freeskawiniak 05.05.08, 16:38 Witajcie Czy ktoś spotkał się z przypadkiem że stwierdzona borelioza powoduje takie objawy jak dmd ???????????????? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zazule Re: Borelioza a DMD 05.05.08, 17:08 a co to takiego to DMD? jak wrzuciła w google to wyszło ze to format zapisu dysków optycznych w technologii opartej na fluorescencji ale chyba nie o to chodzi zaz Odpowiedz Link
borelka46 Re: Borelioza a DMD 06.05.08, 10:47 Moim zdaniem tak i wiele innych chorób w tym zanikowych mięśni. Już niedługo BB przełamie całe rozumienie medycyny. Odpowiedz Link
anyx27 Re: Borelioza a DMD 06.05.08, 11:50 Tak, tylko wydaje mi sie, ze jezeli badania genetyczne potwierdza zanik miesni, to juz nie ma mowy o boreliozie, ale o uszkodzonych/nieprawidlowych genach. Odpowiedz Link
freeskawiniak Re: Borelioza a DMD 06.05.08, 13:45 Zgoda z Twoją argumentacją,badania genu wyszły dobrze jeżeli chodzi o DMD + mutacja DMD za to Borelioza potwierdzona dodatkowo zrobiona biopsja mięśnia wykazane uszkodzenia i co dalej !?!? Odpowiedz Link
borelka46 Re: Borelioza a DMD 06.05.08, 13:46 Ale te mogły zostać uszkodzone przez odziedziczone bakterie . Odpowiedz Link
freeskawiniak Re: Borelioza a DMD 06.05.08, 13:52 Tak tylko jak sobie poradzić z tzw."rozdwojeniem jażni" Odpowiedz Link
borelka46 Re: Borelioza a DMD 06.05.08, 13:58 Freskawiniak musisz więcej o tym rozdwojeniu jażni, wiele osób na forum ma problemy osobowościowe psychologiczne w wyniku bb, choć mało się o tym pisze. Chyba że to przenośnia a ja głupi nie skapował. Odpowiedz Link
anyx27 Re: Borelioza a DMD 06.05.08, 14:03 Napisz moze wiecej o dziecku, ile ma lat, od kiedy objawy, czy jest leczone i jak. jakie badania byly robione. na pewno w wypadku takiej choroby jak dystropia miesniowa, borelioza bylaby "zbawieniem". Odpowiedz Link
freeskawiniak Re: Borelioza a DMD 06.05.08, 14:31 pisząc o tzw."rozdwojeniu jażni" miałem na myśli dwie grozne choroby DMD i Boreliozę jak to przyjąć jakimi kategoriami myśleć gdzie szukać sensownej porady popartej rzetelną wiedzą. Odpowiedz Link
zazule Re: Borelioza a DMD 06.05.08, 22:49 Sam sie ucz - to najlepszy sposób. Poszukaj na zagranicznych forach np Lymnet. Odpowiedz Link
zazule Re: Borelioza a DMD 06.05.08, 22:54 Post mrowkolwa - moze sie przyda. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26140&w=78365812&a=78442700 Odpowiedz Link
kania224 Re: Borelioza a DMD 07.05.08, 01:00 Jeśli nawet, jak ktoś sugeruje, ge zostal uszkodzony przez bakterie - to i tak mowimy już o dystrofii, a nie boreliozie. Przycyzn dystrofii, poodbnie jak wielu innych chorób, upatrujesię m.in w zakazeniach bakteryjnych, co nie znacyz, że leczenie antybiotykami poprawi stan - bo to już i tak bylaby dystrofia,nieważne czym spowodowana. Nawet dodatni wynik WB czy nawet PCR o niczym nie swiadczy - ktos mogł mieć kontakt z krętkami, ale i tak leczenie nic tu nie da - gen zostal uszkodzony i koniec. Jeśli dystrofia przebiega bardzo charakterystycznie, to raczej nietrudno jest ją stwierdzić niemal na 100 %. Przykre to, ale nie mydlilabym sobie tu oczu boreliozą. Co do badań generycznych, to w Polsce są na marnym poziomie, tka że diagnozę stawia się wlaściwie na podstawie obrazu klinicznego, CK, aspat/alat i przede wszystkim biopsji mięśnia. Oczywiście mozna zrobić badanie, ale nawet gdy będzie dodatni w klasie IgG nie robilabym sobie wielkich nadziei. Odpowiedz Link
kania224 Re: Borelioza a DMD 07.05.08, 01:01 PS. przepraszam za literowki, śpiszylam się... Odpowiedz Link
anyx27 Re: Borelioza a DMD 08.05.08, 01:32 Kania, w takim wypadku nalezy sprobowac wszystkiego, tym bardziej, ze jest mnostwo osob np. z SM, ktore maja uszkodzenia w mozgu, a po leczeniu antybiotykami na borelioze, ich stan sie poprawia. jesli usunie sie przyczyne choroby, ktora moze byc borelioza, to nawet, jesli choroba sie nie cofnie, moze sie zatrzymac. pozdrawiam Odpowiedz Link
fikemola Re: Borelioza a DMD 08.05.08, 14:21 anyx, kania pisze o nieodwracalnym uszkodzeniu genu... tego się nie cofnie (no może kiedyś, jakąś terapią genową), szukanie przyczyn to co innego. Jak uszkodzenie już jest, to wiedza od czego powstało nie wpłynie na wyzdrowienie, niestety. W przypadku błędnych diagnoz i niewłaściwego leczenia jak np. przy SM, szukanie prawdziwej przyczyny może pomóc i dać właściwe leczenie. Odpowiedz Link
rzepcia3 Skontaktuj się ze mną na maila freeskawiniak 09.05.08, 08:53 rzepcia3@gazeta.pl Odpowiedz Link
ksu72 Re: Skontaktuj się ze mną na maila freeskawiniak 06.06.17, 11:31 Ja mam zanik miesni nie potwierdzony genetycznie a zaleczylem borelioze. Mam 32l ,jeszcze jestem niepelnosprtawny ale powolutku drgnęło do przodu od 2014 Pozdrawiam Piotrek ksu7@o2.pl Odpowiedz Link