estocek 20.11.08, 15:10 Może ktoś mógłby służyć mi informacją, gdzie mogę zbadać bartonellę (2 rodzaje) Poznań robi jedną. Dr Beata mówiła, ze w Czechach, ale nic więcej nie wie. Przydałaby nam się możliwość zrobienia bartonelli IGm. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
samojolka igm+ bartonella, babesja 20.11.08, 15:43 Dr Wielkoszyński od niedawna robi babesję w klasie igm, a w najbliższym czasie w igm ma też robić bartonellę. Namiary na niego znajdziesz w wątku "Lekarz z Zabrza" Są to inne testy niż w Lublinie Pozdrawiam Odpowiedz Link
lastszogun Re: igm+ bartonella, babesja 20.11.08, 15:50 potwierdza lekarz jest wporzo i na poziomie a co najwazniejsze to dwa w jednym lekarz i diagnosta polecam Odpowiedz Link
aska108 Re: igm+ bartonella, babesja 20.11.08, 18:27 podaję ci namiary na Cieszyn Laboratorium cieszyńskie rozszerzyło ofertę o koinfekcje.Oprócz Westernblota na borelię (koszt w obu klasach 160 zł) można zbadać bartonellę, mycoplasmę, yersinię,erlichiozę.Problem jest jeszcze z babesią,bo krew pobierają z palca na rozmaz w szpitalu w Karvinie (kilka km.od Cieszyna w pn,śr,pt,do południa)i w tym samym dniu wysyłają do Pragi do oddz.medydyny tropikalnej.Wyniki odbiera się w Cieszynie. Koszt badań wszystkich koinfekcji to ok.250 zł.Na badania trzeba przybyć osobiście. Ponieważ Dr.Beata chwaliła jakość tych badań,wszystkim zainteresowanym laboratorium polecam: Cieszyńskie Centrum Medyczne, ul.Filasiewicza 3a, tel.033 8510287 www.ccm.cieszyn.pl Proszę moderatora forum o umieszczenie tego adresu w wykazie punktu badań na stronie Stowarzyszenia. pozdr Odpowiedz Link
xkammx Re: igm+ bartonella, babesja 20.11.08, 19:08 Kurcze ale super ze sie na to info napatoczylam . W przyszlym tygodniu mialam robic w lublinie.. ale w cieszynie mialabym znacznie blizej i lepiej zdecydowanie .. Jesli dobrze zrozumialam to za bartonele , jersinie , anaplazmoze , mycoplazme koszt ok 250zl . Wiesz moze jaka metoda sa wykonywane te badania w LBN wiekszosc koinfekcji to chyba immunofluorescencja tylko dwa w tym pakiecie ( 6 bakteri ) są robione elisą , nie wiesz jak jest w cieszynie ? i czy to jest koszt badan odrazu na te bakterie w obu klasach ? Rozumiem ze nie robią tam jeszcze chlamydi i babesi. Ile babesia kosztuje w karvinie ? wyniki z karviny odbiera sie rowniez w cieszynie czy cos pochrzanilam ? Pozdrawiam serdecznie ! Czy mozesz mi podac jakis kontakt do siebie bo chyba masz juz doswiadczenie z tym osrodkiem Odpowiedz Link
wykretek Re: igm+ bartonella, babesja 20.11.08, 19:44 Potwierdzam, to co napisała aska108. Miesiąc temu robiłem tam badania. Krew jest wysyłana do oddziałów Instytutu Zdrowia w Ostrawie. Oferta badań (po czesku niestety) na www.zuova.cz. Krew można oddać w Cieszynie w CCM. Niestety nie można wysłać. Warto natomiast zabrać kopertę ze znaczkiem. Wtedy wyniki wyślą Ci pocztą i nie trzeba drugi raz jechać do Cieszyna. Pod telefonem, który podała Aska można uzyskać wszystkie informacje. Bartonella quintana i Bartonella henselae w obu klasach metodą immunofluorescencyjną za 50 zl (25 zł od klasy). Z tego co zrozumiałem w opisie badań po czesku zachodzi pomiędzy nimi reakcja krzyżowa. Ehrlichia w obu klasach metodą immunoflurescencyjną za 50 zł (25 zł od klasy). Yersinia enterocolitica metodą antykoagulacji chyba kilkanaście zł (dokładnie nie pamiętam). Mycoplazma pneumoniae metodą ELISA IgM, IgA, IgG po 25 zł od klasy. Chlamydia pneumoniae metodą ELISA IgM, IgA, IgG po 25 zł od klasy. Można też zrobić WB na chlamydie ale nie pamiętam ceny. A WB na Borelie robią po 80 zł od klasy ale osobno dla każdego z trzech gatunków. Czyli trzy gatunki w obu klasach to 480 zł. Myślę że oferta interesująca dla ludzi z południa, bo niestety trzeba być osobiście. Przy okazji wielkie Dziękuję za namiary od Iwony-Cieszyn. Pozdrawiam ----- Pomoc w Boreliozie - <a href=http://borelioza.org> Strona Stowarzyszenia Chorych na Boreliozę </a> Odpowiedz Link
estocek Re: igm+ bartonella, babesja 20.11.08, 22:44 Dzięki, jesteście Kochani, zadzwonię dopytam i trza jechac Odpowiedz Link
xkammx Re: igm+ bartonella, babesja 21.11.08, 09:10 Fajnie , dziękuję za te informacje . Zadzwonilam tam i to czego dowiedzialam sie przez tel : Yersinia - 6zl metodą antykoagulacji mykoplazma - elisa 25zl za klase chlamydia - elisa 25 zl za klase Batonella ( 2 gatunki ) 40zl za jeden - metodą immunoflurescencyjną ( tylko pani zaznaczyla ze tu nie ma klas ) wiec nie rozumiem bo wy piszecie ze za klase 25 zl . Ehrlichioza - rowniez metodą immunoflurescencyjną - 40zl (tez bez klas ) Babejszoze mozna wykonac w Karvinie a u nich pozniej odebrac wyniki , ale dopiero w poniedzialek bedzie wiadomo jaki jest koszt i jaka metoda badania . Teraz mam pytanie czy to sa dobre badania ? Dobre metody i dobra jakosc ? Mialam robic w Lublinie ale jakos tutaj bardziej by mi odpowiadalo.. Tylko zeby nie wyrzucic pieniedzy w bloto.. doradzicie ? Jak cos to jechalabym tam do nich w poniedzialek . Odpowiedz Link
wykretek Re: igm+ bartonella, babesja 21.11.08, 17:25 Właściwie to rachunku z wyszczególnionymi cenami tam nie dają, napisałem to co pamiętałem, jeśli coś pokręciłem to przepraszam. Z drugiej strony jak przeliczę moje badania po cenach xkammx to wychodzi mi drożej niż faktycznie zapłaciłem. Może coś się zmieniło od tego czasu w cenniku. Natomiast jeśli chodzi o klasy to wyraźnie na wyniku badania na Ehrlichie mam napisane Anti HGE - IgG......UJEMNY Anti HGE - IgM......UJEMNY Na wyniku badania na Bartonelle mam napisane Bartonella henselae IgG........1:64 Bartonella henselae IgM........UJEMNY Bartonella quintana IgG........1:64 Bartonella quintana IgM........UJEMNY www.zuova.cz/home/kat_omp.pdf - na ostatniej stronie jest napisane że dla obu klas jest przeprowadzane badanie na Bartonelle henselae www.zuova.cz/home/kat_cmpika.pdf na 61 stronie w opisie badania jest napisane, że w IgG zachodzą reakcje krzyżowe dla B. henselae i B. quintana, a w IgM reakcje są specyficzne dla każdego gatunku, jeśli dobrze zrozumiałem po czesku. Z tego wynika że badania są wykonywane w obu klasach. Czy badania są dobre to już by musiał ocenić lekarz. Wydaje mi się, że dobrze by było żeby ktoś na najbliższej wizycie zapytał o to lekarkę z Bielska. Ona powinna wiedzieć coś na ten temat. Pozdrawiam -------------------------- Pomoc w Boreliozie - Strona Stowarzyszenia Chorych na Boreliozę Odpowiedz Link
samojolka Re: igm+ bartonella, babesja 21.11.08, 18:06 Jakie prążki oznaczają tam w WB? Koinfekcje wypadają tanio, ale WB - masakra. Jak oceniasz wyniki wobec swoich objawów? Pozdrawiam Odpowiedz Link
wykretek Re: igm+ bartonella, babesja 21.11.08, 19:41 Nie robiłem w Czechach WB, więc nie znam szczegółów. W zeszłym roku robiłem koinfekcje w Lublinie i bart wyszła mi ujemna a w Czechach po roku dodatnia. Ale w zeszłym roku Ehrlichia wyszła mi dodatnia w Lublinie a teraz w Czechah ujemna. To by oznaczało że doxy chyba poradziła sobie z nią. Natomiast brak spodziewanych efektów mimo leczenia bb i dolegliwości bardziej mięśniowe niż stawowe, parzenia, bóle stóp i trochę też związane z układem pokarmowym różne dziwne dolegliwości wskazywałyby na bart. Ale z drugiej strony czasem trudno odróżnić co od czego. Pozdrawiam ---------------------------- Pomoc w Boreliozie - Strona Stowarzyszenia Chorych na Boreliozę Odpowiedz Link
xkammx Re: igm+ bartonella, babesja 22.11.08, 08:24 Hmm mozliwe ze Pani z ktorą rozmawialam nie jest dobrze poinformowana i nie ma cennika w glowie moze rowniez poknocila cos z tymi klasami.. Okaze sie w poniedzialek , jade tam na badania wiec bede miala pelne informacje . A co na te badania twoj lekarz u ktorego sie leczysz ? jak ocenial te wyniki i ich jakosc ? Nie wiesz moze jaką metodą wykonuja tą babesie w karvinie ? i ile to kosztuje ? No i teraz pytanie ktore z tych badan zrobic ? Ktore sa najbardziej konieczne ? Ktore lekarze wam najbardziej zlecaja ? Mykoplazmy i chlamydie chyba nie są typowo odleszczowe ? Robic je czy sobie na początku podarowac ? Napewno robic bartonelle i to odrazu te obie tak ? czy jedna jest jakos mniej spotykana ? standardowo robi sie odrazu dwie ? Napewno anaplazmoze . a ta Yersinia - 6zl metodą antykoagulacji ( to jest cos warta ? ) normanlnie to badanie tez wykonuje sie tą metodą ? Strasznie niska ta cena . Doradzcie prosze , fundusze mam ograniczone i chcialabym zrobic to co najpotrzebniejsze Odpowiedz Link
wykretek Re: igm+ bartonella, babesja 22.11.08, 13:39 Przeczytaj co na temat koinfekcji napisała lekarka z Krakowa forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26140&w=65223676&a=69726276 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26140&w=65223676&a=70015215 Jeśli nie masz możliwości zrobić badań na wszystkie koinfekcje to ustal jakie zrobić ze swoim lekarzem, ponieważ to on będzie później stosował odpowiednie schematy leczenia. Co do babs to nie drążyłem tematu, przyjąłem tylko do wiadomości że jest problem i w Cieszynie nie mogą mi zrobić (z Lublina już mam ujemny wynik). Moja lekarka badań z Czechów jeszcze nie widziała, ale z całokształtu podejrzewała bart. Pozdrawiam ---------------------------- Pomoc w Boreliozie - Strona Stowarzyszenia Chorych na Boreliozę Odpowiedz Link
xkammx Re: igm+ bartonella, babesja 23.11.08, 08:36 Dzięki za pomoc . To w takim razie chyba jednak trzeba zrobic te wszystkie koinfekcje zeby leczenie bylo dobrane prawidlowo . Tylko problem teraz z tą babesia , dopiero na miejscu dowiem sie jaka metoda jest ona wykonywana , wiec moze doradzcie jaka metoda warto ja zrobic , jezeli bede wiedziala czego nie polecacie to najwyzej babs nie zrobie w czechach tylko gdzie indziej . Aha i jeszcze pytanie o ta Yersinie czy ta metoda jest dobra ? 6 zl za badanie to grosze .. jaką metodą sie ja przewaznie wykonuje ? Pozdrawiam ! Odpowiedz Link
reni5553 Re: igm+ bartonella, babesja 23.11.08, 13:00 xammks przy okazji spytaj jakie gatunki babeszjozy tam badają (divergens czy microti ?) i czy robią w klasie IgM ? (to ważne), bo przypuszczam, że badają przeciwciała. Odpowiedz Link
xkammx Re: igm+ bartonella, babesja 23.11.08, 14:14 ok . Dzięki za podpowiedz a ktorą babesie powinnam zrobic ? ktoras jest wazniejsza ? jesli beda robic np tylko jedną . I jesli nie robią igM to bezsensu , tak ? Acha i czy moglby mi ktos powiedziec w jaki sposob badal tą jersinię ? czy ta metoda o ktorej tu pisano jest okej ? Odpowiedz Link
reni5553 Re: igm+ bartonella, babesja 23.11.08, 15:05 jeśli IgM nie robią to nie jest bez sensu po prostu IgM świadczą o aktywnej chorobie IgG są starsze i świadczą o przebytej (co nie wyklucza aktywności), do tej pory nie spotkałam się jeszcze by gdzieś robiono babs. w IgM w Polsce Oba gatunki babs. są ważne. yersyni jako jedynej ewentualnej koinfekcji nie badałam. Odpowiedz Link
xkammx Re: igm+ bartonella, babesja 23.11.08, 15:43 Dziękuję Ci serdecznie ! Prosze powiedz mi czy na abx moge robic te koifekcje czy moga wyjsc falszywie negatywne.. ? Od 2 tyg jestem na unidoxie , metronizadolu i fluco . Aha i czy w dzien badania rano brac abx czy nie ? O ile mozna wogole wykonywac te badania na abx a moze nie mozna ale czy warto ? Odpowiedz Link
reni5553 Re: igm+ bartonella, babesja 23.11.08, 16:00 badania na koinfekcje można wykonywać będąc w trakcie abx ja wszystkie moje badania robiłam będąc w trakcie leczenia. Odpowiedz Link
xkammx Re: igm+ bartonella, babesja 23.11.08, 17:52 O ktorą chlamydie chodzi w tych koinfekcjach ? Chlamydophila pneumoniae czy Chlamydia trachomatis ( chyba nie o tą ) bo to pewnie dwa rozne badania .. Odpowiedz Link
iwona-cieszyn Re: igm+ bartonella, babesja 23.11.08, 18:21 Czeskie badania lekarka z Krakowa oceniła bardzo dobrze.Koszt babesji robionej w Karvinie to ok.50 zł.Planują w niedługim czasie robić ją w Cieszynie.Nie dziwcie się niskim cenom badań, badania w Polsce są po prostu zbyt drogie,a Czesi muszą być knkurencyjni. Odpowiedz Link
samojolka do iwony 23.11.08, 18:38 No koinfekcje są rzeczywiście tanie , ale WB strasznie drogi. Orientujesz się jakie prążki w nim oznaczają? Ta babesja jest oznaczana w obu klasach? Odpowiedz Link
xkammx Re: do iwony 23.11.08, 21:09 Ale w polsce jak sie robi WB to robią chyba na burgdorferi tak ? a w czechach robią na kazdą z 3 osobno .. Odpowiedz Link
xkammx Re: igm+ bartonella, babesja 24.11.08, 05:37 Ale przeciez to centrum cieszynskie znajduje sie w poslkim cieszynie wiec to nie czesic Odpowiedz Link
samojolka do lastszoguna 22.11.08, 02:02 Mógłbyś odebrać pocztę gazetową? Napisałam, mail nie wrócił, więc chyba dotarł. Pozdrawiam Odpowiedz Link
samojolka Re: do lastszoguna 22.11.08, 02:12 przepraszam, maila napisałam na wp a nie na adres gazetowy Odpowiedz Link
xkammx Re: Badania w Czechach 24.11.08, 17:28 No i jestem po badaniach i wyglada to tak : Bartonella henselae ( niestety nie robią guintana - bylam mocno zdziwiona bo przeciez na forum podawano inne informacje .. ) - 60 zl Ehrilichioze - 50zl Yersinie enterocolitica - 6zl Mykoplasma pneumoniae - 50 zl Chlamydia trachomatis i Chlamydia pneumoniae 100 zl Babesie robią w karvinie ale tylko zwykly rozmaz z krwi.. " oglądanie pod szkielkiem , nie polecam " slowa pielęgrniarki .. Wiec nie robilam jej . Zrobie gdzies w Polsce W sumie zaplacilam 267 zl jak dorobie jeszcze gdzies babesie to wyjdzie chyba ciut taniej niz lublin . Odpowiedz Link
estocek Re: Badania w Czechach 05.12.08, 21:49 Jestem zdziwiona, że robią tylko jedną bartonellę. Wykretek wyraźnie pisze o wynikach na obie, a może gdzie indziej robił badania. Wykretek, proszę napisz gdzie robiłeś. W poniedziałek jadę do Cieszyna z córeczką. Odpowiedz Link
wykretek Re: Badania w Czechach 06.12.08, 14:36 Krew oddawałem w połowie października w Cieszyńskim Centrum Medycznym na ul. Filasiewicza 3a. Jak wjeżdża się od strony Żor do Cieszyna ul. Katowicką to skręca się za stacją paliw Orlenu w prawo i za około 100m po lewej stronie jest nowy niski budynek. Wyniki dostałem po tygodniu jak opisałem wyżej w dwóch klasach na dwie bartonelle. Ciekawe czy xkammx już dostała wyniki tylko na jedną bartonellę i tylko w jednej klasie. Pozdrawiam ---------------------------- Pomoc w Boreliozie - Strona Stowarzyszenia Chorych na Boreliozę Odpowiedz Link
estocek Re: Badania w Czechach 06.12.08, 21:09 Dzięki za odpowiedź. W takim razie będę się "Kłóciła" o 2 bartonelle, bo właściwie to tylko mam zrobić. Doradzacie sprawdzenie pozostałych? Robilismy juz 2 razy raz w Poznaniu raz w Lublinie i negatywy. Odpowiedz Link
nataszkam Re: Badania w Czechach 06.12.08, 21:22 Estocek, w jakim czasie od zakończenianatybiotyków robiłaś córce te badania? Odpowiedz Link
xkammx Re: Badania w Czechach 07.12.08, 05:50 Wynikow jeszcze nie dostalam . DZwonilam tam do nich w czwartek i w czwartek mieli je do mnie wyslac poleconym wiec moze na poniedzialek będą . Ja nie mam pojęcia o co chodzi z tą bartonellą .. powiedziano mi tam na miejscu ze oni nie robią tej drugiej i nigdy nie robili ( sama bylam mocno zdziwiona , nadmienilam ze wiem iz kilku osobom robiono tutaj tą drugą bartonele , uslyszalam ze to nie mozliwe .. wiec naprawde nie wiem o co w tym wszystkim chodzi .. ) A badania są w obu klasach jak juz pisalam po przyjezdzie . Chociaz niektorych nie robią igM tylko igA . Aha na wizycie u doktor Beaty dowiedzialam sie ze ona nie poleca tych badan w cieszynie , pracowala na nich ponoc kilka lat i jest niezbyt zadowolona , tez dziwne bo doktor z krakowa poleca Odpowiedz Link
estocek Re: Badania w Czechach 07.12.08, 09:28 Nataszkam, w tamtym roku robiłam raz w czasie podawania antybiotyków, a potem PCR w Poznaniu po kilkumiesięcznej przerwie. No to jestem zdziwiona - specjalnie jedziemy zbadać bartonellę, ale pocieszam się ze może w wynikach xkammx będą obie Odpowiedz Link
estocek Re: Badania w Czechach 08.12.08, 18:22 Byłam dziś w Cieszynie z córeczką. Robią obie bartonelle za (60 zł wszystkie). Był przemiły Pan, który miał miesięczny urlop. Był ciekawy, skąd wiemy o tym punkcie pobrań. Widziałabym też potrzebę jakiś ulotek o naszym stowarzyszeniu, stronie forum itd. Odpowiedz Link
iwona-cieszyn Re: Badania w Czechach 09.12.08, 14:17 Ulotki i informację o naszym Stowarzyszeniu i forum do laboratorium w Cieszynie zawiozłam już miesiąc temu.Nie życzyli sobie plakatów. Rozmawiałam z sympatycznym Czechem o możliwości pozyskania statystyki zachorowań na naszym terenie, tzn ile przypadków boreliozy laboratorium wykryło u polskich pacjentów w ciągu 3 lat ich działalności.Obiecali na koniec roku udostępnić takie informacje.Gdy będą, podam je na forum. Odpowiedz Link
xkammx Re: Badania w Czechach 09.12.08, 15:18 No nie mow .. Kurcze po tym jak przeczytalam to co napisalas to az tam zadzwonilam i faktycznie rozmawialam z milym czechem ktory byl na urlopie i przeprosil za tą bartonele ze pielegniarka miala niepelną wiedzę bo oczywiscie wykonują dwie .. no to spoko .. ze wiem to teraz po fakcie ehh No i moje wyniki leza tam juz od czwartku i pielegniarka nie wyslala ich jeszcze do dzisiaj.. ale Pan obiecal zrobic to osobiscie w koncu . Wkurzyla mnie ta pielęgniarka ostro .. Odpowiedz Link
estocek Re: Badania w Czechach 09.12.08, 16:35 Xkammx na pewno będziesz miała na wynikach obie A jesli chodzi o ulotki, to pomyślałam o tym, gdyż przy mnie wynik odbierała Pani, której wyszła borelioza mimo jakiegoś tam leczenia. Widziałam, ze jest zagubiona więc powiedziałam jej o forum, stowarzyszeniu. A gdyby taka osoba dostała jakąś informację, mogłaby skorzystać z naszej pomocnej dłoni Odpowiedz Link