Dodaj do ulubionych

Podejrzenie infekcji

15.06.12, 23:20
Witam,

Użarł mnie kleszcz w prawe udo w okolicy pachwiny. Po maks 2 dniach (raczej dużo mniej) odkryłem go i wyciągnąłem paznkociami. Z tego co pamietam nie był najedzony, ale trochę go męczyłem przy wyciąganiu. Nie zdezynfekowałem miejsca ugryzienia. Obserwowałem to miejsce i przez tydzień nic się nie działo, wyglądało lepiej niż ukąszenie komara. Po siedmiu dniach zaczęło swędzieć i podrapałem miejsce. Następnego dnia pojawiło się blade zaczerwienienie o średnicy 1,5 cm. Poszedłem do internisty. Skierował mnie na badania. Wyniki: IgG<5 AU/ml (ujemny <10), IgM=6,8 AU/ml (ujemny <18). Jednak zaczerwienienie zaczęło przypominać bardzo blade kółko o średnicy 2 cm (ale nie przemieszcza się). Dodatkowo okolice pachwiny oraz mięśnie prawej nogi leciutko pobolewają. Internista skierował mnie do lekarza chorób zakaźnych do izby przyjęć w szpitalu na Wolskiej w Warszawie. Tam lekarz początkowo chciał mi dać doksycyklinę, ale kiedy dowiedział się, że pół roku wcześniej miałem usuwany guz mózgu (całe szczęście łagodny) zamienił to na Amotaks przez 21 dni (+Trilac). Po 2 miesiącach od zakończenia kuracji mam zrobić ponownie badania. Po przejściach z guzem mógu jestem przewrażliwiony na punkcie zdrowia i chciałbym się się Was poradzić czy w moim przypadku warto wykonać jeszcze jakieś badania, przeprowadzić dodatkowe konsultacje, na coś zwracać uwagę by nie dopuścić do poważnej infekcji. A może w ogóle brać pod uwagę inne bakterie niż te wywołujące boreliozę? Albo KZM?

Pozdrawiam,
Martinez
Obserwuj wątek
    • prowirus Re: Podejrzenie infekcji 16.06.12, 01:11
      Jesli miałeś robiony test ELISA, to za wcześnie, bo pewnie organizm nie wytworzył przeciwciał - stąd w klasie IgM ujemne. Zrób za 3 tyg. ponownie. Jak coś wyjdzie, potwierdź Western-Blot.
      A jak Cię stać, to zrób sobie "panel odkleszczowy" choć i tak, którykolwiek wynik negatywny nie jest 100% wykluczeniem infekcji.
      Druga sprawa, to nie wiadomo czy w ogóle Cię zaraził.
      Obserwuj stan zdrowia, zrób badania za 4 tyg. a jak bardzo chcesz, to antybiotyk, ale najlepiej jakbyś poszukał lekarza ILADS, który nawet podpowie Ci co i jak w Twoim przypadku.
      • prowirus Re: Podejrzenie infekcji 16.06.12, 01:14
        www.synevo.pl/540,Borelioza.htm
        • martinez234 Re: Podejrzenie infekcji 17.06.12, 10:44
          Dzięki za odpowiedź. Link był do badania PCR a po doszkoleniu jak rozumiem PCR bada kleszcza, który użarł. Niestety nie mam tego kleszcza. Cała nadzieja, że jednak nie zostałem zarażonym, bo jedyny objaw obiektywny to był nie przemieszczający się blady okrąg o średnicy ok. 2 cm. Tylko skąd się wziął okrąg a nie chociaż zwykły placek no i dlaczego pojawił sie akurat tydzień po ukąszeniu a nie od razu. Co do pozostałych objawów to jest problem, bo nerwicy to się nabawiłem już po guzie mózgu. Ale akurat teraz kiedy zacząłem przyjmować antybiotyk się nasiliła...
          Czy ktoś mógłby podpowiedzieć lekarza ILADS w Warszawie?

Pozdrawiam,
          Martinez
          • margolcia_63 Re: Podejrzenie infekcji 17.06.12, 21:14

martinez234 napisał:

> Dzięki za odpowiedź. Link był do badania PCR a po doszkoleniu jak rozumiem PCR
            > bada kleszcza, który użarł. Niestety nie mam tego kleszcza.

Metodą PCR można też przebadać siebie, niekoniecznie kleszcza, ale ja nie polecała bym tej metody. Mnie nigdy nic nie wyszło, a robiłam ze trzy razy. Nie wiem, czy wiesz badania przeciwciał można też zrobić w IMW w Lublinie, albo u dr. W. No a przede wszystkim co chcesz badać, jeśli tylko boreliozę, to wiele laboratoriów robi, jeśli tzw. współzalażenia to już niekoniecznie.

Cała nadzieja, że j
            > ednak nie zostałem zarażonym, bo jedyny objaw obiektywny to był nie przemieszcz
            > ający się blady okrąg o średnicy ok. 2 cm. Tylko skąd się wziął okrąg a nie cho
            > ciaż zwykły placek no i dlaczego pojawił sie akurat tydzień po ukąszeniu a nie
            > od razu.

Jeśli masz jakieś pobolewania nogi, to może być coś na rzeczy, zwłaszcza, że była też zmiana skórna. Nie masz powiększonych węzłów chłonnych w pachwinach?

Co do pozostałych objawów to jest problem, bo nerwicy to się nabawiłem
            > już po guzie mózgu. Ale akurat teraz kiedy zacząłem przyjmować antybiotyk się
            > nasiliła...

Tzw. herks?? Koniecznie poczytaj!

> Czy ktoś mógłby podpowiedzieć lekarza ILADS w Warszawie?

W W-wie mamy komforcik smile

www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=praskie%20centrum%20medyczne&source=web&cd=1&ved=0CFMQFjAA&url=http%3A%2F%2Fnzozjk.pl%2F&ei=MyTeT_-mDsrZsgbtkbCBDg&usg=AFQjCNHV-XLdVY9a75u5ChS9XydA2O7zgA
            Zadzwoń, dopytaj jakie badania są preferowane przez chorych i lekarzy na dzień dzisiejszy. Przede wszystkim, jeśli zdecydujesz się na badania przeciwciał, to czas od pokąsania do pobrania krwi to min. 4 tygodnie, a jeszcze lepiej 6 tygodni (wogóle zapisz tą pamiętną datę, bo to wypada z pamięci, a może się przydać w przyszłości). Jeśli będziesz robił PCR to czas nie ma większego znaczenia. Dowiesz się też kiedy mogłbyś mieć termin do lekarza. No i wiesz już, że kleszcze przenoszą nie tylko boreliozę, więc rozważ zrobienie całego panelu badanych patogenów..
            • martinez234 Re: Podejrzenie infekcji 18.06.12, 14:22
              margolcia_63 napisała:

>
              > martinez234 napisał:
              >
              > > Dzięki za odpowiedź. Link był do badania PCR a po doszkoleniu jak rozumie
              > m PCR
              > > bada kleszcza, który użarł. Niestety nie mam tego kleszcza.
              >
              > Metodą PCR można też przebadać siebie, niekoniecznie kleszcza, ale ja nie po
              > lecała bym tej metody. Mnie nigdy nic nie wyszło, a robiłam ze trzy razy. Nie w
              > iem, czy wiesz badania przeciwciał można też zrobić w IMW w Lublinie, albo u dr
              > . W
              . No a przede wszystkim co chcesz badać, jeśli tylko boreliozę, to wiele
              > laboratoriów robi, jeśli tzw. współzalażenia to już niekoniecznie.

Czyli PCR ma tą zaletę, że można wykonywać w trakcie antybiotykoterapii, tak? Zresztą dowiem się podczas konsultacji. A kto to jest dr W?

> Cała nadzieja, że j
              > > ednak nie zostałem zarażonym, bo jedyny objaw obiektywny to był nie przem
              > ieszcz
              > > ający się blady okrąg o średnicy ok. 2 cm. Tylko skąd się wziął okrąg a n
              > ie cho
              > > ciaż zwykły placek no i dlaczego pojawił sie akurat tydzień po ukąszeniu
              > a nie
              > > od razu.
              >
              > [b]Jeśli masz jakieś pobolewania nogi, to może być coś na rzeczy, zwłaszcza, że
              > była też zmiana skórna. Nie masz powiększonych węzłów chłonnych w pachwinach?[
              > /b]

Hmm, nie wiem jak sprawdzić czy mam powiększone węzły chłonne w pachwinach. Szukałem na necie, ale żadnej konkretnej procedury nie znalazłem. Ale noga ewidentnie pobolewa. A to mięsień, a to staw. Absolutnie nie na tyle by brać przeciwbólowe, ale po prostu dziwnie nie symetrycznie.

> Co do pozostałych objawów to jest problem, bo nerwicy to się nabawiłem
              > > już po guzie mózgu. Ale akurat teraz kiedy zacząłem przyjmować antybiotyk
              > się
              > > nasiliła...
              >
              > Tzw. herks?? Koniecznie poczytaj!

Czytałem o herxie na wikipedii i raczej nie pasowało (nie miałem żadnej gorączki ani dreszczy), ale jak przeczytałem na:
              www.borelioza.vegie.pl/herx.html
              o neurotoksynach to jak najbardziej pasuje - bardzo ostra deprecha.

> > Czy ktoś mógłby podpowiedzieć lekarza ILADS w Warszawie?
              >
              > W W-wie mamy komforcik smile
              >
              > www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=praskie%20centrum%20medyczne&source=web&cd=1&ved=0CFMQFjAA&url=http%3A%2F%2Fnzozjk.pl%2F&ei=MyTeT_-mDsrZsgbtkbCBDg&usg=AFQjCNHV-XLdVY9a75u5ChS9XydA2O7zgA
              > Zadzwoń, dopytaj jakie badania są preferowane przez chorych i lekarzy na dz
              > ień dzisiejszy. Przede wszystkim, jeśli zdecydujesz się na badania przeciwciał
              > , to czas od pokąsania do pobrania krwi to min. 4 tygodnie, a jeszcze lepiej 6
              > tygodni (wogóle zapisz tą pamiętną datę, bo to wypada z pamięci, a może się prz
              > ydać w przyszłości). Jeśli będziesz robił PCR to czas nie ma większego znaczeni
              > a. Dowiesz się też kiedy mogłbyś mieć termin do lekarza. No i wiesz już, że kle
              > szcze przenoszą nie tylko boreliozę, więc rozważ zrobienie całego panelu badany
              > ch patogenów.
              .

Ok, właśnie myślę w kierunku badań na koinfekcję, ale to raczej po odczekaniu po terapii Amotaksem. Ewentualnie pewnie przydałoby się uzupełnienie innymi abx'ami by terapia była skuteczniejsza jak to jest napisane na stronce z linka powyżej w sekcji Jak to leczyć.

Dzięki i pozdro,
              Marcin
              • margolcia_63 Re: Podejrzenie infekcji 18.06.12, 15:09
                Marcin, wiesz gdzie masz pachwiny? smile To takie miejsce u zwieńczenia nóg, w zagięciu, obok orła. smile Powiększone węzły chłonne to guzki, więc albo zobaczysz, albo wymacasz, mogą być w kolorze skóry.
                Tak najkrócej, najlepiej zapisuj się do lekarza ILADS i niech on pokieruje diagnostyką.
                Ja obawiała bym się, że dawki jakie dostajesz tego amotaksu mogą być niewystarcząjące, a twój przypadek też jest trochę skomplikowany. Co prawda, nie wiem dlaczego wyoperowny, łagodny guz miałby być przeciwskazaniem do leczenia, tylko ja nie jestem lekarzem.
                Na twoim miejscu bym niezwłocznie dzwoniła i nie czekała, bo z zwłaszcza z lekarzami jest problem. Ile czasu upłynęło od ukąszenia? Czy noga nadal pobolewa? Mierz też temperaturę!
                A tzw. herksy maja tyle twarzy/mórd ilu jest chorych. wink
                Pozdrowionka.

• margolcia_63 Re: Podejrzenie infekcji 18.06.12, 15:36
      www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=tomasz%20wielkoszy%C5%84ski%20choroby%20zaka%C5%BAne&source=web&cd=2&ved=0CF4QFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.wielkoszynski.webity.pl%2Fzakres-c59bwiadczen%2Finne-choroby-zakazne%2F&ei=Py7fT4DcGIbWtAaL8LjZDQ&usg=AFQjCNF1u59O8fyM1C7Kg2lFmJjPSqn5Yg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka