Dodaj do ulubionych

Bezrobocie w Siedlcach rośnie

13.03.12, 09:36
www.spin.siedlce.pl/2012/03/12/bezrobotnych-w-siedlcach-ponad-4-tysiace-to-rekord/
Liczba zarejestrowanych bezrobotnych w Siedlcach przekroczyła 4 tysiące. Ile jest faktycznie? Bo przecież jeszcze trzeba doliczyć wszystkich tych, którzy po prostu zostali wyrejestrowani, gdyż nie chciało im się regularnie stawiać do "zatrudniaka".
Pamiętam jak jeszcze kilka lat temu Kudelski chwalił się niskim bezrobociem jakoby miała być to zasługa działań koalicji. Dla mnie to było śmieszne. Wpływ działań miasta na ilość miejsc pracy jest znikomy i dużo większą role odgrywa tu koniunkutra w gospodarce krajowej.
Zna ktoś jakieś panaceum na ogromne bezrobocie wśrod młodych ludzi?
Obserwuj wątek
    • felnet Re: Bezrobocie w Siedlcach rośnie 13.03.12, 09:39
      forum.gazeta.pl/forum/w,262,133614590,133614590,Bezrobocie_Siedlce.html
    • sppam Re: Bezrobocie w Siedlcach rośnie 13.03.12, 11:05
      Ciekawe, jaki byłby wynik tego bezrobocia, jakby doliczyć ludzi, którzy dojeżdżają do pracy do stolycy- a jest ich spora liczba?
      W szpitalu na Poniatowskiego podobno mają zwolnić 80 osób- "poprawią" statystki? na ile to jest prawda... nie wiadomo.
      • przyjemny_gosc Re: Bezrobocie w Siedlcach rośnie 13.03.12, 19:38
        > Ciekawe, jaki byłby wynik tego bezrobocia, jakby doliczyć ludzi, którzy dojeżdż
        > ają do pracy do stolycy- a jest ich spora liczba?
        Trudno zgadywać. Informacją mogłyby służyć Koleje Mazowieckie. Na pewno mają statystyki ile sprzedaje się biletów kwartalnych bądź miesięcznych normalnych i z ulgą do 26 lat.

Nikt nie wydaje 200-300 zł miesięcznie, aby sobie od czasu do czasu pojechać do stolicy.

A ilu jest absolwentów ogólniaków, którzy jadą na studia do Warszawy, a po 5 latach mają wykształcenie i pracę i na Siedlce ogląda się tylko przez pryzmat rodziny.
      • verena0 Re: Bezrobocie w Siedlcach rośnie 14.03.12, 08:17
        www.spin.siedlce.pl/2012/03/13/szpital-dementuje-pogloski-o-zwolnieniach/
        zobaczcie, jak jesteśmy czytani ;)
    • the_1piotr Re: panaceum 13.03.12, 22:09

drodzy prezesi , radni miasta ,
      a i siedlczanie, panaceum jest proste zamiast wyprowadzać nadwyżki pieniędzy ze społek, miasta i państwa które są rozdzielane jako premie i nagrody czasami nie adekwatnie do skuteczności zarządzania czy wlożonej pracy
      zainwestujmy je i sprowadzmy technologie budowy telefonow komorkowych, sprowadzmy szkolnictwo deasignu na poziomie światowym, stwórzmy biuro koordynacji i sprzedaży produkowanych w naszym regionie produktów żywnościowych, region nasz to krolestwo ziemniaka podpiszmy umowe macdonaldem na dostarczanie półprioduktu jakim są frytki stwórzmy zaplecze do tego
      tylko martwię sie że za nim co kolwiek byłoby zaczęte z tych pieniędzy chciano by rozdać nagrody i na reszte czyli wprowadzenie w życie już by ich nie starczyło, po za tym zaczeło by sie licytowanie partii kto miał więcej chęci a kto zapału i utonelibyśmy w polskim gó...e
      więc lepiej niech zostanie tak jak jest
      mops nam pomoże
      • ibzor Re: panaceum 14.03.12, 08:48
        Drogi Panie - powiedzieć "sprowadźcie technologie budowy telefonów komórkowych itp itd" to każdy może.

Trudniej to zrobić.
        To nie jest tona kartofli którą można sobie sprowadzić z pola.

Moja propozycja jest taka - strefa ekonomiczna w centrum i na obrzeżach BEZ PODATKU OD NIERUCHOMOŚCI - inwestorzy się zlecą jak przysłowiowe muchy do gówna.
        • the_1piotr Re: panaceum.. i własnie 14.03.12, 15:19
          w tym problem , bo u nas się nie da bo nie ma gry zespołowej
          otóz radni miasta są władni powołać zespół ludzi który tym zagadnieniem ma się zająć ponadto miasto jest władne dać gwarancje takiemu przedsięwzięciu tylko znamy skutki otóż osoby te nic tak naprawdę nie bedą robić pojezdzą tu i tam pochwalą się w toewarzystwie do momemtu zaz projekt upadnie i zamiemy sie czymś innym
          to znany scenariusz od lat , poza tym zostaną przydzielone nagrody za dorbre chęci a nie zaskuteczność , pokiwamy głowami że sie nieda

bo przecież taka polska cała haaa.haaa....
        • sppam Re: panaceum 16.03.12, 13:45
          ibzor napisał:

>
          > Moja propozycja jest taka - strefa ekonomiczna w centrum i na obrzeżach BEZ POD
          > ATKU OD NIERUCHOMOŚCI - inwestorzy się zlecą jak przysłowiowe muchy do gówna.

Jestem tego samego zdania. Zwolnijmy nowe firmy z podatków na jakiś czas w ramach rozpoczęcia inwestycji na naszym terenie. Po jednym lub dwóch latach niech zaczną płacić 50% podatku, by w kolejnym płacić już 100%. Ważne, że powstaną nowe miejsca pracy i pokażemy innym przedsiębiorstwom, że warto u nas inwestować. Jak tereny niezagospodarowane mają leżeć odłogiem, a miasto nie ma z nich żadnej korzyści, to dlaczego nie można w taki sposób zachęcić potencjalnych inwestorów do lokowania swojego kapitału?
          • educationonline Re: panaceum 16.03.12, 15:37
            Zwolnienie z podatku? Nigdy to się nie stanie bo to jest Polska, system musi mieć co żreć.
            • the_1piotr Re: panaceum 16.03.12, 21:43
              wydaje mi sie że zwolnienia z podatku nic nie dają bo po okresie ulgi czy preferencyjnuch warunków dzierżawy terenów należacych do miasta inwestorzy i tak uciekają albo doprowadzają do upadłości albo pożary niszczą obiekty , przerabialiśmy to
              ale wiecie dziwię się bo mamy u siebie katedrę ekonomi na akademii podlaskiej i nic nie słychać żeby zabierali glos w dyskusji społecznej, żeby choć przedstawiono jakąś wizję czy kilka pomysłów ale z drukiej strony coż wymagać jak na zajęciach cytuje się zywcem kotlera philipa
              bez rozwinięcia , zywych przkładów unas w regione tylko wkuj i zapomnij wez papier i idz w swiat
              brakuje nam wizji rozwoju
              brakuje nam umiejętności tworzenia organizacji jaką jest firma
              brakuje nam czegoś co mają chińczycy , : wstaję rano z myslą że mam być lepszy w pracy
              widać to choć na przkładzie sklepów , kiedyś kupowałem płytki w emchromie i stanąłem w kolejce a po dojsciu młody koles za lady pyta zdenerwowany czego? no zesz q...wa musiałem wyjśc bo bym powiedział coś niegrzecznego
              wiecie i tak budujemy biznesy w tym kraju
              więcej jak coś robimy to mamy małą efektywność , bo wszystko robimy w grupie chyba z potrzeby akceptacji czy co to najlepiej widać przy budowie dróg wszyscy chodzą w grupach, zapalić pogdac można to miłe ale praca która powinna wykonać konklretnie i soprawnie jedna osoba robi ją trzy i pensja terz na trzy a pozniej ludzie marudzą że g..wno zarabiają
              wiecie tego było by więcej, patrząc na ten kraj i ludzi to my nieudacznicy jesteśmy tylko kredyty wyłudzić to pierwsi, założyć spółkę wziac gigantyczny , doprowadzić do upadłości , bo przy społce nieodpowiada sie osobistym m.. i tylko tyle
              i taką mamy gospodarkę,
              i takie mamy drogi
              i nawet węgiel droższy od tego sprowadzanego z RPA , bo przecież dytrybutor to kolega dystrybutora, a moze by jeszcze jednego kolege dystrybytora wcisnąć i za tonę placimy gigantyczne pienioądze
              i marzymy a może by elektrownie atomową, to gazoport, itd
              tylko kasa sie powoli kończy w tym tańcu "chocholim" bo już z telewizji za dużo jej wyprowadzono i reklamy się pojawią ,typu bądz nowoczysnum patriotą i płać abonament radiowotelewizyjny

wiecie nie to że zale wylewam , ale jak z histori przypomnę towarzysza gierka który z narodu prostakow chciał wyuczyć kadrę a przynajmniej piersze podwaliny położył, polak potrafi, technologię żeśmy sprowadzali na temte lata w mierą nowoczesną , 3czy 4 producent stali na świecie , eksport szedł także na zachód i do państw basenu moża sródziemnego, czy braliśmy udział w lotach kosmicznych ,.p.hermaszewski , nasze instytuty współpracowały z innymi krajami w regionie
              to zdaję sobie sprawę żeśmy się w rozwoju cofnęli
              proszę o wasze opinie czy macie podobne odczucia
              • julian_powiada Re: panaceum 16.03.12, 22:08
                Ja mam podobne odczucia. Wiem, że narzekanie to nasza przywara narodowa, ale niestety nie wzięła się znikąd. Te 20 lat demokracji to degradacja Polski pod wieloma względami. Długo by wymieniać dziedziny, w których coś znaczyliśmy a teraz jesteśmy tylko konsumentami tego co inne bardziej zaawansowane technologicznie gospodarki, wytwarzają. Co do jednego tylko się nie zgodzę - kultura pracy, pomimo wszystko, znacznie wzrosła. Pracę się szanuje dużo bardziej niż za przytoczonego przez Ciebie Gierka.
                • the_1piotr Re: zasługa kredytów 16.03.12, 22:52
                  bo jak ktoś wział kredyt na dom czy mieszkanie to szanuje prace na tomiast za gierka to byle siurka aktywizowano do pracy , i bulny poziom spoleczny był wyższy dziś bezdomnych mnóstwo ptzreć tylko kiedy będzie jak w stanach że odbiora ludziom domy za brak spłaty
                  wiesz ale prze ten stan rzeczy to w robocie jest pogryzanie , walka o względy przełożonych, podkładanie polskie świni
                  czy dobrze myślę?
                  • przyjemny_gosc Re: zasługa kredytów 17.03.12, 00:57
                    > bo jak ktoś wział kredyt na dom czy mieszkanie to szanuje prace na tomiast za g
                    > ierka to byle siurka aktywizowano do pracy

Kredyty nie mają nic do rzeczy. Poprawiła się kadra menadżerska, bo musiała sprostać wymaganiom zachodnich właścicieli. Zaczęli od pracowników wymagać, wprowadzali premie, bonusy, szczegółowe statystyki i zwalniali tych co nie potrafili przestawić się na nowy system.

> wiesz ale prze ten stan rzeczy to w robocie jest pogryzanie , walka o względy p
                    > rzełożonych, podkładanie polskie świni
                    > czy dobrze myślę?

To zabawne, bo post wcześniej piszesz o Chińczyku, który wstaje rano i mu się niby chce pracować lepiej. Za dużo propagandy chińskiej się naoglądałeś. Oni tam niestety zasuwają za miskę ryżu dlatego, że muszą, bo stoi nad nimi inny Chińczyk i wrzeszczy, żeby pracować wydajniej.

Skoro taką byliśmy potęgą za PRLu, to dlaczego system okazał się niewydolny? Dlaczego jeździmy do krajów zachodnich za pracą, a nie do krajów wschodnich? Gierek to ułuda i legenda. Jak wolisz - propaganda. Za pożyczone pieniądze budował wiele, ale dopiero niedawno przestaliśmy spłacać długi Gierka.
                    • the_1piotr Re:ech opowiadasz o ryżu misce 17.03.12, 11:19
                      oni tam mają pociągi magnetyczne , piękne lotniska, dzielnice zadbane , a te dziadowskie slamsy sa w stanie przebudować w ciągu roku, jak zrobili przed mistrzowstwami
                      zobacz najbardziej wiarygodnym bankiem jest china bank jest biedota ale to jak u nas tez biedota jest
                      co do chińczyka który stoi i wrzszczy ja robie w różnych miejscach i polaków na budowie nie przypilnujesz nie stoisz nie rozliczasz zadań , to maja czas na wszystko oprocz tej roboty aby godziny nacyka , i jeszcz e rozkradna co im się przyda więc z tym pilnowanie to chinczycy nie są jacyś najstaszniesi ,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka