ekoma.wroc 13.06.11, 10:58 Czy pojawiają się u was takie czerwone kreski? To chyba bartonella. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mniamumniamu Re: Objawy skórne 13.06.11, 11:09 Owszem, to zresztą był u mnie jeden z pierwszych objawów uaktywnienia się utajonej choroby. Z objawów skórnych bart daje też u mnie wysypki i swego czasu dawała wybroczyny. Odpowiedz Link
szafirek_80 Re: Objawy skórne 13.06.11, 11:13 ekoma.wroc napisała: Czy pojawiają się u was takie czerwone kreski? To chyba bartonella. A możecie coś więcej powiedzieć o tych czerwonych kreskach? Mi z koinfekcji nic nie wyszło, ale martwią mnie wysypki, które mam od dłuższego czasu i problemy z oczami. Na dodatek leczenie nie daje zadowalających rezultatów. Może to bartonella? Odpowiedz Link
mniamumniamu Re: Objawy skórne 13.06.11, 11:21 Wysypki pojawiają się u mnie na udach w pobliżu pachwin i na wewnętrznej stronie ramion w okolicy pach. Zawsze wyglądało to tak, że najpierw wyskakiwała wypukła wysypka, takie jakby krosty, jedna obok drugiej, z czasem się to robiło płaskie i zlewało w plamy. Parokrotnie wysypka przeszła w purpurowe wprost wybroczyny. Co do kresek, miałam taki objaw, że samoistnie pojawiały mi się na ciele podłużne czerwone kreski, powiedziałabym właściwie pręgi, samoistnie też znikały. Zmiany te swędziały. Druga opcja była taka, że wystarczyło, iż się podrapałam, a w miejscu podrapania robiły się również czerwone pręgi, ale te dodatkowo były wypukłe. Swędziały niemiłosiernie i wyglądałam z tym jak gdyby ktoś mnie wychłostał po prostu. Wyniki na bart miałam wątpliwe. Odpowiedz Link
szafirek_80 Re: Objawy skórne 13.06.11, 11:52 Dziękuję za wyczerpujący opis U mnie jest chyba troche inaczej. Krostki na udach miewam, ale najczęściej mam na brzuchu i na plecach. Może to nie bartonella, ale objaw oczyszczania organizmu przez skórę? Mam jeszcze taki dziwny objaw - pieką mnie podeszwy stóp. A czasem swędzą mnie dłonie i stopy. Może to grzyb? Odpowiedz Link
mniamumniamu do szafirek 13.06.11, 12:35 Ależ proszę Krostki, które kojarzę z oczyszczaniem, miewam na dekolcie i na twarzy, ale te wyglądają inaczej Co do podeszw stóp, to u mnie występują ich bóle (zwłaszcza rano jak wstanę, porównałabym je do kłucia nożem) i teraz to one dominują, ale miałam też pieczenie. Ja to kojarzę jednak z bart. Odpowiedz Link
szafirek_80 Re: do szafirek 13.06.11, 12:45 Dzięki. Chyba jednak muszę pomysleć o jakichś testach diagnostycznych. Może teraz, po wielu miesiącach leczenia coś wyjdzie. To mogłaby być przyczyna ślamazarnego leczenia bb. Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link
lorenzo3-8 Re: Objawy skórne 13.06.11, 12:16 Witajcie Mi na te wypukłe pręgi jak po chłostaniu pomaga zyrtec.......... bart negatywny Odpowiedz Link
mniamumniamu do lorenzo 13.06.11, 12:36 Zanim zostałam zdiagnozowana, też na pręgi brałam zyrtec. Pomógł w pierwszym okresie, potem już nie działał. Odpowiedz Link
mag68 Re: do ekomy 13.06.11, 17:42 Czy masz na myśli takie cieniutkie kreski , wyglądające jak zadrapania czymś cienkim , ostrym ? U mnie pojawiały sie takie kreski, początkowo myślałam że się zadrapalam, ale po obserwacji okazało się, że pojawiają się one samoistnie , a wyglądają właśnie jak drapnięcie - kocim pazurem. Ja ten objaw kojarzę z bartonellą , która zresztą wyszła mi w badaniach. Odpowiedz Link