Dodaj do ulubionych

Dziwne guzki

21.04.07, 10:39
Od wczoraj na ciele zaczely mi sie pojawiac dziwne guzki - sa twarde,
zgrubiale, bola jak siniak i maja fioletowe zabarwienie.
Nie wiem co to moze byc! Moze jakies skutki uboczne abx (ktore biore od 7
miesiecy)?
Guzki (nie wiem jak to trafniej nazwac) najpierw pojawily mi sie na udach -
wygladaja jakby zyly mi nabrzmialy i stwardnialy.
Dzis rano odkrylam kilka kolejnych w okolicach nadgarstka. Nie wiem czy to sa
zgrubienia kosci czy miesni sad, ale boli jak siniak i jest spuchniete.

Mial ktos z Was cos podobnego?
Od kilku miesiecy tworza mi sie tez straszne siniaki fioletowe-calkiem bez powodu.
Obserwuj wątek
    • esmolen Re: Dziwne guzki 21.04.07, 11:02
      To może być rozsiana postać chłoniaka limfocytarnego skóry występującego w
      boreliozie. Przytaczam ci fragment artykułu:
      "Chłoniak limfocytarny skóry (LBC) jest swoistą, łagodną zmianą skórną w
      postaci grudki lub guzka o sinoczerwonej barwie, wzmożonej spoistości, średnicy
      1-5mm. Pojawia się w kilka tygodni do 10 miesięcy od kontaktu z zakażonymi
      kleszczami, niekoniecznie w miejscu jego ukłucia. Nie leczony utrzymuje się
      nawet kilka lat. Występuje rzadko (ok. 1% chorych) Zmiana, najczęściej
      pojedyncza, umiejscawia się na płatkach usznych, brodawkach i otoczkach
      sutkowych, mosznie. Opisywano również postacie rozsiane."
      (link:chemeng.p.lodz.pl/zylla/borelioza.html)

Od kiedy masz boreliozę? Jakie leki teraz bierzesz?
      Pozdrawiam,
      Eliza
      • franiolek1 Re: Dziwne guzki 21.04.07, 11:30
        Zgadzam sie z esmole - widzialam juz takie guzki na zdjeciach z diagnoza
        chloniaka limfocytarnego. Idz jednak z tym do dermatologa.
        Teraz nie moge, ale pozniej wyszukam Ci zdjecia - porownasz czy to tak wyglada.
        Co do siniakow - czy masz w porzadku morfologie krwi, jaka masz wartosc plytek?
        Czesc, mocno Cie sciskam.
        Jestes przed czy po przeprowadzce?
        • ewax100 Re: Dziwne guzki 21.04.07, 16:00
          Ja tez mam takie zgrubienia z tym że one nie sa ani sine ani czerwone-nie widac
          ich ale czuć pod palcami-na udach.Nie mam pojęcia co to jest i czy może to mieć
          coś wspólnego z boreliozą.Pozdrawiam
          • geodeta_31 Re: Dziwne guzki 21.04.07, 21:09
            Ewax - to co czujesz to zapewne niewielkie tłuszczaki.
            • franiolek1 Re: Dziwne guzki 21.04.07, 21:33
              Tluszczaki sa czesta sprawa w boreliozie. Mechanizm blizej mi nie znany, ale
              czytalam kiedys artykul o czestotliwosci cyst ( nie bakteryjnych) w organizmie
              z borelioza. O takich tluszczakach pojawiajacych sie w boreliozie juz czytalam
              i slyszalam od lekarza. Ciekawe...
              • geodeta_31 Re: Dziwne guzki 22.04.07, 08:17
                Fran, gdzie czytałaś o tych tłuszczakach? Ja mam w sumie ze 20 różnej
                wielkości. Bywałem na różnych forach "tłuszczakowych" i nie tylko i z kilku
                źródeł mam informacje, że mogą to być toksyny związane z komórkami
                tłuszczowymi, których organizm nie był w stanie wydalić np. przy zbyt wielkim
                obciążeniu toksynami. Także ja mam takie doniesienia odnośnie cyst i
                tłuszczaków w Bb...
                • franiolek1 Re: Dziwne guzki 22.04.07, 09:35
                  Nie mam pojecia gdzie, to bylo juz dawno i musialabym odszukac - chyba we
                  wrzesniu wykryto u mnie duza cyste na jajniku, ktorej nie bylo przed borelioza.
                  Ginekolg traktuje to jak przypadek i niefart, ale zakaznik mi powiedzial, ze
                  takich przypadkow jest duzo i ze widzi regularnie ludzi z borelioza z roznego
                  rodzaju cystami i tluszczakami. Na forum francuskim tez spotkalam sie z kilkoma
                  osobami, ktorym takie rzeczy powychodzily odkad sa chore. Znalazlam wtedy
                  artykul, gdzie osoba chora przeszla IRM calego ciala i znaleziono u niej juz
                  nie wiem ile cyst, rozsianych po calym organizmie...Nie wylowilam tego artykulu
                  i nawet nie wiem gdzie go szukac, ale sprobuje smile
                  • wawan1 Re: Dziwne guzki 22.04.07, 13:11
                    Franiołku, cysty na jajnikach sa najczestszą przypadłością kobiet w wieku
                    rozrodczym. Sama miewam torbielki, które tworzą się i znikaja, na skutek nie
                    pekniętego pęcherzyka z kom. jajową.
                    Torbiele miewają też moje koleżanki, nie mające boreliozy, bo poprostu taki
                    nasz urok - kobietsmile
                  • franiolek1 Re: Dziwne guzki 22.04.07, 13:37
                    Wawanku, rozne sa torbiele na jajnikach. Mialam i ja torbiele banalne wieku
                    rozrodczego smile) Te od niepeknietego pecherzyka sa faktycznie banalne i nie
                    zwiazane z borelioza.
                    U mnie, tym razem, jest to torbiel wypelniona niesmaczna trescia, dosc duzych
                    rozmiarow. Podejrzewano nowotwor, bo proby nowotworowe byly dosc wysokie...ale
                    narazie ustalono, ze to nowotwor nie jest smile)Przeczytaj moj watek. Lekarz jest
                    pewien, ze ta torbiel jest zwiazana z borelioza ( ma nawet nadzieje, ze
                    antybiotyk powstrzyma jej rozrost. Czeka mnie operacja, ale narazie jestem w
                    zbyt zlym stanie, czekam wiec na zielone swiatlo ze strony boreliozy.
                    Pozdrawiam Joasia
              • mariano_84 Re: Dziwne guzki 22.04.07, 12:23
                Tez mam tałuszczaki. Jeden na biodrze, ktory mi zupełnie nie przeszkadza a frugi na wewnetrzenej stronie przedramienia, ktory chyba bede musial wyciac, poniewaz przeszkadza mi i boli troche jak robie jakies czynnosci ktore powoduja napiecie miesni wlasnie w tym miejscu gdzie sie znajduje tłuszczak. Przydatna informacja jak dla mnie ktora tylko potwierdza neuroborelioze u mnie...
                • geodeta_31 Tłuszczaki 22.04.07, 12:48
                  Na Lymenecie jest cała masa osób, które mają tłuszczaki i ściśle w porozumieniu
                  ze swoimi LLMD wiążą je z Bb. Moje w trakcie leczenia stają się coraz bardziej
                  miękkie. Kiedy przychodzi pogorszenie, stają się twarde i bolesne.
                  • mariano_84 Re: Tłuszczaki 22.04.07, 15:35
                    geodeto_31 masz racje. Dawno juz nie macałem sie po tych tłuszczakach. Po przeczytaniu Twojego postu sprawdziłem to co napisałes i rzeczywiscie masz racje, tłuszczaki sa duzo miękciejsze i jakby mniejszewink
            • bapona Re: Dziwne guzki 21.04.07, 21:36
              Ty mogą być też guzki dnawe.
              Pozdr.
              • karolcia1323 Re: Dziwne guzki 21.04.07, 22:34
                U Mojego synka zaobserwowałam bolesne siniaki przedewszystkim na nóżkach i na
                rączkach.Dermatolog stwierdziła,że to jest reakcja po antybiotykach.
                Pozdrawiam.
                • franiolek1 Re: Dziwne guzki 21.04.07, 23:11
                  www.dermis.net/dermisroot/fr/22429/diagnose.htm
                  • mariano_84 Re: Dziwne guzki 04.05.07, 13:54
                    Czy to mozeliwe i jak to mozeliwe ze tłuszczaka ktorego miałem na biodrach juz prawie nie widac i jest coraz mniejszy? Na rece mam wrazenie ze tez bardzo wolno sie zmniejsza.
                    • franiolek1 Re: Dziwne guzki 04.05.07, 14:36
                      To podobno klasyka, wedlug mojego lekarza. Podobno on to widzial dosc czesto -
                      tluszczaki i roznego rodzaju guzki znikaja po kuracji antybiotykiem.
                      Ja mam nadzieje, ze moj guz tez zniknie...

• skoga Re: Dziwne guzki 04.05.07, 17:16
                        Ja takze znalazlam takiego guzka ostatnio na udzie. Jednak byl on moze z 48
                        godzin. Bo nastepny dzien po pojawieniu sie bylam u masazystki i rozmasowala mi
                        to. Byla calkiem pod skora i bolal jakby siniak, ale koloru nie bylo.
                        Zastanawia mnie inna rzecz. Jak bylam w szpitalu, robiono mi USG jamy brzusznej
                        i mloda chyba lekarka wciskala sie mi pod zebra z lewej strony, gdyz w jej
                        mniemaniu znalazla torbiel. Lekarz starszy, ktury siedzial z dobre 3 m od
                        monitora na sekunde niechlujnie zerknal i powiedzial ze to nie torbiel, jednak
                        ta lekarka jeszcze meczyla mi to miejsce jakies kiladziesiat sekund. Przy
                        podejsciu lekarzy w moim miescie, zastanawiam sie czy nie isc prywatnie i nie
                        zrobic sobie usg jeszcze raz. Jak myslicie?
                      • geodeta_31 Re: Dziwne guzki 04.05.07, 17:40
                        Ja mam teraz pod górkę (gorszy tydzień) i moje tłuszczaki stwardniały znowu i
                        niektóre bolą jak cholera. Ale kiedy jest lepiej są zdecydowanie bardziej
                        miękkie niż zwykle i mniejsze. Wiele czytałem w różnych publikacjach i na
                        forach o ich związku z toksynami zbierającymi się w organizmie z różnych
                        powodów i z tym, że organzm nie potrafi sobie poradzić z wydalaniem zbyt dużych
                        ilości tych toksyn...
                        • franiolek1 Re: Dziwne guzki 04.05.07, 21:59
                          Ja tez juz wiele razy sie z tym spotkalam. Wiadomo, ze toksyny wiaza sie z
                          tluszczem, moze to dlatego tluszczaki nam rosna.
                          Juz chyba pisalam to ze dwadziescia razy, ale nadal jestem pewna, ze gospodarka
                          tluszczem w moim organizmie jest zwichrowana. Nadal nie zrobilam badan na
                          hormony - przeoczylam wizyte u ginekologa, i znowu musze czekac. U nas nie
                          mozna zrobic badan bez skierowania od lekarza.
                          Mam totalna amnezje i robie straszne glupoty. Cale szczescie, ze mam madre
                          dzieci, ktore mnie ratuja w ciezkich sytuacjach...
                          • baska192 Re: Dziwne guzki 29.06.07, 20:59
                            Napiszcie cos wiecej o tych tluszczakach.Ja tez je mam.Co tam Franiolku z Toba.?
                            • geodeta_31 Re: Dziwne guzki 30.06.07, 17:52
                              baska192 napisała:

> Napiszcie cos wiecej o tych tluszczakach. Ja tez je mam.

Nio, to jest nas wielu smile Coś mi się wydaje że to jednak jest pewien objaw
                              boreliozy lub powikłań powodowanych przez boreliozę. Moje w czasie terapii
                              jakby sie zmniejszaly. Natomiast ilosciowo to czuje je w bardzo wielu
                              miejscach...
      • ais123 Re: Dziwne guzki 22.08.07, 16:50
        www.sluzbazdrowia.com.pl/html/more2950d.php
        wlasnie przed chwila wpadlam na ten artykul, gdzie znalazlam
        wzmianke o LBC. poniewaz moja skora ma mnostwo dziwnych tworow nie
        zwrocilam uwagi ze mam 2 takie LBC na lydce.Jedno jest pewne-od
        czasu rozpoczecia terapii antybiotykami "guzki" staly sie bardziej
        plaskie i miekkie...
    • 12.07.66jg Re: Dziwne guzki 29.06.07, 21:41
      Ja tez mam guzki,ale nie tylko na miesniach.Tych to nawet nie biore pod
      uwage ,choc czesto bola,ale masm tez 5 guzkow na wezlach chlonnych." pierwsze
      juz wyciete,a lekarze udaja greka,ze nie da sie dojsc co to jest i nie da sie
      leczyc i mowia,ze musze z tym zyc
      • baska192 Re: Dziwne guzki 29.06.07, 22:01
        Ale cokolwiek sie wycina to material nalezy przeslac do badania.Wlasnie po to
        aby wiedziec co to bylo.
        • 12.07.66jg Re: Dziwne guzki 30.06.07, 10:57
          Wlasnie tak sie stalo i przebadali w laboratoriu medycyny molekularno
          genetycznej,a balali w kierunku chlonniaka zlosliwego,ale taki nie wyszedl,przy
          czym stwierdzili,ze na 3 proby mogli wykonac tylko jedna ,bo bylo zbyt malo
          materialu genetycznego.Potem sprawdzili syfilis,toksoplazmoze i gruzlice,ktore
          to wykluczyli i na tym sie skonczylo.Lekarze nie chcieli dalej dochodzic.
    • 12.07.66jg Re: Dziwne guzki 30.06.07, 23:07
      U mnie nie sa to tluszczaki,tylko prawdziwe guzki na wezlach chlonnych,ktore
      traktowano wstepnie,jako Limfom zlosliwy,ale po wykonaniu badan dzieki Bogu nie
      potwierdzilo sie,ze to chlonniak i nie musze w zwiazku z tym brac
      chemioterapii,jednak 2 usuneli ,a 5 nowych powstalo w roznych
      miejscach.Wyczytalam na forum niemieckim,iz borelioza moze rowniez byc
      przyczyna powstawania tego typu guzkow oprocz tluszczakow.Niestety lekarze
      tutaj nie maja otym pojecia i nie chca nawet szukac w tym kierunku,a co dopiero
      leczyc borelioze.
    • 12.07.66jg Re: Dziwne guzki 30.06.07, 23:09
      2 z nich ,jak powstawaly byly bolesne,dlatego je odkrylam,a nastepne wcale nie
      bola,ale sa.Czesc jest,jak zelki miekka,czesc twarda jak suchy groch,a
      wszystkie wielkosci ziarna fasoli.Na jednym usunietym mialam skrzep i byl
      prawie caly czarny,drugi mial kolor szarawy.
      • baska192 Re: Dziwne guzki 01.07.07, 18:02
        Ja jak podniose lewa reke do gory a prawa przycisne skore na lewym
        przedramieniu od wewnetrznej strony to widze mase guzkow.Moze to nie guzki.To
        sa jakies nierownosci ale tez nie powinno tego byc.
        • baska192 Re: Dziwne guzki 13.08.07, 20:44
          do gory
          • baska192 Re: Dziwne guzki 13.08.07, 23:17
            Pytam sie raz jeszcze.Czy nikt z Was nie ma takich dziwnych
            podskornych guzkow.Wyciagam lewa reke przed siebie.Obracam ja nieco
            tak aby wewnetrzna czesc dloni byla skierowana do gory.Prawa
            naciagam lekko skore w strone ramienia i tam gdzie powinny byc
            muskuly ja widze pare nierownosci-guzkow-.widoczne sa one tylko przy
            takim ulozeniu reki jak napisalam i przy naciaganiu skory.
    • likorek Re: Dziwne guzki 13.08.07, 23:44
      to znalazłamw wątku tosho"dobre artykuły". maniekxx przetłumaczył w
      skrocie nowego Buraskano
      12. Bartonella lub Bartonallo podobna bakteria która daje nieco inne
      objawy niz
      typowa choroba kociego zadrapania) jest czesciej spotykana w
      kleszczach niz
      borelioza.
      Jesli symptomy neurologiczne sa nieproporcjonanie ostre od innych
      symtomów w
      organizmie trzeba rozwazyc zakazenie bartonella
      Symptomy przy Bartonelli:
      -encefalopatia
      -odrealnienie
      -bezsennosc
      -apopleksja
      -niezyt zołądka
      -rumienie
      -delikatne gruczoły na skórze szczególnie na udach i pod ramionami
      (chyba
      tłuszczaki po polsku)
      -obolałe pięty lub stopy
      -poranna gorączka
      -delikatne pocenie sie w nocy

może się to wszystkim z guzkami przyda
      • baska192 Re: Dziwne guzki 14.08.07, 12:03
        Czesc Likorku.Czy nie wiesz moze jak mozna to zbadac.Chodzi mi o
        Bartonella i Bartonallo.I dzieki za odpowiedz,!!!
    • likorek Re: Dziwne guzki 14.08.07, 12:16
      powtarzałeś drugi raz? Pcr- a chyba nie robiłeś?? Co do Babesii,
      MarteczkaC
      tajemniczo napisała, że jest lab który robi i ona już zrobiła
      Babesie i
      Bartonelle, wykryli jej to drugie, ale od tego momnentu cisza, nie
      pociągnęła
      tematu dalej. Sądze , że to IMW Lublin, niewiadomo tylko czy robi9ą
      te badania
      masowo i ile kosztują.
      to jest fragment z wątku tosho.
      marteczka napisała kilka dni temu, że działa i stowarzyszenie
      otrzyma propozycje na temat badań koinfekcji i przedstawi je na
      forum.
      niestety to chyba problem z tą bartonella. Babesie tosho robił u
      weterynarzasmile
      natomiast chyba na wątku geodety było, że w Gdańsku czy Gdyni jest
      firma sprzedająca pakiety badań po 50 sztuk na jakieś koinfekcje.
      Pewnie trzeba najpierw skrzyknąc 50 osób, potem znaleźć lab, który
      kupi te badania i tam wszyscy musieliby je zrobić. Nie wiem czy to
      niezbyt skąplikowane.
    • likorek Re: Dziwne guzki 14.08.07, 12:21
      jak przrczytałam co napisałam to stwierdziłam,że to może mało
      zrozumiałe. Pierwszy fragment to cytat. A bb daje znać, że nie
      myślę - skomplikowane a nie skąplikowane. sorry za błedy
      • baska192 Re: Dziwne guzki 14.08.07, 12:38
        Wszystko jest ok.Dzieki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka