Dodaj do ulubionych

prośba o pomoc

10.07.11, 00:56
Witam wszystkich,
trafiłam na to forum po ostatnich wydarzeniach w moim życiu i proszę Was o pomoc.
18 lat temu miałam boreliozę - w czasach gdy mało kto wiedział co to jest i przez pierwsze 3 miesiące przepisywano mi tylko maści. Na szczęście trafiłam na lekarkę, która w szpitalu zakaźnym zastosowała odpowiednią terapię i po 2 tygodniach zostałam wypisana do domu. Właściwie nic się przez długi czas nie działo, z wyjątkiem pojawiających się raz na jakiś czas bólów stawów kolanowych.
2 miesiące temu znów ugryzł mnie kleszcz - po wyciągnięciu (w całości) miałam lekkie zaczerwienienie, które z każdym dniem powiększało się. Po 3 dniach poszłam do lekarki która przepisała mi unidox (2 opakowania). Niestety w połowie drugiego opakowania dostałam dziwnej wysypki, po której lekarka kazała zakończyć branie antybiotyku i przepisała lekarstwa na alergię. Wysypka jednak nie schodziła więc trafilam do dermatologa, który zdiagnozował ją jako łuszczycę lub grudki przyłuszczycowe, natomiast widząc miejsce po ugryzieniu kleszcza stwierdził, że to nie jest wyleczone i zlecił wykonanie badań oraz 3 tygodniową kurację Augmentinem. Badanie na boreliozę met. ELISA nie wykryło przeciwciał IgM natomiast IgG jest przekroczone, niewiele ale jednak ponad wynik wątpliwy i maksymalny (23). W tej chwili czekam na kolejną wizyte u lekarza i nie wiem czy martwić się tym wynikiem czy nie. Nie czuję się najlepiej (bóle głowy, stawów, senność), ale może to wina antybiotyków, które biorę już w sumie ponad 2 miesiące (na tydzień przed ugryzieniem kleszcza przez 2 tygodnie brałam Amotaks na zapalenie gardła).
Wiem, że nie postawicie mi diagnozy, ale proszę o informację czy wynik IgM ujemny a IgG dodatni o czymś świadczy? I czy to, że kiedyś miałam boreliozę może mieć wpływ na ten wynik? Będę wdzięczna za wszystkie podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: prośba o pomoc 10.07.11, 15:58
      Miałaś boreliozę i teraz mozesz mieć ją nadal albo ponownie.
      Ja mam takie same wyniki i od niedawna leczę się antybiotykami.
      Mam Igg i nowy rumień, a do tego trzeci kleszcz jeszcze świeższy. To oznacza, że mam p.ciała z dawnego zakażenia (niezauważone = nieleczone) i nowe zakażenie.

Najpierw zerknij do FAQ, tam jest bardzo wiele ciekawych rzeczy, na pewno ci się parę rzeczy wyjaśni smile
      - docs.google.com/View?docid=dfs9jh96_32fzsn3vc2&pli=1

Potem poczytaj podręcznik dr. Piotra, bardzo zrozumiale wyjaśnia co i jak:
      - www.borelioza.org/artykuly/poradnik.pdf

A jeśli jeszcze ci mało, to poczytaj dokładnie:
      - www.wielkoszynski.webity.pl/zakres-c59bwiadczen/borelioza/diagnostyka-zakazen-borrelia-burgdorferi/

Czy dobrze zrozumiałam, że zrobiłaś Elisę, ale Western Blota już nie? Jeśli nie, to przy + wynikach Elizy dostaniesz zlecenie na potwierdzające badanie WB.

Sprawdź też zalecenia jaki jest lek z wyboru przy takich wynikach (starsze i nowsze zetknięcie z kleszczem), na ogół jest to doxycyklina. O dawce decyduje lekarz, najczęściej jest to dwa-cztery tygodnie raz albo 2 x dziennie 100 Unidoxu. I według medycyny standardowej to wystarczy do wyleczenia. Wg. medycyny niestandardowej, czyli wg. ILADS jest to za mało i za krótko.

Nie bój się, nie jesteś sama smile Najważniejsze, że jesteś na początku dobrej drogi, bo na forum piszą ludzie w różnym stanie, z bardzo dziwnymi diagnozami i dziwnie, a nieskutecznie leczonymi innymi chorobami i można się aż wystraszyć. Jeśli jednak zaczynasz drążyć temat, to znaczy, że trzymasz rękę na pulsie i dasz sobie radę, nawet z panstwową służbą zdrowia...

Na wszelki wypadek dodam od razu, że dobrze byłoby, gdybyś się szybko zapisała do lekarza, który zmieni ci terapię na celowaną w boreliozę. Masz zaufanego lekarza np. rodzinnego, który poczyta materiały, które mu dasz do ręki i przepisze odpowiednie leczenie? Nie biegaj od jednego, do drugiego, bo rózne objawy różnych chorób z reguły (acz nie zawsze) są objawami jednej jedynej odkleszczówki i mijają po antybiotykoterapii...
      • i.ta Re: prośba o pomoc 10.07.11, 21:11
        dzięki za wsparcie i materiały do poczytania - to bardzo cenne źródła, szczególnie, że w necie można znaleźć tak wiele dziwnych i często mylnych informacji wink
        test na razie tylko Elisa, WB jeszcze nie robiłam, ale chyba warto potwierdzić więc jutro rano pójdę. Jeżeli wynik będzie pozytywny to chyba najlepszą droga będzie udanie się do lekarza zakaźnego - bo na razie niestety doświadczam zjawiska, że 'ilu lekarzy tyle opinii'.
        Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiamsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka