Dodaj do ulubionych

Przyczyny objawow i nawrotow

14.10.08, 17:36
Jakie sa przyczyny nawrotow, co sprawia, ze niektore objawy pojawiaja sie I znikaja,
Dlaczego we krwi raz jest mniej, raz wiecej bakterii Bb, dlaczego one w ogole sa we krwi pomimo ciaglego leczenia abx?

Ta sa pytania, na ktore nikt nie potrafi odpowiedziec definitywnie. To ponizej to zaledwie proba wyjasnienia.
W oparciu o rozne rodzaju obserwacje biologiczne objawy boreliozy moga byc wieloczynnikowe.

1. Bakteria opanowala dany narzad lub dana tkanke. Zyjac w niej wytwarza roznego rodzaju metabolity, niszczy ludzkie komorki co prowadzi do zapalenia, bolu i innych objawow wynikajacych z uposledzenia funkcji. Zaatakowane naczynia krwionosne traca mozliwosc regulacji przeplywu krwi co samo w sobie moze spowodowac uczucie bolu. Gruczoly hormonalne moga zaczac produkowac mniej hormonu. Badania wykazuja, ze bakteria znajduje sobie w danym organizmie jakies szczegolne miejsce i je kolonizuje. U kazdego czlowieka chorego na Bb jest troche inaczej i wybor jest raczej przypadkowy lub zdeterminowany przebytymi chorobami lub kontuzjami co Bb wykorzystuje, znajdujac je jako miejsca dla latwej kolonizacji.
2. Bakteria zyje w zwojach nerwowych w osrodkowym ukladnie nerwowym, glownie w ukladzie czuciowym. Tego rodzaju zwoje sa na poziomie rdzenia kregowego, ale takze w mozgu. W zaleznosci od jej ruchliwosci bakteria moze draznic roznego rodzaju neurony, ktorych codziennym zadaniem jest transfer i obrobka danych czuciowych. Podraznienie poszczegolnych neuronow jest inerpretowane przez uklad nerwowy jako bodziec bolowy pochodzacy z obszaru jaki dany neuron unerwia. Tak wiec wedrujaca przez zwoj nerwowy Bb (np taki znajdujacy sie w rdzeniu kregowym) „zaczepia ogonem” o szereg neuronow, tym samym produkujac liczne i za kazdym razem odmienne objawy bolowe.
Bakterie zyjace w zwojach ukladu autonomicznego zaburzaja prace ukladu krwionosnego oraz pokarmowego. (zajecie zwojow ukladu autonomicznego mozna stwierdzic m.in. poprzez Test pochyleniowy pl.wikipedia.org/wiki/Test_pochyleniowy )
3. Toksyna Bb – zlozona substancja bialkowo tluszczowa nieco podobna do toksyny jadu kielbasianego. Toksyna bakteryjna Bb zaburza przewodnictwo synaptyczne oraz zmienia funkcje kanalow jonowych neuronow. Dzieki jej obecnosci neurony moga stac sie bardzo wrazliwe na bodzce, lub przeplyw bodzcow moze byc zablokowany (dretwienia) moze spowodowac uczucie „ciezkosci konczyn lub palcow” jezeli zaburzy metabolizm acetylocholiny –popularnego neurotransmitera. Toksyna moze wedrowac we krwi we frakcjach zawierajacych tluszcze. Moze tez byc lokalnie wydzielona z martwych zabitych abx kretkow lub z rozbitych lub przeciekajacych mikrocyst i wtedy jej dzialanie jest zalezne od umiejscowienia. Toksyna jest m.in. odpowiedzialna za reakcje Herxeimera.
4. Kretki pojawiaja sie okresowo we krwi w roznych ilosciach z powodu bialek komunikacyjnych.
Quorum sensing jest zjawiskiem opisanym dla Bb i polega na komunikowaniu sie w celu potencjalnej kolonizacji innych tkanek i narzadow zywiciela. Substancje sygnalne wydzielane synchronizuja dzialania Bb. Obecnosc kretkow we krwi jest dla nich wazna ewolucyjnie poniewaz umozliwia dalsze przekazywanie genow Bb do zdrowych kleszczy, ktore zaatakuja organizm zywiciela.

5. Zrodlem kretkow we krwi, obecnych nawet w czasie skutecznego leczenia abx jest uklad nerwowy, kolonie kretkow chronione gruba warstwa sluzu mogace znajadowca sie praktycznie wszedzie, kretki obecne w tkankach trudnych do spenetrowania przez abx (zeby i blizny) . Kretki z ukladu nerwowego maja prawdopodobnie najwiekszy udzial w tym procesie.

Obserwuj wątek
    • geodeta_31 Mocny kawałek domniemanej okrutnej prawdy 14.10.08, 18:59
      Wielu ludzi potrzebuje tych informacji - nawet jeśli sa one jedynie
      domniemane.
      Mowiłem Ci już Artur, że dobrze że znów piszesz?
      No to dobrze, że znów piszesz tongue_out
      • ewa475 Re: Mocny kawałek domniemanej okrutnej prawdy 14.10.08, 22:09
        Artursmile
        mam zamiar wyrzucić zdrowe,ale ciągle silnie bolące od 2 lat zęby.W świetle tego
        co napisałeś z jednej strony ma to sens,bo ciężko penetruje do nich antybiotyk,z
        drugiej przyczyna może być w przekazywaniu bólu.
        Ja mam po prostu dosyć i chcę coś z tym zrobić,bo już nie mogę.Leczę się ponad rok.
        Pozdrawiam i też cieszę się że piszesz takie rzeczy,bo to wyjaśnia pewne sprawy
        związane z boreliozą.
        Pozdrawiam serdecznie,Ewa.
        • fionka21 Re: Mocny kawałek domniemanej okrutnej prawdy 15.10.08, 17:13
          Ewa, pamiętam, że Artur pisał kiedyś, że wiele osób usunęło wszystkie zęby, a
          ból został... Może szkoda kasy na trzecie wink
          Pozdrowienia, Anka
          • artur737 Re: Mocny kawałek domniemanej okrutnej prawdy 15.10.08, 17:24
            A moze te zeby to nie od boreliozy tylko to bruksizm?
            • artur737 Re: Mocny kawałek domniemanej okrutnej prawdy 15.10.08, 17:26
              pl.wikipedia.org/wiki/Bruksizm
              • artur737 Re: Mocny kawałek domniemanej okrutnej prawdy 15.10.08, 17:40
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26140&w=60360891&a=68345763
            • nataszkam Re: Mocny kawałek domniemanej okrutnej prawdy 15.10.08, 17:42

artur737 napisał:

> A moze te zeby to nie od boreliozy tylko to bruksizm?

I ujawnia się po ukąszeniu przez kleszcza? wink
              • artur737 Re: Mocny kawałek domniemanej okrutnej prawdy 15.10.08, 17:47
                Oczywiscie:
                kleszcz → choroba → stres → bruksizm → bol zebow
                • ewa475 Re: Mocny kawałek domniemanej okrutnej prawdy 15.10.08, 19:28
                  Nie bruksizm,noszę aparat w nocy,ćwiczę wg profesora Włocha z Poznania ćwiczenia
                  odprężające staw,co jeszcze mogę zrobić?
                  • kkkkk4 Re: Mocny kawałek domniemanej okrutnej prawdy 15.10.08, 19:45
                    ok, czyli zgodnie z tą teorią co zrobić aby zniszczyć ten śluz
                    osłanijący kolonie bakterii w układzie nerwowym?
                    • iwona-cieszyn Re: Mocny kawałek domniemanej okrutnej prawdy 15.10.08, 23:33
                      Ja usunęłam wszystkie zęby, ponieważ na początku borelioza zaatakowała zatoki i
                      wystąpił problem ropny i zapalny.Z perspektywy czasu stwierdzam, że było to duże
                      dodatkowe obciążenie dla organizmu walczącego już z jedną infekcją, a proces
                      gojenia też się przeciągnął.
          • dobbiaco Re: Mocny kawałek domniemanej okrutnej prawdy 15.10.08, 23:39
            Hm..To mnie tak strasznie bolą te zęby,co ich już nie ma..Razem z
            uchem;szczęką;okiem i potylicą..koszmar..A szyjasztywna;trzeszczy,jak
            groch w żarnach...I..ból..Ból..Ból..
    • reni5553 Re: Mocny kawałek domniemanej okrutnej prawdy 06.04.09, 10:32
      ^
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka