klematis7 25.03.07, 22:02 Maj jest miesiacem boreliozy. Stowarzyszenie szykuje wiec rozne akcje edukacyjne. Opracowujemy m.in. ulotke dla pacjentow, plakat informacyjny i pakiet dla lekarzy. Moze macie jakies sugestie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bapona Re: Akcje Stowarzyszenia 26.03.07, 00:03 Może byłoby dobrze przesłać plakaty do każdej szkoły? Do dorosłych czasem nic nie trafia. A jeśli bedzie tam rozsądna pielęgniarka - to jej rozmowa może ustrzec wiele dzieci przed zachorowaniem. Odpowiedz Link
ewjan60 Re: Akcje Stowarzyszenia 26.03.07, 09:48 Podpowiedziałam łatwy i moim zdaniem tani sposób, na objęcie akcją informacyjną całego kraju a wątku "rozmowy w toku" ale nikt poza rzepcią nie był zainteresowany tematem . Słomiany zapał czy pomysł kiepski, nie wiem już sama ? Odpowiedz Link
wawan1 Re: Akcje Stowarzyszenia 26.03.07, 09:50 Pomysł z Rozmowami w Toku, bardzo fajny, ale nie wiem, czy akurat na akcję Stowarzyszenia. Odpowiedz Link
ewjan60 Re: Akcje Stowarzyszenia 26.03.07, 09:57 Przeczytałaś co napisałam , bo myślę że chyba nie ? Nie chodzi mi tylko o rozmowy w toku w TV. Odpowiedz Link
wawan1 Re: Akcje Stowarzyszenia 26.03.07, 10:16 Owszem- przeczytałam, ale odniosłam się tylko do Rozmów w toku. Odpowiedz Link
ewjan60 Re: Akcje Stowarzyszenia 26.03.07, 10:29 No to teraz wypowiedz się co o tym sądzisz ? Odpowiedz Link
nataszkam Re: Akcje Stowarzyszenia 26.03.07, 10:37 ewjan, pomysł z nagłośnieniem sprawy boreliozy jest świetny (nie wiem, czy pamiętasz, ale ja też wyraziłam chęć udziału w programie), ale tu chodzi o sprawę Stowarzyszenia, a własciwie jego akcje. To wg mnie nie całkiem jest to samo. Ja zamierzam zainteresować kogos z lokalnej prasy i TV sprawą boreliozy- mam nadzieję, że uda się to z pomocą przygotowywanych materiałów edukacyjnych- albo wyjdzie z tego sprawa moja, indywidualna, albo większa- i wtedy o takiej mozliwości poinformuję Stowarzyszenie, bo to ono ma kierować takimi akcjami. Odpowiedz Link
rzepcia3 Re: Akcje Stowarzyszenia 26.03.07, 10:43 Sam pomysł "Rozmów w toku" równiez nie zyskał przychylności forumowiczów, poza nataszkam zdaje się, był jeszcze pomysł dzień dobry TVN (i juz osoba realizująca program odezwała się do mnie ) ale mimo wszytsko nic, wszysyc siedza cicho, kazdy chyba chce żeby kto inny to załatwił,ale tak się nie da... także nie martw się ulotkami Odpowiedz Link
nataszkam Re: Akcje Stowarzyszenia 26.03.07, 10:33 Jeśli w pdf lub Wordzie dostanę na pocztę opracowane ulotki czy nawet pakiet dla lekarzy, to własnym sumptem wydrukuję i rozniosę do wszystkich naszych szpitali i wiekszości przychodni, no i do tego do szkół. Czy to jest ta ulotka dla pacjentów z ILADS? Wspomniana niedawno ulotka dla lekarzy z ILADS też jest dobra- w sam raz na poczatek. Wydaje mi się, że na poczatek bedzie to trafiona akcja. Co do plakatów- niestety, nie mam mozliwości ich wydrukowania, ale z pewnością mogłabym je rozdać, gdybym je otrzymała. A taki pakiet informacyjny dla lekarzy pierwszego kontaktu to naprawdę dobra sprawa. Odpowiedz Link
ewjan60 Re: Akcje Stowarzyszenia 26.03.07, 11:28 chodzi mi o to żeby stworzyć materiał, który każdy sobie wydrukuje u siebie w ilu egzemplarzach będzie chciał i zaniesie tam gdzie akurat dotrze [szkoły, uczelnie,przedszkola, przychodnie,zakłady fryzjerkie, gabinety stomatologiczne itp.itd]Musi to być krótkie ,tak żeby ludzie chcieli się tym zainteresować.Koszt według mnie bardzo mały a zasięg - cały kraj. Cały problem to zebrać 3,4 osoby , ułożyć tekst i umieścić to na stronie Forum. Chyba ,że jest jakiś inny problem ale ja nie wiem w czym. Myślę, że broszurą czy pakietem ,który będzie miał kilka czy kilkanaście stron zainteresuje się dużo mniej osób niż krótszą formą [ z braku czasu, lenistwa]? Dłuższa forma jak najbardziej ale dla zainteresowanych [lekarzy]. Odpowiedz Link
ewjan60 Re: Akcje Stowarzyszenia 26.03.07, 11:54 Nataszkam , ja również szukam dojść w rózne miejsca, żeby poinformować ludzi o boreliozie.Będę drążyć temat dalej w Wiedzy i Życiu [pamiętasz ]? A tekst do umieszczenia na stronie Forum wiem, kto mógłby nam zredagować.Ale może najpierw zapytam osobiście czy się zgodzi. Odpowiedz Link
rzepcia3 Re: Akcje Stowarzyszenia 26.03.07, 11:58 Służe pomocą...dziennikarz z wykształcenia o ile nie skretyniałam jeszcze do końca )) Odpowiedz Link
zazule Re: Akcje Stowarzyszenia 26.03.07, 12:16 Byłam dzisiaj w Krakowie w Diagnostyce, wisi tam plakat o boreliozie i zachecają do badań profilaktycznych. Pod kazym wynikiem z Elisa tez jest onformacjaz e powinno się brac pod uwage obraz kilniczny choroby i powtórzyc badanie WB. Dla zainteresowanych mają tez jakies ulotki. jak bede natepnym razem to zapytm o ulotki. Sezon na kleszcza juz dawno trwa. trzy tygodnie temu pod Krakowem pojaiwły się głodne dorosłe kleszcze Jak ktoś chcie zbadac czy nie ma kleszczy w ogródku, to mozna postąpic tak jak robą kleszczolodzy żeby złapać kleszcze. Bierze się wilgotna pieluche z tetry i ciągne się ją po ziemi/trawie. Kleszcze sa cwane i w dzikich terench np w lasach wcale nie siedza w miescach trudno dostepnych tylko najwiecej jest ich na ściezkach. Pozdrawiam zaz Ps Ja jeszcze nie naleze do stowarzyszenia ale to tylko kwestia czasu. troche poczuje się lepiej i sie zapisze Odpowiedz Link
domin46 jednak ktoś musi wiedzieć, że ELISA to dno, bo: 26.03.07, 13:13 też pod wynikiem metodą ELFA (rozwinięcie ELISY) mam tekst, że przy diagnozowaniu ważny jest obraz kliniczny i że wynik ujemny przy charakterystycznym obrazie klinicznym może wskazywać na brak możliwych do wykrycia przeciwciał. Pisze jeszcze, żeby 2-gą próbkę pobrać za 6 tygodni. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
artur737 Re: Akcje Stowarzyszenia 29.03.07, 22:25 'Pod kazym wynikiem z Elisa tez jest onformacjaz e powinno się brac pod uwage obraz kilniczny choroby i powtórzyc badanie WB. ' Tak zadecydowala IDSA, ale nie ma ku temu najmniejszych badan, ktore by takie podejscie popieraly. Niestety IDSA ciagle leb hardo podnosi. My zalecamy WB albo PCR po citrosepcie w Poznaniu. Odpowiedz Link
fikemola Re: Akcje Stowarzyszenia 26.03.07, 16:45 mogę zrobić profesjonalny skład ulotek i plakatów aby wyglądały "poważnie i przekonywująco", jestem grafikiem komputerowym Odpowiedz Link