13.06.09, 18:55
Witam! od miesiaca jestem na abx i pojawily mi sie dwie ranki na wewnetrznej
stronie dolnej wargi,bialy jezyk mialem juz dlugo przed leczeniem.czy to moze
byc grzybica?serdeczne dzieki za pomoc
Obserwuj wątek
    • tomiro_999 Re: Ranki 13.06.09, 20:13
      ale co to za ranki? rozciecia, przegryzienia? ropieja?
      trzymasz diete czy tak przez polowe?
      • tomik78 Re: Ranki 13.06.09, 20:32
        taka biala skorka i jak zdrapie to takie rozowe miesko.diety sie trzymam ale jem
        ziemniaki tak mialem zaznaczone w diecie ktora dostalem dr.B
        • fionka21 Re: Ranki 13.06.09, 20:35
          To wygląda na afty. Nie wiem, czy afty są od grzyba, ale być może.

Ziemniaki jedz odsmażane, bo takich grzyb nie jada wink
          • tomik78 Re: Ranki 13.06.09, 21:04
            Objawy: na błonach śluzowych pokrywających wewnętrzne powierzchnie policzków, na
            języku i dziąsłach pojawiają się białawe, przypominające ścięte mleko naloty, po
            których starciu uwidacznia się zmieniona zapalnie błona śluzowa.

to jest opis ze strony o grzybicy i raczej to jest to!dostane na glowe miesiac
            abx i grzybica!chyba ze byla wczesniej czy jest to mozliwe?
            • a.guzia Re: Ranki 13.06.09, 21:52
              Być może już wcześniej miałeś zaburzoną florę jelitową, a abxy tylko pogłębiły
              problem. Mój mąż i bez abxów ma takie pleśniawki in. mówiąc afty - małe ranki w
              błonie śluzowej na wewnętrznej stronie wargi dolnej. Szoruj język wodą utlenioną
              (kilka kropel) i przemywaj konkretne miejsca gdzie są zmiany, albo zamów sobie
              olejek z oregano - bardzo silny środek przeciwgrzybiczy i bakteriobójczy.
              Kropelka na palec i przecierać chore miejsca kilka razy dziennie. Ja stosuję
              akurat na język i w ten sposób przegoniłam grzybkasmile Nic innego nie działało, a
              dietę trzymałam.
              • tomik78 Re: Ranki 13.06.09, 22:14
                a.guzia czy maz ma na tych rankach biala cienka warstwe skorki?
              • tomik78 Re: Ranki 13.06.09, 22:22
                apropo olejku to odbieram we wtorek jedyne 260 zl jak za darmo:}
              • jagoda398 Re: Ranki 13.06.09, 22:28
                Możesz zastosowac Aftin. Lek przeciew aftom w postaci płynu do pędzlowania
                jamy ustnej. Kiedys był bez recepty a czy teraz to nie wiem. A tak na
                szybko to mozesz citroseptem lub citro grepem przepłukać buzię.Rozpuścić w
                małej ilości wody(ja rozcieńczam dawkę w kieliszku) i po umyciu zębów i
                wyszorowaniu ozorka,potrzymać w buzi i połknąć albo wypluć.Można się
                poratować zżuciem plasterka cytryny posypanego cynamonem.
                Pomaga taż surówka z kiszonej kapusty z cząbrem,pieprzem,oliwą,octem
                winnym lub z cytryną. Ja czasem żuję sam cząber.
                Uwazaj na jogurty.U mnie ozór po nich puchnie i bieleje. Mnie pomaga ale
                zdecydowanie lepiej, zastąpić na jakiś czas ziemniaki, twardawym brazowym
                ryżem
                • a.guzia Re: Ranki 13.06.09, 22:32
                  Tomik, tak ma białą skórkę. Aftin nadal jest bez recepty, ale wydaje mi się że
                  oregano lepiej działa. A skąd zamawiałeś olejek, że taki drogi? Bo ja ze sklepu
                  natura24.pl i kosztował 32-albo 35 zł i moim zdaniem jest super.
                  • tomik78 Re: Ranki 13.06.09, 22:37
                    www.vivanatura.nl/pl/OreganolP73/P73_oregano_SS.htm taki mi polecono na
                    forum guzia
                    • tomik78 Re: Ranki 13.06.09, 22:39
                      cytryne zuje juz teraz jagoda, tylko to mamsmiledzieki
                      • tomik78 Re: Ranki 14.06.09, 12:34
                        dziekuje za pomoc!ranki sie goja uzylem wody utlenionej,cytryny i
                        czosnku.pozdrawiam tomek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka