Dodaj do ulubionych

czy to moze nie byc borelioza??

07.06.06, 20:52
Nie pamiętam ukąszenia. miesiąc temu pojawila mi się na biodrach i udach
wysypka, na drugi dzień dostlam wysokiej gorączki i mocnych bólów głowy, że
nawet nie mogłam popatrzeć na boki-tak mnie oczy bolały. poszłam do
lekarza-przepisał 3 dniowy antybiotyk (nazwy nie pamietam) i loratadyne na
wysypkę. nie pomogło ani na gorączkę ani na wysypkę. podczas następnej wizyty
lekarz zaordynowal mi antybiotyk duracef-na ból głowy i gorączk, a na wysypkę
- zastrzyki Dexaven (mowil ze po pierwszej dawce wysypka powinna przejsc)
wzięłam 4 i troche sie zmniejszyla. bół głowy ustąpił, ale musiałam wracać do
innego miasta (gdzie pracuję) więc dokonczylam tylko durace, a zastrzyków
odczulających jużn nie brałam. wysypka powróciła w całej krasie. rozszerzyła
sie na ręce, łydki, teraz mam nawet na dłoniach -wewnętrzna i zewnętrzna
strona. jako że wysypka jest dokuczliwa bo swędzi niemiłosiernie znów udałam
sie do lekarza. najgorsze jst to że wysypka na ogół uaktywnia sięi zaostrza
wieczorami a nieraz w dzień jej nie mam. akurat ggdy poszłam do lekarza to nie
byla widoczna więć lekarka sugerowała sie tylko moim opisem. ale mimo ze nie
mam typowego rumienia i nie pamietam ugryzienia to jednak zalecila badani
ekrwi na obecnośc przeciwciał boreliozy- wyszło Igg ujemne (wynik ujemny <
0.699 a ja miałam 0,290), Igm dodatnie- (wuynik dodatni > 0.800, ja miałam
1,058). dziś byłam z wynikmi u lekarza. powiedziała ze nie mozna wykluczyc
boreliozy ale nie jest 100% pewna wiec nie przepisze mi na razie antybiotyków.
dostąłam skierowanie do reumatologa ( bo bola mnie też stawy w nadgarstku i u
jednej stopy, a poza tym raz na jakiś czas wykręca mi palce u stóp, aha i mam
jeszcze drżenie rąk),. poza tym dostąłam skierowanie do poradni chorób
zakaźnych-obdzwoniam wszystkie na Śląsku - wszędzie trzeba czekać na termin do
września lub pażdziernika) więc będe mi=usiała iść gdzieś prywatni etylko nie
bardzo wiem gdzie (mieszkam w katowicach),. jutro ide rano robic badanie
western blot i do dermatologa. nie wiem co mi jest, martwie sie bardzo.
lekarka mowila ze z wyników wnioskuje ze jesli to borelioza to wczesny etap,
ale sama nie wiem- bo te bole stawów, drzenie rąk?? nie mam też typowego
rumienia tylko wysypkę rózową plamy leko wypukłe ale nie za duże jakby bielsze
na obrzeżach. odkąd padła diagnoza : borelioza o niczym innym nie myślę. ważę
50 kg, to jaką powinnam dawkę antybiotyku przyjmowaći jakiego najlepiej?
Obserwuj wątek
    • artur737 Re: czy to moze nie byc borelioza?? 07.06.06, 21:04
      Badania wychodza pozytywnie ewentualnie po 6 tygodniach od ugryzienia.
      • niezapominajka1979 Re: czy to moze nie byc borelioza?? 07.06.06, 21:13
        Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.
        Przeciez mi wyszlo pozytywnie badanie, może nie dużo ale przekroczyło limit.
        robilam je tydzien temu. ugryzienie na pewno nastąpiło wcześniej niż miesiąc
        temu bo miesiąc temu pojawila sie wysypka z gorączka wiec do ukąszenia musiąło
        dojśc wcześniej. czy powinnam robic to badanie wb w obu klasach czy tylko w iGm
        skoro igg wyszło mi ujemne? czy powinnam czekac na wyniki wb czy od razu
        zastosowac leczneie antybiotykami i w jakich dawkach i czym najlepiej-waże 50
        kg. ob mam podwyższon-28.
        wiem ze zadaje duzo pytań, ale jak czytałam forum to sie nie natknelam na osobę
        ktora by miala taka wysypke jak ja. jak juz to maja rumień. i dlatego nie wiem
        czy powinnam zaczac sie juz leczyc czy czekac na wyniki wb. a czy można mieć
        takie objawy jak ja 9tzn. bolące stawy, wysypkę, drzenie rąk przy wczesnej
        boreliozie? czy to juz drugi etap?
        pozdrawiam serdecznie
        pozdrawiam serdecznie
        • artur737 Re: czy to moze nie byc borelioza?? 07.06.06, 21:32
          Zrob to badanie przed leczeniem. Antybiotyki czasem hamuje produkcje przeciwcial. Ale leczenia nie opozniaj. Jedna klasa niby wystarczy dla potwierdzenia, ale jak nie wyjdzie to musisz i zrobic druga a czas leci.

Na temat leczenia mozna ksiazke napisac a tzw najlepsze leczenie nie istnieje (jak dotad).

Na pierwszy ogien proponuje doxycykline w dawce 400-500 mg dziennie. Do wyzdrowienia plus kilka tygodni. Jak cos nie tak to tetracykline 1500 mg dziennie - latwiej tolerowac.
          Jezeli jakies klopoty w leczeniu to dozylna cefalosporyne w szpitalu przez przynajmniej miesiac i po szpitalu jeszcze pociagnac czyms doustnym przez kilka miesiecy.
          Przeczytaj FAQ na temat diety.
          • niezapominajka1979 Re: czy to moze nie byc borelioza?? 07.06.06, 21:56
            dziękuję bardzo za odpowiedźsmile
    • klematis7 Re: czy to moze nie byc borelioza?? 08.06.06, 00:13
      Cześć! Jestem z Pszczyny.Kleszcz ugryzł mnie miesiąc temu i od następnego dnia
      mam problemy ze stawami. Najbardziej bolą mnie nadgarstki i dłonie. Są lodowate
      i bez przerwy sztywnieją. Nikt mi nie wierzy, że mam boreliozę. Dziś byłam ze
      skierowaniem w szpitalu woj. w Tychach na oddziale zakaźnym i przegoniono mnie
      stamtąd. W trakcie dwuminutowej rozmowy na korytarzu pani doktor stwierdziła,
      że jestem zdrowa. Wystarczyła jej informacja, że nie miałam rumienia. Nie
      czekam, aż ta durna bakteria założy mi cysty w mózgu (chociaż od wczoraj boli
      mnie głowa), leczę się sama. Wyłudziłam od lekarza amoxycylinę i biorę ją w tej
      chwili 6g. Starczy mi do jutra. Jutro wezmę pistolet i załatwię sobie następną
      receptę. Dojdę do 12g na dobę. I bedę to świństwo brać choćby rok - tak długo,
      aż SAMA uznam, kiedy mogę przestać. Na tym forum dostałam adres do lekarki w
      Bielsku,która leczy borelioze. Ja mam do niej bliżej, ale myślę, że w twojej
      sytuacji te 30 km więcej nie ma znaczenia. Jeśli chcesz, to napisz do mnie
      • artur737 Re: czy to moze nie byc borelioza?? 08.06.06, 00:18
        Niby jak sa stawy to lepiej leczyc tetracyklinami. Zawsze pod nadzorem lekarza.

Leczenie minimum 3 miesiace, ale dluzej jakby objawy sie utrzymywaly.

Amoxy idzie lepiej z metronidazolem (500-1500 mg dziennie), ale na pierwszy ogien lepiej tetracykliny.

M.in dlatego, ze zalatwiaja przynajmniej czesc wspolinfekcji podczas gdy Amoxy na wspolinfekcje nie dziala.
        • klematis7 do Artura 08.06.06, 00:30
          Rany! Za chwilę zgłupieję!!! Muszę coś w końcu postanowić! Jadłam doxy, teraz 3
          dni amoxy. Mam dołożyć metronidazol czy przerzucić się na tetracykliny?
          Ratuj!!! Wierzę tylko Tobie!
          • artur737 Re: do Artura 08.06.06, 01:09
            Doxy lub inna tetracyklina
            • niezapominajka1979 Re: do Artura 08.06.06, 14:12
              ja tez już zglupialam. odnosnie tej pani z tychów to ja też z nia rozmawialam-
              jak wczoraj dzwonilam przez 1.5 godz po oddziałach i poradniach zakaznych - to
              sie na nia natknelam- postawila mi diagnoze przez telefon!!!!- oczywiscie ze to
              nie jest borelioza-o zgrozo!!!!!!
              bylam dizs u demratologa- wysypka nie typowa dla boreliozy, przepisala tabletki
              bo twierdzi ze to pokrzywka alergiczna i jakies masci. koniecznie kazal mi sie
              udac do specjalisty od zakaznych. jako ze wczoraj mnie wszyscy informowali ze
              wolne terminy to dopiero wrzesien, pazdziernik- wiec skorzystalam z jej poecenia
              dobrej lekarki- specjalistki od chorob zakaznych - wizyta prywatna. wlasnie od
              niej wracam-siedzialam w gabinecie ponad 40 minut, zrobila dokladny wywiad -
              wypytala mnie o wszystkie dolegliwosci, odnotowala daty wystapienia objawow,
              zmierzyla cisnienie, zbadal wezly chlonne, ogladala dokladnie moje ciało i
              stwierdzila ze widziala w zyciu rozne przypadki boreliozy i nie ma typowych
              objawow u jednych to bedzie rumien u innych moze nie byc nic a u innych moze tez
              byc wysypka.powiedzialam jej ze dzis zrobilam test wb w 2 klasach i aso-na stawy
              i czekam na wyniki. spytalam ile waże (50 kg) i przepisala mi :
              - amoksiklav - 2 razy dziennie 1000mg
              - 4 preparaty osłonowe, - trilac, iskial, sylimarol, lactovaginal.
              kazala przyjsc do kontroli 21.06.
              za wizyte zaplacilam 80zł. w aptece wszystkie leki łacznie z tymi od dermatologa
              - 200zl
              - dzis rano test wb i aso- łacznie 175 zl
              jestem zrujnowana finansowo - lacznie wydalam ok. 450 zł!!!!
              powiedziala ze ta dawka antybiotyku jest silna i że wystarczy. czy dalej do niej
              chodzić czy zmienic lekarza?
              przypominam zze moje objawy to nietypowa wysypka, bolace nadgarstki, od czasu do
              czasu:
              -bole stawu w stopie, skurcze w stopach i wykręcanie palców oraz drżenie rąk.
              pozdrawiam
              • klematis7 Re: do Artura 08.06.06, 14:54
                Niezapominajka! Nie mam żadnej wysypki, reszta objawów wypisz, wymaluj, jak u
                mnie. Jakieś paskudztwo Ci to spowodowało i trzeba to wykończyć. 2g amoxycyliny
                na dobę to za mało. Ludzie biorą 16g i jakoś to przeżywają.
                • artur737 Re: do Artura 08.06.06, 17:53
                  Rekord byl chyba 36 g dziennie. Ale do wiekszych dawek dochodzi sie stopniowo a na poczastek 4 g/dz jest OK.

Wazne by przy duzych dawkach troche wiecej pic by nie wykonczyc nerek.
              • klematis7 Re: do Artura 08.06.06, 16:41
                Za Novamox (20 tabletek amoxycyliny po 1g) zapłaciłam niecałe 4zł!!!
          • edima Re: do Artura 08.06.06, 16:08
            niezapominajka!
            ja nie mialam zadnych objawow boreliozy dopiero gdy zachorowalam na
            sklerodermie niejako tak przy okazji zrobiono mi badania igm dzis dowiedzialam
            sie ze byly dodatnie szpital nie zrobil miernikow bo "za drogo". dzis tez
            dowiedzialam sie ze mam zrobic badania prywatnie i kosztuje to 50 zl za samo
            badanie a do 250 za oznaczenie miernikow! fajnie nie?
            • niezapominajka1979 Re: do Artura 15.06.06, 11:32
              Po prostu supersad
              Ja juz sama nie wiem co mi jest. wczoraj wieczorem dzwonilam w sprawie wyników
              wb -laborantka powiedziala ze w obu klasach wyszly ujemnie. nic juz z tego nie
              rozumiem-bylam przekoanna ze skoro poprzedni wynik -był robiony inna metoda-bo
              badanie kosztowało mnie 60zł- był dodatni w klasie igm to wb to tylko
              potwierdzi, a tu surprise. pani laborantka tłumaczyla mi że wb jest dokladny i
              jesłi wyszedł ujemnie-(a nie pamietam ugryzienia kleszcza) to nie jest to
              borelioza tylko jakaś inna choroba. mowila ze wb wykrywa antygeny specyficzne
              dla borelii - a skoro ich nie wykryl to znaczy ze nie mam boreliozy. wczoraj
              bylam tez u reumaologa w zwiazkuz tymi stawami -(bol w nadgarstkach, w stopie,
              wykręcanie palców u stóp i jeszcze sporadyczne drżenie rąk. w piatek ide na
              badania w kierunku chorób tkanki łącznej - zobaczymy co wyjdzie bo podobno
              dodatnie odczyny mogą wyjśc też przy kolagenozach, zapaleniach stawów, i innych
              dziadostwach, nie tylko przy boreliozietak m tłumaczyła dodatni wynik tego
              pierwszego testu. dodam ze pomiędzy jednym a drugim badaniem upłynelo ok.10
              dni-(pierwszy test był wykonany 29.05 a drugi 08.06) a podejrzane objawy-bol
              glowy i goraczka oraz wysypka pojawily się 7 maja. czy to możliwe ze to za
              wczesnie na test wb? ze mogl jeszcze tego nie wykryc? ale dziwne skoro ten
              pierwszy byl dodatni... mam mentlik w glowie i juz sama nie wiem co myslec.
              pozdrawiam
              • artur737 Re: do Artura 15.06.06, 15:27
                Testy na borelioze, wszystkie bez wyjatku, sa niezadawalajace.

ELisa to juz w ogole, a western blot wychodzi pozytywnie tylko u 60% chorych. Pisalismy juz to sto razy. Czyli ujemny wynik blota absolutnie nie wyklucza choroby jak cie tam przekonuja.

Ale, jezeli masz borelioze i ujemny wynik blota, to bedzie ci o wiele trudniej uzyskac leczenie. Borelioze ciagle mozna zdiagnozowac klinicznie poprzez wykluczenie innych mozliwych chorob. Posrednio tez herxy moga swiadczyc o obecnosci boreliozy.
              • dorota1011 Re: do Artura 04.10.06, 23:42
                hej! wreszcie znalazłam osobę z objawami takimi jak ja mam! ja też mam wysypkę-
                rumienia nie pamiętam. ja mam różowe plamki które najwięcej wychodzą wieczorem
                i cholernie swędzą. taka pokrzywka. czy tobie udało się to wyleczyć? czy już
                wiesz co ci dolega???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka