Dodaj do ulubionych

problem z drożdżakiem

30.12.11, 16:54
Mój 4- letni pies shih-tzu ma problem z drożdżakiem od roku czasu. Lekarz wet. jego przebarwienia koloru brązowego na pyszczku i pachwinach zdiagnozował, ze jest to drożdżak. Podawalismy mu leki przeciwgrzybiczne (ketokonazol). Pies stracił apetyt i nie chciał jesc, lecz po odstawieniu tego leku apetyt mu wrócił. Drozdzak rozwija sie równiez w małzowinach usznych, oraz dochodzi z nich niemiły zapach. Proszę o informacje, jeśli ktokolwiek miał psa z taka dolegliwościa. Prosze o rady jak sie tego pozbyć.
Obserwuj wątek
    • arbuziki Re: problem z drożdżakiem 30.12.11, 18:22
      Kurczę, u nas ten sam problem, tylko nie aż tak zaawansowany. Dwóch wetów stwierdziło, że to drożdżak, mała zabarwiona jest na pyszczku i przednich łapach. Początkowo pomagał specjalny szampon, teraz już nie pomaga. Psinka zachowuje się normalnie, jest tylko zabarwiona, ostatnio wet zaproponował zmianę karmy. Kluska jest alergiczką i tak je hillsa dla alergików, jak się skończy spróbujemy z karmą jeszcze bardziej pozbawioną alergenów (choć myślałam, że bardziej niż obecnie nie ma), może to pomoże...
      • an3czka2 Re: problem z drożdżakiem 01.01.12, 14:29
        Hmm...ja myślę że moja ma te przebarwienia od karmy, jadła dość dużo karmy tej szczenięcej jak karmiła maluszki. Jak będę następny raz u weta to zapytam, może to też to świństwo. Pozdrawiam Ania.
        • magda79pn Re: problem z drożdżakiem 01.01.12, 14:39
          Mój ma takie pomarańczowo-rude włosy po wewnętrznej stronie tylnych łap, ale myślałam że taka jego uroda, to chyba u nas nie żadna choroba, byliśmy dwa tygodnie temu u szczepienia, załatwialiśmy paszport, więc był dokładnie oglądany, pani wet niczego podejrzanego nie zauważyła i wystawiła zaświadczenie, że jest zdrowy i może jechać za granicę.

Troszkę też mordka zrobiła mu się rudo pomarańczowa i to też raczej nie od karmy, bo mój dostaje tylko suchą karmę.
    • rybki1990 Re: problem z drożdżakiem 02.01.12, 14:48
      popros o zmiane leku jezeli traci apetyt np o Oridermyl lub maść panolog jest wiele innych lekow:) i przedewszystkim nie przerywaj kuracji bo beda nawroty kuracja powinna trwac okolo 4-6 tygodni:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka