Dodaj do ulubionych

Borelioza ?

27.11.12, 16:02
Witajcie,

Zapewne jak większośc osób na tym forum, rozpoczynam wątek, licząc na pomoc doświadczonych. Otóż mając objawy neurologiczne, dostałam skierowanie na rezonans. Pierwszy rezonans pokazał ogniska demielinizacyjne. Dostałam skierowanie do szpitala specjalistycznego, gdzie podejrzewano SM. W szpitalu po dokładniejszym rezonansie z kontrastem, punkcją, wykluczono SM. Demielinizacja ma podobno podłoże infekcyjne, zmiany neurologiczne są też raz większe, raz mniejsze. Do tego mam ogromne bóle pleców i głowy (mam 38 lat). W szpitalu poradzono mi wizytę u parazytologa. Oczywiście kleszcza znajduję na sobie średnio 3 razy w roku, przez całe życie (mieszkam w lesie). Zrobiłam badanie Westrern Blot w IgG wszystko ujemne, w IgM p41 i p58 dodatnie. I trochę mnie to zastanawia. Kolejną wizytę u parazytologa mam dopiero 19 grudnia. Zastanawiam się czy te tylko dwa dodatnie wyniki mogą wskazywać na boreliozę?
Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: Borelioza ? 28.11.12, 11:44
      > Zrobiłam badanie Westrern Blot w IgG wszystko u
      > jemne, w IgM p41 i p58 dodatnie. I trochę mnie to zastanawia. Kolejną wizytę u
      > parazytologa mam dopiero 19 grudnia. Zastanawiam się czy te tylko dwa dodatnie
      > wyniki mogą wskazywać na boreliozę?

A skąd u ciebie wątpliwość?
      Jakiego potwierdzenia potrzebujesz?
      Dolegliwości masz? Mogą to być objawy BB? Wyniki dodatnie w IgM masz? Sugestię ze szpitala o infekcji masz? Mieszkasz na terenie endemicznym?

Ja bym szybko szukała lekarza, napisz w jakim regionie mieszkasz, to ktoś ci poda namiary na najbliższego sensownego lekarza. Twój problem trzeba leczyć szybko i dobrze, dzięki temu leczenie będzie skuteczniejsze.

(posty reklamowe o leczeniu witaminami, olejkami, biorezonansem, czarami itp. będę kasowała bez dyskusji!)
      • nataniela22 Re: Borelioza ? 28.11.12, 12:18
        Dziękuję za odpowiedź smile
        Skąd u mnei wątpliwośc - bo nie znam się na tej chorobie, tak jak już chorujący. Po prostu szukam już od wielu miesięcy odpowiedzi co mi jest. Interent to owszem źródło wiedzy ale sprzeczne. Zatem pytam ludzi chorych, ktorzy mają wiedzę praktyczną i z życia. Uważam, że życiowe doświadczenia więcej pomogą niż samo czytanie i autodiagnoza.
        Nie wiem czy tylko dwa p41 (nieswoisty) i p58 (swoisty) dla boreliozy to wystarczające aby zdiagnozwoać boreliozę.
        Moje objawy - w skrócie - bo nie jestem własnie hipochondrykiem i do lekarza mnie zaciągnąć to problem ale w szpitalu mnie dokładnie przebadali wink - bóle korzonkowe - bardzo częste; bóle nóg, nieprzewidywalne i nagłe ruchy nóg, z opisu neurologa - napadowe drżenia zamiarowe obustronne, brak odruchów brzusznych, wygórowane odruchy głębokie z KKD, nieprawidłowa próba linoskoczka; mam mocne migreny, kołatania serca i skoki ciśnienia. Mam tez depresję ( ale to pewnie z uwagi, że nie wiem co mi jest) i problemy z pamięcią.
        Mieszkam pod Poznaniem w lesie, neurologicznie leżałam na Przybyszewskiego w Poznaniu. W tym szpitalu jest parazytologia, mam wizytę u prof. Stefaniaka ale na 19 grudnia. I czekając na wizytę ( i pewnie na wizycie się dowiem czy to borelioza) pomyslałam, że poczytam aby nabrać wiedzy w temacie choroby.
        • pemoc1 Re: Borelioza ? 28.11.12, 12:50
          Hej, tez jestem WLKP. i dr. Stefaniaka jako tako nie polecamsmile jak co napisz do mnie na GG: $@(##%* ew. na maila konradnowak87@wp.pl
        • mab62 Re: Borelioza ? 28.11.12, 20:17
          Witaj Nataniela.

Chciałabym aby lekarz rozwiał Twoje wątpliwości.
          "W tym szpitalu jest parazytologia, mam wizytę u prof. Stefaniaka ale na 19 grudnia. I czekając na wizytę ( i pewnie na wizycie się dowiem czy to borelioza) "

Zapytaj go podczas tej wizyty,czy kleszcze mogły zarazić Cię czymś jeszcze oprócz boreliozy ?
          Sama poczytaj na temat koinfekcji,bo p.41 nie jest specyficzny dla Borreli,ale jest charakterystyczny dla bakterii"z ogonkiem".
          Czytaj,czytaj,czytaj.Im solidniej sie przygotujesz do tej wizyty tym lepiej.
          Oczywiście od diagnostyki jest lekarz,a nie forum.
          Pozdrawiam.

Ps.I proszę Cię nie daj się wkręcić w leczenie alternatywne.
          Potrzebujesz leczenia przez lekarza,a nie Zielarza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka