Dodaj do ulubionych

Tinidazol w leczeniu dziecka

26.10.09, 16:02
MOj synek dostal tinidazol na 15 dni! czy ktoras z Was leczyla swoje dzieci
tym lekiem tak dlugo? czy byly skutki uboczne? Robilyscie morfologie?? Jestem
troche niepewna - naulotce jest ze do stosowania max 6 dni i to u
doroslych!!!dzieki za pomoc
Obserwuj wątek
    • anowicka1 Re: Tinidazol w leczeniu dziecka 26.10.09, 16:33
      Ja podawalam 8 letniej corce przez 10 dni 1 tabletke(500mg)
      dziennie. Jaka dawke dostal twoj synek?
    • szila2008 Re: Tinidazol w leczeniu dziecka 26.10.09, 16:33
      Nie masz zaufania do lekarza a to niedobrze.
    • swigonka Re: Tinidazol w leczeniu dziecka 26.10.09, 16:43
      nie zakładaj nowych wątków tylko pisz w swoim!!
      Każdy tu leczy się niestandardowo! to leczenie polega na złożonej
      antybiotykoterpi. tylko ono gwarantuje, że można wyjść z tej przeklętej
      boreliozy. Trafiłaś do dobrego lekarza, który zgodził się poprowadzić leczenie
      Twojego dziecka. Ja rozumiem wszystkie Twoje rozterki, bo chodzi o malucha, ale
      Twoja lekarka ma doświadczenie. na forum jest wiele matek, które leczą swoje
      dzieci. są też kobiety, które kiedyś, tak jak Ty, tuż po ugryzieniu dziecka
      przez kleszcza zaufały lekarzom, że to nic takiego, że nie każdy kleszcz jest
      chory....no i u części z tych dzieci rozwinęła się infekcja, która doprowadziła
      do szeregu objawów...czasem strasznych.
      Nie narażaj na to swojej pociechy. lepsza profilaktyka i dmuchanie na zimne
      przez 2-4 miesiące niż cierpienie przez lata.
      • aniaman74 No to wykrakalam! 26.10.09, 17:34
        Dzisiaj synek miał silny ból głowy -twierdził ze mózg go boli-3 godziny
        po tinidazolu i 2 godz po summamedzie. Teraz śpi mam nadzieję ze to się
        już nie powtórzy - jutro dzień bez summamedu więc będziemy wiedzieć
        jeśli ból się utrzyma czy to tinidazol.... Was albo Wasze dzieci też
        bolała tak głowa?
        • danonek85 Re: No to wykrakalam! 26.10.09, 18:33
          Witaj, Amelia przyjmowała tinidazol w pulsach 8 dniowych. Miewała przy
          nim biegunki, ale Enterol to łagodził. Pod koniec pulsu miałam
          wrażenie, że grzybek się rozrasta, więc podawałam więcej probiotyków i
          to pomagało. Tinidazol ma ogromne znaczenie przy tym leczeniu. Od kiedy
          odkryto, że rozbija cysty, borelioze leczy sie szybciej. Niektórzy
          biorą go cały czas, inni tyle ile mogą wytrzymać, jedni dobrze go
          tolerują, inni czują się fatalnie. Być może Twój synek ma herxa?
          Pozdrawiam
          • szila2008 Re: No to wykrakalam! 26.10.09, 18:39
            Raczej to herx więc leczenie tym bardziej prawidłowe.
            • e_fka1 Re: No to wykrakalam! 26.10.09, 18:53
              Moja córka 3 latka brała tini 2x1/4 tab dziennie.
              Wydaje mi sie że miała Herxa pezez pare dni ale potemdostała
              najprawdopodobniej uczulenia na któryś lek i teraz mamy już
              tygodniowa przerwę. Potem zmieniamy leczenie jeszcze nie wiem na
              jakie
              • aniaman74 Re: No to wykrakalam! 26.10.09, 21:29
                Biedny synek temp teraz 37,5. Śpi. Jutro wypytam dr B co to może być
                ale intuicja mi podpowiada ze to efekt uboczny jednego z 2 leków albo
                nowa infekcja!
                • aniaman74 to chyba summamed 28.10.09, 09:53
                  Synek nastepnego dnia po wymiotach bolu glowy i goraczce 38 doszedl do siebie.
                  Wczoraj temp 37,4 i zjechala do 36,8. Wczoraj byl dzien bez summamedu. Po
                  konsultacji z dr B zamienilismy Summamed na Klacid 2x dziennie 2,5 ml. Dzis
                  pierwszy dzien Klacidu - mam nadzieje ze juz obedzie sie bez sensacji.....i
                  synek przejdzie bez szwanku przez leczenie..
                  • aniaman74 Vega Medica 28.10.09, 09:57
                    Bylismy tez w Vega Medica u Pani dr S. Alus dostal dodatkowo Kleszcze C30 i
                    Kleszcze C200 - przez 2 dni a potem kombinacje Forthakel, Sancombi, Albiconcil i
                    cos jeszcze. Co o tym myslicie?? Ktoras z Was stosowala te leki u dziecka? Teraz
                    chyba dnia mi nie wystarczy na podawanie tych wszystkich lekow....
          • aniaman74 Re: No to wykrakalam! 26.10.09, 20:49
            jest jeszcze gorzej! Alek dostał 37,6.płakał strasznie narzekajac na
            ból brzucha. W końcu zwymiotowal i poczuł się lepiej. wygląda to na
            zatrucie lekami. Rozmawiałam z dr B na etapie bólu głowy i podobno może
            to być skutkiem ubocznym tini albo summamedu. Bardzo się boję o jego
            stan dosłownie przelewal się przez ręce ...
            • szila2008 Re: No to wykrakalam! 26.10.09, 20:54
              Musisz wyczuć po jakim abx to się stało.Może za mało zjadł?Do
              niektórych abx trzeba dużo wrzucić na żołądek żeby nie
              zwracać.Bardzo ci współczuje ponieważ chodzi o dziecko.Co on
              dokładnie bierze i o której?
              • aniaman74 Re: No to wykrakalam! 26.10.09, 21:36
                dostał rano o 9 ospamox, o 12.30 tinidazol, 13-sanprobi-probiotyk,
                potem zjadł spory obiad, o 14 summamed o 16 witaminy- kidabio omega3
                ospamox odpada - bierzego już 4 tyg i nic zlego się nie działo.
                Temperatura urosła właśnie do 38!! Oszaleje z nerwów...
                • e_fka1 Re: No to wykrakalam! 26.10.09, 23:07
                  Ja czytałam gdzieś na forum, że przy BB może wystapić temp.
                  A moze poprostu się przeziębił i będzie chory.
                  Daj mu czopek, jest bez cukruwink
                  • a.guzia Re: No to wykrakalam! 27.10.09, 08:04
                    Może to wina zbyt krótkich przerw między jednym antybiotykiem a probiotykiem i
                    kolejnym. Według tego co podajesz, wszystko się za szybko dzieje. Zrób dłuższe
                    przerwy. Podawaj antybiotyki między sobą z godzinną przerwą a probiotyki z co
                    najmniej dwugodzinną. Wiesz, najwyższe stężenie leków jest zazwyczaj po dwóch
                    godzinach od podania, więc to bardzo możliwe, że wszystko razem się nieźle
                    wymieszało i dało taki efekt. Pozdrawiam i trzymam kciuki za Wassmile
                    • aniaman74 odstepy miedzy lekami 28.10.09, 10:08
                      Prosze o rade : czy moze byc taki schemat podawania - rano:
                      np. 8.00 - Klacid, 9.00 po sniadaniu - Tinidazol, 10.00- Ospamox, 13.00 Sunprobi
                      - Probiotyk, 15.00 kidabio - witaminy z Omega 3, 18.00 - Ospamox, 19.00 -
                      Tinidazol 20.00 - Klacid , 22.00 - Dicoflor - probiotyk??????? Jesli taka
                      gwaltowna reakcja synka byla spowodowana nie odpowiednia kolejnoscia podawania
                      lub zbyt krotkimi przerwami to za wszelka cene chcialabym tego uniknac.....
                      • szila2008 Re: odstepy miedzy lekami 28.10.09, 10:45
                        Jeśli ma abx dwa razy dziennie to musi to być co 12 godzin.Tak samo
                        tyni co 12.Musiałabyć w takim razie o 22 dać ostatni abx a o 24
                        obudzić go i dać probiotyk.Jeśli to problem to przestawić abx na
                        wdześniej,np.o 7,8,9,19,20i21.Pierwszy probiotyk 2 godz.po abx.Daj
                        mu więcej probiotyków na początek i to takich które mają
                        przynajmniej 4 szczepy i dużo
                        bakterii,ńp.Fisioflor,Bioprom,Multilac.Dobrze byłoby załatwić
                        optimę.A jak się czuje po tym pierwszym abx?Czy go bierze na czczo
                        czy z jedzeniem bo jeśli na czczo i jest ok to możesz mu podać
                        wcześniej i żeby jeszcze pospał,ńp.o 6.Wtedy byś miała
                        6,7,8,18,19,20 i o 22 probiotyk.A witaminy,witB dostaje?I nie wiem
                        jak z magnezem u dzieci bo dorośli biorą.No i jogurt naturalny.
                        • aniaman74 witaminy 29.10.09, 13:30
                          Dzieki szila! witaminy - dostaje kidabio taki koktajl z omega3 i innymi
                          witaminami ale bez B, a tą witamine B to jeszcze dorzucic? jest jakas dla dzieci?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka