Dodaj do ulubionych

PCR w Puławach

16.03.05, 16:40
Dzwoniłam dziś do Instytutu Weterynaryjnego w Puławach. Bardzo miła pani
powiedziała, że to bez różnicy, czy badają krew psa, świni czy człowieka.
Można jechać ze skierowaniem od lekarza lub bez. Bez skierowania podpisuje
się na miejscu zlecenie wykonania tego badania. Koszt 104 zł. Link do Zakładu
Wirusologii Żywności i Środowiska:
www.piwet.pulawy.pl/zaklady.html#futerkowe .
Instytut Medycyny Wsi w Lublinie robi PCR w celach badawczych, ale można się
skontaktować z panią odpowiedzialną za testy i wtedy prawdopodobnie zgodzi
się zrobić. Nie wiem jaka cena.

Mam pytanie. Dostałam skierowanie na IgG, jutro rano idę do laboratorium. Czy
powinnam sobie zrobić też IgM? Jest 8 lat po ukąszeniu kleszcza. Mam teraz
okres łagodniejszego bólu mięśni nóg, czy powinnam poczekać na moment
zaostrzenia się dolegliwości (ok. 2 tygodni)?
Obserwuj wątek
    • artur737 Re: PCR w Puławach 16.03.05, 16:59
      Jak pisalem ponizej, wydaje sie, ze jest nawet wieksza szansa udowodnic cos przy pomocy IgM niz IgG. Ale pamietaj, zeby byl Western Blot bo Elisa jest malo czula. Nie nie musisz na nic czekac. Badanie PCR lepiej natomiast robic w zaostrzeniu, goraczce spowodowanej borelioza lub po metronidazolu z amoxycylina przez 3 dni.
      • alka38 Dziękuję 16.03.05, 17:01
        .
      • artur737 Re: PCR w Puławach 16.03.05, 17:13
        Amoxyciliny musi byc przynajmniej 3 g dziennie a metronidazolu 250 -500 mg dziennie.
        • alka38 Uprzedziłeś moje pytanie :))) 16.03.05, 22:18
          Zostawiłam je sobie na później, jakby zaistniała taka konieczność.
    • freshka A wiec jednak... 16.03.05, 20:43
      Szkoda ze nie umiescili wyraznej informacji na stronie internetowej, ze ludzie
      tez... No i szkoda ze to Pulawy, troche dalekowink
      • artur737 Re: A wiec jednak... 16.03.05, 21:03
        Tak nie narzekaj. Wiesz, ze w Kanadzie sie prawie nie da tego zrobic wcale. Trzeba zamawiac w USA (mozna niby poczta po wyslaniu osocza z lodem). Ale koszt jest kilkuset dolarow.
      • alka38 Próbkę można wysłać razem ze skierowaniem. 16.03.05, 22:17
        Tylko w przypadku braku skierowania trzeba się stawić osobiście. O sposób
        wysyłki musiałabyś zapytać. Ja nie dopytywałam się, bo mam jakieś 150 km do
        Puław, to w razie potrzeby nie będę prosić o skierowanie, tylko pojadę. I tak
        płatne.
        • freshka Re: Próbkę można wysłać razem ze skierowaniem. 17.03.05, 10:29
          A ja sie upre i zrobie to w Warszawiesmile Chocby samawink
          Szczerze, to jakbym byla zdesperowana, to pojechalabym do Pulaw, to latwiejsze
          niz wysylac probki. Bo na skierowanie i tak nie mam co liczyc, takim jak ja nie
          daja tongue_out
          • alka38 Freshka - może tutaj? 17.03.05, 17:23
            bazy.opi.org.pl/raporty/opisy/synaba/88000/sn88756.htm
            • freshka Re: Freshka - może tutaj? 18.03.05, 13:22
              A dziekuje, ale juz ich namierzylam wczesniejsmile
              PZH oficjalnie robi tylko serologie, ale moze prowadza tam jakies badania i
              mozna sie zglosic (bo ta praca jest z 2001, notabene ciekawe wyniki)
              Pozdrawiam!
        • dorota013 Re: Próbkę można wysłać razem ze skierowaniem. 18.03.05, 22:35
          Alu, jeśli dobrze rozumiem jesteś z lubelskiego, tak jak ja. A czy orientowałaś
          się może, gdzie można zrobić w woj. lubelskim Western Blot? Czy robią to np. w
          Puławach?
          • alka38 Re: Próbkę można wysłać razem ze skierowaniem. 19.03.05, 07:29
            Jestem ze świętokrzyskiego, ale tak przy wschodniej granicy. Nie pytałam o
            Western Blot, ale popytam. Na razie zrobiłam sobie IgG i IgM ilościowe. Może
            zadzwoń do Instytutu Medycyny Wsi w Lublinie: 081 747 80 27. Może tam będą
            robić. Jak dzwoniłam w sprawie PCR, to wszyscy byli bardzo mili i chętnie
            odpowiadali.
            • dorota013 Re: Próbkę można wysłać razem ze skierowaniem. 19.03.05, 17:23
              Alu dziękuję.W Lublinie w IMW wykonują tylko test Elisa, ktory tam robiłam.
              Mili rzeczywiście są.Pozdrawiam
              • minuszka Re: Próbkę można wysłać razem ze skierowaniem. 22.03.05, 16:00
                Freska, a gdzie mozna zrobic badanie western Blot,bo nigdzie nie moge znależć w
                internecie. Będe wdzięczna za odpowiedz.
                • freshka Re: Próbkę można wysłać razem ze skierowaniem. 27.03.05, 18:07
                  Wiem tylko, ze podobno w Sanepidach robia, szczerze mowiac tez nie moglam
                  znalezc tego typu informacji na necie.
                  sorry za pozna odpowiedz, dawno tu nie zagladalam...
              • alka38 Za jakieś 1,5 -2 miesiące 31.03.05, 11:55
                będą robić testy Western Blot w Lublinie w IMW.
    • freshka Re: PCR w Puławach 09.02.06, 15:00
      Podbijam!
      Co prawda jeszcze nie mamy marca (aby watek nie zniknal), ale ktos mnie pytal o
      Pulawy przez maila.
      • efkakor Re: PCR w Puławach 18.02.06, 11:29
        PCR można zrobić w Warszawie w PZH za jakieś 280 zł, ale Pan dr twierdzi, że z
        krwi się nie da, można ze stawu, ale staw musi być opuchnięty jak nie jest to
        on nie pobierze probki, można też z kręgosłupa. Twierdzi, że w krwi jeszcze
        nigdy niczego nie znalazł i to nie ma sensu. Reszty poglądów tego specjalisty
        nie będę wam cytować bo chyba już możecie je sobie sami wyobrazić.
        • artur737 Re: PCR w Puławach 11.03.06, 17:26
          Mocz jest chyba dobrym wyborem.
        • artur737 Re: PCR w Puławach 01.03.07, 16:53
          Swoja droga ciekawe dlaczego Poznac robi PCR z krwi i im wychodzi a Warszawie nie. Ale ponoc Warszawa nie jest zainteresowana wspolpraca z Poznaniem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka