Dodaj do ulubionych

Badanie WB czy konieczne w obu klasach?

04.03.07, 00:18
Czy konieczne jest badanie w obu klasach jeśli borelioza jest przewlekła bo
objawy sa od wielu lat.We Wrocławiu jedna klasa kosztuje 110zł wiec nie
chciałabym wydawać kasy tyle 220zl.Czy mogę zrobić jedna klasę ale którą IGG
czy IBM.W poniedziałek mam mieć badanie -prosze o szybka odpowiedz.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • domin46 konieczne w obu!!! 04.03.07, 01:34
      • bea1964 Re: konieczne w obu!!! 04.03.07, 10:37
        Konieczne jest badanie w obu klasach.IgM świadczy o aktywności choroby.Natomiast
        IgG może świadczyć o przebyciu choroby i po długim leczeniu zgodnym z podawanymi
        tu regułami nie świadczy o niczym.Ale są też chorzy,którzy nie mają dodatniego
        IgM,a tylko IgG i mają aktywną chorobę.Dlatego klasa IgG jest też konieczna,a
        jej interpretacja jest zależna od przypadku danego chorego.
        bb.werbowy@poczta.onet.pl
        • ewax100 Re: konieczne w obu!!! 04.03.07, 13:16
          Ale czy nie jest tak ze IGG wychodzi bardziej dodatnie niz IGM?Napiszcie jak to
          jest u Was skoro juz zrobiliście te badania?Wiem że najlepiej byłoby zrobić
          obie klasy ale skoro muszę wybrac jedno to które a objawy mam od 30 lat z coraz
          wiekszym nasileniem.
          • nataszkam Re: konieczne w obu!!! 04.03.07, 13:23
            Ewax, co to znaczy "bardziej dodatni"???
            U niektórych osób- np. Marteczkac- wychodziły i wychodzą tylko IgMy. U mojego
            syna tylko IgG. U mnie nie wyszło ani w IgG ani w IgM, chociaż bakterie miałam
            we krwi, bo PCR dodatni.
            Wynik WB zależy od tego, czy zbada on akurat te przeciwciała, które są u
            Ciebie. Jesli Ty nie masz bakterii takiej samej antygenowo jak w WB, to Ci nic
            nie wyjdzie.
            Jeśli brakuje kasy, to zacznij od PCRa w Poznaniu- z wizytą pielęgniarki
            wyniosło mnie to 220 zł. Chociaż ja zrobiłabym także WB.
            • dx771 IGM 04.03.07, 14:00
              Na spotkaniu w Tychach o ile mnie pamięć nie myli bea sugerowała że robić tylko
              w klasie Igm ponieważ po leczeniu Igg może być dodatnie przez całe życie nawet
              jak jest sie zdrowym. Proszę o korektę bo może coś źle zapamiętałem. Sprawa
              pilna bo jutro jadę z żona robić WB.
              • nataszkam Re: IGM 04.03.07, 14:21
                IgG mogą być dodatnie przez całe życie PO WYLECZENIU. Tak pisała dr Beata w
                innym poście. I wtedy nie bierze się tego pod uwagę. Jesli są objawy, a do tego
                IgG, to przecież jest choroba. Dlatego tą klasą nie należy się sugerować PO
                WYLECZENIU- wtedy istotniejsze są IgMy.
                Ale PRZED LECZENIEM ważne są obie klasy.
                • klematis7 Re: IGM 04.03.07, 16:04
                  ja bym zrobila IgM i poczekala na wynik. Jak wyjdzie dodatni, to po co robic
                  IgG i kasa zaoszczedzona. Jak wyjdzie ujemny, to bym sie wtedy zastanowila, czy
                  nie zrobic IgG
    • ewax100 Re: Badanie WB czy konieczne w obu klasach? 04.03.07, 18:04
      Ale to wszystko dziwne znajoma zrobiła PCR ryszło ujemne to sugerują jej
      zrobienie WB.A ja jak zrobie WB to powiedza zrób sobie PCR.Wypadało by zrobić
      wszystko i wydać 450zł.Je tego nie moge zrobić bo nie pracuję.Cały czas się
      zastanawiam czy PCR czy WB a jesli WB to która klasa?Ja wcale nie pamietam
      zadnego kleszcza a badaniem chce wykluczyć boreliozen awszelki wypadek.Objawy
      mam ponad 20 lat nie kilka miesiecy temu.Bardzo cierpię z bólu całego ciała -
      miesni i stawów.Myslałam tylko ze skoro miałabym przwlekłą boreliozę to mogę
      zrobić jedno badanie -tak mi podpowiedziała laborantka-jednak nie dowierzam czy
      sie na tym zna i prosiłam dlatego Was o wyjasnienie.No cóż Widzę ze nie ma na
      to jednoznacznej odpowiedzi.Dziekuję i pozdrawiam
      • bea1964 Re: Badanie WB czy konieczne w obu klasach? 04.03.07, 20:34
        Z Western blotem jest tak jak już dziś pisałam.Jeśli robi się po pewnym czasie
        od zakończenia leczenia wtedy można zrobić tylko IgM.Jeśli wyjdzie dodatnio to
        świadczy to o nadal aktywnej chorobie.Przed leczeniem trzeba wykonać obie klasy.
        Ambrozy666 zapraszam na moją prywatną pocztę.Beata.
        • irena903 Re: Badanie WB czy konieczne w obu klasach? 07.03.07, 09:28
          Jestem od 2ch tygodni na citrosepcie. W poniedziałek mam zrobić WB. Od tego
          wyniku będzie zależało czy dostanę dożylne leczenie.
          Bardzo proszę o radę.
          Czy odstawić citrosept. Czy on będzie miał wpływ na wynik badania.
          • t0m3czek Re: Badanie WB czy konieczne w obu klasach? 07.03.07, 20:26
            Citrosept nie ma wpływu na wynik badania WB.
            • irena903 Re: Badanie WB czy konieczne w obu klasach? 08.03.07, 10:59
              dzięki
              • bea1964 Re: Badanie WB czy konieczne w obu klasach? 09.03.07, 07:39
                Citrosept nie wpływa na wynik Western blota.Leczenie dożylne powinno zależeć nie
                od wyniku testu,lecz od Twoich objawów chorobowych.Beata.
    • ewax100 Re: Badanie WB czy konieczne w obu klasach? 20.04.07, 22:14
      Robiłam badanie WB we Wrocławiu w Diagnostyce i za obie klasy zapłaciłam
      220zł.Znajoma robiła w Warszawie tez w Diagnostyce i zapłaciła za jedną klasę
      230zł -za dwie byłoby 460złJak widac ceny sa bardzo rozbieżne.Pozdrawiam
      • agata2723 Cena badania WB w Krakowie. 23.04.07, 11:55
        W Warszawie w Diagnostyce badanie kosztuje w sumie 460zł.
        Ile kosztuje to samo badanie w Krakowie?
        Chcę przebadać jeszcze moją dwójkę dzieci. Gdybym zrobiła WB w Warszawie
        zapłaciłabym 460x2=920, po odjęciu 5% wyszłoby 874zł. Skoro i tak wkrótce
        zamierzamy jechać do Krakowa, to może bardziej opłaci się wykonać badanie
        właśnie tam. Tymbardziej, że porównując badanie WB Kasi i moje widzę różnicę,
        Kasia ma lepiej opisane prążki. Dodam, że moje badanie Diagnostyka robiła w
        PZH, a Kasi w Krakowie.
        • ewulekg Re: Cena badania WB w Krakowie. 23.04.07, 12:11
          Cześć Agatko,

Ja robiłam WB W Diagnostyce w Krakowie na Olszańskiej (centrala). Za obie klasy
          zapłaciłam 200 zł, a wynik był po 3 dniach.
          Pozdrawiam Cię cieplutko i nie przestaję trzymać za Was kciuków smile

Ewa
          • agata2723 Re: Cena badania WB w Krakowie. 23.04.07, 12:41
            Dzięki!
            W takim razie nie mam się nad czym zastanawiać. Opłaci się zrobić w Krakowie i
            starczy jeszcze na nocleg.
            Serdecznie pozdrawiam!
            Agata
            • ewulekg Re: Cena badania WB w Krakowie. 23.04.07, 13:01
              Aż mam ochotę powiedzieć "do zobaczenia", bo my też sie niedługo wybieramy do
              Krakowa smile Trzymajcie się!

P.S. Okolice Olszańskiej są potwornie rozkopane, najłatwiej chyba dostać się od
              północy. My ostatnio nieźle utknęliśmy w objazdach na rondzie mogilskim. To tak
              w ramach ciekawostek krakowskich wink
              • zazule Re: Cena badania WB w Krakowie. 23.04.07, 18:50
                W Krakowie Diagnostyka ma wiele punktów pobran nie ma najmniejszego sensu pchac
                sie na olszanską i stac w korkach. Ceny wszedzie takie same, czas oczekiwania
                na WB ok 4 dni roboczych - ja czekałm 3 dni.
                JAk mi napiszecie z której strony bedziecie jechac to znajde Wam najbardziej
                dogodny punkt Diagnostyki. Jak planujecie pobyt na starym miescie to na Placu
                Szczepńskim jest punkt pobrań.
                pozdr
                zaz
                • zazule Re: Cena badania WB w Krakowie. 23.04.07, 18:55
                  Jeszcze jedno jak nie planujesz wozic dzieci do Krakowa to nie ma takiej
                  potrzeby, mozesz przywiezc róbki krwi. Tylko musi byc przechowywana w chłodnej
                  temp. Wynik przyslą Ci listownie.

pozdr
                  zaz
                • agata2723 Re: Cena badania WB w Krakowie. 23.04.07, 21:24
                  Zazulko, a nie wiesz, czy trzeba przywieźć krew, czy surowicę? Myślę jednak, że
                  przyjedziemy wszyscy. Chciałabym 6 maja, 7-go mamy wizytę.
                  Zresztą jeszcze zobaczymy, mając trójkę dzieci ciężko jest cokolwiek planować,
                  a moje ostatnie doświadczenia nauczyły mnie, że nie mogę być niczego pewna.
                  Oczywiście jestem wdzięczna za wszelkie informacje.
                  Dzięki!
                  Agata
                  • lucky_leprechaun Re: Cena badania WB w Krakowie. 23.04.07, 21:30
                    Najlepiej zadzwonić prostodo laboratorium i wypytac dokładnie. Z odwirowaniem
                    surowicy nie ma problemów- każde laboratorium Ci to zrobi, wystarczy poprosić.
                    A na transport nadają sie woreczkiżelowe, ktore zamraża sie wzamrażarce i takie
                    wkłada z probówkami do termosu.
                  • anibea100 Re: Cena badania WB w Krakowie. 24.04.07, 10:39
                    Całkiem niedaleko miejsca, gdzie przyjmuje dr Beata jest przychodnia
                    Multiscanmed (przecznica z Kobierzyńskiej - ul. Miłkowskiego 23), która
                    wszystkie badania wysyła do Diagnostyki (cena taka sama).
    • franiolek1 Re: Badanie WB czy konieczne w obu klasach? 09.09.07, 23:20
      podbijam by nie zniknal

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka