Dodaj do ulubionych

interpretacja wyników

10.09.18, 19:50
Proszę o pomoc w interpretacji wyników (western blot):

IgG :

antygen V1sE Ba - 3

antygen V1sE Bp- 3

antygen V1sE Bg- 4

antygen Lipid Ba- 1

antygen Lipid Bp- 1

p83 - 1

antygen p41- 125

p39- 2

OspC- 3

antygen p58- 2

p21- 4

antygen p20- 3

p19- 3

antygen p18-40

0-15-negatywne

16-25-graniczne

26-255-pozytywny

Borelioza IgG blott interpretacja: negatywny

IgM:

antygen V1sE Bp- 4

antygen p41- 10

p39- 6

OspC-adv Ba- 5

OspC-adv Bp- 4

OspC-adv Bg- 17

OspC-adv Bsp- 14

0-15-negatywne

16-25-graniczne

26-255-pozytywny

Borelioza IgM: negatywny
Obserwuj wątek
    • rzene Re: interpretacja wyników 10.09.18, 23:00
      test interpretuje się na ogół z objawami, a nie same wskaźniki. U Ciebie jest negatywny w obydwóch klasach. Pasek P41 odpowiada za obecność też innych bakterii typu helicobakter więc specjalnie nie ma co czego się przyczepić, bo ta bakteria bytuje prawie u większości ludzi.
      • miklasz55 Re: interpretacja wyników 10.09.18, 23:32
        Według dr.Burrascano prążek 18 ma znaczenie diagnostyczne w rozpoznaniu boreliozy. Ale panuje ogólne opinia, że jeden prążek (poza 41 który jest niespecyficzny) to za mało ponieważ inne patogeny mogą dawać tzw. reakcje krzyżowe. Ten wynik można by więc potraktować jako wątpliwy ale zasadniczą sprawą jak napisał rzene są objawy. Jeśli są objawy wskazujące na podejrzenie boreliozy należałoby dalej szukać i wykonać jeszcze inne badanie diagnostyczne - CD57, LTT borelioza lub KKI.
        • paulina_221221 Re: interpretacja wyników 11.09.18, 13:20
          A wynik Ospc ? O czym świadczy?
          • rzene Re: interpretacja wyników 11.09.18, 19:25
            Trudno stawiać diagnozę na jednym badaniu WB, trzeba się dodiagnozować. Nie wiem jakieś odpowiedzi oczekujesz, bo wynik jest ujemny, graniczne wartości tak naprawę o niczym istotnym nie świadczą. Są bakterie, które też powodują dodatni lub graniczny WB i tyle. Jeśli masz dolegliwości spróbuj dalszej diagnostyki, być może jest też wskazanie do zrobienia koinfekcji. Robiłaś ELISA ?, co prawda nic nie warte badanie, ale zawsze coś bo nieraz wychodzi dodatnie.
            • rzene Re: interpretacja wyników 11.09.18, 19:30
              ps.
              OspC+p41 w teście WB na ogół w klasie IGM są charakterystyczne dla wczesnej fakty choroby.
              • paulina_221221 Re: interpretacja wyników 11.09.18, 21:13
                Mam "skaczące" bóle stawów, głośne strzelanie w karku . Ortopeda stwierdził rozmiekczanie chrząstki rzepki w kolanach, jednocześnie sugerując borelioze ze względu na bóle innych stawów. Sama już nie wiem, może to tylko nerwica.
                • rzene Re: interpretacja wyników 11.09.18, 22:11
                  same bóle stawów to trochę za mało, powinno być więcej objawów typu zmęczenie, grypopodobne, bóle mięśni. Jeden lekarz nie jest wyrocznią często się mylą bo nie chce im się solidnie pracować. Szukaj dalej diagnozy, jeśli to borelioza to powinny dojść inne objawy, ale nie wiadomo kiedy prawdopodobnie przy osłabieniu organizmu.
                  • zenobek Re: interpretacja wyników 12.09.18, 14:57
                    Rozmiękczenie chrząstki jest bardzo charakterystyczne właśnie dla samej boreliozy. rzene: jeśli to borelioza to wraz z rozwojem, jeśli organizm jej nie opanuje, choroby pojawią się inne objawy. W naprawdę początkowej fazie choroby, to może być tylko jeden objaw. Skąd ja to znam: u mnie pierwszym objawem był właśnie ból kolana, chrząstkę zdążły bakterie schrupać na "podwieczorek". Idź do lekarza ILADS i spróbujcie abx. Czym wcześniej zaczniesz tym lepiej. We wczesnym etapie leczenie można skończyć w ciągu trzech miesięcy. Prawdopodobieństwo całkowitego wyleczenia jest bardzo duże. A gdy będziesz czekać to skomplikujesz sprawę. Nie daj sobie wmówić nerwicy - nerwica nie powoduje rozmiękczenia rzepki. Amen.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka