hey wszystkim ziółkowiczom
Czy wy też macie ten sam problem co ja?
Mam pytanie dokąd wasze paczki idą bo wiem po znajomych i innych ,że z Gdańskiem nie ma problemów moje idą na szczecin i problemy są ogromne dowalają cło i vat gdzie nie powinni w tym momencie wyjaśniam tą całą sprawę bo w innym wypadku nie stać mnie będzie na te leczenie i do każdej paczki poniżej 100$ po 150zł;./ paranoja
wg najnowszych przepisów
„"STAWKA cła do 150 euro PRZY OBROCIE POCZTOWYM NA OSOBĘ FIZYCZNĄ wynosi 0%.Natomiast podatek VAT nalicza się od wartości transakcji-22%"” .
W odpowiedzi na mój telefon celnik Pan xxxx z urzędu celnego w Szczecinie powiedział mi ,że cło jest naliczane powyżej 22 euro jak to w ogóle możliwe skoro to są ogóle przepisy na całą Polskę , a nie na każdego miasto z osobna. To samo tyczy się VAT, który też mi naliczono w wysokości 73zł, dostałam odpowiedz od Pana M.S Kierownika oddziału celnego z Trójmiasta cytuje,
„Paczki, które otrzymujemy spoza państw unijnych, są objęte nie tylko cłem. Trzeba wspomnieć, że podlegają one też należnościom podatkowym: VAT oraz akcyzie (gdy kupujemy wyroby akcyzowe, np. alkohol, papierosy). Zasada opodatkowania takich przesyłek jest taka, że najpierw płacimy cło, od wartości celnej powiększonej o cło, ewentualną akcyzę, a od całości jeszcze VAT. Podstawą opodatkowania VAT w imporcie towarów jest więc wartość celna powiększona o należne cło. Jeżeli przedmiotem importu są towary opodatkowane podatkiem akcyzowym, podstawą opodatkowania jest wartość celna powiększona o należne cło i podatek akcyzowy. Wyższy limit zwolnienia dla cła nie oznacza takiego samego zwolnienia dla VAT lub akcyzy. Zwolnienia i limity w akcyzie i VAT dla paczek zagranicznych wynikają już z przepisów krajowych.
Co ciekawe, w ustawie o VAT nadal istnieje zwolnienie z tego podatku dla przesyłek zagranicznych w kwocie 22 euro. Zwalnia się od podatku import towarów umieszczonych w przesyłkach wysyłanych z terytorium państwa trzeciego (spoza krajów Unii) bezpośrednio do odbiorcy przebywającego na terytorium kraju, pod warunkiem że łączna wartość towarów w przesyłce nie przekracza kwoty wyrażonej w złotych, odpowiadającej równowartości 22euro. Tego zwolnienia od podatku nie stosuje się m.in. do • napojów alkoholowych, • tytoniu i wyrobów tytoniowych.
Przede wszystkim zostały wprowadzone zmiany limitów przywozowych dla podróżnych oraz zwolnień celnych w obrocie pocztowym i kurierskim. „
z Chin nie ma problemu bo nie idzie DHl i nie ma kuriera a z DHl koszmar jakiś ..nie wiem jak to dalej będzie..
Podzielcie sie swoimi doświadczeniami teraźniejszymi na ten temat.