Dodaj do ulubionych

dołączam do grona

19.07.06, 09:10
Chyba będę stałą bywalczynią tego forum. Miesiąc temu dziabnął mnie ten stwór
a w niedziele zauważyłam w miejscu ukąszenia rumień.Trafiłam na Izbę przyjęć
w szpitalu przy Wolskiej (W-wa) i tam lekarz po niezbyt dokładnych(tak mi się
wydaje) oględzinach przepisał mi antybiotyk (amotaks?)na 3 tygodnie i dał
skierowanie na badanie na boreliozę do pobliskiej przychodni. Oprócz teg
powiedział, że mam się obserwować i wrazie silnych bóli głowy, nudności
wymiotów mam się zgłosic ponownie do szpitala i wtedy mnie położą i zrobia
badanie na kleszczowe zapalenie opon mózgowych.W przychodni zostałam zapisana
na badanie 16 listopada(!!!)NIc nie wiem o tej chorobie i jestem troche
przerażona, bo tyle sie tu naczytałam o tym. Nie wiem co mam dalej
robić.Dodam ,że od niedzieli mam gorączkę, bóle krzyżowe i ogólnie jak stan
przedgrypowy.Nie wiem czy nie wmówiłam sobie tej choroby i dlatego tak się
czuję.Proszę o radę czy to coś zmieni, jeśli pójdę na badanie prywatnie i
zapłace 110 zł, czy z tym antybiotykiem mogę poczekać do listopada.Mam tyle
pytań.NIgdy poważnie nie chorowałam i dlatego to mnie przeraża.
Obserwuj wątek
    • hbinko Re: dołączam do grona 19.07.06, 13:18
      boreliozę, niestety, raczej masz; bierz antybiotyki, a na badanie (domyślam się
      że chodzi o antyciała na boreliozę) pójdziesz sobie w listopadzie. I pamiętaj -
      zachowaj jak "świętość" - kwit z izby przyjęć.
      • antelio Re: dołączam do grona 19.07.06, 13:30
        Witamy na forum , nie jesteś pierwsza w tym roku z tego co właśnie wyczytałem
        na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego to mamy już w tym roku ponad 2000
        zgłoszonych zachorowań na borelkę, ale co tam przecież borelka to nie problem
        (jak twierdzą światli tego świata).Dobra rada , bierz antybiotyk minimum 6
        tygodni do 8 i pamiętaj o diecie.
        • stacy3 Re: dołączam do grona 19.07.06, 13:48
          Lekarz przepisał mi ten antybiotyk na 3 tygodnie i nic nie wspomniał,że mam się
          później zgłosić po dalsze leczenie.O jakiej diecie mówisz?! JA nie mam
          zielonego pojęcia o tej chorobie.Dostęp do netu mam tylko w pracy a tu n ie mam
          czasu szukać informacji na ten temat.Dlatego zwracam się do Was z prosbą o
          pomoc.
    • dx771 Re: dołączam do grona 19.07.06, 13:43
      Konieznie zrób Western Blota. Mi amoksylina nie pomogła. Wszyscy lekarze gdy
      wspomniałem że leczyłem sie tym antybiotykiem dyplomatycznie krecili nosami i
      polecali raczej cefalosporyny i tetracykliny.
      • stacy3 Re: dołączam do grona 19.07.06, 13:59
        Prosze napisz co to za badanie. Nic nie wiem o tym choróbsku.I jeszcze jedno-
        do kogo warto sie zwrócić o pomoc, bo z tego co tu czytałam ludzie narzekają na
        szpital i przychodnię przy Wolskiej.
        • dx771 Re: dołączam do grona 19.07.06, 15:35
          Zrób test p.boreliozie Western Blot (~120 zł w jednaej klasie) - jak nie wiesz
          gdzie to zadzwoń
          do WSSE (Sanepid) oni powinni Ci pomóc, do tego można zrobić Elisę (~35zł jedna
          klasa) choć ponoć ten test jest kiepski. Te testy robi ok.6 tyg. od ukąszenia.
          Najlepiej dowiedzieć się kiedy robią badanie i oddać krew dzień przed lub w
          dniu badania to nie będą wtedy jej mrozić, tak jest ponoć lepiej. Wydaje mi się
          że wystarczy zrobić w klasie igm, choć lepiej będzie jak wypowiedzą się
          mądrzejsi bo ja jestem tylko zwykłym chorym.
