Dodaj do ulubionych

Czy mam borelioze?

09.07.05, 16:32
Ponad rok temu ukasil mnie kleszcz. Nie bylo zadnych objawow, oprocz malego
zaczerwienienia w meisjcu w ktorym wyjaolem kleszcza, wiec sie tym za bardzo
nie przejmowalem. W grudniu zjadlem cos ciezkostrawnego i mialem po tym
zawroty glowy i otepienie, na poczatku myslalem, ze to zatrucie poakrmowe,
jednak nie ustepowalo przez dluzszy czas, wiec poszedlem do lekarza, ktory
zalecil badanie krwi. Mialem tego dnia wysoki cukier, wiec mialem robic
badania na cukrzyce, ale nic one nie wykazaly, cukier w normie (poza tym nie
mam typowych objawow cukrzycy). Caly czas bralem multiwitamine z mineralami
oraz lecytyne i po krotkim czasie od wizyty lekarza symptomy ustapily i moglem
spokojnie napsiac mature. Czasem pojawialy sie w bardzo algodnej formie,
jednak szybko przechodzily objawy typu: zaburzenia koncentracji i rownowagi.
Ostatnio duzo chdozilem, po czym mialem bardzo ostry bol stawow kolanowych
oraz w kostce. tego dnia zjadlem pizze z duza iloscia czosnku, po czym mialem
zawroty glowy i otepienie. Pomyslalem - zatrucie, co dziwne moj kolega tez
jadl ta pizze i jemu nic nie bylo, no ale roznie to bywa. Tego dnia mailem
depresje i "zatrucie" wiec sie podleczylem winem, co troszke zlagodzilo
objawy, a moze poprostu bylem pijany i nie zauwazalem ich juz. Nastepnego dnia
poskarzylem sie kolezance, co do moich dolegliwosci, a ona powiedziala mi ze
jej kolega mial podobne objawy i wykryto u niego borelioze. Zaraz sprawdzilem
co to takiego i tak trafilem na to forum. Tamtego dnia mialem jeszcze kilka
symptomow wskazujacych na te chorobe: bol przy oddawaniu moczu, lekki bol w
klatce piersiowej, czy oslabienie miesni, podczas snu cierply mi konczyny,
takze lekki bol brzucha. Do lekarza ide dopiero w poniedzialek, narazie
pochlaniam multiwitamine z mineralami i wit. C w duzych ilosciach, co troche
pomaga, jednak lekkie otepienie co jakis czas powraca, inne objawy calkowicie
ustapily. Zwykle przy pochlananiu takich ilsoci witamin organizm szybko je
wydala - nie w moim przypadku, do toalety chodze z normalna czestotliwoscia.
Jestem niemalze pewien ze mam borelioze.

Z tego co wyczytalem to lekarze nie chca leczyc tej choroby. Co mam zrobic?
Jak podejsc do lekarza, jakie leki zasugerowac? Robic badania, czy sama
diagnoza na podstawie symptomow wystarczy?

Z góry dziękuje za pomoc.
Obserwuj wątek
    • artur737 Re: Czy mam borelioze? 09.07.05, 16:36
      Tez tak mysle bo objawy masz bardzo typowe dla chronicznej boreliozy.
      Zacznij od dokladnego przeczytania forum abys wiedzial dokladnie jakiego rodzaju przeszkody w diagnostyce i leczeniu cie czekaja.
      • atronach Re: Czy mam borelioze? 10.07.05, 22:13
        Z tego co wyczytalem, to najlepiej leczyc Amoxycyliną.
        Czy w moim przypadku powinienem odrazu zaczac stosowanie tego antybiotyku + cyst
        bustera? Jak dlugo sie leczyc? Czy to w ogole da sie wyleczyc calkowicie? Czy
        przez caly okres leczenia bede mial herxa? Mógłbyś mi napisać jakiś skuteczny
        zestaw antybiotyków, które mi w miarę szybko pomogą - obecnie mam wakacje i mogę
        sobie pozwolić na leżenie w łóżku, ale od października idę na studia. Więc
        wolałbym teraz wyniszczyć boreliozę a potem się łagodnie leczyć. Czy ćwiczenia
        fizyczne podczas terapii antybiotykami nie są przeszkodą?

Dziś miałem bardzo lekkie otępienie, a teraz mnie kłuje w sercu (możliwe że to
        hiperwitaminoza, ponieważ bardzo dużo witamin przyjąłem w tym jakies 5-7g wit. C

Jutro napisze jak bylo u lekarza.
        • atronach Re: Czy mam borelioze? 10.07.05, 23:23
          I jeszcze jedna sprawa odnośnie zakażania boreliozą. Czy zakażam tylko wtedy,
          kiedy borelioza się ujawnia, tj. występują objawy, czy przez cały okres trwania
          choroby?
        • artur737 Re: Czy mam borelioze? 11.07.05, 17:49
          Nie ma ustalonego sposobu leczenia boreliozy ale wiadomo, ze powszechnie uzywany sposob opisany w podrecznikach medycznych jest niewystarczajacy (mam tu na mysli takie leczenia jak Rocephin przez 3-6 tygodni, Amoxycylina przez 3 tygodnie lub doxycyklina przez miesiac).

Istnieja jednak rozne inne bardziej rozbudowane formaty i pomysly terapeutyczne, ktore funkcjonuja wsrod lekarzy, ale ktorych skutecznosc oceniana jest wylacznie z opisow przypadkow. Czyli nie bylo prob klinicznych umacniajacych ich wiarygodnosc.

Juz niedlugo napisze maly skrypt na temat tych prob leczenia, ktory bedzie mozna sciagnac z internetu.

Najwazniejsze abys znalazl lekarza chcacego cie leczyc tak dlugo jak dlugo jestes chory, a nie takiego, ktory uzna, ze choroba jest w twojej glowie, lub, ze wystarczy ci krociutkie, kilkutygodniowe leczenie, a jezeli symptomy pozostana tzn, ze jest to w twojej glowie lub, ze to kwestia starosci lub nerwicy.
    • gasta1 Re: Czy mam borelioze? 11.07.05, 09:01
      Przede wszystkim idż do lekarza, powiedz o kleszczu, o objawach i zrób badania.
      W żadnym razie nie lecz się sam, witaminy w nadmiarze też są szkodliwe.
      Pozdrawiam.
    • atronach Re: Czy mam borelioze? 11.07.05, 14:11
      No wiec lekarz stwierdzil ze mam Wypadanie płatka zastawki mitralnej. Musze
      zrobic badanie krwi, USG, dzisiaj mailem EKG. Do tego dostalem skierowanie do
      poradni kardiologicznej, ale tam sie ponoc czeka miesiacami na wyniki.
      Zasugerowal tez nerwice tongue_out

Co o tym sadzicie? Czy moge odetchnac i powiedziec ze nie mam boreliozy? Czy to
      jednak dopiero poczatek mojej walki z wiatrakami?
      • iskra857 Re: Czy mam borelioze? 11.07.05, 14:21
        Tak mocno moze nie oddychaj ale to juz cos. Idz do tego kardiologa i pobadaj
        sie, to dobry poczatek, a to wypadanie tez daje rozne dziwne objawy. Ja bym na
        twoim miejscu jednak poprosila jeszcze na wszelki wypadk o skierowanie do Por.
        Chorob Zakaznych. Skoro masz tyle czasu czekac na kardiologa, to mozesz w
        miedzyczasie zrobic sobie badania w kier. boreliozy.
        • wroteknowynick Re: Czy mam borelioze? 11.07.05, 14:54
          Zrob sobie badania na borelioze test elisa na przeciwciala w klasie IgG i IgM .
          Jak nie wiesz gdzie to zadzwon do sanepidu
          • atronach Re: Czy mam borelioze? 11.07.05, 19:12
            ELISA

Czy na to badanie potrzebne jest skierowanie lekarza, czy moze wpadam, robie
            testy, place i spadam do domu? big_grin Gdzie robia takie testy? do sanepidu tez nie
            mam numeru, ale od czego informacja, narazie zrobie USG i bania krwi i zobaczymy
            co one wykaza.
      • freshka Re: Czy mam borelioze? 11.07.05, 17:50
        Rob badanie w kierunku boreliozy. Moze ona dawac liczne powiklania zwiazane
        rowniez z sercem. Oczywiscie, do poradni kardiologicznej rowniez sie zglos, ale
        troche sobie poczekasz.
        Nie faszeruj sie witaminami na oslep, jednakze nie dalby one w krotkim czasie
        takich objawow jak opisywales. Witamine C spokojnie mozesz stosowac w takiej
        dawce - jesli byloby to za duzo, Twoje jelita na pewno dalyby Ci znac wink
        Poczytaj sobie watek o leczeniu naturalnym.
        Ja bym uzbroila sie jednak w cierpliwosc - przede wszystkim do lekarzy ;P
        • artur737 Re: Czy mam borelioze? 11.07.05, 18:00
          Dokladnie tak: witamina C w wiekszych dawkach jest bezpieczna, ale niektore witaminy, te rozpuszczalne w tluszczach oraz niektore witaminy B w nadmiarze sa szkodliwe.
          • atronach Re: Czy mam borelioze? 11.07.05, 18:52
            Z tego co wyczytalem to od wit. C podawanej w duzych ilsociach przez dluzszy
            czas mozna sie nabawic nieprzyjemniej hiperwitaminozy.

Lekarz slyszal szmery jakeis jak mnie osluchal, to pasuje do boreliozy. Czy jest
            jakis sposob, dzieki ktoremu mozna jednoznacznie okreslic: mam borelioze albo
            nie mam? Np. podawajac cyst-bustera i jesli wystapi herx to mam a jesli nie to
            nie mam. Wg. lekarza cierpie na to an co studneci medycyny tzn. jestem chory na
            wszystko o czym sie naucze. No coz narazie mnie tylko serce troche boli i mam
            bardzo lekkie otepienie (moze byc spowodowane niewyspaniem lub dlugotrwalym
            siedzeniem przed komputerem), wazne ze moge normalnie funkcjonowac, ale np. po
            alkoholu mialem problemy ze znalezieniem slowa. No coz niby normalka wink ale ja
            wypilem ledwie 100 wodki. Narazie mam prawdopodbnie lekka hiperwitaminoze, bo
            przeadzilem z witaminami (w sobote zjadelm jakies 10 multiwitamin z mineralami i
            sporo wit. C), wiec nie panikuje. Mam andzieje ze to tylko to z sercem.

Ponawiam pytanie odnosnie zarazania: czy zarazam tylko jak mam objawy, czy caly
            czas?

Lekarz powiedzial, ze slad po ukaszeniu pozostanie juz ... troche dziwne, zeby
            organizm nie mogl sie zregenerowac po czyms tak znikomym jak ukaszenie kleszcza,
            no ale co ja sie bede wymadrzal, wkoncu on jest lekarzem. Narazie postaram sie
            porzadnie wyspac i doprowadzic do normalnego stezenia witamin w organizmie. Coz
            zobaczymy co wykaza badania krwi i USG. Na kardiologie dlugo bede czekal, wiec
            narazie postaram sie leczyc naturalnie (raczej mi nie zaszkodza witaminy) i coz.
            miec nadzieje ze to tylko serce.

Martwi mnie fakt ze mam wiecej objawow nzi przy Wypadaniu płatka zastawki
            mitralnej, charakterystycznych dla boreliozy, ale coz zrobic, moze rzeczywiscie
            to stres, brak snu itp. Pozyjemy zobacymy.
            • artur737 Re: Czy mam borelioze? 11.07.05, 19:20
              Co to znaczy zarazal? Chorobe przenosza kleszcze i wszy oraz ewentualnie transfuzja krwi.

Inne sposoby zarazenia takie jak seks sa w zasadzie hipotetyczne, choc mozliwe.
              Byc moze wiec bedziesz zarazal poprzez seks.

Nie ma metody jednoznaczenie okreslajacej czy masz borelioze czy nie.
              W rzeczy samej czesc chorych bedzie miala absolutnie ujemne wszystkie testy laboratoryjne.
              Najbardziej specyficznym badaniem jest Western blot, a ostatnio na arene wchodzi takze PCR. Test Elisa polecany przez wrotka jest bardzo czesto bledny (w obie strony zreszta). Ma wiec wartosc tylko jak masz objawy boreliozy i test ci przypadkiem wyjdzie dodatni. Wtedy ci to pomoze otrzymac leczenie u lekarza, ktory nie chce leczyc przypadkow seronegatywnych.

Herx jest poteznym dowodem klinicznym na istnienie boreliozy i probne leczenie jest prawidlowym podejsciem. Nie sadze jednak, by z nieznanych dla mnie przyczyn zreszta, ktokolwiek na tym forum ta droga poszedl.
              Probne leczenie zmniejszy ci szanse na pozytywny wynik testow serologicznych wiec lepiej zrobic je juz pozniej - po testach.

Cos zreszta mi sie widzi, ze ciagle nie przeczytales forum.
              • atronach Re: Czy mam borelioze? 11.07.05, 19:42
                Czytam to forum i sporo sie dowiaduje, ale przeciez nie moge spedzac calego
                wolnego czasu tylko na tym, bo bedzie rzeczywiscie jak lekarz zasugerowal z tymi
                studentami (w sumie to nie wykluczam i takiej mozliwosci, no ale wolabym miec
                pewnosc). W jakich miastach robi sie Western Blota czy PCR i czy wymagane jest
                skierowanie? i czy czekac z tym na wyniki od kardiologa, czy moze pojsc do
                innego lekarza i spytac go o zdanie? Znacznie szybciej jest zapytac o zdanie
                kogos doswiadczonego niz szukac informacji na wlasna reke.

Lekarz cos wspominal ze poprzednie badania krwi nie wskazaly na borelioze ... no
                coz, mam nadzieje ze ma racje i cos sobie tylko ubzduralem. Zobaczymy jak
                wypadna testy.

Z tego co mowisz to moge prowadzic normalne zycie towarzyskie bez obawy ze kogos
                zaraze.

W sprawie przenoszenia nie interesuja mnie tak bardzo sposoby, bo o tym
                przeczytalem, ale fakt czy borelioza jest w krwi i przenosi sie z nia caly czas,
                od momentu zarazenia az do momentu pelnego wyleczenia, czy moze tylko kiedy sa
                objawy tzn. jest ona aktywna. Czy w fazie ukrywania sie boreliozy w cystach,
                keidy nie mam zadnych objawow wskazujacych na nia (jak bylo w ostatnich
                miesiacach) mozliwe jest zarazenie kogos?
                • artur737 Re: Czy mam borelioze? 11.07.05, 20:42
                  Drogi i mozliwosci zarazenia inne niz przez ugryzienie sa malo prawdopodobne (ale tez slabo zbadane wiec tak naprawde to nie wiadomo).

W boreliozie badania krwi sa prawie zawsze idealne czyli nie ma cech zapalenia ani zmian w bialych cialkach krwi i idealne wyniki badan dodatkowych absolutnie nie wykluczaja choroby.
                • iskra857 Re: Czy mam borelioze? 11.07.05, 22:22
                  atronach napisał:

W jakich miastach robi sie Western Blota czy PCR i czy wymagane jest
                  > skierowanie?

Raczej we wszystkich dużych (dawnych wojewódzkich) miastach.

i czy czekac z tym na wyniki od kardiologa, czy moze pojsc do
                  > innego lekarza i spytac go o zdanie?

Isc juz po skierowanie do zakaznika i jednoczesnie czekac na wyniki od
                  kardiologa

> Lekarz cos wspominal ze poprzednie badania krwi nie wskazaly na borelioze ...

A jakie to byly badania?

> W sprawie przenoszenia nie interesuja mnie tak bardzo sposoby, bo o tym
                  > przeczytalem, ale fakt czy borelioza jest w krwi i przenosi sie z nia caly
                  czas, od momentu zarazenia az do momentu pelnego wyleczenia, czy moze tylko
                  kiedy sa objawy tzn. jest ona aktywna. Czy w fazie ukrywania sie boreliozy w
                  cystach,keidy nie mam zadnych objawow wskazujacych na nia (jak bylo w ostatnich
                  > miesiacach) mozliwe jest zarazenie kogos?

Na to pytanie nikt ci nie odpowie
                  • atronach Re: Czy mam borelioze? 11.07.05, 22:31
                    Sie okaze, jak kolezanka tez bedzie miala, to znaczy ze mozna, a jak nie to
                    dalej mamy sprawe neiwyjasniona.
                    • iskra857 Re: Czy mam borelioze? 11.07.05, 22:43
                      atronach napisał:

> Sie okaze, jak kolezanka tez bedzie miala, to znaczy ze mozna, a jak nie to
                      > dalej mamy sprawe neiwyjasniona.

Nie martw sie, wypadaniem platka jej nie zarazisz wink
            • artur737 Re: Czy mam borelioze? 11.07.05, 19:31
              Wypadanie platka nie jest wcale tak charakterystyczne dla boreliozy, choc w boreliozie rzeczywiscie zdarzaja sie szmery.
              • freshka Re: Czy mam borelioze? 11.07.05, 21:32
                Ja nie sugerowalam, ze wypadanie platka jest charakterystyczne, domyslam sie
                tylko, ze nie jest to ostateczna diagnoza. jednak problemy z sercem w tak
                mlodym wieku + historia ugryzienia przez kleszcza daja do myslenia...
                • artur737 Re: Czy mam borelioze? 11.07.05, 21:45
                  Dretwienie rak w nocy i otepienie razem tworza bardzo przekonywujacy zespol objawow boreliozy. Inne objawy (np te z serca) to jeszcze umacniaja.

Wg moich kryteriow diagnostycznych to mozna wrecz w ciemno uznac to za borelioze i leczyc. Ale oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze wiekszosc lekarzy zechce miec potwierdzenie z laboratorium zanim sie w ogole dotknie do leczenia.
                • iskra857 Re: Czy mam borelioze? 11.07.05, 22:16
                  Wypadanie platka zastawki dwudzielnej jest charakterystyczne wlasnie dla
                  mlodych osob.
            • freshka Re: Czy mam borelioze? 11.07.05, 21:50
              Z tego, co ja wyczytalam to witamina C nie daje zadnej hiperwitaminozy.
              Ewentualny nadmiar usuwa sie z moczem i/lub powoduje biegunke.

Wg. lekarzy ja tez choruje na syndrom studenta medycyny. Problem w tym, ze
              przez dluzszy czas wogole nie wyszukiwalam nic na necie, ale jakos nie
              ozdrowialam, a wrecz przeciwniewink Mysle, ze w sytuacji kiedy lekarz nie wie co
              sie dzieje, trzeba sobie radzic na wlasna reke - tzn. troche pomoc w
              poszukiwaniach wlasciwej diagnozy no i moze wlasciwego lekarza smile
              • atronach Re: Czy mam borelioze? 11.07.05, 22:30
                No coz chwilowo mam rece zwiazane. Nie moge nic zrobic poki nie zrobie wynikow.
                Sprawdzilem objawy tego wypadania no i troche bardziej pasuja niz borelioza, ale
                mam tez kilka niecharakterystycznych, ktore znow do boreliozy pasuja. No coz.
                Pozostaje czekac. Mam tez inna hipoteze: Hiperwitaminoza wit. D polaczona z
                wypadaniem tej zastawki. Wtedy by sie zgadzalo. Hiperwitamonoza moze tez byc
                spowodowana przez wit. C, ale to po dlugotrwalym przyjmowaniu. Ja chyba mam
                hiperwitaminoze wszystkich witamin bo wziolem spora dawke multivitaminy - no coz
                na chwile pomoglo, narazie staram sie to uregulowac. Ovbecnie tylkos erce boli
                troszke, ale znosne to jest. Otepinie jest prawie nie zauwazalne, tylko jak
                siedze przed komputerem to odrobinke je odczowam, ale np. zaburzen rownowagi nie
                mam. moze to tez byc spowodowane moja nad-aktywnoscia. Zreszta moje zaburzenia
                rownowagi bardziej pasuja do wypadania zastawki niz do boreliozy (wtedy keidy je
                mailem, dopiero po gwaltownym wstaniu, czasem nawet nei gwaltownym, ale w akzdym
                abdz razie bylby takie dniz e sie bduzilem i juz mysle ze przeszlo, wstaje i
                masakra). Poki co zrobie badania, dowiem sie jak jest z tym Western Blotem i
                PCR, mozecie opisać dokładnie jakie macie/mieliscie objawy w nieleczonej
                boreliozie? I jak dlugo one trwaly. Mozliwe ze to stres - no coz w roku
                szkolnym, matura i te sprawy, naprawde masakra byla, czasem spalem po 2h/24h a
                potem nie odsypialem, do tego ciagly stres (straszna kosa byla moja
                wychowawczynia) no i takie efekty. Nie wykluczam w kazdym badz razie takiej
                mozliwosci. Nawet mam nadzieje ze to wlasnie to a nie borelioza. A bol w stawach
                - no coz keidys tez tak mailem jak jeszcze mnie kleszcz nei uaksil, a ostatnio
                malo chdozilem, tylko rowerkiem wszedzie a potem bardzo duzo alzilem (mailem
                zakwasy an sciagnach) poza tym amsc pomogla na stawy. No coz trzymajcie kciuki
                zeby to boreioza nie byla. Jak testy nic nie wykryja to moze zrobie tak, ze
                sproboje jakeigos cyst blastera i jak bedzie herx, to do tego antybiotyk i do
                ustapienia, a jak nie bedzie to znaczy ze tylko to serducho moje (wypadanie
                zastawki jest charakterystyczne dla mlodych ludzi) i nic powaznego, moze nawet
                cos na to poradze (ponoc magnez pomaga), odnosze wrazenie ze oni to odczytuja
                jako nerwica, czy cos takiego bo nawet na jednej stronce napisali ze najpier
                nalezy zapewnic pacjetna ze to nic powaznego (no coz, mi lkarz tez tak mowil).
                Zrobie testy, doprowadze organizm do porzadnego poziomu i zobaczymy co bedzie.
                • iskra857 Re: Czy mam borelioze? 11.07.05, 22:42
                  Jak na ciezkie stresy, ktore przeszedles ( zwiazane z nauka ) to zadziwiajaco
                  jasno rozumujesz. Przeczytaj jeszcze raz to co napisales - sam sobie
                  odpowiedziales na wszystko. Cos czuje, ze jestes zdrowy, tylko czasami wypada
                  ci malenki plateczek w sercu no i czasami - jak to w twoim wieku bywa -
                  przemeczasz sie nauka. Daj sobie spokoj z tym kleszczem i z borelioza, odstaw
                  wszystkie witaminy, pobierz troche magnezu, ale w przyzwoitych dawkach, nie
                  przesadzaj z nim i mysle, ze wszystko bedzie o.k.
                • viiking Re: Czy mam borelioze? 11.07.05, 23:00
                  W FAQ-u masz wyszczegolnione watki na temat Western Blota. Jest malutki problem, bo w Polsce sa 3 bakterie powodujace borelioze wiec powinny byc tez 3 Western bloty, a probuje sie opedzic je wszystkie jednym testem. Troche wiec zalezy od szczescia czy ta bakteria, ktora cie prawdopodobnie meczy odpowiada danemu Western blotowi, ktory sobie wybierzesz.

W tych watkach z FAQ-u znajdziesz tez adresy i ceny.
                  • iskra857 Re: Czy mam borelioze? 11.07.05, 23:20
                    Arturze, a moze jego zadna bakteria nie meczy?
                    • artur737 Re: Czy mam borelioze? 11.07.05, 23:39
                      No wlasnie, bo ostatnio zmienil zeznania i twierdzi, ze juz nie ma otepienia.

W boreliozie sie na ogol nie ma watpliwosci, czy jakis objaw jest czy go nie ma. Jak sie ma watpliwosci to moze to rzeczywiscie nerwica.
                    • atronach Re: Czy mam borelioze? 11.07.05, 23:42
                      no coz z jednej strony wolalbym zeby to byla borelioza wink bo bym mogl ciwczyc do
                      woli, a ponoc ekstremalne wysilki przy wypadaniu zastawki sa niewskazane (no coz
                      najwzej powem niech mi cos da i juz, bede cwiczyl dalej, tylko zachwinie
                      rownowagi mnie martwi, bo to mi bardzo potrzebne bedzie). Western Blot wlasciwie
                      bezuzyteczny jest, a robic 3 - no coz nie mam az tak ostrych objawow zeby
                      wybulic tyle aksy tylko po to zeby miec pewnosc. Jestem ciekawy jak jest z PCR.

A to z tym syndromem studenta to prawda jest. Moj znojomy studiuje medycyne -
                      mowil ze jakby wiedzial ze tak bedzie to by nie szedl na to, mowi ze o czym sie
                      uczy to zaraz ma tego objawy, ja tez tak mailem - tylko bolace stawy, a potem
                      sie reszta pojawila jak mi kolezanka powiedziala ze to moze byc borelioza, a ja
                      sobie poczytalem na ten temat. No coz, to moze byc autosugestia. Ostatnio nie
                      mailem jakichs stresow specjalnych, zreszta bylem na nie bardzo dobrze
                      uodparniany rpzez 3 lata big_grin Ostatnio mailem lekka nad-aktywnosc, moze to przez
                      to? narazie nci nie czytam o boreliozie itd. Bo mi sie ejszcze pogorszy, narazie
                      tlko serce mnie lekko kluje, ale jak jzu mowilem to ejst akurat znosne.

Witamin nie odstawie, bo je lubie i nie tylko pomagaja mi zachowac ich
                      odpowiedni poziom (zwykle biore tak jak na opakwoaniu, albo anwet mniej), ale
                      jeszcze daja mi komfort psychiczny, ze w razie czego to organizm mam gotowy do
                      obrony.

Dzisiaj troche pocwicze, moze to troche przypieszy wydalanie witamin. Nie bede
                      sie przemeczal, zobacze czy nic mi nie bedzie, ale ja w przeszlosci (nawet nie
                      tak dawnej) mialem skrajne rpzemczenia, poniewaz ostro cwiczylem np. robilem po
                      500 pompek, a wiecej sie balem bo mi jzu nadgarstki siadaly, potem zakwasy przez
                      2 dni i znowu i nic mi nie bylo.

boreliozy nie moge wykluczyc, ale poki co nie bede sie elczyl antybiotykami -
                      witaminy i najwyzej jakas dieta wysokobialkowa, zeby organizm nie byl oslabiony.
                      Dzieki za wspieranie mnie, troche mi to poamga, przynajmniej humorek mi sie
                      dzisiaj poprawil - rano bylem rozdrazniony a teraz tryskam energia.

Wiele chorb ma takie objawy. Jesli sie nie powtorza, to chyba mozna powiedziec
                      ze nie mam boreliozy. Narazie doprowadze sie do satnu uzywalnosci i zobaczymy
                      jak sie bede czol. Pozdrawiam wszystkich ktorzy choruja, trzymajcie sie cieplo i
                      nie poddawajcie sie big_grin
                      • iskra857 dobry humor 12.07.05, 00:09
                        Cieszymy się, że tak poprawiliśmy ci humor! Nie ma to jak pomóc bliźniemu w
                        potrzebie! Twój humor mi się też udzielił. Tak trzymać !!! ;D
                        • artur737 Re: dobry humor 04.07.06, 16:24
                          Podbijam by watek nie zniknal w czelusciach internetu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka