Dodaj do ulubionych

czy ktoś miał takie objawy jak ja?

12.10.06, 18:41
Witam wszystkich.Jestem tu nowa i to co czytam tu to lekko mnie przeraża, a
szczególnie podejście służby zdrowia do problemu.Moje objawy są dośc łagodne
i nie wiem co to może być ,może to dopiero początek...
2 IX 2006 dziabnął mnie kleszcz,siedział przez noc zanim go namierzyłam.Na
pogotowiu wyjęto mi go w całości,ale pacan,który to robił nawet nie
wspomniał,żeby może zrobić jakieś badania,nie mówiąc już o możliwości
przebadania samego kleszcza.Bąknął coś o objawach i na tym się skończyło.A ja
też niewiele wiedziałam.Przez 2 tygodnie było OK,ale pod koniec tego okresu
zaczęło cos mnie lekko pobolewać w 1 nodze.Po kilku kolejnych dniach
pobolewało(kłuło) już wszędzie(stawy mięśnie)i tak mam do dziś.W skali 1-10
oceniłabym to na 1.Trochę strzelają mi stawy,głównie kolanowe,ale nie jestem
tu pewna czy tu się nie zasugerowałam.
Po ok 3 tyg od ukąszenia dostałam temperatury(nikt z domowników nie chorował
wtedy)Mam ją do dziś i waha się od 37 do 37,4 stopni.Bolało mnie też gardło.
Pozostał mi do tej pory ślad po ukąszeniu-taka 2-3mm różowa krostka jak po
komarze.Żadnego rumienia nie miałam.
Z kolei ostatnio w nocy miałam skurcze mięśni w nodze,ale sprawę załatwiłam
magnezem.
Zrobiłąm PCR (po 24 dniach),szkoda tylko,że zanim się dowiedziałm,że tej
bakterii nie ma we krwi.Wynik oczywiście negatywny.W najbliższym czasie
zrobię sobie Blota i wybieram się do lekarza(w końcu!),ale po tej wizycie
niczego mądrego się nie spodziewam usłyszeć.
Czy moje objawy mogą być początkiem boreliozy, czy ktoś miał coś podobnego?A
może to coś innego? Macie jakieś rady?

Obserwuj wątek
    • mms741 Re: czy ktoś miał takie objawy jak ja? 13.10.06, 14:06
      Ja bym ci radziła, żebyś jednak zrobiła test - przynajmniej ELIS. Chociaż
      wszyscy na tym forum twierdzą, że jest mało wiarygodny, to czasem jednak coś
      pokaże. Z tym, że przeciwciała pokazują się w krwii dopiero kilka tygodni od
      zarażenia. Pewnie zaraz ktoś mnie poprawi i napisze ile tygodni, bo nie
      pamiętam. Ale w zasadzie co ci szkodzi brać antybiotyk "na wszelki wypadek"?
      Musisz tylko znaleźć lekarza, który będzie chciał ci go wypisać.Pozdrawiam
    • domin46 we wczesnej fazie pcr i blott są dużo bardziej 13.10.06, 19:01
      skuteczne, więc jeśli to borelioza to raczej wykażą, a może to jaka koinfekcja?
    • betti811 Re: czy ktoś miał takie objawy jak ja? 13.10.06, 19:40
      Dzisiaj byłam u lekarza rodzinnego.Powiedziałam jej o objawach i ku mojemu
      zdziwieniu od razu wskazała,że to może być borelioza ,jęknęła tylko że tyle
      czasu minęło.(cóż, gdyby kłuło mocniej to bym nie czekała).Dała mi skierowanie
      do szpitala na Wolską ,żeby mnie przebadali.A jutro idę zrobić blota i inne
      analityczne.Chciałabym aby mi zrobili jakieś histologiczne badania ,bo wtedy
      byłoby wszystko jak na dłoni,a przynajmniej tak mi się wydaje.
      Czy ktoś był może na wolskiej? Aż się boję ,bo same niepochlebne opinie tu
      czytałam.
      • dziubolek2 Re: czy ktoś miał takie objawy jak ja? 14.10.06, 18:13
        Prę osób było na Wolskiej. Zrobią Ci swoje badania, bo cudzym nie wierzą. Robią
        tylko Elisę , no i pewnie będą robić punkcję. A potem albo Cie będą leczyć
        albo, jeśli badania wyjdą negatywne to Cię wypuszcza. I powiedzą, że to nie
        borelioza a hipochondria. Ale idź lepiej.
        • betti811 Prośba o interpretację blota 03.11.06, 19:41
          Arturze,czy mógłbyś mi pomóc w interpretacji wyniku WB

Pisze dokładnie tak:

W badanej próbce surowicy krwi metodą WB stwierdzono przeciwciała dla
          B.burgdorferi
          -klasy IgM-wynik ujemny
          -klasy IgG-p62,p57/59,p41, - wynik ujemny

Interpretacja wyniku badania w klasie IgM: wynik dodatni-obecność swoistych
          przeciwciał reagujących z conajmniej jedną z następujących frakcji
          antygenowych: p25(OspC),p39 lub silna reakcja z p41(flagelina).
          Interpretacja wyniku badania w klasie IgG: wynik dodatni-obecność swoistych
          przeciwciał reagujących z conajmniej jedną następujących frakcji:p17,p21, p25
          (OspC),p30,p39,p83.

Co oznaczają paski p62,p57/59, i p41 przy IgG?

Od 7 tyg po ugryzieniu ( czyli już 10 dni) biorę Unidox 2x100mg (ważę
          43kg,albo i tego nie).Pierwszego dnia miałam takie uczucie w nogach jakbym
          przeszła 50 km piechotą,coś w rodzaju zakwasów,potem to ustąpiło i pojawiły się
          znowu kłócia,ale nieco mniej intensywne i lżejsze.Potem kłucia się mocno
          nasiliły,aby po dniu czy dwóch znowu zelżeć.Coś potwornie zżera mi magnez,bo
          wystarczy ,ze 1 dzień nie wezmę a już mam drgania mięśni łydek,że nie idzie
          wytrzymać.Nadal mam stan podgorączkowy, wczoraj dostałam wysypki(to raczej mało
          widoczne pojedyńcze swędzące krostki)na nogach.
          Moje pytanie jest takie: czego oznakiem może być ta wysypka i czy wy też macie
          temperaturę mimo,że bierzecie antybiotyki?

Tak naprawdę to nie wiem co mi jest...
          • iiana1 Re: Prośba o interpretację blota 03.11.06, 22:07
            Betti,
            wysypka moze byc od boreliozy ale rownie dobrze jako reakcja alergiczna na
            antybiotyk. Temperatura podczas leczenia borelli albo powyzej 37 C albo jakies
            35 C.
            Magnez wspomaga miesnie ale nie mialabys takich problemow z nimi ,gdyby nie
            obecnosc borelli. Tak wiec to nie magnez powoduje klopoty z miesniami tylko
            borelka.

Jak masz troche czasu w weekend, przejrzyj uwaznie to forum. Zacznij od wpisow
            FAQ
            • betti811 Re: Prośba o interpretację blota 04.11.06, 11:08
              Co do wysypki to tak,na dwoje babka wróżyła.Ale bardziej mi chodziło o jej
              rodzaj niż sam fakt,że ją mam.Pomyślałam sobie,że gdyby to było od antybiotyku
              to by swędziało wszędzie.Jeśli chodzi o magnez to tu nie mam żadnych
              wątpliwości.

Jak długo moze utrzymywać się taka temperatura?
              Ponawiam prośbę o interpretację tych pasków na moim blocie przy IgG.Czy ktoś
              wie co mogą oznaczać?
          • artur737 Re: Prośba o interpretację blota 09.11.06, 19:45
            Zrobilas badania w kiepskim laboratorium. Dobre nie probowaloby interpretowac wynikow tylko by podalo wszystkie paski, ktore zaobserwowali a interpretacje zostawili twojemu lekarzowi i tobie. Tak jak robi PZH.
            Twoj wynik w ogole ukrywa czy jakies paski zostaly wykryte czy nie. Zamiast tego opisuje co by bylo, gdyby znalezli jakies tam wybrane (co akurat najmniej cie obchodzi).
            Zadzwon do nich i sie dowiedz. Popros o podanie wszystkich paskow.
            • betti811 Re: Prośba o interpretację blota 10.11.06, 14:22
              Ale mój WB był właśnie robiony w PZH w Warszawie(była pieczątka),z tym ,że nie
              bezpośrednio ,ale próbki zostały tam wysłane przez przychodnię (na Pasteura
              10).Potwornie tam drogo.Robią tam też PCR (ale wysyłają go do.....Wrocławia.)
              Ja rozumiem ten wynik tak,że wykryli tam tylko 3 paski, te co napisali i że one
              nie wskazują na Bb.Zastanawiam się nad powtórzeniem WB.
    • foczka55 Re: czy ktoś miał takie objawy jak ja? 05.11.06, 14:57
      Wyobraż sobie, że mnie też dziabnął w pażdzierniku ( czwartego ) i też miałam
      dość długo różową krostkę, tyle, że po 2 tyg PCR wyszedł mi pozytywnie. Też
      miałam znikome dolegliwości. Teraz jestem na etapie poszukiwania lekarza. Biorę
      doxy 2x200. Tobie też proponuję rozpocząć leczenie. Skoro był kleszcz to
      wszystko jest możliwe a w przypadku tej choroby trzeba wykazać się refleksem.
      Im wcześniej zaczniesz się leczyć tym większe szanse wyleczenia.
      Poczytaj dokładnie FAQ. Dowiesz się wszystkiego o objawach, leczeniu i jak
      rozmawiać z lekarzem.
      Pozdrawiam i życzę aby twój kleszcz był zdrowy.
    • beta32 Re: czy ktoś miał takie objawy jak ja? 09.11.06, 10:36
      Beti, ja mam podobne objawy. Pobolewanie stawów(od 6-tego dnia do dziś) ,
      skurcze łydek(ok 3-tydzień), ślad po ukąszeniu do dziś. Ale boreliozy nikt
      jeszcze u mnie nie zdiagnozował. Teraz jest prawie 5 tygodni od ukąszenia.
      Lekarze jak na razie odprawiają mnie z kwitkiem. Ostatni u którego byłam
      skierował mnie na badania ogólne i na serologię boreliozy po 6-ciu tygodniach w
      szpitalu zakaźnym w W-wie. Badania ogólne już zrobiłam są prawie OK - mam troszę
      za dużo limfocytów (LYM) i trochę za mało GRAN - cokolwiek by to nie było wink. Za
      tydzień idę na tą serologię. Nie wiem co to za odczyn - jak rzuciłam lekarzowi
      hasła ELISA i WB - powiedział że żadne z tych ale nie spodziewam się czegoś
      rewelacyjnego więc chcę jeszcze na własną rękę zrobić WB. I coraz bardziej
      niestety jestam przekonana że to B.
      Napisz mi proszę gdzie robiłaś western-blota?
      • stonefly Re: czy ktoś miał takie objawy jak ja? 09.11.06, 11:21
        Jak masz takie objawy i był kleszcz to 100% Borelioza,leczyc jak najszybciej!!!
        Nie czekac na żadne wyniki.Ja swój czas miałem i przegapiłem 2 miesiące,aż się
        zaraza zagnieżdziła na stałe.
        • niko161 Re: czy ktoś miał takie objawy jak ja? 09.11.06, 12:26
          Nie na stałe, Stonefly - tylko na chwilę i pora na poważnie zaczać ja
          przpędzać... Żeby nie myslała ze jest u siebie...
      • betti811 Re: czy ktoś miał takie objawy jak ja? 10.11.06, 14:43
        Ja robiłam na Pasteura 10 w Warszawie.Cena zabójcza 230zł za jedną klasę,a
        musisz zrobić dwie.Ale mi się bardzo śpieszyło i nie znałam żadnego innego
        miejsca więc tam poszłam.Jeśli chodzi o zakażników to nie wiem w które drzwi
        trafisz,ale ja miałam pecha trafić na izbę przyjęć ,bo wydawało się ,ze tak
        będzie wszystko szybciej,a tam siedziała sobie kobieta "mądra inaczej" z
        pieczątką "anestezjolog" ,która nie miała zielonego pojęcia o temacie.Jak
        zobaczyła moje podręcznikowe wyniki w tym ujemną Elise, którą mi tam jeszcze
        zrobiono to stwierdziła ,że swoją temperaturę muszę leczyć w szpitalu chorób
        wewnętrznych a kłucia w stawach i mięsniach skwitowała tak,że osoby o jasnej
        karnacji ,"rude i piegate" jak to się wyraziła różnie dziwnie reagują na
        ugryzienia.Myślałam,ze tam zejdę ze śmiechu,ufoludkiem też się nie czuję.W
        międzyczasie już na szczęście byłąm na antybiotykach .Od normalnego lekarza
        dowiedziałam się ,że jest coś takiego jak profilaktyka,że jak cię ugryzie
        kleszcz to nie ważne czy masz jakieś objawy czy nie to daje się antybiotyk na
        te 3 tyg na wszelki wypadek.Ja pozostawię to bez komentarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka