Dodaj do ulubionych

Medical Tribune - artykuł !

22.04.10, 00:18
W numerze 6/2010 (14 kwietnia) czasopisma Medical Tribune jest obszerny
artykuł na temat kontrowersji dotyczących Boreliozy. Wypowiada się prof.
Krzysztof Simon, dr Marek Kozak i prezes SCHNB.

Wielkie dzięki dla Pani prezes i dla Pana doktora!
Obserwuj wątek
    • franiolek1 Re: Medical Tribune - artykuł ! 22.04.10, 09:07
      Dzieki Tosho!
      Czy mozna przeczytac ten artykul w internecie?
      • prowirus Re: Medical Tribune - artykuł ! 22.04.10, 09:41
        Chyba nie, bo szukałem tego wczoraj i znalazłem Medical Tribune 6/2010
        w cenie 75zł, ale to chyba za 20 numerów - sprzedaży w detalu chyba nie
        ma...
        • prowirus Re: Medical Tribune - artykuł ! 22.04.10, 13:43
          Udało mi się to zdobyć, za kilka dni będę to miał w domu smile
          • babaelka-0 Re: Medical Tribune - artykuł ! 22.04.10, 14:07
            Witam !

Dzieki Tosho za dobre wiesci.

Prowirus, a znajdziesz sposob podzielenia sie trescia artykulu z nami?

Pozdrawiam
            Elka
            • tosho Re: Medical Tribune - artykuł ! 22.04.10, 14:49
              Witam, przesłałem artykuł do SCHNB. Być może uda się zamieścić na stronie
              Stowarzyszenia.
              • marzena1963 Re: Medical Tribune - artykuł ! 22.04.10, 14:52

Czekam z niecierpliwością
                • babaelka-0 Re: Medical Tribune - artykuł ! 22.04.10, 15:10
                  Witam!

Rowniez czekam.
                  Marzenko bedzie mozna artykul przeczytac na stronnie SCHB?

Pozdrawiam
                  Elka

• tosho Re: Medical Tribune - artykuł ! 22.04.10, 15:15
                    Elka, jeśli redakcja zezwoli, to artykuł zostanie zamieszczony na stronie SCHNB.
                    • prowirus Re: Medical Tribune - artykuł ! 22.04.10, 15:19
                      Ela jak tylko dostanę to w ręce, a Tobie wczesniej nie uda się tego
                      przeczytać to oczywiście, że podzielę się smile
                      • babaelka-0 Re: Medical Tribune - artykuł ! 22.04.10, 15:25
                        Witam!

Tosho ,Prowirus
                        Serdeczne dzieki,Panowie.

Pozdrawiam
                        Elka
                        • tosho Re: Medical Tribune - artykuł ! 22.04.10, 15:59
                          Prowirus, wysłałem Ci mail.
                          • tosho Re: Medical Tribune - artykuł ! 22.04.10, 16:28
                            Generalnie artykuł jest całkiem dobry, tak mi się wydaję. Dosyć obiektywnie pokazuje oba stanowiska (IDSA oraz ILADS). W lewym górnym rogu artykułu widnieje czerwony pasek z napisem "kontrowersje".
                            Niestety prof. Simon nazywa leczących wg ILADS pseudospecjalistami.

Co ciekawe, twierdzi, że (cytuję) "Zakażenie Borrelią często nie wywołuje żadnych skutków dla ludzkiego organizmu i ma charakter samogojący".
                            Kto wie, może to i prawda, są znane przypadki, że ktoś miał rumień i na tym się skończyło (bez leczenia). Moim zdaniem największy jest problem ze złożonym zakażeniem (koinfekcje). Wtedy szanse, że organizm sam zwalczy zakażenie znacznie maleją...
                            A badania kleszczy wyraźnie przecież pokazują, że często w kleszczach znajduje się więcej patogenów...

No i niestety prof. twierdzi, że 2-4 tygodnie abx wystarczą do wyleczenia, a dalej może być zespół poboreliozowy. Czyli szopka ze strony zakaźników trwa...

• pawel96b Re: Medical Tribune - artykuł ! 22.04.10, 16:40

Ech, czyli stara sciema niestety. Prof Krzysztof Simon jest specem, ale
                              od WZW tak przy okazji. Chyba, ze mi sie zle wygooglalo?

Pawel
                            • prowirus Re: Medical Tribune - artykuł ! 22.04.10, 16:48
                              Dokładnie, ja jestem wstrząśnięty wypowiedzią prof. Simona
                              Być może i ma rację jesli chodzi o zakażenie "czystą" borrelią bez
                              koinfekcji, być może własnie te współistniejące zakażenia powodują
                              tak trudny obraz kliniczny choroby. Ale on nic nie wspomina o tym,
                              może nawet nie bierze pod uwage koinfekcji i stąd jego ograniczone
                              rozumowanie - chyba, że mowa o samej boreliozie, boreliozie bez
                              koinfekcji.

Dlaczego badanie Alana Mcdonalda nie zostało uznane jako przełomowe?
                              Przecież pokazał, że krętek w niedogodnych warunkach przechodzi w
                              cystę. A co ze zmianami form krętka? O Tym też nic nie mówi prof.
                              Simon.

Dziwna sprawa z tym wszystkim, żeby w środowisku medycznym były aż
                              tak sprzeczne wytyczne. Na plus ILADS przemawia to, że ludzie
                              beznadziejnie chorzy jednak wracają do zdrowia, że skojarzone terapie
                              abx działają...

Niech może Pan Simon da się pogryźć kilku kleszczom i wyleczy się z
                              boreliozy tak szybko jak to sugeruje.
                              • kornelcia75 Re: Medical Tribune - artykuł ! 22.04.10, 19:46
                                a propo artykułów znalazłam w olivi(numer 5 maj 2010) tekst o boreliozie z
                                konsultacją Pana doktora z Warszawy
                              • kleszczorak Re: Medical Tribune - artykuł ! 24.04.10, 09:58
                                prowirus napisał:

> Dokładnie, ja jestem wstrząśnięty wypowiedzią prof. Simona
                                > Być może i ma rację jesli chodzi o zakażenie "czystą" borrelią bez
                                > koinfekcji, być może własnie te współistniejące zakażenia powodują
                                > tak trudny obraz kliniczny choroby. Ale on nic nie wspomina o tym,
                                > może nawet nie bierze pod uwage koinfekcji i stąd jego ograniczone
                                > rozumowanie - chyba, że mowa o samej boreliozie, boreliozie bez
                                > koinfekcji.

Zakaźnicy widzą tylko czystą boreliozę.
                                Nie badają przecież koinfekcji.

Rodzinni nie mają wytycznych na szkoleniach w zakresie leczenia odkleszczowych (wiem to od znajomego lekarza, który pytał jak się bada boreliozę).

Wiedza tych lekarzy zależy tylko od indywidualnej chęci rozwoju.

Ich stanowisko wymusza czysta ekonomia.

Widzicie te tłumy ludzi, których na abx coś zaboli.
                                Skargi na lekarzy, procesy, odszkodowania za trzustki i wątroby.

Dla tego typu lekarzy tak jest wygodniej:
                                - nie narażają się pacjentom,
                                - nie narażają się NFZ,
                                - oszczędzają budżet,
                                - nie muszą się dokształcać w zakresie chorób odkleszczowych, dzięki czemu mają spokojniejszą głowę. Po co wybiegać przed szereg?

• grizac link 23.04.10, 15:16
      Link do tego materiału oraz innych:
      Artykuły
      • fionka21 Re: link 23.04.10, 16:12
        Dobrą wiadomością jest to, że prof. KS jest prezesem PTEiLChZ ostatnią kadencję.

Zapraszam na forum stowarzyszenia!
        • pawel96b Re: link 23.04.10, 16:37
          pteilchz.org.pl/zarzad.htm
          Moze by go tak zaprosic mailowo do rzeczowej dyskusji?
          Przy okazji, chyba nie zrozumial dlaczego stosuje sie tinidazol i
          amantadyne...

Pawel
          • babaelka-0 Re: link 23.04.10, 19:00
            Witam!

Wypowiedzi p.Simona w Medikal Tribune dotyczacej metod leczenia bb nie bede
            komentowala,bo mi zwyczajnie szkoda zdrowia.

Gosc obraza bezkarnie lekarzy ,ktorzy wybrali metode
            ILADS,bo maja przekonanie ze jest najskuteczniejsza w leczeniu boreliozy.
            Podzielacie przekonanie tych lekarzy?
            Ja tak

Wiemy doskonale ,ze tylko dzieki tym lekarzom mozemy w miare normalnie funkcjonowac.

Powiem Wam ,ze wkurzylo mnie to na maxa.Jak mozna publicznie tak obrazac kolegow
            po fachu?Co to za pajac?

Brakuje mi slow na wyrazenie tego co czuje.
            Jestem wypowiedzia tego pana zniesmaczona i zbulwersowana.

Pozdrawiam
            Elka

• marzena1963 Re: link 23.04.10, 20:59
              Co do wypowidzi p. Simona... pozostawiam bez komentarza...
              (podobnie jak Fionka zapraszam na forum stowarzyszenia )

Jednak bardzo cieszy mnie, że wyraźnie podkreślono w artykule stanowisko ILADS i duże - w związku z tym podziękowania za wypowiedź dla dr Kozaka. To dla nas wszystkich bardzo ważne.

Prawda i racja mają tendencję do wynurzania się na powierzchnię rzeczywistosci (choćby nawet po 70-latach).
              Mam wrażenie, że i my jesteśmy coraz bliżej tego iż "naszą" prawdę w końcu świat medyczny zobaczy na tyle szeroko, że nie będzie mógł już dłużej jej nie zauważać.

Mimo pełnego obiektywizmu artykułu, mam odczucie, że przychyla sie on jednak ku naszym racjom.

Podziękowania duże również dla prezesa SCNB. Świetna robota! Jak zawsze!

• pawel96b Re: link 23.04.10, 22:07
                A moze daloby sie jakims cudem zorganizowac takie spotkanie - my,
                pacjenci leczeni wg ILADS i zakaznicy? Przeciez jak zobacza wieksza
                grupe osob, wyniki badan, wywiad, to nie wkreca nam nerwicy i
                hipochondrii. To w koncu tez ludzie, a przede wszystkim lekarze.

Moze nie ma co czekac na rewizje podejscia w USA, tylko dzialac tu, na
                miejscu?

Pawel
                • marzena1963 Re: link 23.04.10, 22:18
                  Dobry pomysł, ale obawiam sie, że szybciej trafimy do rozsądku lekarz każdej innej specjalności niż do zakaźników. A zwłaszcza tych, którzy tworzą "wytyczne".
                  Przecież pójdą w zaparte i za nic nie przyznają się do tego, że "wpuścili w maliny" już niejednego pacjenta!
                  Aby utrzymać się na gałęzi będą ostatnimi, którzy będą chcieli ją podcinać. Tak dlugo jak to się tylko da.

Może raczej zacząć od rodzinnych? Od nich również zależy bardzo wiele.

A tak swoją drogą... - gdyby byli zainteresowani może zainteresowaliby się naszymi zjazdami?
                  Może przy okazji najbliższego spotkania zabierzmy ze sobą znajomych lekarzy? Jeśli ich mamy...
                  Wiem, że moja ostatnia sugestia nie jest tu nowa. Niestety...
                  • great.blondino Re: link 23.04.10, 22:24
                    a ja podtrzymujac ton moich poprzednich wypowiedzi na temat
                    takich "medykow" stwierdzam...olac ignoranta a jak bedzie sie dalej
                    burzyl skuc mu ryja to przynajmniej zapamieta smile
                • ewa475 Re: link 23.04.10, 22:26
                  Działaj Paweł,tu na miejscu.
                  Jest ankieta Marzeny,to duży,zebrany już wywiad od osób chorych na boreliozę.
                  Może mógłbyś zebrać te wywiady z historii chorych opisywanych na forum,jest tego
                  bardzo dużo,ludzie piszą wyraźnie o objawach,sposobie leczenia przez lekarzy,o
                  poszukiwaniu innego sposobu leczenia jeśli standardowe 3 tygodnie nie wystarcza.
                  Taki zebrany materiał pozwoli na konkretną dyskusję,taką jaką prowadzi
                  konsekwentnie dr Kozak.
                  Jakim cudem chcesz Paweł zorganizować takie spotkanie?I zebrać jakąkolwiek grupę
                  lekarzy zakaźnych i chorych?
                  Takie spotkania już były np. z drem Bykowskim,który zebrał sporą grupę lekarzy
                  zakaźnych,gdzie lekarze stosujący metody ILADS i członkowie Stowarzyszenia nie
                  zostali dopuszczeni do głosu.
                  Gdybyś Paweł potrzebował pomocy w sprawie zebrania informacji o których
                  napisałam wyżej,pisz na meila gazetowego.Cieszy każda inicjatywa.
                  • ewa475 Re: link 23.04.10, 22:40
                    I jeszcze,wielkie serdecznie dzięki dla Pani Alicji Giedroyć,poważnie
                    potraktowała nas i naszą ciężką chorobę.
                    "Myślę, że z boreliozą będzie tak
                    jak z gruźlicą. Trzeba było aż
                    40 lat, żeby dojść do dzisiejszych
                    standardów"-To słowa doktora Kozaka.Błagam,tylko nie aż 40,bo już nie doczekam!
                    Tylko kto z własnej nieprzymuszonej woli zamknie sobie dobrze prosperującą
                    menniczkęsmileprywatną?
    • mniamumniamu Re: Medical Tribune - artykuł ! 24.04.10, 10:32
      Nie skomentuję prof. Simona, nie wiem, czy bardziej mnie wkurza czy przeraża,
      ale jestem pewna, że poglądy zmieni jak sam zachoruje.
      Ja natomiast składam pokłon dr Kozakowi. Dawno nie spotkałam tak skromnego i
      pełnego pokory lekarza, który bez reklamy samego siebie tak wiele dla chorych robi.
      Dziękuję Panie Doktorze
    • zazule Re: Medical Tribune - artykuł ! 24.04.10, 23:14
      Ogormne podziekowania za odwage mówienia prawdy dla dr Marka
      Kozaka.
      Zaz
      • ewewa1 Re: Medical Tribune - artykuł ! 29.04.10, 13:41
        Wypowiedź Krzysztofa Simona świadczy o tym iż nic a nic nie wiedzą a metodzie ILADS. Nie chce im się nawet dokładnie wywiedzieć na czym ta metoda polega, bo i po co. Da albo nie da jeden antybiotyk, a później odeśle do psychiatry bo psychiatra tez musi zarobić a my króliki doświadczalne łykamy niejednokrotnie tony niepotrzebnych i również szkodliwych leków ( bo oni uważają że tylko abx szkodzą)Inne leki to cukierki. Pisze bzdury o lekach przeciwbólowych, czy jest na forum choć jedna osoba której pomagają leki przeciw bólowe? Bo ja takiej tu nie spotkałam, nie obchodzi ich to że ludzie zdrowieją, bo wyleczony chory nie wróci ponowie, a niedoleczony wróci i jeszcze przy okazji odwiedzi dziesięciu innych specjalistów! A my mamy swoich wspaniałych lekarzy ludzi o wielkim sercu, ludzi którzy tak jak my cierpieli przez chorobę z Lyme. Rozumieją nasz ból bo sami go doświadczyli. Wielkie dzięki im za to, że są z nami. Nie boją się krytyki a każdy człowiek dla nich jest tak samo waży. I dzięki nim wielu z nas wyzdrowiało a wielu wyzdrowieje! Serdeczne DZIĘKUJĘ dla SPECJALISTÓW leczących w/g ILADS
        • adrian_fenig Co z tymi czterema tygodniami ??? 29.04.10, 17:32
          Ten pan profesor Simon przypomina mi pana Piechniczka, który myśli, że stosując metody z lat 70-tych można zdobyć Mistrzostwo Europy w Pilce Nożnej wink
          To ten sam beton! Tego typu leśne dziadki powinny być izolowane od społeczeństwa.

Rozumiem, że ten dziadek ma nieaktualną wiedzę - to jest typowe i mnie nie dziwi.
          Ale na przykład pan Jagielski będąc ostatnio gościem w programie pani Kwaśniewskiej uparcie twierdził, że jest już zdrowy i czuje się dobrze. Wyleczono go w szpitalu zakaźnym na ul. Wolskiej czterotygodniową dożylną kuracją antybiotykową. Z tego co mówił wcześniej wynikało, że ugryzienie przez kleszcza było rok przed jego hospitalizacją. Osobiście pierwszy raz spotykam się z opinią, że rozsianą bb wyleczono w 4 tygodnie. I w tym przypadku prof. Simon by powiedział "A nie mówiłem"...
          • pawel96b Re: Co z tymi czterema tygodniami ??? 29.04.10, 19:55

Widziales gdzies ten program z Jagielskim? Chetnie bym to tez zobaczyl.
            Pytanie czy wyleczyli, czy zaleczyli....

Pawel
            • babaelka-0 Re: Co z tymi czterema tygodniami ??? 29.04.10, 21:28
              Witam!
              To Twoje pytanie,Pawel,to takie wiecej retoryczne jest.

Pani J.Kwasniewska prowadzi program w TV Styl.Nie pamietam tytulu.Pan
              W.Jagielski byl gosciem w programie.
              To stacja TVN, sa powtorki.

Pozdrawiam
              Elka
              • adrian_fenig Re: Co z tymi czterema tygodniami ??? 29.04.10, 22:13
                To był program "Lekcja Stylu", odcinek 5: „U lekarza”
                Tutaj jest zajawka:
                www.tvnstyle.pl/news/2755/view
                Ciężko mi uwierzyć w to, że Jagielski (lekarz) odpuścił leczenie po jednym miesiącu. Chyba nie jest głupi. Może jednak dalej kontynuuje terapię metodami ILADS, tylko lekarze zabronili mu mówić o tym w mediach? Top Secret?
                • mniamumniamu Re: Co z tymi czterema tygodniami ??? 29.04.10, 23:14
                  A ja nie sądzę, by to była kwestia głupi czy nie głupi, raczej uświadomiony czy
                  nie. Szybko go zdiagnozowali, szybko przeleczyli, nie latał po lekarzach i nie
                  wmawiano mu setki innych chorób. Nie miał może powodu zagłebiac się w temat i tyle.
                  • pepefresh Re: Co z tymi czterema tygodniami ??? 29.04.10, 23:18
                    może czuje sie zdrowy,ja mam wielu znajomych ze zdiagnozowana
                    bolerioza i żadnych objawów nie mają,bynajmniej na razie...
                    • babaelka-0 Re: Co z tymi czterema tygodniami ??? 29.04.10, 23:22
                      Zgoda Pepe.Znam tez ludzi przeleczonych standartowo,ktorzy sa bezobjawowi.Ale
                      jak dlugo?

Pozdrawiam
                      Elka
                      • mniamumniamu Re: Co z tymi czterema tygodniami ??? 29.04.10, 23:48
                        Pewnie niedługo. Ale póki tacy są i dobrze się czują, nie będą myśleć o chorobie
                        i nie będa o niej wiedzieć więcej niż wiedzą. Bo skoro czują się dobrze, nie
                        mają objawów, lekarze uznali ich za zdrowych, to sami siebie za takich mają.
                        Zastanawianie się, czy oby na pewno tak jest z boreliozą jak sie powszechnie
                        mówi, przychodzi w innych sytuacjach.
                        • 1-ludka Re: Co z tymi czterema tygodniami ??? 30.04.10, 10:42
                          Znam faceta ok. 45 lat ktory 15 lat temu przeleczyl bb standartowo i
                          choc ma borelke pozytywna to od tego czasu jest bezobjawowy.Moim
                          zdaniem duzo zalezy od samego organizmu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka