Dodaj do ulubionych

Akcje Stowarzyszenia

25.03.07, 22:02
Maj jest miesiacem boreliozy.
Stowarzyszenie szykuje wiec rozne akcje edukacyjne. Opracowujemy m.in. ulotke
dla pacjentow, plakat informacyjny i pakiet dla lekarzy. Moze macie jakies
sugestie?
Obserwuj wątek
    • bapona Re: Akcje Stowarzyszenia 26.03.07, 00:03
      Może byłoby dobrze przesłać plakaty do każdej szkoły? Do dorosłych czasem nic
      nie trafia. A jeśli bedzie tam rozsądna pielęgniarka - to jej rozmowa może
      ustrzec wiele dzieci przed zachorowaniem.
      • ewjan60 Re: Akcje Stowarzyszenia 26.03.07, 09:48
        Podpowiedziałam łatwy i moim zdaniem tani sposób, na objęcie akcją informacyjną
        całego kraju a wątku "rozmowy w toku" ale nikt poza rzepcią nie był
        zainteresowany tematem .
        Słomiany zapał czy pomysł kiepski, nie wiem już sama ?
        • wawan1 Re: Akcje Stowarzyszenia 26.03.07, 09:50
          Pomysł z Rozmowami w Toku, bardzo fajny, ale nie wiem, czy akurat na akcję
          Stowarzyszenia.
          • ewjan60 Re: Akcje Stowarzyszenia 26.03.07, 09:57
            Przeczytałaś co napisałam , bo myślę że chyba nie ?
            Nie chodzi mi tylko o rozmowy w toku w TV.
            • wawan1 Re: Akcje Stowarzyszenia 26.03.07, 10:16
              Owszem- przeczytałam, ale odniosłam się tylko do Rozmów w toku.
              • ewjan60 Re: Akcje Stowarzyszenia 26.03.07, 10:29
                No to teraz wypowiedz się co o tym sądzisz ?
                • nataszkam Re: Akcje Stowarzyszenia 26.03.07, 10:37
                  ewjan, pomysł z nagłośnieniem sprawy boreliozy jest świetny (nie wiem, czy
                  pamiętasz, ale ja też wyraziłam chęć udziału w programie), ale tu chodzi o
                  sprawę Stowarzyszenia, a własciwie jego akcje. To wg mnie nie całkiem jest to
                  samo.
                  Ja zamierzam zainteresować kogos z lokalnej prasy i TV sprawą boreliozy- mam
                  nadzieję, że uda się to z pomocą przygotowywanych materiałów edukacyjnych- albo
                  wyjdzie z tego sprawa moja, indywidualna, albo większa- i wtedy o takiej
                  mozliwości poinformuję Stowarzyszenie, bo to ono ma kierować takimi akcjami.
        • rzepcia3 Re: Akcje Stowarzyszenia 26.03.07, 10:43
          Sam pomysł "Rozmów w toku" równiez nie zyskał przychylności forumowiczów, poza
          nataszkam zdaje się, był jeszcze pomysł dzień dobry TVN (i juz osoba realizująca
          program odezwała się do mnie ) ale mimo wszytsko nic, wszysyc siedza cicho,
          kazdy chyba chce żeby kto inny to załatwił,ale tak się nie da... także nie martw
          się ulotkami smile
    • nataszkam Re: Akcje Stowarzyszenia 26.03.07, 10:33
      Jeśli w pdf lub Wordzie dostanę na pocztę opracowane ulotki czy nawet pakiet
      dla lekarzy, to własnym sumptem wydrukuję i rozniosę do wszystkich naszych
      szpitali i wiekszości przychodni, no i do tego do szkół.
      Czy to jest ta ulotka dla pacjentów z ILADS? Wspomniana niedawno ulotka dla
      lekarzy z ILADS też jest dobra- w sam raz na poczatek.
      Wydaje mi się, że na poczatek bedzie to trafiona akcja. Co do plakatów-
      niestety, nie mam mozliwości ich wydrukowania, ale z pewnością mogłabym je
      rozdać, gdybym je otrzymała.

A taki pakiet informacyjny dla lekarzy pierwszego kontaktu to naprawdę dobra
      sprawa.
      • ewjan60 Re: Akcje Stowarzyszenia 26.03.07, 11:28
        chodzi mi o to żeby stworzyć materiał, który każdy sobie wydrukuje u siebie w
        ilu egzemplarzach będzie chciał i zaniesie tam gdzie akurat dotrze [szkoły,
        uczelnie,przedszkola, przychodnie,zakłady fryzjerkie, gabinety stomatologiczne
        itp.itd]Musi to być krótkie ,tak żeby ludzie chcieli się tym
        zainteresować.Koszt według mnie bardzo mały a zasięg - cały kraj.
        Cały problem to zebrać 3,4 osoby , ułożyć tekst i umieścić to na stronie Forum.
        Chyba ,że jest jakiś inny problem ale ja nie wiem w czym.
        Myślę, że broszurą czy pakietem ,który będzie miał kilka czy kilkanaście stron
        zainteresuje się dużo mniej osób niż krótszą formą [ z braku czasu, lenistwa]?
        Dłuższa forma jak najbardziej ale dla zainteresowanych [lekarzy].
        • ewjan60 Re: Akcje Stowarzyszenia 26.03.07, 11:54
          Nataszkam , ja również szukam dojść w rózne miejsca, żeby poinformować ludzi o
          boreliozie.Będę drążyć temat dalej w Wiedzy i Życiu [pamiętasz ]?
          A tekst do umieszczenia na stronie Forum wiem, kto mógłby nam zredagować.Ale
          może najpierw zapytam osobiście czy się zgodzi.
          • rzepcia3 Re: Akcje Stowarzyszenia 26.03.07, 11:58
            Służe pomocą...dziennikarz z wykształcenia smile o ile nie skretyniałam jeszcze do
            końca smile))
            • ewjan60 Re: Akcje Stowarzyszenia 26.03.07, 12:00
              Już piszę na pocztę o kogo mi chodzi
              • zazule Re: Akcje Stowarzyszenia 26.03.07, 12:16
                Byłam dzisiaj w Krakowie w Diagnostyce, wisi tam plakat o boreliozie i
                zachecają do badań profilaktycznych. Pod kazym wynikiem z Elisa tez jest
                onformacjaz e powinno się brac pod uwage obraz kilniczny choroby i powtórzyc
                badanie WB.
                Dla zainteresowanych mają tez jakies ulotki. jak bede natepnym razem to zapytm
                o ulotki.
                Sezon na kleszcza juz dawno trwa. trzy tygodnie temu pod Krakowem pojaiwły się
                głodne dorosłe kleszcze
                Jak ktoś chcie zbadac czy nie ma kleszczy w ogródku, to mozna postąpic tak jak
                robą kleszczolodzy żeby złapać kleszcze.
                Bierze się wilgotna pieluche z tetry i ciągne się ją po ziemi/trawie.

Kleszcze sa cwane i w dzikich terench np w lasach wcale nie siedza w miescach
                trudno dostepnych tylko najwiecej jest ich na ściezkach.
                Pozdrawiam
                zaz
                Ps Ja jeszcze nie naleze do stowarzyszenia ale to tylko kwestia czasu. troche
                poczuje się lepiej i sie zapisze
                • domin46 jednak ktoś musi wiedzieć, że ELISA to dno, bo: 26.03.07, 13:13
                  też pod wynikiem metodą ELFA (rozwinięcie ELISY) mam tekst,
                  że przy diagnozowaniu ważny jest obraz kliniczny i że wynik ujemny przy
                  charakterystycznym obrazie klinicznym może wskazywać na brak możliwych do
                  wykrycia przeciwciał. Pisze jeszcze, żeby 2-gą próbkę pobrać za 6 tygodni.

Pozdrawiam!
                • artur737 Re: Akcje Stowarzyszenia 29.03.07, 22:25
                  'Pod kazym wynikiem z Elisa tez jest
                  onformacjaz e powinno się brac pod uwage obraz kilniczny choroby i powtórzyc
                  badanie WB. '

Tak zadecydowala IDSA, ale nie ma ku temu najmniejszych badan, ktore by takie
                  podejscie popieraly.

Niestety IDSA ciagle leb hardo podnosi.

My zalecamy WB albo PCR po citrosepcie w Poznaniu.
    • fikemola Re: Akcje Stowarzyszenia 26.03.07, 16:45
      mogę zrobić profesjonalny skład ulotek i plakatów aby wyglądały "poważnie i
      przekonywująco", jestem grafikiem komputerowym smile
    • franiolek1 Re: Akcje Stowarzyszenia 30.05.07, 09:55
      podbijam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka