Dodaj do ulubionych

Cholestyramin

09.03.05, 19:01
Kiedys w mojej "karierze"z Bg udalo mi znalezc lekarza,u ktorego w praxis
byla byla reklama "szansa dla pacjentow z chroniczna Bg"
natychmiast tam sie wybralam...i?3 tygodnie doxy i Cholestyramin.
Badane byly moje oczy,(VCS-Test chyba wg,H.K Hundnell).
Musze przyznac,ze lepiej sie czulam..Ale pan doktor poszedl sobie na rente,
a zaden inny lekarz tego leku nie chce mi przepisac.
Moje pytanie jest,jak to z tym lekiem jest..?Powinno sie go brac tylko przy
"herxcowaniu"czy pulsacyjnie!?
Obserwuj wątek
    • artur737 Re: Cholestyramin 09.03.05, 19:12
      To badanie oczu na widzenie kolorow nalezy do medycyny alternatywnej. Tzn
      mysle, ze rzeczywiscie chorzy z borelioza widza kolory odrobine gorzej od osob
      zdrowych, ale, ze roznica nie jest na tyle duza by uczynic z tego test
      diagnostyczny.

Cholestyramine moze przepisac kazdy doktor. Jedyny problem, ze moze ona
      redukowac wchlanianie innych lekow i jezeli leczymy sie antybiotykiem to moze
      byc problem. Mozna pewnie troche sobie ulzyc uzywajac cholestyramine w okresach
      zaostrzen, ale trzeba uwazac by brac w zupelnie innym czasie niz antybiotyki. I
      nawet wtedy prawdopodobnie czesc antybiotyku sie i tak nie wchlonie.

Cholestyramine jest takim leczeniem objawowym w boreliozie a nie leczacym.

Cos tam troche dokladniej o tym pisalem chyba w watku z forum zdrowie (link
      jest na tym forum)
    • wroteknowynick Re: Cholestyramin 09.03.05, 23:57
      Jesli chodzi o cholestyramine to wyczytalem w encyklopedii lekow ze obniza
      wchlanianie witaminy D z przewodu pokarmowego , co by tlumaczylo jej
      skutecznosc w swietle Protokolu Marshalla
      • artur737 Re: Cholestyramin 10.03.05, 00:26
        Nie Wrotek, ona pomaga usuwac toksyne wyprodukowana przez Bb
        • wroteknowynick Re: Cholestyramin 10.03.05, 01:28
          Jaka to jest toksyna Artur?
          • artur737 Re: Cholestyramin 10.03.05, 19:11
            bakteryjna, krazaca w krwiobiegu prawdopodobnie bardzo silna (cos jak jad weza) i jej drobne ilosci moga powodowac silne objawy. Kiedy bakterie zostaja zabite to wlasnie ta toksyna jest uwolniona do krwi i jest odpowiedzialna za hexheimera.

Dlatego leczenie wiaze sie duzymi problemami. W zasadzie nie mozna wyzdrowiec wczesniej nie majac tych silnych i czasami dlugich pogorszen. Choc sa tez pewnie szczepy bakteryjne, ktore produkuja mniej tej toksyny i tym chorym bedzie latwiej.

Jadu weza nikt we krwi nie wykryje i z Bb toksyna jest tak samo. Jej obecnosc w chorobie wynika z analiz klinicznych i z obserwacji mikrobiologicznych.
            Czyli niby jest tu moze jakis maly znak zapytania, ale moim zdaniem ten znak zapytania jest naprawde malutki. Ta toksyna jest faktem.

Ale nie wszystkim cholestyramina pomaga i tu nie wiadomo dlaczego tak jest.
            Moze czasem watroba jej dobrze nie wylapuje a to jest przeciez koniecznym warunkiem by zostala zwiazana z cholestyramina razem z zolcia w jelicie.
    • wroteknowynick Re: Cholestyramin 10.03.05, 01:38

Cholestyramina jest lekiem przeciwcholesterolowym ,stosuje sie ja z zalozenia
      ze bakteria boreliozy otacza sie lipidami co czyni ja niedostepna dla
      antybiotykow..
      • artur737 Re: Cholestyramin 10.03.05, 02:24
        Raczej, ze watroba wylapuje z krwi toksyne i wydziela ja zolcia. Niestety organizm jest oszczedny i w dolnej czesci ukladu pokarmowego wylapuje zolc na powrot. Razem z nim toksyne, ktora wraca znowu do krwi.

Cholestyramina wiaze zolc ze soba na tyle mocno, ze zolc nie moze byc reabsorbowana i tym samym ulega szybciej wydaleniu. Ale cholestyramina wylapuje nie tylko zolc - takze leki i witaminy rozpuszczane w tluszczach. Ten ostatni proces zachodzi jednak wolno podczas gdy klinicznie niektorzy pacjenci poprawiaja sie juz po 5 dniach (choc czasem trzeba czekac dluzej).
        • wroteknowynick Re: Cholestyramin 10.03.05, 18:49
          Masz jakies artykuly na temat tej toksyny? chetnie bym poczytal
          • artur737 Re: Cholestyramin 10.03.05, 19:04
            Nie mam,ale jak mowilem o cholestyraminie w boreliozie prawie nic nie zostalo opublikowane.

Ale jak dziala cholestyramina jest dosc dobrze zrozumiane.

• wroteknowynick Re: Cholestyramin 10.03.05, 19:16
              A co masz?
              • artur737 Re: Cholestyramin 10.03.05, 19:27
                Wlasciwie to mam dwie ciekawe rzeczy:

1. Niedawna bardzo dobra przeglodowka z renomowanego czasopisma naukowego gdzie w jakim sensie (delikatnym) rozprawiaja sie z idea dwutygodniowego leczenia boreliozy i rownie delikatnie sugeruja bardziej prawidlowe leczenie (ktore jest z duchem tego co pisalem wczesniej).

2. Popularnonaukowy opis boreliozy przez amerykanskiego pisarza, ktory zdaje sie dobral sie do jakiego dobrego zrodla informacji, czyli chyba dobrze pogadal z jakim lekarzem parajacym sie leczeniem boreliozy. Przyjemnie sie czyta.

Obie te rzeczy powinny byc przetlumaczone na polski i dostepne do sciagniecia przez uzytkownikow forum jako np PDF. Wtedy bylby material do zabrania na wizyte lekarska.

Moze jest ktos chetny do przetlumaczenia? Ja moge na koncu jeszcze troche spojrzec czy sens nie zostal gdzies za bardzo przekrecony, ale tlumaczenie musi zrobic ktos z was.

Wtedy byscie mieli cos do zabrania dla lekarzy i to by bylo juz bardziej na stale.
                No i Majka by jakos musiala na gorze tego forum zrobic te linki do sciagniecia.

Cos takiego maja np zrobione na forum Zezisko na portalu gazeta. Zreszta, dodam przy okazji, ze oni tam na tym forum Zezisko rowniez uzywaja dokumentu dostarczonego przeze mnie.
                • nadia78 Re: Cholestyramin 11.03.05, 11:13
                  jak dlugi jest ten artykul? ja z checia bym cos pomogla w tlumaczeniu, moze tak
                  na 2-3 rece?
                  • artur737 Re: Cholestyramin 11.03.05, 16:09
                    Wyslalem ci
                    • nadia78 tlumaczenie 11.03.05, 16:17
                      no to pieknie ale prosze o pomoc dla mnie to za duzo jak na 1 osobe do
                      tlumaczenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka