwie za dużo jest zwykłej pospolitej głupoty, niedouczenia,
                  trza to tępić. Ja też całkowicie w dupie mam jełopów, którzy walą pustymi
                  hasłami, że oni nigdy nie zagłosują na komunę, ja też nie zagłosuję na komunę,
                  tylko Boże gdzie jest u nas komuna?. Komuny już u nas nie będzie, może być
                  ewentualnie socjaldemokracja, ale to już zupełnie coś innego. Tyle żeby to
                  zrozumieć trza mieć w głowie trochę oleju ot. A mi i tak podoba się postawa
                  Wojtka Olejniczaka. Jest pierwszym politykiem z którym się identyfikuję, chyba
                  mam do tego prawo?. Zawsze nienawidziłem jednej rzeczy - głupoty - mam
                  nadzieję, że będzie jej u nas coraz mniej. Bo inaczej sami siebie zniszczymy.
                  • baba2 Komuna została zamordowana.-oby? 08.08.05, 03:14
                    darek10004 napisał:

> Panie Józku, żadko Panu przyznaję racje ale po tej wypowiedzi super mile mnie
                    > Pan zaskoczył, ma Pan całkowitą rację. Może sie do Pana przekonam, hmm... W
                    > naszym społeczeństwie za dużo jest zwykłej pospolitej głupoty, niedouczenia,
                    > trza to tępić. Ja też całkowicie w dupie mam jełopów, którzy walą pustymi
                    > hasłami, że oni nigdy nie zagłosują na komunę, ja też nie zagłosuję na
                    komunę,
                    > tylko Boże gdzie jest u nas komuna?. Komuny już u nas nie będzie, może być
                    > ewentualnie socjaldemokracja, ale to już zupełnie coś innego. Tyle żeby to
                    > zrozumieć trza mieć w głowie trochę oleju ot. A mi i tak podoba się postawa
                    > Wojtka Olejniczaka. Jest pierwszym politykiem z którym się identyfikuję,
                    chyba
                    > mam do tego prawo?. Zawsze nienawidziłem jednej rzeczy - głupoty - mam
                    > nadzieję, że będzie jej u nas coraz mniej. Bo inaczej sami siebie zniszczymy.
                    • jozefosmenda Re: ...została zamordowana? 08.08.05, 11:09
                      Moim zdaniem błądzimy tutaj w tym rozumowaniu całkowicie niepotrzebnie.
                      Ja uważam,że w tym wszystkim chodzi o to by ludzi złych i skorumpowanych,
                      mających stałe ciągotki do "przewałów" (kombinatorów-dyplomatów) odsunąć z życia
                      publicznego. Nawetchyba by im chyba nie zaszkodziło, że raz na zawsze! A są oni
                      wszędzie.Byli w starym sytemie są i w nowym i to bez względu na światopogląd!
                      Ale slogany były i są, możemy je sobie wypisywać na tym Forum.Będzie i
                      śmieszniej i chyba zainteresowanie wzrośnie.
                      n.p.:"Socjalizm tak, wypaczenia nie!"
                      albo :"Partia ta sama ale nie taka sama",
                      albo:"Nicea albo śmierć"
                      albo:"Życzliwość, miłość i przyjazny stosunek"
                      albo:"Pan jest zerem..."
                      itd,itd.
              • baba2 darek10004 -syndrom nauczyciela 08.08.05, 03:12
                tak czytam twoje wyczyny kierowcy i coś mi sie zdaje że masz syndrom kierowcy
                nauczyciela.
                Ja jadę i niech mi nikt nie podskoczy?Jadę prawidłowo,mam pierwszeństwo a tu mi
                sie ktoś wciska pod maskę.Ja mu pokaże kto tu rządzi?
                Albo częściej musisz jezdzic do Warszawy żeby sie nauczyć jazdy w tłoku albo
                wybierz sie do Istambułu.Tam nauczysz sie jezdzić bez kierunkowskazów,odziwo
                jest tam mniej wypadków niż u nas.
                Zapamiętaj a powinni Ci to powiedzieć instruktorzy na nauce jazdy przejeżdżając
                obok cmentarza ,że leżą tam Co niektórzy Ci co mieli pierwszeństwo?

Zasada jazdy w tłoku jest taka ze daj jechac innym bo sam bedziesz w takiej
                samej sytuacji chociaż masz pierwszeństwo.
                Gdyby jej nie zastosować to bedziesz częstym klientem blacharzy.
                • darek10004 Re: darek10004 -syndrom nauczyciela 08.08.05, 20:17
                  baba napisała:
                  Gdyby jej nie zastosować to bedziesz częstym klientem blacharzy.

I też jestem, żaden leszczyk nie będzie pluł mi w twarz hehe. Nie umiesz
                  jeździć to rowerek, rowerek. Dzisiaj pewna szmata za kierownicą, inaczej nie
                  mogę jej określić, samochodem marki 126p ni stąd, ni zowąd nie zauważając
                  innych uczestników ruchu cofała na jednokierunkowej, notabene na wysokości
                  stacji benzynowej orlena na chebziu. Wyzwałem ją takimi słowami, że to ścierwo
                  długo tego nie zapomni. Co to ma być?. Pierdzielisz o Istambule, my jeździmy w
                  Polsce. Jazda autem to nie gra komputerowa - skurwysyny co udaja twardzieli i
                  nieuki powinni szybko zniknąć z naszych dróg inaczej dalej będą tragedie, ot i
                  tyle. Anegdota: mój kumpel jedzie lewym pasem z Katowic w kierunku Będzina,
                  przed nim jedzie palant polonezem 60 km/h. Niby ma prawo ale ten jełop nie miał
                  zwyczajnej kultury, która mówi że lewy pas powinien być wolny choćby dla
                  kierowców, którzy chcą jechać szybko. Przez to znowu daleko na do Europy. Więc
                  mój kumpel daje mu długimi, żeby spierdzielał z tego pasa a on nic, dalej buja
                  się lewym bo przecież ma do tego prawo. Więc na najbliższych światłach Olo
                  wyłazi ze swojego auta, otwiera drzwi tegoż poloneza łapie kierowcę i mu tak
                  fajnie z liścia z mordę. I wiesz, że mi się to bardzo podobało, na pewno góściu
                  już nigdy nie będzie jechał lewym ot tak sobie.

• berolina Re: darek10004 -syndrom nauczyciela 18.09.05, 20:04
                    hmmm, rzeczywiście Twój kumpel reprezentuje b.wysoką kulturę jazdy :-/
    • juliako Re: NASZE MIASTO RUDA ŚLĄSKA 19.09.05, 08:18
      Tak, "Berolina" ma rację -rzeczywiście tylko podziwiać kulturę opisanego
      osobnika. A swoją drogą relacja "Darka" to również manifestacja kultury (może
      powinno to się pisać np. "kóltóry" - dla odróżnienia od tego co ja rozumiem pod
      tym pojęciem. Słownictwo - cud! Zastanawia mnie jak wyrażasz się tak w byciu z
      ludźmi, skoro na nieznanego sobie człowieka potrafisz powiedzieć "ścierwo"... A
      ponadto taki szczególik: uczono mnie, że kiedy ktos mi tarasuje drogę, a może
      zjechać na prawy pas, można poprosić o ustąpienie miejsca migając lewym
      kierunkowskazem. To prośba, bo długie światła, to już żadanie i przygana
      (dokladnie według relacji Darka "z drogi ty s...!"). I powiem ci kochany, że ja
      osobiście prawie nigdy nie reaguję na "długie" z tyłu, natomiast grzecznie
      zjeżdżam, kiedy ktoś mnie o to prosi kierunkowskazem. Ale domyślam się,
      że "Darkowi" nie o takie rekacje chodzi. Tylko po co odwołuje się
      pojęcia "kultury jazdy"?!
      • darek10004 Re: NASZE MIASTO RUDA ŚLĄSKA 19.09.05, 19:50
        juliako napisała:
        osobiście prawie nigdy nie reaguję na "długie" z tyłu, natomiast grzecznie
        > zjeżdżam, kiedy ktoś mnie o to prosi kierunkowskazem

jeżeli ktoś nie reaguje na moje "długie" wtedy ja go wyprzedam wjeżdżam na jego
        pas i gwałtownie hamuję przed jego maską, dlatego że ja zawsze jeżdżę
        prędkością dozwoloną oo, a jeżeli mi walnie w kufer to i tak jest winny bo nie
        zachował odpowiedniej odległości od poprzedzającego samochodu. Później
        taki "kierowca" już zawsze będzie reagował na "długie". Mam nadzieję, że kiedyś
        na ciebie trafię na drodze.

po ten napisałaś:
        ponadto taki szczególik: uczono mnie, że kiedy ktos mi tarasuje drogę, a może
        > zjechać na prawy pas, można poprosić o ustąpienie miejsca migając lewym
        > kierunkowskazem.

pewnie uczyłaś się jeździć w latach 60-tych, gdy na drogach było więcej
        furmanek niż samochodów.
        • darek10004 Re: NASZE MIASTO RUDA ŚLĄSKA 03.10.05, 19:13
          panie Józku zniknął Pan z tego forum dokładnie kilka chwil przed wyborami,
          czyżby pana obecność była podyktowana tylko chęcią zdobycia dodatkowych głosów
          w wyborach?.
          • jozefosmenda Re: pojawiam się i znikam.... 03.10.05, 22:18
            ...to tak jakby w piosence Bajmu!
            Natomiast to się bierze z tego,ze nawet nie mam kiedy napić się piwa ( i nie tylko).
            Jeżeli ktoś myśli lub zakłada,że zniknę z tego forum to się niestety rozczaruje
            (ciebie Darku do tych osób nie zaliczam).Życie toczy się dalej niestety w
            zawrotnym jednak tempie i moja tymczasowa nieobecność spowodowana była tylko
            brakiem czasu i nadrabianiem pewnych zaległości spowodowanych akcją wyborczą.
    • juliako Re: NASZE MIASTO RUDA ŚLĄSKA 05.10.05, 08:37
      Darku - władco, lwie szos! Aleś mi dosunął! Cała drżę i marzę: faktycznie, a
      niechbysmy sie tak spotkali na drodze... I jak ty mnie cudownie znasz - ty
      wiesz, że kiedy mi zręcznie zajedziesz drogę, to ja ci od razu walnę w ten
      mocarny tyłeczek. I może to zrobię - skoro cię to uszczęsliwi. Nadmienię tylko,
      że troszeczkę się pomyliłeś skoro sądzisz, że moje obyczaje są z lat 60. I nie
      nauczono mnie ich na kursie prawa jazdy - wyobraź sobie, że kierunkowskaz jako
      prośbę lansuje się w prasie motoryzacyjnej i zaczęto robić to w latach 90. Ale
      domyslam się: ty prasy nie musisz czytać, ciebie to nie interesuje, droga jest
      twoja i to twój styl ma na niej panować. Uprzejmość to dla ciebie słabość i ty
      jej zakazujesz. Oj, niegrzeczna więc jestem. Ukarzesz mnie władco?
      • darek10004 Re: NASZE MIASTO RUDA ŚLĄSKA 05.10.05, 19:29
        nie ukarzę cię o Pani ja po prostu się Ciebie boję jako kierowcy na drodze bo
        stwarzasz dla innych uczestników ruchu realne zagrożenie dla ich zdrowia i
        życia. Proszę Boga żeby takich kierowców jak ty było jak najmniej.
        • osi-ris Darku10004 wariacie drogowy.. 06.10.05, 09:28
          Ty jesteś wariatem drogowym..
          Opierdalasz ludzi za byle głupstwo- mordę drzesz o byle głupstwo.. z reguły ty
          jedziesz bezbłędnie tylko ździebko za szybko-czas reakcji byle ludzia
          uwarunkowany jest od twojej prędkości. Próbowałeś kiedyś zatrzymać się obok
          gościa, który wg ciebie popełnił przestępstwo -z uśmiechem na twarzy?!
          Rutyna kierowcy zaczyna cię pogrążać stajesz się -jak alkoholik (pijesz i
          pijesz a kaca nie widać) wariatem. weź sobie urlop auto wsadz do garażu na
          jakieś 2 tygodnie-zobaczysz pomaga ..

--
          • darek10004 Re: Darku10004 wariacie drogowy.. 06.10.05, 14:01
            jestem "wariatem drogowym", który ma 0 punktów karnych na koncie, nigdy nie był
            sprawcą kolizji bądź wypadku, nikomu nie zrobił krzywdy na drodze - aaaa
            przejechałem już jakieś 500 tys. km., hm...

jak to mówisz:
    • juliako Re: NASZE MIASTO RUDA ŚLĄSKA 06.10.05, 15:42
      no więc mogę cię uspokoić: nie, nie jestem zagrozeniem na drodze. Jeżdżę na
      górnych granicach dopuszczalnych prędkości (czasem troszeńkę więcej), ale nie
      wkurza mnie to co ciebie tak rozpala: inne zachowania innych kierowców. I
      powiem, że jak dotąd nie byłam sprawcą żadnego wypadku, udało mi się uniknąć
      nawet zdarzeń, którymi mi próbowałeś grozić, a moja punktacja karna wynosi 0.
      Nie wlokę się 40-stką kiedy można jechać 70. Natomiast z reguły władcy
      domagający się ustąpienia "długimi", pędzą z prędkością przewyższającą
      dopuszczalną. Tym właśnie pozwalam sobie powiedzieć: poproś! Nie umiesz? - To
      się podenerwuj!I powiedz kochany teraz: na jakiej podstawie orzekłeś, że jestem
      zagrożeniem? Poinformowałam cię tylko, że nie zgadzam sie na chamstwo i wówczas
      pozwalam sobie na pewną zaciętość. Czy ty tak zawsze reagujesz, czy tylko za
      kierownicą...? Przemyśl, bo jeszcze jakiego wylewu dostaniesz... Martwię się o
      Ciebie, bo poza tymi nerwami na szosie, to w innych kwestiach dosć często się z
      Tobą zgadzam...
      • darek10004 Re: NASZE MIASTO RUDA ŚLĄSKA 06.10.05, 19:05
        hehe wylew mi chyba nie grozi za młody jestem, i pomyśleć, że gdybyśmy mieli
        córkę miała się nazywać Julia ah, do rzeczy, na drogach które mają 3,4 pasy
        często a właściwie zawsze mam na blacie 200 km/h zawsze gdzieś się spieszę,
        czas to pieniądz i zawsze jeżdżę tylko lewym pasem. Co Cię kosztuje mi zjechać
        skoro bujasz się wolniej, chcesz długo żyć to jedziesz wolno, tacy jak ja nie
        żyją długo ale dobrze hehe. A na poważnie lewy pas powinien być przeznaczony
        tylko dla bardzo szybkich samochodów - tak jest na całym zachodzie mam
        nadzieję, że u nas też tak będzie. Natomiast inna rzecz przedstawia się na
        drogach gdzie jest jeden pas tam trzeba po prostu jechać wolno, jechaliśmy w
        zeszłym roku na sylwestra za granicę z moją ukochaną, która już była w ciąży
        wyprzedzałem auto z prędkością ok. 90 km/h i moją luba się rozpłakała bo już
        było za szybko - miała rację, ogromne żniwo na drogach zbiera kosa przez naszą
        głupotę. Głupota jest domeną ludzi - cóż życie. Moralizuję a jutro pewnie znowu
        pojadę 200 km/h bo przecież czas to pieniądz - wstyd mi za siebie. Człowieku
        puchu marny.
      • darek10004 Re: NASZE MIASTO RUDA ŚLĄSKA 07.10.05, 23:34
        juliako powiedziała:
        Tym właśnie pozwalam sobie powiedzieć: poproś! Nie umiesz? - To
        się podenerwuj!I

jesteś taka bardzo kulturalna więc odpowiedz na łamigłówkę:
        historyjka: stoisz w drzwiach i blokujesz wejście innym, idzie w twoim kierunku
        człowiek który chce przejść ty go widzisz i:

1.Czekasz żeby powiedział "przepraszam chciałem przejść"
        lub:
        2.Usuwasz się z jego drogi bo widzisz, że zmierza w twoim kierunku,

Twoim zdaniem które zachowanie mówi o tzw. kulturze osobistej?.

• juliako Re: NASZE MIASTO RUDA ŚLĄSKA 07.10.05, 08:40
      ...wylewy tak naprawdę nie są zaliczane do chorób starczych. Raczej korelują z
      patologiami ciśnienia, to zaś ze stylem reakcji na sytuacje stresowe. Jesteś
      młody, ale nie aż tak, żeby twierdzić, że choroby ci nie grożą (szacuję twój
      wiek na 35-40. Mylę się?). A co do twojej jazdy - powtórzę: ustąpię ci z
      przyjemnością, tylko bez chamstwa! Nie kojarzę tych sytuacji z autostradą
      odcinek Katowice- Kochłowice, gdzie faktycznie miejsca jest na tyle, że mogę
      sobie spokojnie zmieniać pasy i jadę tym, który jest właściwy dla mojej
      prędkości. Ale pasja wychowawcy odzywa sie we mnie kiedy jadę np. do Pszczyny i
      na lewym ciągną się maruderzy, ja jadę maksymalną dopuszczalną, a z tyłu nagle
      podjeżdża ktoś na świetllnej prędkości, upomina mnie długimi i próbuje zmusić
      do zjazdu mimo, że to zmusi mnie do zwolnienia jazdy. Owszem - ustąpię, ale
      tylko kiedy "świetlny" zauważy, że to nie jego prawo, tylko moja uprzejmość
      otworzy mu drogę i że robię to z pewnym poświęceniem. Tak naprawdę lubię się
      poświecać, tylko zauważ to, bo inaczej robię się przekorna. A co do imienia
      Julia - gdyby ci sie przytrafiła jeszcze pociecha - wytłumacz sobie, że
      przecież to tylko nick. Naprawdę mam na imię np. Helmut chciałem sobie pogadać
      incognito.
      • darek10004 Re: NASZE MIASTO RUDA ŚLĄSKA 07.10.05, 21:01
        hehe nie mam jeszcze tej magicznej cyfry 30 na karku.
        • darek10004 Re: NASZE MIASTO RUDA ŚLĄSKA 07.10.05, 23:38
          aaaa dzisiaj po A4 jechałem wolniej ok. 180 km/h, robię postępy hehe.
          • lernest Re: NASZE MIASTO RUDA ŚLĄSKA 08.10.05, 00:18
            przecież po naszych autostradach tak szybko jeździć nie wolno!
            Czyli najzwyczajniej w świecie złamałeś prawo.
            Ponieważ takich jak ty jest u nas więcej to i też nie ma co się dziwić że ten
            kraj jest taki porąbany!
            A więc Polacy jako naród to tak ale jako społeczeństwo to żadne!!!
            • darek10004 Re: NASZE MIASTO RUDA ŚLĄSKA 08.10.05, 00:24
              zauważ że statystycznie najmniej ludzi ginie na autostradach, a jeżeli giną to
              właściwie zawsze w nocy gdy ktoś zaśnie za kierownicą albo po prostu jest
              pijany.
              • darek10004 Re: NASZE MIASTO RUDA ŚLĄSKA 10.10.05, 18:02
                hehe dzisiaj jechałem 210 km/h po A4 ah ten wiatr we włosach. Jadę w tym miechu
                do Niemiec a tam to można walić ile fabryka dała wow.
                • osi-ris Re: NASZE MIASTO RUDA ŚLĄSKA 11.10.05, 21:44
                  ja ja... w niymcach to je móglich
                  • darek10004 Re: NASZE MIASTO RUDA ŚLĄSKA 11.10.05, 22:05
                    osi-ris napisał:

> ja ja... w niymcach to je móglich

miałeś chyba na myśli moglich kant.
                    • osi-ris Re: NASZE MIASTO RUDA ŚLĄSKA 12.10.05, 12:06
                      nie "móglich" bo ani "móglich" ani "moglich" nie są dobrze napisane -wiesz że
                      potrzebne jest "u" umlaut :)

telo..
                • jozefosmenda Re: .... wyluzuj z tą prędkością 11.10.05, 21:54
                  oj Darku,Darku!
                  Nie zapominaj,że jesteś ojcem i mężem.Ktoś na ciebie czeka więc nie pirać tak po
                  tych drogach i nie wywołuj wilka z lasu.To jest moment i.....?
                  Wybory samorządowe z głowy... mogą być.
                  • darek10004 Re: .... wyluzuj z tą prędkością 11.10.05, 22:09
                    panie Józku każdy ma jakiegoś hopla ja mam takiego cóż na to poradzę,
                    faktycznie chcę żyć bo mam dla kogo!!!
    • rudy107 Re: NASZE MIASTO RUDA ŚLĄSKA 12.10.05, 16:47
      każdy może mieć hopla, ale nie każdy ma takigo groźnego do innych. Bo coby niy
      pedzieć: zagrożenie na drodze to ty. Zdo ci się, że ktoś, kto przed tobą jedzie
      stoi w otwartych drzwiach i zastanawio się: ustąpić mu czy nie. Klupnij sie
      chopie. Tak może czekać co nojwyżyj śmiertka, a niy drugi kierowca.
      Oprzitomnij - na drodze kożdy patrzy swojego celu, a nie ciebie, bo se pędzisz
      200 i na dodatek jeżeś dumny ze swojego hopla... Normalny gupek!
      • darek10004 Re: NASZE MIASTO RUDA ŚLĄSKA 12.10.05, 20:16
        za 3 tygodnie z Niemiec przywiozę sobie Hondę CBR1000F to dopiero będzie wiatr
        we włosach ah. Nareszcie po kilku latach wrócę do motocykli aaaa.
        • baba2 Re: NASZE MIASTO RUDA ŚLĄSKA 13.10.05, 05:00
          Proszę podać ile ma Pan lat i grupę krwi może niektórzy utworzą kolejkę na
          jakieś organy?
          • darek10004 Re: NASZE MIASTO RUDA ŚLĄSKA 14.10.05, 10:04
            baba2 napisał:

> Proszę podać ile ma Pan lat i grupę krwi może niektórzy utworzą kolejkę na
            > jakieś organy?

hehe 29, 0rh+, jak by co.
            • jozefosmenda Re: NASZE MIASTO RUDA ŚLĄSKA 14.10.05, 10:33
              No to ja Darku już ci nie pomogę albowiem mam grupę "0"RH(-)!
              Dlatego też mimo podnoszenia poziomu adrenaliny jeździj ostrożnie bo pamiętaj,że
              masz dla kogo być i żyć!
              • osi-ris 0Rh+ 14.10.05, 20:20
                Darku ta krew jest rodu 0Rh+ królewskiego dlatego jesteśmy zadziorni... a
                prędkość hmmm poezja. Najwięcej krzyku robią ci co im żona w pantoflach siedzi...
                • lernest Re: krew.....;. 16.10.05, 10:35
                  Obojętnie jakiego rodu!
                  Krew to dar życia co pokazali rudzianie w czasie ostatniej akcji po wypadku w
                  kujawsko-pomorskiem.
                  • osi-ris Re: kref.....;. 16.10.05, 16:44
                    to zamiast zbierać krew z niewiadomego pochodzenia zrzućmy się na nowy asfalt
                    dla Kujawsko-pomorskiego. Przecież tam teraz będzie jeżdzić "nasza" ""rodowita""
                    Oti...
                • darek10004 Re: 0Rh+ dla szlachty ;) 17.10.05, 19:13
                  osi-ris napisał:

> Darku ta krew jest rodu 0Rh+ królewskiego dlatego jesteśmy zadziorni... a
                  > prędkość hmmm poezja. Najwięcej krzyku robią ci co im żona w pantoflach
                  siedzi
                  > ...

hihi i tu się z tobą zgodzę, ponoć grupa 0 jest szlachetna, kiedyś powiedziałem
                  mojej ukochanej że mam błękitną krew - a ona na to, że faktycznie będę miał
                  błękitną krew jak napiję się atramentu, ale to jej stwierdzenie można tłumaczyć
                  jej niewiedzą w tej materii hehe.
        • darek10004 Re: NASZE MIASTO RUDA ŚLĄSKA 18.10.05, 20:40
          jak mówiłem CBR-kę w końcu już mam, piękna jest. Sprzedałem mojego piknego
          dostojnego merca i starego BMW i co i kupiłem zaś BMW tym razem serii 3,
          końcówka roku 1995 o takiej mocy silnika, że ahhhhh szok, żółte fedry,
          szuzblech dotyka ziemi. A kolorek - czerwony jeju. Osi teraz w nocy będziesz
          się musiał obudzić jak przejadę obok twojego domku, dźwięk wydechu w tym autku
          przypomina salwę armaty. W poniedziałek jadę sobie po niego do Niemiec ahh.
          Drżyjcie hehe., nadchdzi monstrum.
          • osi-ris Re: NASZE MIASTO RUDA ŚLĄSKA 19.10.05, 08:31
            to kup se od razu nowy auspuff i puszkę lakieru....
            • jozefosmenda Re: Lech Kaczyński w naszym mieście 19.10.05, 18:05
              Jako zaproszony gość do MDK w Bielszowicach miałem dzisiaj okazję posłuchać
              kandydata na prezydenta RP pana Lecha Kaczyńskiego.Muszę przyznać,że wypadł w
              swojej krótkiej prezentacji bardzo pozytywnie.O wiele lepiej niż senator
              Korfanty,któremu Ruda Śląska pomyliła się z Siemianowicami.
              Niestety i nasz prezydent (Rudy Ślaskiej) w pewnym momencie nyślał,że jest na
              wybrzeżu a nie na Śląsku nawijając coś o stoczni.Do tej gadki jednak jestem
              przyzwyczajony.Zatem i w tym fragmencie Kaczyński był lepszy. A czas pokaże już
              niebawem co z tego wyjdzie.
            • darek10004 Re: NASZE MIASTO RUDA ŚLĄSKA 19.10.05, 20:39
              osi-ris napisał:

> to kup se od razu nowy auspuff i puszkę lakieru....

eee pewnie też chciałbyć więc pracuj chłopie pracuj choć uważam że marne szanse
              masz oj marne hehe.
            • darek10004 BMW 20.10.05, 20:45
              hehe korekta, nie będzie to BMW czerwone, będzie srebrny, znaleźli mi jeszcze
              większe monstrum, które od wtorku będzie jeździło po naszych dziurawych drogach
              oo. Drżyjcie drogowi słabeusze zbliża się diabeł :)
              • hepik1 Re: BMW 21.10.05, 07:44
                Daruś -mam prośbę.Załóż sobie swój wątek,w którym bedziesz informował jakie auto sobie kupujesz,kogo i za co zwalniasz.Mysle,że będzie to na tyle interesujące,że będzie on najczęściej odwiedzanym.
                Natomiast pisanie w wątkach dotyczących innych spraw,mija sie z celem i zupełne niepotrzebnie je zaśmieca,jak nie przymirzając,te kupy gołębie,psie i końskie.
                Liczę na zrozumienie i pozdrawiam.
                • darek10004 Re: BMW chłopa 21.10.05, 21:29
                  chłopie prosić zawsze możesz, to twoje prawo, tyle że puki co nie będziesz mi
                  mówił co mam robić, doskonale o tym wiem. Uważasz się za wyrocznię którą wcale
                  nie jesteś, cechuje cię typowy przerost formy nad treścią. Walczysz z samym
                  sobą czy jak?. Drugie ja się w tobie odzywa hehe. Będę chciał założyć sobie
                  swój wątek niewątpliwie to zrobię. Nie licz na moje zrozumienie w tym
                  przypadku, wybacz. Dygresje które wtłaczasz w wypowiedzi odnośnie gówien pasują
                  raczej do moich postów, jednak taki super kulturalny pan jak ty tego typu słowa
                  oj hm...
                  • biala25 Re: do darka 21.10.05, 21:46
                    Nie chcę się narażać Tobie, ale uważam, że tu pisze się o sprawach pewnego
                    stowarzyszenia i sprawach miasta. Twoje bardzo ciekawe opisy raczej tu nie
                    pasują, raz już na to zwróciłam uwagę Panu Józkowi. Więc albo starasz się
                    rozmyć ten wątek, długi już bardzo albo nie zwróciłeś uwagi na pierwszy wpis.
                    Jeżeli założysz własny wątek na pewno będę Cię odwiedzała i pisała, jeżeli
                    pozwolisz. Pozdrowienia
                    • darek10004 biała - czarna, bardziej czarna niż biała 21.10.05, 22:20
                      widzisz a ja se myślę ja to chyba tu jestem taką perełką, piszę sobie o dupie
                      marynie, nie usiłuję "naprawić" naszego miasta jak co niektórzy, nie wyczekuję
                      na stołek w UM jak co niektórzy, hm... e nie znowu nie powiem tego co mi się
                      teraz ciśnie na język. Czemu to forum nie może być zwykłym, lajtowym miejscem
                      gdzie każdy sobie pierdnie o tym co mu się po prostu chce. E szkoda słów. Dam
                      wam odpocząć od niedzieli do wtorku jestem w Niemczech i siłą rzeczy nie będę
                      mógł śledzić waszych poczynań ale wrócę hehe.
                      • biala25 Re: biała - czarna, bardziej czarna niż biała 21.10.05, 23:23

Niech pan uważa co pan pisze dlatego, że naprawde nie czytają pana
                        idioci!. Skoro jesteś pan taki "merytoryczny" odpowiadaj pan na pytania, po
                        prostu. Jest taki ptak, który chowie głowę w piasek jak czegoś się boi, ciekawe
                        dlaczego pan bardzo mi go przypomina

aaa pierdzielisz o powstawaniu jakiś biur czegoś tam przy UM, babo ja po prostu
                        jestem mieszkańcem tego miasta, który jest wkurwiony na zło tu panujące

Drogi Dareczku czym Ci się tak naraziłam.
                        Pozwoliłam sobie teraz poczytać twoje wypowiedzi i na początku byłeś mówiąc tak
                        ogólnie mocno zaangażowany i waliłeś wszystkich wręcz po pysku i to za
                        politykę, a dzisiaj lajtowo. Dlaczego Dareczku pokładane w tobie nadzieje
                        zostaną utopione – czy to przez samochód.
                        Jeszcze kilka miesięcy temu wydawałeś się młodym gniewnym który przewróci te
                        miasto do góry nogami i zostanie prawdziwym guru i to internetowym.
                        LARUM GRAJĄ A TY DARECZKU MILCZYSZ.!
                        Już nie chcesz być przywódcą młodych w następnych wyborach. Teraz lajtowo FORUM
                        traktujesz. Załamałeś mnie. Twoje pierwsze teksty można by było wydać w formie
                        książki, tak są dobre, a teraz?
                        • darek10004 Re: biała - czarna, bardziej czarna niż biała 22.10.05, 08:04
                          bo mi się już zwyczajnie po prostu nie chce o. Wrzaski na lewo i prawo nic nie
                          dają, głową muru nie przebijesz dlatego wolę sobie popisać o pierdołach.

> Już nie chcesz być przywódcą młodych w następnych wyborach.
                          a kiedyś chciałem?.

> Załamałeś mnie.
                          przykro mi, że zawiodłem pokładane we mnie nadzieje hihi.
                          • biala25 Jednak biała 22.10.05, 10:51
                            Dareczku na tym wątku nauczałeś jak to starzy mają odejść i oddać władzę
                            młodym, czyli tobie. Dzisiaj piszesz, że masz dojść wszystkiego i wolisz pisać
                            o pierdołach. Przykro mi, zawiodłeś. I jakim to młodym ci starzy mają oddać
                            władzę jak oni zniechęcają się po kilku miesiącach i wolą szpanować autem.
                            Napisałeś – kogo to interesuje jak ty głosujesz. A ja mam pytanie, kogo
                            interesują twoje bajki o samochodzikach. Na dodatek na tym wątku. Inni cię
                            grzecznie proszą a ty młody kulturalny przedsiębiorca /młody wilczek/ ich
                            normalnie olewasz. Przepraszam za słowo, ale tak jest. Proszę jeszcze raz
                            otwórz swój wątek z organami wewnętrznymi i twoimi podbojami /szybkości/ a ja
                            będę codziennie tam wchodziła.
                            • osi-ris Re: Jednak biała 02.11.05, 12:30
                              a może Darek był -jest już zmęczony?
                              • jozefosmenda Re: ZAPROSZENIE 03.11.05, 10:31
                                15 listopada br.(wtorek) o godz.17.00 w ODK."PULSAR"
                                w dzielnicy Wirek odbędzie się otwarte zebranie stowarzyszenia Nasze Miasto Ruda
                                Śląska. Głównym założeniem jest oferta dotycząca możliwości ubiegania się o
                                mandat kandydata na radnego w wyborach samorządowych w 2006 roku z listy
                                naszego stowarzyszenia.Zebranie jest otwarte a więc każdy może
                                przyjść,posłuchać, zabrać głos, zgłosić kandydaturę,podyskutować,przedstawić co
                                go boli i jak widzi "naprawę" złego jego zdaniem stanu rzeczy.
                                Liczymy na wszystkich tych, którzy widzą,czują i chcą dla
                                swojego otoczenia i zarazem miasta coś zrobić(moze inaczej niż do tej pory)!
                                I to bez wielkiej polityki i partyjnych układów.
                                A więc wszystkich chętnych w imieniu Zarządu stowarzyszenia zapraszam.
                            • darek10004 Re: Jednak biała 06.11.05, 19:46
                              hehe co to biała-czarna od czasu jak zostałaś zdemaskowana zniknełaś z tego
                              forum, to pewnie nie przypadek, wcześniej tyle miałaś do powiedzenia a teraz?.
                              Nic, każdy wie kim jesteś i już wolisz zniknąć niż się komuś narazić, tylko
                              komu?. hmmm. nie ma to jak komuś dopierdo.... anonimowo. Nie wykazałaś się siłą
                              charakteru o kobieto.
                              • w36 Re: Jednak biała 07.11.05, 01:03
                                darek10004 napisał:

> hmmm. nie ma to jak komuś dopierdo.... anonimowo. Nie wykazałaś się siłą
                                >
                                > charakteru o kobieto.

Darku, nie miej pretensji, biała ceni swoją prywatność jak i ja i wielu innych
                                ludzi tu na forum. Nie zawsze przecież stoją za tym jakieś złe intencje. Już to
                                omawialiśmy przy okazji Twojej propozycji spotkania forumowiczów w realu.
                                Po fakcie okazało się przecież że ma jednak dobre dojścia do interesujących
                                informacji i miała pewien konfort jako osoba anonimowa w pełni je przekazać,
                                nawet trochę z pewnym subiektywnym podkolorowaniem ;) .
                                A i tak każdy czytający musi tu na swoją rękę ocenić wiarygodność informacji
                                spod anonimowych nicków. Taka specyfika.

PS. Czy Ty masz podświetlane na niebiesko wyloty tłumików przy autku, przypadkiem ?
                                • osi-ris auto 07.11.05, 08:40
                                  on nie ma tłumika..
                                  • darek10004 Re: auto 07.11.05, 18:20
                                    osi-ris napisał:

> on nie ma tłumika..

wyobraź sobie, że ma, chociaż nie podświetlany.
                    • darek10004 Re: do darka 21.10.05, 22:24
                      biala25 napisała:

> Nie chcę się narażać Tobie, ale uważam, że tu pisze się o sprawach pewnego
                      > stowarzyszenia i sprawach miasta. Twoje bardzo ciekawe opisy raczej tu nie
                      > pasują, raz już na to zwróciłam uwagę Panu Józkowi.

Przepraszam jakiego stowarzyszenia?. Hmmm.. a Pan Józek to nie przymierzając
                      duch tego forum czy jak?. Pogubiłem się w tym wszystkim albo ty niewiasto się
                      pogubiłaś hehe... Po za tym boisz mi się narazić czy co?. Ja nie gryze
                      zapewniam.
          • baba2 BMW rocznik 1995 -to nie monstrum tylko złom 08.11.05, 04:31
            Ciekawe ile bedzie kosztował Cię remont?
            • darek10004 Re: BMW rocznik 1995 -to nie monstrum tylko złom 08.11.05, 19:23
              baba2 napisał:

> Ciekawe ile bedzie kosztował Cię remont?

wow masz pojęcie o motoryzacji jak nie przymierzając furman na furmance.
              • baba2 Re: BMW rocznik 1995 -to nie monstrum tylko złom 09.11.05, 02:48
                darek10004 napisał:

> baba2 napisał:
                >
                > > Ciekawe ile bedzie kosztował Cię remont?
                >
                > wow masz pojęcie o motoryzacji jak nie przymierzając furman na furmance.

Ciekawe ile placileś za auto i jaki ma przebieg,pojemność i moc to może
                podyskutujemy?
                Rocznik 1995 nie jest jeszcze zabytkiem ale wymaga duzych nakładów.Remont moze
                kosztować więcej niz wartość samochodu?Zalezy od pojemności silnika , mocy i
                przebiegu?
                • darek10004 Re: BMW rocznik 1995 -to nie monstrum tylko złom 14.11.05, 20:07
                  > > baba2 napisał:

Ciekawe ile placileś za auto i jaki ma przebieg,pojemność i moc to może
                  podyskutujemy?
                  Rocznik 1995 nie jest jeszcze zabytkiem ale wymaga duzych nakładów.Remont moze
                  kosztować więcej niz wartość samochodu?Zalezy od pojemności silnika , mocy i
                  przebiegu?

ma przebieg ok. 160 tys. km., silnik M40 - to jednostka praktycznie
                  niezniszczalna przy oczywiście odpowiedniej eksploatacji, jedyne co go boli to
                  wymiana rozrządu co 40 tys. km. i stuk gniazd zaworów w dużych przebiegach,
                  które objawiają się charakterystycznym cykaniem. Założę się w ciemno, że
                  eksploatacja np. Astry z tego samego roku będzie więcej kosztowała.
              • hepik1 Re: BMW rocznik 1995 -to nie monstrum tylko złom 09.11.05, 09:19
                darek10004 napisał:
                >
                > wow masz pojęcie o motoryzacji jak nie przymierzając furman na furmance.

Tak na logike to spore...Bo kto może więcej wiedzieć o furmance jak nie furman?;)
                • jozefosmenda Re: polskie mini BMW 09.11.05, 10:55
                  Widziałem ze dwa tygodnie temu jak facet "krzątał się" koło MIKRUSA bodajże z
                  rocznika 1962. Silnik 350 cm3 z tyłu samochodu.Charakterystyczna kierownica na
                  takim "pałąku".Samochody te były produkowane w WSK Mielec i podobno było ich
                  tylko 7000 sztuk.Ponoć po Polsce dzisiaj jeszcze ich kilka jeździ.
                  "Ów" jegomość zakłada,że na wiosnę to autko będzi już całkowicie gotowe i jak
                  spod igły.Mam nadzieję,że to cudo zobaczę w całej okazałości.
                  Wy młodzi tego znać nie możecie bo jak te samochody się pokazały to ja byłem
                  jeszcze wtedy "młodzież".
                  Szkoda,że już ich nie produkują bo byśmy SMARTA wyparli z rynku!
                  I komu to przeszkadzało?
                  • darek10004 Do Pana Józka 09.11.05, 18:54
                    Tłumaczyłem papiery mojego autka u tłumacza, który jest z Pana rodziny, fajny
                    gość bardzo pomógł mi w zawiłościach tej naszej zasranej biurokracji.
                • darek10004 Re: BMW rocznik 1995 -to nie monstrum tylko złom 09.11.05, 18:49
                  hepik1 napisał:

> darek10004 napisał:
                  > >
                  > > wow masz pojęcie o motoryzacji jak nie przymierzając furman na furmance.
                  >
                  > Tak na logike to spore...Bo kto może więcej wiedzieć o furmance jak nie furman
                  > ?;)

logika to tu ma zero do powiedzenia, miałem na myśli, że wiedza na temat
                  motoryzacji u mojego przedmówcy jest na poziomie 4 kółek napędzanych żywym
                  koniem, wydaje mi się, że inteligentny człowiek powinien wiedzieć o co chodzi
                  ale cóż. Żeby zrozumieć dygresje i metafory trza mieć coś więcej we łbie niż
                  hehe.

• hepik1 Re: BMW rocznik 1995 -to nie monstrum tylko złom 09.11.05, 20:01
                    Aha,to była metafora i dygresja.
                    Trzeba było tak od razu...;)
                    • hepik1 Re: BMW rocznik 1995 -to nie monstrum tylko złom 09.11.05, 20:13

BMW - buraki (jak zrobić sałatkę z buraków? Wrzuć granat do BMW)

Mam nadzieję,że jako inteligentny facet się nie zdenerwujesz i od razu będziesz wiedział,że to metafora tylko taka;)
                      • darek10004 Re: BMW rocznik 1995 -to nie monstrum tylko złom 10.11.05, 18:53
                        pewnie autorem tego dowcipui był właściciel 126p, hehe.
                  • baba2 Re: BMW rocznik 1995 -to nie monstrum tylko złom 13.11.05, 11:55
                    darek10004 napisał:

> hepik1 napisał:
                    >
                    > > darek10004 napisał:
                    > > >
                    > > > wow masz pojęcie o motoryzacji jak nie przymierzając furman na furm
                    > ance.
                    > >
                    > > Tak na logike to spore...Bo kto może więcej wiedzieć o furmance jak nie f
                    > urman
                    > > ?;)
                    >
                    > logika to tu ma zero do powiedzenia, miałem na myśli, że wiedza na temat
                    > motoryzacji u mojego przedmówcy jest na poziomie 4 kółek napędzanych żywym
                    > koniem, wydaje mi się, że inteligentny człowiek powinien wiedzieć o co chodzi
                    > ale cóż. Żeby zrozumieć dygresje i metafory trza mieć coś więcej we łbie niż
                    > hehe.
                    >
                    Zadałem pytanie specjalisty od furmanek ale odpowiedzi jak nie było tak nie ma?
    • jozefosmenda Re: PONOWNIE ZAPRASZAM.... 14.11.05, 21:32
      w nawiązaniu do :
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=16494894&wv.x=2&a=31384280
      zachęcam do udziału w spotkaniu.
      Przypominam,że 15 listopada br.(wtorek) o godz.17.00 w ODK."PULSAR"
      w dzielnicy Wirek odbędzie się otwarte zebranie stowarzyszenia Nasze Miasto Ruda
      Śląska.
      Wykorzystując tych radnych,którzy będą tam obecni będzie istniała mozliwość
      zapozanania się z aktualną problematyką samorządową Rudy Ślaskiej.
      Przedstawiony zostanie w zarysie Program Stowarzyszenia w tym zakresie i będzie
      istniała możliwość zgłaszania swoich uwag,spostrzeżeń i pomysłów co do jego
      konstrukcji i zmian w kontekście teraźniejszego i przyszłego funkcjonowania miasta.
      Program spotkania obejmuje również ofertę dotycząca możliwości ubiegania się o
      mandat kandydata na radnego w wyborach samorządowych w 2006 roku z listy
      naszego stowarzyszenia.
      Zebranie jest otwarte a więc każdy może przyjść,posłuchać, zabrać głos, zgłosić
      kandydaturę,podyskutować,przedstawić co go boli i jak widzi "naprawę" złego jego
      zdaniem stanu rzeczy.
      Liczymy na wszystkich tych, którzy widzą,czują i chcą dla
      swojego otoczenia i zarazem miasta coś zrobić(może inaczej niż do tej pory)!
      I to bez wielkiej polityki i partyjnych układów.
      A więc wszystkich chętnych w imieniu Zarządu stowarzyszenia zapraszam.
      • jozefosmenda Re: PONOWNIE ZAPRASZAM....i dziękuję 19.11.05, 10:59
        Tym,którzy przybyli na nasze spotkanie (spoza członków stowarzyszenia)
        serdecznie dziękuję.
        Jest to tym bardziej miłe,że było Was na sali w tym dniu więcej niż członków
        stowarzyszenia.Uwagi, które tam padły zostaną przez nas wykorzystane w naszej
        działalności a niektóre po odpowiednich obróbkach zostaną wprowadzone do programu.
        Nie jest też wykluczonym,że spotkamy się jeszcze w grudniu br. (chociaż następne
        takie otwarte zebranie stowarzyszenia było planowane na przyszł rok).
        • jozefosmenda Re: oglądacze... 25.11.05, 14:52
          ..ci,którzy mają TV"Sfera" mogli "nas mieć" na żywo!Przynajmniej coś wiedzą.
          • osi-ris Re: oglądacze... 30.11.05, 21:56
            kiedy radni poruszą narzędzia jak to mi kiedyś powiedział a Cila Gładysz tak by
            można było oglądać sesję rady miejskiej we wszystkich firmach świadczących
            usługi tv w naszym mieście (kablowo)
            • jozefosmenda Re: oglądacze... 30.11.05, 23:05
              OSi, byłeś trzeźwy jak to pisałeś?
              Bo ja njet panimaju!

• osi-ris Re: oglądacze... 03.12.05, 20:53
                pytanie jest dość proste,
                ale dla starego radnego trudne do zrozumienia. myśle że jakbym poleciał
                Norwidem, Rejem albo Churchil'em może byś szybciej zrozumiał..
                albo zamiast pytjnika walnąłbym 3"."
                • osi-ris wiwat, ręce 150 minut hucznie polecamy 23.12.05, 23:10
                  Normalnie o mało do rowu nie wjechałem..ale o co mi chodzi: -jadąc od strony
                  Katowic na wjeżdzie do Ronda Chebzie wisi napis -jak w reklamie Plusa - brzmi
                  mniejwięcej tak: mieszkańcom, gościom miasta Ruda Śląska wesołych świąt życzy
                  samorząd miasta .. no normalnie radni byście sie zesrali - dopiszcie jeszcze
                  lista wyborcza i miejsce nr...
                  to na to moje pieniądze idą ?!
                  • jozefosmenda Re: wiwat, ręce 150 minut hucznie polecamy 24.12.05, 00:29
                    ???
                    Chyba to wykorzystam przy kolejnej interpelacji
                    Oczywiście nie mam na myśli tego ...., no jak to było? Aha, ... biegunki!
                    Ale najpierw sobie pojadę obejrzeć.
                    • darek10004 Re: wiwat, ręce 150 minut hucznie polecamy 28.12.05, 20:27
                      jozefosmenda napisał:

> ???
                      > Chyba to wykorzystam przy kolejnej interpelacji
                      > Oczywiście nie mam na myśli tego ...., no jak to było? Aha, ... biegunki!
                      > Ale najpierw sobie pojadę obejrzeć.

szkoda Panie Józku, że Pan też jakoś tak, nie lubi Pan przyjezdnych czy
                      jak?...Hm.. szkoda.
                      • jozefosmenda Re: wiwat, ręce 150 minut hucznie polecamy 28.12.05, 20:49
                        Przecież Darku ja tego nie napisałem:>>>.... no normalnie radni byście sie
                        zesrali - dopiszcie jeszcze lista wyborcza i miejsce nr...
                        to na to moje pieniądze idą ?!<<<
                        Przecież tutaj wyraźnie jest napisane o biegunce?
                        Natomiast ja sobie chcę porównać ,która reklama-zyczenia jest majładniejsza.Po
                        to by poźniej ulec zachwytowi nad samym sobą jako jeden z tych z "władzy
                        samorządowej" i ewentualnie sobie podziękować lub nie?
                        Ot i wszystko w tej materii!
                  • amarian2 Re: wiwat, ręce 150 minut hucznie polecamy 25.12.05, 12:22
                    osi - ris. Jest zrozumiałe w twoim myśleniu że za wszystko odpowiadają radni
                    nawet za twoją biegunkę. Trudno.
                    Jednak tym razem radni nie mieli nic z tym wspólnego i nie mogli. Radni nie
                    wydają decyzji nawet na reklamy. Kasa rady jest niewielka i na to nie stać.
                    Decyzja była na pewno urzędu - wydz. promocji. A czy słuszna? Moim zdaniem -
                    szkoda pieniędzy.
                    Życzenia świąteczne. Spokoju, Spokoju!
                    • jozefosmenda Re: wiwat, ręce polecamy i nie tylko! 25.12.05, 13:02
                      przecież wcale nie trzeba się tutaj umysłowo wysilać by zdać sobie sprawę z tego
                      po co się to robi?Wystarczy również otworzyć WR i poczytać różnego rodzaju
                      obwieszczenia,komunikaty,zarządzenia,życzenia czy rozmaitej maści artykuliki.
                      Wniosek końcowy jest taki sam.
                      Trzeba jeszcze tylko wdrożyć i bardziej nagłośnić "hasło",które nota bene dobrze
                      wypowiedziałem na ostatniej sesji(to uwaga dla pani radnej Bogusławy KANSY)
                      a mianowicie:
                      "Ubi concordia, ibi victoria" czyli: "GDZIE ZGODA, TAM ZWYCIĘSTWO"
                    • osi-ris Re: wiwat, ręce 150 minut hucznie polecamy 25.12.05, 15:07
                      amarian2 napisał

>Radni nie
                      > wydają decyzji nawet na reklamy.

no to potwierdza przypuszczenia mieszkańców żeby radnych nie wybierać yno
                      problemy zgłaszać w straży miejskiej oni zrobią dokładnie to samo napiszą
                      protokół i prześlą do odp. prezydenta -to jest ich obowiązek.. myślę że radę
                      powinno się rozwiązać i powołać rade społeczną ds. działalności prezydenta w
                      ilości 9 osób .. by ew. opiniowała jego działalność.. przegłosujcie by dopisali
                      tam (do zobaczenia na wyborach) albo (nie zapomnij o głosowaniu ) he.. he...
                      ps tylko póżniej nie będzie przedstawienia w elsacie -trochę będzie szkoda...
                  • darek10004 Re: wiwat, ręce 150 minut hucznie polecamy 25.12.05, 22:59
                    osi-ris napisał:
                    > Normalnie o mało do rowu nie wjechałem..ale o co mi chodzi: -jadąc od strony
                    > Katowic na wjeżdzie do Ronda Chebzie wisi napis -jak w reklamie Plusa - brzmi
                    > mniejwięcej tak: mieszkańcom, gościom miasta Ruda Śląska wesołych świąt życzy
                    > samorząd miasta .. no normalnie radni byście sie zesrali - dopiszcie jeszcze
                    > lista wyborcza i miejsce nr...
                    > to na to moje pieniądze idą ?!

ale z ciebie duży burak - co ci przeszkadza ta tablica ja też widziałem obie na
                    Chebziu i na Wirku i uważam to za bardzo fajny akcent, przecież to po prostu
                    sympatyczne, w Niemczech często podobne tablice witają przyjezdnych, tam nikt
                    nie doszukuje się w takich tablicach podtekstów hmm. walnij se chłopie głową w
                    mur i nie pij tyle, widać z daleka, że alkohol bardzo ci szkodzi. Aaa rusz dupę
                    poza Rudę to zobaczysz jak jest gdzie indziej to może przejrzysz na ślepia,
                    tylko warunek: zmień cienkola na lepszą furę i prowadź na trzeźwo.

• osi-ris Re: wiwat, ręce 150 minut hucznie polecamy 26.12.05, 11:39
                      >prowadź na trzeźwo
                      dodałbym: - i wolniej..
                    • mirellla Re: wiwat, ręce 150 minut hucznie polecamy 27.12.05, 08:06
                      Mnie się również podoba. Miłe słowa jeszcze nikomu nie zaszkodziły. Widzę
                      jednak że nawet w takim akcencie można się doszukiwać akcentów politycznych...
                      Szkoda gadać, no cóż wybory tuż tuż.
                      • rudy107 Re: wiwat, ręce 150 minut hucznie polecamy 28.12.05, 09:16
                        nie chodzi o miłe słowa, ale o umiejscowienie ich. To nowy element i siłą
                        rzecyz przyciąga wzrok. KIerowca jadący np. od ul.Głównej i skręcający w 1 maja
                        również zauważa, że "coś tam pisze" - co? i zamiast patrzyć na ruch na rondzie,
                        usiłuje przeczytać napis. Napis- niech będzie, ale w innym miejscu, w takim, w
                        którym nie będzie to powodować ściągania bardzo potrzebnej uwagi kierowcy.
                        • mirellla Re: wiwat, ręce 150 minut hucznie polecamy 28.12.05, 11:45
                          rudy107 napisał:

nie chodzi o miłe słowa, ale o umiejscowienie ich. To nowy element i siłą
                          rzecyz przyciąga wzrok. KIerowca jadący np. od ul.Głównej i skręcający w 1 maja
                          również zauważa, że "coś tam pisze" - co? i zamiast patrzyć na ruch na rondzie,
                          usiłuje przeczytać napis. Napis- niech będzie, ale w innym miejscu, w takim, w
                          którym nie będzie to powodować ściągania bardzo potrzebnej uwagi kierowcy.

Masz trochę racji Rudy ale nie do końca. Kierowca bowiem zawsze musi uważać na
                          drogę. W myśl twojej teorii musiałyby zniknąć wszystkie reklamy znajdujące się
                          przy drogach. A one tam stoją bo właśnie przeznaczone są przede wszystkim dla
                          kierowców.
                          • darek10004 dajmy se spokój 28.12.05, 20:24
                            rudy ty również wyjedź za granice naszego pięknego kraju to będziesz miał skalę
                            porównawczą np. w Niemczech na rogatkach miasta i to nad autostradą gdzie w
                            zasadzie nie ma ograniczeń prędkości widnieją szyldy z treścia powitania
                            przyjezdnych. Zostawmy już temat szyldów powitalnych w naszym mieście bo
                            normalnie zaczynam się za was wstydzić, szukacie problemów tam gdzie tak
                            naprawdę ich nie ma. Ja wręcz uważam, że tablice serdecznie witające
                            przyjezdnych do naszego miasta powinny być na każdej wylotówce z Rudy, bo to
                            jeden z dowodów, że tu mieszkają fajni, sympatyczni ludzie, po prostu.
                          • rudy107 Re: wiwat, ręce 150 minut hucznie polecamy 29.12.05, 08:50
                            Ach jak cię podziwiam! Ja w życiu nie byłem poza granicami mojego miasta, a co
                            dopiero kraju! Więc uścislij jeszcze, światowcu, czy rogatki w tym wielkim
                            świecie gdzie bywasz, to może ronda albo skrzyzowania? Wydawało mi się, że
                            wyraźnie akcentuję o co mi chodziło: napisy - powitania tak, ale w
                            przemyślanycm miejscu.
                            A Mirelli odpowiem też - mam rację i to do końca, bo reklama ma to do siebie,
                            że powtarza się w kilku miejscach i wówczas na rondzie nie przyciąga już tak
                            uwagi, a ponadto reklama składa się również z elementów graficznych i wystarczy
                            rzut oka, podczas gdy nowy napis, na który np. patrzę od tyłu, zwyczajnie
                            intryguje. Mirelciu- ja wiem, że "muszę" zawsze uważać, wiem to podobnie jak ci
                            wszyscy, którzy nagle lądują w rowach czy innych obiektach, nie daj Boże - na
                            człowieku. Oni wiedzą co "muszą", ale niestety - czesem przekonują się również
                            co mogą. Powtarzajcie więc, że wypadków nie wolno powodować. To bardzo twórcze
                            i odkrywcze.
                            • darek10004 Re: wiwat, ręce 150 minut hucznie polecamy 29.12.05, 21:33
                              rudy normalnie, zwyczajnie możesz ewentualnie ugryźć mnie w dupkę, nie będę z
                              tobą polemizował bo na to nie zasługujesz i szkoda mi na ciebie mojego czasu.
                              Każdy normalny,cywilizowany kierowca wie co oznacza pojęcie rogatek miasta, ty
                              nie wiesz więc eeee szkoda gadać.
                              • osi-ris pieszczoty polecamy 30.12.05, 17:18
                                > możesz (..)ugryźć mnie w dupkę...
                                kolego na pieszczoty to trzeba sobie zasłużyć!!
                                • darek10004 Re: pieszczoty polecamy 31.12.05, 15:59
                                  osi-ris napisał:

> > możesz (..)ugryźć mnie w dupkę...
                                  > kolego na pieszczoty to trzeba sobie zasłużyć!!

no jeżeli to dla ciebie są pieszczoty to radzę się szybko udać do odpowiedniego
                                  lekarza po poradę. Poza tym nie jestem twoim kolegą.
                                  • osi-ris Re: pieszczoty polecamy 01.01.06, 18:25

- nie jestem twoim kolegą.

i nie będziesz...

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka