tutanka 11.03.07, 11:57 dziewczyny, biore tabletki antykonc. z Polski (CILEST) ale mi sie koncza i bede musiala kupic tu. czy ktoras sie orientuje czy tu tez jest CILEST i czy pod ta sama nazwa? a moze ceny ktoras zna? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
justme11 Re: tabletki 11.03.07, 14:58 Ja biorę "Microgynon 21". Jak to wogóle jest w Grecji z tabletkami antykoncepcyjnymi, czy aby je kupić trzeba mieć receptę od lekarza? I czy sa tam dostepne takie same jak w Polsce? Ciekawi mnie to, bo nie wiem czy przed wyjazdem będę musiała sie tu w Polsce zaopatrzyć na kilka miesięcy czy bedzie możliwośc kupienia tam takich samych? Odpowiedz Link
annielika Re: tabletki 11.03.07, 16:11 Tabletki sa bez recepty. Jak pojdziecie do apteki, podacie nazwe tych, ktore bierzecie, to dadza wam takie same, badz ich odpowiednik. Odpowiedz Link
babycool Re: tabletki 11.03.07, 17:40 a maja tu YASMINE? a wogole jak tu tabletki stoja cenowo? Odpowiedz Link
flisvos Re: tabletki 11.03.07, 18:02 no ja chyba bede najbardziej zorientowana w tym temacie wiec nie ma tu polskich tabletek, sa odpowiedniki niektorych; trzeba isc do opteki i pokazac babce sklad polskich tabl i ona da wam odpowiednik grecki badz bardzo zblizone. yasmine nie ma na 100% bo sama je zaczelam brac w polsce a tu mialam ich odpowiednik tabletki sa bez recepty i ja za moje placilam 5e za opakowanie jeszcze tylko jedno dziweczyny zastanowcie sie przed rozpoczeciem brania tabletek, ja wiem, ze to bardzo uprzyjemnie niektore sprawy i daje poczucie wiekszego bezpieczenstwa, ale wiecie ile pozneij jest komplikacji po ich odstawieniu! ja po dwoch latach brania tabsow, nie moge dojsc do siebie(na szczescie okres wrocil mi do normy, ale to chyba byl jakis cud) wiekszosc dziewczyn po odstawieniu ma komplikacje do pol roku i okresem(jest bardzo nieregularny) dostalam tez jakis guzkow w piersiach przez hormony(na szczescie okazalo sie ze wszystko w pozadku), nie bede wspominala o zmianach nastrojow, suchosci pochwy, i o (jak to sie nazywa...) tym ze podczas tabletek jakos przechodzi ochota na igraszki. ja osobiscie kazdemu odradzam tabletki, w moim przypadku juz ich nigdy nie wezme Odpowiedz Link
babycool Re: tabletki 11.03.07, 19:57 a ja akurat dla kolezanki, ktora mieszka w UK Sama bralam kiedys bardzo krotko - klopoty z waga mialam a raczej z jej pozbyciem sie. Teraz i tak odpada, bo karmie piersia. A jesli juz w tym temacie jestesmy to czy ktoras z Was brala zastrzyki? Czy w Grecji sie je poleca wogole? Odpowiedz Link
flisvos Re: tabletki 11.03.07, 20:02 ja nie slyszalam tu o zastrzykach, ale spytaj swojego lekarza Odpowiedz Link
babycool Re: tabletki 11.03.07, 20:07 nie mam tu lekarza ... wstyd wsytd!!!! 16 maja lece do Polski to sie dopiero wybiore! A jakie kupowalas zmaist Yasmin? Odpowiedz Link
flisvos Re: tabletki 11.03.07, 21:18 to idz tu do jakiegos lekarza, przeciez mieszkacie teraz tu w Grecji to musisz miec lekarza. ja bralam Laurina, ale odradzam i to stanowczo!!!!!!!!! Odpowiedz Link
olna zastrzyki 12.03.07, 08:19 Nie wiem czy sa w Grecji ale sama sie nimi interesowalam po porodzie.Wtedy lekarka z wroclawia zdecydowanie mi odradzila.To jest zbyt duza dawka hormonow podawana na raz organizmowi i nie jest obojetna dla zdrowia.Babka mowila,ze przyjmowala potem sporo kobiet z komplikacjami hormonalnymi,zreszta pokazala mi ulotke i dzialan ubocznych sam producent wymienil sporo.W sumie sie na zastrzyk nie zdecydowalam Odpowiedz Link
annielika Re: zastrzyki 12.03.07, 11:12 tak jak olna bym tez sie nie zdecydowala na zastrzyki. co do tych aptekarzy... jest taka lista i oni wlasnie ja maja, z odpowiednikami tabletek... nie wszystkie jednak mozna zastapic. Ja teraz mam odpowiednik diany, inna nazwa, ale to to samo. jesli nie ma tego co bierzesz na tej liscie, to koniecznie do lekarza. co nie znaczy, ze przepisze odpowiednie. ja bralam disolett przez dosc dlugi czas, idealnie mi pasowal, ale tutaj nie ma odpowiednika, wiec lekarz dal mi jakies zupelnie inne, trojfazowe, po ktorych sie czulam fatalnie. Odpowiedz Link
olna Re: tabletki 12.03.07, 08:13 A wiec tak...Cilestu z tego co mi wiadomo w grecji nie ma(mycrogynon-30 jest).jest kilka odpowiednikow o podobnym skladzie ale to lekarz musi ci powiedziec,ktory powinnas kupic.Nie pytaj aptekarza bo on spojrzy tylko na nazwe substancji i sprzeda cos zblizonego.A w przypadku tabletek hormonalnych bardzo wazny jest ilosciowy sklad substancji,czyli w tym wypadku hormonow (cilest ma 2 substancje).Jesli proporcje hormonow choc troche sie zmienia mozesz to zle przyjac.Dlatego tak wazne jest dobre dobranie tabletek pod wzgledem stezenia hormonow i czasem trzeba wyprobowac kilka roznych zanim znajdzie sie cos dla siebie.Byc moze Flisvos stad te problemy u ciebie.Ja bardzo zle tolerowalam Mycrogynon wiec lekarka mi dala cos innego,nie pamietam nazwy,i czulam sie dobrze. w sumie wybor lekow jest tu ogolnie duzo mniejszy niz w polsce ale na pewno cos dopasujesz.Ale naprawde dziewczyny- miejcie ograniczone zaufanie do aptekarzy. Strona czegos w rodzaju greckiego spisu dostepnych lekow anty www.mednet.gr/pharmako/pages/tr07.02.htm Odpowiedz Link