ana_mama_patrycji 18.03.13, 13:14 Od kilku dni chodziło za mną jakieś ciasto i dziś już wiem: to MILFEY. Macie jakis przepis który choć przypomni mi smak greckiego milfeya. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izka7790 Re: Przepis na Milfey 19.03.13, 09:22 Mój jest taki: Składniki: 3 arkusze ciasta francuskiego 1 litr mleka 500 g cukru pudru 180 g mąki 2 wanilie 4 jaja Podgrzej mleko w garnuszku. W misce ubić jajka z cukrem i wanilią na puszystą masę. Dodawaj mąkę i nadal ubijaj. Do masy dodawaj powoli, po łyżce gorące mleko i dobrze mieszaj. Przelewamy masę z miski do garnka i gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Ciasto francuskie rozmroź i upiecz, każdy placek osobno. Na wierzchu pierwszego placka rozkładasz połowę kremu, przykrywasz drugim płatem ciasta, i ponownie krem. Na krem sypiesz okruchy ciasta francuskiego z trzeciego placka. Całość posypujesz z wierzchu cukrem pudrem. Odpowiedz Link
ana_mama_patrycji Re: Przepis na Milfey 19.03.13, 14:21 Mleko mam podgrzać czy zagotować. Bo piszesz ze gorące, a gorące to nie podgrzane Jaja utrzeć z całym cukrem 0,5 kg ?????? czy w tym juz jest na posypkę ??? Na ogniu mieszać mikserem czy łyżką ?? Trzymajcie kciuki bo ja w masach lewa jestem ;/ Odpowiedz Link
izka7790 Re: Przepis na Milfey 19.03.13, 17:15 Mleko ma być ciepłe, nie zagotowane. 500 gram cukru pudru wchodzi do masy + to co do posypania, ale jak nie lubisz takiego słodkiego, to daj mniej, myślę, że nie powinno nic się stać Na ogniu mieszamy łyżką, najlepiej drewnianą. Odpowiedz Link
izka7790 Re: Przepis na Milfey 19.03.13, 17:18 I jeszcze jedna uwaga. To nie jest jedyny słuszny przepis na to ciasto. To jest tylko przepis, z którego zwykle korzystam. poczekaj, może dziewczyny będą miały inne Odpowiedz Link
bachula_gr Re: Przepis na Milfey 20.03.13, 08:47 Oj, Ania, Ania, w kraju kremowek zyjesz i jeszcze wydziwiasz. Nie masz tam jakiejs dobrej cukierni w tych poludniowych zaspach? Odpowiedz Link
annielika Re: Przepis na Milfey 20.03.13, 08:55 hahahha, moze przez zaspy nie da rady dojechac dziewczyna, sama wiesz jak to jest, hehehe Ja mam w domu przepis z ksiazki Parliarosa. Robilam, i spoko, przepis bardzo dobry Jak chcesz to przepisze wieczorem, jak wroce do domu. Odpowiedz Link
ana_mama_patrycji Re: Przepis na Milfey 20.03.13, 09:06 Ha ja to mam nawet prawie pod domem piekarnie i cukiernie, ale to nie to samo ;/ Zasp już nie ma szybko nasypało i szybko topnieje Odpowiedz Link