          • stacy3 Re: dołączam do grona 19.07.06, 15:50
            Dzięki za info.
            • wroteknowynick Re: dołączam do grona 19.07.06, 16:35
              Antellio az 2000 tylko w tym roku ? Ciekawe ile w poprzednich latach
              • artur737 Re: dołączam do grona 19.07.06, 17:01
                Borelioza jest bardzo czesto nierozpoznana. Prawdziwa liczba jest gdzies miedzy 10 a 40 razy wiecej. Czyli liczba zachorowan na ten rok, ta prawdziwa, wynosi miedzy 20000 a 80000 nowych przypadkow.
                • stacy3 Re: dołączam do grona 20.07.06, 08:08
                  Artur, widzę ,że jesteś tu ekspertem w tych sprawach.Odpowiedz mi prosze na
                  pytanie: czy lekarz może stwierdzić boreliozę tylko na podstawie wywiadu ze mną
                  i obejrzeniu(z daleka- jakby bał się podejść do mnie)tego rumienia po
                  ukąszeniu. Przepisał mi amotaks a to przecież antybiotyk a nie wit. C. A jeśli
                  to nie borelioza to dlaczego mam się truć jakimiś prochami? I co po trzech
                  tyg.? Mam czekać bezczynnie na 16- go listopada na badanie? Nawet nie wiem
                  jakie mają mi robić. Zero informacji.Dzięki za taką opiekę medyczną-to po kiego
                  placę te składki ZUS? Pozdrawiam.
                  • antelio Re: dołączam do grona 20.07.06, 10:05
                    Składki płacisz po to żeby fundusz miał na swoje pensje i pensje pracowników
                    zus natomiast fakt że pojawił się rumień świadczy w 100% o zarażeniu , 3
                    tygodnie to standartowa procedura która w/g uczestników tego forum oraz
                    bardziej oblatanych lekarzy o których bardzo trudno powinna trwać 6 tygodni na
                    troche większej dawce niż Ci przypisali.
              • dx771 Re: dołączam do grona 19.07.06, 17:12
                Wydaje mi się że rejestrowane sa tylko te osoby które poddały się leczeniu
                szpitalnemu lub gdy specjalista w przychodni stwierdził chorobę. Ja sam miałem
                pozytywny wynik w Sanepidzie (WB), ale to ich widocznie nie interesowało dopiero
                po leczeniu szpitalnym gdy lekarz na podstawie przedewszystkim tego badania
                stwierdził chorobę nawiązano ze mną kontakt celem wypełnienia ankiety (gdzie
                mnie kleszcz ugryzł, itp.). Na malutkim oddziale gdzie leżałem codziennie
                przyjmowano średnio 1 osobe - takie zdanie ponoć wypowiedziała pani ordynator w
                lokalnej telewizji (czerwiec). Moim zdanie te 2000 śmiało możnapomnożyć przez 10
                i to będzie dokładniejszy wynik zakażeń.
                • dx771 Re: dołączam do grona 19.07.06, 17:23
                  O artur mnie wyprzedził w odpowiedzi ja szacowałem ostrożnie ale te mnożenie
                  przez 40 jest bardzo prawdopodobne. Liczba rejestrowanych nie będzie szybko
                  rosła bo ilosć miejsc na oddziałach zakaźnych jest ograniczona - a jak komuś nie
                  zaaplikowano leczenia szpitalnego to przecież jest zdrowy. Oddziały zakaźne są
                  najmniej dochodowe w całym szpitalu (najlepiej jest ponoć na ortopedii) wiec
                  raczej nie ma co liczyć na poprawę diagnozy, leczenia i ich rozwój, poprostu nie
                  opłaca sie inwestować. W całym szpitalu jest to ponoć piąte koło u wozu. Może
                  dlatego też tak kiepsko z lekarzami.
              • antelio Re: dołączam do grona 20.07.06, 09:58
                Z tego co podają to około 4000 do 4500 osób rocznie rejestruje sanepid
                najlepsze w tym wszystkim jest to że podaja o zachorowaniach w m-cach grudzień -
                luty.
    • wawan1 Re: dołączam do grona 19.07.06, 17:23
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26140&w=41450023&v=2&s=0
    • klematis7 Re: dołączam do grona 20.07.06, 18:21
      stacy, odbierz pocztę
      • stacy3 Re: dołączam do grona 21.07.06, 09:11
        Dziękuję.Czekam na więcej.Odwdzięczę się jakoś.pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka