Dodaj do ulubionych

Nowe Radio... Radzyń!

IP: 195.117.240.* 13.01.04, 12:50
Skoro piszemy o nowym radiu w wątku poświęconemu portalowi KRP, to znaczy, że
jest fajny temat do obgadania. Radiowy, oczywiście ;0

Chcielibyście mieć stację radiową, która nadaje... no właśnie - co?... Muza -
jest rmf, zetka, radiostacja i inne... Publicystykę? Sprawy dotyczące
naszego regionu - jest KRP, codziennie od 9.30 do 11.30 i od 16.30 do 19.00
duże bloki informacyjne, poza tym o każdej "w pół do..." serwis lokalny...
Może więc potrzeba rozrywki? Kabarety, śmieszne wywiady... a może radio
grające muzykę alternatywną i poruszające baaardzo kontrowersyjne tematy?

JAKIE RADIO MA SZANSĘ POWODZENIA W NASZYM REGIONIE???

pzdr. ;)
Obserwuj wątek
    • tramwajsiedlecki Re: Nowe Radio... Radzyń! 13.01.04, 19:46
      KRP nie wykorzystuje poprostu szansy mając tak silną pozycję w regionie i - co
      tu kryć - uznanie w wielu środowiskach.
      1. Powinno nadawać całą dobę
      2. Zachowując katolicki charakter i pełniąc ewangelizacyjna misję otworzyć się
      na nowsze formy kontaktu ze słuchaczem - możliwość bezpośredniego dodzwania-
      nia się do audycji, prowadzenie polemiki z udziałem drugiej strony.
      3. Być może muzyka nie powinna pochodzic tylko z głębokich lat 60- i 70-tych.
      4. Nadać audycjom terenowym mniej monotonny charakter i zrezygnować z formuły
      zakładowego radiowęzła.
      5. Codziennie informować w ustalonych porach o sytuacji na drogach w regionie,
      o wydarzeniach kulturalnych (ale krótko i rzeczowo, a nie tasiemcowo w tele-
      fonicznych opowieściach np. o balu w przedszkolu).
      6. Rozbudować w atrakcyjniejszej formie (repotaż, wywiad) audycje o historii
      i tradycjach w regionie.
      7. Jezeli czytać, to może niech to robia aktorzy teatru ES, ale nie usypiać
      głosem.
      8. Chcąc byc radiem regionalnym wywazyc proporcje pomiedzy sacrum i profanum,
      aby byc radiem powszechnym i chętnie słuchanym przez wielu.
      9. Dobrym wzorem moze byc np. radio Józef
      10.Mieć wszędobylskich reporterów
      11.Więcej o gospodarce regionu Polski i swiata, objaśniać istotniejsze zmiany
      prawne (nie tylko krytykować)
      12.Kwadrans akademicki o uczelniach, studentach, nauce, problemach, klubach
      itp. miejscowych żaków.
      13.Ukazywać radość bycia chrześcijaniniem, poszukiwać razem ze duchownymi
      i słuchaczami odpowiedzi na podstawowe pytania - jak byc etycznym w nieetycz-
      nym swiecie?
      14.Może dyskutować na antenie na temat kolejnych odcinków "Plebanii"
      15.Krytykować to, co w mieście (regionie) źle działa. Nie bać się mieć własne
      zdanie, mimo że władza jest "nasza".
      16.Wymyśleć coś pro publico bono np. patronat nad budową przy siedleckiej szko-
      le muzycznej sali koncertowej, której brak w mieście tak mocno się odczuwa.
      17. Dlaczego nie dostrzec, jeżeli otwiera się w miescie nowy pub?
      18. Walczyć o zachowanie lub uratowanie zabytków nie tylko sakralnych.
      19.Regularne audycje z muzeum diecezialnego, opowiadac kompetentnie o mniej-
      szych i większych skarbach, historiach, legendach, żywotach świętych itp.
      20."otwarte studio" - raz w tygodniu, miesiącu, moze w kwartale, albo może
      radiowa noc - o sprawach miasta, ludzi regionu. kościoła, władzy.
      • gaziarz Re: Nowe Radio... Radzyń! 14.01.04, 00:47
        tramwajsiedlecki napisał:

Fajna, super powiedzialbym analiza kogos, kto jak sie domyslac moge jest z
        zewnatrz. Co do paru punktow, to by trzeba je podsunac dyrekcji...

> KRP nie wykorzystuje poprostu szansy mając tak silną pozycję w regionie i -
        co
        > tu kryć - uznanie w wielu środowiskach.
        > 1. Powinno nadawać całą dobę

I kto by tego sluchal? Byly kiedys proby nadawania do 3 rano w soboty.
        Zainteresowanie...

> 2. Zachowując katolicki charakter i pełniąc ewangelizacyjna misję otworzyć się
        > na nowsze formy kontaktu ze słuchaczem - możliwość bezpośredniego
        dodzwania-
        > nia się do audycji, prowadzenie polemiki z udziałem drugiej strony.

To istnieje, bardzo czesto. A to, ze sluchacze zwykle nie dzwonia, jesli sie
        ich nie zacheci jakas nagroda...
        > 3. Być może muzyka nie powinna pochodzic tylko z głębokich lat 60- i 70-tych.

Najlepszym tego przykladem (takiej muzyki jest sobota od 13.10- "same
        starocie"). Sa pasma, gdzie sie gra muzyke powyzej dwudziestu lat, ale to 2
        godziny. Poza tym bardzo typowa, czego dowodem jest "zloty mikorfon" (nagroda
        RMF FM i Pif-Paf) za najblizsza "sredniej" Play-liste.

> 4. Nadać audycjom terenowym mniej monotonny charakter i zrezygnować z formuły
        > zakładowego radiowęzła.

Ludzie to lubia, ludzie to kupia... To tez bylo wnikliwie analizowane i tak
        wyszlo...

> 5. Codziennie informować w ustalonych porach o sytuacji na drogach w
        regionie,
        > o wydarzeniach kulturalnych (ale krótko i rzeczowo, a nie tasiemcowo w
        tele-
        > fonicznych opowieściach np. o balu w przedszkolu).

byly informacje z drog- 3 razy po 2 minuty (okazalo sie, ze niepotrzebne to
        bylo), jest serwis kulturalny- 2 razy dziennie po 4 minuty

> 6. Rozbudować w atrakcyjniejszej formie (repotaż, wywiad) audycje o historii
        > i tradycjach w regionie.

slusznie. Chociaz zwroc uwage na reportaze Andrzeja Ilczuka "moja historia"- co
        mozna zarzucic tej formie? Nagrody zbiera na forum ogolnopolskim

> 7. Jezeli czytać, to może niech to robia aktorzy teatru ES, ale nie usypiać
        > głosem.

O nie, tylko nie ES, wszedzie ES. O czytaniu czego mowisz. Bo jesli powiesci i
        inne test literaturowe, to robia to aktorzy, a nagranie dokonywane sa nie przez
        nas.
        > 8. Chcąc byc radiem regionalnym wywazyc proporcje pomiedzy sacrum i profanum,
        > aby byc radiem powszechnym i chętnie słuchanym przez wielu.

oj, zeby tak dostac z gory wage do wywazania

> 9. Dobrym wzorem moze byc np. radio Józef

ktore pada, nie ma na wyplaty, nie ma odbiorcy, zerowy udzial w rynku reklamy,
        a KRPS w tej formie sciga sie z RMF, Zet i Jedynka

> 10.Mieć wszędobylskich reporterów

Siec tych reporterow jest naprawde imponujaca, a ich utrzymanie chyba jest nie
        lada wyczynem.

> 11.Więcej o gospodarce regionu Polski i swiata, objaśniać istotniejsze zmiany
        > prawne (nie tylko krytykować)

Krytyka istnieje, ale jeszcze wiecej krytyki spotyka radio z zewnatrz za
        pozytywne ujecie niektorych zmian ekonomiczno gospodarczych, w kazdym razie,
        wydaje mi sie, ze te informacje sa codziennie obecne.

> 12.Kwadrans akademicki o uczelniach, studentach, nauce, problemach, klubach
        > itp. miejscowych żaków.

Ale czy zacy sa zaiteresowani czyms takim. Tworzeniem? Byly czasy otwartych
        pomyslow, czesc zostala na antenie, ale zacy z WSRP potem AP raczej nie mieli
        zapalu.

> 13.Ukazywać radość bycia chrześcijaniniem, poszukiwać razem ze duchownymi
        > i słuchaczami odpowiedzi na podstawowe pytania - jak byc etycznym w
        nieetycznym swiecie?

> 14.Może dyskutować na antenie na temat kolejnych odcinków "Plebanii"

hehe, a potem jeszcze omawiac "Ballade o lekkim zabarwieniiu erotycznym"

> 15.Krytykować to, co w mieście (regionie) źle działa. Nie bać się mieć własne
        > zdanie, mimo że władza jest "nasza".

Krytyka sie pojawia. miasto nie zaglaskuje radia na smierc, wiec nie ma sie
        czego bac

> 16.Wymyśleć coś pro publico bono np. patronat nad budową przy siedleckiej
        szko-
        > le muzycznej sali koncertowej, której brak w mieście tak mocno się odczuwa.

Temat "wymyslec" byl juz poruszany na tym forum- mowi sie "wymyslic", ale
        pomysl fajny.

> 17. Dlaczego nie dostrzec, jeżeli otwiera się w miescie nowy pub?

tez tego nie wiem, ale wiem, jaka jest oficjalna odpowiedz- bo w pubie sie
        sprzedaje alkohol. W sierpniu tez.

> 18. Walczyć o zachowanie lub uratowanie zabytków nie tylko sakralnych.

jak?

> 19.Regularne audycje z muzeum diecezialnego, opowiadac kompetentnie o mniej-
        > szych i większych skarbach, historiach, legendach, żywotach świętych itp.

> 20."otwarte studio" - raz w tygodniu, miesiącu, moze w kwartale, albo może
        > radiowa noc - o sprawach miasta, ludzi regionu. kościoła, władzy.

Fajne...

To sa moje komentarze, nie jestem scisle biorac pracownikiem radia, wiec moze
        sie w czyms mylilem. Ale niektore pomysly sa fajne i tez, jako jeszcze przez
        pare tygodni mieszkaniec regionu, chcialbym, zeby KRPs sie rozwijalo
        • Gość: słuchacz Re: Nowe Radio... Radzyń! IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 16.01.04, 20:05
          Gaziarz!!! wniskuję że masz coś wspólnego z radiem podlasie więc są ludzie
          którzy by słuchali ciekawych programów w nocy. Nie wiem czy sie orientujesz w
          konstruowaniu programów adiowyh w nocy idą zawsze ciekawsze audycje jeżeli
          chodzi o kontaky\t ze słuchaczem. Więc szkoa że pomysł zarzuciliście.
        • Gość: lukasz i cos do wynikow na temat sluchalnosci KRP IP: 195.94.216.* 31.01.04, 11:20
          "...a KRPS w tej formie sciga sie z RMF, Zet i Jedynka" - tak, bo nie ma innej
          konkurencyjnej loklanej stacji radiowej, sluchacze nie maja alternatywy, by
          moc posluchac innego radia z regionu....
    • gaziarz Re: Nowe Radio... Radzyń! 14.01.04, 00:26
      napisalem to w innym watku, ale tu tez pasuje, moze bardziej

Bylo juz radio na srednich falach w Radomiu pare lat temu. Coz z tego, ze
      koszty koncesji odpadaja, skoro sprzet nadawczy jest strasznie drogi? moze
      demobil.

Ale kto tego bedzie sluchal? W samochodzie odpada- marna jakosc AM (technika
      modulacji). W domach... Trzeba kombinowac, zeby nie szumialo. Ograniczenia w
      pasmie przenoszenie (mnie denerwuje gluchy dzwiek na AM). To ograniczenia
      techniczne.

Bariery wejscia na rynek- wysokie.

Wlasnie pobieznie przeprowadzam w glowie analize strategiczna (moze w tym
      przypadku lepiej taktyczna, czy wrecz operacyjna).
      Wszystkie wyniki wychodza negatywnie dla nowego radia. Piec sil portera:

analiza konkurencji- rynek podzielony, rywalizacja wewnatrz sektora.
      sila dostawcow- ogromna w tej sytuacji
      sila nabywcow- ogromna, wynika z konkurencji
      mozliwe substytuty- pelno, i to lepszych i nie drozszych (stacje na FM)
      zagrozenie nowymi wejsciami- istnieje KRP, R. Lublin i RdC moze spokojnie
      zdominowac rynek lokalny(informacyjnie i reklamowo), nie pozwalajac sie
      rozwinac niczemu nowemu.

Jesli jedna analiza wypada tak fatalnie, nie warto robic nic wiecej.

Ale szybko- profil ekonomiczny sektora... Beznadzieja

A jak juz dojsc do metod zintegrowanych...
      Niewazne.
      Wg mnie nie ma najmniejszych szans. To sa ogromne koszta, a nie widze rynku,
      ktory zechce to utrzymac. Chyba, ze to panstwowy twor.

• Gość: Kendo Mówić o mediach każdy może :) IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 18.01.04, 13:25
        Gaziarz, dajmy spokój. Opinie ludzi takich jak Ty czy Zadawacz Pytań z wątku o
        nowym tygodniku, który miał w styczniu wystartować w Siedlcach (ktoś to jeszcze
        pamięta?) to głos wołającego na puszczy. To miejsce ma dziwną siłę przyciągania
        ludzi uważających, że zrobić (zwłaszcza w tym regionie) gazetę lub radio jest
        dziecinnie prosto, a na dodatek to właśnie oni są pomazańcami Bożymi
        posiadającymi na to jedyną skuteczną receptę. Takiej recepty jednak nie ma, a
        tym bardziej naiwnością jest ogłaszanie jej przez człowieka, który media zna
        wyłącznie ze słyszenia.
        Część rzuconych tu pomysłów jest OK - fajnie, że potencjalni słuchacze
        sugerują, co chcieliby odnaleźć w audycjach nowej rozgłośni. Ten jednak, kto
        tonem objawienia oświadcza, że KRP jest złe, bo np. nie ma audycji studenckich,
        po prostu się ośmiesza. Gazeta czy radio to wiele płaszczyzn (kadry, pieniądze,
        układy i zależności polityczno-towarzysko-biznesowe, marketing, profilowanie
        pod target itp., itd.). Oby ci licznie odwiedzający to forum "eksperci" nie
        musieli się o tym przekonać na własnej skórze. Dlaczego tak piszę? Bo
        przekonaja się dopiero wtedy, gdy sami zrobią kolejną złą gazetę czy n-te
        kiepskie radio. A tego - jako ewentualny odbiorca - sobie nie życzę.
        Pozdrawiam1
        • Gość: Słuchacz Re: Mówić o mediach każdy może :) IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 19.01.04, 08:58
          otóż drogi Kendo jest tutaj teren do działania. i to jak najbardziej. z
          pozostałymiTwoimi zdaniami zgadzam się. bo gdyby ktoś z głową podszedł do
          problemu sukces ma murowany. Bo potrzeba tu medium innego niż istniejące. Ja
          tez pozdrawiam
          • tramwajsiedlecki Re: Mówić o mediach każdy może :) 20.01.04, 22:39
            Myślę, ze jest dobrym obyczajem dokładne przeczytanie tekstu, z którym się
            polemizuje. Ja odpowiedziałem na zapytanie admina:

"Chcielibyście mieć stację radiową, która nadaje... no właśnie - co?... Muza -
            jest rmf, zetka, radiostacja i inne... Publicystykę? Sprawy dotyczące naszego
            regionu - jest KRP, codziennie od 9.30 do 11.30 i od 16.30 do 19.00 duże bloki
            informacyjne, poza tym o każdej "w pół do..." serwis lokalny... Może więc po-
            trzeba rozrywki? Kabarety, śmieszne wywiady... a może radio grające muzykę
            alternatywną i poruszające baaardzo kontrowersyjne tematy?
            JAKIE RADIO MA SZANSĘ POWODZENIA W NASZYM REGIONIE???"

Pytanie nie dotyczyło kwestii ekonomicznych, biznesplanu, marketingu itp.
            Dlatego nie odnioslem sie do tych problemów, chociaż uważam je za bardzo ważne.

Wyraziłem jedynie kilka uwag "natury" programowo-stylistycznej i jedyniem tyle.
            Nie rozważałem szans radia na falach średnich, tylko odniosłem sie do realnie
            istniejącego siedleckiego radia KRP.

Lubię to radio i nie powiedziałem, ze jest złe (tak uważa KENDO: "bo Ten
            jednak, kto tonem objawienia oświadcza, że KRP jest złe, bo np. nie ma audycji
            studenckich, po prostu się ośmiesza."). Na marginesie, dlaczego rzekomo tonem
            objawienia? - nie wiem.

Moje uwagi sa subiektywne i odzwierciedlają moje potrzeby / oczekiwania od
            radia regionalnego. Myśl o studentach dotyczyła bardziej takich jak ja, którzy
            dawno juz ukończyli swoje studia, ale chętnie dowiedzieliby się, co się dzieje
            w siedleckich uczelniach ze zwykłej ciekawości i sympatii do jednego z milszych
            okresów w życiu.

Uwagi w punktach, czyli skróty myślowe. O kazdym mozemy podyskutować, przeciez
            nie żądam, nie wymuszam czy narzucam - tylko podrzucam do rozważenia.

Na koniec podtrzymuje moją opinię: KRP nie wykorzystuje ... szansy mając tak
            silną pozycję w regionie i - co tu kryć - uznanie w wielu środowiskach.

• Gość: Kendo Do kolegi Tramwajarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.04, 08:51
              Pisząc: "Gazeta czy radio to wiele płaszczyzn (kadry, pieniądze,
              układy i zależności polityczno-towarzysko-biznesowe, marketing, profilowanie
              pod target itp., itd.)" miałem na myśli, że te właśnie aspekty, a nie
              sugerowany przez Ciebie brak profesjonalizmu i umiejętności odpowiadania na
              zapotrzebowanie społ. sprawiają, że: "KRP nie wykorzystuje ... szansy mając tak
              silną pozycję w regionie i - co tu kryć - uznanie w wielu środowiskach". Jeśli
              tego nie rozumiesz, to znaczy, że albo nigdy nie pracowałeś w mediach, albo
              jesteś tam o wiele za krótko.
              Ale może mimo to jesteś fajnym człowiekiem? Nie traktuj więc moich opinii jako
              ataków na siebie, ale bardziej - rady starszego (przynajmniej doświadczeniem w
              tych kwestiach) kolegi.
              Pozdrówka
    • Gość: lukasz Re: Nowe Radio... Radzyń! IP: 195.94.216.* 31.01.04, 11:15
      Witam. Mam na imie Łukasz i jestem pomysłodawca radia w Radzyniu Podlaskim.
      Całkiem przypadkowo trafiłem na to forum i musze wyjasnic kilka spraw i
      niescislosci.
      Mysle, ze kazdy sie ze mna zgodzi, ze nowa rozglosnia radiowa dawnemu woj.
      bialskopodlaskiemu jest potrzebna. Praktycznie jedyna lokalna rozglosnia na
      naszym terenie jest KRP i tak jak juz pisalem na forum Slowa Podlasia KRP tio
      bardzo specyficzne radio, bo katolickie. No coz co z tego, ze nie podoba sie
      nam muzyka w KRP, prezenterzy, sposob prowadzenia programow, skoro i tak
      jestesmy "zmuszeni" do jego sluchania, bo INNEJ ALTERNATYWY W TEJ CHWILI NIE
      MA. Jest to jedyna rozglosnia, z ktorej mozemy dowiedziec sie, co sie dzieje
      np. w Radzyniu, Parczewie, Siedlcach czy Białej Podlaskiej. Sam przepracowałem
      w jednej z lubelskich rozglosni 2 lata i wiem, co to jest radio i jak powinno
      sie robic radio. KRP wogole nie ma ustalonego formatu muzycznego. Muzyka,
      ktora gra zalezna jest od realizatora. I tak przygladajc sie programowi "Dzis
      w regionie" mozna stwierdzic po pierwszej piosence, ktory realizator siedzi
      przy stole mikserskim. Jeden z nich puszcza przeboje typu 2+1, Irena Jarocka
      etc. Drugi same piesni religijne. Drugi fascynuje sie w Vaya Con Dyos.
      Chcialbym, zeby nasze radio bylo taka alternatywa. No coz poczatek bedzie
      ciezki, zaczynamy nadawac na falach srednich 1395 KHz w systemie cyfrowym DRM,
      co oznacza ze bedzie sie nas sluchac normalnie jak na UKF-ie bez zadnych
      szumow i zaklocen, to bedzie kwestia tylko zmienienia skali na zakres AM,
      ktory posiada kazdy radioodbiornik (zgodnie z Konwencja Genewska musi posiadac
      AM, moze nie miec nawet UKF-u). No coz za granica, a szczegolnie w USA
      wiekzosc stacji nadaje na AM i to w przyszlosci czeka polskie radio. Znajac
      jednak przyzwyczajenia ludzi do UKF-u wystapilismy takze o koncesje na UKF i w
      tej chwili wiem, ze takową otrzymamy w polowie tego roku, dzieki czemu pod
      koniec roku 2004 bedziemy gotowi nadawac na UKF - ie obejmujac zasiegiem
      obszar dawnego woj. bialskopodlasiego.
      Co do rekalmy, musze sie nie zgodzic z opinia jednego z poprzednikow
      wypowiadajacych sie na tym forum. Osobiscie znam wiele osob, ktore byly by
      chetne zamiescic swoja reklame w rozglosni radiowej, ale nie w KRP, bo tego
      nie sluchaja i nie zamorzaja sluchac
      Uwazam, wiec ze nowa lokalna stacja radiowa jest jak najbardziej potrzebna.
      Porownujac wschod Polski i zachod Polski musze stwierdzic, ze jestesmy daleko
      w tyle pod wzgledem ilosci i wyboru rozglosni lokalnych.
      Do usłyszenia na 1395 KHz!
      • Gość: Kendo No dobra, ale... IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 01.02.04, 13:22
        kiedy?
        Ładnie sie chwalisz, lecz pozwól nam się przekonać osobiście. Wtedyu dopiero
        będziemy mogli odpowiedzieć na pytanie, czy to DOBRE radio, czy po prostu tylko
        KOLEJNE radio. Do usłyszenia.
        • Gość: lukasz Re: No dobra, ale... IP: 195.94.216.* 01.02.04, 14:46
          KOLEJNE? Tu nie mozna mowic o kolejnym, bo w naszym rejonie nie ma jeszcze
          zadnego "normalnego" lokalnego radia. Czy slyszales kiedys stacje radiowe na
          zachodzie Polski? Niestety, KRP nie grzeszy profesjonalizmem.
          • Gość: Kendo Złość piękności szkodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.04, 08:04
            No i udało się. Dałeś się sprowokować i uniosłeś się. Zgadnij, o czym to
            świadczy :)
            Pozdrawiam.
      • Gość: Słuchacz Re: Nowe Radio... Radzyń! IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 02.02.04, 14:36
        KRP tio
        > bardzo specyficzne radio, bo katolickie.

uuuu kolega nie wierzący??

No coz co z tego, ze nie podoba sie
        > nam muzyka w KRP, prezenterzy, sposob prowadzenia programow, skoro i tak
        > jestesmy "zmuszeni" do jego sluchania, bo INNEJ ALTERNATYWY W TEJ CHWILI NIE
        > MA.

Drogi Łukaszu każde radio ma albo wyłącznik albo cos do zmiany częstotliwości
        zawsze możesz skorzystać do niczego nie jesteś zmuszony.

A skoro KRP jest jedynym medium mówiącym o regionie to tylko świadczy o Tobie
        że pracując w Radiu Lublin albo innej lubelskiej rozgłośni nie zrobiłeś nic
        żeby się to zmieniło. I tu jest perzewaga KRP.
        Jeżeli nie zmarnujecie szansy to bedzie dobrze. Ale sorry komu będzie się
        chciało przełączać na AM jak wszystkie stacje zakodowane sa w paśmie UKF mi nie.
        A tak wogóle to kiedy ruszacie???
        • Gość: lukasz Re: Nowe Radio... Radzyń! IP: *.bialap.cvx.ppp.tpnet.pl 02.02.04, 17:15
          Jestem jak najbardziej wierzacy, ale KRP jest katolickie pod tym wzgledem, ze
          jest bardzo podobne do Radia Maryja - nie chodzi mi tu juz o modlitwy, ale o
          Koła Przyjaciół KRP. Niestety, nie moge przelaczyc radioodbiornika na inny
          program, bo innego LOKALNEGO radia, tam, gdzie beda mowic o moim miescie nie ma.

> A skoro KRP jest jedynym medium mówiącym o regionie to tylko świadczy o Tobie
          > że pracując w Radiu Lublin albo innej lubelskiej rozgłośni nie zrobiłeś nic
          > żeby się to zmieniło. I tu jest perzewaga KRP.

No wlasnie swiadczy to o mnie... Wlasnie staram sie to zmienic i stanie sie to
          juz niebawem, na pewno ruszymy z programem za kilka miesięcy, jak uporamy sie
          ze sprawami prawnymi.
          A kiedy KRP powstawalo to mialem zaledwie 11 lat, jak bym byl wtedy starszy na
          pewno juz wtedy ruszyl bym z rozglosnia radiowa.
          • Gość: Zadawacz Pytań Re: Nowe Radio... Radzyń! IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 03.02.04, 03:20
            Łukasz,
            1. Słyszałem, że w formule Polskie Fale Średnie Radio Radzyń może nadawać co
            najwyżej dwie godziny programu dziennie - reszta to retransmisja programu
            innej stacji lokalnej. Co to bedzie? PR LUBLIN, PR RdC, czy może tak
            niedocenione przez Ciebie KRP?
            2. Czy to prawda, że Radio Radzyń będzie miało 40 km zasięgu? I czy będą w nim
            aktualne newsy z Białej, Łukowa, Parczewa, Międzyrzeca i Siedlec?
            3. Czy trzon redakcji będą stanowili redaktorzy GROTA, albo innych mediów
            lokalnych? Czy będzie to całkiem nowy team?
            4. Czym zajmowałeś się w Radiu Lublin?

Chciałbym to wiedzieć, jesli miałbym się ewentualnie na Was przełączyć.

I mam radę z pozycji obserwatora: Nie neguj tego co jest, póki sam czegoś nie
            zbudujesz. To zawsze świadczy albo o ignorancji, braku umiejętności, albo o
            niedojrzałości emocjonalnej. W każdym razie nie wzbudza zaufania.
            Po prostu rób swoje, a Twoje czyny niech świadczą same za
            siebie. "Prawdziwego mężczyznę poznaje się...itd" Tak powiedział obecny
            premier zanim został premierem. Te słowa są o tyle ważne w kontekście mojej
            wypowiedzi, że
            5. Podobno głównego wsparcia Radzyńskiej Ofensywie Radiowej udziela przede
            wszystkim miejscowy SLD?...
            Pzdr,
            zadawaczpytan@interia.pl
            • Gość: lukasz Re: Nowe Radio... Radzyń! IP: *.bialap.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.04, 08:56

> 1. Słyszałem, że w formule Polskie Fale Średnie Radio Radzyń może nadawać co
              > najwyżej dwie godziny programu dziennie - reszta to retransmisja programu
              > innej stacji lokalnej. Co to bedzie? PR LUBLIN, PR RdC, czy może tak
              > niedocenione przez Ciebie KRP?

tak w wiekszosci stacji tak jest, za miesiac bedzie troszeczke inaczej,
              regionalne programy Polskiego Radia S.A. zostana zastapione przez siec Twojego
              Radia (cos na wzor Radia Plus), będą tzw. "wspolne pasma". Wiekszosc stacji
              nadaje tylko w godzinach 7:30 - 8:30 i 17:30 - 18:30, ale to wszystko zalezy od
              pieniedzy i zaangazowania. My planujemy emisje w godzinach 6 - 10 i 15 - 20,
              miedzy 10 - 15 i 20 - 6 bedzie transmitowana siec Twojego Radia.

2. Czy to prawda, że Radio Radzyń będzie miało 40 km zasięgu? I czy będą w nim
              > aktualne newsy z Białej, Łukowa, Parczewa, Międzyrzeca i Siedlec?

Tak, w tej chwili jest to zasieg 40 km, jednak juz trwaja rozmowy o postawieniu
              nadajnika o 100 KW wiekszego, co by powiekszylo zasieg dwukrotnie. Beda w nim
              informacje takze z lokalnych miast, czyli nietylko z Radzynia, ale Bialej,
              Parczewa, Miedzyrzeca, Łukowa, Kocka.

> 3. Czy trzon redakcji będą stanowili redaktorzy GROTA, albo innych mediów
              > lokalnych? Czy będzie to całkiem nowy team?

W redakcji bedzie zatrudnionych pare nowych osob, ale bedziemy chcieli
              wspolpracowac z lokalnymi mediami, czyli "Grotem", "Wspolnota Powiatowa", TV
              Master Radzyn.

> 4. Czym zajmowałeś się w Radiu Lublin?
              Nie w Radiu Lublin, ale w Radiu Plus Lublin. W soboty po 20 jest audycja
              młodzieżowa Radio Młodych, tam tez przez jakis czas bylem.

> 5. Podobno głównego wsparcia Radzyńskiej Ofensywie Radiowej udziela przede
              > wszystkim miejscowy SLD?...

Sposob finansowania jest nasza prywatna sprawą i niech zostanie poki co w
              tajemnicy.
              • Gość: Gość Re: Nowe Radio... Radzyń! IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 11.02.04, 22:34
                >Tak, w tej chwili jest to zasieg 40 km, jednak juz trwaja rozmowy o postawieniu
                > nadajnika o 100 KW wiekszego, co by powiekszylo zasieg dwukrotnie
                O ile wiem KRP ma 10kW nadajnika i chyba 50 ERP a zasięgu ze 100;sto kW
                nadajnika AM i tylko 80 km zasięgu,trochę mało,oj mało.....
      • Gość: gość Re: Nowe Radio... Radzyń! IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 11.02.04, 22:24
        A czy wiesz dlaczego w USA nadają na AM???W Polasce chyba nie te odległości,na
        UKF-ie przy rastrze o.4MHz jest miejsce na paręset stacji,a w DAB-ie jeszcze
        więcej...Na 1300 ileś tam kHz chyba mało będą słuchali bo prawie nikt tego nie
        ma w swoim radioodbiorniku,no może na wyrobach made by USSR.Pozdrawiam i życzę
        miękkiego lądowania jak pomysł padnie.
        P.S. Ja w radiu pracowałem lat dwanaście i duuuużo jeszcze mi zostało do
        nauczenia,ty to chyba mały geniusz jesteś....?
      • Gość: bez loginu Re: Nowe Radio... Radzyń! IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 31.03.04, 22:38
        > Do usłyszenia na 1395 KHz!
        Ale kiedy?
    • brat_szczepana Re: Nowe Radio... Radzyń! 04.02.04, 23:58
      Myślę, ze nowe "świeckie" radio ma spore szanse na zaistnienie w regionie
      południowego Podlasia, ponieważ KRP nie zależy na słuchaczach z tzw. średniej
      klasy, wykształconych, otwartych na świat i ludzi.
      Nie rozumiem, dlaczego twórcy radia z Radzynia trzymają się kurczowo tylko
      terytorium byłego woj. bialskopodlaskiego i ten obszar mają jedynie na uwadze.
    • brat_szczepana 1395 KHz! 01.04.04, 12:46
      Ok, częstotliwość jest - kiedy program?
      • Gość: lukasz Re: 1395 KHz! IP: *.bialap.cvx.ppp.tpnet.pl 02.04.04, 08:02
        Proszę o chwile cierpliwości i wyrozumiałości. Radio zacznie grać już niedługo.
        Mam nadzieję, ze do miesiąca zdążymy zakończyć wszystkie formalności,
        szkolenia, tak by wraz z 1 maja, z wejscie Polski do UE rozpoczac nowa "erę
        radia" na Podlasiu :-)
        • Gość: gosc Re: 1395 KHz! IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 02.04.04, 11:33
          Moze raczej w radzyniu i okolicach?
          • muchawka Re: 1395 KHz! 02.04.04, 12:19
            Czego się czepiasz? Przecież Radzyn Podlaski to też Podlasie. Całe Podlasie
            powinno być jedno, a nie podzielone na lubelskie i mazowieckie.
            Mowa tu przecież o radiu, Podlasie jest poza dyskusją.
            • Gość: gosc Re: 1395 KHz! IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 02.04.04, 14:37
              >Czego się czepiasz? Przecież Radzyn Podlaski to też Podlasie.<
              Niezupełnie się czepiam,ale
              >w tej chwili jest to zasieg 40 km<
              (Łukasz z dn.03.02.04),to chyba tylko część
              Podlasia,w jakich granicach by ono nie było.
              • muchawka Re: 1395 KHz! 02.04.04, 14:57
                No i dobrze, może być 40, 20 czy nawet 10 km, nie zmienia to faktu, ze Radzyń
                to TEŻ część Podlasia. A zatem nadawać będą, jeżeli będą, właśnie na Podlasiu.
                • Gość: gosc Re: 1395 KHz! IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 02.04.04, 21:03
                  Najwazniejsze zeby nadawali,
                  chętnie posłucham czegoś nowego.
                  Tylko te fale srednie...
                  • Gość: lukasz Re: 1395 KHz! IP: 195.94.216.* 04.04.04, 13:03
                    Radzyn Podlaski to część Podlasia i chyba nie można mieć do tego wątpliwości.
                    > chętnie posłucham czegoś nowego.
                    > Tylko te fale srednie...
                    Fale srednie wbrew pozorom nie sa takie zle. Wielu ma o nich mylne pojecie:
                    szumia, slaby sygnal etc. Radio bedzie nadawalo w cyfrowej technice DRM i
                    praktycznie pod wzgledem sygnalu nie bedzie sie roznilo od UKF-u.
                    W Polsce zdobycie konceji na UKF jest trudne, ale powoli ta sztuka tez nam sie
                    udaje.
                    Wesołego jajka!
                    • no_login Re: 1395 KHz! 05.04.04, 10:21
                      Możesz coś więcej na temat
                      cyfrowej technikiDRM?
                      Jakieś szczegóły techniczne,
                      może miejsce gdzie można poczytać.
                      • Gość: lukasz Re: 1395 KHz! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.04, 11:02
                        drm.org - strona po angielsku
                        • no_login Re: 1395 KHz! 05.04.04, 11:39
                          Gość portalu: lukasz napisał(a):

> drm.org - strona po angielsku
                          No właśnie,nie przeczytałem twojej
                          informacji,o Włodawie też jest
                          muszę tylko uważniej patrzeć,
                          thx
                      • no_login Re: 1395 KHz! 05.04.04, 11:36
                        Znalazłem już sam,
                        www.drm-dx.de lub www.drm.org
                        i mała ciekawostka
                        www.vor.ru/Polish/pol_com.htm
                        www.radiogminne.com.pl/
                        *tę stonę polecam zainteresowanym*
                        Słyszałem o projekcie
                        "Twoje Radio Włodawa"
                        ale o nim nic nie piszą.
                        • Gość: lukasz Re: 1395 KHz! IP: *.bialap.cvx.ppp.tpnet.pl 05.04.04, 18:53
                          We Włodawie mają klopoty z częstotliwoscia, za niski zakres - zdaje sie 531 KHz
                          i za blisko leza granicy. Dlatego tam radio stoi pod znakiem zapytania i
                          prawdopodobnie nie bedzie.
    • brat_szczepana 97,8 MHZ - 0,1 KW 07.04.04, 21:55
      Rzeczpospolita dnia 2004-04-06
      Przewodnicząca Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

OGŁOSZENIE o możliwości udzielenia/rozszerzenia koncesji na rozpowszechnianie
      programu radiowego

Na podstawie art. 34 ust. 1 ustawy z dnia 29 grudnia 1992 roku o radiofonii i
      telewizji (tj. Dz.U. z 2001 r. nr 101, poz. 1114 z późn. zm.) w porozumieniu z
      Prezesem Urzędu Regulacji Telekomunikacji i Poczty, ogłaszam informację o
      możliwości udzielenia/rozszerzenia koncesji na rozpowszechnianie programu.

I. Ogłoszenie stanowi podstawę do składania wniosków o:

1. Rozszerzenie koncesji na rozpowszechnianie programu radiowego, docierającego
      do ponad 80% ludności Polski, o stacje nadawcze o następujących parametrach
      technicznych:

Lp. Województwo Lokalizacja f [MHz] ERP [kW]
      1. warmińsko-mazurskie Elbląg 92,6 0,1
      2. mazowieckie Siedlce 97,8 0,1

Postępowanie będzie prowadzone odrębnie dla każdego punktu tabeli.
      2. Udzielenie koncesji na rozpowszechnianie programu radiowego, o charakterze
      uniwersalnym i udziale tematyki lokalnej w dziennej porze nadawania, w wymiarze
      nie mniejszym niż 10% tygodniowego czasu nadawania, o stację nadawczą o
      następujących parametrach technicznych:

Lp. Województwo Lokalizacja f [MHz [ERP [kW]
      1. mazowieckie Ostrołęka 88,5 0,5

II. W postępowaniu stosuje się formularze wniosków, które można uzyskać w
      siedzibie KRRiT w Warszawie przy skwerze Kardynała Wyszyńskiego 9, w dni
      robocze w godzinach 10.00-15.00.
      Wnioski można nadsyłać pocztą lub składać w kancelarii KRRiT pok. A1.
      Kancelaria przyjmuje wnioski w dni robocze w godz. 10.00-15.00. Wnioski należy
      składać w dwóch egzemplarzach.
      Informacje dotyczące postępowania można uzyskać pod numerem telefonu 597 30 89
      w Warszawie.
      III. Termin do składania wniosków na podstawie niniejszego Ogłoszenia upływa z
      dniem 6 maja 2004 roku.
      IV. Niezwłocznie po wszczęciu postępowania lista wnioskodawców uczestniczących
      w postępowaniu opublikowana zostanie w Internecie na stronie www.krrit.gov.pl
      oraz wywieszona w siedzibie Biura Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji przy
      skwerze Kardynała Wyszyńskiego 9.
      DANUTA WANIEK
      • no_login Re: 97,8 MHZ - 0,1 KW 07.04.04, 22:15
        > 1. Rozszerzenie koncesji na rozpowszechnianie programu radiowego,
        docierającego> do ponad 80% ludności Polski, o stacje nadawcze o następujących
        parametrach
        > technicznych:
        RMF jest,zet jest,Wawa jest
        czyli Eska lub inne Złote Przeboje
        lub RdC jesli Lublin nie zejdzie z Chotycz
        ale jak liczyc 80%,dla samego RdC-u
        czy dla wszystkich regionalnych PR-ów?
        > 2. mazowieckie Siedlce 97,8 0,1
        czyli ok.10 do 15km zasięgu stereo
        • no_login Re: 97,8 MHZ - 0,1 KW 07.04.04, 22:20
          P.S.
          jest jeszcze Radiostacja
          >III. Termin do składania wniosków na podstawie niniejszego Ogłoszenia upływa z
          dniem 6 maja 2004 roku.
          ciekawe czy ktokolwiek złoży wniosek

• Gość: lukasz Re: 97,8 MHZ - 0,1 KW IP: *.bialap.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.04, 08:45
            Tak, to jest problem. Jest ogloszenie ale tylko dla wielkich stacji. Może Radio
            Maryja złozy wniosek, oni zawsze są chętni na nowe częstotliwości nawet jeśli
            nie będą jej później wykorzystywać, ale będą mieli :-)
            A tak poważnie duże szanse na koncesję ma Radio Eska (tylko czy stacja zechce
            tą częstotliwość?)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka