Dodaj do ulubionych

ketokonazol

17.11.08, 15:08
witam! Ostatnio sie gorzej czyłem , zatkane uszy , swędzenie w
miejscu imtymnym , dziwne uczucia w ciele itp. Dzis zazyłem
ketokonazol 200 mg i za jakąs godzinke przeczysciło mnie tzn miałem
i zatwardzenie i mnie przeczyszczało straszna męczarnia, po tem
zatkane uszy i dziwne uczucie . powiedzcie mi czy tez tak macie po
tym leku ? bo nie wiem juz co robic
Obserwuj wątek
    • anyx27 Re: ketokonazol 17.11.08, 15:10
      Na mnie ketokonazol nie dziala. niestety na mojego grzyba tez nie wink
      • mangurr123 Re: ketokonazol 17.11.08, 15:15
        fatalnie sie czuje takie jakby lęki,zatkane uszy , i wogóle . A
        miałas jakies reakcje uboczne czy poprostu nie pomagał ?
        • fionka21 Re: ketokonazol 17.11.08, 15:40
          A ja czuję sie na ketakonazolu bardzo dobrze. Nigdy nie miałam po nim żadnych
          objawów niepożądanych, same pożądanewinkDo niedawna musiałam brać codziennie 200
          mg keto-. Teraz, gdy jem Optimę, biorę co drugi dzień, lub gdy zgrzeszę...

Wcześniej brałam flukonazol i było gorzej.

Wiem, że mam Candida, ale nie znam gatunku, wiem tylko że nie albicans.
          Pozdrawiam, trzymaj się,
          Anka
          • anyx27 Re: ketokonazol 17.11.08, 15:42
            Nie mialam zadnych niepozadanych dzialan. a skad masz pewnosc, ze to
            od keto? moze zbieg okolicznosci?
            • aaa9941 Re: ketokonazol 17.11.08, 15:50
              Leczę sie ketokonazolem, mam zatkane uszy, lekkie bóle mięśni i
              tyle. Zastanawiają mnie te zatkane uszy czy to działanie niepożądane
              leku czy grzyb. Acha okres sie nie pojawił- z tego co pisze w ulotce
              ketokonazol rozregulowuje cykl.
              • anyx27 Re: ketokonazol 17.11.08, 16:40
                aaa9941 napisała:

> Leczę sie ketokonazolem, mam zatkane uszy, lekkie bóle mięśni i
                > tyle. Zastanawiają mnie te zatkane uszy czy to działanie
                niepożądane
                > leku czy grzyb. Acha okres sie nie pojawił- z tego co pisze w
                ulotce
                > ketokonazol rozregulowuje cykl.

A moze jestes w ciazy??? wink
                • fionka21 Re: ketokonazol 17.11.08, 16:47
                  Zatkane uszy (uczucie wody w uszach) to objaw grzyba wink
                  • jagoda398 Re: ketokonazol 17.11.08, 17:30
                    Miałam takie objawy w szpitalu i podali mi ketokonazol. To co
                    opisujesz są raczej objawy grzyba a nie od leku.
                    U mnie ketokonazol spowodował poważną anemię. W tydzień po
                    odstawieniu wyniki wróciły do normy
            • mangurr123 Re: ketokonazol 17.11.08, 17:38
              hmm bo nie miałem biegunek ani takich kłopotów , tylko mniej więcej
              w godzine po zazyciu
              • niebieskaaa Re: ketokonazol 17.11.08, 18:05
                może po prostu keto załatwił grzyba... to dopiero pierwsza tabletka
                poczekaj co będzie jutro
                • mangurr123 Re: ketokonazol 17.11.08, 18:23
                  Sam nie wiem czuje sie gorzej jak przed leczeniemuncertain
                  • mangurr123 Re: ketokonazol 17.11.08, 18:43
                    A najgorsze jest to że nie wiem co od bb a co od grzybicy i jak
                    sobie pomóc sad
                    • mangurr123 uczucie ciepła i gorączka 17.11.08, 21:19
                      Słuchajcie a czy od grzybicy moze byc gorączka ?
                      • lastszogun Re: uczucie ciepła i gorączka 17.11.08, 21:31
                        a ja mam takie pytanko

czy oprócz probiotyków brałes nystatynę??
                        • lastszogun Re: uczucie ciepła i gorączka 17.11.08, 21:32
                          tak od grzybicy moze być goraczka

ale wtedy juz jest sprawa powazna bo jest rozsiana postać
                          objawy sa podobne do sepsy
                          i nalezy to leczyć bo grzybica ustrojowa to nie zarty
                      • aaa9941 Re: uczucie ciepła i gorączka 17.11.08, 21:33
                        Jeśli chodzi o mnie to w ciąży nie jestem- na szczęscie bo chyba te
                        leki są bardzo szkodliwe - na ulotce orungalu jest napisane ze do 3
                        miesiecy po uzyciu nalezy stosowac antykoncepcję. Mam tylko nadzieję
                        ze te wariacje cyklu ustapią i okres wróci.
                        • mangurr123 Re: uczucie ciepła i gorączka 17.11.08, 21:35
                          Oj nie strasz mnie prosze sepsą , juz i tak jestem zestresowany, bo
                          nie mam sie kogo poradzic zbytniosadtak biore probiotyki
                          • mangurr123 Re: uczucie ciepła i gorączka 17.11.08, 21:35
                            I nystatyne tez
                            • mangurr123 Re: uczucie ciepła i gorączka 17.11.08, 22:26
                              Sorki ze tak wypytuje ale jestem troche roztrzęsiony... a skakanie
                              mięśni moze dawac grzyb czy to raczej bb ? bo mi tak tez palece
                              czasem zadrżą u ręki , i tiki tez są;/
                              • anyx27 Re: uczucie ciepła i gorączka 17.11.08, 22:29

Mangur, ty sie tak w tego grzyba za bardzo nie wkrecaj. goraczki nie
                                ma od grzyba. a te drzenia miesni to standard przy bb.
                                • lastszogun Re: uczucie ciepła i gorączka 17.11.08, 22:31
                                  anyx27 napisała:

>
                                  > Mangur, ty sie tak w tego grzyba za bardzo nie wkrecaj. goraczki nie
                                  > ma od grzyba. a te drzenia miesni to standard przy bb.

no nie wiem kto ci to powiedział że przy grzybicy nie ma goraczki

moja mama miał tylko grzybice przewodu pokarmowego i temp. 39 stopni
                                  a jeśli chodzi o ustrojowa ( grzyb we krwi) to gorączka wystepuje
                                  jest to jeden z objawów
                                  pozdr.
                            • lastszogun Re: uczucie ciepła i gorączka 17.11.08, 22:29
                              nie strasze cie

ale czytajac posty na forum odnoszę wrażenie ze grzybica delikatnie mówiac jest ignorowana

czyli masz objawy no to połykasz ketokonazol lub flukonazol i powinno być oki

niestety te leki nie sa rewelacyjne jesli chodzi o mykopatogeny
                              a w zasadzie działaja tylko na candidie i to nie na wszystkie jej rodzaje
                              natomiast nie ruszaja grzybów np penicylinowych i im podobnych
                              pozatym przetrwalniki grzybów w organizmie moga byc do 1,5 roku i w sprzyjajacych warunkach sie kolonizować

każdy lekarz grzybice ustrojowa utozsami z ogólnoustrojowym zakazeniem organizmu (SEPSA)
                              róznica tylko taka ze tu problem stanowia grzyby a róznica między nimi a bakteriami jest taka ze na bakterie mamy arsenał w postaci abx a na grzyba mało skutecznych srodków

sam leząc w szpitalach widziałem ludzi z grzybicami polekowymi i uwierz mi jest to bardzo złe
                              dlatego za złe uwazam szufladkowanie grzybicy do objawów typu lużna kupka itp:

bo grzybica nawet ta pokarmowa jest niebezpieczna dla organizmu osłabionego abx
                              i moze przejsc szybko w układowa

pozdr.
                              • mangurr123 Re: uczucie ciepła i gorączka 17.11.08, 22:36
                                A takie leki jak difulcan ? albo nizoral ?
                                • mangurr123 wrażenie drżenia ciała 18.11.08, 23:55
                                  Nie no chyba zwaruje mam wrazenie ze sie trzęse, strzela mi w uszach
                                  jak przełykam sline, skaczą mi mięśnie , cały dzien łaze w depresji
                                  i do tego swędzenie w tym miejscu... nie wiem co mam robic czy
                                  przerwac abx czy co crying
                                  • niebieskaaa Re: wrażenie drżenia ciała 19.11.08, 10:07
                                    czy stosujesz teraz bezwzględną dietę? czy masz szanse dostać
                                    flukonazol u rodzinnego? ja w poważnych styuacjach brałam lek z
                                    apteki natychmiast i potem po receptę do rodzinnego. nigdy nie
                                    odmówiła. już nastepnego dnia po zażyciu leku powinieneś widzieć
                                    różnicę na plus, ale dieta najbardziej restrykcyjna bez ziemniczków,
                                    czy białego ryżu, za to z kiszoną kapustą i czosnkiem forte.
                                    • anyx27 Re: wrażenie drżenia ciała 19.11.08, 10:54
                                      Niebieska, przy powaznej grzybicy nie wolno jesc kiszonek.

Lastszogun, przepraszam, ale moja lekarka i Artur sa dla mnie
                                      wiekszymi autorytetami w kwestiach bb, grzyba itp niz ty.
                                      • niebieskaaa Re: wrażenie drżenia ciała 19.11.08, 11:51
                                        dziękuję, że to napisałaś, teraz już będę wiedzieć.
                                        pozdrawiam ANia
                                        • mangurr123 Re: wrażenie drżenia ciała 19.11.08, 14:27
                                          nie jem ziemniaków , ani ryzu , stosuje diete i nie wiem na jakim
                                          pozimie mam gdzybice, mam leki , poprostu fatalnie sie czuje i wiem
                                          ze to nie jest od bb i tyle , nigdzie nie pójde po rade bo nie mam
                                          gdzie.
                                          • mile13 Re: wrażenie drżenia ciała 19.11.08, 14:41
                                            Zmniejsz przyjmoanie abx o połowe ,i dalej lecz grzyba ,albo odstaw
                                            leki /abx /na kilka dni i zbacz co se bedzie działo.

Nie zgadzam się z anyx -kiszona kapusta bardzo wskazana przy
                                            grzybicy .
                                            • lastszogun Re: wrażenie drżenia ciała 19.11.08, 19:56
                                              he,he,he
                                              no ładnie widze ze kazdy tu ma swoje zdanie co do diety
                                              jeść kiszonki, nie jeść kiszonek

ja nie jestem lekarzem ani dietetykiem ale wiem jedno
                                              absolutnie nie da sie wyleczyc grzyba w czasie antybiotykoterapii
                                              albo leczymy grzybice , albo bb
                                              obydwu sie nie da , tylko można popaść w powazne kłopoty

a po drugie
                                              to fajnie ze jest takie forum
                                              ale zauważyłem ostatnio ze niektórzy forumowicze troche sie zapedzaja w dobrych radach i zachowują sie jakby byli lekarzami conajmniej z II stopniem specjalizacji

myśle ze forum to kopalnia wiedzy ale uwazam że leczenie poprzez sieć to licha praktyka
                                              każdy powinien mimo wszystko konsultować sie z lekarzem a tym bardziej jesli chodzi o grzybice

ja na twoim miejscu odwiedziłbym lekarza i zaczął sie leczyć na grzyba a nie pisał wciąż o tym problemie licząc że ktoś na forum cię wyleczy
                                              sam widzisz że tu każdy ma inne doswiadczenie nawet jeśli chodzi o diete

pozdr.
                                              • mangurr123 Re: wrażenie drżenia ciała 19.11.08, 20:12
                                                Masz racje , ale nie moge sie skontaktowac z Panią Doktor wiec musze
                                                sam podjąc jakąs decyzje, a mianowicie zamówiłem książke "pokonac
                                                grzybice" od jutra nie jem abx zrobie jakies badania na grzybice i
                                                zobacze ci wyjdzie , a póżniej moze zdołam skontakowac sie z
                                                lekarzem.Moze przelecze grzybice ,a wiadomo ze do abx i tak będe
                                                musiał wrócic bo choc nie wyszły mi koifekcje to to okres leczenia i
                                                tak jest zbyt krótki.Ale potem spróbuje sie poradzic lekarza jak
                                                będzie możliwosc.Bo mam jeszcze objawy przypominające borelioze , no
                                                ale grzybica ma podobne choc niektore różne .
                                                • mangurr123 Re: wrażenie drżenia ciała 19.11.08, 20:21
                                                  Nie wiecie co sie dzieje z Panią Doktor z Krakowa ?
    • zazule Re: ketokonazol 19.11.08, 20:53
      Mangurr, trzeba troche wyczuc sytuacje. Ketokonazol podobnie jak
      flukonazol nalezy do azoli. Przypuszcza sie ( choc nie ma zadnych
      badan w tym zakresie tylko obserwacje lekarzy) ze te leki moga
      wpływac jakos na krętka, lub patogeny powodujace koinfekcje (
      zobacz przentacje Burrascano z 2008 roku, przy leczniu bartonelli
      wymieniane sa azole w tym flukonazol). Dlatego trudno powiedziec
      czy pogorszenie po takich lekach, to herx od grzyba , skutek uboczny
      tego leku czy tez herx zupełnie po czyms innym niz grzyb.

Dr P z Francji stosuje flukonazol w leczniu chronicznej boreliozy bo
      zobaczył ze ludzie po nim herxuja a nie herxuja po innych lekach
      przeciw grzybiczych. Zakłada on ze to nie sa herxy grzybicze i
      stosuje fluko pulsacyjnie w leczniu.

Dlatego trzeba byc b ostroznym w wydawniu opini sakd wzielo sie
      pogorzenie. Ja bym ( po kontakcie z lekrzem) brała dalej keto... z
      abx bo jak jest rekacja na jakis lek to warto kontynuwac nim
      lecznie . Oczywiscie pod warunkiem ze objawy sa tolerwoane i nie sa
      skutkiem ubocznym.

• mangurr123 Re: ketokonazol 19.11.08, 20:59
        Moze i cos w tym jest, ale poteorne swędzenie w odbycie, pieczenie
        w brzuchu w przełyku , uczucie trzęsienia, niestrawiona tabletka
        tez sie zdazyła , to chyba swiadczy o grzybicy , przynajmniej mi sie
        tak wydaje .Tymbardziej ze juz oddawna mam problemy z grzybem.
        • mangurr123 Re: ketokonazol 19.11.08, 21:01
          a i zatkane uszy ,swędzenie w uszach , nadwrazliwosc na hałas np
          uderzenie łyzką o cos .
          • lastszogun Re: ketokonazol 20.11.08, 06:18
            jeżeli lekarza nie mozesz złapać to polecam ci kontakt z innym lekarzem forumowym
            ja nie wiem co wy sie tak na te kobicine z Krakowa wszyscy uparliscie , ona widocznie fizycznie juz nie wyrabia tylu ma pacjentów a ze moze nie potrafi odmówic podjecia sie leczenia to i efekt jest taki ze praktycznie trudno ja złapać

uwazam ponad to ze lekarz tez człowiek i moze popełniac pomyłki i zawsze warto skonsultować sie z innym
            jest przecierz paru lekarzy co lecza bb niestandardowo

pozdr.
            • mangurr123 Re: ketokonazol 20.11.08, 06:35
              pewnie tak jest !
              • lastszogun Re: ketokonazol 20.11.08, 08:17
                hej
                doczytałem ze masz zamiar robić badanie w kierunku grzyba czy to oznacza że do tej pory nie robiłes nic w tym kierunku??
                że diagnozujesz sie tylko na podstawie objawów ??

ja wiem że posiewy na grzyby czasami wychodza fałszywie ujemne ale tak to juz jest z diagnostyką
                mimo to na twoim miejscu zamiast siedziec i czytać posty dawno bym zrobił chociaz podstawowe badania ( kał, krew)
                jeżeli masz jak twierdzisz grzybice no to cos w posiewach powinno wyjść
                jakby były ujemne a ty dalej podejrzewałbys grzyba to powtórz badanie w innym labie najlepiej w lab. przyszpitalnym ( bo im sie nigdzy nie spieszy a próbka na posiew z grzybkami musi conajmniej dojrzewac z 10 dni) wiec jak w labie powiedza ci ze wynik bedziesz miał za 2-3 dni to odrazu daruj sobie u nich to badanie

pozdr.
                • mangurr123 Re: ketokonazol 20.11.08, 10:18
                  Robiłem tylko wymaz z powodu tego swędzenia w pewnym miejscu i
                  wyszedł + candida albicans , to było miesiąc temu . Dzis zrobiłem
                  wymaz z gardła i "niby posiew na grzyby" powidzieli ze to jest na
                  pasozyty ale ze zbadają w kierunku grzybow , badania mykologiczne
                  kału nie robiłem bo musze gdzies indziej poszukac bo tam nie robia .
                  Biore dalej abx i zobacze big_grin pzdr
                  • mangurr123 a moze ? 20.11.08, 21:21
                    A moze i jeszcze bb daje jakies objawy bo i ciał mnie
                    kłuje ,mrowienie mam podwyzszone cisnienie 140/90, 150/100 nie
                    wiecie jest cos takiego przy grzybie ,i osłabienie i dziwne uczucie
                    w ciele jakby lęk takie dziwaczne czuje sie jak w obym cieleuncertain macie
                    tak ?
    • anyx27 Re: ketokonazol 20.11.08, 21:34
      Mangur, kazdy z nas ma troche inne objawy i z roznych powodow (bb,
      koinfekcje, grzyb...). i tak naprawde nie wiadomo, od czego. nikt
      nie odpowie ci, czy masz to czy tamto od bb, czy od grzyba.
      • mangurr123 Re: ketokonazol 20.11.08, 22:14
        w sumie cos w tym jest , ale moze ktos miał podobnie big_grin
        • reni5553 Re: ketokonazol 09.09.09, 08:12
          ^

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka