Dodaj do ulubionych

Tuskegee - "eksperyment"

21.10.14, 19:30
Badanie Tuskegee – seria eksperymentów medycznych prowadzonych w latach 1932-1972 w miejscowości Tuskegee w Alabamie (Stany Zjednoczone) przy udziale Amerykańskiej Publicznej Służby Zdrowia (United States Public Health Service).

Badanie rozpoczęło się w 1932 i według pierwotnych założeń miało trwać ok. 6-9 miesięcy. Przeprowadzono je na grupie 600 czarnych farmerów. Spośród nich 399 było chorych na kiłę, a 201 osób stanowiło niezakażoną grupę kontrolną. PHS oznajmiło na początku, że leczenie ma być częścią badania, jednakże nie uzyskano żadnej użytecznej wiedzy pod tym kątem. Później odkryto, że PHS zdecydowało się na pozostawienie mężczyzn bez leczenia i pozwolono mężczyznom dojść do terminalnego stadium choroby i ostatecznie zgonu. Farmerzy myśleli, że otrzymują eksperymentalną terapię na „złą krew” w zamian za darmowe posiłki, a ich rodziny 50$ w przypadku śmierci.

W rzeczywistości badanie było nastawione na poznanie przebiegu nieleczonej kiły i określenie czy choroba powoduje większe uszkodzenia w układzie nerwowym czy sercowo-naczyniowym oraz ustalenie różnic w przebiegu choroby u białych i czarnych.

W 1947 penicylina stała się standardem leczenia kiły, ale mężczyznom nigdy nie powiedziano, że chorują na kiłę, ani też nie zaproponowano leczenia, nawet salwarsanem lub innym lekiem zawierającym arsen, które były dostępne do leczenia już na początku eksperymentu.

Eksperyment kontynuowano przez 40 lat i zakończono w 1972, długo po tym jak żony i dzieci zostały zakażone kiłą, a wielu mężczyzn umarło z powodu tej choroby. Oszacowano, że w wyniku nieudzielenia chorym dostępnej wówczas pomocy medycznej, w trakcie trwania eksperymentu zmarło ponad 100 osób. Badanie zakończono z powodu publikacji na ten temat w Washington Star. W związku z opisanym eksperymentem przeciwko rządowi wytoczono proces z powództwa cywilnego. Dokonano ugody poza procesem, w wyniku czego żyjący uczestnicy badania i ich potomkowie otrzymali 10 milionów dolarów odszkodowania. Po dokonaniu rekompensaty, rząd wprowadził akt prawny National Research Act, na podstawie którego instytucje rządowe miały obowiązek obserwowania i zaaprobowania wszystkich badań medycznych z udziałem ludzi.

Mam wrażenie, że te skurwysyny robią podobne eksperymenty na zainfekowanych bakterią borrelia burgdorferi, odmawiając nam wiarygodnej diagnostyki i długoterminowego leczenia.
Obserwuj wątek
    • miroslaw111 Re: Tuskegee - "eksperyment" 21.10.14, 22:32
      anonimicus , nie wiem na ile to zmian "tożsamości" na ile wyciąganie wniosków jednak 2 lata temu nie pomyślałbym o lekarzach żle , mnie się uczyć nie chciało im owszem itp

w czasie trwanie choroby widzę wszystko wbiało-czarnych barwach, życie jest takie płytkie choroba , zdrowie, ważne rzeczy, wysiłek ... i nic więcej

jestem takiego samego zdania , możnabyćpewien że jeśli pojawi się jakikolwiek w świecie nowy patogen to z automatu lekarze będą go próbowali "zmonopolizować" dając ludziom wpierw minimalną ulgę ale nie prowadzącą do wyleczenia , nie ma to jak naiwna banda niewolników,którzy za ulgę gotowi oddaćostatnie pieniąze,
      przypomina mi się wyspa doktora moro
      • o.ko3 Re: Tuskegee - "eksperyment" 21.10.14, 23:52
        Jak by miała taką siłe jak ebola to szybciutko ze strachu by się z nią rozprawili
        • miroslaw111 Re: Tuskegee - "eksperyment" 22.10.14, 01:02
          ooko rozwiń , jaką siłę ? kto rozrpawił / co to wg Ciebie ma oznaczać ?
          • o.ko3 Re: Tuskegee - "eksperyment" 22.10.14, 11:58
            Chodzi mi o to że z ebolą już zaczynają sobie radzić,szczepionka już podobno jest.Tak więc taka borelka dla nich to byłby pryszcz w rozpracowaniu jej gdyby tylko chcieli
            • anonimicus Re: Tuskegee - "eksperyment" 22.10.14, 12:22
              Oni właśnie chcą wprowadzić szczepionkę, ale na cholerę szczepionka na chorobę, która jest

hard to catch, easy to cure?

• wroteknowynick Re: Tuskegee - "eksperyment" 22.10.14, 09:39
      Az sie nie chce wierzyc ze to prawda. Sluzba zdrowia smile morduje wink
      • chemdog Re: Tuskegee - "eksperyment" 22.10.14, 12:48
        hm ........to jest broń biologiczna taka ilość patogenów pomajstrowali i to dobrze przy tym tak samo ebola i inne gówna...dobrze wiedzą co robią bawią się nami koncerny farmaceutyczne robią wiele rzeczy celowo tak aby zmniejszyć populacje
        • wroteknowynick Re: Tuskegee - "eksperyment" 22.10.14, 14:44
          ja mysle ze motywy sa zbyt wyszukane, racczej o kase chodzi
          • wroteknowynick Re: Tuskegee - "eksperyment" 22.10.14, 14:51
            a jezeli nie o kase to o globalne bezpiecznestwo, moze uznawali kretka kiły za tak niebezpieczny ze posuneli sie do takich okropientw
            • miroslaw111 Re: Tuskegee - "eksperyment" 22.10.14, 15:40
              podczas choroby wiemy już że jednostka ludzka jest nic nie warta,przynajmniej wtedy kiedy po cichu można coś robić szkodliwego
              liczy się interes,nawet jak P.tin ściska P..roszence gardło czy rękę i uśmiecha się ,bez wahania zabiłby go gdyby miał w tym interes .

Ebola cóż , zasadnicza różnica że jest śmiertelna,nikt w Europie by tego nie chciał ,nie do opanowania chaos ,anarchia ...

Nie byłby taki pewny że borellia to "pryszcz" jak wiadomo poprzednia szczepionka to fiasko i nie z powodu celowego tylko po prostu nie potrafili właściwej zrobić smile

Ale na pewno jest w zasięgu tylko nie jest to nikomu na rękę, poza jakimś tam strajkiem na ulicach Zach Europy czy USA,Kanadany Borelioza to dochodowe leczenie dla wielu lekarzy .

Jesteśmy żywymi experymentami jak zachowuje się organizm ludzki w przypadku inwazji uśmiechniętego krętka
              • anonimicus Re: Tuskegee - "eksperyment" 22.10.14, 19:35
                Panie Miroslawie, proszę nie obrażąć Pana Putina.
                • miroslaw111 Re: Tuskegee - "eksperyment" 22.10.14, 22:04
                  Panie Anonim , nigdzie ni użyłem słowa Putin , dla tego Pana chylę czoła
                  • o.ko3 Re: Tuskegee - "eksperyment" 23.10.14, 13:55
                    smile a krętki działają
                    • anonimicus Re: Tuskegee - "eksperyment" 23.10.14, 15:20
                      Po czym wnosisz oko?
                      • o.ko3 Re: Tuskegee - "eksperyment" 25.10.14, 23:44
                        Lepiej zapytaj po czym już nie wznosze.smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka