ewa.sm-borelioza 17.07.11, 23:28 Jak w temacie. Czy Ktoś wie, gdzie robią oprócz PCR- a w Poznaniu? Jakaś nieszczęsna Elisa czy sensowniejszy Western Blot... Ewa Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pawel96b Re: Babesia Divergens 18.07.11, 08:25 IMW Lublin: www.imw.lublin.pl/?go=SamPracChOdzw Dr T ma tez chyba w swojej ofercie babs (przeciwciala). Pawel Odpowiedz Link
ewel-ajn Re: Babesia Divergens 18.07.11, 09:20 Podsyłam dokładniejszego linka gdybyś się nie mogła odnaleźć na tej stronie: www.imw.lublin.pl/index.php?go=SamPracChOdzw/SPCOuslugi Tam robią tylko badanie na Babesia Microti. Robiłam tam badania na babesje i bartonele. Oba miałam ujemne. A leczenie po pół roku nie idzie mi zbyt dobrze a doszła mi większość objawów z listy tych babeszjozowych! Ale być może u mnie to B. divergins. Odpowiedz Link
ewa.sm-borelioza Re: Babesia Divergens 18.07.11, 12:24 No właśnie w Lublinie robią babesię microti, Dr T- również tylko tę odmianę.Oba testy u mnie negatywne. A microti to głównie obszar USA. W odmianie europejskiej wymienia się raczej divergens. Nie widzę jednak innej oferty w badaniu tego patogenu jak PCR poznański...Ja już antybiotykom podziękowałam raczej , bo i tak mam regularny upadek w pełnej krasie z nimi czy bez nich, ale jakby mnie "ktoś" próbował namawiać na Malarone ($$$$$) to wolałabym chociaż podjąć próbę przebadania się w kierunku ww dziadostwa. Pozdrawiam, Ewa Odpowiedz Link
ewel-ajn Re: Babesia Divergens 18.07.11, 13:10 Pozostaje nam do diagnostyki Poznań. No właśnie badają namiętnie B.microti przeważnie podczas gdy ''podobno'' jeśli już to występuje B. divergins. Uważam ze szkoda ze tak mało się tu pisze o koinfekcjach a szczególnie babesi właśnie gdzie w ok.60% przpadkach ''podobno'' to właśnie ona jest infekcją towarzyszącą. Badania w IMW w Lublinie robiłam osobiście , gawędziłyśmy sobie z panią laborantką, opowiadała że często na badania przychodzą całe rodziny, rodzice , dzieciaki, dziadkowie i mówiła ze zdarza się ze czasem wszyscy są zarażeni. Boreliozą z gratisami. Wspominała również o mega ilościach tych badań jakie dziennie wykonują i niestety w wielu wypadkach pozytywnych wynikach. Myślę że warto sprawdzić u Ciebie babeszjozę , kto wie może to ona jest głównym winowajcą. Odpowiedz Link
ewa.sm-borelioza Re: Babesia Divergens 18.07.11, 13:28 "No właśnie badają namiętnie B.microti przeważnie podczas gdy ''podobno'' jeśli już to występuje B. divergins"- no właśnie logika tu trochę zawodzi- czemu nie badać w pierwszej kolejności patogenu kontynentalnie "naszego"a za taki uchodzi divergens. Choć może się mylę...Bazuję na literaturze. "gawędziłyśmy sobie z panią laborantką, opowiadała że często na badania przychodzą całe rodziny, rodzice , dzieciaki, dziadkowie i mówiła ze zdarza się ze czasem wszyscy są zarażeni."-staram się nie widzieć bb i koinfekcji jako szerzącej się w zastraszającym tempie epidemii, nie chce wpadać jakąś obsesję (tylko dlatego, że ja jestem chora), ale wyniki krwi mojego najbliższego otoczenia i kolejne rodzinne historie zdrowotne- tylko potwierdzają tę przerażającą obawę. "Myślę że warto sprawdzić u Ciebie babeszjozę , kto wie może to ona jest głównym winowajcą. "- winowajcą może być WSZYSTKO. I generalnie śmiech mnie ogarnia, gdy na tym forum czytam wymianę korespondencji typu: Pieką mnie ręce, co to może być? Odp.: Myślę, że bartonella Gratuluję tym diagnostom dobrego samopoczucia. Ale o divergens pytam, bo ja mam rzeczywiście szereg objawów wypisz-wymaluj symptomatycznych dla tego patogenu. Więc tak raczej dla "świętego spokoju"...Żeby nie było, że trułam się 8 miesięcy abx-ami a babesię już sobie podarowałam...Bo to trochę głupawe by było. Hmmm, więc tylko PCR Pozdro, Ewka Odpowiedz Link
pawel96b Re: Babesia Divergens 18.07.11, 13:34 Ewa, PCR bedzie Cie kosztowac z 300zl - moze warto rozwazyc "testowe" leczenie malarone? 2 opakowania to chyba kolo 340zl. Nie wiem czy babesia daje herxa, albo czy poprawa moze przyjsc po 2 opakowaniach - wiec nie jestem pewien, czy to ma sens, ale warto przemyslec. PCR moze wyjsc, albo nie i wtedy dylemat pozostanie. Przy okazji - podobno wieksza szansa jest na + jesli krew pobierze sie z palca. Ponoc babesia lubi krew obwodowa. Pawel Odpowiedz Link
ewa.sm-borelioza Re: Babesia Divergens 18.07.11, 13:44 Mi lekarka mówiła, że leczenia babesi Malaronem (+ jak mniemam makrolid) to kwota rzędu 2 tys. miesięcznie... No właśnie-taka krótka próba leczenia może być bezsensowna i nie dać żadnej odpowiedzi. Ehhh, nie wiem, tak tylko główkuję. I tak raczej warunków na abx-y nie mam. Tylko mi ta cholerna babesia tak czasem przemknie przez myśl w tej mocno rozpaczliwej sytuacji... Z drugiej strony, odpowiedzi na artemisię nie miałam... "podobno wieksza szansa jest na + jesli krew pobierze sie z palca. Ponoc babesia lubi krew bwodowa."- a to ciekawe Dzięki, Ewa Odpowiedz Link
margolcia_63 Re: Babesia Divergens 18.07.11, 13:56 Nawet więcej niż 2000 zł ale to pewnie zależy od miejsca zakupu.. Zawsze jeszcze pozostaje Ci Lariam, jest sporo tańszy a przy okazji może zadziałać na toxocary. Dobrze pisze Paweł na babesję lepiej pobierać krew włośniczkową, zwiększa to szansę wyłapania tego pierwotniaka. Odpowiedz Link
ewa.sm-borelioza Re: Babesia Divergens 18.07.11, 14:06 "Zawsze jeszcze pozostaje Ci Lariam, jest sporo tańszy a przy okazji może zadziałać na toxocary. "- mam w szafce. Szanowny dr ilads- który mi ten abx przepisał- uprzejmie zrezygnował z leczenia mnie po miesiącu "próby". Więc nawet nie otworzyłam, bo nie wiedziałam jak stosować. A preparat jest mocno toksyczny i przy sporych problemach psychiatrycznych bardzo prawdopodobne, że może skończyć się skokiem z okna Poza tym idzie w leczeniu z nie mniej ryzykowną klindamycyną. Więc raczej ten zestaw odpada. Ewa Odpowiedz Link
margolcia_63 Re: Babesia Divergens 18.07.11, 14:30 To prawda, lek jest dziwny, to znaczy ma nieprzewidywalne działanie ale z tym skakaniem z okna to trochę przesada. Ja akurat Lariam brałam z mino. Klindamycyna jest ryzykowna i nigdy jej nie brałam. A' propos babesji ostatnio u weterynarza dowiedziałam się, że ludzie na babesję nie chorują! Ludzie to wogóle chyba nie chorują na odkleszczówki, co najwyżej mają nerwicę. Który lekarz Cię zostawił i dlaczego? To może poszukaj innego. Ewa ale chyba nie chcesz się poddać?! Nie wygłupiaj się! Odpowiedz Link
geodeta_31 Igenex 18.07.11, 15:01 Ewa. Ja tam badalem babeszje. Maja kilka testow, miedzy innymi FISH. "Wspolpracowalem" wtedy z doktorem K z Lublina i razem przecwiczylismy temat. Moze zechcesz tam zrobic testy? Oni wysylaja stosowny zestaw ale napisac w Twoim imieniu musi lekarz prowadzacy. Odpowiedz Link
ewa.sm-borelioza Re: Igenex 18.07.11, 15:53 "Ewa. Ja tam badalem babeszje. Maja kilka testow, miedzy innymi FISH. "Wspolpracowalem" wtedy z doktorem K z Lublina i razem przecwiczylismy temat. "- "tam" to znaczy gdzie? Jesooo, ja już chyba nie kumam, co czytam. W Lublinie robią divergens? Nie tylko microti? W panelu czy jako osobny patogen? Ewka Odpowiedz Link
ewa.sm-borelioza Re: Igenex 18.07.11, 15:57 Ok-skumałam- Igenex A więcej szczegółów? Ewa Odpowiedz Link
geodeta_31 Re: Igenex 18.07.11, 19:26 Więcej szczegółów: igenex.com/Website/ oraz zakładka "what tests to order". Mają testy na microti i duncani oraz FISH. Fluorescent In-Situ Hybridization powinien wykrywać RNA wszelkich odmian. Ale poszukaj głębiej... Odpowiedz Link