Dodaj do ulubionych

Siedlce w 2030 roku

14.03.11, 11:02
Siedlce w 2030 roku według info ze strony UM czeka cywilizacyjna zapaść na skutek braku autostrady, szybkiej kolei itd. itp. Tyle tylko że dokument na który powołują się władze miasta tj. Koncepcja Przestrzennego Zagospodarowania Kraju do 2030 stanowi coś kompletnie odmiennego, np. to, że A2 do Kukuryk powstanie do 2020 (do Siedlec 2015) a prócz tego powstanie choćby autostradowy pierścień wokół Wawy (po śladzie DK 50).

I komu tu wierzyć?

www.mrr.gov.pl/rozwoj_regionalny/Polityka_przestrzenna/KPZK/Aktualnosci/Strony/Konsultacje_KPZK_2030.aspx
Obserwuj wątek
    • efaster Re: Siedlce w 2030 roku 14.03.11, 15:29
      To ja inaczej zadam dwa pytania :)

1 pytanie:
      Z jakiej partii jest Prezydent miasta i wice p. Głowacki ?

2 pytanie:
      co będzie (prawdopodobnie) 23 października br. ?

Odpowiedzi na te pytania są bardzo proste :) zapytacie, co mają wspólnego z planem rozwoju miasta do 2030 roku :) A no mają i to dużo

Wystarczy obejrzeć końcówkę (od 6:41) programu Z Ratusza ("płomienne" wystąpienie wice prezydenta Głowackiego) www.tvsiedlce.pl/video_tv.php?id=5260

i wszystko to wyjaśnia :))

Wybory, wybory i jeszcze raz wybory idą wielkimi krokami :)

Już burmistrz Pragi Północ i przez chwilę p.o. prezesa MPO w Ząbkach zaczął "kochać" nasz region

Uważam – mówił minister, że jest to jeden z najciekawszych okręgów wyborczych w Polsce i jeden z najciekawszych terenów naszej Ojczyzny. Byłbym dumny, gdybym mógł reprezentować ten okręg w parlamencie. Jeśli taka będzie decyzja PiS, bez wahania ją przyjmę – mówił Jacek Sasin”.

Ba nawet córka po p. Wassermannie też zaczęła kochać Lubelszczyznę, chociaż dotąd myślałem, że Wassermann pochodził z Krakowa :))

- „Jeśli będzie taka wola Małgorzaty Wassermann – mówił Jacek Sasin – to powinna kandydować do parlamentu. Jest w prostej kontynuacji następczynią swojego ojca, człowieka o wielkich dokonaniach”.

za KRP
      podlasie24.pl/wiadomosci/siedlce/minister-jacek-sasin-chcialbym-zostac-poslem-60d2.html
      O co w tym wszystkim chodzi a no pozakażać, jaki to rząd zły, jak to PO nie dba o wschodnią Polskę, ja nie wierze ani w troskę o Siedlce Prezydentowi, ani p. Sasinowi, jeśli chodzi o nasz Region.

Oni dbają tylko, aby dobra pensja z naszych podatków była. I żyją od wyborów do wyborów, a Siedlec i region Siedlecki mają w d....

no i to by było na tyle
      • ito25ms Re: Siedlce w 2030 roku 14.03.11, 16:18
        Tu też jest mowa o pierścieniowej autostradowej obwodnicy Wawy i autostradzie do Siedlec.
        Chyba UM powinien jednak zainwestować w szybszy internet (w celu lektury aktualnych koncepcji rozwoju kraju), może nawet już przed 2030 rokiem.

warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,9246759,Trzy_lotniska_i_kilka_autostrad_wokol_Warszawy_.html
        • efaster Re: Siedlce w 2030 roku 14.03.11, 18:12
          Właśnie miałem ten link puścić, kiedy pisałem poprzedniego posa :))

Jedno mnie dziwi A2 i S2 tunelem pod Ursynowem jest w planach, ale poco S7 i S8 czy S17 chcą w przyszłości przerabiać na autostrady tego nie rozumiem.

Na razie A2 do węzła Konotopa nie doszła, a już planują przerabiać ekspresówki na autostrady :) S8 na Bemowie spartaczyli, asfalt się rozłazi (w sumie z kąt my to znamy :)) )

A te lotniska to będzie zapewnie tak główne Okęcie, Cargo i tanie linie w Modlinie, a rezerwowe pewnie Sochaczew Balice (w tekście ze stołecznej pisze między Waszawą a Łodzią). Po raz kolejny Mińsk Maz. Wypadł, ale póki jest tam wojsko to port cywilny można sobie w bajki wsadzić. Radom nie może u siebie cywilnego portu zrobić, a 5 razy mniejszemu Mińsk-u Maz. ma się udać ?? Raczej nie realne.

Ale wracając do Siedlec trzeba "pociągnąć" 2 etap lini kolejowej E-20 Warszawa - Moskwa, autostradowa obwodnica Mińska Maz. będzie w przyszłym roku, późnej wystarczy połączyć A2 z węzła Lubelska do węzła Arynów i z węzła Ryczołek już do Siedlec.

www.drogi.waw.pl/index.php?p=odcinek&nr=52
          • kult-turka2 Re: Siedlce w 2030 roku 14.03.11, 19:02
            Było by super!

- wyobraźmy sobie autostradę do Siedlec ze zjazdem estakadą w Iganiach...
            ...i to już prawie za 9 lat !
            "wystarczy tylko POłączyć"
            Pozostaje jednak pytanie, czy PO coś w ogóle zainwestuje w ten PISowski matecznik...

• krzycho1252 Re: Siedlce w 2030 roku 14.03.11, 22:11
      W tabelach z drogami i koleją wygląda tak jak napisałeś ale w całym dokumencie nie ma słowa o Siedlcach,jako regionie (jest Radom, Płock i nawet Biała Podlaska. Biała Podlaska w związku ruchem granicznym). Nas ma zjeść metropolia warszawska.
      Póki co Minister Infrastruktury odłożył budowę autostrady na lepsze czasy. Zresztą z planami, koncepcjami jest tak, że można je zmieniać w zależności od ilości pieniędzy w budżecie.
      Więc...."Niech żywi nie tracą nadziei"/
      • krzycho1252 Re: Siedlce w 2030 roku 14.03.11, 22:14
        W każdym razie w tej koncepcji jest definicja "Planu zagospodarowania przestrzennego", która bardzo przydałaby się w okresie kampanii wyborczej w związku ze sporem o nasz Plac Sikorskiego.
        • kult-turka2 Re: Siedlce w 2030 roku 14.03.11, 22:39
          Pokaz mi snie - gi
          zjedz za mną PO
          białej łące...

znasz kszyhu?
    • tommy.b Do wszystkich, co się po amatorsku o promocję... 15.03.11, 00:39
      ...miasta troszczą.

Ludzie, kurna, o czym Wy gadacie? Co Wam niby da ta autostrada? Chyba tylko tyle, że łatwiej będzie z Warszawki do domu wrócić, a i to nie wszystkim. Pamiętam, jak kiedyś rozmawiałem z jednym posłem ziemi siedleckiej i on zupełnie poważnie oświecał mnie, że między Warszawą a Siedlcami będą dwie(!!) bramki - POWAŻNIE!!! Czyli, jakby kto chciał zaszaleć i pannę na zakupy do Złotych Tarasów wywieźć to na sam transport musiałby policzyć 6 dych ropa + 2 dychy parking + 4 dychy śmignięcie autostradą. Policzcie sobie.

A w ogóle to pies pogrzebany jest gdzie indziej - o rozwoju każdego regionu/subregionu jak kto woli decydują tzw. "instrumenty ekspansji", czyli takie coś, co programowo wspiera przekonanie gości z zewnątrz że warto z nami gadać, warto u nas bywać, interesować się nami i w ogóle że jesteśmy cacy. Żeby nie być gołosłownym, ale i nie zasadzać się bez potrzeby z motyką na słońce:

Jedzie pan Prezydent do obcego miasta, rozsiewa czar (umie to robić świetnie i jak ktoś powie, że nie to znaczy, że po prostu nigdy face to face z p. Kudelskim-Prezydentem nie gadał), potem jakiś obcy-Polak, Włoch, czy Czech albo Francuz zaintrygowany otwartością, szczerością i potencjałem drzemiącym na naszym terenie chce przyjechać, zobaczyć, wchodzi sobie na przykład na stronę booking.com, żeby zarezerwować jakiś hotel i... No właśnie.

Baza, proszę Państwa, baza noclegowa turystyczno-biznesowa tu po prostu nie istnieje.

A to dopiero wierzchołek góry lodowej.
      • ito25ms Re: Do wszystkich, co się po amatorsku o promocję 15.03.11, 10:14
        www.spin.siedlce.pl/2011/03/14/wszystko-o-nas-bez-nas-siedlce-nie-istnieja/
        Władze miasta rozpaczają, że Siedlce nie zostały uwzględnione jako miasto równe Olsztynowi czy Rzeszowowi. A dlaczego niby tak miało się stać. Na takim samym poziomie co Siedlce są w Koncepcji np. Tarnów, Legnica i Kalisz, a są to przecież miasta stutysięczne.
        Dla gospodarki naszego miasta najważniejsze są zapisy o drogach: jest A2 i nowa A50 wokół Wawy. Jeśli rzeczywiście kiedyś powstaną rozwój miasta może przyspieszyć.
        • jkfoo Re: nie dziwi. 15.03.11, 13:01
          PO wyciąga wniski.Dawali chojną ręką -przegrali wybory samorządowe,bo ciemny lud myślał ,że to Kudelski załatwił.Teraz niedadzą i zobaczymy.A pan prezydent ździwiony?Miał Efaster racje jak przed wyborami (,oprócz tego że obiecywał,że się wyprowadzi do cioci w Warszawie),ostrzegał że ,właśnie tak się może stać.
          • felnet Re: nie dziwi. 15.03.11, 13:21
            Szybciej Skórzec (przy autostradzie) rozwinie się do 20 tysięcznej wioski niż Siedlce osiągną 100 tyś mieszkańców.
            Jedynym osiągnięciem władz jest firma telefoniczno reklamowa która wydzwania i zawraca tyłki.
            Teatr - scena teatralna - jeszcze kilka, kilkanaście występów tych tańczących i deklamujących i nikt tam nie będzie chodził. 4 aktorów przyjezdnych dało by sobie radę na starej scenie.
            Stadion - największa porażka władz miasta, a szczególnie P.
            Porażką też dla władz będzie awans siedleckiego Bp.
            • efaster Re: nie dziwi. 15.03.11, 14:20
              Hm, ja wtedy pisałem, że się wyprowadzę, bo jakoś przerażała mnie wizja 2 kadencji obecnego prezydenta

Taki skrót myślowy użyłem, na razie nie planuje wyprowadzki :)) A przykład mojej cioci podałem, w tym sensie, że podatki lokalne podobne, wcale w Siedlcach nie jest tanio.

felnet napisał:
              > Jedynym osiągnięciem władz jest firma telefoniczno reklamowa, która wydzwania i
              > zawraca tyłki.

Fakt cały Teleperformance to nie wypał, owszem zawsze to miejsca pracy, ale ponoć płacą grosze, a takie wydzwanianie po domach na dłuższą metę jest strasznie wkurzające. Już 1000 krotnie wolę gazetki reklamowe wrzucane do skrzynek, przynajmniej człowiek może sobie poczytać, co jest w promocji :) a nie tylko nie dziękuje, nie skorzystam a to pokaz pościeli, a to garnków, a to pościeli zdrowotnościowej.

> Teatr - scena teatralna - jeszcze kilka, kilkanaście występów tych tańczących i
              > deklamujących i nikt tam nie będzie chodził. 4 aktorów przyjezdnych dało by s
              > obie radę na starej scenie.

z ty się zagadam w 100 %, nie mniej nowa sala CKiS prezentuje się naprawdę okazale, byle tynki nie poodłaziły jak w Podlasiu.

> Stadion - największa porażka władz miasta, a szczególnie P.

Porażka w tym sensie, ze jedna trybuna, wiatr będzie hulał i piłka będzie latać gdzie ją wiatr poniesie, oby przez to nasi nie spadli po roku II ligi. Teraz boisko na Prusa za wąskie, a tym na północnej będzie ciężko trafić, bo wiatr będzie znosić piłki. Albo będą same remisy 0:0 bo nikt nie będzie wstanie trafić do siatki :)) A Pogoń, chyba lepiej grać na pełno wymiarowym boisku z podgrzewaną murawą i nawadnianiem niż na wąskim boisku na stadionie lekkoatletycznym ??

> Porażką też dla władz będzie awans siedleckiego Bp

Czyli co wezmą go do Lublina ??

To źle ?? Większości ludzi zwisa, kto jest biskupem, pytanie zadałbym inne, jeśli (hipotetycznie zakładając), że obecny biskup dostanie awans, to, kto go zastąpi ?? Oby nie jakiś konserwatywny ze staroświeckimi poglądami. Bo co by nie powiedział nasz biskup (oczywiście na tyle na ile pozwala prawo kościelne) jest światły i nowoczesny. I to w nim szanuje i to bardzo szanuje, mimo iż w wielu sprawach mam inne poglądy. Nie mniej, jeśli miałby okazję awansować to nie możemy my (Siedlczanie) mu tej drogi w pewnym sensie blokować.
      • n_l Re: Do wszystkich, co się po amatorsku o promocję 15.03.11, 13:26
        > Pamiętam
        > , jak kiedyś rozmawiałem z jednym posłem ziemi siedleckiej i on zupełnie poważnie
        > oświecał mnie, że między Warszawą a Siedlcami będą dwie(!!) bramki - POWAŻNI
        > E!!!
        Żeby nie było nieporozumień :-)
        Czy chcesz powiedzieć że poseł ów był człowiekiem
        kompetentnym czy też nie dostrzegłem ironii?
        Bo jeśli zawarłeś ironię- to twoje obliczenia są błędne.
        Jeśli potraktowałeś poważnie słowa posła to na drugi
        raz sprawdź dokładnie w jakim stopniu poseł mija się
        z prawdą ;-)

"Stacje Poboru OpłatStacje Poboru Opłat (SPO) projektuje się na węzłach „Arynów", „Lotnisko" i „Ryczołek". Projektowane są one tylko w zakresie nawierzchni drogowej. Infrastruktura dotycząca urządzeń do pobierania opłat oraz budynek do obsługi nie leżą w zakresie niniejszej inwestycji."
        www.drogi.waw.pl/index.php?p=odcinek&nr=52
        " 3 place pod stacje poboru opłat (na łącznicach węzłów) "
        www.siskom.waw.pl/a2.htm
        > Chyba tylko tyle,
        > że łatwiej będzie z Warszawki do domu wrócić, a i to nie wszystkim
        Mam nadzieję że jednak łatwiej, TIR`y pojadą autostradą,
        ci co jeżdżą okazjonalnie też śmigną A2, ci co jeżdżą codziennie
        będą mieli mniejszy ruch na drodze. Mam nadzieję :-)
        • brat_szczepana Re: Do wszystkich, co się po amatorsku o promocję 15.03.11, 13:51
          Z przyjemnością stwierdzam, że zgadzam się z n_l.
        • tommy.b Re: Do wszystkich, co się po amatorsku o promocję 15.03.11, 23:52
          n_l uściski
          jak piszesz ""Stacje Poboru OpłatStacje Poboru Opłat (SPO) projektuje się na węzłach „
          > Arynów", „Lotnisko" i „Ryczołek". Projektowane są one tylko w zakre
          > sie nawierzchni drogowej. Infrastruktura dotycząca urządzeń do pobierania opłat
          > oraz budynek do obsługi nie leżą w zakresie niniejszej inwestycji."

to znaczy walnąłem się o kolejne 4 dychy, mea culpa bo wychodzi na to, że na kilkudziesięciokilometrowym odcinku trzeba będzie płacić 4 razy myto. Ot zachęcająca perspektywa.

A z posłem to rozmawiałem het, het dawno temu, jak jeszcze te same wajchy przekładaliśmy na starym stole ;)

A w ogóle - Ktoś powinien beknąć za to, że już spartolił dwójkę między Mińskiem a Siedlcami, a teraz widać szykują nam wariant portugalski - tzn. autostrady puściutkie, a lokalnymi drogami nie sposób przejechać tak zatłoczone. Amatorszczyzna Panie. Ale to nic w porównaniu z tym co napisałem potem - brak ZNANEJ, WYPROMOWANEJ bazy noclegowej w mieście - o tym warto pomyśleć, jak ktoś już chciałby zjechać do Siedlec dajmy na to zjazdem Skórzec, czy Mościbrody :))))))))))
          • ito25ms Re: Do wszystkich, co się po amatorsku o promocję 16.03.11, 08:03
            tommy.b napisał:

> A w ogóle - Ktoś powinien beknąć za to, że już spartolił dwójkę między Mińskiem
            > a Siedlcami,

Nie spartolili tylko przebudowali tak, żeby uwzględnić potrzeby ruchu lokalnego i maksymalnie utrudnić rozpędzanie się powyżej dopuszczalnej prędkości.
            Klikniej sobie hasło - wypadki na trasie Warszawa-Białystok, która wygląda jak nasza trasa przed przebudową i zobaczysz ile osób zakończyło tam swój żywot, tylko dlatego, że pędzili na kompletnie do tego nie przystosowanej jednopasmowej krajówce z tzw. doklejkami powiedzmy 140-150 km/h.
            Wolę widok ściętych słupków na wysepkach, niż zmiażdzonych autokarów czy busów po kolizji z TIRami.
            • tommy.b Re: Do wszystkich, co się po amatorsku o promocję 16.03.11, 11:19
              Hehe... Spartolili, to jednak właściwe słowo. I proszę Cię, nie uprawiajmy przez chwilę tego gazetowyborczego prawomyślenia, które pod pozorem troski o "bliżej nieokreślone dobro" wprowadza bezmyślnie kolejne ograniczenia, aby obywatelom żyło się jeszcze trudniej.

Wystarczyło tylko poczytać, albo zwiedzić i zobaczyć, by potem zastosować sprawdzone rozwiązania. Albo po prostu zapytać kogoś, kto jeździ po drogach Niemiec, Francji, Holandii, albo innego bardziej rozwiniętego kraju, gdzie też rozwiązuje się różne problemy transportowo - drogowe.

Nie strasz mnie drogą na Białystok, tylko spokojnie się zastanów w kwestii realnego bezpieczeństwa; na przykład - dlaczego na drodze Siedlce - Wawa nie ma na przykład naprzemiennych dwupasmowych fragmentów drogi -

Przecież doceniłby je każdy dojeżdżający do pracy do Wawy, bo miałby zagwarantowane, że np. za Broszkowem, pod Kałuszynem, przed Dębe ma po 4 km dwupasmówki, na wyprzedzenie TIRów i innych wolniejszych uczestników ruchu.

Podłym, ale jednak truizmem jest wmawianie niegiętkim umysłom, że to... podraża koszty budowy drogi. Chyba że faktycznie obywateli kraju traktuje się tylko jak niechcianych klientów-frajerów, dojne krowy, przez płacenie podatków utrzymujących struktury państwowości, która w sumie jest przeciwko nim.
              Jasne, że naprzemienny drugi pas podraża koszty budowy - podobnie jak koszty budowy drogi podrażają: utwardzenie, wylanie asfaltu, namalowanie pasów i zrobienie tu i ówdzie barierek, wysepek i innych zabezpieczeń.

• ito25ms Re: Do wszystkich, co się po amatorsku o promocję 16.03.11, 21:03
                tommy.b napisał:

>
                > Nie strasz mnie drogą na Białystok, tylko spokojnie się zastanów w kwestii real
                > nego bezpieczeństwa; na przykład - dlaczego na drodze Siedlce - Wawa nie ma na
                > przykład naprzemiennych dwupasmowych fragmentów drogi -

To nie ja straszę drogą n a Białystok, to straszą takie obrazki

wiadomosci.wp.pl/gid,12668322,title,5-osob-zginelo-na-drodze,gpage,5,img,12668435,galeria.html?ticaid=1bf55
                jakby rzadsze jednak ostatnio na trasie do Siedlec.

Co do naprzemiennych pasów to jest to niezły pomysł, ale tylko tam gdzie nie ma kolizji z ruchem lokalnym (u nas np obwodnica). Poza tym taki podział drogi wymaga od użytkowników dużej kultury jazdy, której nagminie niestety barkuje. Sam nie raz widziałem na siódemce między Krakowem i Kielcami, jak bezczelnie przekraczano ciągłą linię w trakcie wyprzedzania i wjeżdżano na pas do szybkiej jazdy w przeciwnym kierunku. Czym to groziło wiadomo.
                • n_l Re: Do wszystkich, co się po amatorsku o promocję 17.03.11, 00:41
                  > Co do naprzemiennych pasów to jest to niezły pomysł, ale tylko tam gdzie nie ma
                  > kolizji z ruchem lokalnym (u nas np obwodnica)
                  Bo wiesz, w cywilizowanych krajach(*) oddziela się ruch lokalny od tranzytowego...
                  Żeby tranzyt był szybszy...
                  U nas obowiązuje zasada- im wolniej tym lepiej...

(*) widziałem i u nas, nawet niedaleko- w województwie podlaskim,
                  takie rozwiązanie, zwykła droga jednopasmowa, obok- po obu stronach
                  - drogi dla ruchu lokalnego- co jakiś czas możliwość wjazdu z drogi
                  lokalnej na tranzytową...
                  Można?
                  Można!
                  Tylko nie wolna marudzić że kasy nie ma.
                  Jak nie ma to nie robić byle jak, zbierać dotąd aż będzie
                  kasa na zrobienie dobrze !!!
          • n_l Re: Do wszystkich, co się po amatorsku o promocję 16.03.11, 11:05
            > brak ZNANEJ, WYPROMOWANEJ bazy noclegowej w mieście
            Tego nie neguję.

> A z posłem to rozmawiałem het
            Nie będę zgadywał o kim piszesz, ale chyba się domyślam :-)

> Ktoś powinien beknąć za to, że już spartolił dwójkę między Mińskiem
            > a Siedlcami, a teraz widać szykują nam wariant portugalski - tzn. autostrady
            > puściutkie, a lokalnymi drogami nie sposób przejechać tak zatłoczone
            A to jakiś czas temu eremefka wygrzebała- aneks do umowy.
            Państwo w tym aneksie zobowiązuje się że nie będzie
            modernizowało dróg alternatywnych dla autostrady
            w sposób zwiększający przepustowość tej drogi.
            • kerac32 Re: Do wszystkich, co się po amatorsku o promocję 16.03.11, 14:25
              > Państwo w tym aneksie zobowiązuje się że nie będzie
              > modernizowało dróg alternatywnych dla autostrady
              > w sposób zwiększający przepustowość tej drogi.

Wychodzi na to, że jednak miałem rację pisząc rok temu, że wymuszanie spowolnienie ruchu na DK2 ma na celu naganianie klientów zarządcom przyszłej autostrady A2.

forum.gazeta.pl/forum/w,262,100194362,102512978,Re_Modernizacja_trasy_Minsk_Siedlce.html
              • error_400 Re: Do wszystkich, co się po amatorsku o promocję 16.03.11, 18:59
                Skoro tak pisałeś - to miałeś.
                Autostrada to swojego rodzaju biznes. Mówimy o bramkach, opłatach, itd. Jeżeli nikt nie będzie tą autostradą jeździł, to po co ona komu?
                Skoro np. obecna DK2 byłaby dwupasmowa, to po co jechać autostradą i płacić? Że autostradą szybciej? A co to gierkówką ludziska nie pocinają 180 km/h?

A tak DK2 będzie odciążona od ruchu typowo tranzytowego (głównie chodzi o TIRy, bo to one są największą przeszkodą). Zresztą co dwie drogi to nie jedna. Zatem wg. mnie, mimo, że obecna DK2 przebudowana została tak, aby jechać nią trzeba było wolniej, to przy mniejszym ruchu będziemy mieli jak w bajce.

A i tak obwodnica Mińska da bardzo dużo, a przecież na razie będzie darmowa.
                • n_l Re: Do wszystkich, co się po amatorsku o promocję 16.03.11, 23:18
                  > Autostrada to swojego rodzaju biznes.
                  Tak, biznes kosztem podatników za przyzwoleniem państwa :-)
                  Przejedźmy się płatnym odcinkiem A4.
                  Zapis w umowie koncesyjnej mówi że jeżeli czas
                  oczekiwania na bramkach przekroczy określoną wielkość,
                  nie pamiętam- ale chyba 3 minuty, to Stalexport wybuduje trzeci pas.
                  Czas oczekiwania niebezpiecznie zbliżał się do tych trzech minut,
                  Stalexport znacznie podniósł opłatę za przejazd, ruch zmalał.
                  Widmo kosztów trzeciego pasa oddaliło się :-)
    • felnet Re: Siedlce w 2030 roku 16.03.11, 21:26
      Jak się chciało Pis to się teraz ma co się ma. Więcej nie będzie. Może jeszcze jakiś kamień postawić w miejsce tunelu z napisem: "tu miał być tunel".
      • tommy.b Re: Siedlce w 2030 roku 17.03.11, 00:04
        hehehe rozbrajasz mnie i tyle. Z której strony nie zacząłbyś liczyć to zawsze wychodzi, że najlepsze (pod względem gospodarczym) co się w Polsce zdarzyło przez ostatnie dwie dekady, to właśnie krótkie rządy PiS.

Jeszcze chwila i okaże się, że ta "Zielona Wyspa" którą chwalił się Tusk to echo rządów PiS :)

A NAWET GDYBY NIE - To jak nazwiesz gospodarza kraju, który dwa lata temu miał solidną górkę - a teraz jęczy i wkłada łapy każdemu do kieszeni, żeby wyrwać ostatnie zaskórniaki?
        • felnet Re: Siedlce w 2030 roku 17.03.11, 00:07
          Pisałem o siedleckim. Jakaś kara musi być.
        • n_l Re: Siedlce w 2030 roku 17.03.11, 00:17
          > Jeszcze chwila i okaże się, że ta "Zielona Wyspa" którą chwalił się Tusk to ech
          > o rządów PiS :)
          Idąc tym tropem to po kim PiS przejęło rządy?
          Czy ten okres prosperity za rządów Kazia męża Isabel
          i J.Kaczyńskiego to zasługa poprzedników?
          IMO- tak

> To jak nazwiesz gospodarza kraju, który dwa lata temu miał
          > solidną górkę - a teraz jęczy i wkłada łapy każdemu do kieszeni, żeby wyrwać
          > ostatnie zaskórniaki?

Wiem, wiem !!! :-)
          Było takie hasło w krzyżówce w "Jego Dzienniku":
          - najgorszy polski premier ostatniego dwudziestolecia
          cztery litery, pierwsza "p"
          zgadłem? ten sam? ;-)
          • tommy.b Re: Siedlce w 2030 roku 17.03.11, 00:34
            n_l: Lucki zwykle pamięć mają krótką i ich zawodzi.
            felnet: Tak sobie myślę stojąc z boku (nie głosowałem, bo jestem daleko, ale cały zestaw kandydatów i fejsbuk zaplecza znam jeszcze w miarę poprawnie, a z niektórymi udało mi się nawet niegdyś podśpiewywać wspólnie co bardziej rubaszne piosnki) NO KURNA, PO ZA PiS NIE BYŁO NAPRAWDĘ KOMU W SIEDLCACH WZIĄĆ WŁADZY W OSTATNICH WYBORACH.
            • n_l Re: Siedlce w 2030 roku 17.03.11, 00:47
              > n_l: Lucki zwykle pamięć mają krótką i ich zawodzi.
              Mam nadzieję że nie sugerujesz że moja
              i tym razem zawiodła :-)
        • kerac32 Re: Siedlce w 2030 roku 17.03.11, 07:54
          Z której strony nie zacząłbyś liczyć to zawsze w
          > ychodzi, że najlepsze (pod względem gospodarczym) co się w Polsce zdarzyło prze
          > z ostatnie dwie dekady, to właśnie krótkie rządy PiS.

To już zwyczajna hucpa. Przypisujęsz PiS-owi zasługi, których nie miał. Przecież powszechnie wiadomo, że ten okres gospodarczej prosperity (określenie może trochę na wyrost) w czasie dwuletnich rządów PiS to wyłącznie zasługa poprzedniej ekipy SLD i premiera Belki. Przyznają to nawet niektórzy, wprawdzie byli, co bardziej uczciwi w swoich sądach członkowie kaczej partii.

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,7990954,Mezydlo__W_PiS_jechalismy_na_reformach_Belki_i_swietnie.html
          • tommy.b Re: Siedlce w 2030 roku 17.03.11, 08:35
            Kerac: Poważnie to możemy na ten temat rozmawiać, jak będziesz cytował poważne źródła. Wiesz, ani ja czasu nie mam, ani mi za to nie płacą, żeby udowadniać że nie wszystko co napisze byle paluch do wynajęcia z GW albo Polityki to prawda, ale nawet jeśli PiS i Gilowska "tylko" kontynuowali strategię Belki to co?
            IMHO - to wręcz powinność dobrego gospodarza, żeby rozwijać to, co się udało poprzednikom.
            • n_l Re: Siedlce w 2030 roku 17.03.11, 08:52
              > nie wszystko co napisze byle paluch do wynajęcia z GW albo Polityki to prawda
              Mam takie dziwne wrażenie że trochę się zagalopowałeś
              w szafowaniu epitetami.
              • tommy.b Re: Siedlce w 2030 roku 17.03.11, 10:55
                > Mam takie dziwne wrażenie że trochę się zagalopowałeś
                > w szafowaniu epitetami.

Sądząc po tym, co tam czytam po częstokroć to zdecydowanie nie. W niczym się nie zagalopowałem. Poza tym, stosując retorykę owych ... no nie... szanuję wielu kolegów z tzw 'branży' zatem osób, które piszą pod dyktando uwikłanych w dziwne układy towarzyskie zwierzchników nie będę nazywał "dziennikarzami" - NIE UŻYŁEM żadnego słowa o wydźwięku pejoratywnym. Po cóż więc to karcące spojrzenie n_l? :))))))))

Co najwyżej dałem się wciągnąć w rozważania dalece odbiegające od tematu, z czego się już wycofuję. Wróćmy zatem do tematu - jeśli coś jest do powiedzenia na ten temat jeszcze - proponuję, bo jest ważny.
                • n_l Re: Siedlce w 2030 roku 17.03.11, 11:50
                  Sorki ale "paluch do wynajęcia" brzmi pejoratywnie.
                  Owszem są tacy, nie tylko w GW czy Polityce, wszędzie :-)

> Wróćmy zatem do tematu - jeśli coś jest do powiedzenia na
                  > ten temat jeszcze - proponuję, bo jest ważny.
                  Może to że prawda nie leży ani z lewej, ani z prawej.
                  Nie leży również pośrodku.
                  Jak zwykle prawda leży gdzieś całkiem z boku :-)
            • kerac32 Re: Siedlce w 2030 roku 17.03.11, 10:38
              Poważnie to możemy na ten temat rozmawiać, jak będziesz cytował poważne
              > źródła.

Więc dlaczego tego sam nie uczyniłeś, przedstawiając za dowód jedynie swoje radosne fantazje na temat cudu gospodarczego autorstwa PiS?

> nie wszystko co napisze byle paluch do wynajęcia z GW albo Polityki to prawda,

Pozostając przy Twoim toku myślenia, to chyba można Cię uznać za "palucha" z KRP? ;)

> IMHO - to wręcz powinność dobrego gospodarza, żeby rozwijać to, co się udało po
              > przednikom.[/b]

Druga fantazja :) Gdyby ta polityka była przynajmniej kontynuowana to rząd Kaczyńskiego byłoby jeszcze za co chwalić. Niestety niemal wszystko przez te 2 lata rządów PiS zostało zaprzepaszczone i przy najlepszych nawet chęciach nie sposób uznać tej formacji za dobrego gospodarza.
              • tommy.b Re: Siedlce w 2030 roku 17.03.11, 11:41
                No jeszcze muszę o tym całym PiS:

kerac32 napisał:
                ...
                > Więc dlaczego tego sam nie uczyniłeś, przedstawiając za dowód jedynie swoje rad
                > osne fantazje na temat cudu gospodarczego autorstwa PiS?

?? Żadnych dowodów nie przedstawiałem, ale niech będzie - tu masz dynamikę wzrostu polskiego PKB.
                futures.onet.pl/12958,danemakro.html
                Nie wiem, czy jesteś dobry z historii:) PiS rządziła między 4 kwartałem 2005 a 4 kwartałem 2007. Raptem dwa lata. Wcześniej przy władzy przez 4 lata był SLD.

Zajrzyjmy jeszcze na dynamikę WIG: www.bankier.pl/inwestowanie/profile/quote.html?symbol=WIG&format=chart&period=5Y&size=B

No więc, Kerac, zostaw mnie w spokoju. Idź przekonywać tych amatorów komentowania wydarzeń bieżących, co mają kłopoty z czytaniem i pisaniem po polsku i pewnie dlatego źle postawili znaczek "x" w ostatnich wyborach, a teraz kac ich męczy... i dokonują - jak to się fachowo w psychologii nazywa - postracjonalizacji swoich decyzji.

> > nie wszystko co napisze byle paluch do wynajęcia z GW albo Polityki to pr
                > awda,
                >
                > Pozostając przy Twoim toku myślenia, to chyba można Cię uznać za "palucha" z KR
                > P? ;)
                >

Miło mi, że pamiętasz :) Od dwóch lat już mnie nie ma w KRP, ale z sentymentem wspominam pracę tam i świetny zespół, który mi było dane współtworzyć. Oby im się wiodło!
                > > IMHO - to wręcz powinność dobrego gospodarza, żeby rozwijać to, co się ud
                > ało po
                > > przednikom.[/b]
                >
                > Druga fantazja :) Gdyby ta polityka była przynajmniej kontynuowana to rząd Kacz
                > yńskiego byłoby jeszcze za co chwalić. Niestety niemal wszystko przez te 2 lata
                > rządów PiS zostało zaprzepaszczone i przy najlepszych nawet chęciach nie sposó
                > b uznać tej formacji za dobrego gospodarza.

Któż to wydał taką ostrą ocenę nie popartą faktami - Pan Żakowski, Pani Paradowska, a może od strony gospodarczej Pan Mosz? Bo przecież linki do liczb, które wkleiłem wyżej wprost przeczą Twoim słowom.

Jeszcze raz przemyśl swoją postawę i zastanów się jakim epitetem możesz określić garstkę samozwańczych "fachowców" którzy a) doszli do władzy na całkiem fajnej górce finansowej b) gdy cały świat popadał w kryzys OSZUKIWALI swoich obywateli i zaklinali rzeczywistość, że ich kryzys nie dotyczy, zamiast wziąć się do roboty i coś z tej górki po poprzednikach oszczędzić, c) sięgają coraz głębiej do kieszeni podatników i wbrew zdrowemu rozsądkowi utrzymują, że znają się na gospodarce, jak nikt inny.

Uch... Od tych POfachowców naprawdę wolę dyletantów z PiS.
                Aha. A my mówimy tylko o gospodarce. A aż wstyd przypominać jak ci tzw. liberałowie ograniczają cały czas rozmaite swobody obywatelskie. Brrrr.
                • kerac32 Re: Siedlce w 2030 roku 17.03.11, 12:32
                  To zestawienie imponujących wzrostów w latach 2005-2007 jest tylko potwierdzeniem tego co napisałem wcześniej - że to wyłączna zasługa rządu Belki, a nie Marcinkiewicza czy Kaczyńskiego. SLD objęło władzę po koalicji AWS-UW. Zapewne pamiętasz tę słynną
                  80-miliardową dziurę budżetową spowodowaną wdrażaniem 4 wielkich, w większości nieudanych reform. Przez całe 4 lata Belka prostował ten zastany bałagan i to on właśnie zostawił po sobie tę "górkę", której utworzenie fałszywie i całkowicie niezasłużenie przypisujesz działaniom rządów PiS, "górkę", na którą załapała się jeszcze PO. Tąpnięcie w 2008 r. nie nastąpiło z winy Tuska, nie przypisuj więc mu winy za światowy kryzys i spadki wzrostów polskiego PKB do minimum. Na pewno pamiętasz, że w innych krajach UE spadki były jeszcze większe. Używaj bardziej wiarygodnych argumentów, bo te, które przytoczyłeś mogą robić wrażenie co najwyżej na nieświadomych gimnazjalistach :)
                  • png7 Re: Siedlce w 2030 roku 17.03.11, 13:47
                    Bardzo ciekawa dyskusja ale mam kilka wątpliwości.
                    Jeżeli przyjmujemy, że 2 lata po objęciu rządów to efekt zasług poprzedniego rządu (inercja), to rząd Kaczyńskiego zawdzięcza to Belce, a rząd Tuska pierwsze 2 lata rządowi Kaczyńskiego.
                    I taki cytat
                    >Na pewno pamiętasz, że w innych krajach UE spadki były jeszcze większe
                    Z moich obserwacji wynika, że te spadki "spadki wzrostów" były raczej podobne o około 5,6 punktów procentowych (chociażby Niemcy) a to, że zostaliśmy jako jedyni na plusie to efekt, że mieliśmy wysoki pułap startowy (7%) dzięki kolejnym rządom i ich poprzednikom ;)
                    • kerac32 Re: Siedlce w 2030 roku 17.03.11, 14:11
                      Wyciąganie kraju z zapaści gospodarczej zajęło rządom SLD całą 4-letnią kadencję, ale przeprowadzone reformy skutkowały również długoletnim okresem wzrostów, niestety konsumowanych przez następców nie mających w tym względzie żadnych zasług, a jeśli już to tylko to, że nie manipulowali specjalnie przy gospodarce i nie zdążyli zbyt wiele, jeśli nie liczyć dyskusyjnego obniżenia podatków, popsuć.
                      • tommy.b Re: Siedlce w 2030 roku 17.03.11, 15:22
                        Kerac, jakoś tak Twoje wynurzenia na ten temat od początku brzmią dla mnie jak zwyczajne "chciejstwo".

Poprosiłeś mnie o dowód, na czym opieram swoje przekonania i dostałeś - LICZBY i zero komentarza, a Ty cały czas jednocześnie odwołujesz się do jakiegoś wywiadu, którego udzielił gazecie znanej ze swego nie-obiektywizmu i licznych manipulacji poseł, który obsmarowuje partię z której odszedł. No żartujesz chyba, albo podpuszczasz.

Jeśli chodzi o rządy SLD - odwołuję Cię do tego co powiedziałem o pamięci Lucka. Lucka pamięć figle płata. Odnosząc się do reform AWS zapomniałeś wspomnieć, że gros
                        osób w te reformy wówczas "umoczonych" próbuje teraz gmerać przy mojej i Twojej emeryturze. Prześledź sobie składy rozmaitych zespołów doradczych.

A argument, że PO trafiło w kryzys jest chybiony - znów odwołam się do pamięci Lucka - PRZECIEŻ W POLSCE NIE BYŁO ŻADNEGO KRYZYSU, pamiętasz?? Wg rządu oczywiście i "ekspertów z mediów sprzyjających", czyli po naszemu, ciemnogrodzkiemu, "paluchów na wynajem". Nie było i kropka.

A żeby jeszcze cieplej się zrobiło POfanom to pod rozwagę rzucam temat prywatyzacji. Wg Tuska kolejny sukces rządu.
                        Ot i mamy premiera - wizjonera. Normalnie jak jest kryzys to wszystkie rekiny biznesu cofają się "na z góry upatrzone pozycje", nie dając sobie nic wyrwać, bo wiadomo, że jak jest kryzys to drogo nic nie da się sprzedać. W Polsce to prawo widać nie obowiązuje, bo rząd Tuska sprywatyzował więcej niż poprzednie rządy i... premier jeszcze się tym chwali.
                        www.polityka.pl/kraj/rozmowy/1513588,1,rozmowa-z-premierem-donaldem-tuskiem.read?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=rss
                        Na trzeźwo nie razbierjosz - dobrze, że chociaż MOCKBA ostatnio jakoś bliżej...
                        • kerac32 Re: Siedlce w 2030 roku 17.03.11, 18:00
                          Mein Gott! Dotąd myślałem, że zakłamanie i obłuda to domena głównie prezesa i jego najbliższych przybocznych. Biję się w piersi, byłem naiwnym frajerem ;) Teraz wyraźnie widzę, że im niżej w tych strukturach, tym ... nic się nie zmienia :)
                          Z mojej strony EOT.
                          Pozdrawiam.
                          • tommy.b Re: Siedlce w 2030 roku 17.03.11, 18:19
                            ???? W jakich strukturach??? Jakaś mania prześladowcza?? Może trza Ci szybko 112 wystukać na klawiaturze?

No cóż, Kerac, ech... to takie platfuskie na maxa. Jak już nic nie zostaje, to po prostu lżyć na zasadzie łapaj złodzieja :-) Ech... Mamo! Znów pomyślałem sam, zamiast cytować złote myśli wątpliwej konduity... EOT.
    • efaster Re: Siedlce w 2030 roku 28.04.11, 12:56
      o koncepcji rozwoju polski do 2030 roku z posłem PO Cz. Mroczkiem

www.tvsiedlce.pl/video_tv.php?id=5587
      PS.
      Czy ja ma wrażenie, czy wice Głowacki się zbłaźnił ??
      • ito25ms Re: Siedlce w 2030 roku 28.04.11, 14:23
        Od siebie dorzucę jeszcze:
        czy tylko ja mam takie wrażenie, że otwierana dzisiaj Sala Biała MOK miała zostać wyremontowana za unijne pieniądze?
        • efaster Re: Siedlce w 2030 roku 28.04.11, 18:07
          a no miała, ale coś tam nie tak w papierach było i urząd marszałkwski cofną dofinasowanie z UE
          • wacek41.2 Re: Siedlce w 2030 roku 28.04.11, 20:45
            Z wypowiedzi które usłyszałem w dzisiejszym programie wynika że wiceprezydent prawdopodobnie nie umie czytać ze zrozumieniem
      • krzycho1252 Re: Obwodnica płatna za chwile 09.06.11, 07:22
        ...."po posiedzeniu Komisji Infrastruktury, na której podsekretarz stanu Radosław Stępień poinformował zgromadzonych o planach wprowadzenia elektronicznego poboru opłat za przejazd autostradami, drogami ekspresowymi i niektórymi odcinkami dróg krajowych w tym obwodnicami wybranych miast.."
        www.podlasie24.pl/wiadomosci/z-regionu/czy-obwodnica-siedlec-i-garwolina-bedzie-platna-6ddb.html
        Mały test na chęć do płacenia? Co rząd to lepsze głowy mają jak nas skubnąć.
        • tommy.b Re: Obwodnica płatna za chwile 09.06.11, 08:34
          To się w głowie nie mieści.
          Przed chwilą byłem zażenowany tym, że państwo w którym ciągle jeszcze płacę podatki, nie potrafi obronić interesów swoich obywateli, którzy budują autostradę. Ewenement na skalę UE i pewnie jeszcze kilku innych rozwiniętych krajów do których grona aspirujemy.

A teraz jeszcze to.

Nie wiem jak teraz, ale gdy mieszkaliśmy jeszcze jedną nogą w Poznaniu to tam, gdy już wreszcie otworzyli autostradę, to bramki zrobili specjalnie tak, żeby miasto miało dodatkową, BEZPŁATNĄ obwodnicę. A tutaj?

No witki mi opadły, jak mawiał Bożydar.

Choć po swojemu, czyli nieudolnie, to jednak Platforma cały czas realizuje projekt wygaszania prowincji zwany dla niepoznaki 'dyfuzyjno - polaryzacyjną koncepcją rozwoju'. Wystarczy spojrzeć na zwężoną dwójkę do Warszawy i cyklicznie powtarzające się od lat 'przejściowe' problemy z komunikacją kolejową, żeby zobaczyć gdzie obecnie jesteśmy i wyobrazić sobie gdzie będziemy za 10 lat będziemy. Dajmy też spokój z autostradą. Za 10 lat nikomu TUTAJ autostrada nie będzie potrzebna.

wzrost podatków i cen, obniżenie się stopy życiowej, postępujące zacofanie technologiczne i rozpi*dziach w infrastrukturze, rozłożone na łopatki kolej i drogi, postępująca inwigilacja społeczeństwa. Aha i głowa państwa za którą mi osobiście niestety nawet raz było wstyd. No krew mnie zalewa jak słyszę gdy nieudolni wmawiają tłukom że 'jeśli nie oni będą rządzić to Kaczyński przyjdzie i was wszystkich zje U-HU-HU!'.
        • n_l Re: Obwodnica płatna za chwile 09.06.11, 11:03
          > Mały test na chęć do płacenia? Przecież nikt nigdy nie ukrywał tego że wszyscy
          będą płacili za przejazdy autostradami, ekspresówkami
          i niektórymi innymi drogami krajowymi.
          Wszyscy to wszyscy- osobowe też.
          To tylko kwestia czasu.

> Co rząd to lepsze głowy mają jak nas skubnąć.
          A ile jeszcze możliwości- podatek katastralny, opłaty
          za wjazd do centrum miast, płatne parkowanie
          na wzór szwedzki(*)

(*) parking przed komisariatem policji- jednorazowo
          można wrzucić 30 koron co wystarcza na 20 minut.
          Niewielki osiedle mieszkaniowe na skraju Uppsali,
          ot kilka bloków dwu- i trzypiętrowych. Wszystkie uliczki
          zagrodzone, parking na skraju osiedla.
          Płatny :-)
          • ito25ms Re: Obwodnica płatna za chwile 09.06.11, 11:31
            www.viatoll.pl/pl/pojazdy-lekkie/mapa?showall=1
            A gdzie tu niby jest napisane że opłatą objęty zostanie przejazd dotychczasową siedlecką obwodnicą.
            Nawet po wybudowaniu A2 do Kukuryk (co nie nastąpi prędko) obwodnica pozostanie w dotychczasowym kształcie (autostrada pobiegnie obok).
        • podrozny113 Re: Obwodnica płatna za chwile 09.06.11, 14:33
          Ciekawe czy właściciel TIRa jadącego obwodnicą miasta będzie skłonny zapłacić za przejazd. Moim zdaniem większość wybierze bezpłatny wariant trasy przez miasto. A za remont miejskich dróg i wiaduktów zapłaci samorząd. Pięknie.
          To nie pierwsza i zapewne nie ostatnia kiepska decyzja tego rządu. Tylko dlaczego słupki poparcia rządzącej partii niewiele drgnęły i utrzymuje się bezpieczna przewaga na PISem. Co się dzieje z opozycją? Może ma inne problemy? Bo prezes trochę innych problemów zdaje się ma:

wiadomosci.onet.pl/kraj/sad-chce-zbadac-stan-psychiczny-jaroslawa-kaczynsk,1,4414427,wiadomosc.html
          Moim zdaniem Tusk robi co chce, bo wie że opozycja jest słaba. Świetnie zdaje sobie sprawę, że postawa Jarosława Kaczyńskiego pozwoli na spokojne zwycięstwo w nadchodzących wyborach. Osobiście chciałbym, aby pan Kaczyński usunął się w cień, na drugi plan. Może ten człowiek potrzebuje czasu, żeby złapać "drugi oddech". Jestem przekonany, że zmiana na stanowisku prezesa spowoduje wzrost poparcia dla PISu. Rozsądny kandydat na prezesa niemal od razu spowodowałby spadek słupków sondażowych PO i strach tej partii przed wyborczą porażką, a co za tym idzie pewną rozwagę w podejmowaniu ważnych decyzji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka