Dodaj do ulubionych

czy to borelioza

15.10.07, 16:41
Czesc jestem nowa na forum , wlasnie dowiedzialam sie o swojej
boreliozie, zostala stwierdzona klinicznie,pozatym wyniki na
bartonelle i ehrlioze pozytywne.Trudno mi jeszcze uwierzyc w
borelioze skoro wyszla w testach negatywnie,no ale przy tej chorobie
to se moge chciec....moze gdyby lekarze byli darmowi latwiej by bylo
mi uwierzyc w ta chorobewink
Czy mozna miec bartonelle i ehrlie a nie miec boreliozy?
zrobili mi western blota
igg 39(+/-) 41(+) 66(+)
igm 41(+/-)
ELISA (-)
babesia(-)
ehlria(+)
bartonella na granicy ale lekarze uznali to za dodatnia

Do LLMD poszlam po namowie kolegi kt ogladal na Discovery program o
zagadkowych chorobach i podsunal ten pomysl.Od poanad roku choruje
na artretyzm reumatoidalny, mam 29 lat i trudno mi i mojemu
otoczeniu w to uwierzyc, skad to sie wzielo (?!!!), w dodatku
doslownie na slowa kolegi na drugi dzien ugryzl mnie nastepny
kleszcz.Na wizycie z llmd zzaczelam przypominac sobie rozne
dolegliwosci na przestrzeni ostatnich kilku lat do kt nie
przywiazywalam duzej wagi nie chcac marudzic.
5 lat temu na Mazurach ugryzly mnie 2 kleszcze , wyciagnelam je i
zapomnialam o nich, nie bylo rumienia. Niedlugo po tym zaczelam miec
zawroty glowy i problem typu trafienie szklanki z kawa na stol,
lekarz stwierdzil zle ukrwienie blednika dostalam jakies tabletki i
przeszlo.Potem ciagle chorowalam na grype , nic nie pomagalo i dlugo
to trwalo , myslalam ze to moze jakas alergia bardziej niz grypa
wiec,potem pogorszyl mi sie wzrokpo paru minutach czytania litery
rozmywaja mi sie i nic nie widze , ostatnie badanie oczu mialam
nawet pare miesiecy temu a okulisci twierdza ze wzrok mam
idealny,potem bol brzucha ,pogotowie, skierowanie na wyciecie
wyrostka ale chirurg stwierdzil ze to jednak nie to i przekierowal
do ginekologa, ginekolog stwierdzil ze poza nieregularnymi
miesiaczkami wszystko jest ok. Zaczelam potrzebowac duzo snu ,
stalam sie nerwowa i rozdrazniona.Zaczelam miec problem z
wyslawianiem sie , zapominac ze przed chwila mowialam cos wypierajac
sie ze tego nie mowilam.No i potem ten cholerny bol miesni stawow ,
pogotowie ratunkowe, bol nie do zniesienia i wyniki krwi no i
diagnoza -artretyzm reumatoidalny i niedoczynnosc tarczycy,ponad rok
sie z tym mecze , wsadzili mnie na sterydy i inny syf , a teraz na
eksperymentalny lek ktorego nie ma jeszcze na rynku a nic nie pomaga.
Przez ten czas stracilam wiare w lekarzy i nadzieje na wyleczenie.
LLMDs sadzil mnie teraz na minocykline 200mg dziennie, powiedzieli
ze tak orientacyjnie kuracja potrwa okolo rok do poltora ale nic na
pewno powiedziec nie moga,w pierwszym tyg pogorszyly mi sie bole
wiec moze to herksy, teraz zaczelo mnie swedziec dlonie a potem cale
cialo moze to po tym minocyklinie.
Jezeli ktos ma jakiekolwiek spostrzezenia czy rady odnosnie mojego
przypadku , bardzo bede wdzieczna za kazda jedna odpowiedz.Zycze
wszystkim i sobie powrotu do zdrowia oraz spotkania na forum o
weselszej tematycebig_grin

zajacowa
Obserwuj wątek
    • agnnn Re: czy to borelioza 16.10.07, 14:23
      witaj, jestem po pierwszej wizycie u dr Beaty i dowiedzialam sie ze faktycznie
      mozna miec dodatnie koinfekcje i nie miec boreliozy. moje WB i PCR tez nic nie
      wykazaly.zaczynam leczenie na podstawie objawow klinicznych a badania na
      koinfekcje przede mna.owocnego leczenia zycze : )
    • zazule Re: czy to borelioza 16.10.07, 17:07
      Ale Zajacowa Ty masz chyba dodatniego WB na borellie albo
      przynajmniej granicznego.
      • zajaco-wa Re: czy to borelioza 16.10.07, 20:23
        Agnn i od jakich lekow zaczelas?
        Zazule naprawde? jak to sie odczytuje?uncertain lekarze mowia ze ze sterydy
        moga falszowac wynik testu, ze WB wyszedl negatywnie ale
        podejrzanie, przy wynikach testu napisane jest ze na pozytywny wynik
        sklada sie 5 plusow(lub diagnoza kliniczna)
        Pozdrawiamsmile
        zajocowa
        • likorek Re: czy to borelioza 16.10.07, 21:41
          Mnie wysłali ze zdiagnozowaną bb do Sanepidu, pod groźbą grzywny
          tylko przy dwóch plusachsmile Zajacowa - ty chyba jednak masz bb.
          • zajaco-wa Re: czy to borelioza 16.10.07, 21:53
            hahabig_grin
            moze to i dobrze, moze jak zaczne leczyc bb to artretyzm puscismile
        • agnnn Re: czy to borelioza 17.10.07, 00:58
          tetracyklina+tinidazol
          mam treme ; / pzdr.
          • zajaco-wa Re: czy to borelioza 17.10.07, 05:11
            Agnnn jesli masz diagnoze i zaczelas leczenie to jestes na
            najlepszej drodze do wyleczeniasmile
            Nie ciesze sie ze mam borelioze i koinfekcje, ale ciesze sie ze mam
            jakas diagnoze i nowa nadzieje na wyzdrowienie. Od 15 miesiecy mam
            bardzo nieciekawe bole stawow.Zdaje sobie sprawe, ze mam zarowno
            artretyzm reumatoidalny, jak i borelioze i nawet jesli wylecze
            borelioze i jej "kolezanki", to moge nadal zostac w bolu. Ale i tak
            ciesze sie, bo mam nadzieje. Najgorsze nie wiedziec co ci jest albo
            wyczerpac juz wszytskie sposoby. Ostatnio bylam na takiej diecie ze
            przez 4 miesiace jadlam tylko surowe warzywa ,owoce, nasiona i
            orzechy, czasem wedzonego na zimno lososia albo surowa rybe.Kiedy
            wracam wspomnieniami nie wiem jak dawalam rade, teraz kiedy poczuje
            zapach surowej ryby zbiera mi sie na wymioty, a wtedy bylam tak
            wyglodzona ze jadlam ja rekoma....niektorym taka dieta
            pomaga,wierzylam ze i mi pomoze,nie pomogla , wystarczylo ze jeden
            raz odjelam jedna tabletke z garsci tego syfu na ktorym
            jestem ,chcac powoli z niego schodzic i przyplacilam za to bolem nie
            do wytrzymania. Po tym sprobowalam juz ostaniej
            szansy,eksperymentalnego leku biorac na siebie jego ewentualne
            nieznane skutki uboczne, jestem na nim 3 miesiace , efektow nie
            widac. Zostala mi juz teraz wiara w te antybioyki i nie moge sie
            doczekac az dostane ich wiecej, wytrzymam kazdy bol zeby wytepic to
            dziadostwo, i Ty tez.
            Zycze Ci Agnnn duzo zdrowkasmile
            • jmgpk6 Re: czy to borelioza 17.10.07, 08:04
              To nie jest "zrówno artretyzm reumatoidalny jak i borelioza" tylko
              po prostu borelioza,w której jednym z objawów są właśnie bóle stawów
              (jak i wiele innych przypadłości). jmgpk6
              • likorek Re: czy to borelioza 17.10.07, 09:36
                zgadzam się z jmgpk6. Na forum jest kilka osób ze stwierdzonym RZS,
                a leczą boreliozę i się im zdecydowanie poprawia. Trzymam kciuki
                (choć bolą) za poprawę twoich stawów.
            • agnnn Re: czy to borelioza 17.10.07, 11:40
              faktycznie tak jest : ) i nie mam zamiaru utyskiwac widzac tu tyle dzielnych
              osob ktorym bb zdazyla np na powaznie zatruc kilkanascie ostatnich lat zycia.
              no.. do BBoju! ; ) pzdr.
              • zajaco-wa Re: czy to borelioza 17.10.07, 15:30
                Jezeli to jest tylko borelioza to juz jestem najszczesliwsza teraz
                na swieciebig_grin
                Moi LLMDs uwazaja ze to 2 oddzielne choroby, ze byc moze choroba
                artretyzm reumatoidalny zostala wywolana borelioza, ale nie ma
                takiej gwarancji i nie ma tez gwarancji ze pusci po wyleczeniu
                boleriozy i musze 2 te choroby leczyc jednoczesnie. Decyduje o tym
                podobno badanie CCPI z moich wynikow na artretyzm-powiedzieli ze
                jezeli bylby negatywny to wtedy faktor reumatologiczny podnosila by
                borelioza i bylaby to poprostu borelioza, a poniewaz w moich
                wynikach CCPI jest pozytywny, uwazaja ze to 2 oddzielne chorobyuncertain
                • franiolek1 Re: czy to borelioza 17.10.07, 17:06
                  Dlaczego piszesz "moi llmds" - ilu lekarzy Cie leczy? Czy to oni
                  zadecydowali o testach i leczeniu?
                  Czy leczysz sie w Polsce?
                  • zajaco-wa Re: czy to borelioza 18.10.07, 04:20
                    Bede musiala sie troche rozpisac jak ci sie chce franiolek1 to
                    przeczytaj prosze. Mam dwoch lekarzy od boreliozy kt pracuja
                    wspolnie,mieszkam w stanach, wiec na lymenet doradzono mi llmd
                    nalepiej rekomendowanego w stanie,ale poniewaz mial on za duzo
                    pacjentow i nie mial jak ich przyjmowac, ma 2 takich co mu pomagaja,
                    wiec ja mam jednego kt mu pomaga i tego glownego na ktorym mi
                    zalezy. Jak juz pisalam twierdza,ze mam zarowno borelioze jak i rzs,
                    wiec zadzwonili do mojego reumatologa zeby polaczyc leczenie,
                    glownie chodzi o sciagniecie ze sterydow. No i zaczela
                    sie "wojna" big_grin dzis dowiedzialam sie troche wiecej bo widzialam sie
                    z reumatologiem,twierdzi,ze nie mam boreliozy,ze wb wyszedl
                    negatywnie a koinfekcje co mi wyszly to ma wiekszosc ludzi na
                    swiecie,ze ci llmds naciagaja,lecza ludzi chorych na borelioze ale
                    tez nie majacych tej choroby,ponadto wzial moja krew na testy elisa
                    i wb chce je zrobic jeszce raz zebym nie miala watpliwosci,ze sa
                    ujemne a potem (pcr?) za pomoca igly ze stawow, na koszt kliniki co
                    jest tu nie do pomysleia.Ktos by powiedzial ze to wspanialy lekarz
                    tak dba o pacjentow. ale wydaje mie sie ze chodzi o to, ze odkad
                    jestem na leku eksperymentalnym u niego dostaje on prawdopodobnie
                    gruba kase od sponsora i nie chce mnie stracic. Powiedzial ze o
                    boleriozie wie bardzo duzo bo zna bardzo dobrze lekarzy z
                    connecticut, ktorzy odkryli lyme disease i jezeli chce,to moze mnie
                    z nimi skontaktowac. Odnoscie antybiotykow stanowczo odradza, mowi
                    ze wyniszcza mi organizm ,watrabe i zeby...smiac mi sie chce bo mowi
                    do mnie "pokaz zeby" i kiedy je wyszczerzylam,mowi "yeaaa, ty je
                    stracisz". Niezle ma metody co? hahaha ostatecznie powiedzial ze
                    moge sobie brac minocykline jak chce, to mu nie przeszkadza bo to
                    ostatecznie tez lek na reumatyzm ,ale stara metoda kt on by nie
                    polecal, no ale ze sterydy brac musze. Szkoda tylko ze nie mowi ze
                    sterydy maskuja objawy roznych chorob, niszcza serce, watrobe, mozg,
                    nerki a methotrexate nerki, pluca, uzywane sa do aborcji i leczenia
                    raka, a nowe lekarstwo ktore na mnie testuje moze powodowac m. in.
                    bialaczke. Juz po pierwszych moich slowach widac ze nie ma z nim co
                    klocic, chyba lepiej jak bede tu tylko sluchaczem a oni niech sie
                    kloca miedzy soba. Nie wiem jak to sie zakonczy,chyba tym ze zostane
                    przy llmds.Moga oni rowniez przepisywac mi leki na rzs tylko ze oni
                    woleli dogadac sie z reumatologiem bo w ramach eksperymentu musi
                    robic mi co miesiac testy krwi i moczu (sponsor placi)z ktorych oni
                    chcieli by korzystac, bo kosztuje to tysiace dolarow no ale chyba
                    sie nie pogodza i jezeli zejde z eksperymentanego programu bede
                    placic ja.Od ponad roku slizgam sie jak moge i co moge tego nie
                    place,w wielu laboratoriach jestem juz "spalonana", pogotowiu podaje
                    inne nazwisko, no ale jestem juz troche tym zmeczona. Nie wiem co o
                    tym wszystkim myslec.Za 2 tyg wizyta z llmds mam miec dodany
                    nastepny antybiotyk.Co o tym myslicie,za kazda rade bede bardzo
                    wdzieczna.
                    Pozdrawiam mocnosmile
                    • artur737 Re: czy to borelioza 18.10.07, 05:15
                      Aaaa, lecz borelioze, sprawdz koinfekcje, stawy pewnie sie wylecza razem z
                      borelioza.
                      • zajaco-wa Re: czy to borelioza 18.10.07, 18:06
                        artur737 to co mowisz jest wspaniale smile chyba to powieksze i
                        wydrukuje i powiesze se na scianiebig_grin
                        • franiolek1 Re: czy to borelioza 18.10.07, 18:22
                          No tak , teraz lepiej rozumiem...leczysz sie w Stanach.
                          Zajacowa, ja mysle, ze Twoje bole reumatoidalne sa zwiazane z
                          borelioza. Wszyscy je mamy.
                          Leczenie sterydami, chocby nie wiem jak eksperymentalne, ma wiele
                          negatywnych skutkow.
                          Mysle, ze powinnas trzymac sie lekarzy llmd i leczyc porzadnie
                          borelioze i wspolinfekcje. Mozliwe, ze stawy przestana bolec.
                          • zajaco-wa Re: czy to borelioza 16.11.07, 21:40
                            Czesc Wszystkim
                            troche nie pisalam. W tym czasie duzo czytalam o boreliozie i
                            leczylam sie.Miesiac temu rzucilam sterydy,na poczatku nie bylo
                            latwo, zwlaszcza w nocy, ale ogolnie spodziewalam sie ze przejdzie
                            to o wiele gorzej.Mam teraz przychodzoco-odchodzaca wysypke trudno
                            ocenic czy to abx czy suplementow czy od herxa. Odstawilam abx i
                            suplementy , po 3 dniach wlaczylam abx a pare dni pozniej
                            suplementy , nie zauwazylam zadnego zwiazku pomiedzy wysypka i tymi
                            manewrami.Biore wiec co nalezy a wysypka nadal przychodzi raz na
                            kilka dni, biore lek na uczulenie- przechodzi i wraca .Kiedy
                            rzucalam sterydy akurat nie bralam wtedy suplementow. Lekarz mnie
                            pochwalil , udalo mi sie rzucic sterydy bez wspomagania
                            suplementami. Powiedzial ze widocznie dzieki silnej polskiej krwiwink
                            Poniewaz odstawilam sterydy nie umiem ocenic czy mialam
                            herx,poprawilo mi sie czy pogorszylo na terapii abx.2 tyg temu
                            dostalam drugi antybiotyk cefuroxime 500mg 2xdziennie,NAC i inne
                            suplementy. Ostatni tydzien odczuwam bardzo duza popawe, moge
                            zacisnac dlonie w piesc co jest u mnie bardzo duzo,bo reasumujac to
                            z nimi chyba zawsze mialam najwiekszy problem reszta stawow rowniez
                            bardzo sie poprawila.Czuje ze moge i chce wrocic juz do pracy,mam
                            duzo energi i szkoda mi siedziec w domu. Z tego co wiem ,to za
                            szybko na trwala poprawe, ale jestem przygotowana na to ze moze mi
                            sie pogorszyc , ale ze potem znow mi sie polepszysmiletak chyba to
                            przebiega, z tym ze z czasem coraz dluzsze sa te lepsze okresy. Nie
                            wychodzi mi tylko dieta na kt powinnam byc,chyba zbiore sie do niej
                            jak pojawia sie jakies objawy grzybicy, puki co nic sie nie dzieje.
                            Mam wyniki ponownych testow kt zrobil mi tym razem reumatolog-elisa
                            ujemny i wb-igg igm wszysciutko ujemne.Nie zrobilo to jednak na mnie
                            zadnego wrazenia i niedlugo chyba pozegnam sie z tym facetem. Llmds
                            mowia ze wogole nie moga sie z nim porozumiec,jest agresywny,
                            kompletnie nie przyjmuje do wiadomosci, ze ktos moze miec 2 choroby,
                            jak ktos ma rzs to juz nie moze miec boreliozy, nie moga sie dogadac
                            telefonicznie,napisali mu list z materialami o boreliozie a ten
                            dalej klapki na oczach.Szkoda gadac.
                            Ciesze sie ze sprobowalam z tymi antybiotykami.
                            Pozdrawiam wszystkich wracajcie do zdrowiasmile
                            • zajaco-wa Re: pytanie 04.12.07, 21:49
                              Hej Wszystkimsmile

Od miesiaca czuje sie rewelacyjnie.Moge powiedziec ze jestem prawie
                              zdrowasmile
                              Od 3 miesiecy jestem na minocyklinie , od miesiaca na cefuroxime.
                              Poprawa jest ogromna i bardzo jestem szczesliwa.Jedyne co mi
                              wszytsko maci jest to ze 5 miesiecy temu wzielam lek biologiczny na
                              rzs lub tez go nie dostalam bo to eksperyment(czesc pacjentow
                              dostaje prawdziwy lek a czesc placebo i nikt nie wie co kto dostal)
                              I w zwiazku z powyzszym nurtuje mnie pytanie: czy jest jakis sposob
                              na sprawdzenie czy to pomagaja mi antybiotyki, np odstawic je na
                              jakis czas lub.... nie wiem. Zbliza sie termin kiedy musze wziac
                              ponowny wlew leku eksperymentalnego a chcialabym z niego zrezygnowac
                              dlatego ze poprawilo mi sie dopiero po antybiotykach a moze to zbieg
                              okolicznosci.
                              Prosze czy ktos moglby mi pomoc?????? Czy jest jakis sposob aby
                              sprawdzic co tak rewelacyjnie mi pomaga??????
                              Zdrufkasmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka