Dodaj do ulubionych

Czy ktoś oznaczał ferrytynę?

06.07.11, 16:23
Jak wyżej, czy odkleszczówki mogą mieć wpływ?
Mam Hashimoto, sprawdziłam poziom spodziewając się niedokrwistości - jestem taka bez sił i energii, a tu niespodzianka, przy normie od 15 do 150 wynik jest 379.
Jakoś da się to powiązać. Rak? Mało jem, a mięso tylko symbolicznie, nie suplementuje się żelazem ani żadnymi innymi cudami.
Macie pomysły?
Obserwuj wątek
    • mscislaw.zawiedziony Re: Czy ktoś oznaczał ferrytynę? 06.07.11, 18:26
      "Ferrytyna jest głównym białkiem magazynującym żelazo i jej stężenie w surowicy odzwierciedla stan puli magazynowej żelaza - stężenie 1 µg/l odpowiada 8 mg żelaza zawartego w puli zapasowej. Prawidłowe stężenie ferrytyny zależy od płci i mieści się w szerokim przedziale, wynosząc u kobiet 10-200 µg/l (śr. 35 µg/l) i u mężczyzn 15-400 µg/l (śr. 90 µg/l).
      Zmniejszenie stężenia ferrytyny wskazuje na niedobór żelaza, a zwiększenie może być powodowane stanem przeładowania żelazem (hemochromatoza). Ferrytyna jest białkiem ostrej fazy, więc jej stężenie w surowicy zwiększa się również w zapaleniach i zakażeniach, co w tych stanach ogranicza zastosowanie oznaczeń tego białka w ocenie ustrojowych zasobów. "
      • chorowitka85 Re: Czy ktoś oznaczał ferrytynę? 06.07.11, 19:31
        no ja niestety z ferrytyną mam zupełnie odwrotny problem - czy jem mięso czy nie (obecnie nie) - i tak mam za niską, bo 12. sad i nie chce w ogóle drgnąć do góry. uncertain
        • margolcia_63 Re: Czy ktoś oznaczał ferrytynę? 06.07.11, 20:57
          Dzięki za wypowiedzi, tylko pytanie zasadnicze, czy odkleszczówki mogą powodować taki stan zapalny by uwalniało się białko ostrej fazy pozostaje bez odpowiedzi...
          Chorowitka, a Ty proponuję zajrzyj na forum Hashimoto, bo ponoć niedobory ferrytyny są częste przy tym schorzeniu.
          A, ja znów taka nietypowa!wink
          • chorowitka85 do Margolci 07.07.11, 07:05
            Margolciu, dziękuję za radę, sęk w tym, że ja właśnie bałam się Hashimoto, więc zrobiłam badania w tym kierunku - przeciwcała w normie, usg tarczycy - bardzo dobre, tsh obecnie 2,4, więc może być... tak więc to nie Hashi, a ja dalej nie wiem o co chodzi, wciąż jestem osłabiona, blada itd. ... nawet jak brałam żelazo w tabletkach to ferrytyna nie podniosła się!
            • mab62 Re: do Margolci 07.07.11, 09:01
              Bierz sobie tą ferrytynę:
              www.iherb.com/Cardiovascular-Research-Ltd-Ferritin-5-mg-60-Capsules/23926?at=0
              Na razie jej nie ma na iherb,ale działa rewelacyjnie.
              Braki ferrytyny są typowe w atypówkach.
              • chorowitka85 do mab62 07.07.11, 10:38
                o rany, nie wiedziałam, że nawet coś takiego można kupić! big_grin dzięki Ci śliczne za linka!!!
    • chorowitka85 Do Margolci 07.07.11, 10:54
      Margolciu, a jaki masz poziom żelaza, transferyny oraz czerwonch krwinek??? Zwiększona ilość ferrytyny faktycznie może wstępować przy stanach zapalnych - przewlekłych zakażeniach bakteryjnych, pasożytniczych i grzybiczych oraz chorobach autoimmunologicznych (a Ty masz Hashimoto jak piszesz...). Tylko wtedy właśnie przy za wysokiej ferrytynie raczej jest dość niski poziom Fe i transferyny oraz może być trochę obniżony poziom czerwonych krwinek.
      • chorowitka85 Re: Do Margolci 07.07.11, 10:55
        Za wysoka ferrytyna świadcz o jakimś toczącym się procesie zapalnym
    • canary Re: Czy ktoś oznaczał ferrytynę? 07.07.11, 22:21
      Ja nie tak dawno rowniez robilem badania krwi, wszystko wydaje sie ok (morfologia, TSH, FT3, CRP) oprocz wysokiego poziomu Ferrytyny (gorna granica limitu), niskiego poziomu TIBC oraz wysokiego poziomu TSAT (Transferrin Sat), przy czym sam poziom zelaza miesci sie w normie. Mam skierowanie na badanie w kierunku Hemochromatozy (jeszcze badan nie mialem). Zastanawia mnie rowniez czy prawdopodobna infekcja odkleszczowa moze miec wplyw na poziom tych wartosci.

Wiem, ze to wyglada tak, jakbym sie utwierdzal w moich podejrzeniach co do infekcji, ale znalazlem co ponizej.

"Transferrin is also associated with the innate immune system. Transferrin is found in the mucosa and binds iron, thus creating an environment low in free iron that impedes bacteria survival. The levels of transferrin decreases in inflammation, seeming contradictory to its function."

Zrodlo: en.wikipedia.org/wiki/Transferrin

"If ferritin is high, there is iron in excess or else there is an acute inflammatory reaction in which ferritin is mobilized without iron excess. For example, ferritins may be high in infection without signalling body iron overload."
      Zrodlo: en.wikipedia.org/wiki/Ferritin

"Ferritin concentrations increase drastically in the presence of an infection or cancer; this is necessary to counter the infective agent's attempt to bind iron from the host's tissue.[14] The inflammatory response may cause ferritin to migrate from the plasma to within cells, in order to deny iron to the infective agent"

Zrodlo: en.wikipedia.org/wiki/Serum_ferritin

"Serum ferritin is a low-cost, readily available, and minimally invasive method for assessing body iron stores. However, the major problem with using it as an indicator of iron overload is that it can be elevated in a range of other medical conditions unrelated to iron levels including infection, inflammation, fever, liver disease, renal disease, and cancer. Also, total iron binding capacity may be low, but can also be normal."

Zrodlo: en.wikipedia.org/wiki/Iron_overload

Jesli dobrze rozumiem co powyzej, te wskazniki z mojego badania moga reprezentowac forme reakcji organizmu na patogen.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka