Dodaj do ulubionych

western blot-100%????

08.04.06, 14:37
Witam!Mam problem poniewaz tak jak wczesniej pisalam zrobilam w pazdzierniku
badanie elisa, wynik byl ujemny.Powtorzylam w marcu tego roku to badanie ale w
innym laboratorium i wynik wyszedl dodatni.W szpitalu zrobili mi natomiast
badanie western blot i wyszlo ujemnie.Teraz sama juz nie wiem coo o tym
myslec.Strasznie xle sie czuje:mam bardzo silne bole glowy,sztywnienie
karku/szyji, bol obydwu barkow,powiekszone wezly chlonne bardzo bolesne,
ogolne zmeczenie,sennosc,brak koncentracji.Jak juz wczesniej wspominalam w
lipcu zostalam ukaszona przez kleszcze, lecz on nie zostal usuniety, jednak po
kilku dniach pojawil sie spory rumien.Jeden z lekarzy powiedzial mi ze 1
kleszcz na 1000 jest zakazony.Jezeli kleszcz jest niezakazony tez moze
wystapic rumien??a czy to badanie western blot daje 100% pewnosci??czy
powinnam zrobic jescze jakies badania?pozdrawiamsmile
Obserwuj wątek
    • artur737 Re: western blot-100%???? 09.04.06, 05:02
      Mialas rumien a teraz objawy to znaczy, ze masz borelioze.

Lekarz ci nawstawial glupot bo nie chcial/nie umial tego leczyc. Az 10% kleszczy jest zakazonych a w niektorych okolicach nawet 30%.

Western blot wychodzi ujemnie u 40% chorych wiec to, ze wyszedl ujemnie absolutnie nie wyklucza choroby. Kiedys oczywiscie mozesz powtorzyc i moze wyjdzie dodatni.
      • ala365 Re: western blot-100%???? 09.04.06, 07:00
        Można być seronegatywnym i być chorym. Czego ich uczą. Nie daj się odesłać.
        Artur ma rację twoje objawy świadczą o Boreliozie. Powodzenia.
      • kasiek11111 Re: western blot-100%???? 09.04.06, 10:01
        a jezeli zrobilabym badanie pcr to moglabym miec pewnosc??slyszalam ze jest to
        badanie bardzo szcegolowe.Slyszalam rowniez ze istnieje badanie pcr krwi,plynu
        stawowego,plynu mozgowo rdzeniowego.Badanie ktorego plynu jest najbardziej
        wiarygodne??pozdrawiamsmile
        • artur737 Re: western blot-100%???? 09.04.06, 19:27
          Czyzbys jeszcze nie dowierzala internetowej diagnozie?

Jak masz plyn w stawach to z plynu stawowego sobie zrob.
        • kasiek11111 Re: western blot-100%???? 09.04.06, 21:59
          nie no ja w sumie jestem pewna, ze mam ta nieszczesna borelioze bo nie widze
          innej przyczyny mojego fatalnego samopoczucia.Wszystkie objawy,rumien noi wynik
          jednego badania o tym swiadcza.Niestety jak juz zdazylam sie przekonac sluzba
          zdrowia w Polsce niestety jest lagodnie to ujmujac niedoinformowana i lekarz w
          szpitalu mi powiedzial ze western blot jest testem 100% a skoro wynik mam ujemny
          to juz nie trzeba mnie leczyc a przyczyny mam szukac gdzie indziej...noi coz
          pytam o dokladniejszy test zeby ktos w koncu zaczal mnie leczyc bo chyba juz
          najwyzszy czas po 8 miesiacach.dziekuje za odpowiedzismilepozdrawiamsmile
          • artur737 Re: western blot-100%???? 09.04.06, 22:05
            Tak czy inaczej nie warto sie leczyc u tego palanta. Bo nawet jak mu udowodnisz jakims cudem, ze to borelka to ten ci przerwie leczenie przy pierwszej lepszej sposobnosci (np zrobi ci Elise i wyjdzie negatywna) i i tak niczego nie osiagniesz.
    • mark_bb Re: western blot-100%???? 09.04.06, 23:28
      Jeśli już o WB i jego pewności mowa to nasuwa mi się pytanie:
      W swoich materiałach firma Euroimmun określa swoje testy IIF i ELISA jako
      "sensitive screening test" czyli "czuły test przesiewowy", a WB Euroline jako
      "specific confirmatory test" czyli "selektywny test kontrolny". Czy oznacza to
      że czułość testu WB jest mniejsza i "trudniej" jest uzyskać wynik dodatni ?
      Może jednak należałoby zaczynać od testu ELISA pomimo jego mniejszej
      szczegółowości ?
      U mojej mamy WB w obu klasach wyszedł z góry na dół ujemnie. Właściwie nic
      dziwnego, bo jeśli choroba w ogóle jest to jest to na pewno jej późne stadium,
      a i sposób wykonania testu nasuwa sporo wątpliwości (krew przechowywano ponad
      tydzień), poza tym test oparty jest na B.afzelii + VIsE, a tu może chodzić np.
      o B.garinii.
      Jakiekolwiek byłyby przyczyny niepowodzenia teraz jeszcze trudniej będzie
      przekonać ją samą a tym bardziej doktorów żeby poważnie zainteresowali się
      "dziwnymi" objawami. A poza tym czy w Polsce osoba po 70-tce w ogóle
      kwalifikowana jest do poważnego zbadania i leczenia ? Niedawno nawet
      publicznie przyznano, że nie.
      Masz rację Arturze - to może wpędzić w depresję. No to coś dla rozweselenia:
      Zakaźnik po usłyszeniu że u mamy po trzech dniach brania jakiejkolwiek
      penicyliny dolegliwości stają się nie do wytrzymania i zawsze odstawia wtedy
      tabletki odpowiedział: To dziwne, przecież antybiotyki powinny pomóc a nie
      zaszkodzić.
      Na razie więc depresja mi nie grozi. Raczej wstrząs mózgu od walenia głową w
      mur.
      Pozdrowienia !
      • artur737 Re: western blot-100%???? 10.04.06, 00:32
        Moze zamiast walic to ich edukuj.
        • kasiek11111 Re: western blot-100%???? 10.04.06, 10:59
          A czy to prawda ze przy boreliozie wszystkie inne badania np. OB,ASO itd. moga
          wyjsc prawidlowo??wlasnie wrocilam od lekarza(do ktorego juz nigdy wiecej nie
          pojade)i pokazal mi to badanie western blot,ktore wyszlo mi ujemnie ,co prawda
          jakis jeden antygen byl dodatni ale twierdzi ze to bez znaczenia i wykluczyl
          borelioze...stwierdzil ze wszystkie badania mam super a gdybym miala borelioze
          to na pewno cos by w tych badaniach innych wyszlo.. w ogole potraktowal mnie
          jakbym sobie te wszystkie objawy wymyslala...takze musze szukac pomocy gdzie
          indziej.pozdrawiamsmile
          • renia2221 Re: western blot-100%???? 10.04.06, 11:30
            Wszystkie badania krwi mam bardzo dobre,jak nigdy w życiu.Badania
            reumatologiczne też dobre.Tylko zdjęcia kręgosłupa całego i kolan są nie
            fajne.Własnie czekam na wynik WB.Pozdrawiam.Renia
          • artur737 Re: western blot-100%???? 10.04.06, 16:04
            Jeden antygen czasami wystarcza, zalezy ktory. Wtedy wynik jest slabo dodatni, ale dodatni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka