mac881 02.09.08, 15:59 witam, przed chwilą dostałem wyniki ebadań, które wykazały obecność IgM, wcześniej był rumień, tyle że bez kleszcza. co teraz z tym robić? czy to definitywnie oznacza chorobę? bardzo prosze o rady. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
swigonka Re: co robić? 02.09.08, 16:07 Witaj na forum. Po pierwsze przeczytaj faq. po drugie jakie badanie wykonałeś? piszesz, że był rumień- kiedy? czy byłeś leczony? czy masz jakieś objawy? co oznacza "rumień ale bez kleszcza"? Odpowiedz Link
mac881 Re: co robić? 03.09.08, 10:04 nie wiem jakie to badanie, niestety na wyniku nie jest to napisane, a będąc u lekarza, nie wiedziałem, że jest to ważne. rumień pojawił się ok miesiąc temu, najpierw nieduży, potem coraz większy, teraz prawie zniknął. Był on leczony różnymi antybiotykami, lorindenem itp. kleszcza poprostu nie było widać, być może wcześniej był, ale nikt go nie zauważył. Odpowiedz Link
rzepcia3 Re: co robić? 03.09.08, 10:16 Płaciłeś za badanie czy w ramach NFZetu? Antybiotyki np. lorinden? lorinden to maść i to steryd dokładniej. Odpowiedz Link
rzepcia3 Re: co robić? 03.09.08, 10:17 Ok, źle zrozumiałam, napisz jakie antybiotyki, jak długo. Odpowiedz Link
mac881 Re: co robić? 03.09.08, 10:22 badanie zlecił dermatolog i było darmowe, jeśli chodzi o leki - unidox, zyrtec; wcześniej było leczone jako alergia, więc i różne maści antyalergiczne. Odpowiedz Link
rzepcia3 Re: co robić? 03.09.08, 10:33 docs.google.com/View?docid=dfs9jh96_2dtvkm7ff przestudiuj tego linka, są tam informacje o rumieniu, o badaniu Elisa, o objawach...itd. Wszystkiego sie dowiesz stamtąd. Odpowiedz Link
mac881 Re: co robić? 03.09.08, 10:38 z mazur, ale badania wykonywane były w warszawie. dzięki za tamtego linka Odpowiedz Link