Dodaj do ulubionych

laktoza i mleczne produkty

06.02.14, 12:47
Musze sie do czegos przyznac...

Jestem w trakcie lecienia antybiotykami. 6 miesiac.
Lekarka powiedziala wszystko o diecie i sie do niej zastosowalam: czego nie jesc na razie wcale, a co kiedy (przed lub po antybiotykach).

Ale nie zrozumialam o co chodzi, ze generalnie nie powinnam jest mlecznych produktow.
Ale w srodku dnia jem jogurty z probiotykami.

A jak to jest z mozarella? Czy mozna ja jesc? Czy to chodzi o to ze ona nie ma laktozy?...
Obserwuj wątek
    • fionka21 Re: laktoza i mleczne produkty 07.02.14, 12:38
      Dieta przecigrzybicza to jedno, a zła tolerancja laktozy - drugie.

W każdym razie dla dorosłych ssaków laktoza nie jest dobra. Zwłaszcza dla takich z boreliozą...
    • czarnana Re: laktoza i mleczne produkty 09.02.14, 15:01
      a dlaczego ?
    • qwerty090 Re: laktoza i mleczne produkty 09.02.14, 22:10
      Jakie bierzesz antybiotyki? Mleko neutralizuje (osłabia działanie) tych z grupy tetracyklin

• zabieganab Re: laktoza i mleczne produkty 10.02.14, 12:44
        Dziekuje za wszystkie odpowiedzi wink

Biore minocykline. Aptekarka poinstruowala mnie, ze nie wolno mi laczyc tego antybiotyku z produktami mlecznymi.
        Wiec do sniadan i kolacji nie jem zadnego sera twarogowego...
        Glupio... ale deczko mleka do kawy musze miec... Z tego nie zrezygnowalam...

Ale ostatnio wlasnie jakos gdzies przyeczytalam, ze moglabym jesc mozarelle, bo ona jest bez laktozy wink
        No wiec chcialam dopytac jak to jest...
        Bo ja w trakcie mojej 6-miesiecznej kuracji antybiotykami jem kefir lub zsiadle mleko jakos w poludniowych godzinach, bo antybiotyki biore rano i wieczorem.
    • zabieganab mozarella 18.02.14, 11:32
      zauwazylam, ze na pewnych opakowaniach mazarellki jest napisane: bez laktozy,
      a na innych nie.

Moje pytanko:
      czy wiec z gruntu rzeczy kazda mozarellka jest bez laktozy, czy tylko ta wyprodukowana specjanie, zeby nie miec w sobie klaktozy?...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka