Dodaj do ulubionych

Problem z zamawianiem ziół

29.10.10, 14:00
hey wszystkim ziółkowiczomsmile

Czy wy też macie ten sam problem co ja?

Mam pytanie dokąd wasze paczki idą bo wiem po znajomych i innych ,że z Gdańskiem nie ma problemów moje idą na szczecin i problemy są ogromne dowalają cło i vat gdzie nie powinni w tym momencie wyjaśniam tą całą sprawę bo w innym wypadku nie stać mnie będzie na te leczenie i do każdej paczki poniżej 100$ po 150zł;./ paranoja

wg najnowszych przepisów

„"STAWKA cła do 150 euro PRZY OBROCIE POCZTOWYM NA OSOBĘ FIZYCZNĄ wynosi 0%.Natomiast podatek VAT nalicza się od wartości transakcji-22%"” .

W odpowiedzi na mój telefon celnik Pan xxxx z urzędu celnego w Szczecinie powiedział mi ,że cło jest naliczane powyżej 22 euro jak to w ogóle możliwe skoro to są ogóle przepisy na całą Polskę , a nie na każdego miasto z osobna. To samo tyczy się VAT, który też mi naliczono w wysokości 73zł, dostałam odpowiedz od Pana M.S Kierownika oddziału celnego z Trójmiasta cytuje,
„Paczki, które otrzymujemy spoza państw unijnych, są objęte nie tylko cłem. Trzeba wspomnieć, że podlegają one też należnościom podatkowym: VAT oraz akcyzie (gdy kupujemy wyroby akcyzowe, np. alkohol, papierosy). Zasada opodatkowania takich przesyłek jest taka, że najpierw płacimy cło, od wartości celnej powiększonej o cło, ewentualną akcyzę, a od całości jeszcze VAT. Podstawą opodatkowania VAT w imporcie towarów jest więc wartość celna powiększona o należne cło. Jeżeli przedmiotem importu są towary opodatkowane podatkiem akcyzowym, podstawą opodatkowania jest wartość celna powiększona o należne cło i podatek akcyzowy. Wyższy limit zwolnienia dla cła nie oznacza takiego samego zwolnienia dla VAT lub akcyzy. Zwolnienia i limity w akcyzie i VAT dla paczek zagranicznych wynikają już z przepisów krajowych.

Co ciekawe, w ustawie o VAT nadal istnieje zwolnienie z tego podatku dla przesyłek zagranicznych w kwocie 22 euro. Zwalnia się od podatku import towarów umieszczonych w przesyłkach wysyłanych z terytorium państwa trzeciego (spoza krajów Unii) bezpośrednio do odbiorcy przebywającego na terytorium kraju, pod warunkiem że łączna wartość towarów w przesyłce nie przekracza kwoty wyrażonej w złotych, odpowiadającej równowartości 22euro. Tego zwolnienia od podatku nie stosuje się m.in. do • napojów alkoholowych, • tytoniu i wyrobów tytoniowych.
Przede wszystkim zostały wprowadzone zmiany limitów przywozowych dla podróżnych oraz zwolnień celnych w obrocie pocztowym i kurierskim. „

z Chin nie ma problemu bo nie idzie DHl i nie ma kuriera a z DHl koszmar jakiś ..nie wiem jak to dalej będzie..

Podzielcie sie swoimi doświadczeniami teraźniejszymi na ten temat.
Obserwuj wątek
    • szila2008 Re: Problem z zamawianiem ziół 29.10.10, 20:50
      Ja na swoją przesylkę czekam trzy tygodnie.Szła przez pocztę chyba w Zabrzu.dostałam od nich pismo,że muszę przedstawić koszt przesyłki ponieważ nie było zaznaczone a powyżej 150 płaci się cło.Gdy im dostarczyłam mailem zamówienie z kwotą to przesłali bez żadnych dodatkowych opłat.Coś u ciebie jest nie tak i musisz to wyjaśnić.Przecież wszędzie obowiązują jedne reguły.
      • szila2008 Re: Problem z zamawianiem ziół 29.10.10, 20:51
        Czekałam nie czekam.
        • miskaaa11 Re: Problem z zamawianiem ziół 29.10.10, 21:48
          ale z Iherba tak??

I od kogo dostałaś pismo..
          u mnie wyglada to tak kurier dzwoni mowi ze będzie ze 2 godz i pyta czy mam kase za cło bo mi naliczyli jak nie to mi nie dostarczy przesyłki..
          TO kto to nalicza w końcu ja juz nie wiem co z tym robic;/
          • miskaaa11 Re: Problem z zamawianiem ziół 29.10.10, 21:48
            do ilu $$ zamawiacie z Iherba?
            • szila2008 Re: Problem z zamawianiem ziół 29.10.10, 22:07
              Ja zamawiałam za 80 łącznie z przesyłką.
              Ale niech się wypowidzą ci co częśćiej zamawiają bo ich doświadczenia są większe.Ja na razie pierwszy raz a i tak nie obyło się bez problemów .Tyle tylko,że nic nie musiałam dopłacać a tylko się denerwowałam ale na twoim miejscu to już bym się wk...Oni mi najpierw pismo wysłali.Jeszcze im napisałam na co te zioła są.
    • mtm.3 Re: Problem z zamawianiem ziół 30.10.10, 07:32
      ja zamawiałam wielokrotnie z iherb normalną pocztą (do 80$) i zawsze wszystko ok. (bez cła, bez podatku), raz zamówiłam z firma kurierską i paczkę odesłali do iherb, bo był problem z cłem, wtedy sie dowiedziałam, że firmy kurierskie mają obowiązek współpracy z agencjami celnymi i doliczania cła i podatku... teraz już tylko wybieram opcje wysyłki normalna poczta
      • zib1981 Re: Problem z zamawianiem ziół 30.10.10, 16:02
        mtm jak długo idzie paczka normalną pocztą i czy faktycznie opłata jest tylko 4$ ?
        • miskaaa11 Re: Problem z zamawianiem ziół 30.10.10, 16:56
          interesują mnie tylko zamówienia z Iherb, mtm powiedz jak zamawiasz pocztą, a nie Dhl-em..

będę wdzięczna bo jak widać mam spory problem;/

czy ktoś zamawia na wiecej niż 80$ i ma bez cła i vatu?
          • glowa_do_gory Re: Problem z zamawianiem ziół 30.10.10, 20:43
            pocztą idzie maksymalnie 2 tygodnie, opłata rzeczywiscie 4 $. Nie należy zamawiać więcej niż za 100 $ na raz, gdyż mogą i tak się zainteresować i naliczyć cło. Mnie naliczyli 2 razy gdy przekroczyłam wagę 2 kg (zamówienie było 1stchineseherbs).
            • rich69 Re: Problem z zamawianiem ziół 30.10.10, 21:29
              Zamawialem juz kilkanascie razy zwykla poczta bez cla i vat.Zawsze w granicach 50 - 80 USD.
              • mtm.3 Re: Problem z zamawianiem ziół 31.10.10, 06:56
                Przy zamówieniu na iherb wybiera się opcję, czy chce się wysyłke pocztą international czy firmą kurierską (do wyboru sa 3 opcje) i pierwsza opcja, czyli zwykłą pocztą kosztuje rzeczywiście teraz 4$, bo jeszcze do niedawna była bezpłatna (!). Przesyłki do mnie nigdy nie szły dłużej niż 10 dni, a zwykle tydzień. Ale nauczyłam się zamawiać małe partie, nieprzekraczające 80$ i 2 kg.
                • miskaaa11 Re: Problem z zamawianiem ziół 31.10.10, 14:09
                  ciesze sie ,że jest taka opcjasmile a mozesz mi napisac , która to tam opcje trzeba zaznaczyc bo tam jest zawsze DHL UPS i cos jeszcze czy cos trzeba w ustawieniach zmienic na poczte bo nie wiem gdzie to teraz jest;/
                • miskaaa11 Re: Problem z zamawianiem ziół 31.10.10, 14:19
                  już wiemsmile dziękismile
    • miskaaa11 Re: Problem z zamawianiem ziół 31.10.10, 14:26
      a mam pytanie jeszcze..czy tą przesyłkę można jakoś śledzić??
      i czy giną czasem?

Właśnie złożyłam zamówienie na 66$ i jestem strasznie ciekawa jak to wyjdzie jak nie będzie żadnych problemów to będę wniebowziętasmile
    • miskaaa11 Re: Problem z zamawianiem ziół 15.11.10, 18:02
      mam pytanie ile wam szły zioła pocztą z USA bo mi idą już ponad 2 tyg i nie ma;/
      Miał ktoś problemy?
      • mtm.3 Re: Problem z zamawianiem ziół 15.11.10, 19:42
        26 października zamówiłam, dotarły do mnie 5 listopada...
        • miskaaa11 Re: Problem z zamawianiem ziół 15.11.10, 22:00
          ja zamówiłam 31 października i do dziś nie mam;/ teraz to mnie załamałaśsad
          i co w takim wypadku robic jak nie ma opcji sledzenia;/
        • miskaaa11 Re: Problem z zamawianiem ziół 15.11.10, 22:01
          ale zamawiałaś z iherba? czy to w ogole jest jakaś róznica
          • weronka52 Re: Problem z zamawianiem ziół 15.11.10, 22:58
            Jeszcze spokojnie poczekaj ja też zamawiałam 1-listopada i jeszcze nie otrzymałam.przy zamówieniu był komunikat, że przepraszają ale ze względy dużą ilość zamówień przesyłki mogą "iść' dłużej.
            • miskaaa11 Re: Problem z zamawianiem ziół 15.11.10, 23:16
              to mnie uspokoiłaś.. bo to moje 1 zamówienie pocztą DHl już dziękuję bo do dziś mam wymianę pism z celnikami i sami przyznali rację i zwrócą mi cło i vat tyle kasy na nich wydałam ,że szok ale powiedziałam ,że tak tego nie zostawię bo nie wolno im popuszczaćsmile
              • rich69 Re: Problem z zamawianiem ziół 16.11.10, 11:39
                Tym co przyjdzie im placic vat, ktory na Suplementy Diety jest 7% a od nowego roku 8%, nie dajcie sobie wmowic 22%.
                NIe denrwuj sie, zwykla poczta lotnicza czasami czas otrzymania przesylki przekracza dwa tygodnie.
            • miskaaa11 Re: Problem z zamawianiem ziół 16.11.10, 13:21
              weronka jak już Ci przyjdą ziółka to daj znać;]
              • mtm.3 Re: Problem z zamawianiem ziół 16.11.10, 14:58
                miska, zamawiałam na iherb, dziś zamówiłam kolejną partię... zobaczymy, jak pójdzie tym razem...
      • qla74 Re: Problem z zamawianiem ziół 16.11.10, 17:56
        Witam ,

zamówienie z iHerb 03.11 dziś przyszło. Dostarczone w PL InPostem ( mieszkam w Wa-wie ).

Pozdr.
        Qla
    • miskaaa11 Re: Problem z zamawianiem ziół 16.11.10, 17:29
      no właśnie ja tez muszę zamowic next partię ale zastanawiam sie czy ta przyjdzie...

a Tobie zawsze przychodzi?
      • weronka52 Re: Problem z zamawianiem ziół 16.11.10, 20:44
        Moje ziółka dziś otrzymałam. Mieszkam w Gdańsku.
    • miskaaa11 Re: Problem z zamawianiem ziół 16.11.10, 22:14
      a ja jeszcze nie mam;/
      jak jutro nie dostane tzn ,że mam strasznego pechasad
    • mtm.3 Re: Problem z zamawianiem ziół 17.11.10, 09:20
      a może to rzeczywiście kwestia adresu, tzn., że do dużych miast szybciej i prościej docierają przesyłki... tak sobie dywaguję, zamiast się wziąć do pracy... smile
      • miskaaa11 Re: Problem z zamawianiem ziół 17.11.10, 19:45
        nadal nic nie mam;/ jutro zadzwonię do urzędu celnego;/
    • miskaaa11 Re: Problem z zamawianiem ziół 18.11.10, 14:21
      właśnie dostałam;]

miałaś rację mtm;p
      dzieki za wszystkie wpisysmile

czyli DHl już teraz na pewno nie zamawiambig_grin
      • mab62 Re: Problem z zamawianiem ziół 18.11.10, 16:34
        Cieszę się że wreszcie dostałaś.Ale z tym DHL,to nie do końca tak.Ja zamawiałam na iherbie normalną pocztą 10 listopada,dostałam dzisiaj.Otworzoną w Warszawie,przepakowaną i wysłaną DHL-em.Myślę,że miałaś po prostu pecha.
        Z kolei Optimę zamawiałam w dwóch innych amerykańskich firmach(nie na iherbie),jedną dostałam po 7 dniach,a na drugą czekam już dwa tygodnie.
        Proszę o radę bardziej doświadczonych,czy na iherbie tez wystawia się opinie.Zamawiałam pierwszy raz,a dzisiaj z koncentracją ciężko i nie mogę się doczytać.
      • weronka52 Re: Problem z zamawianiem ziół 18.11.10, 23:03
        Fajnie ,że otrzymałaś swoją przesyłkę jeden kłopot mniej.
        • glowa_do_gory Re: Problem z zamawianiem ziół 03.12.10, 23:58
          Coś mi się zdaje, że moje ostatnie zamówienie z iherba przepadło - składałam je 8 listopada, do dziś nie dotarło. Jeśli tak, to zdarza mi się to po raz pierwszy - a zamawiałam juz kilkadziesiąt razy z róznych sklepów w USA.
          Słyszałam o takich przypadkach, ale są one podobno bardzo rzadkie - mam nadzieję, że swój limit wyczerpałam wink
          • baska192 Re: Problem z zamawianiem ziół 04.12.10, 00:26
            Zastrzegaja,ze moze isc nawet miesiac jesli uiscilas najtansza oplate.Wiem,ze masz doswiadczenie w tym temacie wieksze niz ja.
            • glowa_do_gory Re: Problem z zamawianiem ziół 04.12.10, 12:05
              Tak? to chyba od niedawna jest a informacja... Dotychczas szło mx 2 tygodnie...
              Dzięki, to jest jeszcze niasdzieja smile
              • miskaaa11 Re: Problem z zamawianiem ziół 16.02.11, 15:41
                zamówiłam 14 stycznia i do dziś nie ma... na poczcie nikt nic nie wie ..nie wiem czy mi 1 raz przepadła paczka i w ogólesad
                • tomik78 Re: Problem z zamawianiem ziół 16.02.11, 18:34
                  ja też zamówiłem 14 i nie ma
                  • glowa_do_gory Re: Problem z zamawianiem ziół 16.02.11, 19:05
                    jesli z iherbu to raczej nie ma powodów do niepokoju. jak pisałam wyżej raz zdarzyło mi się czekać 7 tygodni. Widocznie raz na jakiś czas jakąs partię wysłaną w danym dniu cos 'przetrzymuje" po drodze wink
                    • tomik78 Re: Problem z zamawianiem ziół 17.02.11, 12:47
                      paczka zamawiana 14 stycznia jeszcze nie dotarła ale za to dotarła paczka zamawiana 7 lutegocryingczekam nadal
                      • mariano_84 Re: Problem z zamawianiem ziół 17.02.11, 15:54
                        Moją paczkę wysłali 3 lutego i jak narazie nie ma. To moje drugie zamówienie z tego sklepu. Pierwsze nie doszło. Jeżeli teraz nie przyjdzie to dam sobie spokój i będę zamawiał z niezawodnego 1stchinese...
                        • mab62 Re: Problem z zamawianiem ziół 17.02.11, 18:30
                          Dzisiaj dostałam paczkę z iherbu zamawianą 4 lutego.Pierwszy raz mimo,że zamawiałam najtańszą wersję(z końcówką poczty polskiej),dzisiaj było za potwierdzeniem odbioru i to z nr.dowodu osobistego.Podejrzewam,że iherb zaczyna bardziej dbać o klientów z Polski i sprawdzać doręczenia.Mam nadzieję tylko,że nie usuną najtańszej wersji dostawy.
                          Mam nadzieję,że wasze paczki w końcu dotrą.
                          • wetiver Re: Problem z zamawianiem ziół 17.02.11, 21:59
                            Może te problemy z paczkami to sprawka naszej kochanej poczty.To jest jakiś horror to,co oni wyprawiają.Ostatnio zgubili mój list polecony,po prostu zginął im gdzieś po drodze.A to,że paczki idą tygodniami to już norma np.książka Buhnera szła 12dni! a paczka z Warszawy(a mieszkam ok.30km od)szła prawie 2tygodnie.Nic dodać nic ująć!
                            Opcja z potwierdzeniem odbioru to w takim wypadku bardzo dobry pomysł.
                          • tomik78 Re: Problem z zamawianiem ziół 17.02.11, 22:59
                            a jak zamówić za potwierdzeniem odbioru z iherbu?
                            • mab62 Re: Problem z zamawianiem ziół 18.02.11, 19:35
                              Ja zamawiałam ostatnio najtańszą wersje dostawy pocztą,bez możliwości śledzenia w Polsce.Natomiast iherb sam przysłał za potwierdzeniem odbioru,ewentualnie zrobiła to poczta niemiecka.Na pewno ma to związek z sygnałami nie docierania przesyłek.
                              Na iherbie nie ma chyba opcji wysłania pocztą,za zwrotnym potwierdzeniem odbioru do Polski.
                              Do mnie na szczęście przyszły wszystkie przesyłki z iherbu tak zamawiane.
                              • atlantis111 Re: Problem z zamawianiem ziół 18.02.11, 20:39
                                Na pierwsza paczkę z najtańszą opcją dostawy czekałam 7 tygodni - wtedy już pogodziłam się ze stratą pieniędzy; ale kolejne docierały już w ciągu 2 tygodni i zawsze IPostem, nigdy poczta polską...
                                czekaj po prostu, myślę, że na pewno dojdzie.
                                pzdr
                                s.
                                • koala101-0 Re: Problem z zamawianiem ziół 19.02.11, 20:04
                                  gdzie są najtańsze zioła? Na iherbie? Przesyłka też na iherbie?
                                  • koala101-0 zioła w proszku 19.02.11, 21:18
                                    nie mogę znaleźć na iherb reservatrol w proszku. Są chyba same w kapsułkach... Proszę o pomoc tym bardziej, że nie znam angielskiego. Stephani na iherb też nie widzę. Możecie mi pomóc? Czy muszę jakoś aktywować kartę kredytową do zakupów przez internet? W sklepach normalnie na nią kupuję ale nie wiem jak to jest przy zakupach internetowych na kartę kredytową...
                                    • zynk Re: zioła w proszku 21.02.11, 13:07
                                      Witam.
                                      Od kilku tygodni przymierzam się do ziół. Niestety nie znam angielskiego, w związku z tym moja wielka prośba - czy ktoś z bardziej doświadczonych mogłby mi opisać procedurę zamawiania ziół. Z góry serdeczne dzięki i życzę zdrowia.
                                      Można pisać na gazetowego meila lub rysz86@vp.pl
                                      • miskaaa11 Re: zioła w proszku 21.02.11, 16:49
                                        Dostałam dzis paczkę z 28 stycznia a z 14 stycznia nie dostałam i nie wiem co z tym zrobicsad
                                        • tomik78 Re: zioła w proszku 21.02.11, 18:26
                                          nic nie zrobiszsad ja też z 14 nie dostałem trzeba się pogodzic że przepadła
                                          • kastom55 Re: zioła w proszku 21.02.11, 21:21
                                            Ja też zamawiałam 15 stycznia i dotąd nie doszła sad jutro zamawiam następną....
                                            • miskaaa11 Re: zioła w proszku 22.02.11, 00:21
                                              ale jak to??
                                              tak nie może byc to jest kupa kasy;/ one gdzieś musza byc tylko jak to znalezc;/sad
                                              • rich69 Re: zioła w proszku 22.02.11, 10:41
                                                Zamawiale 19 stycznia i do dzisaj nie doszla, zamowienie z 10 lutego juz otrzymalem. Rowniez wazna korespondencje wyslana z USA do dzisaj nie otrzymalem.Sa szanse ze jeszcze otrzymamy. Ja moge interweniowac w American Express, kedys nie otrzymalem zamowionej przesylki z innego isklepu, po interwnecji w America Express cala suma wyladowala z powrotem na moim koncie.Jeszcze poczekam tydzien.
                                                • jumal1 Re: zioła w proszku 22.02.11, 16:50
                                                  Pierwszą paczkę zamawiałem w Vitaneaonline z płatnością PayPal. Po miesiącu sklep zwrócił mi pieniądze. Paczka z jakiś powodów nie mogła dotrzeć. wczoraj zamówiłem zioła w iherb'ie z dostawą DHL. Koszt z dostawą $93,99. Dzisiaj dostałem maila z DHL w sprawie ewentualnego cła i upoważnienia do odbioru przesyłki w Katowicach Pyrzowicach. Chyba zadeklaruję, że zawartością są zioła do leczenia boreliozy w postaci tabletek i kapsułek. Pojęcia nie mam co tam napisać.
                                                  • glowa_do_gory Re: zioła w proszku 22.02.11, 19:05
                                                    Napisz tak właśnie smile

Ja też kiedyś płaciłam podatek i wpisałam "leki ziołowe do leczenia boreliozy wg kuracji H. Buhnera"
                                                • tomik78 Re: zioła w proszku 22.02.11, 20:37
                                                  to ja poproszę o pomoc rich69wink
                                                  • miskaaa11 zamówienie 25.02.11, 11:30
                                                    czy otrzymaliście już swoje zioła ze stycznia?
                                                    Ja niestety z 14 stycznia nie mam do dziśsad a były bardzo ważne...
                                                  • jumal1 Re: zamówienie 28.02.11, 09:49
                                                    Ja moich ziół ze stycznia nie dostałem ale chyba był jakiś problem z zamówieniem gdyż po miesiącu od zamówienia sklep vitanetonline przelał mi na konto Paypal całą zapłconą kwotę.
                                                    Drugą paczkę zamówiłem w iherbie, wybrałem DHL. Paczka w Katowicach Pyrzowicach była po ok. 38 godzinach. Dostałem e-maila od DHL Polska o przesłanie skanu dowodu osobistego, NIP, deklaracji zawartości i upoważnienia. W upoważnieniu "pułapka". Jeżeli wybierzemy zabezpieczenie firmy DHL to zapłacimy za to 2% wartości przesyłki ale nie mniej niż 60 zł. Na szczęście nie korzystałem z zabezpieczenia DHL a naliczony VAT 22żł sam wpłaciłem na konto Urzędu Celnego. Myślę, że dzisiaj lub jutro otrzymam te zioła.
                                                  • mariano_84 Re: zamówienie 28.02.11, 12:01
                                                    To jest właśnie najlepsza opcja zamawiania. Nie czeka się po kilka tyg na paczkę, nie denerwuje, że paczka przepadnie a jeżeli ktoś kutwi 12$ za przesyłkę to niech teraz nie marudzi. Już nigdy więcej osobiście nie będę zamawiał z iherb pocztą rzeczy które potrzebuję na wczoraj.
                                                  • fufuszka Re: zamówienie 28.02.11, 12:40
                                                    W styczniu złozyłam swoje pierwsze zamówienie na ziółka w vitanetonline i dopiero po 2,5 tygodnia dostałam potwierdzenie o wysłaniu paczki. Paczka szła 6 dni roboczych. W sobotę złozyłam drugie zamówienie. Zobaczymy ile tym razem to potrwa...
                                                  • tomik78 Re: zamówienie 15.03.11, 13:49
                                                    14 stycznia zamawiana paczka i dzisiaj przyszłasmilecuda,cuda
                                                  • miskaaa11 Re: zamówienie 15.03.11, 19:16
                                                    moja wczorajsmile i do tego icherb zwrócił mi kasę heheh ale jajasmile
                                                  • rich69 Re: zamówienie 17.03.11, 10:25
                                                    Dzisaj otrzymalem przesylke wyslana 19 stycznia z Iherb.
                                                  • mab62 Re: zamówienie 17.03.11, 10:49
                                                    To widzę,że z iherbem nie jest tak najgorzej.
                                                    Do mnie przesłki do tej pory docierały szybko.Mam nadzieję,że i ta ostatnia z 8 marca dojdzie.
                                                    Bo zamówiłam sobie na święta nalewkę z czarnego orzecha.Zawsze to jakiś alkohol.....,to co że na robale.
                                                  • rich69 Re: zamówienie 17.03.11, 13:14
                                                    Na Zdrowie ! Sto Lat !
                                                  • raf.99 Re: zamówienie 02.04.11, 13:26
                                                    Zamówienie z iherb (zwykła przesyłka za 4$) z 2/03 doszło 28/03 InPostem, bez cła.
                                                  • mab62 Re: zamówienie 02.04.11, 13:59
                                                    Coś zbyt długo idą te zwykłe przesyłki z iherbu.Dla mnie pocieszeniem jest to że nie doliczają mi kosztów przesyłki(od 8 marca) i że nie muszę płacić cła.
                                                    Oczywiście i to,że naleweczka dotarła przed świętami.
                                                  • jumal1 Re: zamówienie 08.04.11, 16:36
                                                    Moje zamówienie z iherb dotarło wczoraj (27 dzień od złożenia zamówienia). Nie dostałem jeszcze przesyłki z vitanetonline również zamówionej przed 4 tyg.
                                    • koala101-0 ilość sztuk danego zioła a cło 03.04.11, 15:16
                                      czy ktoś zamawiał wiecej niż 4 sztuki i obyło się bez cła????
    • miskaaa11 Re: Problem z zamawianiem ziół 27.04.11, 17:54
      witam,

czy ktoś z w ostatnim czasie miał problem z ichnes????
      zamówiłam 2 paczki ponad miesiąc temu dostałam mejla ,że wysłano nikt nie odpowiada na mejle i tracking number tez mi nie wysłali w ogóle ale kasa pobrana;/
      • mariano_84 Re: Problem z zamawianiem ziół 27.04.11, 18:02
        Mam ten sam problem. Napisałęm do 1stchinese... o to czy wysyłają jak do tej pory postal service + tracking number i zero odpowiedzi.
        • dx771 1stChineseHerbs 27.04.11, 19:24
          1. Koniecznie napiszcie jak się skończyła wasza przygoda z 1stChineseHerbs.
          Właśnie po to jest potrzebne to forum by dzielić się doświadczeniami smile
          Może ktoś jeszcze napisze o swoich doświadczeniach z tym sklepem.

2. Przesyłka była nierejestrowana?

Chyba z Iherbem nie ma takich klopotów, chociaż też przesyłka komuś szła ponad miesiąc.
          • tosho Re: shamanshop.net 27.04.11, 19:35
            Kiedyś jak próbowałem ziół Buhnera (Plum Flower Brand, sproszkowane) to zamawiałem stąd:
            www.shamanshop.net
            Dochodziły bez problemu po około 7 dniach.
            • jan440 Re: shamanshop.net 27.04.11, 20:47
              Zastanawiam się nad powiązaniami z sklepem www.kalyx.com
              Strony i ceny wyglądają podobnie.
              Ktoś wie coś więcej.
            • tosho Re: shamanshop.net 27.04.11, 22:03
              Wypełniłem formularz na próbę w shamanshop.net - przesyłka jest teraz dużo droższa - dla 1 funta andrographis i dla 1 funta polygonum wyskoczyło razem 50$ za samą przesyłkę.
              Na końcu każdego produktu jest literka, która oznacza dostępność zioła (np. czy muszą sprowadzać z magazynu). Andrographis i polygonum miały literkę V, która oznacza zamówienie specjalne i pewnie dlatego tak drogo za przesyłkę.
              W każdym razie 1stchineseherbs wychodzi taniej.
      • koala101-0 vitanetonline.com 28.04.11, 18:56
        czy ktoś zamawiał z tego sklepu vitanetonline.com/???

Ja zamówiłam tylko 4 szt. andrographisu na początku kwietnia, pieniadze mi pobrali z karty ale do tej pory przesyłka nie dotarła. Nawet nie mam potwierdzenia e mail o zamówieniu....
    • mniamumniamu Re: Problem z zamawianiem ziół 29.04.11, 10:58
      Wiem, że większość zamawia na iherbie, ale tam wymagają karty kredytowej, co nie każdemu odpowiada. Dla tych, których interesuje paypal, mogę polecić jeszcze herbspro.com. Zamówiłam na kwotę 150 $, przesyłka kosztowała 32$, dużo drożej niż na iherbie, ale dotarła do mnie bez najmniejszych perturbacji po 7 dniach od złożenia zamówienia. Pocztą prosto do domku.
      • mab62 Re: Problem z zamawianiem ziół 29.04.11, 13:07
        Cały czas mam jeszcze nadzieję,że dojdzie zamówienie z iherbu z 21.03.
        Późniejsze dotarły a to nie,więc mam nadzieje że leży przywalone gdzieś na cle,albo poczcie.
        Z iherbem,też różnie bywa.
      • mariano_84 Re: Problem z zamawianiem ziół 29.04.11, 14:33
        Po raz kolejny napiszę, że iherb nie wymaga karty kredytowej. Wystarczy zwykła debetowa w odpoiwednim banku.
        • dx771 Mariano84 29.04.11, 19:40
          Mariano84 - mam dla Ciebie wiadomość, możesz skontaktować się ze mną na skrzynke?
          • mariano_84 Re: Mariano84 29.04.11, 21:21
            Nie wiem jak teraz napisać widomość na priv bo znowu coś pozmieniali. Napisz do mnie na mariano_italiano_84@o2.pl
            • dx771 Nowy kontakt ze sklepem 1stchineseherbs! 02.05.11, 11:17
              Informacja dla osób które mają kłopot z kontaktem ze sklepem 1stchineseherbs:

Nowy adres e-mailowy sklepu 1stchineseherbs w przypadku kłopotów z kontaktem ze sklepem i kłopotów z przesyłkami:

www.1stchineseherbs.com/contact_us.html

Sklep zobowiązuje się odpowiedzieć w ciągu 24 godzin. W przypadku braku kontaktu ze sklepem można sprawdzić kosz lub folder ze spamem bo czasami wiadomości ze sklepu tam trafiają.

Właścicielce sklepu bardzo zależy na zadowoleniu kupujących z Polski : )
              • dx771 Re: Nowy kontakt ze sklepem 1stchineseherbs! 02.05.11, 14:27
                poprawiłem link bo tamten coś szwankował:

www.1stchineseherbs.com/contact_us.html
                • mariano_84 Re: Nowy kontakt ze sklepem 1stchineseherbs! 02.05.11, 14:45
                  Udało mi sie skontaktować z 1stchinese i to jeszcze za pomocą innego "starego" maila. Nic się nie zmieniło i jest jak dawniej z zasadami wysyłania.
                  • koala101-0 vitanetonline 02.05.11, 17:16

Ja zamówiłam tylko 4 szt. andrographisu na początku kwietnia, pieniadze mi pobrali z karty ale do tej pory przesyłka nie dotarła.
                    Kupiłam też olejek oregano z allegro od osoby z USA i szybciutko przesyłka dotarła.... Co z tym sklepem???
                  • dx771 Re: Nowy kontakt ze sklepem 1stchineseherbs! 02.05.11, 17:41
                    Dowiedziałem się że przesyłki z 1stchineseherbs posiadają opcję śledzenia jest ubezpieczona jakby coś jak zginie to przysyłają nowa paczkę ekspresem - chyba spróbuję dzisiaj zamówić.

Mariano czy coś pomyliłem?

Mariano czy coś pomyliłem?
                    • mariano_84 Re: Nowy kontakt ze sklepem 1stchineseherbs! 02.05.11, 20:05
                      Nic nie pomyliłeśwink Tak było u mnie tylko raz, kiedy przesyłka zaginęła już w stanach.
      • koala101-0 vitanetonline.com 02.05.11, 18:02

Ja zamówiłam tylko 4 szt. andrographisu na początku kwietnia, pieniadze mi pobrali z karty ale do tej pory przesyłka nie dotarła.
        Kupiłam też olejek oregano z allegro od osoby z USA i szybciutko przesyłka dotarła.... Co z tym sklepem vitanetonline.com ???
        • koala101-0 Re: vitanetonline.com 02.05.11, 18:53
          właśnie zobaczyłam, że zwrócili mi pieniądze (oczywiście na kursie straciłam prawie 10 zł) a ziół mi nie przysłali!!! Nawet maila od nich nie dostałam, że mi nie wysyłają ziół... Nie znam angielskiego więc nie mogę się nawet zapytać dlaczego to zrobili??? Dlaczego po miesiącu pieniądze mi zwrócili a ziół nie przysłali???
          • glowa_do_gory Re: vitanetonline.com 02.05.11, 22:49
            Jest problem z andrographis - jakieś braki w Stanach. Pewnie Polacy wszystko wykupują, gdy ukazła się ksiązka Buhnerawink
            Też zamawiałam w tym sklepie i dostałam od nich wiadomośc, że jseśli do kiku tygodni nie dostaną specyfiku to oddadzą pieniądze.
            • koala101-0 Re: vitanetonline.com 03.05.11, 12:40
              dzięki za informacje... no to szkoda, że przy zamówieniu nie informują, że nie mają na stanie....
          • geodeta_31 Ziół już nie będzie... 03.05.11, 21:54
            koala101-0 napisała:

> Nie znam angielskiego więc nie mogę się nawet zapytać dla
            > czego to zrobili??? Dlaczego po miesiącu pieniądze mi zwrócili a ziół nie przys
            > łali???

Unia Europejska zbanowała przesyłanie ziół na jej teren. Czas wejścia w życie - 1.05.2011. Zrobiło się mocno gorąco. Do podpisania jest co najmniej kilka petycji w sprawie unieważnienia tego zakazu. Choćby tutaj:
            www.avaaz.org/en/eu_herbal_medicine_ban/?rc=fb&ref=nf
            Jest już około 630 tysięcy podpisów a potrzeba miliona by zacząć głośno krzyczeć. Także podpisujcie jeśli dalej chcecie ziółka zza wody smile
            Big Pharma srogo trzęsie gaciami, pieniądze przepływają między palcami, coraz więcej ludzi świadomych. Trzeba wprowadzić embargo - no i jest! Jak w pieprzonej Angoli się człowiek zaczyna czuć na tym kontynencie. Nawet już o tym będą decydować co mam sobie zaaplikować jako lek. Alternatywy nie będzie - tylko kitel! Apokalipsa!
            • danis23 Re: Ziół już nie będzie... 03.05.11, 23:57
              Myślałam, że mam wystarczająco przechlapane, bo choruję, bo po abx ALAT, ASPAT miałam powyżej 700. Myslałam, że trzeba walczyć o zdrowie, a więc zioła. Myślałam ...

Petycję już podpisałam, ale wątpie czy od tego wyzdrowieję.

Chce się po prostu wyć!!!
            • mariano_84 Re: Ziół już nie będzie... 04.05.11, 00:07
              Jeżeli paczka zamawiana była miesiąc temu to napewno nie została cofnięta z powodu tej chorej ustawy, która jeszcze wtedy nie obowiązywała. Niewiadomo jak to sie ma do pojedynczych osób.
              • geodeta_31 Re: Ziół już nie będzie... 04.05.11, 10:18
                mariano_84 napisał:

> Jeżeli paczka zamawiana była miesiąc temu to napewno nie została cofnięta z pow
                > odu tej chorej ustawy, która jeszcze wtedy nie obowiązywała. Niewiadomo jak to
                > sie ma do pojedynczych osób.

Bardzo wiadomo jak to się ma do pojedynczych osób. Otóż firmy handlujące ziołami za morzem już przestały je wysyłać na kontynent europejski bez względu na to kto jest odbiorcą. Czy jest to osoba prawna czy fizyczna znaczenia nie ma to żadnego.
                Podobnie rzecz się ma z paczką wysłaną miesiąc temu. Nie liczy się czas wysłania ale czas jej dotarcia do EU. Jeśli była na cle w okolicach początku maja i były w niej zioła, równie dobrze mogła zostać cofnięta z powrotem...
                • miskaaa11 Re: Ziół już nie będzie... 04.05.11, 10:22
                  nie wierzę;/
                  robił ktoś teraz zamówienie z Iherba wiadomo coś?
                  • mtm.3 Re: Ziół już nie będzie... 04.05.11, 10:31
                    2 maja złożyłam zamówienie na iherb i dostałam zawiadomienie, że zostało przyjęte, pieniądze ściągnięto z konta i potwierdzili, że przesyłka od nich wyszła, zatem trzeba poczekać. Pewne natomiast jest, że oni wysłali po 1 maja. Poczekamy, zobaczymy... bez paniki
                    • mtm.3 Re: Ziół już nie będzie... 04.05.11, 10:34
                      a dziś złożyłam kolejne zamówienie i też jest przyjęte do realizacji i ściągnięte pieniądze...
                  • mab62 Re: Ziół już nie będzie... 06.05.11, 20:32
                    Do mnie nie dotarło zamówienie z iherbu z 21 marca(a w nim m.inn.Astragalus Extract).
                    Pisałam do iherbu dzisiaj i dostałam informację,że być może cofnięto je na odprawie celnej i że zwrócą mi pieniądze.Pomimo tego że zamawiałam pocztą,bez możliwości śledzenia przesyłki.
                    Dlatego myślę,że tak może być z innymi przesyłkami zawierającymi zioła.
                    Następne zamówienia,nie zawierające ziół doszły normalnie.
          • jumal1 Re: vitanetonline.com 04.05.11, 10:22
            Też miałem problem z tym sklepem. Gdy po miesiącu od zamówienia nie otrzymałem paczki to otworzyłem spór w centrum rozstrzygnięć paypal (płaciłem przez paypal). Było to skuteczne. Otrzymałem maila, że sklep wysłał nową paczkę. Po chyba 10 dniach listonosz dostarczył przesyłkę.
            • mab62 Re: vitanetonline.com 10.05.11, 07:35
              Nie musiałam się uciekać do metod Jumala.
              Błyskawicznie odpowiedzieli na maila i zwrócili mi kasę.
              Podejrzewając,że to jednak nie odprawa celna a poczta zawaliła,dziś zamówiłam DHL-em.
              • dx771 Do Miskaa 10.05.11, 11:22
                Czy wyjaśniłaś już problem z zamówieniem z 1chine
    • margolcia_63 Re: Problem z zamawianiem ziół 07.05.11, 22:07
      Dla zwolenników ziół, pod rozwagę-zioła na boreliozę.
      www.gemmokal.eu/getprod.php?prodid=k 24
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka