karolcia_00 01.07.10, 14:03 Namioty: piwko, rybka. Nowy plac zabaw, ścieżki do joggingu. Co o tym myślicie? czy to nowo kultowe miejsce w naszym mieście? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wedding_planner1 Re: Siedlecki zalew - metamorfoza 01.07.10, 14:08 no proszę jak miło... od kiedy mieszkam w Siedlcach byłam tam może ze 2 razy :) Odpowiedz Link Zgłoś
ada_zie Re: Siedlecki zalew - metamorfoza 01.07.10, 14:50 Jest to jedyne typowo letnie miejsce w mieście :)) W tym roku faktycznie wysyp namiotów i smażalnia też czynna, ryba smaczna i często brakuje miejsc. Współczuję jedynie mieszkańcom segmentów - do późnych godzin nocnych parking nad zalewem tętni życiem. Odpowiedz Link Zgłoś
max9960 Re: Siedlecki zalew - metamorfoza 01.07.10, 15:06 Suuuper!!! A jak z "wizytami" policji albo straży miejskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
aka-shakal Re: Siedlecki zalew - metamorfoza 01.07.10, 15:33 Wszystko fajnie ,jak najbardziej na plus. Ale nadal sedno sprawy to oczyszczenie zalewu. Urząd miasta powinien wziąć jakieś poważne dotacje z UE i zrobić z zalewem porządek. A no i jeszcze fajnie by było ,jakby zrobili plażę wzdłuż linii brzegowej od strony miasta. Mogliby też wykarczować te nikomu nie potrzebne trzciny ,a po drugiej stronie jest wszystko ok ,bo rybacy według mnie nie powinni narzekać. Długa i fajna plaża bez tych trzcin ,czysta woda i mamy idealne kąpielisko. Taka by była nasza Siedlecka Kalifornia ,Long Beach ! Yee ! Odpowiedz Link Zgłoś
xaveri Re: Siedlecki zalew - metamorfoza 01.07.10, 16:12 No plaża powinna być obowiązkowo. Kilka wywrotek płukanego piasku i wio! Odpowiedz Link Zgłoś
easy_biala28 Re: Siedlecki zalew - metamorfoza 02.07.10, 00:14 aka-shakal napisał: > jest wszystko ok ,bo rybacy według mnie nie powinni narzekać. Pewnie miałeś na myśli wędkarzy (od prawdziwego wędkarza nasłuchałbyś się za tych "rybaków" ;) A mi zalew coraz bardziej się podoba, tętni życiem. Dorośli mają gdzie pospacerować, dzieci mają super plac zabaw. No i można zjeść jak widać. Muszę wybrać się na tę rybkę... :) A jeżeli chodzi o zalew jako kąpielisko to zgadzam się z aka-shakal - ja to boję się wejść do tej wody, a szczególnie gdy widze kąpiące się tam pieski razem z właścicielami. Kiedyś mężowi taka kupka koło głowy pływała. Ciekawa jestem czy w domu też do wanny razem z pieskiem wchodzą... Odpowiedz Link Zgłoś
ygd Re: Siedlecki zalew - metamorfoza 01.07.10, 17:04 Żeby jeszcze progi zwalniające obniżyli, bo nie można przez nie przejechać :/ Odpowiedz Link Zgłoś
m_magdziolek2 Re: Siedlecki zalew - metamorfoza 01.07.10, 19:08 Mi się bardzo spodobał pomysł z przyrządami do ćwiczeń taka "siłownia" , super sprawa ciekawa jestem jak długo oprze się dewastacji, zmiany są bardzo pozytywne, chociaż współczuje tym którzy mieszkają po sąsiedzku. Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Re: Siedlecki zalew - metamorfoza 01.07.10, 19:41 Nie jest tak źle, idzie wytrzymać. Super, że odczarowała się smażalnia rybek. Przyrządy gimnastyczne wyglądają na dosyć solidne, ale na okres zimy trzeba będzie pewnie je schować. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtas1303 Re: Siedlecki zalew - metamorfoza 16.07.12, 13:01 idealne miejsce do biegania:) Odpowiedz Link Zgłoś
falszywy_klamca Re: Siedlecki zalew - metamorfoza 03.07.10, 00:28 "Za niedługo" będę mieszkał blisko zalewu i już mnie to zaczyna przerażać. Hordy pijackich dresów. A mniej więcej 80% pijanych włącza się agresor. Może miasto zagospodarować ten teren, ale tylko pod warunkiem, że co noc od 22 do 6 będzie teren zalewu patrolowac przynajmniej 4 policjantów bądź strażników miejskich i to nie na zasadzie, że pojeżdżą sobie chłopaczki radiowozem, ale będą na piechotę chodzić po tym "bulwarze". Odpowiedz Link Zgłoś
stanica2010 Re: Siedlecki zalew - metamorfoza 03.07.10, 21:16 Już 7 sierpnia na Stanicy, nad siedleckim zalewem kolejna edycja koncertu "Rysiek" poświęcona pamięci Ryszarda Riedla. gospodarzem koncertu jest zespół Cree z Sebastianem Riedlem na wokalu.niedługo na forum ukaże się oddzielny wątek na temat imprezy, na którą już teraz zapraszamy. Odpowiedz Link Zgłoś
lukasziechowski Re: Siedlecki zalew - metamorfoza 09.07.10, 00:14 siedlecka stanica nabrala rowniez blasku coraz wiecej imprez i oczywiscie kazdy moze byc jej organizatorem i wykonawca warto sie wszystkiego dowiedziec na miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
stanica2010 Re: Siedlecki zalew - metamorfoza 15.07.10, 21:28 nad zalewem robi się naprawdę ładnie "włodarze" w tym miejscu ,trzeba ich pochwalić robią naprawdę niezłą robotę .Myślę że,może to być spowodowane tym,iż w przyszłym roku "dni siedlec "mają odbyć się nad zalewem[też moim zdaniem,słuszna decyzja],a na takie imprezy przyjeżdżają ludzie nie tylko z siedlec.a to jest dobra okazja na to by się dowiedzieli że,jest taki właśnie miejsce. a teraz kilka podpowiedzi:oczyścić zalew,wyciąć trzciny od strony miasta,wysypać plaże,wzmocnić czujność straży miejskiej i policji,"Zastosować opryski na komary[inne miasta to robią]",iść obranądrogą a reszta sama się ułoży Odpowiedz Link Zgłoś
aro333 Re: Siedlecki zalew - metamorfoza 15.07.10, 22:10 Dodam jeszcze-zasypac doly przy drodze kolo plotu wlasnie stanicy. Czyja jest ta droga, czy wlawscicielom stanicy nie przeszkadza jak pod nosem mają bagno? Akurat teraz jest spoko, suche lato ale tak nie bedzie caly czas. Nie mozna wplynac na miasto aby ta droge ciut doprowadzic do porzadku, rowerem sie nawet nie da przejechac momentami nie mowiac o samochodzie. "Żyję w kraju w którym wszyscy chcą mnie zrobić w ... za moja kasę" Strachy na Lachy Odpowiedz Link Zgłoś
nocny.gosc Re: Siedlecki zalew - metamorfoza 15.07.10, 22:13 Znowu coś robią. Podkopali trochę ziemię od strony Romanówki, między rybo-grilami a boiskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Re: Siedlecki zalew - metamorfoza 19.07.10, 22:12 Gdyby tak ścieżka spacerowo-biegowa uległa przedłużeniu (przez piaskową saharę koło stanicy) aż do mostku na dopływem muchawkowym ..., to by się chodziło! Odpowiedz Link Zgłoś
stanica2010 Re: Siedlecki zalew - metamorfoza 21.07.10, 10:56 toco nazywasz drogą przy płocie stanicy,w planach zagospodarowania przestrzennego jest zwykłą działką "rolną" której poczęści właścicielem jest stanica a po drugij części osoba prywatna.ale trwają rozmowy z UM i w 2011 prawdopodobnie coś się zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
kerac32 Re: Siedlecki zalew - metamorfoza 21.07.10, 16:27 Chyba Twojemu życzeniu stanie się wktótce zadość :) Przed paroma dniami widziałem geodetów dokonujących tam i na grobli pomiarów. Wbijali też drewniane paliki do wyznacznia punktów geodezyjnych. Zapytani o cel tych prac powiedzieli, że to przygotowania do budowy ścieżki. Niestety nie potrafili powiedzieć czy ma być to ścieżka dla spacerowiczów czy rowerzystów, czy z tłucznia i żwiru, czy też z kostki brukowej. Bardzo chwali się ta inicjatywa władz miejskich. Niestety może być obarczona wadą, która w przyszłości może skutkować nieszczęśliwymi wypadkami. Nie jest tajemnicą, że niektórzy rowerzyści, zwłaszcza ci nastoletni lubią trochę na swoich pojazdach zaszaleć i rozwijają dość duże prędkości. Jeśli planowana ścieżka ma być przeznaczona dla rowerów i przebiegać po koronie grobli to bardzo źle to wróży bezpieczeństwu, zarówno rowerzystów jak i pieszych oraz wędkarzy, dla których grobla jest ulubionym miejscem wędkarskich zasiadek. Nie chciałbym być złym prorokiem, ale obawiam się że w takim układzie zderzenia pędzących kolarzy z pieszymi będą nieuniknione i nieprzewidziane w skutkach. Jeśli już ma tam być wyznaczona trasa dla rowerów to musi bezwzględnie przebiegać na "półce" po zachodniej stronie wału. Odpowiedz Link Zgłoś
portafortuna Re: Siedlecki zalew - metamorfoza 21.07.10, 16:42 jest coraz ładniej ale niech wreszcie wyczyszczą zalew. trzeba wybrac ten wstrętny muł i zrobić oiaszczystą plażę. Wtedy teren przyciągał by wiecej turystów i można by rozwinąc infrastrukturę, np.: postawić domki. współczuję tylko mieszkańcom okolicznych bloków i segmentów:( Odpowiedz Link Zgłoś
siedlczanin_chuck Re: Siedlecki zalew - metamorfoza 21.07.10, 18:29 a moim zdaniem jest kicha... oczywiście ładniej niż było przed rokiem, dwoma czy pięcioma ale to nadal słabo zagospodarowane miejsce z potencjałem na świetną oazę rekreacji dla całego regionu. nie wystarczy wysypać trochę piachu i zrobić ścieżkę rowerową, nie wystarczy postawić kilka urządzeń siłowych - to wszystko OK, ale to wszystko to dopiero kropla w morzu potrzeb. Zdaniem wielu priorytetem jest zdobycie kasy unijnej na rekultywację zalewu. I tu miasto nie zrobiło nic przez ostatnie wiele lat. Odpowiedz Link Zgłoś
superkiwi Re: Siedlecki zalew - metamorfoza 21.07.10, 18:59 Jest dużo lepiej trudno zaprzeczyć. Choć nie we wszystkim niestety, bo zapomniano o takim "drobiazgu" jak przebieralnie. A szkoda :( Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Siedlecki zalew - metamorfoza sezon 2010/2011 18.10.10, 18:08 Coś dobrego zapowiada się w sprawie ścieżki spacerowo-biegowej. Ustawiony został szereg latarni aż do aż do mostku na dopływem muchawkowym, również na piaskowej saharze koło stanicy. Czyżby zamierzono przedłużyć i utwardzić ścieżkę? Liczę na to, że tak. Jest też pewna przykrość. Zniknęła sympatyczna drewniana "chata rybaka" . Czy jesienią zakazane jest zjeść smażoną rybkę? Odpowiedz Link Zgłoś
jamaica77 Re: Siedlecki zalew - metamorfoza sezon 2010/2011 18.10.10, 19:27 Z informacji na stronie UM wynika, że do jutra można składać oferty na wykonanie brakującego odcinka ścieżki. Termin wykonania do 15/12/2010. www.bip.siedlce.pl/public/?id=49673 Dla chodzących z wózkiem duże udogodnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Re: Siedlecki zalew - metamorfoza sezon 2010/2011 03.11.10, 21:31 Roboty ruszyły. Szlak wędrówkowy ulega optymistycznemu przdłużeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Siedlecki zalew - metamorfoza sezon 2010/2011 17.11.10, 08:06 > Szlak wędrówkowy ulega optymistycznemu przedłużeniu. Mniej błota. Od Pescantiny polne drogi, bardzo terenowe. Odpowiedz Link Zgłoś
verena0 Re: Siedlecki zalew - metamorfoza sezon 2010/2011 17.11.10, 08:14 Ale jak przyjemnie popatrzeć na ścieżkę, która nie kończy się jak to określono przy "saharze" obok stanicy :) a za nią zrobiono boisko do siatki. Ciekawa jestem, czy ścieżka planowana jest dookoła zalewu, czy tylko od jednej strony? No i jak już kiedyś pisałam, szkoda że nie jest szersza trochę, bo amatorów spacerów, rowerów, biegania i kijków przybywa. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Siedlecki zalew - metamorfoza sezon 2010/2011 17.11.10, 20:35 Najbardziej lubię chodzić wzdłuz naszej rzeczki. Pod mostem obwodnicy i już wzdłuż Dzieci Zamojszczyzny płynie. Przy Sekule młyn sobie wyobrazić. W tym roku zawilgotno. Szkoda, że już za Siedlcami jest Wrzosowa Dolina. Jeszcze trochę a zarośnie samosiejkami lub zostanie rozjeżdżona motorami na czterech kółkach. Sama jazda po wrzosie wrzosowi nie szkodzi bo najlepiej kwitnie tam gdzie na poligonach jeździły czołgi. Wrzos lubi przycinanie ale nie wyrywanie z korzeniami. Śmieci, butelki. Chcieli zrobić rezerwat przyrody ale jak się dogadać ze 100 właścicielami. Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Sezon 2012/2013 - nowa Chata Rybaka 03.07.12, 20:07 Jednak Chata Rybaka wróciła i bardzo dobrze. Teraz stoi za odsłoniętym z desek parkanem na terenie stanicy. Duży, ratujący przed palącym słońcem taras, ogródek na trawie. Jezszcze w środku nie byłem, ale mam nadzieję, że smażona rybka jak kiedyś jest w sprzedaży. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Siedlecki zalew - metamorfozy ciąg dalszy 10.02.11, 20:13 Przetarg 10.02.2011 •Wykonanie chodnika z nawierzchni mineralnej na grobli zbiornika wodnego Zalewu rzeki Muchawka (ze strony miasta Przetargi) Odpowiedz Link Zgłoś
verena0 Re: Siedlecki zalew - metamorfozy ciąg dalszy 10.02.11, 22:09 I to mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Siedlecki zalew - metamorfozy ciąg dalszy 10.02.11, 23:17 Po co na grobli chodnik ze żwiru i piasku? Odpowiedz Link Zgłoś
kerac32 Re: Siedlecki zalew - metamorfozy ciąg dalszy 11.02.11, 01:23 To bardzo dobry pomysł, szkoda tylko, że tak późno wzięto się za jego realizację. Korona grobli w obecnym stanie to istny tor przeszkód składający się głównie z kolein i dziur, po deszczach wypełnionych dodatkowo wodą. Wg tego co słyszałem o tym przedsięwzięciu, to chodnik ma mieć szerokość 3 m i składać się z 2 pasów wykonanych z kruszywa o wyraźnie odróżniających się kolorach, oddzielnych dla pieszych i rowerzystów. Obawiam się tylko, że spacerowicze będą próbowali zawłaszczyć całość dla siebie, traktując cyklistów jako intruzów, tak jak to ma nagminnie miejsce po wschodniej stronie zalewu na ścieżce z kostki brukowej. Do tego dojdą jeszcze wędkarze, dla których grobla jest ulubionym miejscem wędkarskich zasiadek. Już widzę te krzesełka i parasole rozstawione na chodniku, pieszych łażących całą szerokością i rozpędzonych rowerzystów lawirujących między tymi pierwszymi. Bez awantur pewnie się nie obejdzie. Oby tylko nie dochodziło do wypadków. Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Zalew - pierszeństwo pieszych przed cyklistami 11.02.11, 12:46 Z cała pewnością cykliści powinni używać ścieżek nad zalewem jedynie do celów zdrowotnych (starsze osoby, ćwiczący po zawałach, rodzaj gimnastyki zdrowoynej) lub rekreacyjnych (małe dzieci, w innym wieku jeżdżący spokojnie dla realksu). W żadnym wypadku nie powinny to być tory wyścigowe i miejsce do gnania na złamanie karku. Uprzywilejowani powinni być przede wszystkim piesi. Rowerzyści nad zalewem TAK, ale tylko do jazd spacerowych. Szybkie lub intensywne jazdy rowerowe powinny się odbywać na leśnych duktach , polnych drogach, asfaltówkach, ulicznych rowerowych scieżkach lub szlakach pozamiejskich Odpowiedz Link Zgłoś
kerac32 Re: Zalew - pierszeństwo pieszych przed cyklistam 11.02.11, 13:59 > W żadnym wypadku nie powinny to być tory wyścigowe i miejsce do gnania na złama > nie karku. > Uprzywilejowani powinni być przede wszystkim piesi. Jeśli chodzi o sposób poruszania się po ciągach pieszo - rowerowych niektórych cyklistów to się całkowicie z Tobą zgadzam. Ścieżki rowerowe to nie miejsce od urządzania szaleńczych wyścigów. Niestety niektórzy młodzi o tym zapominają, a konsekwencje mogą byc bardzo nieprzyjemne. Przed kilkoma laty, nad zalewem sam byłem byłem świadkiem jak dwoje rozpędzonych nastolatków na rowerach zderzyło się ze sobą czołowo na zakręcie. Dziewczyna, jak ją zabierało do szpitala pogotowie, mimo, że od zdarzenia upłynęło kilkadziesiąt minut, wciąż była nieprzytomna. Przyczyną incydentu, oprócz nadmiernej prędkości i jazdy po tej samej ścieżce, była niewykoszona z wody trzcina. Tych dwoje po prostu się w ogóle nie widziało. > Uprzywilejowani powinni być przede wszystkim piesi. Zgoda, ale w przypadku gdy ciąg nie ma zaznaczonych pasów ruchu dla poszczególnych grup użytkowników. Ten na grobli ma być wyraźnie oznakowany. Niestety większość pieszych to są takie "stwory", że nie potrafią respektować praw rowerzystów. Zdaję sobie sprawę, że nie robią tego ze złośliwości tylko ze zwykłej bezmyślności. Wiem doskonale o czym piszę bo w czasie każdorazowej przejażdżki muszę wymijać te zawalidrogi. Już nawet nie chce mi się im tłumaczyć, że łamią prawo, bo i tak większość z nich tego nie zrozumie. Co gorsze, co niektórzy potrafią pierwsi wyskoczyć do mnie z "twarzą", że jadę po chodniku, gdy tymczasem jest to doskonale oznaczona ścieżka rowerowa. Jeśli ktoś chciałby sprawdzić czy piszę prawdę, wystarczy, żeby popatrzył sobie przez na parę minut na Sokołowską, Wyszyńskiego, Składową, drogę w Strzale czy ścieżkę nad zalewem. > Szybkie lub intensywne jazdy rowerowe powinny się odbywać na leśnych duktach , > polnych drogach Jesteś już drugą osobą, która "wygania" mnie z rowerem do lasu i na pole :) Chyba nigdy nie byłeś na przejażdżce rowerowej w miejscach, które sam polecasz. Gdyby było inaczej wiedziałbyś, że te "drogi" to zwykle luźny piach lub wyboje, koleiny i dziury, na dodatek często wypełnione wodą. Intensywnie to można się na "zmachać" i wytrząsnąć, a nie szybko pojeździć. Poprzedni "znawca" odmawiał mi prawa do jazdy po podmiejskich drogach publicznych, bo ponoć bardzo przejął się moim bezpieczeństwem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Re: Zalew - pierszeństwo pieszych przed cyklistam 11.02.11, 14:22 > Chyba nigdy nie byłeś na przejażdżce rowerowej w miejscach, które sam polecasz. > Gdyby było inaczej wiedziałbyś, że te "drogi" to zwykle luźny piach lub wyboje, koleiny > i dziury, na dodatek często wypełnione wodą. Intensywnie to można się na "zmachać" Dlatego napisałem "szybkie lub intensywne" Czyli nie szybkie i intensywne, tylko albo ... albo ... w zależności od okoliczności. Wiem, bo sam jeżdżę. Wszystko zależy od tego, jaki stawiam sobie cel. A Chcę przejechać jak najwięcej kilometrów w możliwie nie długim czasie - wybieram wyjazd za miasto drogami utwardzonymi, szlakami przez lasy i pola tylko dróżkami, drożynami, ścieżkami i przecinkami przejezdnymi. B Chcę dać sobie w kość, "powalczyć" rowerem w terenie - wybieram luźny piach lub wyboje, koleiny i dziury, na dodatek często wypełnione wodą C Chcę się poreklasować i kawałek się przejechać - ścieżki wokół zalewu, ścieżki rowerowe i ulice w mieście, krótkie wypady za miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
verena0 Re: Zalew - pierszeństwo pieszych przed cyklistam 11.02.11, 14:28 Jakoś tak mi się niemiło zrobiło, że piszesz o pieszych "zawalidrogi" :/ Droga na grobli jest na tyle szeroka, że nie ma problemu by się wzajemnie wyminąć. Jeżdżąc tam rowerem nigdy nie miałam tego problemu. Skoro w przetargu piszą "chodnik" to mogę się domyślać, że głównymi użytkownikami mają być piesi. No chyba, że napisali "rozbudowa ścieżki rowerowej na grobli"... Odpowiedz Link Zgłoś
kerac32 Re: Zalew - pierszeństwo pieszych przed cyklistam 11.02.11, 16:32 > Jakoś tak mi się niemiło zrobiło, że piszesz o pieszych "zawalidrogi" :/ Całkiem niepotrzebnie. Za szybko czytałaś i nie załapałaś, że chodziło mi o łażących po oznaczonych ścieżkach rowerowych, a nie spacerowiczów na grobli :) Jak tamtędy przejeżdżam też zwykle też nie mam problemów z pieszymi. Nie jest to jednak obowiązującą regułą. Zdarzają się grupki pieszych, wśród których czasami ujawnia się osobnik o nastawieniu konfrontacyjnym. Zwykle pozostali przywołują go do porządku... Spójrz co się dzieje na ścieżce z kostki brukowej, przeznaczonej wyłącznie dla rowerzystów. Przecież tam zwykle niemożliwością jest swobodna przejażdżka rowerem. W letnie weekendy okupowana jest przez tabuny pieszych spacerowiczów i rolkarzy tak, że dla cyklistów nie ma praktycznie miejsca. Jak takich intruzów można nazwać inaczej? > Skoro w przetargu piszą "chodnik" to mogę się domyślać, że głównymi użytkownika > mi mają być piesi. Nie jestem pewny czy na pewno przeczytałaś tekst zamówienia :) Ja tak. Wprawdzie w tytule użyto słowa "chodnik", ale już w opisie zakresu robót padają zwroty: "roboty drogowe", "wykonanie (...) ścieżki". Ponadto ścieżki te mają być wykonane w dwóch kolorach, z czego wnioskuję, że w celu wyznaczenia dwóch pasów ruchu dla różnych użytkowników, a nie żeby nad zalewem było bardziej kolorowo :) Jak będzie ostatecznie przekonamy się pewnie jeszcze w tym roku. Nie wydaje mi się jednak, żeby intencją prezydenta było wyrugowanie rowerzystów znad zalewu. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Zalew - pierszeństwo dla bobrów 17.02.11, 21:15 przetarg unieważniony www.bip.siedlce.pl/public/get_file.php?id=198780 Odpowiedz Link Zgłoś
kerac32 Re: Zalew - pierszeństwo dla bobrów 17.02.11, 21:49 Z tymi bobrami to całkowita prawda. Byłem niedawno, przed ostatnimi mrozami, nad zalewem. Grobla przedstawiała rozpaczliwy widok, w niektórych miejscach dziury i osuwiska sięgały niemal połowy jej szerokości. Akurat trwały roboty naprawcze, za pomocą koparki były wyrywane pozostałości po pościnanych przez bobry krzakach wierzb i zasypywane dziury po zapadniętych jamach wykopanych w skarpach przez te futrzaki. Unieważnienie przetargu i w związku z tym wstrzymanie dalszej rozbudowy ścieżki na grobli jest dla mnie w tych warunkach jak najbardziej właściwe. Trzeba wpierw zabezpieczyć wał, na linii zwierciadła wody i z pół metra poniżej, w sposób uniemożliwiający bobrom dalszą jego dewastację. Myślę, że najlepszym sposobem byłoby ułożenie na skarpie pasa z ażurowych płyt betonowych, takich z jakich są czasami wykonywane parkingi, lub z nierdzewnej siatki stalowej. Mozliwe, że są jeszcza lepsze i tańsze metody, ale ich wybór to już zadanie dla specjalistów od budowli hydrotechnicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
0walle Re: Siedlecki zalew - metamorfoza 02.09.11, 08:36 To kiedy będą te baseny Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Re: Siedlecki zalew - metamorfoza 02.09.11, 11:04 Na pewno nie w sezonie jesienno-zimowym 2011/12. Odpowiedz Link Zgłoś
sylvek88 Re: Siedlecki zalew - metamorfoza 02.09.11, 12:02 Od momentu jak podczas kąpieli w tymże zalewie widziałam dryfujący kał (że tak to dosłownie ujmę) nie wchodziłam tam już więcej... minęło kilkanaście lat... Odpowiedz Link Zgłoś
felnet Re: Siedlecki zalew - metamorfoza 02.09.11, 12:07 Czytałem na innym forum, że jakaś pani "poluje na stolec zastępcy wójta". Może by jej podpowiedzieć gdzie znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Baseny z ciepłą wodą - możliwe? 29.12.11, 18:05 Niezależnie od rozpoczętej już budowy aquaparku, Siedlce kontynuują projekt budowy odkrytych podgrzewanych basenów w pobliżu Zalewu nad Muchawką.Obecnie trwają konsultacje między Agencją Rozwoju Miasta, a Przedsiębiorstwem Energetycznym, które przygotowuje szczegółowe obliczenia cieplne. Chodzi o upewnienie się, czy energia z przebiegającej w pobliżu magistrali powrotnej PEC-u wystarczy do podgrzania wody w basenach do wymaganej temperatury. Na podstawie tych obliczeń powstaną szczegółowe wytyczne dla projektantów, którzy będą tworzyć dokumentację techniczną. podlasie24.pl/wiadomosci/siedlce/kto-podgrzeje-wode-w-siedleckich-basenach-8c39.html Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Baseny z ciepłą wodą - możliwe? Mozliwe! 29.12.11, 20:11 Jak najbardziej możliwe. Co prawda ciepło z kanału ulgi nie podgrzewa płyty stadionu ale krety zrobią swoje i nieprojektowane kanały powstaną bez zgody projektanta. Ciepła, powrotna woda i wmurowana niecka, z pomocą oswojonych bobrów i w.w kretów spowodują, że będziemy się chlupać od marca do listopada. Jeśli się trafi taki rok, jak obecny, to kąpać się będziemy do grudnia (do Sylwestra). I to jest to . Odważna wizja. Obiecanki. ...i cacanki mogą zakończyć. W okolicy podniesie się średnia temperatura. Zrobimy namioty foliowe albo bańki z ciepłym powietrzem i....i będziemy zagłębiem pomarańczowym. Zawsze to lepiej brzmi niż zagłębie ziemiaczane, którym byliśmy w tak zwanej minionej epoce i w propagandzie sukcesu. Odwaga, zgoda, rozwój. Rozwój, odwaga a zgody nie bardzo widzę. Czas na okulistę? Odpowiedz Link Zgłoś
kerac32 Re: Baseny z ciepłą wodą - możliwe? 29.12.11, 20:24 PEC po rozbudowie zaczyna widocznie cierpieć na nadmiar wytworzonego i niesprzedanego ciepła. Zaczyna kombinować jak je zagospodarowć i przy okazji dodatkowo dobrze zarobić. Miasto, jako właściciel spółki, zaczęło mu w tym aktywnie pomagać. Nie neguję samej idei wybudowania basenów, przeciwnie, podoba mi się, niepokoi mnie tylko kto za nie i ich późniejszą eksploatację zapłaci. Obawiam się, że wpływy z biletów bedą stanowczo niewystarczające by pokryć te koszty. I tu może być "pies pogrzebany" - dla ratowania kasy, PEC zapewne podniesie opłaty za swoje usługi. W konsekwencji zapłacimy za to wszystko my szarzy podatnicy - odbiorcy ciepła i ciepłej wody od naszego lokalnego monopolisty. Obym się mylił... Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Baseny z ciepłą wodą - możliwe? 29.12.11, 20:33 I tak podniesie. Opłaty za środowiskowe za podgrzeewanie klimatu tez będą kosztować. Być może myślą, że tu ogrzeją a lodowisko wychłodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Baseny z ciepłą wodą - możliwe? 03.07.12, 11:37 Ciepła woda do ochłody "Przedsiębiorstwo Energetyczne w Siedlcach poszukuje wykonawcy budynku węzła dochładzania wody sieciowej wraz z instalacjami wewnętrznymi zlokalizowanego na terenie Przedsiębiorstwa przy ul. Starzyńskiego 7." www.pec-siedlce.com.pl/site/146/zamowienia-publiczneprzetargiogloszenia.html Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Zalew 2012/2013 - znów jest Chata Rybaka 03.07.12, 20:10 Jednak Chata Rybaka wróciła i bardzo dobrze. Teraz stoi za odsłoniętym z desek parkanem na terenie stanicy. Duży, ratujący przed palącym słońcem taras, ogródek na trawie. Jezszcze w środku nie byłem, ale mam nadzieję, że smażona rybka jak kiedyś jest w sprzedaży. [Wpis na właściwym miejscu, poprzedni zawędrował za wysoko] Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Zalew 2012/2013 - znów jest Chata Rybaka 03.07.12, 20:48 I zalewowe ryby lepsze "- Te czynności, które wykonaliśmy, poprawiają stan fito – sanitarny Zalewu. Będzie to również miało pozytywne znaczenie dla stanu zdrowotnego ryb. Ryby będą bardziej dorodne i smaczniejsze – powiedział Stanisław Mrówczyński, naczelnik Wydziału Gospodarki Komunalnej w Urzędzie Miasta Siedlce." podlasie24.pl/wiadomosci/siedlce/lepsza-woda-w-siedleckim-zalewie-adcc.html Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Zalew 2012/2013 - znów jest Chata Rybaka 03.07.12, 20:57 a tu jeszcze lepsza www.spin.siedlce.pl/2012/07/03/woda-w-siedleckim-zalewie-najlepsza-od-lat/#more-43857 Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Zalew 2012/2013 - znów jest Chata Rybaka 03.07.12, 21:10 www.menusiedlce.pl/chata-rybaka Odpowiedz Link Zgłoś
kerac32 Re: Zalew 2012/2013 - kto kłamie? 03.07.12, 22:35 W Tygodniku Siedleckim alarmują o masowym śnięciu ryb. Informację tę potwierdza wypowiadający się dla gazety prezes Koła Nr1 PZW "Miasto Siedlce". Na Spin-ie naczelnik Wydziału Gospodarki Komunalnej UM twierdzi, że wszystko jest cacy, a nawet najlepiej od lat. W tej propagandzie sukcesu wtóruje mu prezes Zarządu Okręgu PZW w Siedlcach. Niemal codziennie bywam nad zalewem i na własne oczy widziałem w maju leżące na brzegu dwie martwe, grubo ponad metrowe tołpygi, ponad osiemdziesięciocentymetrowego karpia, dwa kilkukilowe leszcze a ostatnio sporo różnych ryb leżących w wodzie. Moim zdaniem nie można tu jednak mówić o masowym śnięciu. Możliwe, że nie widziałem wszystkiego, bo wędkarze opowiadali mi, że jacyś ludzie brodzący w wodzie w woderach i spodniobutach nazbierali i wywieźli do utylizacji kilka worków padliny. Wszystko to trochę dziwne i zagmatwane. Na pewno ktoś nie mówi całej prawdy, lub zwyczajnie oszukuje. Tylko kto? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Zalew 2012/2013 - kto kłamie? 04.07.12, 08:03 Tak mówi w TS "– Na zalewie padła masa ryb – mówi prezes koła Polskiego Związku Wędkarskiego „Siedlce Miasto”, Wiesław Lipiec. – Niemal codziennie wędkarze nas alarmują, że śnięte ryby są na całym zbiorniku. Padłe sztuki nagminnie są wyławiane także z dna przez wędkarzy, łowiących na spinning. Myślę więc, że to, co widać na powierzchni, to jedynie wierzchołek góry lodowej. Na dnie zbiornika musi być prawdziwa tragedia. (...)" Tak mówi inny w spinie "Słowa Stanisława Mrówczyńskiego potwierdza Waldemar Gozdek, prezes zarządu Okręgu Polskiego Związku Wędkarskiego w Siedlcach. Ostatnie informacje o masowych śnięciach ryb nazywa po prostu plotką. Gozdek podkreśla, że badania na stężenie tlenu w wodzie siedlecki zalew przeszedł pomyślnie." Tak napisał ibzor "Martwych ryb nie widziałem - woda dziur w kajakach nie robiła, ludzie jak wychodzili z wody to wyglądali normalnie - bez żadnych dodatkowych kończyn." forum.gazeta.pl/forum/w,262,136034141,137097602,Re_zalew.html Urzędnikowi można nie wierzyć bo u nich czym wyższe stanowisko to większy optymizm i samozadowolenie ale sanepid...? Z drugiej strony w wodzie destylowanej ryba też długo nie popływa. Ciekawe, który to prezes związków wędkarskich ważniejszy i bardziej prawdomówny? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Zalew 2012/2013 - serial trwa. 04.07.12, 09:42 Jednak truli. www.podlasie24.pl/wiadomosci/siedlce/kto-zanieczyszcza-siedlecki-zalew-add7.html Odpowiedz Link Zgłoś
kerac32 Re: Zalew 2012/2013 - serial trwa. 04.07.12, 12:38 Wspomniane w artykule kontrole powinny być przeprowadzane również w nieco dalszej okolicy niż bezpośrednie sąsiedztwo zalewu. Ja bym proponował zacząć od Mościbród. Choćby z powodów, które uchwyciłem 22 marca na poniższych zdjęciach. Tak wyglądała woda w rowach wzdłuż drogi do Wólki Wiśniewskiej: img528.imageshack.us/img528/579/p1040144.jpg a tak ze spuszczanego właśnie stawu karpiowego, spływająca do Muchawki przy moście na drodze również do Wólki Wiśniewskiej. img36.imageshack.us/img36/807/p1040151q.jpg img443.imageshack.us/img443/8605/p1040149.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Zalew 2012/2013 - serial trwa. 04.07.12, 13:15 W tej wodzie coś takiego jak galareta. Na żabi skrzek za wcześnie. Dobre zdjęcia. W sąsiedztwie zalewu będą kontrole po stronie ( do granicy) miasta a w gminie to my możemy podskoczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
kerac32 Re: Zalew 2012/2013 - serial trwa. 04.07.12, 13:26 To co wziąłeś za "galaretę" to są osady denne ze stawu: muł i rybie odchody. Odpowiedz Link Zgłoś
kerac32 Re: Zalew 2012/2013 - kto kłamie? 04.07.12, 20:02 Żeby panów Mrówczyńskiego i Gozdka nie rozpierał zbytnio zachwyt nad cud-jakością wody w zalewie, to przedstawiam zdjęcie śniętego okazu szczupaka, prawie metrowej długości, którego wyłowił dzisiaj jeden z plażowiczów. Dla ułatwienia wyobrażenia sobie rozmiaru ryby, fotkę zrobiłem wraz z umieszczoną obok 1,5-litrową butelką PET img72.imageshack.us/img72/9812/p1010240b.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
lukaszk99 Re: Zalew 2012/2013 - kto kłamie? 04.07.12, 12:40 Czy ta wodna nad zalewem już zawsze będzie taka syfiasta? Jak fajnie było by mieć na miejscu takie kąpielisko, zamiast jeździć po 100 km żeby trochę popływać w cieplejsze dni. Nie wiecie czy władze Siedlce robią coś w kierunku poprawy stanu wody na Siedleckim zalewie ? Odpowiedz Link Zgłoś
kerac32 Zalew siedlcki - zamknięte toalety 05.07.12, 20:21 Mamy lato i to jakie! Nad zalewem codziennie przebywa setki osób, w weekendy pewnie tysiące. Ludzie spacerują, kąpią się, opalają, grillują i piją - wodę, napoje gazowane, piwo... Pewne jest, że po jakiś czasie każdy z nich odczuwa potrzebę udania się do WC. I tu przykra niespodzianka - wszystkie tego rodzaju przybytki będące w tamtej okolicy są zamknięte od miesięcy na kłódkę!!! Wydano na ich budowę zapewne niemałe pieniądze, a jak na razie nie ma z nich żadnego pożytku. Co pozostaje w tej sytuacji? Obawiam się, że z konieczności pobliski lasek i .... woda :/ Panie na naczelniku Wydziału Gospodarki Komunalnej UM, proszę się w końcu obudzić i wysłać kogoś żeby otworzył te nieszczęsne WC-ety, bo inaczej ludzi zrobią z zalewu szambo, a z lasu gnojownik. Wtedy żadne, nawet japońskie, mikroorganizmy nic nie poradzą. Odpowiedz Link Zgłoś
kerac32 Re: Zalew siedlcki - zamknięte toalety 05.07.12, 20:26 O żeż... miało być: Zalew siedlecki Odpowiedz Link Zgłoś
stockonly Re: Zalew siedlcki - zamknięte toalety 06.07.12, 10:11 A próbowałeś wrzucić tam pieniążek. Jak wrzuciłeś to się otworzyło. Widzisz jakie to proste. Kłódeczki wiszą i będą wisiały, bo zabezpieczają pojemniczek z pieniążkami. Wystarczy wrzucić pieniążek Odpowiedz Link Zgłoś
kerac32 Re: Zalew siedlcki - zamknięte toalety 06.07.12, 11:25 Przyznaję, że nie próbowałem, nawet do WC nie podchodziłem bliżej jak na parę kroków :) Nie byłem w sytuacji zmuszającej mnie do skorzystania z tego przybytku. Ale widziałem wielokrotnie ludzi próbujących się tam dostać, również metodą"wrzuć pieniążek" - niestety bezskutecznie. Może robili coś nie tak jak należy, może automat zamka się blokował, a może jednak ta kłódka była przyczyną. Aż sam sprawdzę :) Odpowiedz Link Zgłoś
fellnet Re: Zalew siedlcki - zamknięte toalety 06.07.12, 13:34 Podchodzisz na 1m, a kibel powinien gadać lub śpiewać: :"wrzuć monetę, wrzuć monetę". Tylko, rozebrany człowiek i moneta? Odpowiedz Link Zgłoś
kerac32 Re: Zalew siedlcki - zamknięte toalety 06.07.12, 22:43 No i sprawdziłem. Nie miałem racji, kibelki są czynne. Przepraszam za nieuzasadnione pretensje pana naczelnika WGK UM :) Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Siedlecki zalew - metamorfoza 09.07.13, 21:00 W tym roku nie byłem a jak widać mpppm się zachwycił: www.siedlce-zwiedzanie.pl/2013_dookoła_zalewu.htm Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Siedlecki zalew - metamorfoza 09.07.13, 21:05 szczególnie tym mazurkiem Odpowiedz Link Zgłoś
roksana35 Re: Siedlecki zalew - metamorfoza 10.07.13, 08:04 Mam pytanie. Kto wpadł na wspaniały pomysł wydania pieniędzy na wybieg dla psów, skoro najczęściej stoi pusty, a te puszczone luzem biegają sobie samopas wokół zalewu? Wybudowanie zamkniętego wybiegu załatwia sprawę?? Jakim cudem dostają się na stołki ludzie, którzy wierzą w takie bajki ??? Nie po raz pierwszy już, duże psy 2 dni temu przestraszyły moje dzieci, które teraz boją się chodzić na plac zabaw nad zalew. Właściciele tych psów, ze smyczmi w rękach, mieli dobry ubaw, gdy przerażone dzieciaki uciekały z płaczem. Czy my żyjemy w jakiejś dżungli? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Siedlecki zalew- ???? 10.07.13, 21:22 Dwa lub trzy dni temu woda w Muchawce śmierdziała za Wólką Wołyniecką to może ten smród dojść do zalewu. Może w jakimś zakładzie mięsnym nawaliła oczyszczalnia lub jeśli jej nie ma, to się coś przelało? Odpowiedz Link Zgłoś