Dodaj do ulubionych

Pomnik Wolności - zmarnowany materiał i partactwo.

23.10.10, 21:49
Dziś ładna pogoda i przyjrzałem się temu "dziełu" z bliska, ktoś kto to wykonywał powinien zapaść się pod ziemię, a inwestor czyli miasto nie powinno zapłacić za wykonane "prace".
Jak będzie zobaczymy...
a zobaczyć tą partaninę można na stronie mpppm, widać jak ktoś "umiejętnie" korzystał ze szlifierki, zresztą parę dni temu przecierałem oczy jak panowie pomalowali pomnik jakimś mazidłem, a później próbowali to zmyć myjką ciśnieniową.
Obserwuj wątek
    • mpppm Re: Pomnik Wolności - zmarnowany materiał i parta 23.10.10, 22:30
      o tym pisałem tu
      forum.gazeta.pl/forum/w,262,113921915,117904014,Re_Pomnik_Wolnosci_i_nieumiejetnosci.html?wv.x=2
      już i tak za Podlsie budowniczy nagadał się, że się nie znam i wyolbrzymiam obiektywem usterki, teraz wiem, że więcej osób się nie zna.
      Może zamiast odsłonięcia pomnika doczekamy się zaslonięcia.

PS. Odnośnie Podlasia, tam też budowniczy nasączał piaskowiec jakimś preparatem.
      Może szkłem wodnym pokryć albo za szkło wstawić.
      A może "Unia" tego wymaga.
      • oxylog Re: Pomnik Wolności - zmarnowany materiał i parta 23.10.10, 22:35
        O przepraszam, jakoś mi ten wątek umknął.
      • oxylog Re: Pomnik Wolności - zmarnowany materiał i parta 23.10.10, 22:48
        Z tym malowaniem, to raczej panom przy spoinowaniu się piaskowiec pochlapał i chcieli zatuszować fuszerkę, zresztą widać na Twoich zdjęciach jak zaprawa zachodzi w piaskowiec. Dawno temu chciałem zamówić dla rodziny pomnik z piaskowca, ale uczciwy kamieniarz powiedział, że ostatni co miał pojęcie o tym kamieniu dawno zmarł, a reszta to tylko materiał zmarnuje, bo to trudny i nie wybaczający błędów materiał.
    • ygd Re: Pomnik Wolności - zmarnowany materiał i parta 23.10.10, 22:46
      Również uważam, że tam kilka niedociągnięć jest, widać to nawet na moich zdjęciach www.esiedlce.pl/2010/10/22/pomnik-wolnosci-juz-stoi/
      Aczkolwiek, może po zimie, nie będą one zauważalne?
      • oxylog Re: Pomnik Wolności - zmarnowany materiał i parta 23.10.10, 22:49
        > Aczkolwiek, może po zimie, nie będą one zauważalne?

Sugerujesz, że mróz rozsadzi ?
        • mpppm Re: Pomnik Wolności - zmarnowany materiał i parta 23.10.10, 22:58
          oxylog napisał:

> > Aczkolwiek, może po zimie, nie będą one zauważalne?
          >
          > Sugerujesz, że mróz rozsadzi ?

Może o to:
          Spotkałem też się z pytaniami przechodniów, "panie bo wzrok mnie może mylić, czy on czasem nie stoi krzywo?".
          • mpppm Re: Pomnik Wolności - zmarnowany materiał i parta 23.10.10, 23:11
            Wg. mnie technologia postawiebia tej bydowli to jakaś nowość w stawianiu pomników.
            Nie byłem tam przy stawianiu poszczególnych elementów ale widziałem na str. TS zdjęcie.
            Elementy były stawiane i wystwały druty zbrojenia.
            Tzn., że w środek ustawionych elementów wlewany był beton. Stąd wiadomo dlaczego taki był umazany . Dlaczego skrzydła orła i korpus orła nie schodzą się.

Powinno być chyba odwrotnie, betonowy rdzeń powinien być obłożony płytami z piaskowca.
          • oxylog Re: Pomnik Wolności - zmarnowany materiał i parta 23.10.10, 23:21
            > Spotkałem też się z pytaniami przechodniów, "panie bo wzrok mnie może mylić,
            > czy on czasem nie stoi krzywo?".

Jeśli tym przechodniem był jeden z mieszkańców bliskiego sąsiedztwa pomnika, to jego wzrok mógł mylić, szczególnie o parę promili ;)
            Choć kiedyś słyszałem powiedzenie:
            "według sznura i według piona - a robota spartaczona"
        • efaster Re: Pomnik Wolności - zmarnowany materiał i parta 23.10.10, 23:09
          Panowie, ten pomnik, jednej zimy nie wytrzyma !! Zacznie pękać na łączeniach od mrozu. Boże tak spartaczonej inwestycji juz dawno nie widziałem, przecież na to się patrzeć nie da !!!

Piaskowiec pokiereszowany i poobijany, płyty nierówno połączone (widać to szczególnie przy ozdobach i detalach) pomnik na pewno dużo, dużo niższy niż przedwojenny "poprzednik".

Hm, wiem będzie to pomnik siedleckich inwestycji miejskich, bo wszystkie przypominają, jakością wykonania ten pomnik. Od wiaty "lodowiskowo-podobnej" zaczynając przez zapadających się chodnikach i studzienkach na nowo wyremontowanych ulicach na pękających ścianach i innych niedoróbkach remontowanych obiektów miejskich. Jednym słowem wszytko, co jest robione w mieście jest robione jak ten pomnik, czyli na odpierdziel, byle jak i to za ciężkie pieniądze !!!! Ten "wyrób pomniko podobny" kosztował nas podatników 850 tys. zł. !!!
          • xaveri Re: Pomnik Wolności - zmarnowany materiał i parta 23.10.10, 23:47
            Miałem kupić "cegiełkę", ale jak to widzę to cieszę się, że jednak nie kupiłem... Wolałem dać dla powodzian.
            • efaster Re: Pomnik Wolności - zmarnowany materiał i parta 24.10.10, 00:10
              I dobrze zrobiłeś, bo ten pomnik naprawdę jest spartaczony. Gołym okiem widać uszkodzenia piaskowca, i źle spasowane poszczególne elementy. Ja bym za to nawet złotówki nie dał. Uważam ( i to z pełną odpowiedzialnością moich słów) ze 850 tys. zł. z naszych podatków zostało wyrzucone w błoto. UM powinien pociągnąć wykonawcę do odpowiedzialności i powinien w ramach gwarancji poprawić wszystkie mankamenty. I to dokładnie, żeby nawet pod lupa nie było widać najmniejszej skazy. Swoją droga ciekawe, kto ta budowę nadzorował z ramienia UM. Niestety obwodnica północna będzie tej samej, jakości wykonania, co pomnik, już widać jak krawężniki "falują" góra dół jak się spojrzy na całość z perspektywy. O podbudowie wypowiadać się nie będę, bo póki, co narazie na spód piach nawieźli i zagęścili.
        • ygd Re: Pomnik Wolności - zmarnowany materiał i parta 24.10.10, 11:24
          Chodziło oczywiście o to, że brudne pozostałości deszcz i śnieg jakoś zmyją i pewno ogólnie będzie ciemniejszy, przez co wszystkie rysy, czy mniejsze ubytki będą mniej widoczne, co do tego, czy faktycznie jest krzywy... hmm kilka razy kadrowałem zdjęcia, nigdy nie wyszło idealnie prosto, taki efekt może być wynikiem krzywego zamocowania jednej z brył piaskowca.
    • bykkot Re: Pomnik Wolności - zmarnowany materiał i parta 23.10.10, 23:43
      A słyszałeś o środkach antygrafittowych? Bo podejrzewam, że tym mazidłem mazano pomnik. I zapewne robiono próbę oczyszczenia grafitti myjką. Nie krytykuj jak nie masz pojęcia o czym piszesz.
      • mpppm Re: Pomnik Wolności - zmarnowany materiał i parta 24.10.10, 00:10
        Nie wiem czym zmywano, fakt, że pomnik w porównaniu ze stanem sprzed tygodnia jest bardziej czysty. Przypuszczam, że zmywano rozmazany cement wyciekający szczelinami i rozmazany po elementach pomnika i zamalowany farbą w kolorze piaskowca.
      • oxylog Re: Pomnik Wolności - zmarnowany materiał i parta 24.10.10, 12:54
        Może robiono próby, czy je robiono bo to wielka różnica ?
        Do pewnego etapu nawet się dziwiłem, że w miarę czysto to wychodzi, ale w pewnym momencie pojawiły się zacieki z cementu i to było maskowane.
        Sladów tarczy na piaskowcu pewnie też nie zauważyłeś ?
        • mpppm Re: Pomnik Wolności - zmarnowany materiał i parta 24.10.10, 13:06
          mnie pytasz?
          Tu jest czy zauważułem.
          forum.gazeta.pl/forum/w,262,113921915,117636532,Pomnik_Wolnosci.html?wv.x=2
          na zdjęciach to też jest wyszczególnione.
          • oxylog Re: Pomnik Wolności - zmarnowany materiał i parta 24.10.10, 14:13
            Pytam bykkota.
            A dziś wyszły nowe smygi na pomniku, może on będzie jak kameleon ;)
            • mpppm Re: Pomnik Wolności - zmarnowany materiał i parta 24.10.10, 14:23
              Jeśli jeszcze są Ci co malują cegły wieży katedry wię może oni by mogli temy zaradzić.
              Pomalować pomnik, by piaskowiec nabrał wyglądu I gatunku.
              Nazwa będzi chyba odpowiednia: Malowany pomnik
              • mpppm Re: Pomnik Wolności - zmarnowany materiał i parta 24.10.10, 14:45
                Są u nas w mieście malowane pomniki.
                Pomnik ku czci wywiezionych żydów.
                Pomnik Kościuszki. Szczególnie jego dolna część,
                www.markopm.za.pl/hala.htm (drugie zdjęcie)
                Kilkanaście warst farby, a ta część również wykonana jest z piaskowca.

PS. Widziałem swojego czasu renowację byłego budynku PZPR w Warszawie. Obłożony jest piaskowcem. Robiono to metodą piaskowania.
                • mpppm Re: Pomnik Wolności - zmarnowany materiał i parta 24.10.10, 14:51
                  pomyłka, a powinno być
                  www.markopm.za.pl/wystawa.htm
    • malavida Re: Pomnik Wolności - zmarnowany materiał i parta 24.10.10, 10:16
      nie znam się na sztuce budowania pomników, ale wygląda toto, moim zdaniem, bardzo nieestetycznie - ciężka, masywna bryła, wręcz przytłacza swoją wysokością stosunkowo niewielki plac, brakuje jej kompletnie lekkości i finezji, nie mówiąc już o tym, że w żaden sposób nie komponuje się z otoczeniem - kojarzy mi się z wieżą minaretu, pytanie gdzie podział się meczet :D
      • aro333 Re: Pomnik Wolności - zmarnowany materiał i parta 24.10.10, 17:43
        Ja nie wiem , czy wogóle należy rozmawiać o "urodzie" tego pomnika jeżeli chodzi o projekt i wkomponowanie się.Przecież z założenia na starcie miała być rekonstrukcja tego co zniszczono. Więc nie ma co gadać o urodzie, bo przecież tamten zniszczony był taki sam, ba nawet podobno wyższy. Więc o jego pięknie nie ma co dyskutować, miał taki być i jest. Co innego o wykonaniu technicznym.
        "Żyję w kraju w którym wszyscy chcą mnie zrobić w ... za moja kasę"
        Strachy na Lachy
        • krzycho1252 Re: Pomnik Wolności - nareszcie! 25.10.10, 11:00
          aro333 napisał:

> Ja nie wiem , czy wogóle należy rozmawiać o "urodzie" tego pomnika jeżeli chodz
          > i o projekt i wkomponowanie się.Przecież z założenia na starcie miała być rekon
          > strukcja tego co zniszczono. Więc nie ma co gadać o urodzie,

Szczera prawda. Urokliwy to ten pomnik nie był i przed wojną. Patrząc w jego kierunku z ulic dochodzących do Placu Wolności widać, że się wypełniła nasza tęsknota za starymi widokami Siedlec. Czego żal? Drewnianych domów, dworkowych willi, ogrodów i tego co się nazywało Nowymi Siedlcami dwadzieścia lat temu.
    • ygd Panorama pomnika i foto niedoskonałości 24.10.10, 18:18
      Panorama sferyczna Pomnika Wolności: www.esiedlce.pl/panoramy/pomnik-wolnosci/

Oraz dla ciekawskich foto kilku niedoskonałości materiału i wykończenia, mniej więcej ze wszystkich stron jest podobnie..
      www.esiedlce.pl/zdjecia/pomnikzoom.JPG
      www.esiedlce.pl/zdjecia/pomnikzoom2.JPG
    • niunianiu Re: Pomnik Wolności - zmarnowany materiał i parta 25.10.10, 10:26
      z każdym kolejnym zdjęciem mpppm'a moja szczęka opadała coraz niżej
      własnie zbieram ją z podłogi
      no jak można odstawić taką fuszerkę
      szkoda słów
      wstyd dla miasta
      • brat_szczepana Re: Pomnik Wolności - zmarnowany materiał i parta 25.10.10, 13:25
        > Czego żal? Drewnianych domów, dworkowych willi, ogrodów i tego co się nazywało Nowymi
        > Siedlcami dwadzieścia lat temu.

Wcale nie żal. Wychowałem się na Nowych Siedlcach. Drewniane domy i dworkowe wille, czytaj ruiny, jeżeli już, powinny wylądować w skansenie.
        Kiedyś tzw. place były ogromne i domy stały w ogrodach.

Dziś ogrody podzielono na działki budowlane i budownictwo też jest inne (inna rzecz, że w wielu oprzypadkach jest to szkaradna architektura).
        Miasto i ta dzielnica przestały być pereryferią świata.

Kiedyś ul. Grochowska i Puławska w W-wie też pełne były drewnianych willi i dworków.
        Jakoś nikt nie żąda ich tam zachowania.

Wracając do pomnika Wolności.
        Czy prezydent lub kontrkadydat p. Dobijański już się wypowiedzieli publicznie na temat jakości prac odtworzeniowych?
        • mpppm Re: Pomnik Wolności - zmarnowany materiał i parta 25.10.10, 13:33
          Może sobie pogadali między sobą.

Znalazłem zdjęcia dokumentujące proces szlifowania pomnika.
          Zainteresowanym mogę odstąpić za odpowiednią opłatą.
          Ale to są drogie rzeczy jak mawiał niejaki Kiepski
        • krzycho1252 Re: Pomnik Wolności - nareszcie1 25.10.10, 13:44
          > Drewniane domy i dworkowe wille, czytaj ruiny, jeżeli już, powinny wylądować w skansenie.

Ja cenię tych co dbają o nie i je rekonstruują. Dwa odnowione są nawet przy Poniatowskiego.

> wielu przypadkach jest to szkaradna architektura).

Od tego ktoś nas powinien uchronić ale gust nowego właściciela ... Nowoczesne budynki. np prezesa Mostostalu są po ludzku wkomponowane. Z drugiej strony najbardziej w ruinę popadają budynki, które nie mają właściciela, komunalne. Od zakończenia wojny minęło 65 lat a niektóre przedwojenne stoją i dzisiaj straszą ruiną, to prawda.
          Wracając do pomnika.
          Zamyka perspektywę z każdej strony . Dobrze zamyka bo całe Nowe Siedlce były zaprojektowane przez jednego urbanistę i budowane w tym samym czasie.
          • felnet Re: Pomnik Wolności - nareszcie1 25.10.10, 14:49
            Nareszcie ma to znaczyć, że oczekiwany?
            Pewnie, że tak.
            Tylko czy bubel budowlany będzie akceptowany przez ogół mieszkańców.
            Padło tu już pytanie, co na to podpisani pod aktem .............. i zamurwanym w schodach?
            Chociaż są tacy dla których jest całkowicie niepotrzebny.

• n_l NMSP 28.10.10, 11:15
      > zmarnowany materiał i partactwo.
      Zmarnowany materiał można jeszcze wybaczyć
      ale zmarnowanego partactwa nie podaruję :-)
    • mpppm Pomnik Wolności gotowy 28.10.10, 12:36
      Pomnik Wolności gotowy jak widać na zdjęciach do odsłony.

link www.markopm.za.pl/pomnik003.htm
      • krzycho1252 Re: Pomnik Wolności gotowy 28.10.10, 20:28
        Podświetlony od dołu, w nocy, wygląda jakby z innego kamienia był zrobiony. Ktoś miał dobry pomysł z brzozami.
        • mpppm Re: Pomnik Wolności gotowy 28.10.10, 20:44
          Nie było ich?
          Nie zwróciłem uwagi.
        • bambii Re: Pomnik Wolności 28.10.10, 21:04
          Kt
          > oś miał dobry pomysł z brzozami.

przysłaniają partactwo ? :)
          • oxylog Re: Pomnik Wolności 29.10.10, 09:02
            Masztów też ktoś nie potrafił postawić w pionie, szczególnie jeden rzuca się w oczy.
            • krzycho1252 Re: Pomnik Wolności 29.10.10, 11:34
              Robotę miała zrobić i zrobiła firma p. Redesiuka słynna w mieście z odbudowy pałacu Ogińskich.... Maszt podeprą z jednej stron. Kto je stawiał? Firma głównego elektryka miejskiego?
              • mpppm Re: Pomnik Wolności 29.10.10, 11:51
                Tu powinieneś wystawić rachunek za reklamę.
                Jednak myślę, że zawinnił tu podwykonawca. Firma chyba jest z miasta, a w czasie szlifowania pomnika, samochód jest z WSI.
    • ygd Flagi przy pomniku z okazji 1 listopada? 29.10.10, 15:28
      Wczoraj na nowych słupach zawisły flagi: www.esiedlce.pl/wp-content/gallery/pomnik/aaa.JPG

To tak dla uczczenia Święta Zmarłych, Halloween?
      • brat_szczepana Flagi z okazji 1 listopada czyli HolyWins 29.10.10, 17:17
        > To tak dla uczczenia Święta Zmarłych, Halloween?

Jeżeli już, to raczej HlyWins.
        Taka nowa tradycja, która dopiero się tworzy.
        -----------
        "U nas 1 listopada traktuje się jako Dzień Zmarłych. A to błąd, bo Zaduszki przypadają 2 listopada. Dzień Wszystkich Świętych powinien być radosny - przekonuje Marcin Rossa z katolickiej wspólnoty Emmanuel, międzynarodowego ruchu, który od 1972 r. gromadzi osoby świeckie i duchowne.
        To z jej inicjatywy w niedzielę 31 października odbędzie się Pochód Wszystkich Świętych, czyli HolyWins."

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95190,8585841,Marsz_Swietych_czy_Halloween__Co_planujesz_w_niedziele_.html?fb_xd_fragment#?=&cb=f278991943220fc&relation=parent.parent&transport=fragment&type=resize&height=21&width=120
        • mpppm Re: Flagi z okazji 1 listopada czyli HolyWins 29.10.10, 23:07
          2 lub 3 by nie zdążyli bo to jakieś specjalne maszty. Z dołu chyba się nie da zawiesić trzeba specjalny sprzęt mieć.
          Pewnie będą tam wisiały aż opadną same. Jak na Skwerze Kościuszki.
          • mpppm Re: Flagi z okazji 1 listopada czyli HolyWins 29.10.10, 23:10
            Jak ta technika leci do przodu.
            Kiedyś potrzebna była flaga i 1 człowiek, a teraz.
            No i nie zagłosuj tutaj za takie nowości.
            • mpppm bigos, flagi, kotyliony 09.11.10, 15:42
              Woda święcona, przecinanie, bigos, flagi, kotyliony, zbiorowe zdjęcie, makulatura wyborcza, przemówienia wyborcze (też?).
              Zobaczymy pewnie wóz strażacki w akcji bo jak inaczej.
              • ygd Re: bigos, flagi, kotyliony 09.11.10, 15:54
                Makulatura wyborcza już ładnie otoczyła cały plac :)
                Będzie kilka zabytkowych aut i motorów.
                • vamis Re: bigos, flagi, kotyliony 09.11.10, 18:24
                  ciekawe ile nożyczek będzie przecinało wstęgę pomnika
                  ostatnio fajna była gra nożyczki, kamień woda (święcona)
                  tutaj też jakieś extra będą udziwnienia ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka