Dodaj do ulubionych

Astma a Borlelioza

23.02.07, 20:35
Mam takie pytanie może się dowiem czegos więcej.
We wrześniu miałem stwoierdzoną boreliozę, biorę antybiotryki ale niestety od
10 lat leczę sie na astmę i tu się pojawia problem ponieważ jedną z
podstawową grupą leków stosowanych w leczeniu astmy sa sterydy niezalecane
lub nawet przeciwskazane w leczeniu boreliozy.
Nie wiem co robić poniewaz próbowałem nie brac leków na astmę niestety jestem
zmuszony do wznowienia przyjmowania sterydów i nie wiem co mam robić?
Obserwuj wątek
    • artur737 Re: Astma a Borlelioza 23.02.07, 20:55
      Byc moze dobry alergolog przetestuje u ciebie inne niesterydowe leki na astme i znajdzie cos co dziala.
      • skrzyszowski Re: Astma a Borlelioza 23.02.07, 21:04
        I tu jest problem bo testowałem od wrzesnia i niestety nie zabardzo na tych
        nowych lekach umię żyć. Ale mam pytanie jaki związek z leczeniem boreliozy naja
        sterydy?
        • zazule Re: Astma a Borlelioza 23.02.07, 21:10
          Przeczytaj sobie to:

www.drmirkin.com/morehealth/G107.htm
          i to
          www.cpnhelp.org

wkejam najstotniejszy fragment
          was started by educated patients who are themselves undergoing combination
          antibiotic treatment of diseasesi where Cpn has been implicated, including:

Multiple sclerosis, Chronic fatigue, Cardiac disease, Interstitial cystitis,
          Prostatitis, Crohn's diseasei, Inflammatory bowel diseasei, Alzheimer's
          disease, ASTMA!!!, Arthritis, Fibromyalgia, Chronic refractory sinusitis,
          Macular Degeneration, and others.

Być moze pod wpływem abx Twoja astma się znikniesmile

• artur737 Re: Astma a Borlelioza 23.02.07, 21:12
          Nigdy sie w to specjalnie nie wczytywalem, ale bylo cos robionego chyba na zwierzetach, ze jak podawano sterydy to choroba postepowala znacznie szybciej i dokonywala wiekszych zniszczen.

Jest tez sporo przypadkow indiwidualnych pacjentow, gdzie podanie sterydow powodowalo silny nawrot objawow.
          • wroteknowynick Re: Astma a Borlelioza 23.02.07, 21:18
            Ja miałęm początki astmy na długo przed zachorowaniem na boreliozę i wyzdrowiałem.
            Też brałem steryydy wziewne
            Dzięki astmie nie musiałem iśc do wojska, a teraz mam boreliozę i jest jeszcze
            weselej. Leki immunosupresyjne w boreliozie nie są wskazane ale co robić gdy
            człowiek nie może oddychać.
            • artur737 Re: Astma a Borlelioza 23.02.07, 21:19
              Wziewne to i tak mniejsze zlo w boreliozie niz doustne.
            • artur737 Re: Astma a Borlelioza 23.02.07, 21:37
              Wrotek, dlaczego twoja strona nie dziala juz dwa miesiace?
              Zupelnie padla czy co?
              • wroteknowynick Re: Astma a Borlelioza 24.02.07, 10:50
                Nie wiem Artur co się dzieje ze stroną, myśle nad tym już od jakiegoś czasu. Nie
                sądze żeby limit znowu sie tak szybkoo wyczerpal. Hmmmm.
      • artur737 Re: Astma a Borlelioza 23.02.07, 22:16
        Znaczy mial byc pulmonolog a nie alergolog.
    • szympek88 Re: Astma a Borlelioza 24.02.07, 06:26
      A mam pytanie, jakie wziewne leki dostajesz i w jakich dawkach. Może flixotide
      dysk albo foradil? Bo z tego co słyszałem te sterydy mają działanie
      miejscowe... Spytaj się lekarki o ich mechanizm działania.
      • skrzyszowski Re: Astma a Borlelioza 24.02.07, 06:52
        Dostaje flixotide dysk 500 mikrogramów 2*2 oraz niestety od poniedziałku mam
        brać Metypred w tabletkach 2*1.
        I nie wiem co robić. HELP
        • szympek88 Re: Astma a Borlelioza 24.02.07, 07:24
          Nie wiem czy warto sie decydowac na te tablety. Może Ci sie pogorszyc ostro
          stan w boreliozie.

Flixotide dysk to sterydy wziewne, działają głównie miejscowo, ale w takich
          dawkach mają tez troszke działanie ogólnoustrojowe. Jednak są na pewno duzo
          lepsze od dosutnych sterydów
          • gaikmaik Re: Astma a Borlelioza 24.02.07, 08:03
            Musisz wziąć Metypred jeśli tak zalecił lekarz! Widocznie masz spore duszności.
            Nie sądzę, żeby ci to zaszkodziło jeśli jesteś w trakcie leczenia boreliozy.
            Wielu ludzi chorych na boreliozę brało starysy doustnie albo z powodu bólów
            stawow albo np jak ty - astmy. Wziewne czyli flixotide to wo gole spoko a jesli
            musisz teraz wziac doustnie to wez i tak nie bierzesz jakichs strasznie duzych
            dawek.
            • gaikmaik sterydy a nie starysy :((( n/t 24.02.07, 08:04
              • zazule Re: sterydy a nie starysy :((( n/t 24.02.07, 13:26
                Ja serdecznie odradzam matypred, po 3 dniach (listopad tego roku) po nim mi się
                tak pogorszyło, ze mysałam ze juz jestem na tamtym świecie. Oczywiście zapiasł
                mi to lekarzsad

Zreztą w ulotce jest ostrzezenia przed uzyciem metypredu przy infekcji
                bakteryjnej lub wirusowej.

Jezeli juz to weź wziewnwy. Ja brała wziewne przez kilka lat w wakacje jak mnie
                przyduszało - nigdy jedank nie maiłam zdiagnozwanej astmy ale tez nigdy nie
                robiłam żadnych badan w tym kierunku.

W Polsce ostatnimi czasy zapanowała moda na zapisywanie sterydów, jak lekarze
                nie wiedzą to jest to dają steryd.
                Najlepszy przykład to zapalenie zatok i steryd- większość laryngologów w tym
                kraju wypisuje antybiotyki (max 2 tyg), steryd ew pseudoefedryne, a tym czasem:

wklejam link jako dowód:
                www.drmirkin.com/morehealth/1254.html
                Jednego czego napewno nauczyła mnie moja choroba to tego że większość lekarzy
                jest niekompetenta i nie należy im ufać.

pozdr
    • jmgpk6 Re: Astma a Borlelioza 24.02.07, 20:08
      Witam.Co to znaczy "astmę"?czy to forma napadowa,alergiczna czy stała
      niedyspozycja oddechowa,nasilająca się np.przy wysiłku,klasyfikowana często
      jako "przewlekłe zapalenie oskrzeli"?Tą ostatnią miałem przez kilka lat i w
      końcu okazała się ona być wywołana rozległą układową kandydozą,która zajęła
      również oskrzela;po rozpoczęciu leczenia na candidę astma szybko zniknęła w
      jakichś 90%;utrzymuje się jeszcze nieznaczna niedyspozycja oddechowa ale to już-
      myślę-właśnie z powodu boreliozy.Czyli-trzeba by sprawdzić candidę przez
      odp.badania(ew.przez krótkie intensywne leczenie kandydozy-astma powinna
      znikać). jmgpk6
      • artur737 Re: Astma a Borlelioza 24.02.07, 21:19
        <trzeba by sprawdzić candidę przez
        odp.badania(ew.przez krótkie intensywne leczenie kandydozy-astma powinna
        znikać)>

Bardzo dobra sugestia
    • skrzyszowski antybityki 25.02.07, 17:26
      Wszystko fajnie spróbuje porozmawiać z lekarzem na temat zmiany leczenia. ale
      mam jeszcze jedno pytanie jakie polecacie zestaw antybiotykow do wykończenia Bb.
      Teraz biorę Dosy 2*200mg. Ale przymiezam się do zmiany co byscie polecili.
      • amorejalo Re: antybityki 25.02.07, 22:01
        Łukasz, jeśli brałeś tylko doxy (w monoterapi to nie jest to agresywne leczenie)
        Najlepiej jak atakowane są wszystkie formy krętka i tak powinno się ustwiać abx.
        Ja mogę ci zasugerować trzy propozycje do rozważenia, która będzie dla ciebie najlepsza.
        1. klarytromycyna+plaquenil+aksetyl cefuroksymu = ceftin (Bioracef,Zinnat).
        Lub z amoxy.

2. Rulid + trimetoprim(Bactrimem,urotrim)+coś na cystki(plaquenil,metro,tini).

3. Debecylina+ na cysty np.metro.

Niech inni uzupełnią i dodadzą coś jeszcze.

Jak cię stać to możesz budować jakiś zestaw w oparciu o droższe antybiotyki.
        Np. na bazie azitromycyny.

Szczegóły jednak musisz konsultować wiadomo, ze swoim lekarzem.

Pzdr.
        • bea1964 Re: antybityki 27.02.07, 20:50
          Witam.
          Nawiązując do spotkania w Tychach,czy udało Ci się zmodyfikować leczenie u
          Twojego pulmonologa?Beata.
          bb.werbowy@poczta.onet.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka