Dodaj do ulubionych

Rumień, bolerioza

24.06.20, 21:54
Moja siostra 13 dni temu miała kleszcza. Wczoraj rano zauważyliśmy u niej spore okrągłe zaczerwienienie i utrzymało się do dzisiaj, w środku widać białą plamę, ale w samym centrum nie widać czerwonej plamki. Czy to może być rumień?
Obserwuj wątek
    • tomek9876 Re: Rumień, bolerioza 25.06.20, 16:06
      Tak, trzeba jak najszybciej podac Doksycykline!
      Czy rumien jest w miejscu gdzie byl kleszcz?
    • witoldpi Re: Rumień, bolerioza 14.07.20, 14:06
      Witam, co Panie postanowiły lub już zrobiły ?

Sprawa jest poważna, czas działa na niekorzyść siostry, to wygląda na rumień.Na górze forum jest tzw. FAQ, bardzo dobrze napisane podstawy, proszę to koniecznie przeczytać. Stamtąd jest link z różnymi rumieniami :

www.tiny.pl/3trn

Rozumie, że ugryzienie było w kark ? Kleszcz długo był wbity, wyszedł cały, są już jakieś objawy, np. grypowe? Na pewno koniecznie należy robić dokumentację tego rumienia, i jak się zmienia łącznie z kopią aby nie zgubić.

Ja nie jestem lekarzem, a do takiego należy się udać i to do lekarza ILADS, który dobrze rozumie powagę sytuacji.

Potrzebna jest szybka konsultacja, odpowiednie leczenie co do rodzaju antybiotyków, bo takie raczej na pewno zostaną zasugerowane jak i co do ilości i dawek i czasu trwania.Leczenie osłonowe i odpowiednia dieta jak i dalsza kontynuacja - konsultacje. Niiestety mogą być koinfekcje, jeśli np. odpukać złapała Babesiozę to antybiotyki na wczesną postać borelizoy nie pomogą.

Na pewno są kolejki do ,lekarzy, ale tego nie można odwlekać, może w SCHNB podadzą dobrego lekarza gdzieś blisko. Ja bym go nawet nie prosił o wizytę ale błagał, mówiąc że jest rumień. Może wtakim wypadku gdzieś poza kolejką przyjmie.

Wczesną boreliozę można z dużym powodzeniem wyleczyć, nie leczona może prowadzić do bardzo poważnych komplikacji zdrowotnych, psychologicznych i także finansowych.

Można poczytać historie chorych, pełno jest w Internecie.

Jeszcze raz podkreślam, ze nie jestem lekarzem, ale widzę, że na forum już nikt nie zagląda i postanowiłem coś napisać. Jeśli jest na forum ktoś obeznany z tematem to proszę mnie ewentualnie skorygować, to co napisałem.

Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka