kornelcia75 07.07.09, 10:09 mojego męża siostra jest na obozie 7 dniowym na Kaszubach,właśnie zadzwoniła i powiedziała że pielęgniarka wyjęła dzieciakom około 170 kleszczy,ona sama miała ich 16 sztuk Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
onka75 Re: szok 07.07.09, 10:12 Woow o_o I co teraz, zbiorowe leczenie czy temat zignorowany?? Odpowiedz Link
maryla56dwa Re: szok 07.07.09, 12:17 Zastanawiam się kiedy to zamiatanie się skończy i zacznie się coś robic.A może postawić napis. Zakaz wstępu do lasu plaga kleszczy.Proste i niewiele kosztuje.Zapraszają turystów do Polski ,po co by wrócili z boreliozą. Odpowiedz Link
margolcia_63 Re: szok 07.07.09, 13:45 Żeby to było takie proste, by kleszcze siedziały w lesie to była by bajka, niestety one są wszędzie, u mnie pomykają po domu, a w okolicy mam tylko parę drzew i łąki a podobno paradoksalnie w głębokich lasach jest ich mniej niż na takich obrzeżach. Pomimo swojej ekologiczności jestem do powróceniem do wypalaniem traw. Myślę sobie, że mogło by to zmiejszyć skalę problemu. Może to jest temat na interpelację poselską? Odpowiedz Link
margolcia_63 Re: szok 07.07.09, 13:53 pies.onet.pl/11343,14,19,uwaga__kleszcze,artykul.html Odpowiedz Link
niebieskaaa Re: szok 07.07.09, 14:23 nikt nie pamięta, że repelenty typu off czy inne to konieczność, a jak pamięta, to niekoniecznie kupi i nie ma się czemu dziwić skoro malutki pojemnik off-a kosztuje ok. 15 zł, to kto je kupi, a dzieciakom podczas kolonii na pewno nikt. rodzice też nie zawsze pamiętają, a to powinno być bardzo tanie i byłaby ochrona dla wszystkich. Odpowiedz Link
1-ludka Re: szok 07.07.09, 22:59 Myslicie ze to (off i inne)naprawde ochrania?Moja mala chodzi do lasu z przedszkola przez 2 tyg.codzinnie (nie dalo sie tego obejsc tym razem na wiosne mi sie udalo)i codziennie rano spryskuje ja od gory do dolu nawet ciuchy.Myslicie ze sie uchronimy? Odpowiedz Link
tomiro_999 Re: szok 07.07.09, 23:20 kij ma dwa konce, moze doczekamy sie jakiegos znanego zakaznika, ktorego dopadnie borelioza.... ciekawe czy dalej glosilby takie brednie hmmm Odpowiedz Link
iga571 Re: szok 07.07.09, 23:38 dzisiaj usłyszałam od koleżanki, która była u krawcowej, że jej córka została ugryziona przez kleszcza, była nawet czerwona plama ale dziecku nic nie będzie, bo wcześniej została zaszczepiona na boreliozę. Przypuszczam, że chodzi o szczepienie na KZM. Jaka jest świadomość rodziców. Zresztą kiedyś próbowałam uświadomić moją fryzjerkę,dając jej materiały o boreliozie, gdyż wielokrotnie była ugryziona, ma dolegliwości i ona i jej dziecko wskazujące, że to mogą być objawy boreliozowe i kiedy byłam ostatni raz u niej, powiedziała mi - "wie pani, zaszczepiłam już moje dzieci" Odpowiedz Link
kornelcia75 Re: szok 08.07.09, 13:16 tomiro_999 napisał: > kij ma dwa konce, moze doczekamy sie jakiegos znanego zakaznika, ktorego > dopadnie borelioza.... ciekawe czy dalej glosilby takie brednie hmmm znam takiego zakaznika chorego na bb powiedział mi że bierze mocne przeciwbólowe i mi też zalecał....ech Odpowiedz Link
ewewa1 Re: szok 08.07.09, 13:34 kornelcia75 napisała: > znam takiego zakaznika chorego na bb powiedział mi że bierze mocne przeciwbólow > e > i mi też zalecał....ech A niech się leczy przeciwbólowymi puki mu pomagają jeżeli tak woli niż się trochę dokształcić i wiedzieć więcej o boreliozie! Tylko niech tego innym nie poleca! Poczytajcie post W bydgoskiej prasie kasiabyd tam dopiero piszą bzdury i jeszcze reklamują szczepionkę przecie bb. Więc nie dziwcie się rodzicom oni maja taka wiedzę jaka im przekazali lekarze lub pielęgniarki. A tak przy okazji mam dwie znajome pielęgniarki i musiałam im tłumaczyc na czym polega borelioza bo powiedziały ze o tym sie wcale nie mówi i nie wiedza doklaadnie. Nie wiedzą i ludzim wciskają swoją niewiedze! To jest szok! pozdrawiam ew Odpowiedz Link
kasiabydg Re: szok 08.07.09, 14:02 ....tak ,tak wiedza pielęgniarek i reszty średniego personelu jest na poziomie "zakażników". Sama jestem pielęgniarką ,choć już mam mały kontakt ze Służbą Zdrowia i pewnie gdybym nie zachorowała też bym taki poziom reprezentowała ( o zgrozo!). Obecnie dużo pielęgniarek studiuje -wymóg UE i rozmawiałam z koleżanką -nic nie mówią o zawiłościach tej choroby i ona sama też nic nie wiedziała! Odpowiedz Link
onka75 Re: szok 08.07.09, 14:18 Zgadza się, średni personel medyczny ma wiedzę o bb jeszcze ze szkoły. Moja matka jest pielęgniarką. Mojego ojca parę mcy temu ugryzł kleszcz. Miał duży rumień. Poszedł do lekarza bo miał gorączkę. Dostał augmentin na tydzień. Oboje rodzice wraz z lekarzem uznali, że jest zdrowy. Odpowiedz Link
bapona Re: szok 08.07.09, 14:30 > A może postawić napis. Zakaz wstępu do lasu plaga kleszczy.Proste i niewiele kosztuje.< Obawiam się, że niezupełnie tak jest. Wyobrażasz sobie, że jakaś gmina turystyczna ogłosi "Uwaga! Kleszcze!" Np. w Karkonoszach czy na Kaszubach? A inne, nie-turystyczne czy by tak zrobiły? Wyobrażacie to sobie? Ja nie. Tym bardziej, że cała Polska to obszar endemiczny. Jedyne wyjście, to uczciwe komunikaty w prasie i telewizji. Jako ciekawostkę podam, że ok. 10. lat temu po raz pierwszy usłyszałam o bb w niemieckiej tv. Dlatego Niemcy raczej nie chodzą do lasu na grzyby czy jagody. Ale chętnie spacerują - są alejki asfaltowe (!) w lasach nieopodal wiosek, żeby ludzie mogli w miarę bezpiecznie pobiegać, jeździć z dziećmi na rowerze, czy pospacerować z psem. Odpowiedz Link
onka75 Re: szok 08.07.09, 14:35 Do parków i na łąki też? Ja wcale nie w lesie złapałam kleszcza. Mieszkam w centrum miasta, za moim blokiem jest nieduży park, a w nim masa kleszczy. Musielibyśmy z domu nie wychodzić. Odpowiedz Link
home-1 Re: szok 11.07.09, 17:18 7-letniego syna wysłałam na obóz zuchowy, żeby zrobić mu frajdę. Zabrałam go po tygodniu , kiedy liczba ukąszeń wzrosła do 5-ciu. Inne dzieciaki miały o wiele więcej, a obóz trwa. Nie jestem nowa tutaj, znam temat "wyleczyłam' borelkę po ukąszeniu w maju, bo wcześnie zareagowałam. Teraz mój syn codziennie ogląda się i ma nadzieję, że nie będzie miał rumienia. Ja chyba podejmę decyzję o "profilaktycznej antybotykoterapii" ...nie wiem co robić. Mikołaj za rok też chce na obóz... Odpowiedz Link
tajtaja Re: szok 11.07.09, 18:55 czy wiemy kto/co jest naturalnym wrogiem kleszcza? wydaje mi się, że to byłaby najlepsza droga przeciez nie mozemy się zamknąc w klatkach!!! Odpowiedz Link
tajtaja Re: szok 13.07.09, 01:20 kocham przepiórki i perliczki co zrobic by zwiekszyć ich populację????? Odpowiedz Link