Dodaj do ulubionych

skromne dotacje .

29.12.10, 16:27
TS pisze ,że unijna dotacja do remontów obiektów kultury to 5mln, czyli 30%.Bardzo skromniutko, myślałem ,że przynajmniej 60%, czyli miasto wydało duuuuuuuużo pieniędzy.Sam skorzystałem z kilku dotowanych koncertów w Podlasiu, ale czy stac nas na to?
Obserwuj wątek
    • ito25ms Re: skromne dotacje . 29.12.10, 19:13
      Dotacja jest procentowo nie za wysoka, bo Siedlce dostały kasę aż na 3 projekty z działania Kultura w ramach RPO WM 2007-2013 (Podlasie+CKiS, MOK+MBP, d.Kino Sojusz) i kwotowo jest to niezła sumka, a inne miejscowości w regionie też jednak powinny coś dostać. Tutaj akurat można zrozumieć decyzję zarządu województwa.
      • pewniak64 Re: skromne dotacje . 30.12.10, 00:03
        A ja nie mogę dojechac na te koncerty z siedlec południowych, bo korki są aż do roskoszy,a nowe osiedla wciąż rosną.
        • weselefigara Re: skromne dotacje . 30.12.10, 09:22
          więc idź na piechotę, blisko masz
          • hejj2 Re: skromne dotacje . 30.12.10, 10:15
            A czy ktoś się zastanowił czy te obiekty tzw kultury zarobią na swoje utrzymanie. "można dać komuś pieniądze na wybudowanie domu ze złotymi klamkami, tylko czy za parę lat ten dom nie popadnie w ruinę z powodu braku funduszy na jego utrzymanie? Na pewno tak. Więc to będą pieniądze wyrzucone w błoto" - to mądre słowa wypowiedziane podczas jednej z dyskusji w TVP o dotacjach unijnych
            • brat_szczepana Re: skromne dotacje . 30.12.10, 12:17
              > A czy ktoś się zastanowił czy te obiekty tzw kultury zarobią na swoje utrzymanie.

Żadna placówka kultury nie ma szans na zarobienie na swoje utrzymanie, ani w Siedlcach, ani w Warszawie, ani gdzie indziej. Podobnie jak szkoła, czy uczelnia.
              Chyba, ze jest to np. zupełnie komercyjna dyskoteka albo występ gwiazdy w sali kongresowej, albo nawet kino (ale już nie tzw. ambitne).
              Instytucja kultury może natomiast zmniejszyć koszty działania poprzez dobór i jakość repertuaru, promocję i pozyskiwanie widowni ciekawą ofertą. Jednak ceny biletów nie mogą wynosić w Siedlcach np. 200-300 zł, bo niewielu widzów je kupi. Generalnie instytucje kultury utrzymywane są środków publicznych i tak być powinno.

Kultura, tak jak oświata i słuzba zdrowia są niezbędna dla rozwoju społeczeństw. Bez kultury grozi powrót do epoki kamiennej.
              • ibzor Re: skromne dotacje . 30.12.10, 15:08
                Drogi kolego - o ile wczesniej centrum kultury i sztuki moglo biletowac wystepy i imprezy kulturalne, chocby po to zeby odbic sobie chociaz koszty w postaci prądu na nagłośnienie czy innych tego typu drobnych rzeczy, to w tej chwili MA USTAWOWY ZAKAZ biletowania imprez przez chyba kolejne 2 lata.. Co prowadzi do tego że do KAŻDEJ imprezy trzeba dopłacać.
                Niestety ośrodki kultury utrzymywane są z pieniędzy podatników, ale to znaczy tylko tyle że w tej chwili jeszcze więcej naszych podatków pójdzie na utrzymanie CKiS bo nie beda mieli zadnych wplywow z biletów, i te wplywy bedzie trzeba pokryc pieniedzmi z miasta.

Wg mnie te dotacje w tym przypadku to zamiana "siekierki na kijek"

> Kultura, tak jak oświata i słuzba zdrowia są niezbędna dla rozwoju społeczeństw
                > . Bez kultury grozi powrót do epoki kamiennej.

Kolego - w wielu rozwiniętych krajach nie dopłaca się do kultury, lub wydaje sie z budzetu bardzo malo, i jakoś nikt tam nie maluje z powrotem bawołów u siebie w jaskini. Śmiem twierdzić że właśnie to dopłacanie dp kultury wg uznania urzędników i inne pomoce artystom w Polsce prowadzą do tego że poziom kultury mamy lekko mówiąc gowniany, i nikt z naszego kraju raczej nie robi kariery za granicą - a nawet jak robi to na pewno nie z tych mainstreamowych doplacanych dziedzin.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka