izka7790 Re: Polecam ksiazke !!!!!!!!!!!! 19.03.13, 09:33 Niedawno miałam okazję przeczytać książkę nie nową, ale wartą przeczytania. To "Wielki Gatsby" Fitzgeralda. Pewnie oglądałyście film nakręcony na podstawie książki, jednak co książka, to książka... a tak a propos filmu, to w tym roku ma wejść na ekrany nowa adaptacja tej powieści. Odpowiedz Link
bebiak "Skrawek błękitu" - Elizabeth Kata 31.07.13, 00:36 Dawno napisana i taka piękna Przeczytałam o niej gdzieś na forum o książkach zupełnie przypadkiem. Nabyłam na allegro za jakieś śmieszne 3 zł chyba (w sztywnej okładce) i ...zachłysnęłam się! Łyknęłam tak, że aż za szybko: chciałabym przecież móc ją czytać dłużej! Udało mi się również obejrzeć film: czarno-biały, z 1965 roku... Tytuł oderwany od książki bo "W cieniu dobrego drzewa" ("The patch of blue") Świetny pod każdym względem! Takie piękne filmy zdarzają się dziś tak rzadko! www.filmweb.pl/film/W+cieniu+dobrego+drzewa-1965-3617# Nie wiem jak to się stało, że i o filmie i o książce dowiedziałam się dopiero teraz! Dla chętnych: proponuję najpierw przeczytać książkę a to dlatego, że tam dopiero na końcu dowiadujemy się o tym, czego w filmie nie da się ukryć i co wiadome jest od początku - a to stanowi clou Z uwagi na zakończenie - zdecydowanie bardziej wolę film: koniec książki mnie zeźlił okrutnie! Odpowiedz Link
bebiak "Grecja. Gorzkie pomarańcze" - D. Sturis 21.09.14, 02:07 Przeczytałam kilka dni temu bycząc się nad Morzem Egejskim i bardzo Wam tę książkę polecam. Charakterem zbliżona do reportażu, w obrazowy sposób pokazuje nam współczesną Grecję borykającą się z wieloma problemami ale wraca również do minionych już lat, bo wszystkiego tu po troszeczku i jak często w życiu bywa wszystko się ze sobą zgrabnie zazębia. Nawet o wielkiej Melinie Merkouri można u Sturisa poczytać, o! www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kultura/ksiazki/1550407,1,recenzja-ksiazki-dionisios-sturis-grecja-gorzkie-pomarancze.read Odpowiedz Link
bebiakk "Imaret. W cieniu zegara" Yiannisa Kalpouzosa 30.11.14, 17:48 Jeszcze nie skończyłam jej co prawda czytać - jestem w tzw trakcie, ale już wiem, że muszę Wam ją polecić bo czyta się doskonale! Tuitaj nasz kolega na wyspiarskim forum przywołał opis szerszy a ja zapewniam, że lektura godna polecenia: forum.gazeta.pl/forum/w,37196,37333402,155300419,Imaret_W_cieniu_zegara_.html Odpowiedz Link
bachula_gr Przeczytane w 2014............... 02.12.14, 12:05 Poniewaz wiek juz nie ten a pamiec do tytulow tym bardziej, psotanowilam (wzorem innych, a jakze) spisac swoje lektury w tym roku. Jak sie okazalo 2014 bardzo bogatym czytelniczo rocznikiem sie okazal Nie wszystkie pozycje okazaly sie strzalem w dziesiatke ale wiekszosciowo-superowo. Dwie mnie pokonaly.... nr 8 i 26. 1. Lisia dolina - Charlotte Link 2. Kto jak nie ja - Katarzyna Kolczewska 3. Ani slowa o Zosi - Zuzanna Orlinska 4. Wolanie kukulki - Robert Galbraiht (a w rzeczywistosci JK Rowling) 5. I gory odowiedzialy echem - Khaled Hosseini 6. Egejskie marzenie - Dario Ciriello 7. Tajemnica Filomeny - Martin Sixsmith 8. Inferno - Dan Brown 9. Syrenka - Camilla Lackberg 10. Latarnik - Camilla Lackberg 11. Bridget Jones. W pogoni za facetem - Helen Fielding 12. Ciernista roza- Charlotte Link 13. Fabrykantka aniolkow- Camill Lackberg 14. Grzech aniolow - Charlotte Link 15. Nie odchodz- Lisa Scottoline 16. Ocal mnie - Lisa Scottoline 17. Obietnica gwiezdnego pylu - Priscille Sibley 18. Kobiety na plazy - Tove Alsterdal 19. Kruche szczescie - Lisa Tucker 20. Szklane gejsze - Susanna Quinn 21. Kobiety z Kabulu - Lemmon Gayle Tzemach 22. Sieroce pociagi - Christina Kline Baker 23. Nic - Victoria Hislop 24. Szept cyprysow - Corporon Yvette Manessis 25. Echa pamieci - Katherine Webb 26. Taka jak ty - Maureen Lindley 27. Wyspa motyli - Corina Bomann Dopiszecie sie i Wy z ciekawymi badz nie tytulami???? Odpowiedz Link
izka7790 "Grecka mozaika" Hanna Cygler 17.01.15, 18:02 Historia z pozoru banalna, początkowo naiwna i nie rokująca na większe emocje przy czytaniu. Jednak im dalej w tekst, tym akcja nabiera rozpędu, rozwija się i nabiera kolorów. Pod koniec doszło u mnie do haniebnego zaniedbania obowiązków domowych oraz zarwaniu połowy nocy a to chyba o czymś świadczy. Osobiście książka bardzo mi się podobała. Czyta się ją lekko i przyjemnie. Poza tym zarówno wydarzenia w niej opisywane, jak i miejsca są mi bliskie, co być może miało wpływ na odbiór książki. W każdym razie - polecam! Odpowiedz Link
bebiakk Re: "Grecka mozaika" Hanna Cygler 18.01.15, 14:16 Jeszcze nie czytałam ale chcę donieść, że w marcu 2014 byłam na spotkaniu z autorką, która jawi się jako osoba bardzo sympatyczna a mówi tak dużo, że można się zaplątać w myślach Z tego spotkania mam swój egzemplarz "Greckiej mozaiki" z dedykacją a jakże Zdjęcie wrzuciłam Izie na Fb Odpowiedz Link
izka7790 "Lisia dolina" Charlotte Link 19.01.15, 21:29 Widziałam, że czytałyście książki tej autorki, a Bacha nawet Lisią dolinę. Ciekawa jestem waszych opinii. Było to pierwsze moje spotkanie z jej książkami i przyznam, że odczucia mam mieszane. Z jednej strony bardzo dobrze zbudowana intryga, rozbudowana i wielowątkowa. Z drugiej denerwująca, niespójna narracja i poczucie jakiegoś niedosytu, po skończeniu czytania Odpowiedz Link
bachula_gr Re: "Lisia dolina" Charlotte Link 20.01.15, 07:54 Ja trafilam chyba nieco lepiej, bo jako pierwsza na klate przyjelam DOM SIOSTR I bylo super, choc rozkreca sie dluuugooooooo. No a potem poszlo juz lawinowo. Kolejna bardzo dobra, bardziej saga niz kryminal, to CIERNISTA ROZA a w ten weekend na dwa razy (ok, dlugie razy) wzielam najnowsza- NIEPROSZONY GOSC (bo jakos bez zapowiedzi listonosz zaskoczyl przesylka . Tutaj fajnie tylko koncowka przekombinowana. Odpowiedz Link
izka7790 „Pewnego dnia” Emily Griffin 17.01.15, 18:16 To opowieść o adopcji, miłości i skomplikowanych relacjach międzyludzkich. Pomimo poważnego tematu, napisana lekko i przystępnie. Zakończenie raczej pozytywne, chociaż otwarte i niedopowiedziane do końca. Ogólnie – miła lektura na jeden, pochmurny dzień Odpowiedz Link
izka7790 "Pieśń o poranku" Paulina Simons 17.01.15, 18:24 To książka, która głęboko zapada w pamięć i porusza serce. Historia o więziach międzyludzkich, zdradzie, miłości i pożądaniu oraz o trudnych wyborach. Gorąco polecam!!! Odpowiedz Link