Dodaj do ulubionych

krem fraiche a smietana

IP: *.bb.online.no 14.05.07, 18:28
do czego uzywac tego kremu? mozna go dawac zamiast smietany? chcialabym zrobic
faworki ale mieszkam za granica gdzie nie ma kwasnej smietany, czy to moge
dodac zamiast?
Obserwuj wątek
      • jacek1f nie jest śmietana, nie byl i nie bedzie.... :-))) 14.05.07, 18:45
        ale mozna smialo zastapic.
        Jest specjalna mieszanka smietany, smietanki i jogurtu i bakterii by sie
        przydalo troche- mozna samememu w Polsce zrobic, bo jakos chyba firmy jeszcze
        nie robia?

        tu przepisy dwa najprostsze i definicja.... smietanopodobnego produktu:
        Składniki i sposób przygotowania
        200 ml słodkiej śmietanki 30 - 36%
        100 ml słodkiej śmietanki 12%

        Creme fraiche przygotowuje się co najmniej dzień wcześniej. Podgrzać na małym
        ogniu śmietanę i śmietankę do 60 °. Przelać do dzbanka i częściowo przykryć.
        Zostawić na 6-8 godzin do zgęstnienia i wychłodzenia. Zamieszać, przykryć i
        umieścić w lodówce. Przechowywać do dwóch tygodni. Można używać jako dodatek do
        deserów, zup, sosów, przybrania sałatek.


        CREME FRAICHE
        trudność: łatwe

        Składniki
        1 szklanka śmietany kremówki
        1 szklanka maślanki

        Przygotowanie
        W plastykowym naczyniu zmieszać śmietanę z maślanką i przykryć szczelnie
        kawałkiem folii plastykowej. Wstawić naczynie do miski i zalać wrzątkiem tak,
        żeby sięgał do poziomu mlecznej mieszaniny. Odstawić na 24-48 godzin w ciepłe
        miejsce (w pobliżu kuchenki lub grzejnika). Gdy mieszanina się rozwarstwi (na
        dnie pojawi się serwatka), ostrożnie, nie mieszając, wstawić plastykowe
        naczynie do lodówki. Zdejmować z powierzchni porcje creme fraiche za pomocą
        łyżki.


        Crème fraîche
        From Wikipedia, the free encyclopedia
        Crème fraîche [IPA: krɛm frɛʃ] (French for "fresh cream") is a heavy cream
        slightly soured with bacterial culture, but not as sour or as thick as sour
        cream. Originally a French product, today it is available throughout Europe and
        the rest of the world. Crème fraîche can be made at home by adding a small
        amount of cultured buttermilk or sour cream to normal heavy cream, and allowing
        to stand for several hours at room temperature until the bacterial cultures act
        on the cream.
        In general, crème fraîche, like sour cream, is used in food preparation, but
        crème fraîche has at least one advantage over sour cream: it can be mixed with
        air into whipped cream. Also, unlike sour cream, crème fraîche has a high
        enough fat content (and low enough protein content) that it can be directly
        cooked without curdling.
        Crème fraîche also exists in a more liquid form (liquide or fleurette), which
        is unfermented and has a shorter shelf life than the thick version (épaisse).
              • jacek1f nic mi sie nie myli:-) tu 14.05.07, 19:56
                Crème fraîche [IPA: krɛm frɛʃ] (French for "fresh cream") is a heavy cream
                slightly soured with bacterial culture, but not as sour or as thick as sour
                cream. Originally a French product, today it is available throughout Europe and
                the rest of the world. Crème fraîche can be made at home by adding a small
                amount of cultured buttermilk or sour cream to normal heavy cream, and allowing
                to stand for several hours at room temperature until the bacterial cultures act
                on the cream.
                • jacek1f francuski: 14.05.07, 20:12
                  La crème fraîche est une crème, blanche, épaisse et légèrement acidifiée par
                  culture bactérienne. Elle est cependant moins aigre et épaisse que la crème
                  aigre qui lui ressemble.

                  À l’origine, la crème fraîche était une spécialité française mais elle s’est
                  aujourd’hui répandue dans toute l’Europe.

                  La crème fraîche est obtenue en injectant des cultures de lactobacilles
                  /////////////////////////////

                  bez specjalnego zaszczepienia nie bedzie CF z mleka czy smietany, dlatego nie
                  zalicza sie do smietan czy nabialu prostego..:-) ni to jogurt ni smietana - ale
                  wynalazek przedni!...
                    • hela1 Re: Moniko 14.05.07, 22:03
                      widze, ze piszesz z Norwegii.
                      Smietany jest tutaj zatrzesienie, lettrömme z 20% i seterrömme 38% tluszczu.
                      Kazda z nich mozesz spokojnie dodac do faworkow.
                        • Gość: oka Re: Moniko IP: 85.252.65.* 14.05.07, 22:57
                          Dziewczyny, skoro Wy zorientowane, to i ja spytam: czy da się tu (N) kupić
                          słodką i tłustą śmietanę? Niby wybór niewielki, ale i tak nie dałam rady znaleźć.
                          chciałam koniecznie zrobić takie racuchy, do których tłusta, słodka śmietana
                          jest niezbędna (ostatnio dotkliwie przekonałam się, że jednak żadna inna się nie
                          nadaje)...

                          żeby nie było tak zupełnie off topic - tutejsza creme fraiche smakuje mi do tego
                          stopnia, że czasami nie mogę się powstrzymać i zjadam łyżkę z cukrem :)
                          • Gość: oka Re: Moniko IP: 85.252.65.* 15.05.07, 08:11
                            Właśnie się zorientowałam, że napisałam wczoraj głupotę - słodka oczywiście
                            jest, robiłam te nieszczęsne racuchy z fløte, które jest słodkie jak
                            nieszczęście i za nic nie chce skwaśnieć. A potrzebna jest właśnie KWASNA!

                            ktokolwiek widział, ktokolwiek wie :)
                            • Gość: ania Re: Moniko IP: *.rev.stofanet.dk 15.05.07, 09:23
                              jacek1f 14.05.07, 19:55 + odpowiedz


                              przerabialem to ze 100 razy i na codzien mam - nie jest to smietana, ale
                              przetwor:-)
                              Uwqierzcie albo sprawdzcie.
                              Nazywanie swieza smietana itp to czyste zwykle uproszczenia i bledy. Serio.


                              pleciesz glupstwa, creme freiche jako produkt naturalny jest odpowiednikiem
                              wschodnio-europejskiej kwasnej smietany, bez chemicznych dodatkow
                              czysta, pasteryzowana smietana z dodatkiem bakterii dla uzyskania kwaskowosci
                            • hela1 Re: Moniko 15.05.07, 21:59
                              Racuchy z römme (najlepiej ta 38%) sa wspaniale.
                              Creme fraiche mozna gotowac (np w sosach), tak jak i matyoghurt ((%), römme sie
                              do tego nie nadaje.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka