Dodaj do ulubionych

Zwiedzanie miasta Siedlce II

• mpppm Dom Kultury - nowy 13.02.11, 14:03
      W sobotę, 26 lutego o godz. 17.00 w domu Biskupa Siedleckiego Zbigniewa Kiernikowskiego przy ul. Cmentarnej odbędzie się uroczysty Koncert na cześć Jego Eminencji ks. kard. Józefa Glempa.

W Koncercie zaplanowanym na 26 lutego wezmą udział tylko zaproszeni goście.
      Koncert zostanie dwukrotnie powtórzony we wtorek, 8 marca o godz. 16.00 i 18.30.
      Bezpłatny bilet wstępu na wtorek, 8 marca będzie do odbioru w Urzędzie Miasta Siedlce, Kurii Diecezjalnej oraz sekretariacie Katolickiego Radia Podlasie od 28 lutego.

Może robić inne imprezy w mieście dla godnych i ...................?
      • tramwajsiedlecki Re: Dom Kultury - nowy 13.02.11, 23:57
        Dobry pomysł z tym nowym domem kultury, chociaż bardziej muzyki.
        W Domu Biskupim (dlaczego biskupa?) znajdują się zabytkowe kościelne organy
        i tam powinny odbywać się koncerty, jeżeli jest tam taka sala.
        Nie sądze, aby w mieście było nimi jakieś szczególne zainteresowanie.
        A jeżeli do tego można otrzymać darmowy wstęp na koncert, to nic innego nie pozostaje, jak z tego skorzystać.

Już widzę te tłumy pędzące po wejściówki ;)
        • kerac32 Re: Dom Kultury - nowy 14.02.11, 00:04
          > A jeżeli do tego można otrzymać darmowy wstęp na koncert,

Po selekcji, po selekcji... ;)
          • krzycho1252 Re: to ciekawsze a malo znane 14.02.11, 10:41
            "13 października zostały zajęte Siedlce. Sekretarz podprefektury siedleckiej Frech donosił później: „Do Siedlec wkroczyło było tylko 2 szwadrony huzarów i ułanów z 5 armatami, które rozstawili po ulicach, reszta Dońców i Kałmuków do 1000 została w obozie”.
            Burmistrz Siedlec Jan Kaczorowski pisał później do swych dzieci w Żelechowie: „Kochane dzieci moje, tylko tyle mogę wam odpisać, iż byli Kozaki u nas. Więcej nie było jak 3 tys., zrabowali całe miasto, magazyny wszystkie popalili, my ledwie z duszą uciekli (mnie Kozaki rozstrzelać chcieli, ale potem się opamiętali). Ostrzegli mnie Żydy i kazali się schować”.
            Okrutne postępowanie Czernyszewa znamy z opowieści uciekinierów siedleckich: „Wszystkie sklepy kupieckie zrabowane, 1 Żydówka zamordowana, a drugiej ręce powytrącane, magazyny żywności i stodoły spalone. Bauma aptekarza jako byłego wojskowego do obozu dla okupu wzięli”[prawdziwe nazwisko tego aptekarza to Antoni Böhm - JG]. Najeźdźca nałożył na magistrat siedlecki olbrzymią kontrybucję 50 tys. czerwonych złotych, której miasto nie było w stanie zapłacić. „Wielu szpiegów naszych przykładało się do tego łupiestwa, a pomiędzy nimi spostrzeżono szlachcica Lipnickiego, przebranego po kozacku. Nie dziwi więc, że banda u łotra zawsze znajdzie pomocnika, który należeć chce do rozboju” - pisał później sekretarz podprefektury siedleckiej Frech. Biedne miasto złożyło tylko 800 czerwonych dukatów. Wściekły Czernyszew zarekwirował więc miejscowe sukno i..."
            www.echokatolickie.pl/index.php?str=100&id=2953&idd=21
            tak to 1812 roku bywało, że armaty grały.
            • an.chojnacki Re: to ciekawsze a malo znane 14.02.11, 23:14
              A obóz Czernyszew rozłozył w Stoku Lackim pod Siedlcami w dobrach zarządzanych przez gwardzistę Napoleona - Stanisława Rostworowskiego. Jemu też pewnie łatwo nie było... Rok 1812 opisany szczegółowo został w pracy "Siedlce w dobie Napoleońskiej" - wydanej przez Archiwum siedleckie tam sporo więcej o owym burmistrzu Kaczorowskim. W ogólności publikacja ta spotkała się ze sporym uznaniem, wśród polskich badaczy epoki napoleonskiej. Szkoda (tu piszę w swoim imieniu), że Siedlce tak mało interesują sie tą epoką...
              Siedlce od 1810 r. zostały stolicą - po raz pierwszy w swej historii, a regionaliści o epoce wiedzą, ze była - to tak jakby Varsawista pisał o historii Warszawy i nie zająknął o Zygmuncie III, albo się pomylił i napisał, że to Zygfryd był ten Wazon. Bo Józefa Grzybowskiego w Siedlcach znają może trzy, cztery osoby. Odłogiem leżą urzędnicy departamentu, którzy mieli pochodzenie austriackie - do nich należał ów Böhm - członek polskiej masonerii, dzierżawca majątków Kujawy i Tuchorzyniec w Łukowskim.
              • mpppm Mur 16.02.11, 16:26
                Bamy też taki mur.
                www.festiwalzhp.za.pl/inffoto.htm
                Więzienie zabytkowe i mur pobudowany po 1974r. jest zabytkowy, takie są wieści z firmy zajmującej się tym tematem.
                Bank zabytkowy, to i mur też jest zabytkowy.
                Od strony zachodniej Banki już rozwalony. Zdjęcia będą w rozbiórkach, tu:
                Bamy też taki mur.
                Więzienie zabytkowe i mur pobudowany po 1974r. jest zabytkowy, takie są wieści z firmy zajmującej się tym tematem.
                Od strony zachodniej Banki już rozwalony. Zdjęcia będą w rozbiórkach, tu:
                www.markopm.za.pl/rozbiorka.htm
                • mpppm Re: Mur 16.02.11, 16:34
                  Bamy też taki mur.
                  Więzienie zabytkowe i mur pobudowany po 1974r. jest zabytkowy, takie są wieści
                  z firmy zajmującej się tym tematem.
                  Od strony zachodniej Banku już rozwalony. Zdjęcia będą w rozbiórkach, tu:
                  • krzycho1252 Re: Mur 16.02.11, 17:12
                    Najbardziej zabytkowy a nawet kultowy jest fragmeny wałów fiskalnych. Skąd data budowy tego muru przy banku?
                    • mpppm Re: Mur 16.02.11, 17:23
                      www.markopm.za.pl/zab020.htm
                      a to chyba ze strony miasta.
                      • krzycho1252 Re: Mur a tu o banku 16.02.11, 17:42
                        bcpw.bg.pw.edu.pl/Content/1323/03arbud30_nr_4_5.pdf
                        • krzycho1252 Re: do murowanych, siedleckich ogrodzeń 21.02.11, 08:26
                          Do tych murów na stronie "zwiedzamy Siedlce" trzeba dodać ogrodzenie cmentarza centralnego na Cmentarnej i cmentarza przy ul. Św. Faustyny Kowalskiej. Dodać ogrodzenie cmentarza żydowskiego (kirkuta). Dodać fragment ogrodzenia przy kościele Św. Stanisława i przy kaplicy Ogińskich (wspólny miejscami ze szpitalem). Najlepszy mur jest widoczny od Starowiejskiej, z tego parkingu przed bankiem, z widokiem na pałac Ogińskich.
                          • krzycho1252 Re: do murowanych, siedleckich ogrodzeń 04.03.11, 17:52
                            Mur wzdłuż parku a właściwie murek.
                            • mpppm W sprawie teatru 04.03.11, 17:55
                              za chwilę o 18 w Radiu Podlasie
                              • tramwajsiedlecki Re: W sprawie teatru c.d. 06.03.11, 01:04
                                I co było o teatrze?
                            • krzycho1252 Re: do murowanych, siedleckich ogrodzeń 05.04.11, 21:47
                              Mur przy seminarium od Browarnej
                  • an.chojnacki Zanim był mur - najpierw było wojsko 23.02.11, 20:58
                    Tam, gdzie dziś stoi więzienie był plac wojskowy. Siedlce do 1822 r. kończyły się na zachodzie, mniej więcej na ul. Kochanowskiego. Z uwagi na spora ilość wojska w Siedlcach, władze Królestwa zdecydowały zakupić teren dzisiejszego boiska Pogoni i więzienia na plac ćwiczeń (to tam była kryta ujeżdżalnia i stajnia). Na wysokości dzisiejszej ul. Wałowej były rogatki zachodnie. Potem pojawiły się wały miejskie - to był rok 1825. Z biegiem czasu (po Powstaniu Listopadowym) na terenie dzisiejszego więzienia pojawili sie dragoni rosyjscy - to dlatego Panteleona Potockiego powieszono u zbiegu dzisiejszych Swiętojańskiej i Sienkiewicza - żeby w razie czego blisko było wojsko. Około połowy XIX wieku miejsca tam dla wojska zabrakło, przeniesiono wtedy wojsko carskie za miasto, i wkrótce wybudowano carskie więzienie. Pewnie dobre, bo jak dotąd nikt z niego nie uciekł. Mur przeto spełnił swą funkcję - to jest jego wartość.
                    • mpppm Piękna 9 - Pułaskiego 7 25.02.11, 14:24
                      A.Winter "Dzieje Siedlec"
                      str.197
                      "Drugi kinematograf z elektrycznym oświetleniem pod nazwą "Moderne" otwarto 13.111909r. przy ul. Długiuj róg Pkopowej w domu Piotrowskiego. Dzierżawca tego kinematografu wynajął od roku 1909 teatr miejski w parku na seanse kinowe w czasie miesięcy letnich. Po kilku latach "Moderne" przeniesiono z ul. Długiej na ul. Piękną 9".
                      str.199
                      "Od 31.01.1900r. istniał także polski klub pod nazwą Siedleckie Towarzystwo Muzyczne, a działalność tego Towarzystwa podobna była do wspomnianego rosyjskiego.
                      Mieściło się ono przy ulicy Pięknej 9."
              • krzycho1252 Re: to ciekawsze a malo znane 21.03.11, 09:40
                Książkę, o której wspominasz kupiłem w Archiwum Państwowym. Ciekawostek ciąg dalszy:

"4 stycznia mjr Rzodkiewicz, przybywszy ze swym oddziałem do Siedlec, udał się natychmiast do komendanta miasta płk. Lindenau na odprawę. W trakcie rozmowy ostatecznie zapadła decyzja, aby przygotowywać miasto do obrony, gdyż podjazdy rosyjskie pojawiły się od strony Mordów w Stoku Lackim i od strony Krześlina w Golicach. Mimo ostrej zimy wojska sprzymierzone biwakowały w Siedlcach na środku rynku."
                www.echokatolickie.pl/index.php?str=100&id=3065
                i z tego samego tekstu
                ..."dzielny mjr Rzodkiewicz na krótko znów zajął miasto. Tu, w Siedlcach, otrzymał awans na podpułkownika i został wezwany do Warszawy, aby objął dowództwo 2 p. jazdy. Dowodzenie po nim objął mjr Stanisław Rostworowski. 20 stycznia nakazał on odwrót do Kałuszyna. Gen. Reynier nie był z tego zadowolony i prosił, aby na swe stanowisko powrócił Rzodkiewicz. Władze w Warszawie wyraziły zgodę i 22 stycznia ppłk Rzodkiewicz na czele kawalerii powrócił do Siedlec. Miał stanowić ariergardę cofającej się dywizji Reyniera. Dzięki pobytowi Rzodkiewicza zdążono uzupełnić z poboru podlaski 1 pp pod dowództwem Tadeusza Piotrowskiego. Pod koniec stycznia Rzodkiewicz wycofał się na zachód i 30 strycznia stanął w Karczewie. Był ostatnim dowódcą, który chronił departament siedlecki i wkrótce po lodzie przeszedł na lewy brzeg Wisły."
                Jeśli dobrze myślę, to mjr Stanisław Rostworowski, to ten ze Stoku Lackiego?
                Dlaczego Siedlce mało interesują się tą epoką?
                Właśnie! Myślę, że to problem ogólnopolski. Siedlce akurat stały się ważnym miastem ale poważnie ucierpiały (kontrybucje, najazdy, zgrupowania wojsk). Napoleon trzymał i zostawił Księstwo Warszawskie, nawet królestwem nie zrobił... Za rok będzie okrągła rocznica początku Wielkiej Wojny.
                • an.chojnacki Re: to ciekawsze a malo znane 22.03.11, 16:37
                  W 1812/13 roku Siedlce wcale nie ucierpiały tak bardzo (podobnie, jak i inne miejscowości). Nie piszę rzecz jasna o rabunkach kozackich, bo te zdarzały się wszędzie. Siedlce bardziej cierpiały z powodu pożarów, niż Rosjan. Dosyć powiedzieć, że w 1817 r. do Siedlec zakwaterował sztab dywizji ułanów, bo były warunki ku temu. Epoka napoleońska zostawiła Siedlce, jako nowe centrum dla okolicy - rozpoczął się okres, który trwa do dziś. wiem, że Napoleon i jego epoka traktowana jest jako czas apokalipsy, ale ja zastanawiam się ile w tym prawdy, a ile propagandy rosyjskiej i niemieckiej. Co do akcji Rzodkiewicza, to Siedlce powinny o nim pamiętać, bo był żołnierzem, który był aktywny już w 1792 r. Po 1817 r. służył jako oficer reformowany w 3 pu Królestwa, który stacjonował w Międzyrzecu (Podl.)
                  • mpppm Pułaskiego 15 - nadbudowa 22.03.11, 18:23
                    nadbudowa bez odgrodzenia chodnika. Kto na to pozwala ?
                    • mpppm Hala Tarhowa - przeznaczenie 22.03.11, 18:26
                      Tu widać dokładnie do jakich celów wyremontowano i przekazano CKiS Halę targową.
                  • krzycho1252 Re: to ciekawsze a mało znane 23.03.11, 09:18
                    O mjr a późniejszym pułkowniku Rzodkiewiczu trudno coś i w Google znaleźć.
                    • an.chojnacki Re: to ciekawsze a mało znane 23.03.11, 19:13
                      Proponuję Polski Słownik Biograficzny, choć tam bardzo mało o okresie siedleckim Rzodkiewicza.
    • krzycho1252 Re: Ruiny nowego ratusza 17.02.11, 20:37
      siedlce.fotopolska.eu/1x
      w zdjęciach pierwszy dworzec kolei żelaznej w Siedlcach
      siedlce.fotopolska.eu/89472,foto.html
      I spacer trzech żydówek z gruzowiskiem nowego ratusza w tle
      siedlce.fotopolska.eu/131132,foto.html
      • mpppm Re: Ruiny nowego ratusza 17.02.11, 21:53
        ul. Przechodnia
        • krzycho1252 Re: Ruiny bramy i więcej 25.02.11, 20:30
          Boisko, stadion z katedrą w tle.
          Tyle zdjęć w jednym miejscu:
          wpisać trzeba "chomikuj przedwojenne siedlce"

linka nie dają wstawić (spam)

Jest boisko, stadion z katedrą w tle.
          • n_l Re: Ruiny bramy i więcej 28.02.11, 09:30
            zagadkowy krzycho1252 napisał:

> Boisko, stadion z katedrą w tle.
            > Tyle zdjęć w jednym miejscu:
            > wpisać trzeba "chomikuj przedwojenne siedlce"
            > linka nie dają wstawić (spam)
            forum.gazeta.pl/forum/w,299,117199641,117200292,Re_Wykryto_spam.html
            • krzycho1252 Re: Ruiny bramy i więcej 28.02.11, 17:11
              Zakłopotany a nie zagadkowy.
              • mpppm bank 28.02.11, 17:24

Nie ma już budynki banku, tego na podwórku.
                Teraz przerabiają go na "tłuczeń".
                • krzycho1252 Re: bank 28.02.11, 17:32
                  Ten w podwórku od początku jako "współczesny " był przeznaczony na "tłuczeń". Może z tego
                  będzie posypka na ziemny kort.
              • n_l Przejdzie link czy nie przejdzie 09.03.11, 10:33
                tinyurl.com/6kgrrd7
                Nie będzie bot pluł nam w twarz
                • mpppm Re: Przejdzie link czy nie przejdzie 09.03.11, 10:54
                  zdjęcia są znane, zwłaszcza, że są z książek S.Kordaczuka, ze strony M.Zychowieckiego, a nawet moje pocztówki ze świstaka.
                  • n_l Re: Przejdzie link czy nie przejdzie 09.03.11, 10:58
                    A dlaczego nie napisałeś o tym wcześniej Krzychowi? ;-)
                    • mpppm Re: Przejdzie link czy nie przejdzie 09.03.11, 11:09
                      nieraz już było tak, że Krzycho zwraca na "coś" uwagę a ja nie piszę.
                      Powody są dwa, albo to coś uzupełniam (np. brak zdjęcia, rozbiórka itp) lub tak jak te zdjęcia, że dajmy temu spokój.

Byłem kilka miesięcy u znajomego, który zaciągnął mnie przed komputer z powodu otrzymania paczki zdjęć od swojego kolegi. Oczy wy...... mi na wierzch. 90 % zdjęć była z mojej strony.
                      • n_l Re: Przejdzie link czy nie przejdzie 09.03.11, 11:18
                        > lub tak jak te zdjęcia, że dajmy temu spokój.
                        To bądź konsekwentny- jak spokój to spokój :-)

P.S. Parafrazując Tomka Lisa :
                             Skąd k.... ci biedni ludzie mają wiedzieć że niektóre ze zdjęć
                             pochodzą z twojego chomika?
                        • mpppm Re: Przejdzie link czy nie przejdzie 09.03.11, 11:27
                          >To bądź konsekwentny- jak spokój to spokój
                          W czym mam dać Ci spokój?
                          Ptyałeś, odpowiedziałem.
                          Niestety, "magazynek" pod podanym linkiem do "Chomikuj" nie jest mój.
                          • n_l "flejm" 09.03.11, 11:40
                            > W czym mam dać Ci spokój?
                            Dlaczego mnie?
                            Przypomnę co napisałeś:
                            "Powody są dwa, albo to coś uzupełniam (np. brak zdjęcia, rozbiórka itp)
                            lub tak jak te zdjęcia, że dajmy temu spokój."
                            Po wpisie Krzycha dałeś spokój- po moim nie.
                            Stąd uwaga o braku konsekwencji :-)

> Niestety, "magazynek" pod podanym linkiem do "Chomikuj" nie jest mój.
                            A kto mówił że twój?
                            Wiele wskazuje na to że jest to link do strony
                            przez którą spambot blokował Krzychowi post.
                            Tu narzekał:
                            "Tyle zdjęć w jednym miejscu:
                            wpisać trzeba "chomikuj przedwojenne siedlce"
                            linka nie dają wstawić (spam) "
                            forum.gazeta.pl/forum/w,262,113921915,122613142,Re_Ruiny_bramy_i_wiecej.html
                            P.S. oczywiście w poprzednim poście chodziło o twojego świstaka, nie chomika
                                nie korzystam ani z jednego, ani z drugiego
                                więc dla mnie to bez znaczenia
                            P.P.S. ale nie zmienia to faktu że większość userów
                                   nie szpieguje cię na Świstaku ;-)
    • mpppm park 13.03.11, 15:13
      www.markopm.za.pl/park.htm
      To tylko kilka karp, jest ich dużo więcej.
      Zarosną pokrzywami i będzie ładnie!
      • krzycho1252 Re: park i mur 14.03.11, 09:01
        Uprzejmie donoszę, że mur z metalową kratą , między NKJO a szkołą, prawdopodobnie unowocześnią albo rozbiorą.
        • mpppm Lodziarnia przy kinie Sojusz 15.03.11, 20:21
          i wiele innych miejsc z 1967r.
          www.youtube.com/watch?v=JNBG8i4zxrc
          www.youtube.com/watch?v=8O4yRd73VrQ
          • krzycho1252 Re: Lodziarnia przy kinie Sojusz 15.03.11, 20:45
            tu lepsze linki
            forum.gazeta.pl/forum/w,262,119483142,123243872,Re_Siedlce_widziane_troche_inaczej.html
            • krzycho1252 Re: Lodziarnia przy kinie Sojusz 16.03.11, 20:47
              Monopolowy w kamienicy Fey-ów na Starowiejskiej i zakład pogrzebowy Grzegorczyka.
              Napis o korzystaniu z toalety w następnej bramie to już cudo. O "Metro" chodziło?
              • an.chojnacki Re: Lodziarnia przy kinie Sojusz 16.03.11, 22:54
                Z niezwykła atencja oglądnąłem oba "starsze" filmy i taka nieodparta myśl mi sie kołacze, że moje Siedlce to nie mają szczęścia do telewizji - a to krowę w gumowcach pokażą, kobietę krzyczącą coś bez ładu i składu, czy traktur z nawozem chyba. Ale zaraz potem mówie sobie - zaraz, przecież jak inni mają cię widzieć, jak ty sam o sobie takie rzeczy mówisz: o beczkach z winem, o Hetmanowej - wielkiej babie, która męża z okna wysadzała by przekonać go do swych racji - zamiast pokazać mozajkę narodowosci, języków i kultur jakie ukształtowały twoje miasto. Dlaczego zapomiałeś o Żydach, Austriakach, Rosjanach i Polakach, którzy stworzyli twoje miasto, dlaczego NIC nie wiesz o historii miasta, miasta, które od zawsze, kiedy było ważne, było miastem żołnierzy. Jasne, wiem, że łatwiej opowiadać o Jacku, co był nie tylko lokajem, zamiast o jednym z największych polskich malarzy początku XIX wieku - Aleksandrze Orłowskim, który malował dla carów Rosji. Łatwiej pisać o bułkach i fraucymerze niż o 13 pułku huzarów i dywizji ułanów Królestwa - sztadarowych jednostkach kawaleryjskich, które są solą polskiej armii. Skupiam się na bzdetach, które są jedynie ciekawostką wartą krótkiego uśmiechu, zamist mówić o sprawach dziejących się w mieście, które oddziaływały na całą Polskę.
                • mpppm Re: Lodziarnia przy kinie Sojusz 17.03.11, 00:00
                  Czy rozmawiali o "de Golu" (nie wiem jak to się pisze) który wychwalał wódkę i kiełbasę i był w Siedlcach w 1920r.
                  Ta Pani chyba pracowała w bibliotece pod Jackiem (papieros).

Jeśli w tamtych czasach tak patrzyli na Siedlce dlaczego dzisiaj mają patrzeć inaczej?
                  Goście ze stolicy to miasto wtedy 39 tysięczne dla niego było "wiochą".
                  • n_l Re: Lodziarnia przy kinie Sojusz 17.03.11, 00:34
                    > Czy rozmawiali o "de Golu" (nie wiem jak to się pisze) który wychwalał wódkę i
                    > kiełbasę i był w Siedlcach w 1920r.
                    A gdzie znalazłeś informację że de Gaulle był w Siedlcach?
                    Nigdzie z tym się nie spotkałem.
                    Rembertów, Hrubieszów, Szczucin, ciastka od Bliklego... nigdzie o Siedlcach...
                    • mpppm Re: Lodziarnia przy kinie Sojusz 17.03.11, 00:38
                      W tym filmie z 1967r.
                      Chyba się nie przesłyszałem?
                      • n_l Re: Lodziarnia przy kinie Sojusz 17.03.11, 00:48
                        Thx, nie oglądałem, spróbuję obejrzeć
                  • an.chojnacki Re: Lodziarnia przy kinie Sojusz 17.03.11, 18:16
                    mpppm napisał:

> Jeśli w tamtych czasach tak patrzyli na Siedlce dlaczego dzisiaj mają patrzeć i
                    > naczej?

Ja wiem, że tak można Siedlce odbierać, ale są chyba jakieś ośrodki, które powinny miasto promować. Pomysłu trzeba powiecie - proszę bardzo. Dlaczego Siedlce nie miałyby się stać miastem napoleońskim - sama marka warta miliony - przecież odłączyły się od pałaców Czartoryskich w okresie napoleońskim. To właśnie ta epoka uczyniła z Siedlec miasto "stołeczne", dlaczego Siedlce nie wykorzystały dotychczas nośnej symboliki polskiego huzara - dlaczego nikt w Siedlcach nie pomyśli, że Damy i Huzary A. Fredry pochodzą z "siedleckiego" okresu służby wojskowej autora. Czemuż nie mielibyśmy "przyszyć" sobie tej komedii? Czy naprawdę kulturę w Siedlcach zrobiło dopiero "korodens"? Nie mamy naukowców? Proszę serdecznie:
                    cytat z "Cmentarza" Wójcickiego:
                    MARCIN ROLIŃSKI.
                    „TU SPOCZYWAJĄ ZWŁOKI Ś. P. MARCINA ROLIŃSKIEGO DRA: ME(DYCYNY) I CHIR(URGII),
                    PROFESS(ORA) ANATOMII I DZIEKANA WYDZ(IAŁU) B(YŁEGO) KRÓL(EWSKIEGO)
                    ALEX(ANDRYJSKIEGO) UNIW(ERSYTETU),-MĘŻA NAUKĄ I CNOTĄ ZNAMIENITEGO. URODZONEGO
                    D. 6 LISTOPADA 1776 R., A ZMARŁEGO D. 2 GRUDNIA 1839 R.”
                    Urodzony we Lwowie z Aleksandra i Marjjanny z Wurtzerów Rolińskich, po
                    ukończeniu szkół, poświęcił się zawodowi medycyny, kształcąc się najprzód w
                    mieście swojem rodzinnem, a następnie w Wiedniu, gdzie dnia 17 Grudnia 1800 r.
                    Otrzymał stopień doktora medycyny. Praktykę lekarską rozpoczął w Galicji, gdzie
                    prócz tego od r. 1808 do 1810 sprawował urząd fizyka cyrkularnego. W tym to roku
                    przeniósł się do ówczesnego księstwa Warszawskiego, i od dnia 9 Października t.
                    r. pełnił obowiązki szefa policji medycynalnej w prefekturze departamentu
                    Siedleckiego, gdzie w r. 1813 urządził szpital wojskowy, i zawiadywał nim do r.
                    1814. Od początku r. 1817 sprawował urząd fizyka b. województwa Podlaskiego do
                    cl. 30 Października 1820 r., w którym czasie powołanym został Roliński przez
                    Kommissyją rząd. wyzn. Religijnych.
                    Gdzie Ci ludzie są w historii Siedlec? Mają swoja ulicę, plac, tablicę?
                    Etc. etc. etc.
                    Miał Pan, Panie Marianie pretensje do mnie, kiedy pisałem, że trzeba odkryć historię Siedlec - tak właśnie - trzeba, bo historia bez ludzi, którzy przysporzyli miastu splendoru ma cała masę luk. Stąd właśnie biorą się pijaki pod Jackiem, ogromna baba (w rzeczywistości drobna kobietka) i inne tego typu fantasmagorie.
                    • mpppm Re: Lodziarnia przy kinie Sojusz 17.03.11, 18:40
                      Przed chwilą przeczytałem na SPIN sposób Prezydenta na promocję miasta.
                      Dostrzegł internet w tym temacie. Ale wg. tego co tam napisane powinienem pokazywać tylko
                      nowe i wyremontowane obiekty.
                      Robię to od 5 lat. I będę robił dalej ale tak jak ja to widzę.
                      Nie przypominam sobie bym miał jakąś umowę z UM.
                      Inni jak chcą, ich wola.

PS Tak swoją drogą skąd wie z jakich krajów zaglądają na strony Siedlec.
                      Z Chin?
                      • n_l Re: Lodziarnia przy kinie Sojusz 25.03.11, 11:14
                        > PS Tak swoją drogą skąd wie z jakich krajów zaglądają na strony Siedlec.
                        > Z Chin?
                        A ty na swojej stronie nie masz możliwości sprawdzania
                        adresów IP z których odwiedzana jest twoja strona?
                        A jeśli masz już IP to lokalizacja nie jest problemem.
                        • mpppm Re: Lodziarnia przy kinie Sojusz 25.03.11, 11:39
                          UM ma jedną stronę i tam może sobie zaglądać i sprawdzać.
                          Chodziło o "strony" inne.

Na moją stronę z Chin nikt nie zaglądał.
                          Z Japonii tak.
                          • n_l Re: Lodziarnia przy kinie Sojusz 25.03.11, 11:48
                            > Chodziło o "strony" inne.
                            Można zgadywać :-)
                            Może czyta wąteki na forum
                            forum.gazeta.pl/forum/w,262,21753860,,_niewiarygodna_aktywnosc_siedlczan_.html?v=2
                            może naczelni gazet i portali chwali się?
                            może po godzina jest hakerem i włamuje się do statystyk serwisów :-)
                      • n_l Re: Lodziarnia przy kinie Sojusz 25.03.11, 11:19
                        > Dostrzegł internet w tym temacie.
                        przy okazji internetu :-)
                        W Empiku szperając na półce z mapami i przewodnikami
                        trafiłem na pozycję pod tytułem "Polska wg internautów".
                        Wydawcy niestety nie pamiętam.
                        Na początku jak zwykle jest mapa Polski z podziałem na arkusze.
                        Siedlec nie ma na żadnej mapie.
                        Północna Polska zaczyna się mniej więcej od linii Bugu,
                        południowa (znowu mniej więcej) od Łukowa.
                        Siedlce nie istnieją!
                        • xaveri Re: Lodziarnia przy kinie Sojusz 15.06.11, 23:29
                          Musi wydawnictwo łączone GW z TVN...
    • krzycho1252 Re: O hetmanowej, jej gościach i polityce 23.03.11, 19:37
      www.archive.org/stream/pamitnikipukown00gsgoog/pamitnikipukown00gsgoog_djvu.txt
      Od strony 42.
      • krzycho1252 Re: O hetmanowej, jej gościach i polityce 23.03.11, 19:44
        Dla zachęty fragment:
        "Nazajutrz przed obiadem , zjechał i pan Szczęsny z li-
        cznym konwojem karabinierów Moskiewskich i natłokiem
        (jak wyżej nadmieniłem). Stabwach główny honorowy mo-
        skiewski dla Szczęsnego, na dziedzińcu pałacowym pod
        gołem niebem uformowany, i wartą dwóchset moskalów z
        chorągwiami i muzyką janczarską został obsadzony.

Przybycie jego do Sielców poprzedziło tego dnia wielu
        jenerałów sztabowych i różnych stopni oficerów, tak kra-
        jowego jak i sprzymierzonego wojska. Wielu urzędników
        krajowych, wiele dam pierwszego rzędu. Z tych wszystkich
        po przywitaniu szanownej Hetmanowej, jedni, obojej płci,
        zostali na pokojach przy hetmanowej , a inni udali się na
        dziedziniec, oczekując przybycia Szczęsnego.

Po małej chwili przybył ten bałwan moskiewski. Sza-
        nowna Hetmanowa z olaczającemi ją osobami , udała się do
        sali, do której Szczęsny, otoczony jenerałami, ministrami,
        senatorami i t. d. został wprowadzony przy wielkim hała-
        sie muzyki Janczarskiej Moskiewskiej. Powitała go z po-
        wagą , przyzwoitą jej stopniom i wysokiemu urodzeniu , bę-
        dąc siostrą królewską, i z wymuszoną grzecznością."
        • an.chojnacki Re: O hetmanowej, jej gościach i polityce 25.03.11, 11:42
          No własnie, w pamiętniku tym nic o mieście, tylko pa lac i Hetmanowa, gra w karty i jedzenie. Takie przekazy pokazują wszystkie pamietniki z epoki. Oczywiście pozycja Siedlec byłaby zupełnie inna bez Aleksandry, ale pisanie, ze to ona stworzyła dzisiejsze znaczenie miasta jest cokolwiek pisać, na wyrost. A że goście typu Szcz esnego bywali w Siedlcach - no cóż, domownikiem Aleksandry był inni "patrioci" targowiccy: Szwykowski oraz Piaskowski. Jeden to nawet leży u wezłowia Hetmanowej.
          • mpppm Re: O hetmanowej, jej gościach i polityce 25.03.11, 12:04
            Niestety Szwykowski nie leży u "wezłowia Hetmanowej"
            Nie napiszę też czy z lewej czy z prawej jej strony bo nie wiadomo jak ją tam ułożono.
            Nie napiszę też czy wogóle leży przy Hetmanowej. Prawdopodobnie wcale jaj tam nie ma.
            Nie, nie wymyślłem, tak słuszałem.
            • mpppm Re: O hetmanowej, jej gościach i polityce 25.03.11, 12:08
              Jeszcze jedno.
              Niedawno poinformował mnie mój rówieśnik, że jego matka chodząc do szkoły w 1938r. była z klasą w kaplicy i wieko trumny było szklane.
              • mpppm Re: O hetmanowej, jej gościach i polityce 25.03.11, 12:12
                Więcej informacji będzie w II części książki A.Wintera "Dzieje Siedlec 1918-1939".
                Książka ma się ukazać na jesieni 2011r.
            • an.chojnacki Re: O hetmanowej, jej gościach i polityce 25.03.11, 17:06
              Oczywiście nie ma znaczenia, czy właścicielka pałacu tam spoczywa do dziś, ważne jest, ze tam złożono jej zwłoki po śmierci, a Szwykowskiego pochowano dokładnie na tyłach kaplicy projektu Vogla. Nie spotkałem się aby w takim miejscu grzebano przypadkowe osoby, nienależące do grona osób oddanych swym dobrodziejom. Świetny przykład: "prywatny" niemal cmentarz w Knychówku.
              • aro333 Re: O hetmanowej, jej gościach i polityce 25.03.11, 21:38
                Ej no jak to nie ma znaczenia? Pierwsze słyszę jakoby nie leżały tam szczątki księżnej. Oszklanym wieku słyszałem chyba od nie żyjącego dziadka ale to raczej w formie legendy, nie bardzo pamietam.A dziadek był siedlczaninem zresztą mieszkajacym i urodzonym na Starowsi.
                To wreszcie jak - są tam szczątki Księżnej czy już ich nie ma? Powaga, pytam bo to ciekawy wątek.
          • krzycho1252 Re: O hetmanowej, jej gościach i polityce 25.03.11, 18:35
            Jest i Kościuszce trochę dalej.
            Pani hetmanowa musiała trzymać i z Targowicą bo przecież skonfiskowano dobra męża na Litwie, za to, że przeciw interesom Rosji stawał.
            • brat_szczepana Mam propozycję 25.03.11, 18:45
              Utwórzmy osobny wątek o:
              znanych i nieznanych,
              zapamiętanych i zapomnianych,
              zasłużonych i zgałganionych,
              godnych pamięci i (niestety) tych, co niech będą przeklęci,
              o wszystkich z naszego miasta i okolicy, o których chcą lub nie chcą pamiętać, nawet historycy.
            • an.chojnacki Re: O hetmanowej, jej gościach i polityce 25.03.11, 20:41
              Ale ja nie mam nic przeciwko Hetmanowej (wiem mniej więcej jaka to była epoka), twierdzę tylko, że w Złotym Wieku Siedlec błyszczał jeno pałac, a nie całe miasto. Epoka Ogińskiej przeminęłaby, tak jak to stało się w przypadku Kocka czy Siemiatycz - tam też powstały nowe założenia miejskie budowane z rozmachem przez kobiety z epoki. Coś jednak się stało, że Siedlce stały się stolicą departamentu i województwa - ja twierdzę, że wynikało to z działalności Grzybowskiego i innych naszych urzędników. Mogę się rzecz jasna mylić, ale dziś skłaniam się ku takiej ewentualności.
              • krzycho1252 Re: O hetmanowej, jej gościach i polityce 28.03.11, 08:02
                Austria dała cyrkuł, Księstwo Warszawskie departament, Królestwo Kongresowe gubernię...
                Dodać trzeba trakt bity Brześć - Warszawa i kolej. Wojsko też.
    • mpppm Bp. Kiernikowski 30.03.11, 20:35
      W dzisiejszej Wyborczej jest Wzmianka o Bp. Z. Kiernikowskim odnośnie następstwa po abp. Życińskim.
      "Profesor na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu.
      Ma opinię konfliktowego w relacjach wewnątrzkościelnych."
      • mpppm zaglądają czy nie na strony Siedlec 31.03.11, 12:28
        Dzisiaj otrzymałem taką wiadomość:

"Witam!
        Dziękuję za nowe zdjęcia z ul.Pułaskiego (na stronie www). Kiedy byłam tam 1-go listopada ub.roku widoczne były tylko prace w oficynie - w budynku dawnego hotelu, też porobiłam zdjęcia.Jestem ogromnie ciekawa ,jakie będzie przeznaczenie tego budynku,jakie plany mają nowi właściciele, czy będzie to mieszkaniówka, biura, czy ma Pan jakieś wiadomości na ten temat?
        Pozdrawiam z wiosennego i bardzo ciepłego Wrocławia"
      • an.chojnacki ppłk Marian Drobik 31.03.11, 21:16
        11 kwietnia b.r. odbędzie się uroczystość związana z uhonorowaniem ppłk M. Drobika - szefa wywiadu i kontrwywiadu Armii Krajowej. Żołnierz pochodził z Komarówki, ale szkoły kończył w Siedlcach. Czekam też na niepublikowane zdjęcia siedleckich żołnierzy z międzywojnia. Mam też nadzieję na kontynuację problematyki - np. coś więcej o osobie Wacława Kostka Biernackiego... potem kolejnych.
        • krzycho1252 Re: ppłk Marian Drobik 01.04.11, 18:24
          Widzialem ogłoszenia (plakaty) ze zdjęciem pułkownika ale z samochodu nie zdążyłem przeczytać o co chodzi.
          • krzycho1252 Re: ppłk Marian Drobik 05.04.11, 09:47
            W tych dniach zaplanowano wiele uroczystości.
            www.siedlce.pl/aktual/aktual.php#71
            Sesja wtedy,kiedy jestem w pracy. W internecie w sumie jest niewiele na temat pułkownika.
    • mpppm Re: Zwiedzanie miasta Siedlce II 07.04.11, 15:31
      Każde bagno ma swoje dno.
      By było bagno musi być woda.
      Rzeczki, kanały, które były jeszcze przed czasami AO zrobiły swoje. Osuszyły teren.
      Bagno po osuszeniu to zaledwie kilkadziesiąt cm. Pod spodem to zawsze piasek i glina.

PS. Od Wintera na lekcjach historii słyszałem, że w czasach "potopu szwedzkiego" siedlczanie z grupą Wojska Polskiego rozbiły szwedzki podjazd, zdobyli 2 armaty. W chwili gdy na Siedlce nadchodził większy oddział Szwedów zdobyte armaty utopiono właśnie w tych bagnach.
      Może je ktoś kiedyś odnajdzie lub kuż odnalazł.
    • wredzioch ul. Giękara 09.04.11, 13:29
      Która z obecnych ulic to dawna ul. Giękara?
      allegro.pl/siedlce-ul-giekara-reprodukcja-i1551229125.html
      • aro333 Re: ul. Giękara 09.04.11, 16:10
        Wiesz co , na zdjeciu w aukcji jest zamieszczone zdjęcie z ulicą obecnie Pułaskiego z widokiem na obecna salę Białą. Kiedyś to chyba resursa , czy jakoś tak.Skad taka nazwa ulicy?
      • mpppm Re: ul. Giękara 09.04.11, 16:37
        Pewnie jak komputerowo poprawiał scan zrobił z Pięknej jakąś Gęgarkę
        • wredzioch Re: ul. Giękara 09.04.11, 18:24
          czyli taka jego reprodukcja :))
          • mpppm Re: ul. Giękara 10.04.11, 20:40
            Polecam dzisiejsze infoto (szczególnie władzom miasta)
            Będzie uzupełnienie - Co widzimy idąc ul. Warszawską z prawej i lewej strony Karieru.
    • mpppm pomnik 14.04.11, 17:01
      Nie wiem czy na ostatniej sesji RM zadano pytanie odnośnie pomnika na Stadionie Pogoni i czy uzyskano odpowiedź Pana Prezydenta.
      Jednak w Książce S.Kindziuka "90 lat Futbolu w Siedlcach" autor delikatnie ujął sprawę zniknięcia pomnika - "zdemontowano".
      www.markopm.za.pl/2011-04-14_pomnik.pdf
      "Zdemontowano" to tylko wtedy gdy na to było by potwierdzenie w głosowaniu Radnych.
      Dwaj radni poprzedniej kadencji, których o to pytałem nic na ten temat nie wiedzą.
      Samowola urzędnicza czy zwykła demolka przeprowadzona przez pracowników budujących w/w budynek (stał na terenie budowy za ogrodzeniem budynku ul. Katedralna ul. Wojskowa.)?
      • mpppm Re: pomnik 16.04.11, 22:10
        Wczoraj otrzymałem informację, że zapytanie radnego o Pmnik jednak padło.
        Nie znam tylko odpowiedzi Prezydenta.
        Radny nie odpowiada a osoba, która przekazała mi informację (spoza rady) wcześniej wyszła.
        Prrzypomniałe sobie to:
        www.spin.siedlce.pl/2011/04/14/przejrzyj-radnego/#more-25327
        za 1.800.000 zł sprawa więc już będę wiedział, pomyślałem.
        Wchodzę i d................
        Minęło 20 dni od sesji i nie ma nic z sesji marca 2011r.
        Czyli nadal po staremu tylko "trucie" takie samo.
        • mpppm Siedlecki ślad 22.04.11, 11:41
          w serialu 1920 (środa) na naramiennikach 22.
          • kerac32 Re: Siedlecki ślad 22.04.11, 12:38
            Też zastanawiałem sie czy nie chodziło o 22 Siedlecki Pułk Piechoty. W tym kontekście, w serialu, nazwa naszego miasta chyba nie była nie byla wymieniana ani razu?
            • krzycho1252 Re: Siedlecki ślad 27.04.11, 13:37
              Szukałem w internecie po nazwiskach i nic. Nasi walczyli i w Mozyrze i osłaniali odwrót. Naprzeciwko mógł walczyć bolszewicki pułk siedlecki (może nie bolszewicki tylko rewolucyjny).
              Z zapowiedzi nowego odcinka wynika, że 22 na pagonach też będzie. Mogłoby być ciekawie; siedlczanie niosą ogień rewolucji światowej i siedlczanie ten ogień gaszą na 19 lat.
              • mpppm Re: Siedlecki ślad 27.04.11, 13:58
                Poznańska Biblioteka, tam możesz znaleźć historię 22 PP.
                • mpppm Re: Siedlecki ślad 05.05.11, 17:55

Zarys Historii Wojennej Pułków Polskich 1918-1920
                  22 Pułk piechoty

www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmetadata?id=50314&from=publication
                  • krzycho1252 Re: Siedlecki ślad 09.05.11, 21:03
                    Ciężko się dobrać ( do książki internetowej) ale kilka wątków z historii 22 pp można do tej fabuły dopasować.
                    • mpppm Re: Siedlecki ślad 09.05.11, 21:05
                      W filmie jest tylko odwrót przed decydującą "bitwą warszawską".
                      • krzycho1252 Re: Siedlecki ślad 09.05.11, 21:20
                        O tym odwrocie właśnie myślałem. Pozycja o mundurach jest pomocna. Czytam Roczniki Historyczne a szczególnie o tym jak żeśmy na Smoleńsk chadzali. Nie ma to nic wspólnego ze Smoleńskiem 2010 r.
    • krzycho1252 Re: Zwiedzanie. Największa magnolia 23.04.11, 20:13
      Przy 3go Maja, dwie lub trzy posesje za Medicą, kwitnie (największa?) chyba najwyższa w Siedlcach magnolia. Druga bardziej kolorowa na Starowiejskiej, na przeciwko komendy ale jeszcze przed Lidlem.
      • mpppm Re: Zwiedzanie. Największa magnolia 27.04.11, 13:34
        krzycho1252 napisał:

> Przy 3go Maja, dwie lub trzy posesje za Medicą, kwitnie (największa?) chyba na
        > jwyższa w Siedlcach magnolia. Druga bardziej kolorowa na Starowiejskiej, na prz
        > eciwko komendy ale jeszcze przed Lidlem.

możesz już wąchać, w "inffoto"
        • krzycho1252 Re: Zwiedzanie. Największa magnolia 27.04.11, 13:46
          Chodziło mi o białą ale ta też chyba pachnie. Dziękuję.
          • mpppm Re: Zwiedzanie. Największa magnolia 27.04.11, 14:08
            krzycho1252 napisał:

> Chodziło mi o białą ale ta też chyba pachnie. Dziękuję.

Biała też zrobiona. Jednk już taka nieświeża.
            • mpppm familijne 29.04.11, 17:29
              nowe wstawki w familijnych
              • krzycho1252 Re: familijne 02.05.11, 21:04
                Z fragmentu mapki umieszczone tu www.markopm.za.pl/familijne.htm można odnieść wrażenie, że zaznaczyli na niej lodowisko i ogródek dla deskorolkowców.
                • krzycho1252 Re: familijne 18.06.11, 20:27
                  www.markopm.za.pl/familijne.htm
                  Ofiarodawca napisał:
                  "...tak jeździliśmy do Podnieśna..." ale gdzie wsiadali?
                  • krzycho1252 Re: familijne 19.06.11, 12:06
                    Gratuluję wystawy w UM.
                    • mpppm Re: familijne 19.06.11, 12:14
                      Można to uznać za skromne przypomnienie XXX Festiwalu Piosenki Harcerskiej, a nie moją wystawę.
    • krzycho1252 Re: to ciekawe a mało znane 09.05.11, 09:54
      "W pierwszej połowie 1818 r. władze wojewódzkie w Siedlcach zarządziły przeniesienie targów z rynku środkowego koło starego ratusza na koński rynek, położony nieco dalej, na zachód od pierwszego.
      Zarządzenie to wywołało liczne protesty i petycje. Mieszczanie siedleccy w piśmie z 28 czerwca pisali do Komisji Rządowej Spraw Wewnętrznych i Policji, że już od czasów ks. Ogińskiej tzw. rynek średni, wybrukowany jej kosztem, a przed domami przez samych mieszkańców, był miejscem jarmarków i targów. Wskazywali dalej, że rynek koński nie ma sklepów (średni ma ich 30), szynkowni i domów zajezdnych, natomiast rynek średni ma dziesięć murowanych piętrowych. Mieszkańcy argumentowali również, że koński rynek jest błotnisty i po przeniesieniu targów dawny środkowy zarośnie trawą, a jego plewienie i gracowanie będzie bardzo kosztowne. Władze wojewódzkie i centralne były nieugięte. Chyba jednak centrum miasta wyszło to na dobre, bo J.U. Niemcewicz, który przejechał przez Siedlce jesienią 1818 r. (w drodze do Odessy) zapisał, że zwróciła jego uwagę w Siedlcach „wyborność bruku tego miasteczka. Jest on cały z małych kamyków tak z gładkich, iż się pojazd najswobodniej toczy po nim”.
      www.echokatolickie.pl/index.php?str=100&id=3187
    • krzycho1252 Re: O kolejarzach 11.05.11, 09:35
      Oczywiście w bialskiej bibliotece cyfrowej
      bbc.mbp.org.pl/dlibra/doccontent?id=17&dirids=1
    • mpppm Albo zakaz albo parking pod muzeum 16.05.11, 19:57
      może zmienić znak i bdzie OK!
      • krzycho1252 Re: Albo zakaz albo parking pod muzeum 16.05.11, 22:46
        Nie warto się o drobnostki kłócić. Chciałbym powtórzyć, co wątku własnym podniosłem : można za bramą byłego kina Sojusza parkować oficjalnie czy tylko prywatnie?
        • mpppm Re: Albo zakaz albo parking pod muzeum 16.05.11, 23:11
          Nie ma żadnych oznaczeń o parkingu.
          • mpppm Pomnik 100 lat Harcerstwa 16.05.11, 23:13
            www.markopm.za.pl/100lat_harcerstwa.htmCDN
            • mpppm Re: Pomnik 100 lat Harcerstwa 16.05.11, 23:14
              poprawny link
              www.markopm.za.pl/100lat_harcerstwa.htm
    • krzycho1252 Re: Park ogrodzą 17.05.11, 10:49
      Z ogłoszenie na stronie miasta:
      "1.Ogrodzenie z siatki powlekanej wysokości 2 m na slupach stalowych z rur śr. 76 mm o rozstawie 2,1 m obsadzonych w gruncie i obetonowanych.
      2. Słupki ogrodzeniowe międzysegmentowe z rur Ø 100x4 mm o wysokości do 280 cm.
      3.Brama i furtka z profili stalowych rur pionowych o przekroju Ø 20 mm osadzonych w płaskownikach 6x30 mm x 2 i górą zamontowanych ocynkowanych i malowanych proszkowych w uprzednio przygotowanych słupach betonowych, napis i herb na bramie – metaloplastyka (furtka: 1,2 m x 2,0, brama: 4,5 m x 4,0 m).

Konserwator ogrodzenia nie projektował? Z siatki? Taniocha. Lepiej poczekać i zrobić solidne ogrodzenie na wieki.
      • brat_szczepana Re: Park ogrodzą 18.05.11, 21:09
        Może i taniocha, ale lepiej tak niż wcale.
        Przed wojną park był ogrodzony i tylko na dobre mu to wychodziło.
        • mpppm Remont ul. Pułaskiego 43 22.05.11, 12:42
          jw
          • krzycho1252 Re: Remont ul. Pułaskiego 43 30.05.11, 10:56
            Wymieniają stropy i pewnie nadbudowę zrobią.
        • krzycho1252 Re: Parku nie ogrodzą ( ? ) 03.06.11, 09:22
          Za dużo chcieli za ogrodzenie. Mówią, że będzie przetarg kompleksowy na ogrodzenie, na bramki wejściowe na karty miłośnika rezerwatu, na kartę korzystających z ławeczki, na wypożyczenie wrotek. Tak -wrotek. Alejki będą równe, chociaż szutrowe. Kółka będą większe. Za dokarmianie wiewiórek będzie zniżka. Ruch wody wymuszą w rowach, fontanna będzie dynamiczna, pulsująca (jedna dodatkowa pompa) i co najważniejsze staw nie zamarznie. Podgrzewany ma być jak te baseny nad zalewem. Wprowadzi się owce, które spowodują, że nie trzeba będzie kosić zielska. O baranach nie napisali. Owce się strzyże a barany chyba też?
          • xaveri Re: Parku nie ogrodzą ( ? ) 03.06.11, 10:23
            100x :D
          • efaster Re: Parku nie ogrodzą ( ? ) 03.06.11, 12:38
            Nie no Krzychu z całym szacunkiem respect :)

Ja takiego flow nie mam :)

kurcze, czyżby tobie władza też na nerwy działała ??
            • krzycho1252 Re: Parku nie ogrodzą ( ? ) 03.06.11, 13:28
              Zielsko wykosili bardzo oszczędnie. Wcześniej skrytykowałem, że siatką park chcą grodzić a wiadomość ze strony miasta (przetargi) podniosła mnie na duchu. W parku w Korczewie pasą się czarne barany i owce więc... Koszary przestawne postawią i będzie małe zoo w parku. Dzieci się ucieszą. Władzy też nic nie cieszy tak, jak zadowolone i radosne dzieci. Jak władza zadowolona to ja też. Ty i xavier też zadowolony. Władza ma hasło na Dni Siedlec - "tyle zachwytu"- więc można się z jej błogosławieństwem zachwycać. Zachwyt nad przyrodą podoba się także władzy duchownej, więc jestem podwójnie zachwycony ( a może nawet do kwadratu lub do sześcianu). "Czarne barany"chyba nikomu nie kojarzą się z czymś diabel..., przepraszam, budzącym zgorszenie.
              Regaty na zalewie a na stawie, na drugi rok będą zawody na baliach. Kto wie teraz co to jest balia?
              • krzycho1252 Re: Parku nie ogrodzą ( ? ) 03.06.11, 13:37
                Przepraszam xaveri za xaviery
                • mpppm Re: Parku nie ogrodzą ( ? ) 03.06.11, 14:16
                  To
                  www.markopm.za.pl/park.htm
                  trzeba chronić i ogrodzić.
          • vi_ca Re: Parku nie ogrodzą ( ? ) 06.06.11, 08:44
            Baran, to też owca:)
            • krzycho1252 Re: Parku nie ogrodzą ( ? ) 06.06.11, 09:14
              > Baran, to też owca:)

Zgadza się. Owcę można wydoić i ostrzyc a baran ma rogi. "Czarny baran" to już kategoria horroru, bajki i śpiewu na trzy głosy..." Gdzieżeś ty bywał, czarny baranie..."
              • mpppm Zaginiony Pomnik Sportowców 06.06.11, 14:31
                Na str. BIP miasta pojawiły się brakujące protokoły z sesji miasta, z marca i kwietnia 20011r.

w marcowym protokole:
                PROTOKOŁ Nr VI/2011
                Sesji Rady Miasta Siedlce
                odbytej w dniu 25 marca 2011 roku
                w sali konferencyjnej Urzędu Miasta Siedlce

Radny Zbigniew Piwoński
                Zwrócił uwagę na zakłócanie spokoju i porządku przez niektórych lokatorów bloku przy ul.Młynarskiej 14. Powiedział, że źle zamontowane zostały nowe drzwi w tym budynku.
                Zapytał, gdzie został przeniesiony Pomnik Sportowców i Działaczy Sportowych walczących
                o niepodległość. Dotychczas pomnik znajdował się przy Galerii S od strony ul.Wojskowej.

Stanisław Mrówczyński – Naczelnik Wydziału Gospodarki Komunalnej
                W odpowiedzi na zapytanie Radnego Zbigniewa Piwońskiego wyjaśnił, iż informacja
                nt. zmiany lokalizacji pomnika Sportowców i Działaczy Sportowych zostanie uzyskana od obecnego właściciela terenu przy ul.Wojskowej firmy Konstanty Strus.

W kwietniowym protokole nic na ten temat nie ma (30 dni to mał dla UM by czegoś się dowiedzieć).
                Chodzą słuchy, że coś było na ten temat na sesji maj 2011r.

Jak delikatnie:
                informacja nt. zmiany lokalizacji pomnika Sportowców i Działaczy Sportowych .
    • mpppm zwrócona ulica 18.05.11, 16:35
      www.markopm.za.pl/inffoto.htm
      • brat_szczepana Re: zwrócona ulica 18.05.11, 21:07
        Mpppm, Twoja siła rażenia rośnie.
        Jeżeli władze tak szybko reagują na Twoje fotograficzne felietony, to tylko pogratulować władzy, ze bierze sobie do serca uwagi opinii społecznej.
        Uznanie dla Ciebie również za bystre oko i celne strzały migawką.
    • krzycho1252 Re: O Łukasińskim 23.05.11, 07:22
      Z przesłaniem
      "Jesienią 1822 r. W. Łukasiński na krótko znalazł się w Siedlcach. Przeniesiono go tutaj z garnizonu w Łęcznej. Pozostawał formalnie na wolności, ale poddany został ścisłej obserwacji władz wojskowych pod nadzorem ówczesnego dowódcy dywizji gen. Adama ks. Wirtemberskiego. W swych wspomnieniach mjr Łukasiński zapisał „Odłączony od wszystkich znajomych, od zgiełku stolicy, zostawiony prawie samemu sobie w Krasnymstwie, Łęcznie, Siedlcach, miałem czas zastanowić się nad rzeczą i osobami”. Czy już wówczas nachodziły go takie myśli jak później, gdy pisał: „Boże Wielki… Wzrastają i kwitną społeczeństwa, skoro Twoja opatrzność daje im jedność, zgodę i dobrą radę oddalając straszne porywy ludzkich namiętności. Chylą się i upadają, jeżeli im usuniesz swoją pomoc, odbierzesz im radę i jedność, wystawiając ich na igrzysko żywiołów i namiętności ludzkich. To się stało z nieszczęsną Ojczyzną moją”.
      www.echokatolickie.pl/index.php?str=100&id=3234
      • mpppm Katedra - wieża zachodnia 24.05.11, 18:54
        cegły wieży zachodniej malują.
        • krzycho1252 Re: Katedra - wieża zachodnia 27.05.11, 11:39
          > Nie wiem czy wisząc na tych linach da się uzupełnić tyle uszkodzonych i brakujących cegieł?
          Nikt ich nie będzie uzupełniał. Zabezpieczają przed większą degradacją. W końcu napisałeś, że malują wieżę i straszą pustułki (jeśli wróciły).
    • mpppm Kościuszko w niewoli CKiS 13.06.11, 18:37
      Ponadto polecam zdj. szlifowanych schodów w Podlasiu.
      Taką operację przeszedł Pomnik Wolności i wiemy jaki ładny jest po tym.
      • krzycho1252 Re: Kościuszko w niewoli już był. 14.06.11, 07:52
        Kościuszko już był aresztowany w połowie lat 80 ubiegłego wieku. "Nieznani sprawcy" rozbili głowę na postumencie a władza ogrodziła cały skwer Kościuszki falistym plastykiem. Kwiatów z okazji świąt narodowych nie można było składać. Z drugiej strony- 3 Maja, 15 Sierpnia i 11 Listopada nie były świętami państwowymi.
        Teraz rozrywka kiedyś polityka. Kościuszko był ogrodzony trzy lata a teraz w tym pręgierzu, ty kilka dni stał.

Schody w Podlasiu doszlifują ręcznie.
        • mpppm Fachowcy - Schody w Podlasiu 14.06.11, 21:15
          były brudne, to jednak nie upoważniało by je tak zjechać małymi szlifierkami.
          • krzycho1252 Re: Fachowcy - Schody w Podlasiu 14.06.11, 21:22
            > były brudne

Dziwny materiał położyli.Jeszcze raz taka operacja i schody będą cieniutkie. Powiedzą - tylu ludzi nas odwiedza, że schody się niszczą. Trzeba zamknąć lub założyć futerał.
          • wredzioch Re: Fachowcy - Schody w Podlasiu 15.06.11, 09:04
            Przy okazji brudu - zwróćcie uwagę jak brudna jest podmurówka od strony przystanku. Ludzie chyba lubią opierać się stopą o ścianę czekając na autobus? Tez będą szlifować?? :))
    • mpppm Re: Zwiedzanie miasta Siedlce II 19.06.11, 12:20
      Ja gratuluję "chlebowego: odznaczenia".
      Już o tym pisałem (gdzieś).
      Szzzzzzzkoda, że nie powiadomiłeś bo by były zdjęcia. Tak też są ale takie jakieś jak by nagradzali górników.
      • mpppm Unia z "Jacka" 21.06.11, 19:22
        Unia z "Jacka".
        miejmy nadzieję, że jakość lepsza niż unijne PODLASIE.
        • brat_szczepana Re: Unia z "Jacka" 22.06.11, 14:13
          Podziwiam i gratuluję ! Mistrz zrobił zdjęcia z balkoniku wieży Jackowej, czyli nareszcie docenili i zaprosili. Oby tak już zawsze.
          • wredzioch Re: Unia z "Jacka" 22.06.11, 17:56
            Przy okazji podziwiania to wklejane niebo na kilku zdjęciach niefajnie wygląda, nie to żebym miał coś przeciwko wklejaniu ale akurat te konkretne chmury nie pasują do całości.
            Robiąc zdjęcie ułanom fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2770555 staliśmy po przeciwnej stronie :)
            • mpppm Re: Unia z "Jacka" 22.06.11, 18:18
              Masz rację (trochę za mocne, powinno być jaśniejsze) ale nie miałem wtedy innego.
              A całkowicie jasne, białe jeszcze gorzej.
              Link nie działa.
              • mpppm Re: Unia z "Jacka" 22.06.11, 19:53
                Teraz zdj. z końmi w 3 egz.
                Oryginalne niebo jednak chyba najlepsze.
              • wredzioch Re: Unia z "Jacka" 22.06.11, 21:20
                koniki jeszcze raz

jasność swoją droga ale chmury były pewnie robione pod innym kątem niż zdjęcie i to się rzuca w oczy
                • mpppm Nowe rozbiórki 28.06.11, 21:29
                  słyszałem, że mają rozebrać "mój były", Czerw.Krzyża 10 (róg Browarnej)
                  • brat_szczepana Re: Nowe rozbiórki 28.06.11, 22:49
                    Dobra wiadomość. Dobrze, że znikają te straszne domy "na zapleczu" Pułaskiego.
                    • krzycho1252 Re: Nowe rozbiórki 30.06.11, 09:13
                      Jasne, że bardzo dobra, tyle placów się odkrywa, że nowe miasto można wybudować. Wyzwanie dla architektów wizjonerów- jak zbudować nowoczesne, nad XXI wiek, miasto w środku XIX miasteczka. Myślę, że twoje bracie_szczepana marzenia ( z innego wątku) o zaułkach, pasażach w naszych siedleckich warunkach się nie spełnią. Będzie bloczek i inny bloczek za bloczkiem. Z ogrodzonym trawniczkiem dla bloczku, oczywiście.
                      • mpppm jeszcze leżą w ziemi 30.06.11, 16:06
    • krzycho1252 Re: Zwiedzanie miasta Siedlce II 05.07.11, 07:42
      W nawiązaniu do zdjęć więźby dachowej szpitala z
      chciałbym zapytać - czy już archeolodzy poszli precz i nie będą przeszkadzać?
      • mpppm Re: Zwiedzanie miasta Siedlce II 05.07.11, 10:49
        krzycho1252 napisał:
        > W nawiązaniu do zdjęć więźby dachowej szpitala z
        > www.markopm.za.pl/inffoto.htm
        > chciałbym zapytać - czy już archeolodzy poszli precz i nie będą przeszkadzać?

Odpowiedź wstawiona.
    • mpppm zdjęcia - konserwator 05.07.11, 16:52
      Doszły mnie wieści, że moje zdjęcia ze strony www znajdują się w dokumentacji u konserwatora zabytków.
      Chciałbym zaznaczyć, że test to moja własność i nie dawałem nikomu pozwolenia na takie wykorzystywanie moich prac. Nie figuruję też na liście płac u Konserwatora Zabytków jak i UM.
      Zwracam się więc o zaprzestanie tego rodzaju praktyk i wyrównanie w zł. należności za dotychczasowe wykorzystanie moich prac. www.markopm.za.pl/reklama.htm
      • mpppm Podlasie - cykjiniarka 06.07.11, 09:56
        Wczoraj w Podlasiu w sali od strony przystanku MPK były prowadzone prace cykliniarskie.
        7 m-cy to długi czas i podłoga nie wytrzymała.
        Jednak unijne nie jest takie dobre.
    • krzycho1252 Re: Stylizowany kosz na śmieci. 09.07.11, 22:48
      Żeromski brudnopisy ma gdzie wyrzucać a mieszkańcy listy do pisarza mają gdzie zostawiać.
      W Sojuszu ( PIT) dostaniesz prospekty o pięknie naszej Małej Ojczyzny, usiądziesz przy pisarzu, zjesz kanapkę, i co zrobić z papierkiem lub butelką?
      Myślałem , że żólwie wymarzły a tu masz....
    • krzycho1252 Re: Czerwonego Krzyża 10 11.07.11, 08:47
      Może odnowią i wyeksponują kamieniczkę z nr 8.
      W pamiętniku z czasów getta Cypora Zonszain Jabłoń napisała, że pod nr Jatkowa 10 zamordowano ukrywających się Żydów, że była tam piekarnia. O tej piekarni pisaliśmy w innym wątku.
      • krzycho1252 Re: Czerwonego Krzyża 10 11.07.11, 08:56
        tu np
        forum.gazeta.pl/forum/w,262,67984574,77154018,Re_Browarna_10.html
        i tu
        forum.gazeta.pl/forum/w,262,71220989,71220989,Chleb_i_siedleckie_piekarnie.html
        • mpppm Re: Czerwonego Krzyża 10 11.07.11, 10:14
          Jatkowa 10, a Cz.Krzyża 1o to nie te same domy.
          Ten dom miał też adres Browarna 3.

Browarna 10, to budunek (z bramą) przed obecnum ZUS.
          • mpppm 100 lat temu w Siedlcach 11.07.11, 22:11
            Kroniki z Głosu Podlasia, jeśli będzie zainteresowanie będę wstawiał systematycznie wg. daty

"Wbrew obowiązującym przepisom, amatorzy sportu cyklowego, w dalszym ciągu jeżdżą po chodnikach. Więcej kultury i względów dla, bezpieczeństwa Publicznego!.. "
            • mpppm Re: 100 lat temu w Siedlcach 11.07.11, 22:20
              link www.markopm.za.pl/kroniki.htm
              • ibzor Re: 100 lat temu w Siedlcach 11.07.11, 23:21
                Ciekawe - a jakie jest źródło tych kronik ??
                Ciekawie i uszczypliwie napisane - poczytałbym więcej ale w oryginale.
                • krzycho1252 Re: 100 lat temu w Siedlcach 12.07.11, 08:16
                  Oryginały Głosu Podlasie znajdziesz w Miejskiej Bibliotece, która znajduje się w okolicach ławki Żeromskiego. Czytać można na stronie Biblioteki Cyfrowej UW jeśli się nie mylę. 100 lat temu pisane a aktualne.
                  Gratuluję Redakcji pomysłu. Były chyba i inne periodyki wydawane w Siedlcach ale oprócz półrocznika Wyższego Seminarium Biskupiego w Siedlcach znajdującego się w Bialskiej Bibliotece Cyfrowej nic nie znalazłem. Gdzieś widziałem Księgę Pamiątkową Guberni Siedleckiej i jeszcze coś z tego czasu ale nie mogę sobie przypomnieć. Tekst był po rosyjsku.
    • mpppm Pocztówki 19.07.11, 16:01
      Akcja produkcji pocztówek siedleckich
      Poszukuję: Wydawcy oraz sponsorów (firm oraz osób prywatnych).

Wydanie jednej pocztówki, to koszt dla sponsora 150 zł. Nazwisko lub nazwa firmy będzie uwidoczniona na odwrocie pocztówki.
      Zainteresowanych proszę pisać markopm@op.pl
      Przygotowane projekty można zobaczyć klikając na poniższe miniaturki.

Wydanie nastąpi gdy znajdzie się Wydawca i zbierze się 8 pocztówek (sponsorów).
      • mpppm Re: Pocztówki 22.07.11, 18:53
        Pierwsze pocztówki zostaną wydane na początku sierpnia 2011r.

Będą w sprzedaży w Księgarni Współczesnej Siedlce ul. Katedralna 5

Czekam na dalszych sponsorów!
        • mpppm 28.07.1944r. Rocznica wyzwolenia Siedlec 31.07.11, 19:18
          Data wyzwolenia Siedlec (wg A.Wintera)
          W mieście cisza. Nic na ten temat się nie wspomina.
          Rok temu, byli tacy, którzy wymyślili "bitwę pancerną" o miasto. Nawet odczyt na ten temat urządzono. Pokazywano też kronikę niemiecką (propaganda) w której można było zobaczyć niemców atakujących miasto w lipcu 1944r. Ale to tylko niemiecka propaganda i historycy chcący po swojemu nam podać historię miasta.
          Działo się coś jednak.
          W tym roku nic. Media milczą. Jakiś zakaz?
          • kerac32 Re: 28.07.1944r. Rocznica wyzwolenia Siedlec 31.07.11, 22:42
            Wg informacji Telewizji Vectra, dzisiaj o godz. 10.00 w kościele garnizonowym miała być z tej okazji msza, a następnie po godz. 11.00 złożenie kwiatów pod pomnikami na cmentarzu wojennym i Armii Czerwonej. Kto miał wchodzić w skład delegacji nie podano. Tajemnica? Na stronach miasta i Tv Siedlce nie ma najmniejszej wzmianki.
            • krzycho1252 Re: 28.07.1944r. Rocznica wyzwolenia Siedlec 01.08.11, 09:58
              dziedzictwo.polska.pl/katalog/skarb,Dziennik_Prezydenta_Siedlec_Stanislawa_Zemisa_z_okresu_31_VII_1944_20_I_1945,gid,204607,cid,183.htm?body=desc
              • krzycho1252 Re: 28.07.1944r. Rocznica wyzwolenia Siedlec 01.08.11, 10:28
                aro kiedyś podesłał mi linka do książki internetowej "Na przedpolu Warszawy" gdzie dość szczegółowo podano daty.
                Cytat- "Gen. Juszczuk pisze:" O godzinie 7.50, 31 lipca po dziesięciominutowym potężnym artyleryjskim i lotniczym bombardowaniu związki i oddziały 11 korpusu pancernego w ścisłym współdziałaniu ze związkami kawaleryjskimi oraz oddziałami piechoty 47 armii zaatakowały Nowe Siedlce. Po trzygodzinnym zaciętym boju hitlerowcy zostali wyrzuceni z osiedla Nowe Siedlce."
                • mpppm Re: 28.07.1944r. Rocznica wyzwolenia Siedlec 01.08.11, 10:57
                  "Na przedpolu Warszawy", mam nawet rozdział dotyczący Siedlec (wydrukowany).
                  Daty wyzwolenia miasta nie podałem by tu ją prostować czy spierać się o to.
                  www.markopm.za.pl/awinter.htm
                  Moje wspomnienia z opowiadań w rodzinie są takie:
                  Siedlce były otoczone przez AC ze wszystkich stron.
                  Po walkach w południowej części miasta z okrążenia wyrwało się dwa samochody z niemcami.
                  Rasjanie gonili za nimi i co pewien czas posyłali w ich stronę serię pocisków rakietowych.
                  W czasie tej pogoni maja mama, która miała wtedy 19 lat i przebywała ok. 1,5 km w prawo od trasy pogoni została ranna. Spłonął też dom dziadków (rozżażony odłamek trafił w słomianą strzechę) w srodku wsi.
    • krzycho1252 Re: Da się czytać. 19.08.11, 08:43
      www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmetadata?id=22487
      • mpppm Pomnik Wolnoci po 9-ciu miesiącach 21.08.11, 20:35
        www.markopm.za.pl/pomnik_wolnosci.htm
        Na to nie można jednak patrzeć.
        • krzycho1252 Re: Pomnik Wolnoci po 9-ciu miesiącach 22.08.11, 08:00
          Na szczegóły nie patrzyłem (przez lupę). Nastrojowe miejsce.
          • mpppm Re: Pomnik Wolnoci po 9-ciu miesiącach 24.08.11, 13:33
            Byłem pod Pomnikiem Wolności.
            Zastałem tam kilka Pań sprzątających otoczenie pomnika.
            No i chyba na tym się zakończy ta sprawa.
            • krzycho1252 Re: Pomnik Wolnoci po 9-ciu miesiącach 24.08.11, 13:44
              "- Pomnik jak każda budowla jest na gwarancji i jeśli cokolwiek by się działo, to wykonawca zobowiązany jest doprowadzić go do odpowiedniego stanu. Być może jakieś odpryski tam powstały, ale ja jestem spokojny o to – powiedział Wojciech Kudelski, prezydent miasta Siedlce. "
              www.podlasie24.pl/wiadomosci/siedlce/reklamacja-w-sprawie-pomnika-wolnosci-785d.html
              Ja tam spokojny nie jestem i nie wiem jak można naprawić dziurę w piaskowcu. Skoro prezydent wie.... więc bądźmy wszyscy dobrej myśli.
              • mpppm Re: Pomnik Wolnoci po 9-ciu miesiącach 24.08.11, 14:24
                Jak już gdzieś już pisałem, jeszcze przed odsłonięciem pomnika PP odpowiedział na temat pomnika jednemy radnych, "że pomnik jest "Cacy".
                Ja też cały czas jestem spokojny bo wiedziałem jakie dalsze podejście do sprawy pomnika będzie miał Pan P.
                Jestem też spokojny o temat Obwodnicy Zachodniej bo wiem jakie podejście do wykonawcy ma i będzie miał Pan P. 1.09.2011r. zakończenie tej inwestycji. A tu Cisza, UM milczy, budowlaniec wrzeszczy, że mu wody naleciał pod most.
                Ja tam chodzę i widzę, Jedna koparka jedna wywrotka od dwóch miecięcy wybierają ziemię na zjeździe do karieru.
                Dla przykładu, rozbudowa atlasu, wykop nieduży, a tu koparka i trzy wywrotki. Widziałem wczoraj i pewnie ta sprawa już zakończona.

Odnośnie szerokości naszych ulic i dużych samochodów.
                Rondo na ul. Prusa i ul. Poniatowskiego jechałem na nim za TIR-em, który kołami tylnymi jechał po krawężniku i kwiatach.
                Czasy furmanek się skończyły. Trzeba budować normalne ulice.
                • mpppm Pomnik Wolnoci po 9-ciu miesiącach - poprawki 25.09.11, 20:55
                  www.markopm.za.pl/pomnik_wolnosci.htm?????
        • xaveri Re: Pomnik Wolnoci po 9-ciu miesiącach 22.08.11, 10:15
          Czy Prezydent to widział ?!
    • krzycho1252 Re: Przy kinie Sojusz... AS* "Piękna 7" 24.08.11, 10:36
      www.podlasie24.pl/wiadomosci/siedlce/siedlce-otwarcie-nowego-budynku-mok-7854.html
      Czy najluźniejszy parking w Siedlcach, w bramie za kinem się utrzyma? Niech też poświęcą.

* AS - Akademia Sztuk
      i sztukmistrzów.
      • krzycho1252 Re: Przy kinie Sojusz... AS* "Piękna 7" 24.08.11, 20:44
        Płyty z muzyka będa wydawać, nagrania robić a książki, kroniki z wydarzeń kulturalnych i mniej kulturalnych sprzed 100 lat nie wydadzą. Ile w niej ciekawostek?
        Z drugiej strony występy artystyczne w tamtych czasach organizowali i ponosili koszty osoby prywatne. Teraz sztukę robią animatorzy kultury i dwa dyrektoriaty z zastępcami. Kino będzie tak się animować, że już słychać o trzecim dyrektoriacie, no może rektorze tej "Akademii Sztuk".
        • mpppm Pułaskiego 33c - rozebrana 27.08.11, 09:44
          • mpppm 26.08.2011r. Piłsudzkiego 27.08.11, 09:46
            26.08.2011r. Piłsudzkiego, co to jest, do czego służy?
            • wredzioch Re: 26.08.2011r. Piłsudzkiego 28.08.11, 15:51
              PiłsudSkiego!
              • mpppm Re: 26.08.2011r. Piłsudzkiego 28.08.11, 17:13
                Jasne, że tak.
                Poprawione.
    • krzycho1252 Re: Kino Sojusz = Piękna 7. Poświęcenie i otwarcie 30.08.11, 08:27
      Wczoraj. Baloniki i ładna pogoda.
      • netxan Re: Kino Sojusz = Piękna 7. Poświęcenie i otwarci 30.08.11, 14:42
        tak
        • mpppm Re: Kino Sojusz = Piękna 7. Poświęcenie i otwarci 30.08.11, 14:58
          Byłem, widziałem
          Myślę, że nikt nikogo nie będzie wyganiał z tego przybytku gdy się tam zabłądzi, tak jak spod gabinetu wodza miasta zrobił jego szef kancelarii ze mną w lipcu.
          • klemens.klemens Re: Kino Sojusz = Piękna 7 = Kuźnia Sztuk 31.08.11, 10:32
            Też tak myślę. Jesteś przecież bardzo utalentowanym twórcą i historykiem obrazu miasta.
            • mpppm Re: Kino Sojusz = Piękna 7 = Kuźnia Sztuk 31.08.11, 12:24
              By to co napisałeś dotarło do główek tych na górze.

Jednak tak jak artysta Moryl w filmie Piękna 7 inni też tylko potrafią mnie, okłamać, okraść, przywłaszczyć sobie moje prace.

Projekt miasta 2007-2013 jest moje zdjęcie (z moim nazwiskiem) ale bez mojej zgody, a tym samym zapłaty dla mnie.
              Konserwator Zabytków (przekaz od ludzi bo tam nie chodzę), moje zdjęcia (z moim nazwiskiem) bez mojej zgody i zapłaty.
              Ostatnia sprawa to film Piękna 7 gdzie pan M podpisał się pod moim zdjęciem.
              • netxan Re: Kino Sojusz = Piękna 7 = Kuźnia Sztuk 31.08.11, 14:30
                Michał Moryl nie robił ani jednego zdjęcia do filmu i nie wie o tym, że znajduje się w końcowych napisach. Podczas komponowania napisów końcowych zostało jedno puste pole, dlatego twórcy filmu postanowili umieścić tam nazwisko Michała gdyż był on częścią całego projektu "Piękna 7" i wykonywał serię zdjęć. Jeżeli ma Pan jakieś wątpliwości co do jego twórczości to polecam stronę www.moryl.pl . Widać tam czym różnią się zdjęcia od gniotów i kartofli. Proszę nie robić z siebie poszkodowanego czy ofiary. Pana zdjęcia są warte co najwyżej 1 zł za sztukę.
                • mpppm Re: Kino Sojusz = Piękna 7 = Kuźnia Sztuk 31.08.11, 15:18
                  Tylko ile za nie wziąłeś od UM Siedlce.
                • mpppm Re: Kino Sojusz = Piękna 7 = Kuźnia Sztuk 31.08.11, 15:41
                  Taki wytrawny krytyk fotografii i nie odróźnił takiego "badziewiastego" zdjęcia jak moje, wartego 1zł. i nadal nie wie które.
                  Ciekawe kto teraz pozwoli przemontowywać materiał, który jest już w internecie i za który masz już zapłacone.
                  z:
                  Materiały promocyjne zrealizowano w ramch promocji projektu pn.: 'Modernizacja budynku "Sojusz" dla potrzeb kultury przy ulicy Pułaskiego 7 w Siedlcach" współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego 2007-2013.
                • n_l Re: Kino Sojusz = Piękna 7 = Kuźnia Sztuk 31.08.11, 18:39
                  > Podczas komponowania napisów końcowych zostało jedno puste pole
                  O! to jak następnym razem bedzie wam znowu zostawało puste pole
                  to wstawcie moje nazwisko...
                  albo nie, lepiej pierwsze lepsze z książki telefonicznej ;-)
                  • netxan Re: Kino Sojusz = Piękna 7 = Kuźnia Sztuk 31.08.11, 22:38
                    Film był prawidłowo podpisany. Michał Moryl jest autorem wszystkich fotosów z planu "Piękna 7"
                    pl.wikipedia.org/wiki/Fotos
                    • krzycho1252 Re: Kino Sojusz zakonczenie sporu 01.09.11, 11:01
                      Z innego wątku:
                      "Przeprosiny
                      Autor: akw_impresja 01.09.11, 09:56
                      W imieniu podmiotu realizującego materiał filmowy na potrzeby Akademii Sztuk Piękna 7 pragnę poinformować, że w filmie zostało wykorzystane zdjęcie p. Mariana Przeździaka.
                      Pragniemy przeprosić Pana Mariana Przeździaka za to, że nie został wymieniony jako autor w planszach końcowych filmu i w trybie pilnym kwestia to zostanie uregulowana.
                      Jednocześnie przykro nam, że osoba nieupoważniona do wypowiadania się na temat całej realizacji, pozwoliła sobie na tym forum na zbyt daleko idącą polemikę, nie dysponując pełnią wiedzy na dany temat. Odcinamy się od tych treści i prosimy, aby były traktowane jako prywatne stanowisko wypowiadającej je osoby.
                      Jeszcze raz przepraszamy Pana Mariana Przeździaka za niedopatrzenie związane z podpisami fotografii w filmie i całe zamieszanie wokół w/w kwestii.
                      Agencja Kreacji Wizerunku
                      Impresja "

Gdyby tak wszystkie nasze, dzienne spory się kończyły...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka