Dodaj do ulubionych

dieta dr Budwig

18.12.10, 20:08
Czy ktoś z Was stosuje dietę dr Budwig?
Ja drugi miesiąc. I prawdę powiedziawszy po początkowym pogorszeniu, teraz jest świetnie. Jest tylko jedno ale... Wiem, że ta dieta mocno oczyszcza z toksyn i wywala wszystko na zewnątrz... No i mnie tak obysypało, że wyglądam jak tyfus plamisty. Moja córka mówi, że kompletnie już wracam do szczeniackiej młodości, bo schudłam bardzo (chodze w jej ciuchach, bo moje ze mnie lecą, a ona swoich nie chce smile) i na dodatek mam trądzik (chciałoby się rzec młodzieńczy smile) w każdym razie pryszcz na pryszczu - ostatnio tak miałam jako nastolatka (zresztą nawet wtedy nie miałam takich wrzodów!)
I tak już mam od miesiąca, zaczęło się jakieś trzy tygodnie po rozpoczęciu tej diety... Czy ktoś z Was coś wie w tej spraiwe, bo w necie nic nie mogę na ten temat znaleźć... wciąż czekam, że mi to zniknie, a tu nic, wyglądam koszmarnie...
Obserwuj wątek
    • margolcia_63 Re: dieta dr Budwig 19.12.10, 00:04
      Zaburzenia hormonalne?...Nadnercza?... Hormony płciowe?
      Tak mi się nasuwa bo ostatnio też się borykam z gospodarką hormonami.
      • mtm.3 Re: dieta dr Budwig 19.12.10, 07:17
        a dlaczego to się tak połączyło z dietą Budiwgowej?
        Kiedys brałam takie zioła silnie oczyszczające organizm i miałam podobna reakcję (ale trwała krócej i nie byla aż tak intensywna), skończyłam je brać i skończyły się te problemy... stąd moje skorzarzenie na temat oczyszczania...
        ciekawi mnie czy ktos z Was stosował tę dietę i jak było...
        • szila2008 Re: dieta dr Budwig 19.12.10, 11:44
          Sądzę,że to faktycznie efekt oczyszczania ale pewności nigdy nie ma.
          Czy do tego robisz lewatywy z kawy?Może masz za dużo w sobie toxyn i organizm nie umie sobie z nimi poradzić.oxyny wychodząc przez skórę czynią właśnie tak jak masz.
          Tak mi się nasuwa.

Chętnie też bym postosowała tą dietę ale brak mi zaparciasad
          • mtm.3 Re: dieta dr Budwig 19.12.10, 17:27
            Dietę polecam! Ja czuję ogromny przypływ energii!
            W ogólę myślę, że odpowiednia dieta w chorobach przewlekłych (a własciwie w zdrowieniu) ma podstawowe znaczenie. Szczególnie dla tych, których leczenie stanęło w miejscu...
            Ja oczywiście nie przestrzegam wszystkiego, bo musiałabym przestac pracować i nie mieć dzieci, tylko koncentrowac się na sobie, ale podsatwowe zasady tak (zresztą przy mojej diecie na woreczek juz niewiele musiałam zmieniać) no i rzecz jasna codziennie jako pierwszy posiłek pasta budwigowa (8 łyzek oleju lnianego).
            Lewatyw nie robię, bo jakoś raz w życiu w szpitalu miałam i... wystarczy... smile
            Ale biorę jeszcze Chlorellę i Smilax, a na początku miałam biegunki... myslę więc, że i bez lewatyw organizm sobie radzi... smile
            tylko pryszczata się zrobiłam i to estetycznie nie jest... niestety...
            • flork74 Re: dieta dr Budwig 19.12.10, 20:01
              Witam
              Stosowalem takze diete dr Budwig.Po 1,5 rocznym leczeniu boreliozy abx-ami potrzebowalem oczyszczenia organizmu.Wczesniej zastosowalem diete owocowo-warzywna dr Ewy Dabrowskiej(o diecie tej mozna poczytac w necie).6 tygodni tylko warzyw i owocow zaczelo przynosic oczyszczenie z toxyn i resztek abxow.Po tym bombardowaniu zastosowalem paste budwigowa.Przez pol roku drastycznie.Ja wysyp pryszczy mialem na plecach i torsie.Potem olej lniany stosowalem jeszcze przez jakies 3 m-ce jako dodatek do salatek,itp.
              Obie te diety uwazam za swietna alternatywe oczyszczajaca.Dla kazdego.Podczas stosowania wazne jest samozaparcie,kiedy to inni domownicy palaszuja obok nas rozne smakolyki.
              Tylko uwazajcie by samozaparcie nie przerodzilo sie w zaparcie wink
              Pozdrawiam Wszystkich
              • mtm.3 Re: dieta dr Budwig 19.12.10, 23:17
                ja jakoś sobie juz prawie 2 lata radzę z tym, ze nie mogę wszyskiego jeść, ba nawet gotuję i piekę smakołyki dla rodziny, sama obchodząc się smakiem, to moge przeżyć, no ale te pryszcze to juz przesada! smile jakbym miala do wyboru, to bym też wybrała plecy a nie fasadę... smile pół roku powiadasz... a ja myślałam, że po 3 miesiącach zmniejszę dawkę oleju, a tu widzę na dłuższe działanie się zanosi...
                • bapona Re: dieta dr Budwig 20.12.10, 21:48
                  Podobnie jak Flork stosowałam kilka razy dietę E. Dąbrowskiej (najdłużej 40 dni). Nie wiedziałam, że byłam już wtedy chora na bb (rumień i 1 tydzień antybiotyku w standardowej ilości przepisany na rejonie). Bóle uniemożliwiajace wykonanie czegokolwiek wtedy mi przeszły na długi czas (zniknęły toksyny?). I potem także zrobiłam dietę wg dr Budwig. Samopoczucie miałam dobre, bez większych zmian na skórze, ale po 2 miesiącach zrezygnowałam - czułam się przebiałkowana. Było za dużo jogurtów, serków (oczywiście 0 - 0,5% tłuszczu). Nie mogłam patrzeć na "białe".
                  Ale olej bądź zmielone siemię polecam wszystkimsmile.
                  Pozdrawiam.
                • atlantis111 Re: dieta dr Budwig 20.12.10, 22:36
                  Witam Cię
                  podzilę się moimi spostrzeżeniami n/t trądziku. Co prawda nie dotyczy on mnie a mojego męża i problem ma zapewne inne podłoże, ale spróbuj kąpieli w oleju z winogron z ok. 10 kroplami olejku oregano. Mąż ma od lat "trądzik młodzieńczy" mimo że jest 40latkiem smile
                  Zarówno na plecach jak i na twarzy. Po dwóch kapielach praktycznie przeszło wszystko, również na twarzy, mimo iz oczywiście jej nie zanużał. Takiego rezultatu nie osiagneliśmy po wszystkich terapiach masciami i lekami serwowanymi przez róznych lekarzy.
                  wiem, że geneza problemu jest inna - Ty oczyszczanie, mąż zapewne jakaś bakteria, ale może spróbować warto. W każdym bądź razie nic nie ryzykujesz.
                  Pzdr
                  • mtm.3 Re: dieta dr Budwig 21.12.10, 15:01
                    ale jak w oleju? w jakich proporcjach? bo nie bardzo zrozumiałam... olejek oregano - 10 kropli do wanny, a tego oleju?
                    bo o kąpiel w wannie chodzi... czy ja kompletnie się pogubiłam? smile
                    • atlantis111 Re: dieta dr Budwig 21.12.10, 20:25
                      Sorry za nieścisłość. Do ok. 20 ml oleju z pestek winogron wkraplasz ok. 8 kropli olejku z oregano i to wszytko wlewasz do wanny/głebokiego brodzika podczas lania wody. Jeśli do wanny to do jak najmniejszej ilości wody, tak abyś była zanurzona. W brodzku trzeba się pokręcić smile
                      Wystarczy kilka minut; co ważne nie spłukiwać, olej szybko sie wchłonie. Może na początku nie jest to przyjemne uczucie, ale naprawdę szybko się wchłania.
                      Podobno olej z pestek winogron jest najlepszą bazą do rozcieńczania silnych olejków - najszybciej się wchłania przez skórę.

Maż ostatnio robił kąpiel ponad tydzień temu i rezultaty nadal się utrzymują.
                      Jeżeli zdecydujesz się spróbować, to proszę daj znać jak poszło.

Pozdrawiam
                      • mtm.3 Re: dieta dr Budwig 21.12.10, 21:37
                        dzięki, teraz wszystko jasne smile
                        myślę, że spróbuję, bo to bardzo rozsądnie wyglada, ale na pewno dopiero po Nowym Roku, bo teraz gonię w pietkę w pracy i z innymi zajęciami... no i znowu musze zamówić olejek oregano, bo już nie mam, a to tez troche potrwa...
                        tak czy inaczej, obiecuję dać znać, jak wkońcu zafunduję sobie taką kąpiel...
                      • twoj_glos_rozsadku Re: dieta dr Budwig 03.01.11, 01:33
                        atlantis111 napisała:

> Sorry za nieścisłość. Do ok. 20 ml oleju z pestek winogron wkraplasz ok. 8 krop
                        > li olejku z oregano i to wszytko wlewasz do wanny/głebokiego brodzika podczas l
                        > ania wody. Jeśli do wanny to do jak najmniejszej ilości wody, tak abyś była zan
                        > urzona. W brodzku trzeba się pokręcić smile
                        > Wystarczy kilka minut; co ważne nie spłukiwać, olej szybko sie wchłonie.

dosyc interesujace. fajnie, ze pomoglo mezowi.
                        z jedna rzecza bylbym ostrozny - olejek oregano jest dosyc mocno zracy i generalnie nie jest przeznaczony do stosowania na skore; wiec jak ktos ma jakies wrazliwe zmiany skorne albo pieprzyki to niech uwaza. no ale moze kilka minut takiej kapieli jest ok...
    • miskaaa11 Re: dieta dr Budwig 30.12.10, 13:44
      A co z candida??

Czy można ta pastę robić jak się ma grzybice? ja mam biały nalot codziennie muszę go czyścic i już nie wiem od czego a nabiału nie można przy grzybicy wiec jak to jest
      • szila2008 Re: dieta dr Budwig 31.12.10, 23:03
        Co do diety to u każdego to różnie wygląda co niekoniecznie oznacza rezygnację z pasty która ma wiele korzyści a biały nalot nie koniecznie oznacza grzyba.Ja miałam po jogurcie nat .
    • twoj_glos_rozsadku Re: dieta dr Budwig 03.01.11, 13:39
      mtm.3 napisała:

> Czy ktoś z Was stosuje dietę dr Budwig?
      > Ja drugi miesiąc. I prawdę powiedziawszy po początkowym pogorszeniu, teraz jest
      > świetnie. Jest tylko jedno ale... Wiem, że ta dieta mocno oczyszcza z toksyn i
      > wywala wszystko na zewnątrz... No i mnie tak obysypało, że wyglądam jak tyfus
      > plamisty.

ogolnie olej lniany jest bardzo wartosciowy, ale moze jego nadmiar powoduje u ciebie ten problem?
    • mtm.3 moje pryszcze powoli znikają :) 04.01.11, 13:23
      Zaczyna mi się poprawiac cera, więc stawiam jednak na oczyszczanie... trwało to sporo czasu... a 8 łyżek oleju przy chorobach przewlekłych wg Budwig jest OK (min. 3 miesiące), a czyż borelioza nie jest choroba przewlekłą?
      więc nie wydaje mi się, żeby głos rozsądku był zawsze rozsądny, w tym przypadku wydał się zgoła nierozsądnym smile
    • glowa_do_gory Re: dieta dr Budwig 07.01.11, 15:29
      Potwierdzam, że dieta budwigowa działa na grzybicę i obniżkę cholesterolu. Mama wyleczyła nią długoletnią, genetycznie uwarunkowaną grzybicę paznokci. Zawsze też miała problemy z podwyższonym cholesterolem. Obnizał się co prawda po zastosowaniu 6-tyg diety dr Dąbrowskiej, ale nawet po obniżce pozostawał w okolicach 250, 260. W ostatnim badaniu mama zanotowała poziom 211, co przy jednoczesnym wysokim poziomie HDL jest prawie idealnym wynikiemsmile

Bądź co bądź - działa, ale muszę zaznaczyć, że u nas pasta budwigowa gości na stałe od ponad 2 lat. W tym na ścislej diecie dr Budwig wg wszystkich jej wytycznych mama pozostawała 4 miesiące.
      • mtm.3 Re: dieta dr Budwig 07.01.11, 17:29
        a ile łyzek oleju teraz? cały czas 8?
        • glowa_do_gory Re: dieta dr Budwig 07.01.11, 17:46
          Nie, teraz 5 łyżek na kostke sera. Natomiast podczas tej 4-ro miesięcznej kuracji mama była na max.dawkach stosowanych przez dr budwig w terapii nowotworów - czyli... 12 łyżek.
          • miskaaa11 Re: dieta dr Budwig 07.01.11, 19:15
            ja wczoraj zrobiłam z 8 łyżeczek i dostałam odrazu biegunki;/ i cala noc bylo mi niedobrze dzis jeszcze to czuje;/

to sie je na raz czy w porcjach podzielonych?
            • glowa_do_gory Re: dieta dr Budwig 07.01.11, 21:16
              Kostka sera + 5-8-(w stanach poważnych 12) łyżek oleju na zimno tłoczonego z pierwszego tłoczenia lnianego to jest porcja na 2 DNI. W dawkach raczej podzielonych. Ale jeśli są jakieś problemy trawienne to warto dodawać do pasty bądź kurkumy, bądź zmielonego ostropestu, bądź zmielonego kminku i majeranku. Generalnie problemów nie powinno być (pasta ma leczyć i osłaniać przewód pokarmowy). I generalnie to się sprawdza... chyba, że zje się za duzo na raz wink
              • tosho Re: dieta dr Budwig 04.02.11, 13:26
                Jaki kupujecie olej lniany? Ten z firmy Oleofarm jest wysokolinolenowy (i taki jest niby polecany w diecie Budwigowej), czyli o ile dobrze rozumiem zawiera dużo lignanów (?)

Co to są lignany?

"Lignany należą do grupy związków występujących tylko u roślin – zwanych fitoestrogenami. [...] Fitoestrogeny nazywane są również hormonami roślinnymi, gdyż w swoim działaniu, po dostaniu się do naszego przewodu pokarmowego i szeregu przemian, przypominają ludzkie estrogeny." www.laboratoriumurody.pl/forum/lignany,t1250.html

Jest jeszcze olej lniany niskolinolenowy, produkowany przez firmę www.bionurt.pl/nasza-oferta/oleje

Pytanie który lepiej wybierać. I co z tymi estrogenami? smile Czy przy kilku łyżkach dziennie wysokolinolenowego nie za dużo tych estrogenów? smile
                pl.wikipedia.org/wiki/Estrogeny
                • szila2008 Re: dieta dr Budwig 04.02.11, 14:34
                  Ja kupowałam w aptece Olej Budwingowy ale nie wiem jakiej to było firmy.
                  Wiadomo,że był świeżutki i przechowywany w lodówce i w ciemnej ,szklanej butelce.
                  • tosho Re: dieta dr Budwig 04.02.11, 16:53
                    Ciekawe jest, że w diecie Budwig olej ma być wysokolinolenowy, podczas gdy np. w terapii Gersona polecają brać niskolinolenowy. To jako ciekawostka, bo przed chwilą się o tym dowiedziałem smile
                    • mab62 Re: dieta dr Budwig 04.02.11, 17:55
                      ja pije z Oleofarm.
                      • mniamumniamu Re: dieta dr Budwig 04.02.11, 21:05
                        Ja też.
                        • rich69 Re: dieta dr Budwig 04.02.11, 21:19
                          Olej lniany powinnien byc swiezo tloczony, termin do 3 miesiecy, zaraz po tloczeniu powinienbyc przechowywany w niskich temperaturach oraz nie powinien byc wystawiony na dzialanie swiatla.z ksiazki Ann Wigmore Living Foods.
                          • tajtaja Re: dieta dr Budwig 04.02.11, 21:47
                            kupuję ten olej lniany? Ten sklep.oleofarm.com.pl/dieta-dr-budwig/11-olej-lniany-budwigowy.html
                            • tosho Re: dieta dr Budwig 04.02.11, 22:31
                              Tak, ten z Oleofarm jest wysokolinolenowy. Na stronie bionurt.pl piszą, że:

Wysokolinolenowy

Jest to olej tłoczony na zimno z normalnego siemienia lnianego. Zawiera w swoim składzie ponad 50% kwasu alfa-linolenowego, czyli kwasu tłuszczowego typu Omega-3. To właśnie ten kwas tłuszczowy odgrywa kluczową rolę w diecie dr Budwig. Charakteryzuje się bardzo wysoką reaktywnością chemiczną: bardzo szybko wchodzi w reakcje utleniania już w pokojowej temperaturze. Gwałtowne utlenianie powoduje też światło. Dlatego olej ten nie nadaje się do normalnego obrotu handlowego: już po 2 tygodniach stania na półce sklepowej 1 litr utleniłby się całkowicie (potocznie nazywamy ten proces jełczeniem). Proszę pamiętać, że utleniony olej lniany wysokolinolenowy jest bardzo szkodliwy dla zdrowia.
                              • gabi-610 Re: dieta dr Budwig 05.02.11, 15:07
                                wysoki oziom wstrogenów może stymulować wzrost nowotwou np. piersi a ten olej poleca się chorym na raka jako wsparcie terapii. Czy ie ma w tym sprzecznosci?
                                • tosho Re: dieta dr Budwig 05.02.11, 16:55
                                  Ja znalazłem w necie taki cytat:

The FDA (USA)…
                                  "Flax seed lignans have anti-tumor, anti-mittic, antioxidant and weak estrogenic activity, are potentially the richest source of phytoestrogens in the human diet and may be linked to a low incidence of breast and colon cancer. Their significant ability to prevent cancer is recognized by the National Cancer Institute. In addition to having anti-cancer properties lignans also have anti-viral, anti-bacterial and anti-fungus properties."

Czyli, że nasilenie tego działania (lignanów) podobnego do estrogenów jest słabe.
                                  Ponadto lignany mają właściwości przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
                                  • glowa_do_gory Re: dieta dr Budwig 05.02.11, 19:26
                                    po prostu trzeba bardzo uważać aby właściwie ten olej przechowywać, spożywać tylko świeży i kupować z właściwego źródła. Faktycznie niejednokrotnie czytałam, że olej niewłaściwie przechowywany lub nieświeży więcej może zaszkodzic niż pomóc.
                                    • tosho Re: dieta dr Budwig 05.02.11, 20:00
                                      Ze strony omeganutrition.com znalazłem taki opis (na ile wiarygodny tego nie wiem)

Jest napisane, że lignany są podobne w strukturze do estrogenu i mogą działać w organizmie jako 'estrogen' albo 'anty-estrogen'.
                                      Jeśli poziom estrogenu w organizmie jest niski, wówczas lignany działają jako 'estrogen'. Natomiast jeśli poziom estrogenu jest wysoki, wtedy lignany blokują działanie estrogenu w organizmie.

6) Is Flax Seed Oil a good source of estrogen?

Flax seeds are high in a fiber called lignans, which have been shown to have estrogen-balancing effects. When plant lignans are digested they convert into a form of lignan used by humans. Lignans are structurally similar to estrogens and can work as estrogen or anti-estrogen within the body. If you have low levels of estrogen in your body, lignans will act as estrogens. Whereas, if you have high levels of estrogen, lignans will bind to estrogen receptors and block the powerful effects of estrogen.
                                      • dx771 Re: dieta dr Budwig 05.02.11, 23:02
                                        Kupowałem kiedyś olej Budwigowy Oleofarmu. Do sklepu pobliskiego zielarskiego przywożą go raz w tygodniu, trzeba się na niego zapisać. Przechowywany jest w sklepowej lodówce.
                                        Okres trwałości - chyba 2 miesiące.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka