dartom.www 17.04.09, 20:43 witam Panie i Panow, na forum jest duzo watkow, wiele opcji leczenia jaka jest najlepsza opcja do leczenia przewleklej NEUROBORELIOZY i dlaczego wlasnie taka?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dartom.www Re: pytanie do lekarzy 17.04.09, 20:54 dodam ze bez koinfekcji,,, ciezko mi sie teraz odnalez w tym wszystkim z gory dziekuje za odpowiedz Odpowiedz Link
piotr.kurkiewicz Re: pytanie do lekarzy 17.04.09, 21:48 Witam Problem w tym, że nie ma standardów w samym ILADS leczenia i boreliozy a tym samym i neuroboreliozy. Ja stosuję kombinację doxycyklina 300-500mg/dobę(doustnie) +tinidazol+ czasem flukonazol(zapobiega grzybicy, też pośrednio działa na krętka Bb). Dr Burrascano w najnowszej wersji swojego protokołu z 2008 podaje np tetracyklinę np doksycyklinę(w dużych dawkach,zazwyczaj dożylnie) +rifampicynę.Dr Donta stosuje tetracykliny z plaquenilem (tetracykliny w mega dawkach, bo tylko wtedy penetruja przez barierę krew-mózg). Piotrek K Odpowiedz Link
gra-ga Re: pytanie do lekarzy 17.04.09, 22:09 Czy wogóle istnieja sama tylko bb bez koinfekcji? Odpowiedz Link
dartom.www Re: pytanie do lekarzy 17.04.09, 22:49 dziekuje za odpowiedz doktorze gra-ga: istnieje sama bb bez koinfekcji, np. ja tak mam Odpowiedz Link
anyx27 Re: pytanie do lekarzy 18.04.09, 00:37 dartom, podobno nie istnieje. kwestia diagnostyki i skuteczności badań. Odpowiedz Link
dartom.www Re: pytanie do lekarzy 18.04.09, 10:29 na 100% istnieje, kleszcze zlapalem okolo 12 lat temu, a wtedy sama borelioza i tym bardziej koinfekcje nie byly tak powszechne, Odpowiedz Link
dartom.www Re: pytanie do lekarzy 18.04.09, 12:21 raczej nie, z durgiej strony nie ma sensu powtarzac badan i wydawac nastepne 500-600 zlotych na badania ktore nie sa wiarygodne Odpowiedz Link
reni5553 Re: pytanie do lekarzy 18.04.09, 12:44 moim zdaniem koinfekcje były obecne dużo wcześniej niż uświadomiono sobie o ich obecności mówiąc o koinfekcjach mamy na myśli te wredne, możliwe do diagnozowania i te wredne, których jeszcze nie potrafimy ani nazwać ani zdiagnozować, a które odpowiadają zapewne za wiele przedłużających się i stojących w miejscu leczeń abx chorych. Są tacy, którzy stosują różne kąbinacje abx i stoja w miejscu. kleszcz z bb, a bez koinfekcji to jak wygrana na loterii teoretycznie możliwa w praktyce...wiemy jak jest. Odpowiedz Link
wmalgosia Re: pytanie do lekarzy 19.04.09, 00:31 Miałam bb ( po ugryzieniu przez nimfę wystąpił rumień ), a nie miałam żadnych koinfekcji . Odpowiedz Link
anyx27 Re: pytanie do lekarzy 19.04.09, 00:38 wmalgosia, to zdradź nam wszystkim tę tajemnicę, skąd masz taką pewność, bo nawet lekarze ILADS nie posiadają takiej wiedzy w temacie koinfekcji, a ty tak. Toż to na nagrodę Nobla się kwalifikuje Odpowiedz Link
dobbiaco Re: pytanie do lekarzy 19.04.09, 05:04 Popieram.Podobno w ślinie kleszcza jest ok.40-tu różnych bakterii,powodujących koinfekcje.Tylko część jest w miarę dokładnie odkyta i opisana.. Odpowiedz Link
tosho Re: pytanie do lekarzy 19.04.09, 13:06 Czasem się zdarza, że ktoś się super poprawia tylko na abx na Boreliozę i wówczas dochodzi do wniosku, że była sama Borelioza, bez koinfekcji. Niekoniecznie tak musi być. Znam kilka osób które miały dodatnie wyniki na Boreliozę i Babesję, leczyły tylko Boreliozę i mają zero objawów po leczeniu. Wykluczanie na podstawie ujemnego wyniku testu to bardzo duży błąd. Burrascano: INFEKCJA ZŁOŻONA Szerokie badania kliniczne i laboratoryjne pokazują, że w przypadku choroby z Lyme prawie zawsze mamy do czynienia z infekcją złożoną będącą skutkiem wielu patogenów przenoszonych przez kleszcze. Jak już wielokrotnie powtarzałem infekcje złożone nie są niespodzianką, bowiem kleszcze należące do pajęczaków żyją w brudzie, pijąc krew dzikich zwierząt. Opinia, że ukąszenie kleszcza przenosi tylko jedną chorobę może być wynikiem wyłącznie ograniczonych horyzontów myślowych. Jak pokazują badania kliniczny obraz Borelii, Ehrlichii, czy Babezji rzadko występuje w czystej postaci. Towarzyszą im nieswoiste objawy, przy czym wiarygodność dostępnych aktualnie testów pozostawia wiele do życzenia. Pojawiły się również przewlekłe formy każdej z tych infekcji. Jestem przekonany, że niedługo odkryte zostaną dalsze patogeny. Dlatego choroba z Lyme w aktualnej postaci najprawdopodobniej jest wynikiem mieszaniny różnych infekcji. Pozostawiam czytelnikom ocenę na ile czysta forma infekcji krętkiem Borrelia Burgdorferi badana laboratoryjnie może się różnić od tego, z czym mają do czynienia lekarze przyjmujący chorych. Odpowiedz Link
anyx27 Re: pytanie do lekarzy 19.04.09, 13:36 Dokładnie. Poza tym duzo abx działających na bb, działa jednoczęsnie na koinfekcje, więc załatwiamy je za jednym razem, często nie mając świadomości, ze mieliśmy te koinfekcje. Odpowiedz Link
dartom.www Re: pytanie do lekarzy 19.04.09, 14:21 Towarzyszą im nieswoiste objawy, przy czym wiarygodność dostępnych aktualnie testów pozostawia wiele do życzenia. no to sorry, ja dziekuje za takie testy, leczyc w ciemno babesie, nie wiadomo czym i za ile oraz jak dlugo to dziekuje Odpowiedz Link