Dodaj do ulubionych

Jaki jest najlepszy polski probiotyk?

07.04.08, 19:37
Nowy FAQ tylko je wymienia. Optima z Kanady zrobila sie za droga.

Czy ktos na forum uzywa wylacznie polskich probiotykow i ma dobre efekty?
Jezeli tak, to ktory najlepiej dziala?
Obserwuj wątek
    • dx771 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 07.04.08, 19:42
      Probacti4 - ma kapsułkę enteric a to jest ważne bo tylko taka kapsułka przechodzi przez żołądek i rozpuszcza się dopiero w jelitach.
      • a_belka Male nieporozumienie 07.04.08, 20:00
        Tak piszesz jak w reklamie.
        A ja chce wiedziec czy jestes na antybiotykach i ten wspomniany probacti4 cie
        dobrze chroni przed grzybica bez podjadania na boku Optimy.
        • dx771 Re: Male nieporozumienie 07.04.08, 20:15
          Nie wiem bo stosuję też inne metody zabezpieczenia przed grzybem a i tak nie
          wiem czy wszystko jest ok.

Ale z tego co pisze Franiolek bardzo ważne jest to by była to kapsułka enteric
          (nierozpuszczalna) w żołądku a Probacti4 taką kapsułkę ma.
          • nataszkam Re: Male nieporozumienie 08.04.08, 12:51

Fisioflor chyba też ma taką kapsułkę.
            My stosujemy 2 x 1 fisioflor i 1 x 1 probacti4 między abaxami i
            nystatyną, której bierzemy 3 x 1. No i od czasu do czasu Colon C.
            Nie chcę zapeszyć, więc...
            smile
            • ewunia4444 Re: Male nieporozumienie 17.04.08, 20:36
              moja mama jest juz prawie 1,5 roku na antybiotykach i zadnej grzybicy przez ten
              czas nie dostała,zadnych biegunek ,wszyscy sie dziwia ale tak jest i tak niech
              pozostanie.Cały czas bierze trilac i zamiennie bion3,pije duzo jogurtow i
              ukwaszonego mleka wiec mysle ze to działasmileczego i wam zycze pozdrawiam
    • zalesiu Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 17.04.08, 21:12
      Ja stosuje 1x fisioflor i jest ok
      • bombadil.tom Lakcid L 17.04.08, 21:47
        ten co ma 12 mld jednostek, mi pomógł w krytycznym momencie, kiedy łykanie 5-6
        Probacti4 nic nie dawało
    • likorek Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 17.04.08, 21:58
      Ewunia, witaj po długiej nieobecności. Czy mama dalej chodzi
      do "naszej " pani doktor od doxy?
      • ewunia4444 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 21.04.08, 12:08
        tak,nadal chodzi tylko do naszej pani doktor i czuje sie rewelacyjnie nadal jest
        na antyb.pozdrawiam
        • piotr.kurkiewicz Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 22.04.08, 20:28
          Witam
          W jelicie grubym jest ponad 500 różnych gatunków "dobrotliwych"
          bakterii , podobno 17 rodzajów. Im więcej szczepów różnych bakterii
          tym lepszy, ale i drozszy.Też ma znaczenie czy zawiera inulinę-
          stymuluje wzrost "dobrotliwych" bakterii
          Pozdrawiam
          Piotrek K
          • mea_51 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 04.07.08, 18:34
            Witam Panie doktorze! Znalazłam na stronie www.pfm.pl sposób na leczenie
            biegunek u dzieci .." podając probiotyki /Lakcid,Laktobif itp ./ zawartość
            ampułki rozpuścic w mleku lub wodzie i po upływie 30-60 min / tu nastepuje
            rozmnożenie bakterii/ podac doustnie " Przyznam szczerze, że trochę jestem w
            rozterce...niby logiczne, ale..trochę zmąciło mi pogląd .Pozdrawiam serdecznie
            mea_51
          • stachenka Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 04.07.08, 20:04
            > Też ma znaczenie czy zawiera inulinę-
            > stymuluje wzrost "dobrotliwych" bakterii

Ciekawe, co na to nasz specjalista dietetyk wink leser, który przecież słucha
            naszych lekarzy i stosuje się do ich zaleceń tongue_out
            • anyx27 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 04.07.08, 20:57
              ja biore teraz optime, ale jak jej nie mam, to biore fisioflor,
              beneflore, lactoseven i prolactiv. one wszystkie maja wiecej niz 6
              roznych szczepow bakterii.
              • stachenka Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 04.07.08, 21:07
                Zauważyłaś jakąś różnicę w skuteczności swojego polskiego zestawu i optimy?
                • anyx27 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 04.07.08, 21:11
                  jesli do mnie stachenko bylo to pytanie, to szczerze, nie bardzo.
                  wiadomo, ze lepiej lykac 1 kapsulke, niz 5, ale jesli chodzi o
                  dzialanie, to ja nie zauwazylam roznicy.
                  • stachenka Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 04.07.08, 21:26
                    Ja u siebie widzę różnicę. Biorąc optimę odpoczywam od tego, co franiolek ładnie
                    nazywa kobiecym grzybkiem.
                    • anyx27 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 04.07.08, 21:36
                      a ja biore optime i mam wlasnie tego kobiecego grzybka, ktorego
                      lecze natamycyna.
            • leser57 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 04.07.08, 21:45
              stachenka napisała:

> > Też ma znaczenie czy zawiera inulinę-
              > > stymuluje wzrost "dobrotliwych" bakterii
              >
              > Ciekawe, co na to nasz specjalista dietetyk wink leser, który przecież słucha
              > naszych lekarzy i stosuje się do ich zaleceń tongue_out

Porozmawiamy na zjeździe. Myślę, że potrafisz zrozumieć, że preparat, który
              przechodzi nienaruszony przez jelito cienkie i rozkładany jest na cukry proste w
              jelicie grubym nic dobrego dla organizmu nie jest w stanie zrobić. A lekarze też
              mają prawo sie mylić smile
              Pozdrawiam
              Leszek

>
              • stachenka Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 04.07.08, 22:03
                > Porozmawiamy na zjeździe.

Niczym nie poparte kategoryczne stwierdzenie. Dlaczego mnie to nie dziwi?

> A lekarze te
                > ż
                > mają prawo sie mylić smile

Szkoda, że sobie odmawiasz tego prawa.
                • klematis7 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 04.07.08, 22:13
                  Mysle, ze nie zawsze ulotki pisza lekarze. Zgadzam sie z leserem w
                  temacie inuliny. I KONIEC TEJ WOJNY JUZ smile.
                  PS. kazdy ma wolny wybor, moze sobie z ta inulina zrobic co chcesmile
        • lilly1985 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 11.01.19, 10:55
          Mogę zapytac która to pani doktor? 🙂
    • klematis7 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 04.07.08, 21:06
      najlepszym polskim probiotykiem jest fisioflor. Ma 10 miliardow
      bakterii, 7 szczepow i kapsulke enteric (dojelitowa). Kosztuje ok.
      11zl za 10 kapsulek. Szkoda pieniedzy na inne probiotyki.
      • flork74 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 04.07.08, 22:42

Nie zgodze sie ze stwierdzeniem Klamatis7.Uzywam i w tym mnie
        utwierdziła dr.Beata ze najlepiej bedzie jak postaram sie o
        Optime.Ma 11 szczepow i bieze sie 1 kapsulke na dobe.Ostatnio
        sprowadzilem sobie przez znajoma ktora byla 3 tyg w Stanach i wyszlo
        mi 2 opakowania po 60 sztuk 255 zl.A 120 pigul wystarczy na 4
        miesiace to wychodzi 64 zlote/miesiac.Takze nie wiem czy akurat
        fisioflor wychodzi tak rewelacyjnie cenowo.Raczej nie,nie sadzicie?

• stachenka Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 04.07.08, 22:44
          Flork, chodziło o najlepszy POLSKI probiotyk.
          • anyx27 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 04.07.08, 23:00
            ponawiam pytanie z innego watku. czy ktos ma mozliwosc sprowadzenia
            optimy?
            • flork74 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 04.07.08, 23:13
              Anyx27 sa juz sklepy internetowe ktore to sprowadzaja.Sprawdz
              wpisujac w Google Optima to byc moze dostaniesz jakies namiary.Ja
              dowiedziawszy sie o Optimie szukalem w kregu znajomych tam
              mieszkajacych,takze pierwsza partie dostalem droga pocztowa.
              • stachenka Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 04.07.08, 23:17
                > Anyx27 sa juz sklepy internetowe ktore to sprowadzaja

Do Polski?
                • flork74 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 04.07.08, 23:24
                  Tak,przeciez Polska nie lezy na odludziu.Mamy apteki zagranicznych
                  przedstawicieli,nie rodzime.W wyszukiwarce wpisz probiotyk optima.
                  • stachenka Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 04.07.08, 23:30
                    Chyba mam jakieś upośledzone google...
                    • flork74 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 04.07.08, 23:46
                      Masz racje i moje poszukiwania w necie spelzly na niczym.Raczej
                      trzeba wyłacznie szukac przez kogos kto ewentualnie tam wyjezdza na
                      krotki okres i w miare szybko to przywiezie wracajac.A tak na
                      marginesie to w Stanach Optima jest przewaznie w sklepach netowych i
                      nie ma jej w rodzimych aptekach.Pozdrawiam,dobrej nocy!
                      • leser57 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 05.07.08, 10:07
                        flork74 napisała:

A tak na
                        > marginesie to w Stanach Optima jest przewaznie w sklepach netowych i
                        > nie ma jej w rodzimych aptekach.Pozdrawiam,dobrej nocy!

Daj jakieś namiary na te sklepy. Teraz nie ma zbyt dużego problemu z kupowaniem
                        w sklepach internetowych w USA. Ktoś angielskojęzyczny (ja nie smile) może się
                        dogadać i zamówić z dostawą do Polski. Tak kupuje się np. nasiona.
                        Pozdrawiam
                        Leszek
                        • flork74 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 05.07.08, 10:21
                          Leser57 podaje Ci adres apteki z Chicago--
                          WWW.SOUTHTOWNHEALTHFOODS.COM--Pozdrawiam1
                          • flork74 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 05.07.08, 10:33
                            Aha,jesli Ciebie to tak interesuje to u nich jest w cenie 57
                            $/pudelko.Pudelko 60 sztuk masz na 2 miesiace,wiec chyba nie ma nic
                            lepszego na razie niz Optima,a moze sie myle.
                            • ela_lo Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 03.08.08, 19:13
                              Znalazłam OPTIMĘ 60 tabl. na ebay za 34,94 USD + koszty wysyłki -
                              nie wiadomo ile bo nie podają - Polska jest na liście krajów do
                              wyboru przesyłki. Myślę, że gdyby zamówić więcej opakowań to koszty
                              wysyłki byłyby takie same ale rozłożyłyby się na ilość opakowań.
                              Czy mam wysłać do nich zapytanie, dla jednego opakowania dla mnie
                              nie opłaca mi się. Musiałabym poza tym zarejestrować PAYPAL'a a
                              nigdy do tej pory z tego nie korzystałam i nic nie wiem na ten temat.
                              • leser57 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 03.08.08, 22:13
                                ela_lo napisała:

> Znalazłam OPTIMĘ 60 tabl. na ebay za 34,94 USD + koszty wysyłki -
                                > nie wiadomo ile bo nie podają - Polska jest na liście krajów do
                                > wyboru przesyłki.

Problem z tym, czy w Polsce Optima jest na liście towarów, które można
                                wprowadzać do obrotu na obszarze kraju. Byłem w Urzędzie Celnym i celnik nie
                                potrafił mi powiedzieć co by zrobił z Optimą, tylko powiedział, że ma na to 30
                                dni. Prawdopodobnie coś do powiedzenia mają też Sanepidy. Jestem na etapie
                                studiowania przepisów na stronie GIS (Główny Inspektorat Sanitarny). Na razie
                                trzecia przesyłka będzie szła jeszcze przez Irlandię.
                                Leszek

Myślę, że gdyby zamówić więcej opakowań to koszty
                                > wysyłki byłyby takie same ale rozłożyłyby się na ilość opakowań.
                                > Czy mam wysłać do nich zapytanie, dla jednego opakowania dla mnie
                                > nie opłaca mi się. Musiałabym poza tym zarejestrować PAYPAL'a a
                                > nigdy do tej pory z tego nie korzystałam i nic nie wiem na ten temat.
                          • leser57 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 05.07.08, 11:21
                            flork74 napisała:

> Leser57 podaje Ci adres apteki z Chicago--
                            > WWW.SOUTHTOWNHEALTHFOODS.COM--Pozdrawiam1

Optimy nie znalazłem sad
                            Znalazłem o candidzie:
                            www.southtownhealthfoods.com/cgi-bin/customize?nutritionworks.html
                            Może komuś się przyda.
                            Pozdrawiam
                            Leszek
                            • stachenka Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 05.07.08, 14:26
                              Fajnie sobie rozmawiacie, chłopcy.
                              Pytanie za 100 punktów:
                              dlaczego np. gavko nie zamówił Optimy ze sklepu netowego prosto do domu, tylko
                              na adres kolegi w USA i dopiero kolega wysłał to do gavka?
                              • leser57 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 05.07.08, 15:38
                                stachenka napisała:

> dlaczego np. gavko nie zamówił Optimy ze sklepu netowego prosto do domu, tylko
                                > na adres kolegi w USA i dopiero kolega wysłał to do gavka?

Tak jest łatwiej. Nie trzeba znać angielskiego. Jeżeli jednak nie ma się
                                rodziny, czy znajomych w USA, to można zadzwonić i zamówić wysyłkę do Polski.
                                Były na ten temat dyskusje także na grupie pl.rec.foto.cyfrowa. Nie z każdym
                                sklepem to się udaje.
                                Pozdrawiam
                                Leszek

>
                                • nataszkam Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 05.07.08, 17:55

Sklepy internetowe nie wysyłają przeciez OPTIMY do Polski.
                                  • stachenka Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 05.07.08, 21:59
                                    Gdybyś znała angielski, to by Ci przysłali wink

Boski jest ten wątek od wczoraj big_grin
                                    • kastom55 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 05.07.08, 22:18
                                      stachenko dzięki Tobie wiem że chorzy na bb to normalni ludzie!!!Ty
                                      też jesteś boska!!!
                                      • stachenka Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 05.07.08, 23:07
                                        > stachenko dzięki Tobie wiem że chorzy na bb to normalni ludzie!!!

Kasiu, wniosek mi się podoba, tylko nie wiem, jakim cudem doszłaś do niego
                                        dzięki mojej osobiesmile
                                        • kastom55 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 05.07.08, 23:23
                                          stachenko czyżbym pomyliła?...nie masz bb?....
                                          • anyx27 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 05.07.08, 23:31
                                            A moze to drugie wink he he smile

p.s. Ty wiesz Satchna, ze to taki zarcik tylko wink))
                                            • stachenka Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 05.07.08, 23:54
                                              Z pewnością borelce zawdzięczam to, że jestem mocno przywiązana do swojego
                                              poczucia inszości smile

Anyx, zrób jeszcze jedną literówkę i wyjdzie, żem Sat(ch)an tongue_out
                                              • anyx27 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 06.07.08, 00:09
                                                nie czepiaj sie wink
                                                a tak na marginesie, to kto wie, coz tam w tobie drzemie STACHENKO
                                                • stachenka Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 06.07.08, 00:19
                                                  Ja wiem. Krętki w cystach.
                                                  • anyx27 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 06.07.08, 00:28
                                                    to na pewno, ale to akurat zadna rewelacja wink wszyscy to mamy sad a z
                                                    tym szatankiem, to już inna sprawa wink
                          • flork74 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 05.07.08, 23:34
                            Sprostowanie.Przepraszam ale to nie jest adres apteki ktora
                            sprzedaje Optime.To www sklepu ktory ja sprowadza.Przepraszam,ale
                            tez sam bylem wprowadzony w blad.
                            • ren.ika Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 03.08.08, 22:59
                              Do tej pory najczęściej dawałam dziecku enterol w saszetkach
                              www.enterol.pl/
                              tyle, że ona brała 3 antybiotyki łącznie przez 21 dni - to było jej
                              maksimum
                              (zbyt mała próba do rekomendacji zupełnej, ale warto rozważyć)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka