artur737 03.02.09, 20:55 Dla wyjaśnienia: wszystkie cukry to węglowodany natomiast nie wszystkie węglowodany to cukry. Dieta p/grzybicza to diete bezcukrowa - Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doxycyklina Re: Węglowodany a cukry 04.02.09, 09:32 dzieki za pomocne posty, co do cukru to na opakowaniach produktow najczesciej widac rozpisane: weglowodany .. Xg w tym cukry... yg co do diety to ja juz nie wiem co moge jesc a czego nie i wyglada ze tylko cudem jeszcze nie mam grzyba, pozdrawiam doxy Odpowiedz Link
artur737 Re: Węglowodany a cukry 04.02.09, 14:52 Posty na razie przywrocone, choc usiluja zmienic znaczenie tego co napislem i sa co tu duzo mowic walczace "co to ja nie jestem". Bo malo wynika z pisania duzo, ale nie na temat. Cukier to nie witamina, ktora musi byc dostarczona do organizmu bo inaczej nastapi szkoda dla zdrowia jak sugeruje autorka postow. Jezeli w sklepie nie wiedza co na przetwory to nalezy zmienic sklep albo sprawdzic gatunek na internecie lub w ksiazce ogrodniczej. Poszczegolne gatunki drzew owocowych sa opisane specyficznie co na przetwory a co do bezposredniego spozycia. Jezeli autorka postow chce poszerzyc wiedze forumowiczow to sugeruje sie aby robila bez antagonizowania. Odpowiedz Link
mrowkolew Re: Węglowodany a cukry 05.02.09, 13:01 muszę się zgodzić w całej rozciągłości z ren.ika jeśli nie dostarczymy organizmowi produktów do pozyskania glukozy-cukru PROSTEGO który reguluje w organizmie uczucie głodu i sytości i jako jedyny składnik ma aż tak rozbudowaną regulację-insulina i glukagon plus wszystkie te mechanizmy uruchamiane gdy jest go za dużo lub za mało, komórki mózgowe wykorzystują tylko glukozę-z hiperglikemii jeszcze można próbować pacjenta wyciągnąć (cukrzyka)-śpiączka cukrzycowa,ale jeśli dojdzie do hipoglikemii i w porę nie zostanie podana glukoza (nie cukier złożony z którego powstanie glukoza w wyniku rozkładu bakteryjnego czy enzymatycznego w organizmie bo na to nie ma czasu-to mózg umiera dodatkowo mamy tu typowy związek z definicją toksyny-toksyną jest wszystko, zależnie od dawki-i innych skutków będziemy się spodziewać w przypadku jednorazowego spożycia dużej ilości cukrów prostych a innych przy stałym wysokim ich udziale w diecie (zatrucia chroniczne) to samo dotyczy tłuszczy-ostre "zatrucie" zwykle kończy się w WC, a chroniczne nadużywanie-na kardiologii białka są też bardzo toksyczne-jeśli mamy bakterie gnilne w jelicie-populacja bakterii które do życia w przeciwieństwie do bakterii fermentujących-cukry (węglowodany) wykorzystują białko to powstają tzw. jady trupie-kadaweryna, putrescyna i inne aminy które są toksynami i karcinogenami, dodatkowo organizm musi się pozbywać azotu powstającego z wykorzystania-spalania białek jeśli mają być użyte jako źródło energii-a do tego musi mieć sprawną wątrobę i nerki (wiązanie amoniaku do mocznika w wątrobie i wydalanie mocznika przez nerki) "w ogniu węglowodanów spalają się tłuszcze" cały problem w tym wątku polega na czepieniu się znaczenia słów cukier a węglowodan już raz cytowałam wiki w tej kwestii pl.wikipedia.org/wiki/Cukry więc jeśli mogę prosić to posługujmy się terminami dla wszystkich zrozumianymi-czyli cukry proste, cukry złożone, cukry strukturalne cukry(węglowodany) złożone w połączeniu z cukrami strukturalnymi niestrawnymi dla nas czyli błonnikiem są optymalnym źródłem do pozyskania glukozy-chodzi o to aby nie dochodziło do nagłego wzrostu glukozy we krwi chyba że akurat "popełniliśmy" duży wysiłek i pojawiają się objawy hipoglikemii-cukrem złożonym zapasowym z roślin jest skrobia pl.wikipedia.org/wiki/Skrobia, z tkanek zwierząt-z mięsa glikogen, dodatek cukrów strukturalnych (błonnik,włókno roślinne) potzrebny jest aby spowolnić wchłanianie cukrów z jelit a dodatkowo są one pożywką dla bakterii fermentujących(w tym całej puli lactobacillus'ów)-dlatego zdrowszym składnikiem diety są całe ziarna zbóż a nie biała mąka czy biały ryż, to samo dotyczy warzyw-w nich skrobia, a w owocach-nie na darmo nazwa cukru prostego fruktoza (fructus-owoc)-są cukry proste-glukoza i fruktoza-różne proporcje w różnych owocach,ale są też strukturalne cukry-pektyny-i z owoców bogatych w nie jest wolniej pobierana glukoza czy fruktoza (najgorsze są owoce bogate w sok a mniej "gęste" bo za tą "gęstość" odpowiadają pektyny-indeksy glikemiczne oznaczone dla produktów, stosowane przez chorych na cukrzycę są tu bardzo pomocne-nawet dieta cukrzyków powinna zapewniać min. 65% składników odżywczych z węglowodanów pl.wikipedia.org/wiki/Hipoglikemia Odpowiedz Link