dragan123
12.06.09, 00:33
Witam wszystkich.
Zaczyna się walka z boreliozą naszego małego dziecka – 14 miesięcznego Kacperka. Mam do was prośbę o pomoc w podzieleniu się waszą wiedzą i sugestiami dotyczącymi terapii mojego synka.
Staram się czytać wszystko i rozmawiać ze osobami, które mogą coś wnieść do leczenia tak małego dziecka. Zamieszanie jakie panuje w podejściu do leczenia tej choroby a szczególnie w przypadkach tak małych dzieci kompletnie miesza mi w głowie. Ponadto jestem całkowicie rozbity psychicznie z powodu tego co się stało co także utrudnia trzeźwą ocenę sytuacji.
Mój 14 miesięczny synek został ugryziony przez kleszcza. Nie widzieliśmy samego kleszcza lecz pojawił się rumień. Było to ok. 10 dni po pobycie na Mazurach. Trafiliśmy do Szpitala Chorób Zakaźnych gdzie zdiagnozowano rumień i zalecono 3 tygodniową terapię amoksycyliną – 2x po 6 mg. Nie uwierzyłem, że wszystko będzie ok. za 3 tygodnie.
Zrobiliśmy panel infekcji odkleszczowych plus boreliozę PCR Real Time – czekamy jeszcze na wynik. Rozmawiałem z kilkoma osobami po boreliozie. Dzięki nim znalazłem lekarza który przepisał nam 2 miesięczną terapię dla Kacperka. Wygląda to tak:
Ospamox 250 mg/5ml (Amoxicilimum)
20ml codziennie w dawkach rano i wieczorem po 10 mg
Sumamed forte 200 mg/5ml
3ml co drugi dzień
Tinidazol (Tinidazolum) 500mg
200 mg pięć dni w miesiącu po 100 mg rano i wieczorem potem przerwa przez 25 dni i następnie to samo przez 5 dni
Odnośnie probiotyków:
Codziennie ma przyjmować trzy różne tabletki/saszetki przy głównych posiłkach:
Probacti 4
Trilac
Fisioflor
Czytając forum, a robię to prawie bez przerwy od tygodnia, pojawia mi się masa pytań na które jeżeli będziecie mogli to proszę odpowiedzcie.
1. Jak sądzicie co do rokowań wyleczenia Kacperka na tak wczesnym etapie -przyjęcie antybiotyków 10-14 dni po ukąszeniu?
2. Co sądzicie o takiej mieszance antybiotyków dla takiego malucha?
3. Z tego co wyczytałem na forum to Kacper nie bierze żadnego leku który pokonuję barierę krew-mózg.. Tylko doksycylina czy tetracyklina to robi. Co w sytuacji jeżeli krętki zagnieździły się w mózgu? Czy na tym etapie już mogą? Z tego co czytałem to dzieci nie mogą brać tetracyklin. Nie wiem co o tym myśleć i czy warto w ogóle na tym etapie myśleć o jakiś innych antybiotykach. Strasznie się boję u synka o tą neuroboreliozę…
4. Herx. Czy jeżeli nie wystąpił do tej pory to znaczy że terapia jest nie trafiona? U Kacprka kiedy może wystąpić? Na razie nic takiego się nie stało.
5. Robale. Franolek1 podała swojemu dziecku flubenodazol po 3 miesiącach terapii i miał herx. Przedłużyli antybiotykoterapię o następne trzy miesiące - czy myślicie że taki schemat u Kacpra jest możliwy? Nie dałem rady jeszcze przeczytać ale chyba w Anglii w terapiach dzieci jest to standard że atakuje się robale lub podatne krętki flubenodazolem.
6. Probiotyki – czytałem artykuł ren.iki na temat probiotyków, rozjaśnił mi trochę w głowie. Co myślicie o takim zestawie jaki bierzemy?. Kacer chyba po tinidazolu dostał rozwolnienia, mam nadzieję że nie grzyba więc te probiotyki są ważne.
7. Czy jest jakiś lekarz od ustawienia diety dla takiego małego dziecka?
8. Czy jest jakiś dobry lekarz od przeciwdziałania ewentualnemu grzybowi?
Kochani jeżeli odpowiecie na jakiekolwiek z pytań to będę bardzo wdzięczny. Jeżeli macie jakieś linki do artykułów o boreliozie u dzieci lub na forum toczyły się jakieś dyskusje o dzieciach to także proszę bo być może jeszcze nie wyłowiłem wszystkiego.
Jeżeli osoby z doświadczeniem w leczeniu swoich dzieci były by tak pomocne i skontaktowały się ze mną to będę wdzięczny za nawet najmniejszą sugestię.
Pozdrawiam was bardzo serdecznie,
Paweł